Code wijst op komst Xiaomi-smartphone met 64-megapixelcamera

De code van de camera-app in een recent verschenen Xiaomi-smartphone wijst erop dat de fabrikant werkt aan een smartphone met een camera die een resolutie ondersteunt van 64 megapixel. Samsung heeft zo'n sensor al aangekondigd.

Het watermerk in de code is '64MP Dual Camera', wat erop wijst dat het gaat om een telefoon met aan de achterkant twee camera's, meldt XDA-Developers. De code staat verborgen in de camera-app van de Redmi K20 Pro, een recente smartphone van de fabrikant. Die heeft geen 64-megapixelcamera.

Samsung presenteerde dit voorjaar al de GW1-camerasensor. Dat is een sensor met 0,8 micron grote pixels en een sensor van ongeveer 1/1,5". De sensor uit Samsungs Isocell Bright-serie kan foto's maken met 64 megapixel, maar kan ook de informatie van vier pixels in één combineren en een 16-megapixelfoto afleveren. Dat is hoe de meeste camerasensors voor smartphones met hoge resolutie werken. De huidige 48-megapixelmodellen maken vaak 12-megapixelfoto's.

Smartphone-insider Ice Universe zei al eerder dat een onaangekondigde Redmi-smartphone van Xiaomi de 64-megapixelsensor zou krijgen. Daarnaast zou de Galaxy A70s van Samsung deze camera aan boord hebben.

Redmi K20, zonder 64MP-camera

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-06-2019 • 17:02

32 Linkedin

Reacties (32)

32
32
26
2
0
4
Wijzig sortering
je kunt net zo veel megapixels hebben als je wilt, de oppervlakte van de sensor is uiteindelijk even belangrijk. Dit zal goed werken als je veel licht ter je beschikking hebt. Alleen in een donkere omgeving moet de iso waarde enorm omhoog, omdat de sensor veels te weinig licht kan vangen met een resultaat dat een foto heel korrelig gaat worden. Heeft de telefoon dan ook een super duper flits?
Vergeet ook niet kwaliteit van lens en hardwarematige stabilisatie. Dat laatste maakt ook al een heel groot verschil.
Nokia heeft jaren geleden( 808, 1020) al laten zien met 40 mp in een telefoon betere lowlightshots te kunnen maken dan elke andere concurrent op dat moment. Statement is dus al lang achterhaald.
Volgens mij deden zij dat door dezelfde foto meerdere keren maar wel tegelijk te maken op lagere resolutie en de data dan te gebruiken om de ruis dmv een soort cross-reference eruit te filteren?

Dus de 42Mp sensor werd dan bijvoorbeeld verdeeld in vier 10,5Mp sensorren, de fotos worden tegelijk genomen en de verschillen onderling zijn dus het weg te filteren ruis. Hoewel ik aanneem dat deze ruis toeneemt door het verkleidde oppervlakte ten opzichte van een conventionele 10,5Mp sensor.

Met de software-matige trucjes buiten beschouwing gelaten gaat over het algemeen wel op dat een groter oppervlakte per pixel op een zeker moment meer waarde biedt dan een hogere hoeveelheid pixels ;)

[Reactie gewijzigd door Rexus op 21 juni 2019 09:22]

Wist nog vroeger dat 5MP veel voor een telefoon was, wat zijn we toch ver gekomen :D
Wist je nog dat vroeger gsm's "onzin" was en ietsje later "waarom zit er Snake er op, ik hoef alleen maar te kunnen bellen"

Etc etc :+


Maar inderdaad, 64MP is erg veel. Ik begin steeds meer te twijfelen waarom ik niet mijn Fujifilm verkoop.
Smartphone lens blijft een smartphone lens. Zal een tijdje duren voordat daar verandering in komt :p

Nu weet ik niet om welke camera het gaat, maar een spiegelreflex/systeemcamera van bijvoorbeeld 18 megapixels schiet nog steeds betere plaatjes (kwaliteit, diepte, bokeh etc) dan een smartphone camera met 48 megapixels.

Op het moment gebruiken ze de 48 megapixels om dat daarna weer te downscalen naar 12 megapixels. Dit zal waarschijnlijk ook met 64 megapixels gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Knamix op 20 juni 2019 17:47]

Ik heb een canon G7x Mark ii. En ik heb een Xiaomi mi8. de eerste maakt waarschijnlijk de beste foto's en toch vinden veel mensen in veel omstandigheden de foto's van de mi8 mooier....
Iphone xs heeft een groter dynamisch bereik dan een DSLR camera.

https://www.youtube.com/watch?v=WDkgAB-EZsk

Het heeft gewoon (mede) met goede software te maken.
Maar zoals Harvey zegt (en Potato Jet) is de algemene kwaliteit gewoon beter. (low light ect ect ect)

[Reactie gewijzigd door meller14 op 20 juni 2019 23:02]

Anoniem: 298195
@meller1420 juni 2019 22:00
dat is wel een hele grote claim die je maakt.

Hoeveel "stops of dynamic range" heeft een iphone XS max dan ? (<12 schat ik)
Die van een RED camera heeft ongeveer 14/15.

Ook pas je bij een professionele camera je post processing achteraf toe, dat een Iphone dit meteen doet en weergeeft maakt de iphone niet beter dan een RED of ARRI camera.

Je claim had dus eigenlijk moeten zijn:
"Iphone xs max weergeeft een groter dynamisch bereik omdat het post processing toepast vergeleken met een RED camera die geen post processing toepast (maar wat achteraf wel gedaan zou kunnen worden)"

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298195 op 20 juni 2019 23:36]

Ik heb het aangepast naar DSLR Camera.

Dit is mijn bron:

https://www.youtube.com/watch?v=v3m81493kTM
Anoniem: 298195
@meller1420 juni 2019 23:25
Ik zie het, alleen valt me dit nog wel op:
Het heeft gewoon (mede) met goede software te maken.
Maar zoals Harvey zegt (en Potato Jet) is de algemene kwaliteit gewoon beter. (low light ect ect ect)
Ik heb het aangepast naar DSLR Camera.
Het is puur door de software dat dit kan. Iphone maakt meerder fotos op verschillende licht settings + een long exposure foto en combineert alles in 1 foto als resultaat. Je DSLR maakt gewoon vaak gewoon 1 foto. Sommigen hebben ook een soortgelijk software als Apple die meerdere foto's combineert maar moeten het op dat gebied toch afleggen tegen Apple.

De foto's van een goeie DLSR chip omvatten ook meer data dan die foto's op een Iphone wat het ook een grotere uitdaging maakt om meerde foto's snel te combineren.
Echter met slechte lichtomstandigheden is die DSLR met zijn grotere sensor toch echt beter.

DSLR toestellen worden wel steeds meer een niche voor alleen de echte professionals, er zijn nu velen die een "dure" DLSR kopen en vervolgens op standaard settings foto's maken zonder enig benul te hebben wat ze aan het doen zijn.

Het moge duidelijk zijn dat er nogal wat haken en ogen aan je claim zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298195 op 20 juni 2019 23:48]

Video gezien van MKHBD waarin hij foto's van verschillende telefoons vergelijkt op instagram en mensen vraagt welke ze het mooiste vinden? De gene die aan kop lag had een minder goede camera maar door de effects/filtering/... werd deze als mooiste ervaren.
Heb ik ook met de MI 9. Veel mensen vinden de foto's mooier en specialer van de Mi 9,dan men recente Canon DSLR _/-\o_
Wat kan meespelen is hoe de foto's geconsumeerd worden.

Zo ben ik een old school desktop gebruiker en heb weinig met mobiel. Wanneer je een smartphone foto en een DSLR foto op een groot scherm opent dan is dat doorgaans een verschil van dag en nacht. De smartphone foto valt compleet door de mand door het ontbreken van detail (ruisonderdrukking) of juist veel ruis of te sterke verscherping.

Echter, de kans is groot dat je smartphone fotos ook op smartphones geconsumeerd worden, en daar is bovenstaand verschil kleiner of afwezig. Sterker nog, smartphone schermen zijn meestal beter dan desktop schermen, zo is OLED al steeds meer gewoon en de pixeldichtheid is veel hoger.

Wat natuurlijk ook kan is dat je smartphone er nog een software trucje er overheen gooit die als aantrekkelijk ervaren wordt, welke je niet kado krijgt bij een DSLR foto.

DSLRs of andere "grotere" cameras liggen straatlengtes voor in optische kwaliteit en zullen dat ook altijd blijven doen, vanwege simpele natuurwetten. Echter, met software kun je heel erg ver komen.

Daarom zou de volgende stap voor grotere cameras juist in de software moeten zitten. Helaas zijn de bedrijven die er achter zitten super slecht in software, zeer behoudend, etc.
De Mi 9 kan echt foto's maken in 48mp.
Ik verwacht dat dat bij deze telefoon ook zo zal zijn.
Het gaat een beetje in waves heb ik het idee.
Ka me nog een oude nokia Lumia herinneren die jaren geleden al op 48MP zat. Dat was toen het toppunt van de 'megapixel' race. Daarna ging de innovatie vooral door op de pixelgroottes (en daar daarmee lichtgevoeligheid). Veel telefoons (o.a de recente iphones) zitten op 12mp met grote pixels in de sensor.

Denk dat nu de focus weer wat meer verschuift naar het aantal mp's. Misschien zijn de chips van nu ook pas krachtig genoeg om de data te kunnen verwerken die deze nieuwe sensors genereren.
Er is nu meer performance beschikbaar in telefoons om middels algoritmes de kwaliteit van foto's te vergroten. Dit levert voor nu mooiere plaatjes op in de trade-off versus grotere pixels. Ook het snel achter elkaar beelden opnemen met verschillende belichtingen is nu mogelijk
Hoewel ik aanvankelijk gecharmeerd was van de specs, vond ik die Mi 9 foto's eigenlijk onacceptabel artificieel bij highlights/fringes. Er was een uitgebreide review op youtube, maar weet niet meer van wie die was. In ieder geval lijken er wel corners gecut te worden. Deze gekke artefacts heb ik op mijn oude telefoons niet.

Voor het zelfde geld is het een slechte softwarematige implementatie geweest en kan dit worden gefixed met een firmware-upgrade. Maar dat het door de QC is gekomen geeft me een beetje het idee dat ze geen foto-pro's in dienst hebben daar, maar gewoon de hardware aanschaffen en inbouwen.
Vergeet ook de grootte van de bestanden niet, misschien vinden ze de opslagruimte en internet bandbreedte eindelijk groot genoeg om deze stap te wagen.
Mijn eerste camera had 400.000 pixels anno 2002, foto's vanuit die tijd staan nog op dejong741.nl
Lekker retro webdesign :D
Leuk dat je reageer, zoals ik al schreef waren de foto's uit rond 2002, zo ook die website en aangezien ik geen php machtig ben vond ik hem toch aardig in elkaar geknutselt voor iemand die er geen hout benul van heb.
Meer MP is echter niet per def beter.
Kan er 200MP in doen, maar gaat het niet winnen van een Fujifilm. Moet wel toegeven dat het op mobiel en voor mobiel gebruik steeds beter wordt.
Toch apart, zijn we van de megapixel race bij camera's af, gaan we het nu op de smartphones krijgen..
64 MP camera is wat mij betreft een beetje overdreven. Precies wat al vermeld is, is dat de grote van de Sensor enorm belangrijk is voor goede foto's. De Mega-pixels maken het alleen mogelijk op hoge resolutie een foto te schieten (dit is niet altijd belangrijk!).
Fingers crossed 3.5mm maar Xiaomi kennende... die verkopen ook graag accessoires dus t zal weer dongle hell zijn...

Toch maar effe wachten op een lager prijs voor een S10
Niemand racet hier de megapixel race. Dat doen jullie zelf.

Stelletje nerds.

Fabrikant kan zo'n sensor overwegen om meerdere redenen. En 64MP is beter dan 10MP.

En ja 8K zie je ook op een scherm. Hou toch op met slim te lullen. Het gaat om de uitendelijke resultaat. Niet de weg ernaar toe. Hier gaat t duidelijk om binding. Maar je kan er ook voor kiezen om 64MP te gebruiken. Achteraf inzoomen en croppen etc kan super handig zijn.
Ten eerste, als je het artikel leest worden 4 pixels naar een downsampled, dus uiteindelijk een 16MP sensor.
Maar ook al was het 64 echte MP (zonder downsample dus), wetten van de fysica kunnen niet overtreden worden, ook niet door software. Er valt eenmaal veel minder licht op een smartphone sensor, al is het alleen al door het veel kleinere lensje. En achteraf inzoomen maakt de kwaliteit al een stuk lager: 4x zoom maakt van 64MP maar 4MP (kwadratisch met de zoom factor), het is hewoon uitsnijden.
Smartphones passen daarom ook image stacking toe om toch nog bij weinig licht redelijke foto's te maken, maar deze software trucjes kun je met elke camera achteraf doen met Lightroom, Photoshop en vele andere apps.
Maar om het voor de gewone gebruiker makkelijk te maken (geen PS of LR nodig achteraf) worden met dat kleine cameraatje deze trucs gebruikt om toch nog redelijke foto's te maken.
ugh ... gaan we weer hoor met de MegaPixel hype

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee