Samsung stopt tlc-nandgeheugen dat uit meer dan 100 lagen bestaat in 250GB-ssd

Samsung heeft een 250GB-ssd in productie genomen die tlc-nandgeheugen gebruikt dat uit meer dan 100 lagen bestaat. Het gaat om 256Gbit-chips van Samsungs zesde generatie v-nand. Het nieuwe geheugen is iets sneller en zuiniger.

Samsung noemt niet precies om welke ssd het gaat, maar toont wel een afbeelding van een sata-ssd die hetzelfde uiterlijk heeft als de 860 EVO. Volgens de fabrikant gaat het om een ssd die aan oem's geleverd wordt. Mogelijk gaat Samsung het v-nand van de zesde generatie ook gebruiken in de 250GB-versie van de 860 EVO. Volgens Samsung is de 250GB-ssd met het vernieuwde v-nand tot tien procent sneller en tot vijftien procent zuiniger dan met het geheugen van de vijfde generatie.

Het exacte aantal lagen van het nandgeheugen specificeert Samsung niet. De fabrikant spreekt over meer dan 100 lagen en duidt dat aan met 1xx. De vorige generatie v-nand bestond uit 9x lagen, ofwel meer dan 90 lagen. Samsung verduidelijkt wel dat de zesde generatie ongeveer 40 procent meer cellen bevat en dat dit komt door het gebruik van 136 lagen.

Door het verhogen van het aantal lagen worden geheugenchips vatbaarder voor fouten en treedt er meer latency op. Samsung zegt daarvoor te compenseren met verbeterde elektronische schakelingen die snellere datadoorvoer mogelijk maken. Schrijfacties worden na minder dan 450μs uitgevoerd en voor leesacties is dat minder dan 45μs. Volgens Samsung is het mogelijk om drie van de stacks te stapelen, wat geheugenchips oplevert die uit meer dan 300 lagen bestaan.

De nieuwe 256Gbit-chips zijn dankzij het verhoogde aantal lagen kleiner dan hun voorgangers en daardoor zijn ook minder channel holes nodig. Dat maakt de productie goedkoper. In de tweede helft van dit jaar wil Samsung ook 512Gbit-chips gaan maken op dezelfde manier. Ook moeten dan embedded ufs-geheugenchips uitkomen die gemaakt zijn met het nieuwe v-nand. Dergelijke chips worden bijvoorbeeld gebruikt in smartphones.

Tijdlijn Samsung v-nandproductie
Datum V-nand
Juli 2013 1e generatie v-nand, 24 lagen, 128Gbit mlc
Augustus 2014 2e generatie v-nand, 32 lagen, 128Gbit tlc
Augustus 2015 3e generatie v-nand, 48 lagen, 256Gbit tlc
December 2016 4e generatie v-nand, 64 lagen, 256Gbit tlc
Mei 2018 5e generatie v-nand, 9x lagen, 256Gbit tlc
Juni 2019 6e generatie v-nand, 1xx lagen, 256Gbit tlc

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-08-2019 • 13:38

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
18
2
0
20
Wijzig sortering
"Door het verhogen van het aantal lagen worden geheugenchips vatbaarder voor fouten en treedt er meer latency op. Samsung zegt daarvoor te compenseren met verbeterde elektronische schakelingen die snellere datadoorvoer mogelijk maken."

En waar zijn de verbetering voor de duurzaamheid?
Als ik het goed begrijp zal het veel goedkoper zijn, maar dan ook minder TBW...
Zoiets zoals het QLC dat intel gebruikt in zijn 660p serie dus....

Edit: verduidelijking:
Door die eerste zin te lezen, was ik tot de constatatie gekomen dat er meer fouten en latency optraden in het gebruik, dus minder TBW. Mocht de zin iets anders verwoord zijn, zou het makkelijker zijn om er uit te halen dat ze misschien wel het productieprocess bedoelen. In dat geval gaat mijn vergelijking met het QLC niet op. (lagere betrouwbaarheid in gebruik, TBW)
De 'duurzaamheid' was mijn woordkeuze aangezien ik een lagere TBW veronderstelde, en dus inderdaad een gebruiksduur van minder dan de huidige SSD's verwachtte

Mijn excuses voor het te snel lezen

[Reactie gewijzigd door GillisB op 6 augustus 2019 14:58]

Als ik het goed begrijp zal het veel goedkoper zijn, maar dan ook minder TBW...
Dat staat er helemaal niet, er staat dat er meer kans op fouten is en dat dat op een andere manier gecompenseerd wordt, niet dat ie sneller degradeert...

Hoe kom jij uberhaubt aan het idee dat QLC duurzamer zou zijn? Ben benieuwd of daar een artikel over is? In theorie wel want je slaat meer info op binnen een cel, maar wat als de uitval (in de fabriek) daar 2x zo hoog is? Of de spanning op die cel meer dan 33% hoger is dan bij TLC?

En wat is duurzaam? Zuinig zijn? Weinig grondstoffen? Lang mee gaan?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2019 14:18]

De definitie van duurzaam is sterk afhankelijk van de achtergrond van de schrijver.
Als je het uit ecologisch standpunt bekijkt wil je jaarlijks zo min mogelijk energie en grondstoffen gebruiken. Van de gebruikte grondstoffen wil je weer zo veel mogelijk kunnen recyclen. De energie kosten voor de productie en recycling moet je daarbij natuurlijk ook meetellen.

Een langere levensduur maakt meestal dat de duurzaamheid ook vanuit ecologisch standpunt verbeterd, tenzij er alternatieven op de markt komen die veel minder energie verbruiken.
Duurzaam is inderdaad een veel te breed begrip om zomaar te roepen dat het duurzamer moet zonder te wijzen op welk deel het precies gaat en wat daar dan niet duurzaam aan zou zijn. Tenzij het natuurlijk voor de hand ligt, maar dat is nu niet zo, ssd's zijn volgens mij toch al zeer duurzaam door hun lage verbruik, en houden het langer vol dan hun economische levensduur.

De vraag werd dan ook gesteld omdat hij er waarschijnlijk niet echt een antwoord op heeft en zijn opmerking dus ongegrond blijkt ;) Of hij heeft er wel een goed (onderbouwd) antwoord op en dan leren we daar weer van!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2019 14:42]

Het artikel rept niet over duurzaamheid of TBW, dus waar haal je dat vandaan?
Er staat wel in dat de chips vatbaarder word voor fouten (en dat dat gecompenseerd word) en meer latency, maar dat hoeft niets met duurzaamheid te maken te hebben,dat zuig je zelf ter plekke ui je duim, tenzij je een bron hebt misschien?
Ik denk dat ze hier vooral doelen op het gevolg van het productieproces. Hoe meer lagen en dus hoe hoger je NAND, hoe lastiger het te produceren is. Net als je een toren maakt door dezelfde maat blokken te stapelen, hoe hoger je toren wordt, des te instabieler het wordt en des te kritischer het plaatsen van de volgende laag wordt.
Meer latency of iets vatbaarder voor fouten in het algemeen wil toch niet zeggen dat de duurzaamheid naar beneden gaat? Dat gaat dan over iets vatbaarder voor foute over de gehele levensduur, tenminste zo lees ik het. Van slc>mlc>tlc>qlc gaat de levensduur naar beneden.
Misschien ook interessant om te bekijken (ivm SLC / MLC / TLC / QLC
https://www.youtube.com/watch?v=OffzVc7ZB-o
Ik hoop dan wel dat ze deze een duidelijk ander model nummer geven, en niet gewoon de 250GB EVO 860 nu van deze nand voorzien, want dan klopt weer niets meer van de benchmarks en reviews :(

dat ze dan minstens hem EVO 860 V2 of zo noemen.
Hoewel Tweakers suggereert dat het in een bestaand product komt is dat niet helemaal zoals het in Samsung eigen bericht staat.

Daar staat namelijk dat ze de massaproductie begonnen zijn dan een hoop marketing termen en dan sluiten ze de zin af met:
for global PC OEMs
Het zijn dus geen retail-producten en zullen altijd een artikelnummer (en dus geen naam) hebben als kenmerk.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2019 14:29]

Je hebt gelijk dat Samsung het over oem-ssd's heeft, dat even verduidelijkt :) Het is overigens niet heel gek voor fabrikanten om meerdere types nand te gebruiken in ssd's. Dat is vaker het geval bij budget-ssd's. Bij de aankondiging wordt dan ook niet het nandtype vermeldt, omdat de fabrikant er gewoonweg instopt wat op dat moment uitkomt / over is.
"Het exacte aantal lagen van het nandgeheugen specificeert Samsung niet."
...
"Samsung verduidelijkt wel dat de zesde generatie ongeveer 40 procent meer cellen bevat en dat dit komt door het gebruik van 136 lagen."

Begrijp ik het nou niet of is daar iets tegenstrijdigs.
Ongeveer 40% is natuurlijk geen harde data. Het zou dus ook om 38% of 42% kunnen gaan.
Ja maar in hun eigen brontekst hebben ze het dus wel specifiek over 136 lagen. Beetje vaag in ieder geval
Iets tegenstrijdigs
Utilizing Samsung’s unique ‘channel hole etching’ technology, the new V-NAND adds around 40-percent more cells to the previous 9x-layer single-stack structure. This is achieved by building an electrically conductive mold stack comprised of 136 layers, then vertically piercing cylindrical holes from top to bottom, creating uniform 3D charge trap flash (CTF) cells.
De officiële benaming is 1xx en Samsung kopt zelf ook met 100+. Specifiek 136 noemen ze niet. Bij de vorige generatie met 9x lagen zijn ze daarmee begonnen. Daarvoor noemden ze specifiek 64, 48, 32, 24 lagen. Wat de reden is om geen specifieke aantallen meer te noemen weet ik niet, maar daar is blijkbaar aanleiding voor.
Maar waar komt de text dan vandaan?
Je noemt wel specifiek 136 lagen?
Dat is wat Samsung zegt; zie bronlink en zie quote die hierboven al is geplaatst. Het enige wat ik mij kan indenken is dat niet gegarandeerd al die lagen actief zijn en dat ze het daarom 1xx noemen. Dat is echter een aanname.
Ok, maar ze melden dus wel specifiek 136 lagen, ze noemen dat dus alleen iets van "100+ technologie "
Hoe zit het met warmeproductie? Huidige SSD's worden vrij warm imo (ivm met vroeger). Maakt dat data-centra of zelfs de gemiddelde pc's meer warmte moeten afvoeren
Hopelijk zorgt dat ook weer voor prijs per GB
Ik denk dat we niet hoeven te klagen over de huidige prijzen van SSD's. Dik een jaar geleden betaalde je nog het dubbele per GB, en het was niet heel ver daarvoor bijna het drievoudige.
Bijna gecorreleerd met RAM , lijkt me?
Mja ik vind het nu ook wel wat betaalbaarder worden voor een nuttige hoeveelheid (meer dan 256gb bv). Ik stoor me er meer aan dat HDD's maar niet echt verder vooruit willen. Al tijden zijn de prijzen van 4+TB schijven vrij hoog en nadert de SSD's die van HDD's bijna. Met al die verhalen van nieuwe manieren van opslag van afgelopen jaren zou je wel wat meer progressie verwachten.

Mede daardoor mn NAS nog geen upgrade gegeven, gezien je er maar weinig op vooruit gaat.
4 TB 2.5” drives zijn op het moment zo’n 90 euro, daar kan een SSD nog moeilijk tegenop. Ze zijn sneller maar daar heb je voor media storage niet echt voordeel aan.
4 TB 2.5” drives zijn op het moment zo’n 90 euro
Waar? De goedkoopste in de Tweakers en HWI pricewatch zijn Seagate's van rond de 150 euro...
pricewatch: Seagate Expansion Portable 4TB Zwart

Bij Amazon waren ze vorige week in de aanbieding voor 90.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 augustus 2019 18:58]

Portable is niet echt gelijk aan desktop of Nas eisen en bovendien ook maar 4. Wil je meer dan betaal je nog steeds de hoofdprijs
Dit is gewoon dezelfde drive he :)
Welke HDD zit daar in?
Dezelfde als deze:
pricewatch: Seagate Barracuda Compute 2,5", 4TB

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 augustus 2019 10:50]

Zeker?
Dus ik kan beter die portabele kopen , open prutsen en 60 euries winst maken :D

SIPER TIP _/-\o_
Ja precies, dat doen mensen al jaren.

Seagate en Maxtor (sub-merk van Seagate) externe drives hebben gewoon SATA drives erin zitten, WD externe drives hebben helaas de USB interface erop gesoldeerd zitten dus die zijn niet bruikbaar hiervoor.
Dat ze dit al jaren doen verbaast me niets maar het grote prijsverschil?
Je krijgt er in principe nog enclosure bij 8)7
Heeft voornamelijk met de doelgroep te maken - losse 2.5" (en ook 3.5") harde schijven per stuk worden voornamelijk verkocht in de enterprise markt, bedrijven die snel een nieuwe HDD nodig hebben in hun rackserver ter vervanging van hun dooie, en het liefst hetzelfde merk/model dus klanten met een Seagate kijken niet naar een WD en omgekeerd, dus kan je die drives met leuke marges in je assortiment houden - bedrijven gaan geen externe drives openbreken.

Externe USB drives zijn voor de consumentenmarkt, en daar wordt hard geconcurreerd op prijs.
==> prijs .......daling?
Ik denk dat er nu ook al een prijs per GB is :P
Anoniem: 511810
6 augustus 2019 13:52
Fijn, nog krommere wafers
Leg eens uit? Want lijkt mij onzin - en zelfs al zou het zo zijn, zou je daar als consument geen nadeel van hoeven te hebben.
Nee, als consument niet nee.
3D nand, zoals dit heet, zorgt al een paar jaar voor extra activiteit in Veldhoven en omgeving vanwege het krom worden van wafers als je er i.p.v. 20 200 lagen op gaat zetten.
Ah, OK - het is een probleem voor ASML en bijbehorende werknemers. :)
Had even snel gegoogled, maar kon er op internet niets over terugvinden - maar goed, het zal ook geen onderwerp zijn dat op internet veel besproken wordt.

Dank voor de toelichting!
probleem = uitdaging + markt ;)
100 lagen inmiddels dat moet de prijs nog wat gaan dalen en grotere capaciteiten mogelijk maken. Bij de Samsung 970 EVO ging het om 96 lagen
Vraag me dan wel af als men de verbeterde compensatie technieken gebruikt by reguliere 64 laags wordt het dan een heel stuk sneller doordat de latencys lager zijn en de techniek dus verbeterd.

oftewel wil ik als tweaker eigenlijk niet 6de generatie met 64 laags ipv 100+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee