Instagram experimenteert met functie die het aantal likes onzichtbaar maakt

Instagram is bezig met het testen van een functie die het aantal likes op een bericht onzichtbaar maakt voor de volgers van het account. Dit moet ervoor zorgen dat gebruikers zich meer gaan richten op de boodschap zelf en minder op het aantal likes. De functie is nog niet geactiveerd.

De mogelijkheid om de like-teller in Instagram te verbergen werd ontdekt door Twitter-gebruiker Jane Manchun Wong, die haar vinding doorspeelde aan TechCrunch. Ze merkte de functie op in de code van de Android-app en slaagde erin een aantal screenshots te maken. Daarop is te zien dat de like-teller bij een bericht ontbreekt, maar dat er wel nog enkele profielfoto’s en namen worden getoond van volgers die de post leuk vinden. Alleen de persoon die het bericht heeft geplaatst, krijgt het totale aantal likes te zien.

Een woordvoerder van Instagram bevestigde aan TechCrunch dat er inderdaad wordt geëxperimenteerd met een verbergfunctie: "De functie is momenteel niet zichtbaar voor het publiek, dus we zijn ook nog niet officieel aan het testen. Wel bekijken we voortdurend hoe we de druk op Instagram kunnen verminderen".

Door een verbergfunctie hoeven gebruikers zich volgens het sociale netwerk bijvoorbeeld geen zorgen meer te maken over het aantal likes, of over de vraag of ze beter of slechter presteren dan hun vrienden. De functie zou gebruikers ook kunnen motiveren om meer authentieke zaken te publiceren, in plaats van berichtjes publiceren die uitsluitend bedoeld zijn om likes te scoren.

Twitter werkt momenteel aan een soortgelijke functie die gebruikers in staat stelt om de antwoorden op hun tweets te verbergen. Volgens de berichtendienst kunnen gebruikers zich op die manier beter wapenen tegen giftige reacties of discussies die volledig uit de hand dreigen te lopen, waardoor de boodschap van de oorspronkelijke tweet verloren kan gaan.

Schermafbeelding: Jane Manchun Wong

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

19-04-2019 • 11:16

34 Linkedin

Reacties (35)

35
34
21
3
0
2
Wijzig sortering
"Door een verbergfunctie hoeven gebruikers zich volgens het sociale netwerk bijvoorbeeld geen zorgen meer te maken over het aantal likes, of over de vraag of ze beter of slechter presteren dan hun vrienden. "

Iets wat dus alleen zo is als iedereen het dus gebruikt, want zelf blijf je het natuurlijk zien en kan je alsnog "LIKE STRESS" hebben als andere het niet verborgen hebben.. :/

[Reactie gewijzigd door Cogency op 19 april 2019 11:22]

Als dit uitrolt zijn likes alleen te zien voor de maker van de post; je kunt dan dus niet meer vergelijken. Een goede eerste baby step naar het fixen van social media imo. Nu nog follower counts :)
En de telefoons naast elkaar leggen kan dan niet?

Nee ik geloof dat er heel iets anders aan ten grondslag ligt, namelijk dat je kan zien wie wie liket, een stuk privé als je iets liket (wat in de groep niet lekker ligt.)
Stukje individualiteit en eigen mening durven geven

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 19 april 2019 14:38]

Natuurlijk veruit de meeste mensen die men op Instagram liken kennen ze in het echt niet (goed), laat staan dat ze van het vergeliken een activiteit gaan maken. :+
Ik denk dat het blindelings vertrouwen dat de grote sociale media corporaties met het verwijderen van de likes functie hun sociale netwerk functies gaan verbeteren, een grote misvatting is.

Met het verbergen van wat populair is bij het het publiek, wordt de functie om het publiek te vertellen wat zij willen zien versterkt.

Oftewel het geeft de sociale netwerk corporaties meer mogelijkheden om betaalde content voor te schotelen, ten koste van origineel gebruikers content.

Dit sluit aan op het beleid dat al langer wordt toegepast door deze corporaties wat betreft, de manipulatie van wat zogenaamd populair is of ''trending''. Één goed voorbeeld is wat Youtube uithaalt met wanneer als je op een kanaal subscribed dat je dan niet automatisch notificaties ontvangt van dit kanaal, je moet dan weer een ander vinkje aanzetten om daadwerkelijk geabonneerd te zijn. En dan nog hebben een grote groep mensen problemen om notificaties daadwerkelijk te ontvangen.

Wat voor kanalen hebben de meeste problemen? Nou degenen met niet betaalde content, oftewel 'user content'.

Wat men hier aan het doen is alle macht naar zichzelf toebrengen om mensen te vertellen wat populair is, zonder dat er een mogelijk is voor mensen om in te zien wat daadwerkelijk populair is.

De trend lijkt te gaan naar een dark blockchain infrastructuur, een methodiek dat de data die naar mensen gepubliceerd wordt, volledig ondoorzichtig is voor mensen. Oftewel er zijn geen mogelijkheden voor mensen om zelf te verifiëren wat waar is en we moeten blindelings vertrouwen dat het allemaal wel snor zit met wat de algoritmes uitspoken en om er achter te komen of iets waar is of niet hoef je alleen nog te kijken of het vinkje voor ''waarheid'' of 'geverifieerd' aangekruist is.

Oftewel zelf feiten checken over wat populair is mag je vergeten.

De vraag is, voor wie of wat is dit nu een verbetering?
Als ze dit invoeren is het toch voor iedereen zo mag ik hopen? Anders is de functie wel totaal nutteloos als dat niet zo zou zijn...

Het nepnieuws bij twitter zal wat irritanter te werk te gaan om alsnog hun "likes" en betrouwbaarheid te garanderen, mark my words.


Veel meiden gebruiken de likes juist als maatstaaf zich te meten met andere meiden.
Nu is het "oh jee zoveel meiden met meer likes, ik moet extravaganter doen" <-- geen echte stress
Maar straks is het "ooh jee zoveel meiden met grotere cupmaat / meer makeup / die knapper zijn dan mij / hoger opgeleid, die zullen vast meer likes hebben :'( , ik moet extravaganter doen en beter mijn best doen"... <-- dat is echte stress want hier ontwikkel je een minderwaardigheidscomplexje mee.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 19 april 2019 12:12]

Ja, want vrouwen zijn dom en denken niet: Ze krijgt meer likes want ze heeft grotere cupmaat/meer makeup etc. etc.

Uberhaupt mogen ze het hele like-systeem afschaffen. Waarom uberhaupt zien hoeveel mensen het "liken"?
Ik bedoelde niet dat vrouwen dom zijn, maar er komen genoeg verhalen van mijn kennissen die over hun huilende kinderen praten (veelal meiden, maar zitten ook zat jongens tussen).
Die kinderen zijn dan totaal de weg kwijt omdat ze zich proberen te meten met 20+ers... dan zeuren ze vooral over hun eigen cupmaat/gewicht/lengte/zelf ingeschatte beauty-gehalte/fashion, waar ze compleet de plank mis slaan.
Aan de ene kant maakt het niet uit wat Instagram doet denk ik, verbergen of laten zien van likes heeft hetzelfde gevolg. Kinderen gaan zich steeds meer focussen op hun eigen uiterlijk en vervolgens negatief blijven.
Dat heeft niets met de likes te maken, gewoon hoe social media mensen tegen elkaar uitspeelt.

Maar hoe simpel is het even een screenshotje/filmpje van je scherm te maken en de wereld alsnog laten weten hoeveel likes je hebt... Ik denk niet dat Instagram die filmpjes vervolgens ook maar gaat verbieden/verwijderen, maar alles is mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 20 april 2019 12:53]

Maar stel een meid waarmee je jezelf vergelijkt krijgt 300 likes op een post. Je eigen soortgelijke post krijgt maar 20 likes. Dat levert dan toch juist stress op? Omdat dan pijnlijk duidelijk wordt hoeveel populairder (en dus 'beter') zij is.
Hmmmm, dit zullen vele niet leuk vinden. Zo kunnen ze hun populariteit tonen, ookal kan deze populariteit fake zijn door gekochte likes.

Dit heeft waarschijnlijk ook invloed op mensen/bedrijven om ermee samen te werken naargelang de likes op een post.
Je kan het laten zien vanuit je eigen account. Meestal moet je toch naar de geavanceerde stats, want likes alleen zeggen nix.
Nee, je kunt jet zelf aan/uit zetten
Als je ziet hoeveel nep likes en nep volgers mensen op hun Instagram hebben, verschrikkelijk gewoon.
Daarom heb ik het ook niet meer en vertik het ook nog aan te maken, heb alleen nog facebook maar kijk ook eigenlijk niet op.
Zou me niks verbazen als dit te maken heeft met fenomeen dat de bevolking bepaalde berichten massaal afkeurt waardoor de publiciteit het tegenovergestelde effect heeft. Bijvoorbeeld bij vaccinatie publicaties waar anti-vaxers soms actiever op reageren dan pro vaxers. Of bij standpunten omtrend immigratie of bij de Notre Dame brand waar veel geamuseerde mensen van arabische afkomst hun plezier uitten. Of wanneer de instagram en facebook commentaar secties de uitkomsten van een schimmige opiniepeiling tegenspreken. Degenen die de publicaties financieren willen de indruk wekken dat hun publicatie de favoriet is, het laatste wat ze dan willen is dat het publliek het bericht massaal afkeurt, en dat iedereen dat kan zien. Uiteraard geld het tegenovergestelde ook. Overheden willen niet dat klokkenluiders op alternative media duizenden likes krijgen op artikelen die hun beleid tegen spreekt. Ik zie dit experiment ook als niets anders dan een voorbode om overheden en instanties de macht te geven om likes en dislikes te kunnen censureren.

[Reactie gewijzigd door Pino Blauw op 19 april 2019 13:21]

Wat een onzin ....
Dan moet je het hele fenomeen 'reageren' afschaffen.

Jij doet nu precies hetzelfde, je afkeuring uitspreken over een fenomeen wat JOU niet zint.
Al sinds mensenheugenis heeft iedereen een mening, en spreekt die uit.
Door de komst van internet is het probleem ontstaan dat die mening niet gecompartimenteerd blijft in de omgeving, maar hoor je ineens over zaken die in onze regio niet spelen.
En ook daar moet weer 'compulsief' op gereageerd worden, en lokken dus (nutteloze) discussies uit.
Goede zaak, mits het altijd zo is.. dus dat het geen vrijblijvende functie wordt, want die gaat dan natuurlijk nooit gebruikt worden.
Ben wel erg benieuwd waar het dan heen gaat. Nu is het juist zo dat je in een feed goed kan zien waar iedereen op gereageert heeft. Dus om een bericht populaur te krijgen proberen ze al om mensen te laten reageren. Dat heeft meer waarde dan het aantal likes. Want reactie = melding bij vrienden in notificatie center = kans op meer weergaves.
Volgens mij zijn ze meer bezig om hun eigen servers te ontlasten. Dat zag je ook al met het verdwijnen van de views op stories en dit soort initiatieven lijken daar ook aan mee te werken.
Maar de comments zijn wél zichtbaar en dan wordt dat de 'metric' om populariteit te meten. Dus gaan ze die ook weghalen? Beetje zinloos dit. Misschien dat ze beter hun algoritmes onder de loep kunnen nemen aangezien mijn hoogwaardige, unieke content door slechts een fractie van m'n volgers uberhaupt gezien wordt. En rommel van instafamous people wél overal getoond wordt.
Mooi, krijgen we minder van die mailtjes met "ik ben een influencer en heb x volgers en gemiddeld y likes op mijn insta account, ik wil graag jullie product gratis en dan zal ik er een aantal berichten aan wijden"

Wat een uitzuigers vervelende mensen zijn dat. Net zoals die bedrijven die je diensten willen gebruiken en dan betalen in 'exposure' waar veel van die startende artiesten mee te maken krijgen.

[Reactie gewijzigd door Jivebunny op 19 april 2019 13:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee