Facebook toont app die gebruikers beloont voor laten bijhouden appgebruik

Facebook heeft een app voorgesteld, waarmee het appgebruik van gebruikers in de gaten kan houden. De app beloont gebruikers voor het in de gaten laten houden van hoe lang ze welke apps gebruiken.

De app heet Study, meldt Facebook. Gebruikers die zich aanmelden, kunnen hem installeren, waarna ze beloningen kunnen krijgen als ze de app gegevens naar Facebook laten opsturen. De app houdt bij hoelang gebruikers welke apps gebruiken, welke activiteiten ze doen in die apps en wat basisinformatie over de telefoon. Facebook belooft dat het geen berichten, foto's, video's en andere persoonlijke info zal verzamelen met de app. De screenshots tonen de app alleen in een Android-versie.

Study komt vooralsnog alleen uit in India en de Verenigde Staten, maar Facebook zegt dat de app later ook in andere landen zal uitkomen. Study is een opvolger van Facebook Research, een app die in opspraak raakte omdat het gebruik maakte van een Enterprise Developer-certificaat om de app te kunnen sideloaden op iPhones. Dat mag niet, waarna Apple het Enterprise-certificaat van Facebook tijdelijk introk. Facebook Research volgde Onavo op, een vpn-app die stiekem gebruikers bespioneerde.

Facebook Study, 2019

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-06-2019 • 18:01

45

Reacties (45)

45
44
36
10
1
1
Wijzig sortering
In de laatste screenshot staat om uit te schrijven moet je de app deinstalleren en contact opnemen. Waarom is alleen de app eraf halen niet genoeg?
Omdat
- Facebook geen signaal krijgt wanneer je de app deinstalleert
- Je de app kan deinstalleren zonder je uit te willen schrijven (bug, telefoon reinstall, foute knop etc)

Ken jij andere apps die dit wel kunnen?
Lijkt me heel simpel: gewoon een knop in de app inbouwen om uit te schrijven. Klaar.
De enige reden dat Facebook dit doet is omdat contact opnemen een veel grotere stap is dan een app verwijderen en ze graag je data blijven behouden, en daarom zo groot mogelijke barrières opwerpen.
Zeer terechte vraag!
Ik weet niet of je WhatsApp gebruikt, maar daar geldt hetzelfde voor.
Anoniem: 1216024 @12erik123412 juni 2019 18:39
Omdat 99% van de mensen dit niet doet en uiteindelijk toch betaald met zijn/ haar gegevens?
Omdat facebook een meester is in spioneren. Je moet je dus afmelden want alleen verwijderen heeft geen zin.
Als je je uitschrijft door de app te verwijderen zou je je uit kunnen schrijven van het programma zonder dat je het zou willen (afgezien van het feti waarom je je ooit aan zou willen melden). Bijv. even tijdelijk ruimte maken om een grote update te installeren. Als dat zorgt voor dat je een bepaalde beloning niet meer krijgt...

Maar goed: de echte reden voor Facebook zal iets anders zijn :-)
Ik doe even de aanname dat ze dit toegevoegd hebben voor het recht van vergetelheid uit de AVG. Maar, dit is echt een aanname. Ze wissen ten slotte nooit zelf zomaar je gegevens.
Waarschijnlijk installeren ze weer VPN profielen zodat al je telefoon gegevens via hun servers verlopen. Als je de app verwijderd zal het VPN profiel nog geinstalleerd blijven en je data dus via Facebook server blijven verlopen..
De app houdt bij hoelang gebruikers welke apps gebruiken, welke activiteiten ze doen in die apps en wat basisinformatie over de telefoon
Basisinformatie, klinkt zo lekker onschuldig. Wat is Facebooks definitie van 'basisgebruik'?

Edit:
Facebook geeft aan dat Applause de verwerking van de data doet alleen kom ik op de pagina van Applause Facebook niet als klant tegen. :?
https://www.applause.com/customers

Ik hoopte wat meer info hierover te vinden want FB blijft zelf nogal vaag, je zult de app bijvoorbeeld eerst moeten installeren voordat je ziet wat ze doen. Misschien kijk ik er overheen dus graaf ik nog wat verder. :)

[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 23 juli 2024 08:20]

Wat is Facebooks definitie van 'basisgebruik'?
Waarom zou dat relevant zijn? Ik zie die term nergens terug in het artikel.

Maar wat ze verzamelen kun je hier nalezen: https://www.facebook.com/facebookstudy/policy
Dat is altijd relevant namelijk, uit jouw link:
Information collected through the use of the Facebook Study App
Interactions with apps, including:
Apps visited, what features you've used within the app, and duration of use of the app through collection of data types like app usage stats; and
Information on the type of internet browser you use.
Mobile Network Information (e.g., MCC, MNC, LAC, CID), carrier name, and type of internet connection (e.g., WiFi, 3G, 4G);
Device system information, such as Android ID, Android Advertiser ID, unique identifiers (e.g., IMEI/IMSI, MAC addresses), operating system, and system status (e.g., device is off, airplane mode, battery state); and
Device hardware information, such as brand and manufacture type, screen resolution, and information about performance (e.g., memory and computing usage).
Dit is namelijk best wat info wat je dan deelt maar over relevantie gesproken, wat vind je hiervan (ook uit jouw link)?
Information you provide to us
Personally identifying information, like your first and last name or email address;
Demographic information like gender, occupation, and other information; and
Facebook Companies username and any Facebook Companies username email.
Sinds wanneer is informatie over het geslacht van een gebruiker relevant als het gaat om appgebruik?

Edit:
En in welke wereld zijn gegevens als "Android ID, Android Advertiser ID" relevant voor een app-onderzoek? Stel jij daar geen vraagtekens bij dan. :?

[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 23 juli 2024 08:20]

Het grootste vraagteken kun je zetten bij de bedoelingen van het FB-bedrijf.
Na een aantal debacles mbt de privacy wordt nu voor vergelijkbare info van de gebruiker, betaald. :?
In de oude situatie was alles 'gratis' en leverde gebruikersinformatie geld op.
Eigenlijk is er dus niet zoveel verandert, dan alleen dat FB het verzamelen van info op deze manier probeert te legaliseren. De naam Study is een enorme bewuste keuze, die het onschuldig doet lijken
FaceBook Exploit was meer op zijn plaats geweest :+
De relevantie van de gegevens wordt vooral bepaald door het doel waarvoor de gegevens worden verzameld. Voor Facebook is dat het samenstellen van advertentieprofielen en daarbij zijn gegevens al snel interessant. De scheiding tussen interessant en relevant is zo vaag dat die nauwelijks is te beschrijven.
Voor je het weet schuift FB de grens steeds verder en geef je zo ongeveer alle informatie prijs die er maar over jouw (en je contacten) te vinden is.
Het verzamelen van je contacten (wat men nu al relevant noemt) is zeer dubieus. Niet iedereen is ervan gediend dat FB zijn naam kent en wie van de kennissen aan het data-graai gedrag van FB meedoen. Wat mij betreft zou dit een rede zijn om de app totaal te verbieden, of maximaal bij een paar honderd gebruikers toe te staan.
Wat is Facebooks definitie van 'basisgebruik'?
Waar komt de term basisgebruik in het document voor?
Facebook zegt niet "wij verzamelen gegevens over basisgebruik", ze specificeren wat ze verzamelen. Wat Facebook onder "basisgebruik" invult is dus niet relevant.
En in welke wereld zijn gegevens als "Android ID, Android Advertiser ID" relevant voor een app-onderzoek? Stel jij daar geen vraagtekens bij dan.
Daar stel ik inderdaad geen vraagtekens bij, ze zijn toch duidelijk en maken bekent dat ze dat verzamelen, dus je hebt zelf de keuze daar aan mee te doen of niet. Persoonlijk zou ik het niet doen, maar ze doen er niet geheimzinnig over.
Wat zit je te zemelen over die definitie? Tweakers schrijft dit in het artikel, heb je het gelezen? Ik quote het nog.

Dat jij niet kritisch bent wil niet zeggen dat anderen dat ook niet zijn. Jij bent wel kritisch over een zinnetje wat ik schrijf maar zet geen vraagtekens over het werkelijke onderwerp. Iets met prioriteiten enzo.
Tweakers schrijft dit in het artikel, heb je het gelezen?
Jawel, jij blijkbaar niet goed genoeg.
De app houdt bij hoelang gebruikers welke apps gebruiken, welke activiteiten ze doen in die apps en wat basisinformatie over de telefoon.
Basisinformatie is iets anders dan basisgebruik....
Dat jij niet kritisch bent wil niet zeggen dat anderen dat ook niet zijn
Ik ben wel degelijk kritisch, en zou zelf deze app nooit gebruiken, omdat ik de voorwaarden kritisch bekeken heb, en me er niet in kan vinden. Het is niet echt onduidelijk wat ze verzamelen, wat jij met je opmerking wel doet laten denken.
Zou Applause niet de klant van Facebook zijn, misschien? Applause wil data en Facebook biedt het aan?
En hoe zit het met info die linkt naar anderen die de app niet gebruiken? Ze geven aan geen persoonlijke informatie te verzamelen maar ik ben nogal huiverig voor deze app. Ookal is er volgens mij weinig verschil met de gewone Facebook App, die verzameld de persoonlijke informatie al wel. Wat gaat de winst zijn voor Facebook? Een eenvoudige manier om mensen aan de FBCoin te helpen?
"Facebook belooft" is voor mij voldoende informatie.
Welke beloning?
Facebook said it will compensate those who download Study, but a spokeswoman declined to share more details.
Bron: Bloomberg

Ik durf te wedden dat het gaat om Facebooks eigen cryptovaluta.

[Reactie gewijzigd door 5pë©ïàál_Tèkén op 23 juli 2024 08:20]

Welke beloning?

(ja, die is er voor de directie van Facebook en de advocaten natuurlijk)
Facebook belooft dat het geen berichten, foto's, video's en andere persoonlijke info zal verzamelen met de app.
De laatste keer dat ik keek gaven ze toch echt mijn telefoonnummer door aan adverteerders, ondanks de belofte. Dus nee dank je feestelijk.
IK wilde eigenlijk net posten: "Hebben ze dat niet (honderdduzend keer) eerder belooft, om iedere keer weer met een halfbakken 'mea (minima) culpa' te komen?"
Ze blijven maar doorgaan hé. Het hele bedrijf is niet echt meer een social media bedrijf.
Moeten ze dan blijven stilzitten? Nou ben ik zelf absoluut geen fan van ZuckCo maar een beetje (tech)bedrijf dat zichzelf relevant wil houden gaat het niet redden door eens even een social-media website online te gooien. Eenmaal je het keerpunt hebt bereikt waar de groei afneemt (daarom niet stopt, maar de massa mensen die zich hebben ingeschreven tussen 2007 ofzo en nu gaat veel meer zijn per jaar dan wat er nu binnenkomt) ga je andere manieren moeten zoeken om je bankrekening te blijven spekken, en ook die van de aandeelhouders.
Het keerpunt van Facebook is voor een groot deel bereikt doordat ze juist privacy als optionele secundaire requirement hebben. Dit speelt daar verder op in.

Als ze het schip om draaiden zou dat wel charmeren.
Ze zeggen dus steeds meer aandacht aan privacy te willen geven, maar dat idee botst op alle mogelijke manieren met hun bedrijfsmodel zodat je je af gaat vragen: gaan ze dan hun bedrijfsmodel aanpassen? Dit soort berichten geeft het antwoord: nee hoor, ze gaan gewoon door maar bieden je een paar rotcenten om je vervolgens alsnog door ze te laten monitoren en manipuleren.

Aangezien je nooit weet wat ze precies allemaal over je weten, hoe die data precies gebruikt wordt - en ook niet door wie, waar en wanneer / in welke toepassing / met welk doel, blijft het misleiding en blijven m.i. eventuele toestemmingen die je ze geeft en andersoortige overeenkomsten die je met ze aangaat, minimaal deels juridisch aanvechtbaar.

Dit bericht roept allerlei vragen op, zo vraag ik me bijvoorbeeld af: zul je ook betaald krijgen voor het bezoeken van totaal andere websites waarop wel een Facebook script / pixel actief is, of bijvoorbeeld voor de data die Facebook van derden koopt om hun profiel (wat dan wellicht deels uit die app afkomstig is) van jou te perfectioneren?

Werkelijke transparantie is m.i. fysiek onmogelijk in het monsterlijke systeem wat Facebook gecreëerd heeft en zouden ze dat wel geven dan zou iedereen gillend wegrennen / zou Facebook internationaal verboden en het bedrijf vervolgd worden.

[Reactie gewijzigd door droner op 23 juli 2024 08:20]

TijsZonderH Nieuwscoördinator 12 juni 2019 18:14
Dit is dus gewoon Onavo maar dan minder sneaky? Benieuwd hoeveel gebruikers hier intrappen voor een paar Starbucks- giftcards...
Meer dan je denkt. Het klinkt allemaal erg onschuldig. Maar zodra er een advertentie netwerk achter hangt is dat het nooit. En geld is altijd een populaire incentive.
kweni ik heb hier nog een iphone die ik niet gebruik, waar ik om te testen gerust eens een vals profiel wil aanmaken ;-)
Anoniem: 1067133 12 juni 2019 19:20
Lijkt mij wel een toffe manier van geld verdienen, Facebook Study
Enig idee waar je deze studie mee betaald? En wanneer verwacht je je diploma te halen?
Waarom heb ik het gevoel dat de "beloning" heel erg magertjes is ten opzichte van wat mensen hebben opgegeven en wat daarmee verdiend wordt ?? :/ :/
Waarschijnlijk krijgen ze als beloning “in-app” credits voor diensten/games van Facebook?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.