Mixpanel: mensen zijn afgelopen jaar minder gaan doen op Facebook

Gebruikers zijn afgelopen jaar minder posts gaan plaatsen, liken of erop reageren op Facebook. Dat claimt Mixpanel, een bedrijf dat statistieken bijhoudt. Het gebruik zou in een jaar tijd met 20 procent zijn gedaald.

Volgens de cijfers, die de krant The Guardian publiceert, was het gebruik vanaf januari dit jaar tot en met april, waarin de meting eindigt, ongeveer stabiel. Daarvoor kende het een dip. Er is wel een dalende trend zichtbaar in het afgelopen jaar, al maken de cijfers niet duidelijk hoe dit cijfer afgelopen jaren heeft geschommeld.

Facebook vermeldde in zijn kwartaalcijfers juist een stijging van het aantal dagelijkse en maandelijkse gebruikers van de dienst. Het aantal dagelijkse gebruikers steeg volgens het bedrijf met 8 procent naar 1,56 miljard. Dat is met elkaar te rijmen, aldus The Guardian, als meer mensen elke dag op Facebook kijken, maar minder mensen iets doen.

De krant brengt het in verband met de privacyschandalen rond Facebook, zoals Cambridge Analytica vorig jaar. The Guardian en Mixpanel vermelden niet waarom meer mensen daardoor elke dag op Facebook kijken, terwijl ze minder posts zouden maken of liken of minder reacties zouden plaatsen. De cijfers gaan alleen over de Facebook-dienst zelf en niet over Instagram of WhatsApp.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-06-2019 • 06:30

86 Linkedin

Reacties (86)

86
82
33
3
0
40
Wijzig sortering
Is het niet makkelijker om gewoon die grafiek uit die link in de nieuwspost te zetten, ipv de grafiek in een alinea te omschrijven? :)

Ben blij dat het Facebook gebeuren daalt. Al dat gedoe waarbij mensen alles voor de likes doen is zo mentaal en soms zelfs fysiek ongezond. Als platformen als Facebook niet bestaan hadden, waren er volgens mij iets als 10% minder verre vliegreizen geweest. Niet om te zeggen dat vliegreizen verkeerd zijn, maar meer om aan te tonen dat mensen idiote reizen maken louter om op te kunnen scheppen / likes te scoren ipv het voor zichzelf te doen. En dat is dan maar 1 voorbeeld van de impact van Facebook.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 21 juni 2019 06:55]

Reddit kent dit toch ook? En hoeveel Youtubers gaan naast een hangend lijk staan voor views?
True maar de schaal van Facebook is wel verreweg het grootst en de 'aanzetter' van veel trieste denkwijzes
Ik ben wel benieuwd. Krijg zelf het idee dat Google/Youtube net een tik groter en invloedrijker zijn.
Wellicht wel gelijk inderdaad. Maar ik heb persoonlijk het idee of is het begonnen bij Facebook en zijn er meer mensen die alles doen voor 'likes' dan voor hun YouTube views, maar dat kunnen ook mijn kringen zijn inderdaad
Als je op je Youtube kanaal subscribers krijgt verdien je meer geld aan je videos. Vandaar dat mensen er zulke gekke dingen voor doen. Not sure of dat op facebook ook zo is.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 21 juni 2019 11:58]

Is ook zo, Facebook probeert al een tijd lang Doubleclick te evenaren - Doubleclick is king. Google blijft veel teveel buiten de wind in deze discussie, dat doen ze heel erg handig. Maar Google heeft de slag om het social netwerk wel verloren, daar komt een hoop data uit die zij niet op die manier hebben.

Allebei de bedrijven zijn compleet immoreel bezig met hun dataverzameling en zouden m.i. een halt toegeroepen moeten worden, onze wetgevers en waakhonden zouden véél strenger op moeten treden, de hoeveelheid data die ze over ons hebben en vooral de groeiende hoeveelheid inzichten die ze daar uit halen (middels steeds slimmere analyse / gebruik van AI systemen) maakt ons manipulabel tot levels waar we geen flauw benul van hebben. En die manipulatie kan overal plaatsvinden - zowel online als offline. Een doodenge, ongewenste bedoeling.
steeds slimmere analyse / gebruik van AI systemen) maakt ons manipulabel tot levels waar we geen flauw benul van hebben.
En juist dat 'geen flauw benul' maakt dat mensen gewoon doorgaan ondanks die vermeende datavergaring. Je kunt mensen niet overtuigen van kwalijke kanten aan datavergaring als zij er geen last van ondervinden.
Anoniem: 498327
@droner21 juni 2019 20:47
Volgens mij is FB king. Kijk die Vlaamse docu waar ze pastinaak in dorp X gaan promoten. Creepy! Dat zou met Doubleclick nooit kunnen.
Het wordt net zo snel weer vervangen voor Instagram, het verplaatst zich dus
Al dat gedoe waarbij mensen alles voor de likes doen is zo mentaal en soms zelfs fysiek ongezond

Dan had Instagram ook niet moeten bestaan, dat is gewoon Facebook 2.0.
Het ziet er iets anders uit maar eigenlijk is het gewoon het zelfde.
Om mij heen stappen veel mensen over naar instagram of stoppen zelfs helemaal met (a)sociaalmedia.
Redenen zijn dat er steeds minder te lezen is van vrienden en steeds reclame gerelateerde posts voorbij komen en daarnaast verkassen veel jongeren omdat pa en ma veel gebruik maken en dus in de gaten houden wat je doet....
Ja, om mij heen hetzelfde. De helft van mijn vriendenkring (incl. ikzelf en m'n vriendin) en aanhang heeft geen Facebook (meer). Wij versturen nu onze uitnodigingen voor feestjes 'ouderwets' via WhatsApp. Stiekem zitten we dus nog steeds in Zuckerberg's zak, maar goed... Er is vooruitgang. :D
Facebook was er eerder dan whatsapp. Niet echt een ouderwetse manier dus als je whatsapp gebruikt. Ouderwets is een kaartje sturen. :)
Ik bedoelde ook meer 'ouderwets' in de zin van: een berichtje sturen (zoals je dat vroeger via SMS deed, vandaar de aanhalingstekens) vergeleken met een evenement aanmaken op Facebook.
Dan zou ik het dan ook daadwerkelijk met sms doen :)
Ik heb geen whatsapp en verstuur m’n uitnodigingen gewoon via email. Ik ken eigenlijk niemand die geen email adres heeft. Voor sommigen hier misschien ouderwets maar naar mijn mening nog steeds de meest betrouwbare manier om mensen te bereiken (op iedereen afzonderlijk bellen of sms’en na natuurlijk, wat een hoop extra tijd kost).
heb al meer dan 15 jaar mail, en ik denk niet dat ik 100 prive berichten heb verstuurd met mail.
Kom nooit op facebook, instagram etc heb er niks mee(heb wel watsapp omdat het hoop kennissen wel gebruiken).
Ben zo een noob op dat gebied dat ik niet eens weet wat altijd die #tekst in twitter berichten zijn, kan me niet voor stellen dat daar allemaal groepen zijn.

[Reactie gewijzigd door lonegunner op 22 juni 2019 01:38]

Wauw! Wij doen een kaart op de bus voor een feestje. Krijg je vaak veel leuke reacties op. Zou je eens moeten proberen.

Facebook wordt eigenlijk amper gebruikt onder de jongeren. De daling verbaasd me dus niks, Als er één groep is die veel op het internet plaatst zijn zij het wel, als die groep steeds kleiner wordt dan gaan deze statistieken ook sneller naar beneden. Als het al door jongeren gebruikt wordt dan is het om ergens in te loggen. Dat gebruiken ze dan weer omdat ze niet weten hoe ze dat moeten veranderen. "Instaaa" is dan weer heel erg populair bij onze leerlingen. Als je vraagt of leerlingen Facebook hebben kijken ze je een beetje vreemd aan "Facebook!? Nee, daar is toch niks aan?". Vervolgens weten ze niet dat Insta en WhatsApp ook van Facebook zijn.

Sowieso is het bewustzijn van privacy op internet nihil. Het is toch alleen maar handig dat je reclame krijgt die gepersonaliseerd is? Het maakt ze niks uit dat veel gegevens beschikbaar zijn. Salaris, persoonsgegevens, noem maar op. "Het is toch alleen maar handig dat ze mijn salaris weten, dan krijg ik ook geen reclame van dingen die ik niet kan betalen".

[Reactie gewijzigd door stevens20 op 21 juni 2019 07:47]

Ja, interessant (en eng) idee: privacy is niet langer een basisrecht, maar iets wat je kunt verhandelen. Het is gewoon een currency en de jeugd (die er blijkbaar minder waarde aan hangt dan vorige generaties) vind het prima om hun privacy te besteden aan 'gratis' apps.

En wat betreft het kaartje op de bus doen: ik ben idd een flyer aan het maken voor m'n volgende verjaardagsfeestje ;)

[Reactie gewijzigd door Dan0sz op 21 juni 2019 07:57]

“Als je vraagt of leerlingen Facebook hebben kijken ze je een beetje vreemd aan "Facebook!? Nee, daar is toch niks aan?". Vervolgens weten ze niet dat Insta en WhatsApp ook van Facebook zijn.”

Dat zal ze waarschijnlijk een rotzorg zijn. ;) Facebook interesseert ze niet, Instagram en WhatsApp wel. Wie de eigenaar is, is om het even. Het gaat ze om de dienst, niet het moederbedrijf.

De enige die aardig populair is, maar niet van Facebook, is Snapchat. Maar sinds Instagram stories heeft lijkt Snapchat ook drastisch aan populariteit te hebben verloren.
Wauw! Wij doen een kaart op de bus voor een feestje. Krijg je vaak veel leuke reacties op. Zou je eens moeten proberen.
Of het tegenovergestelde. Je zou de omgeving eens enkel via de sociale media moeten vertellen dat oom Piet dood is en komende dinsdag verbrand gaat worden.
Overstappen op Instagram begrijp ik zelf niet helemaal. Het is toch in principe hetzelfde en het is nog van hetzelfde moederbedrijf ook?
Soms heb ik het gevoel dat LinkedIn het nieuwe Facebook vind, steeds vaker kom ik daar posts tegen die veel beter thuis horen op Facebook. Zonde want dan gaat er weer een wat meer volwassen social media platform naar de knoppen.

Het niveau op Facebook is ontzettend laag geworden, los van het feit van alle reclame en fakenieuws is het niveau ook niet meer zoals het was in 2012. De tijnlijn is een rommeltje en nog zelden interessant voor mij. Ik gebruik het alleen nog als festivalagenda.
LinkedIn is altijd al een beetje 'Facebook' geweest wat mij betreft (qua privacy dan).
Bij het aanmaken van een account vragen die doodleuk of je je adresboek wilt uploaden, want dat is 'makkelijk' om bekenden te vinden op LinkedIn. Klopt helemaal, maar ook gegevens van mensen die geen LinkedIn-profiel hebben worden bewaard en dat kan wat mij betreft niet door de beugel.

Voor mij geldt voor LinkedIn hetzelfde als voor Facebook: zolang ik er geen noodzaak voor heb blijf ik weg van deze data-boeven.

[Reactie gewijzigd door netmeester op 21 juni 2019 10:00]

Voor mij geldt voor LinkedIn hetzelfde als voor Facebook: zolang ik er geen noodzaak voor heb blijf ik weg van deze data-boeven.
Wat zou die noodzaak kunnen zijn ? Werk ? Laat het werk dan maar de accounts aanmaken beheren en de spam, reclame en privacyschendingen ontvangen.
Zooo ouderwets die facebook. Het is de tijd van instagram.
Of gewoon beide niet gebruiken. Verrassend makkelijk vond ik.

[Reactie gewijzigd door n3z op 21 juni 2019 08:17]

IK heb - na er een blauwe maandag naar gekeken te hebben - de toegevoegde waarde van Instagram nooit gevonden en het indertijd gelijk met FB verwijderd.
Ik ook niet ik vind Instagram het zelfde als Facebook, het ziet er iets uit maar het is het zelfde.
Je post je je foto's/verhaaltjes etc er op, en dat dede/doenn ze op Facebook ook.

Ik heb er ook even na gekeken een keer, en na een tijdje weer in de prullenbak gegooid.
Instagram is veel meer op fotografie gericht. Als je alleen maar mensen volgt die een foto van hun boterham plaatsen voegt het niet veel toe. Maar er zijn ook heel veel (erg) goede fotografen die hun beelden delen via Instagram. Dat zie je niet op FB.
Heerlijk! Geen Facebook, instagram of whatsapp. Lekker rustig. Als je iets nodig heb gewoon kort bellen. In een minuutje bellen kun je veel meer informatie delen dan een minuutje berichten heen en weer sturen.

En als er dan toch berichtjes gestuurd moeten worden, Signal. Neem initiatief om je eigen en andermans privacy serieus te nemen.
Jup, in dit bootje zit ik ook al jaren (Signal en iMessage in mijn geval), één van mijn betere keuzes :)
Goed bezig! Hoe krijg je in godsnaam mensen van whatsapp overgestapt naar iets anders? Het lukt met een paar vrienden en vrouw, maar de rest blijft op whatsapp. Nu is dat nog encrypted, maar ik vertrouw FB niet.
Tja, iedere situatie is anders, natuurlijk. In mijn geval heeft het geholpen dat ik dit al jaren geleden besloten heb (dus men weet het inmiddels wel) en dat ik relatief veel iPhone gebruikers om mij heen heb, ik heb enkele iMessage groepen, vooral binnen gezin en familie, maar ook collega's. Voor enkele andere groepen heb ik ze zover gekregen om het in Signal te doen (relatief kleine groepen lukt wel, ik was vaak ook niet de enige die dit wilde). DM van Twitter gebruik overigens ook nog wel eens.

En dan het vangnet, voor die noodzakelijke groepen waar het onmogelijk voor was (denk aan sportvereniging, buurtapp en dergelijke): een oude iPhone met apart prepaid sim kaarrtje met alleen Whatsapp erop. En die ligt gewoon in de la en check ik wanneer het relevant is (en eigenlijk te weinig, maar heb daar eigenlijk nog nooit gedoe door gehad). Heb ook niet veel last van FOMO.
Anoniem: 498327
@n3z21 juni 2019 20:58
Ik SMS gewoon, niemand die daar niks mee kan. Ze vinden het hooguit raar.
Inderdaad!
Inderdaad. Facebook jaren geleden al de deur uit gedaan, mis 't totaal niet. Sinds een paar maanden ook geen WhatsApp meer (tenslotte ook van Facebook). Instagram en andere platformen überhaupt nooit gebruikt. Ik heb enkel LinkedIn en Twitter nog, maar ben daar weinig actief op.
Of gewoon beide niet gebruiken. Verrassend makkelijk vond ik.
Dat heb ik heel lang ook zo gevonden, ik heb bv. geen Facebook, maar ik loop nu steeds vaker tegen dichte deuren aan omdat bepaalde community's alleen actief zijn op Facebook en je een account nodig heb om toegang te krijgen tot de benodigde informatie. Dus ja, ik ben aan het overwegen een Facebook account aan te maken. Zelfde geld voor LinkedIn...

Ik vind het bijzonder jammer, maar zowel privé als zakelijk kom je daar steeds minder makkelijk onderuit. En waarbij het vroeger 'jammer' was als je daar niet op zat, loop je nu dingen mis als je er geen gebruik van maakt.

Een beetje hetzelfde als Whatsapp, probeer maar eens al je zakelijke en privé contacten gebruik te laten maken van Signal... Sommige van ons maakte er al gebruik van voordat het door Facebook werd overgenomen.

Maar het issue blijft dat mensen op Facebook vertellen dat ze op vakantie gaan en een paar weken daarvoor de foto's van hun nieuwe huis hebben gedeeld op FB...

@Anoniem: 498327 Ik heb meer hobbies dan alleen PCs en daar zitten veel meer computer newbs in dan hier op bv. Tweakers.net. Hele specifieke communities voor bv. 3D printed minis, en bepaalde board/wargames. Mijn voorkeur gaat ook veel meer uit naar forums, maar goede forum software is moeilijk te vinden en vaak nog veel lastiger te onderhouden. Sommige zijn goed in X, maar zuigen in Y en Z, andere zijn weer goed in Y, maar zuigen in X en Z, etc. PHPBB is niet heel erg mijn favoriet, SMF iets meer, maar zou dan eerder iets van vBulletin (betaald).

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 21 juni 2019 21:07]

Anoniem: 498327
@Cergorach21 juni 2019 20:52
Voor groepen? Lijkt leuk, maar investeer liever in een forum. Die hebben het zwaar, maar zijn wel veel beter geschikt voor het doel. Facebook groepen zijn niet geordend, en na 2 weken komen de noob vragen je de strot uit. Het is alleen zo verrekte makkelijk. een groepje maken. PHPbbtje instaleren en moderaten is veel pittiger.

En dat mislopen valt erg mee. Is vooral tussen de oren dingetje. Helaas zijn veel goede infosites tegenwoordig zwart, maar archive.org is goede backup. Maar eea is wel vrij idioot: archive.org nodig hebben omdat sites ten gronde zijn en opvolger zwaar oppervlakkige gated communities zijn. Beetje lokale winkel vs webshop, maar dan voor informatie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 21 juni 2019 20:56]

Het zal Mark een jeukzorg zijn welke van de 2 je gebruikt. Als je ze maar gebruikt.
Instagram is inderdaad erg populair onder mijn studenten.
Over Facebook hoor je ze niet zo veel meer.
Is Instagram niet grotendeels alleen populaire door de hoeveelheid schaars geklede foto's van onze vrouwelijke medemens?
Naar mijn ervaring niet. Ik heb er een tijdje op gezeten; een paar van m'n vrienden posten echt wel dingen die de moeite waard waren; mooie foto's, leuke 'stories'.. Maar het merendeel van m'n feed vond ik toch vrij oninteressant, en als ik zie wat er bij m'n vrouw in haar feed langskomt is het ook wel veel reclame.
Ook omdat de ouders zelf ook op FB zitten en die willen ze ontwijken ;)
je bedoelt die bots die zich voordoen als dames die wel zin hebben om even "wat" te doen? Heel af en toe kom ik zulke accounts tegen die vrienden willen worden.
Nope zogeheten e-girls. Je ziet scala's aan dames dmv Patron nudes verkopen, en Instagram is daarin het advertentie platform. Vrije markt ;)
Nope zogeheten e-girls. Je ziet scala's aan dames dmv Patron nudes verkopen, en Instagram is daarin het advertentie platform. Vrije markt ;)
Je bedoelt anarchistische markt waarbij kapitaal de dienst uitmaakt.

De meiden die er op staan krijgen in verhouding praktisch niks uitbetaald.
Daarachter staat een organisatie met de mensen en machines die constant met de marketing bezig zijn om maar zoveel mogelijk de aandacht de te krijgen en te houden.

En de technieken daarvan lijken precies op die van de trollenfabrieken in Rusland, de manipulaties van regimes als Saudi-Arabië die het gebruikt om de bevolking in toom te houden, maar ook de reclamejongens uit het oosten die bakken met geld verdienden met allerlei onzin tijdens met name verkiezingen in het westen.

Het is minder onschuldig als het lijkt.
Zal misschien ook te maken hebben met de accounts die je volgt?
Je moet ze uiteraard opzoeken, maar het is geen geheim noch taboe meer.
Instagram is van Facebook ... maar goed, Whatsapp ook. Ik weet niet of we er zo geholpen mee zijn om met wat dan ook van Facebook te gebruiken. Ik krijg wel eens iets doorgestuurd wat op instagram staat, maar mijn adblocker blokkert het, dus ik heb er weinig vertrouwen in.
Instagram = Facebook
Net zoals Whatsapp dat is
Het gaat allemaal zo snel. Er is inmiddels een hele generatie die wel eens heeft gehoord van Facebook, maar het eigenlijk niet kent.
Mijn zoontje van 9 weet anders dondersgoed wat het is ;)
Mijn zoontje van 9 weet anders dondersgoed wat het is ;)
Maar ik niet echt. Ik zou het kunnen opzoeken of iemand vragen mij het te tonen, maar het boeit me niet. En ik heb trouwens ook geen mobiele telefoon.
Anoniem: 498327
@Jester-NL21 juni 2019 20:49
Ze weten ook allemaal wie Pac Man is. Maar een level uitspelen ho maar. Veel te moeilijk.
Sociale media fragmenteert. Elke groep zijn eigen hoekje.
Ik ben het ook minder gaan gebruiken, maar dat heeft weinig met de "privacyschandalen" te maken maar alles met dat het je tegenwoordig heel lastig wordt gemaakt om posts chronologisch te bekijken. Ik heb geen zin meer om eindeloos te moeten zoeken naar berichten of voor mij belangrijke berichten over evenementen pas na het aflopen van die evenementen getoond te krijgen. Heel irritant.
Is die knop voor "meest recent" er niet meer? Toen ik facebook nog gebruikte bekeek ik daar altijd met 1 klik de tijdlijn in chronologische volgorde, in plaats van iets wat praktisch geen tijdlijn is.
In de webversie is die optie er wel, maar in de app-versie niet. En de webversie "vergeet" de keuze ook vrij snel weer.
Ik heb hem wel in de app zitten. Het kan zijn dat ie bij jou verstopt zit onder overig. Genoeg er op klikken en hij komt standaard in de lijst, bij mij staat ie nu bovenaan in het menu.
Anoniem: 498327
@beantherio21 juni 2019 20:43
De beste versie, mbasic.facebook.com heeft ook chronologisch, en grappig genoeg zit daar geen reclame in.
Ik hoor ook weinig meer over Facebook ruimte internet, met van die hoog vliegende (wifi?) drones. Ze wilden daarmee grote delen van de wereld ontsluiten.

Tja, FB... Veel reclame van iets wat ik niet nodig heb of niet kan gebruiken. Een kennis probeert wat te verkopen erop. Vaag profiel van iemand die ik niet ken wil "vrienden" worden. Sponsored stukje wat gewoon reclame is. Klikbaits. Slechts een klein stukje is soms interessant in een groep.

Als archeologen over 500 jaar de FB archieven openen denken ze vast dat wij debiel zijn. Wat hadden we allemaal voor nuttigs kunnen doen met al die miljarden dollars en GigaWattUren die zijn opgestookt hieraan.
Ja die archeologen denken dan vast "wat verzamelden ze toen nog weinig data, wat een vrijheid".
Tegen die tijd is er vast een opvolger en is privacy helemaal verdwenen.
Ik heb nog steeds Facebook, maar plaats zelden iets. Eigenlijk gebruik ik alleen nog Facebook om m'n doelgroep te bereiken d.m.v. m'n pagina's. Verder zie ik geen reden meer 😂 Ik zie ook veel mensen in m'n omgeving afstand doen van Facebook cq. account verwijderd.

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 21 juni 2019 08:25]

Eigenlijk gebruik ik alleen nog Facebook om m'n doelgroep te bereiken d.m.v. m'n pagina's.
Dus je hebt alleen een account om nog meer troep op die grote berg reclame te gooien? Geen idee wat voor “pagina’s” dat zijn (niet in geinteresseerd ook), maar die overdaad aan reclame is nou juist een van de dingen (naast de privacyschandelen) die mensen wegjaagt bij Facebook.
Klopt maar het lijkt er op dat je suggereerd dat dat is hem iets moet schelen?
Ik wilde alleen maar aangeven dat hij met z'n "pagina's" bijdraagt aan de ondergang van FB. Welk waardeoordeel iemand daar aan hangt mag iedereen voor zichzelf bepalen. Persoonlijk kan ik niet wachten tot dat vreselijke FB helemaal verdwenen is, dus plaats er aub nog meer reclame op! ;)
Zo te horen heb jij gelukkig geen vooroordelen over de posts die ik plaats. Top dat je van Facebook af bent, scheelt ook weer ;-)
Anoniem: 498327
@CyberDonky21 juni 2019 20:39
Ik heb mijn bedrijfs pagina's verwijderd en account opgedoekt. De 1000 volgers tja, die zijn even verdwaald (ze stappen lastig over naar wat anders merk ik), maar veel doen toch niks anders dan lurken (kijken zonder iets te laten merken) en steeds dezelfde 5 liken alles... Niet heel interactief. Hopelijk komt de bedrijfswebsite nu weer bovenaan in de zoekresultaten. Die stomme verzamelaars kapen alle SEO (FB, LI, Maps etc). Daar dus alles weggehaald.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 21 juni 2019 20:41]

Facebook is log en de diverse instellingen zijn vaak zeer moeilijk te vinden. De interface van Instagram is zeer gebruiksonvriendelijk. Wat dat betreft is het een wonder dat beide apps zoveel gebruikers kennen/kenden. :|
Keihard boycotten van facebook. Wat zijn dit voor bronnen ?
The Guardian is een Britse krant en een van de bekendere kranten in de wereld.
Er is geen eens bewijs dat dit iets te maken heeft met het onderwerp van dit artikel. Pure geruchten.
Nee, bewijs is er niet, en daarom heb ik dat er ook achter gezet.
De krant brengt het in verband met de privacyschandalen rond Facebook, zoals Cambridge Analytica vorig jaar. The Guardian en Mixpanel vermelden niet waarom meer mensen daardoor elke dag op Facebook kijken, terwijl ze minder posts zouden maken of liken of minder reacties zouden plaatsen.
Zelfs zonder bewijs (wat in zulke gevallen vrijwel onmogelijk sluitend te leveren is, zeker zonder medewerking van Facebook zelf) vind ik dat het artikel nauwelijks uitlegt waarom dit zo zou zijn. En dat schort eraan. Desondanks: interessante cijfers, zeker het vermelden waard, maar er is een reden dat ik niet de kop 'privacyschandalen zorgen voor ervoor dat mensen minder doen op Facebook'. Ik kon het niet onbenoemd laten, maar hoogstens in de context zetten dat de argumentatie ontbreekt. En dat heb ik gedaan :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee