Sony geeft specificaties vrij van mft-sensor die 8k-video's op 30fps kan opnemen

Sony heeft een document vrijgegeven met de specificaties van een mft-sensor die 8k-video's kan opnemen met 30 beelden per seconde. De sensor neemt deze opnames met een aspectratio van 17:9 op. Die hebben een resolutie van 47 megapixel.

De IMX492LQJ neemt video's op met een resolutie van maximaal 8192x5556 pixels met 24fps wanneer deze alle pixels op de sensor gebruikt. Wanneer gebruikers de resolutie verlagen naar 8192x4320 pixels met een aspectratio van 17:9, wordt de maximale framerate verhoogd naar 31,3fps. Dit is exact viermaal de resolutie van de Panasonic GH5s, die een maximale resolutie van 4096x2160 pixel met een aspect ratio van 17:9 heeft.

Opvallend is dat de nieuwe sensor een beeldverhouding van 3:2 lijkt te hebben wanneer alle pixels gebruikt worden. Micro four thirds-sensoren hebben doorgaans een beeldverhouding van 4:3. De nieuwe sensor van Sony lijkt dus iets breder te zijn dan een standaard mft-sensor. De nieuwe sensor heeft een beelddiagonaal van 23,1 millimeter terwijl een standaard mft-sensor een beelddiagonaal van 21,6mm heeft.

In het document van Sony staat dat de nieuwe sensor gebruikt moet worden in industriële- en surveillancecamera's. Dit wil overigens niet zeggen dat een variant op deze sensor niet in een consumentencamera zal verschijnen. Of en wanneer dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-09-2019 • 14:53

42 Linkedin

Submitter: Balance

Reacties (42)

42
40
24
2
0
11
Wijzig sortering
Sensor fabrikanten produceren al sensors voor 8K en meer (Samsung 108M sensor) terwijl 4K nog zowat in de kinderschoenen staat.
Ik heb nu al 2.5 jaar een 4K tv die ik zelden als zodanig heb benut, nog steeds te weinig films/ content met echte 4K kwaliteit

[Reactie gewijzigd door frisianstar op 27 september 2019 15:29]

Content is ook redelijk lang in productie; dit is om er voor te zorgen dat 8K content beschikbaar is tegen de tijd dat je je TV vervangt. ;)

Daarnaast geven hoge resoluties veel meer speelruimte in postproductie voor bijv. het opnieuw framen van het beeld of om extra beweging toe te voegen.
En er wordt 1 belangrijk ding vergeten: hoe hoger de resolutie, hoe groter de skills van de cameraman moeten zijn. Dat viel al op bij de overgang van SD naar HD, waar je opeens vreselijke onscherpte zag omdat de cameraman er net naast zat. Dat wordt met hogere resoluties alleen maar moeilijker. Technologie kan veel oplossen, maar gebrek aan vakmanschap hoort daar niet bij.
Gelukkig kan technologie dat soort problemen wel degelijk (gedeeltelijk) oplossen. Met de vele verschillende autofocus mogelijkheden tegenwoordig is dat stuk vakmanschap een stuk makkelijker geworden.
Ik heb een Sony A7III als amateur fotograaf, maar fotograferen en filmen is een fluitje van een cent met eye AF. 99% van de tijd heeft de camera gewoon de focus goed staan.
Wat is de bron dan? Alle nieuwe producties die op Netflix komen zijn volgens mij gewoon 4K. Soms zelfs in HDR.

4K is volgens mij eindelijk mainstream aan het worden. 6K/8K staat nog in de kinderschoenen.
De resolutie mag dan misschien wel 4K zijn, maar de kwaliteit is dat verre van..
De compressie die toegepast wordt op de streaming zodat je Netflix kan kijken zonder daarvoor een abonnement van meer dan 100MB/s te hebben maakt dat je veel van de kwaliteit verliest. Je ziet dit best in de artefacten die verschijnen wanneer je internetsnelheid een dipje neemt. Maar ook in minder belangrijke details in beeld speel je heel veel beeldinformatie kwijt door de compressie.
4K uncompressed beeld heeft een bitrate van 12Gbps (zo 1,5 GB/s).

[Reactie gewijzigd door KCEstudios op 30 september 2019 10:14]

Inderdaad, zenden de tv zenders al uit in 4K? Volgens mij alleen belangrijke sportwedstrijden, zoals voetbal WK's etc. De rest nog niet dat ik weet. De Ziggo Next box is geschikt voor 4K. En Netflix heeft wat 4K content, maar bij lange nog niet alles is in 4K.
8K downscalen naar 4K ziet er altijd beter uit dan 4K, omdat je de kans hebt elke pixel volledige kleurinformatie te laten bevatten, indien enkel één kleur en de rest geïnterpoleerd, zoals in een Bayer-raster.
De microlenzen op deze sensor zijn optimaal voor een lens van f/2.8. ook daar wordt de gemiddelde camerakoper niet echt blij van.
Kortom deze gaan we niet in een gewone camera zien.
Anoniem: 181786
@sympa27 september 2019 16:53
Wat is er mis met een objectief van f/2.8?
Zowel Panasonic als Olympus hebben er een paar (indien deze sensor daadwerkelijk voor MFT camera's is bedoeld).
Een camera waar een f/4 op kan, en een f/2.8 op kan, maar die het met een f/1.8 niet goed doet, dat is een rare camera. Wie weet zeggen mensen: een defecte camera. Zeker omdat er juist voor MFT f/1.2 lenzen zijn. Die wil je wel kunnen gebruiken, als je een topmodel camera koopt.
Dus jij wil dat die microlenzen optimaal werken bij F/1.2? En dan slechtere prestaties op F/2.8, F/4, F/5.6 die je véél vaker gebruikt?

Als ik een auto koop, wil ik dat hij optimaal presteert bij een snelheid rond 100 km/u. Hij kan misschien wel 250, maar als alles aan die auto geoptimaliseerd wordt voor 250 km/u heb ik er 99% van de tijd alleen maar last van.
Een microlens heeft net als elke andere lens een lichtsterkte. De microlens pakt zeg maar gewoon geen lichtstralen op die uit een te grote hoek invallen.
Maar een f/1.2 microlens doet het wel prima met een objectief dat op f/8 staat.
Dan heeft de sensor ook nog een eis dat de exit pupil op minimaal 100 mm staat. Volgens mij is dat bij M43 niet zo'n probleem, maar ook hier blikt een compromis uit bij de microlenzen.
Voor de geinteresseerden; er bestond al een 8K MFT camera van Sharp, zie hier.
Anoniem: 181786
@N8w827 september 2019 16:52
Die is nog in ontwikkeling. In zo'n beetje de laatste fase schijnt dus die kunnen we binnenkort wel verwachten. Ben zeer benieuwd.
Handig om achteraf digitaal in te zoomen verder zie ik geen nut voor 8K content omdat alles onhandelbaar duur en traag wordt terwijl niemand het ziet behalve een paar mensen met een havikoogmutatie.
Trage systemen zoals smartphones kunnen nu al met 4K omgaan. Wat maakt 8K dan "onhandelbaar duur en traag"? Ik ben het wel eens wat betreft het beperkte nut van 8K hoor, maar qua techniek kunnen we die overstap vrij makkelijk maken.
Misschien de video bitrate, uncompressed hebben we het over 48 Gbps, naar streaming toe hebben ze voorlopig dacht ik 'nog' maar 500Mbps gehaald, 4K ligt stukken lager waarbij uncompressed tussen de 12Gbps en 8Gbps al naar een 100Mbps of minder kan gecompresseerd worden.
Het verschil lijkt op het eerste zicht niet groot maar voor bandbreedte is dit toch wel een stuk moeilijker en kostelijker.
Lijkt me wel erg leuk in een nieuwe GH camera met een anamorfe lens er op. Voor meer consumer toepassingen is het misschien leuk voor in post productie te croppen of stabiliseren. Leuk die evolutie naar 8K 🙂
10 bit ADC? Dat ding is dead-in-the-water voor een serieuze fotocamera. Nikon D850 doet 14 bit en de nieuwe Fuji GFX100 doet 16bit RAW. Of is dit de videospec?

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 27 september 2019 15:06]

Dat is inderdaad video, de GFX100 kan dan wel 16bit, maar dat is al 600MB per foto!

Als ik dat even ga omzetten: aantal FPS (frames per second) x aantal seconden
30fps x 60 sec = 1800 frames/foto's x 600MB = ruim 1080GB voor 1 minuut video :P
Dat ding is dead-in-the-water voor een serieuze fotocamera.
Hij is daar toch ook niet voor bedoeld, staat in het artikel...
The IMX492LQJ is a diagonal 23.1 mm (Type 1.4) CMOS image sensor with a color square pixel array and approximately 47.08 M effective pixels. 12-bit digital output makes it possible to output the signals with high definition for moving pictures.
Letterlijk de tweede zin van de in het artikel gelinkte datasheet. 12-bit is meer dan genoeg voor RAW foto’s om nog genoeg gradatie te hebben tijdens het bewerken (output is toch vrijwel altijd 8-bit), en idem dito voor video’s in LOG-formaat. Frame rages en/of resoluties zijn dan wellicht wat lager, maar als dit ding 8K DCI 10-bit en 6K 12-bit op doet is dat al een gigantische vooruitgang ten opzichte van een GH5 bijvoorbeeld.

Waar ik ook wel benieuwd naar ben is de downsampling mogelijkheden. Als je hiermee 8K bayer naar 4K RGB (met dus daadwerkelijk volledige kleurinformatie per pixel) om kan zetten is dat ook veel waard. Aan het begin werden 4K camera’s ook vooral gebruikt om extreme hoge kwaliteit 1080p video af te leveren.

Maar stiekem ben in vooral geïnteresseerd in high frame rates. Liever 4K 120fps dan 8K 30fps. Hoewel 6K 60fps ook een mooie middenweg zou zijn. Ik hou je in de gaten pricewatch: Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 6K Zwart ;)
12-bit is meer dan genoeg voor RAW foto’s om nog genoeg gradatie te hebben tijdens het bewerken (output is toch vrijwel altijd 8-bit),
12 bit is helemaal niet genoeg voor RAW. We lopen jaren te zeuren om een hoger dynamisch bereik, nu zitten we eindelijk rond 14/15 stops, en dan wil jij dat bereik ineens terugbrengen naar 12 stops? Of heb je een ingenieuze manier bedacht om 14 stops DR in 12 bits te proppen?
Probleemverschuiving. Dan gooi je detaillering in de highlights weg om schaduwen te behouden.
De detaillering in de highlights wordt gedomineerd door shot noise. De shot noise heeft een grootte orde van de vierkantswortel van het signaal. Je kan dus perfect de 2 lsb's verwijderen van de highlights en achteraf terug ditheren bij display.
Vreemd, ik zie die ruis nooit in m'n foto's. En terugditheren kan sowieso niet, want als je geen informatie hebt weet je niet hoeveel dithering je moet toepassen. Ik denk dat je wat signaaltheorieën door elkaar haalt.
https://www.google.com/ur...Vaw3aGlwA9w2xZa4fUQrSq8dH bevat wat info hierover.

[Reactie gewijzigd door jarmo28 op 30 september 2019 07:29]

Pagina 7, leg (g) en (i) over elkaar, en kijk wat er met de highlights gebeurt (voor zover die in deze foto aanwezig zijn). Met name de rechterkant van het vest verandert behoorlijk van kleur. En in het hele vest zie je duidelijke helderheidsstappen; de vloeiende overgangen van donker naar licht zijn weg.
Kijk eens naar de donkere delen in het oog, die van zwart in donkerrood veranderen. Hetzelfde geldt voor de schaduw in de nek aan de rechterkant.

Het is heel simpel: informatie die je niet opslaat, kan je niet terughalen.
En zo blijven we op de 30 frames zitten... zit je dan met je 200Hz monitor.... te wachten...... 8)7
Heb liever dat 4k60 eens standaard beschikbaar komt. Zelfs de A7RIV kan dit niet.
Standaard beschikbaar, hij bedoelt dus in alle / veel modellen.
Helaas is 4K50/60 niet altijd wat je wil, de bitrate en gebruikte codec vind ik veel belangrijker.
Kan niet wachten op hardwarematige AV1 encoders!
Zo is dat. Ik snap ook nog steeds niet waarom ze nog niet over zijn op H265.........

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee