Ter aanvulling: Samsung heeft de laatste jaren erg veel geïnvesteerd in hun Isocell, Isocell plus en Tetracell technologie. Wikipedia somt het mooi op:
- BSI: backside-illuminated. The light reaches the photosensitive area directly.
- ISOCELL: ISOCELL combines 3D-BSI with Front-side, Full-depth, Deep-Trench Isolation (F-DTI) and Vertical Transfer Gate (VTG). This provides increased light sensitivity and higher color fidelity even in poor lighting conditions.
- ISOCELL Plus: ISOCELL Plus replaces ISOCELL's metal grid barriers with an innovative new material developed by Fujifilm. This minimizes optical loss and light reflection, providing higher color fidelity and up to a 15% enhancement in light sensitivity compared to ISOCELL.
- Tetracell also known as Quad Bayer or 4-cell. Features a repeating 4×4 pattern with 4 red, 8 green and 4 blue pixels. For darker scenes, signal processing can combine data from each 2x2 group, essentially like a larger pixel. For brighter scenes, signal processing can convert the Tetracell into a conventional RGB filter to achieve 4x higher resolution. Resolution & pixel size listed below is after re-mosaic signal processing.
Het traditionele probleem met kleine pixels is dat ze heel veel last van ruis hadden. Deze ruis komt echter van twee bronnen:
- Shot Noise: Ruis omdat fotonen in licht zich random verspreiden (per um2
- Electronic Noise: Een vaste hoeveelheid ruis bij uitlezen (per pixel)
Door BSI, Isocell en andere materiaal innovaties (wissel van alluminium naar koper voor traces e.d.) is de elektronische in de afgelopen jaren gigantisch afgenomen, tot een niveau waar het nu bijna verwaarloosbaar is. Dit was al te zien met
ISO-invariantie in recente Sony en Samsung sensoren, waarbij het qua ruis bijna niets uitmaakt of je een donkere foto op een laag ISO nam en deze opkrikte naar een hogere helderheid, of deze in eerste instantie al op een hoog ISO nam. Bij dezelfde belichting is de ruis uiteindelijk hetzelfde.
Dit heeft ook effect op pixelformaat. Vroeg was er een grote straf voor het kleiner maken van pixels, namelijk de extra elektronische ruis die bij
elke pixel aanwezig was, plus de extra shot noise. Hierdoor ontstonden camera's als de
Sony A7S die zo groot mogelijke pixels hanteerden om de totale ruis te minimaliseren.
Nu is de straf voor elektronische ruis, die per pixels aanwezig is, nihil. Hetzelfde oppervlakte op een sensor opsplitsen van 1 naar 4 pixels levert dus geen extra ruis op. De shot noise per pixel neemt nog wel toe, want deze is gerelateerd aan het oppervlakte van de pixel. Maar als je de shot noise van 4 kleine pixels uitmiddeld over heb je exact dezelfde ruis als je met een grote pixels had gehad. Hetzelfde licht is namelijk op hetzelfde oppervlak gevallen, en er is geen extra elektronische ruis aan toegevoegd.
Top, dus anno 2019 geen negatief effect qua ruis bij het kleiner maken van pixels. Maar als pixels kleiner worden, neemt de
full-well capacity, oftewel het aantal fotonen dat een pixel op kan nemen voordat het oververzadigd raakt, toch ook af? En dat maakt dynamic range kleiner. Helemaal correct. We moeten dit wel even uitsplitsen in twee situaties:
In weinig licht haal je de full-well capacity nooit en is dit dus geen probleem De gecombineerde full well van de vier kleine pixels is immers even groot als die van een grote, en het aantal fotonen per cm
2 ook. Het draait daar puur om ruis.[/li]
Met veel licht is dit een probleem. De full-well capacity per pixel is immers vier keer zo klein, wat twee stops minder dynamic range betekent. Oftewel, je moet de afweging maken tussen kortere sluitertijden met meer shot noise in je foto, of voor overbelichting in de helderste delen van je foto.
Maar ook daar hebben ze (
Samsung) iets op bedacht: Als je pixels individueel kan aansturen, kan je ze aparte ISO-waardes of zelfs sluitertijden geven. Zie het als multi-shot bracketing, maar dan in één opname. Een kwart van je pixels geef je een sluitertijd van 1/1000, een kwart 1/2000, nog een kwart 1/4000 en het laatste kwart 1/8000. Je dynamic range is nu in een klap 8 keer groter, oftewel 3 stops. Dat is meer dan de 2 stops die je verloren bent met het opsplitsen van je pixels in vieren.
Met deze modernere sensoren met 4 kleine pixels in plaats van een grote, blijft ruis gelijk, blijft dynamic range ook gelijk of neemt zelfs toe en kan je, in goed licht, de pixels niet samen voegen maar individueel uitlezen voor meer detail. Nu komen deze kleine lenzen natuurlijk in de buurt van het
diffractielimiet (voor deze nieuwe Samsung sensor heb je al een f/1.3 lens nodig), maar dat is een verhaal voor een volgende keer
Tl;DR: Vroeger hadden sensoren last van veel elektronische ruis bij het uitlezen, wat per pixel optrad. Nu is dat veel minder, dus is de straf (extra ruis) voor het kleiner maken en dus toevoegen van pixels er bijna niet meer. Inherente photon ruis (shot noise) kan je uitmiddelen over verschillende kleine pixels om ze zich te laten gedragen als een grote pixel, en als je pixels individueel kan aansturen kan je dynamic range vergroten door elke pixel met een eigen sluitertijd en/of ISO op te laten nemen.
@Yero Hoe was MoaM? Moest hem helaas missen dit jaar, viel samen met de Scout-In. Mocht je het leuk lijken, wil ik wel bijdragen aan een artikel over de technische ontwikkelingen in (smartphone) fotografie. Naast sensorontwikkelingen kan ik ook nog wel een zo'n blaatverhaal houden over computational photography en metalenzen die er aan zitten te komen.