Instagram treedt op tegen gebruikers die volgers, likes en comments kopen

Instagram is begonnen met optreden tegen gebruikers die volgers, likes en comments hebben gekocht bij apps van derden. Op die manier willen die gebruikers hun populariteit vergroten. Instagram verwijdert de likes en reacties en vraagt die gebruikers het wachtwoord te veranderen.

Het veranderen van het wachtwoord zou effectief zijn, omdat die apps van derden 'neplikes' kunnen toevoegen doordat ze de wachtwoorden van die gebruikers hebben gekregen, meldt Instagram. Door deze stap moeten gebruikers na de waarschuwing dat Instagram de fakes heeft verwijderd opnieuw hun wachtwoord aan zulke apps geven.

Het Facebook-dochterbedrijf zou machine learning gebruiken om apps van derden op het spoor te komen die als dienst verlenen om accounts te voorzien van meer volgers, likes en comments. Het is onbekend hoe dat precies gebeurt.

Instagram noemt de mogelijkheid om volgers te kopen 'slecht voor de community' en het zou 'authentieke contacten' op het sociale netwerk in de weg staan. Daarom onderneemt de site steeds meer actie tegen dergelijke diensten. Instagram geeft geen cijfers om hoeveel diensten en gebruikers het gaat.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-11-2018 • 07:07

51 Linkedin

Reacties (51)

Wijzig sortering
Dit fenomeen speelt op Twitter ook al jaren, hoe kansloos moet je zijn om aan zoiets te beginnen?
Dit is vooral een probleem bij de zogenoemde 'influencers' die geld verdienen met het maken van content voor hun volgers.

Als marketeer heb ik regelmatig met deze mensen te maken. Het zal je versteld staan hoe veel mensen volgers en likes kopen, niet alleen dat onzekere meisje van de middelbare school. Ik heb zelfs middelgrote bedrijven gezien waar ik het sterke vermoede heb dat ze volgers of likes kopen.

Vaak zie je dit doordat mensen 50.000 volgers hebben of veel likes maar amper inhoudelijke reacties. Wat je ook vaak ziet is dat 95% van de likes gegeven worden in de eerste 5 minuten, terwijl dit normaal een stuk langzamer gaat. Maakt het voor mij erg vaak lastig, want bereik je nu echte volgers of alleen maar bots.
ik heb me vooral verbaast over de 'prijs' van dat soort accounts, het kost niet veel meer dan avondje stappen en bemachtig je 70-100K volgers. dat is in nld al redelijk begin. heb je immers relatief veel volgers, zullen er ook sneller meer bij komen. en zo richten op online inkomsten.

zie bijv. https://muchfollowers.com - https://fameswap.com/ etc.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 20 november 2018 08:24]

Likes zijn dan tegenwoordig ook niet zaligmakend meer. Ze zeggen niets: je moet engagement hebben. Oftewel: reacties. En daar is ook wat voor: iets met pods. Je zit dan met een groep lekker elkaar te reageren. Je moet dat binnen zoveel tijd doen, anders wordt je die pod uitgekicked.

Zie je dus vage, nietzeggende reacties dan zijn het waarschijnlijk nep reacties. Vaak wel van 'echtere' gebruikers als de likes. Was volgens mij een keer bij Tegenlicht of 2Doc. Zo boeiend, ik gleed van mijn stoel van verbazing: dit is een wereld die ik niet ken (en eigenlijk graag zo houd).
Aha, interessant om te lezen dat het "pods" heet. Heb zelf ook het vermoeden dat een aantal personen die ik volg daar gebruik van maken. Check bijvoorbeeld de hashtag #dutchblogger en andere die je via die hashtags weer vindt. Zijn voor mijn gevoel altijd dezelfde mensen die reageren met generieke, korte reacties zoals "Wauw", "Knap", "Lekker", "Leuk!"....

En dat zijn dus mensen die ook weer bloggen, doet me denken aan een pyramid scheme bij gebrek aan een beter woord. Zal vast een woord voor zijn. Allemaal mensen met een paar honderd to paar duizend volgers, maar de enige interactie is binnen hun eigen pod voor mijn gevoel. Daarna zijn er wel eens bedrijven die dan weer iets laten promoten via één van hun, krijg je een soort van vicieuze cirkel van...?
Bij elke reactie op die post irriteert het me dat ik niet meer terug kan halen waar ik het gezien heb. Meer over die reaction pods: https://later.com/blog/instagram-pods/
Een piramide is het zeker. Jij reageert bij mij, ik bij jou. Inhoudsloos maar engaged.
Thx, interessant artikel. Ik blijf het toch apart vinden dat er zoveel mensen zijn die waarde hechten aan zoveel mogelijk likes en engagement. Oprechte interactie is leuk, maar op Instagram heb ik vaak mijn twijfels hierbij. Veel reacties zijn voor mijn gevoel om er uiteindelijk zelf beter van te worden.
Ik neem aan dat de meesten de hoop hebben om hun account ooit te gelde te maken. Waarom ga je anders een dagtaak maken van social media.

En vast ook een paar aandachtshoeren die liever een neppe like hebben dan te worden genegeerd.
Ik ben nu toch wel heel erg benieuwd wat het wel was. Heb even gezocht, was dit het: https://www.npo3.nl/nos-m...uit-hoe-fake-is-instagram ? Het laatste filmpje gaat ook over die reaction pods.

Edit: blijkbaar is "comment pods" een gangbaarder zoekwoord, in plaats van reaction pods, mocht iemand anders ook zoeken.

[Reactie gewijzigd door Eesti op 20 november 2018 20:12]

Ja! Thanks, dat was hem. Geen tegenlicht dus.
Dat was niet die ik bedoelde, maar thanks.
Welke bedoelde je wel?
Dus jij stapt voor meer dan $255 dollar op één avond, yeah right. Wel triest eigenlijk dat heel veel geverifieerde accounts dit doen.
transport, entree, drank, hapje, zit zoo aan de 200,- maar stat hier los van :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 20 november 2018 09:07]

Dan doe je dat sporadisch, en zeker geen 'gewoon stapavondje'.
Hangt er helemaal vanaf natuurlijk. Ik kan niet in zijn pprtomonee kijken.(hoef ik ook niet). Maar als hij 3 a 4 ruggen verdien per maand(of meer). Dan kan je best iedere Zaterdag avond stappen. En daar 200 per avond aan spenderen.
Wat maakt dat uit in dit verhaal hoe hij uitgaat, ging om een voorbeeld. :)
Nee hoor, het ging er om dat je likes kan kopen voor een redelijk klein bedrag. Dat hij dat in 1 avond uitgeeft met stappen en een ander in een heel jaar maakt verder niks uit voor zijn voorbeeld :)
Mensen mogen toch zelf weten wat ze uitgeven en hoe vaak ze uitgaan? Oo Als je het geld ervoor hebt: why not.
Dan kost het evenveel als een dagje Efteling met het hele gezin.

Het gaat erom dat relatief grote aantallen volgers ook prima te veroorloven zijn voor jan-met-de-pet.

Ik vind die split dan weer interessant: wat drijft sommige mensen ertoe om *alles* te doen voor likes, terwijl de meeste mensen er hun schouders over ophalen.
Is dat een intrinsiek verschil in het karakter en de moraliteit van die mensen of kan het iedereen overkomen als je wordt meegezogen in de waanzin (dat de grens steeds een stukje verschuift: eerst denk je 'voor mij alleen echt', als vervolgens je blog minder goed loopt dan gehoopt verzin je excuses over waarom het heus niet erg is om een paar neppe accounts te maken 'om mensen te lokken, maar daarna stop ik met liegen hoor', en dan uiteindelijk straight-up likes kopen)
Als ik een post op Instagram plaats gebruik ik een app die laat zien wat de meest populaire hashtags zijn op het moment, gesorteerd in vele categorieën. Zodra ik de post plaats krijg ik in de eerste paar minuten heel veel likes, puur omdat sommige mensen automatisch een like geven op posts waar een bepaalde hashtag in staat. Dan ben ik niet eens degene die de likes koopt, maar de "liker" doet dit zelf, al dan wel niet met een bot.
Dit fenomeen speelt op Twitter ook al jaren, hoe kansloos moet je zijn om aan zoiets te beginnen?
Net zo kansloos dat het een begin van je bedrijf kan betekenen. Mensen zijn vatbaar op dit soort truucs. Als een product wordt aangeboden waar zo'n pagina al 60.000 likes heeft, dan gaat de verkoop iets makkelijker dan als je er maar 15 hebt.

Niemand die checkt wie de pagina geliked heeft.

In geval van instagram zijn het vooral veel artiesten en modellen die via bulk volgers dan populairder lijken dan ze zijn. Ook hier; niemand die checkt wie de volgens zijn.
Als een product wordt aangeboden waar zo'n pagina al 60.000 likes heeft, dan gaat de verkoop iets makkelijker dan als je er maar 15 hebt.
Dat is natuurlijk ook geen eerlijke vergelijking. Voor marketeers zijn er genoeg scenario's waarin het aantal gezamenlijke volgers/abonnees van micro of nano influencers waardevoller is dan dat van 1 macro influencer met gelijke volgers/abonnees.

[Reactie gewijzigd door Cartoon op 20 november 2018 11:37]

Het gaat hem niet om het kansloos zijn volgens mij maar om het geld dat je er mee kan verdienen eens je een enorm aantal volgers hebt ?

Mensen hebben er eenmaal veel voor over om "makkelijk" geld te verdienen.
is niet kansloos, is een investering. Wanneer je een grote followbase hebt staan dan willen mensen dat je iets voor hen promoot. hier verdien je weer geld op ;)

Tuurlijk een followbase met allemaal nepvolgers heeft weinig zin, dus als je ze koopt moet je wel zeker zijn dat deze accounts ook nog echt gebruikt worden (wat vaak niet het geval is).
Doet me denken aan dit filmpje.
100k volgers in 48 uur en daar hoef je niet eens eigen content voor te maken.
Dan schuift de moed wel weg in je schoenen, ben al maanden hard bezig met eigen content, en het gaat gewoon amper vooruit :p Maar ik wíl niet valsspelen hehe... Niet dat het echt valsspelen is, maar toch, andere mensen hun content jatten en teren op hun succes vind ik wel een dunne lijn... Bedankt voor de video!

[Reactie gewijzigd door musback op 20 november 2018 09:08]

Het is ongeveer hetzelfde als cheaten met gamen, misschien lekker voor je ego naar buiten toe, maar per saldo zal de genoegdoening totaal niet aanwezig zijn. Ik heb 2 accounts, waar de ene na 3 jaar 1300 volgers heeft en de andere na 2 maand 70. Het zal mij jeuken hoeveel volgers ik heb, ik doe die hobby's voor mezelf en vind het leuk te delen met diegene die het ook leuk vindt.
andere mensen hun content jatten
Content kun je niet jatten. Kopiëren is natuurlijk geen stelen.
Tuurlijk is het wel jatten om te doen alsof je iets zelf hebt geschreven.
Ik wil dit filmpje van Veritasium ook even aanraden om meer inzicht te krijgen in de wereld van likes en volgers. Waar het meer om draait is interactie (lees: engagement) met je volgers, als je likes of volgers koopt heb je vaak verwaarloosbare engagement en raakt je content ondergesneeuwd onder content die wel engagement heeft.
Niet actief op Instagram, maar op Soundcloud wordt ik veelal doodgegooid met spam-users die likes willen verkopen. Pak dat dan aan, ipv. de users. Dit is een beetje zoals het arresteren van alle drugs gebruikers, maar de dealers blijven rondlopen.
Ze zouden het beter zo maken dat veel likes hebben niet interessant is :)
Dit is er overigens ook al voor Facebook en Youtube. Daar zijn ook al meerdere diensten voor om meer likes te krijgen.
Dit fenomeen speelt ook op facebook..
Ik heb voor de grap 1000 likes gekocht op mijn eigen facebook profile picture voor $5.. Die likes staan er nog steeds, 3 jaar later.
Dit speelde een jaar of 6 geleden al. Toen kon je op FB zien uit welk land de meeste likes kwamen op een pagina. Ik weet niet of dat nog steeds kan.

Dan zag je bij een Nederlands bedrijf bijv. Mexico City als "hoofdleverancier" van likes.
Eindelijk, ze zijn er al veel te laat mee..
Is maar goed ook, mensen die vervolgens bakken met geld verdienen door wat nep followers te kopen.. pff
als fotograaf heb ik zelf ook flink wat volgers, maar hoezo zou je geld verdienen aan nep volgers? en hoezo geld verdienen aan instagram?

bedoel je niet de mensen die de followers verkopen?
(edit: ik gebruik het alleen ter promotie / bekender te worden / portfolio)

[Reactie gewijzigd door carpcatcher op 20 november 2018 10:40]

Als iemand meer volgers heeft gaan echte volgers sneller diegene volgen.
Vervolgens komen er merken bij kijken die voor reclame bakken met geld aan dat soort mensen uitgeven.
Veel mensen verdienen hun brood met Instagram reclames! :p

En uiteraard ook mensen die de followers verkopen.
Geld verdienen ze met sponsoring en hoe meer followers hoe makkelijker je een jurk of een blik protein mag promoten
Het wachtwoord verhaal snap ik niet helemaal, je stelt je profiel in op openbaar en de bots beheerd door de aanbieder gaan je volgen.

Simpel as that.
Het wachtwoord verhaal gaat misschien om gekaapte accounts die de likes uitdelen. Het is natuurlijk veel interessanter om een like te krijgen van een echt account die dagelijks instagramt dan een nep user die alleen heel veel likes uitdeelt. De laatste kan snel verwijderd worden door instagram (mits ze het kunnen vinden) en daarmee dalen je likes op eerdere posts. Echte accounts die alleen af en toe een like uitdelen op een random post zullen niet verwijderd worden en blijven die likes langer staan.
En met de massale databases aan wachtwoorden die online te vinden zijn zal het niet moeilijk zijn om in grote getalen instagram accounts hiervoor te kapen.
Ik irriteer mij voornamelijk aan het “follow/unfollow” gedoe op instagram. Services als stimsocial doen dit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee