Door Arnoud Wokke en Pieter Molenaar

Nokia 808 PureView, telefoon met 41MP-camera

27-06-2012 • 08:00

150

Singlepage-opmaak

PureView: tegenover andere camera's

Het was te verwachten dat de 808 PureView wat betreft de beeldkwaliteit de vloer aanveegt met alle andere smartphones, maar Nokia wil met de cameratelefoon ook de gebruiker aanspreken die nog foto's met een eenvoudige compactcamera maakt.

We vergelijken de 808 daarom met de Canon PowerShot SX260 HS. Dit toestel beschikt over een 1/2,3"-beeldsensor met 14,1 megapixels en heeft een 20x-zoomlens, zodat we goed kunnen zien wat de zoomprestaties van de 808 werkelijk waard zijn. De Nokia wordt verder vergeleken met de Nikon 1 V1, een compacte systeemcamera met een 1"-sensor en 10 megapixels, en de EOS 60D-dslr van Canon met een veel grotere aps-c-beeldsensor met 18 megapixels. Vanwege de verwisselbare lenzen is het zoombereik bij de laatste twee natuurlijk afhankelijk van de gekozen lens. We hebben bij alle drie de 'concurrenten' steeds de compositie met de zoomlenzen aangepast aan het beeld van de Nokia.

Scherpte

Om te kijken hoe de Nokia 808 PureView zich houdt in een directe confrontatie met genoemde camera's, vergelijken we eerst de honderprocents crops van de Nokia zonder zoom en de vergelijkbare foto's van de drie andere camera's.

Uitzicht Nokia 808 PureView uitgezoomd Uitzicht Canon PowerShot SX260 HS uitgezoomd Uitzicht Nikon 1 V1 uitgezoomd Uitzicht Canon EOS 60D uitgezoomd

De foto van de Nokia is zeer scherp te noemen. Omdat er genoeg licht is, kan de laagste iso-waarde gebruikt worden en dus leveren alle 38 megapixels een nuttige bijdrage aan het eindresultaat. In vergelijking daarmee is de foto van de Powershot ronduit smoezelig te noemen.

Even afgezien van de groenige tint bij de Nikon 1 is de scherpte wel zeer goed. Wel is te merken dat de resolutie van de Nikon 1-sensor relatief laag is. De EOS 60D-foto kan wel wat extra verscherping gebruiken, maar bevat vanwege de hogere resolutie en de grotere pixels meer detail.

Vervolgens kijken we naar de scherpte als de Nokia volledig is ingezoomd. In feite worden de sensors dus nu pixel voor pixel vergeleken.

Uitzicht Nokia 808 PureView ingezoomd Uitzicht Canon PowerShot SX260 HS ingezoomd Uitzicht Nikon 1 V1 ingezoomd Uitzicht Canon EOS 60D ingezoomd

Bij deze test valt de Nokia door de mand. Zonder zoom wist de Nokia-telefoon makkelijk van de PowerShot te winnen, maar na het inzoomen is de kwaliteit aanzienlijk lager - al valt het eindresultaat ons eigenlijk nog mee, als de grootte van de sensor en de pixels in aanmerking wordt genomen.

Hoewel de sensor van de Nokia iets kleiner is dan die van de Nikon 1-serie, zorgen de grotere pixels van de Nikon ervoor dat veel meer detail wordt vastgelegd. Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan het gras en de stoeptegels: bij de Nokia zijn alle details verdwenen. De EOS 60D levert met zijn grote aps-c-sensor, zoals verwacht, de beste beeldkwaliteit en het meeste detail.

Overigens valt nog iets anders op bij bovenstaande foto's: de sensors met de kleinere pixels hebben ook een beduidend kleiner dynamisch bereik. Zo is het logo op het transformatorhuisje bij de Nokia uitgebeten en onleesbaar, terwijl ook de witte doeken net boven het midden flink wat detail missen. Bij de PowerShot SX260 HS zie je dat ook, maar in mindere mate. De grotere sensors van de Nikon 1 V1 en de EOS 60D hebben daar geen last van.

Het zoombereik van de Nokia 808 PureView is zoals gezegd beperkt. Met 3x zoom is de koek op en kan het beeld alleen nog met uitsnedes en interpolatie vergroot worden. Hoeveel voordeel de 20x-zoomlens van de PowerShot boven de 3x-zoom van de Nokia biedt, is hieronder te zien.

Zoombereik Nokia 808 PureView uitgezoomd Zoombereik Nokia 808 PureView volledig ingezoomd Zoombereik Canon PowerShot SX260 HS uitgezoomd Zoombereik Canon PowerShot SX260 HS volledig ingezoomd

De PureView-cameratechnologie van Nokia kent twee gezichten. Wordt de uitgezoomde stand gebruikt en wordt er niet te ver ingezoomd, dan zorgt de oversampling voor bijzonder scherpe foto's. Wordt echter verder ingezoomd of moet een hogere iso-waarde worden gekozen, dan neemt de beeldkwaliteit sterk af. Daarnaast blinkt de sensor niet uit in dynamisch bereik en het zoombereik is dus ook niet al te groot.

Compactcamera, milc en dslr zijn met de 808 PureView bepaald niet overbodig geworden, maar in specifieke gevallen kan de grotere camera worden thuisgelaten en als er weinig licht is, is er natuurlijk ook nog een flitser. Elke huidige smartphonecamera wordt echter door de 808 Pureview gedeklasseerd.