SpaceX Crew Dragon-capsule koppelt met succes automatisch aan het ISS

De Crew Dragon-capsule van SpaceX is om 11:51 Nederlandse tijd met succes automatisch gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS, boven de zee ten noorden van Nieuw-Zeeland. De capsule werd zaterdag om 08:49 de ruimte in gestuurd.

De testvlucht bestond uit het benaderen van het ISS, maar ook het testen van de retreat en hold-commando's, waarbij de capsule zelf zich terugtrekt van het ISS en afstand bewaart, respectievelijk. Daarna volgde het daadwerkelijke koppelen, bestaande uit een soft capture, waarbij een ring die met zes flexibele armen aan de Crew Dragon zit, koppelt met het ISS. Daarna kwam de hard capture, waarbij de armen van de Crew Dragon daadwerkelijk het ISS vastgrijpen, "als een soort pull-up", aldus de presentatoren van de livestream. Het slagen van de manoeuvres ging gepaard met luid gejuich op de achtergrond van de stream.

In de twee uur daarna worden de ruimtes waar de twee ISS-astronauten doorheen moeten, onder druk gezet. Daarna wordt gecontroleerd op lekken en dan wordt het luik geopend. De astronauten kunnen dan bij de dummy, genaamd Ripley, die in een SpaceX-ruimtepak gekleed is, en de 181 kilo vracht.

Het doel van de SpaceX Demonstration Mission 1 is om een nieuwe manier te ontwikkelen om astronauten en vracht van onze planeet naar het ISS te krijgen. Sinds 2011, toen de VS het Space Shuttle-programma stopzette, zijn de Russische Sojoez-capsules de enige manier om het ISS te bereiken. Er zijn meerdere redenen waarom dat niet ideaal is, waaronder redundancy en kosten.

Tweakers heeft een uitgebreid achtergrondverhaal geschreven over de missie en de achterliggende geschiedenis en motivaties.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-03-2019 • 13:01

51

Reacties (51)

51
51
40
1
0
10
Wijzig sortering
De missie is natuurlijk pas helemaal geslaagd als de capsule weer veilig terug op aarde is. Op de persconferentie na de geslaagde lancering vroeg 1 van de aanwezige journalisten aan Elon Musk welke stap in het verdere proces hij nog spannend vond en zijn antwoord was de re-entry van de capsule in de dampkring, met name vanwege de vernieuwde vorm van de onderkant en hoe deze aangepaste vorm zich stabiel zal houden. Nog even duimen dus! :)
Wanneer is de re-entry?
De Dragon blijft 5 dagen gekoppeld aan het ISS of hij dan ook direct terug gaat naar aarde weet ik niet zeker. Volg het nieuws het wordt vast nog wel ergens gezegd.
Hij zal, mits de planning niet veranderd, 5 dagen blijven en dan op 8 maart undocken en terugkeren naar de aarde.
De geplande datum is 8 maart, dus komende vrijdag.
Ja, als de capsule goed terug komt, dan is het ook belangrijk dat de dummy die er in zit nog 'leeft' als het een mens geweest zou zijn.
Nasa zal er wel heel blij mee zijn, astronauten moeten nu russisch leren en worden in rusland gelanceerd dit met de spanningen tussen usa en rusland is toch wel een beetje gezichtsverlies.
Dat moeten ze sowieso nog toch? Immers is het hele ISS toch ook voorzien van Russische tekst en waarschuwingen?
laatste keer dat ik keek was zo'n beetje alle text op ieder bordje, labeltje en stickertje in het engels, behalve dat in de puur Russische modules(waar trouwens ook de belangrijke onderdelen wel in het engels zijn) en in de niet Russische modules is alles puur engels

https://esamultimedia.esa.int/multimedia/virtual-tour-iss/

[Reactie gewijzigd door dakka op 22 juli 2024 21:40]

Ik dacht dat ze Russisch moeten kunnen omdat de reddingssloepen Sojoez raketten zijn.
reddingssloepen Sojoez raketten
Let's pick nits...het zijn Soyuz capsules...
En om met de vluchtleiding in Moskou te kunnen communiceren.
hypersonic re-entry
Knappe tech, hoe je het ook draait of keert, no pun intended.
Knappe tech, hoe je het ook draait of keert, no pun intended.
Haha dat zeker, en deze keer een commerciele instantie (flink betaald door NASA dat weer wel).

DIt soort tech is niet helemaal nieuw, ESA had zon 10 jaar geleden de ATV (Automated Transfer Vehicle). (Filmpje). Maar laat het maar aan SpaceX om het er goed uit te laten zien, en ook een grapje te maken. Heb je de "aarde knuffel" zien rondzweven?
De ATV was voor vracht en nooit bedoeld voor astronauten. SpaceX heeft al veel vaker goederen gebracht, maar dit is als het goed is de laatste test voor er astronauten mee gaan.
Klopt het was een vrachtschip maar wel geautomatiseerd. De cargo falcon kon niet zelf dokken die moest naar binnen gehengeld worden met de robot arm.
De ATV kon inderdaad rocken, maar dat was met hetzelfde Kurs systeem dat de Russen al tientallen jaren gebruiken op hun Soyuz capsules. De Space Shuttles werden dan weer manueel gedockt. Tot nu toe hebben dus enkel de Russen die al kunnen klaarspelen.

We zijn het misschien ondertussen al vrij gewoon, maar wat SpaceX klaar speelt is echt wel knap hoor. Wat ze hier hebben gedaan is iets wat daarvoor enkel overheden konden. Dit is de allereerste commerciële bemande ruimtecapsule. Het is qua design een stuk veiliger dan de Space Shuttle, en qua comfort een wereld van verschil tegenover de Soyuz. Als je gaat kijken hoeveel tijd en geld NASA in de Orion capsule al heeft gestoken, hebben ze ook echt een super deal gedaan met de Dragon.

Dus op het eerste zicht is het inderdaad allemaal niet zo ground-breaking, maar als je het in context zet is dit wel een enorme stap vooruit.
We zijn het misschien ondertussen al vrij gewoon, maar wat SpaceX klaar speelt is echt wel knap hoor. Wat ze hier hebben gedaan is iets wat daarvoor enkel overheden konden.
Niet om het te bagetaliseren, maar NASA huurde ook 'gewoon' bedrijven in als Rockwell, Boeing, Thiokol etc... De engineers bij SpaceX zijn waarschijnlijk mensen die al in de industrie werkten. En je kunt ook gewoon rocket science studeren... :)
Knap allemaal hoor, ik doe het ze niet na, maar alle basiswerk is door NASA en de Russen (nu Roscosmos) gedaan. Wat wél erg goed is van Musk en SpaceX, is dat ze barrières hebben overwonnen en 'gewoon' de spullen hebben ontwikkeld om dit te doen. Die herbruikbare raket is gebasseerd op bekende technologie, maar Musk heeft gedaan alsof de heersende consensus dat dit veel te moeilijk/duur/riskant was niet bestond. Hij deed het gewoon met zijn team van engineers. Een aantal onderdelen van de motor komen uit een 3D printer en de Draco motoren van de Crew Dragon zelfs helemaal. Dát is iets dat ik 5 jaar geleden niet voor mogelijk zou hebben gehouden (vorig jaar al niet...)

Dát is het knapste aan wat SpaceX wat mij betreft gepresteerd heeft. Heel simpel gezegd kan 'iedereen' een raket bouwen en zo'n capsule lanceren. Daar is genoeg over bekend. Ook aan welke eisen het moet voldoen enzo. Het wordt al 60 jaar gedaan, ask the Russians... ;) Maar Musk heeft ook hier weer, net als met Tesla, als disruptor opgetreden. Nu het hem gelukt is een raket daadwerkelijk meerdere keren te gebruiken, zie je ineens anderen het ook doen. Ja, Blue Origin was ietsje eerder, maar dat is een iets kleinere raket met een iets ander ambitienivo. Maar nu ineens gaat Roscosmos ook aan de slag. Herbruikbare raketten zijn niet de silver bullet voor alle payloads. Er zijn zat spullen waarvoor de Falcon 9 en zelfs de Heavy niet geschikt zijn. Maar dat is geen drama. Musk heeft denk ik heel bewust voor het meest lukratieve segment gekozen.
Moet wel bij gezegd worden dat de orion capsule bedoeld is voor langdurige deep space missies, terwijl de Dragon 2 in principe niet verder gaat dan LEO. De grote vraag is wat Nasa gaat doen als Starship en Super Heavy een groot succes blijken. Dan kan je Orion en SLS wel schrappen en wordt LOP-G ook een stuk minder interessant, aangezien Starship van zichzelf al een vliegend ruimtestation is dat ook nog eens bijna overal kan landen met tot 100 ton cargo.
Denk dat ze starship wel erg interessant is om een maanbasis te bouwen imho :)

Starship voor het ISS gebruiken is gewoon overkill.
Als je gaat kijken hoeveel tijd en geld NASA in de Orion capsule al heeft gestoken, hebben ze ook echt een super deal gedaan met de Dragon.
Je moet niet vergeten dat de Dragon zo 'goedkoop' kan zijn omdat SpaceX alle technologische kennis die de NASA heeft van bemande ruimtevaart cadeau heeft gekregen.

Eén van de redenen dat ruimtevaarttechnologie voor de NASA zo duur is, is dat zij veel commerciële bedrijven inschakelen om technologieën te ontwikkelen waarna de NASA zélf eigenaar wordt van die technologie. Wanneer ze een apparaat laten ontwikkelen door bv. Lockheed of Boeing, dan betalen ze niet alleen voor het apparaat, maar moeten ze ook alle patenten afkopen die Lockheed of Boeing daar mogelijk op had kunnen aanvragen.
Nu gooien ze het over een andere boeg door 'commercieel' te gaan. Nu willen ze alleen het apparaat zelf en nog maar in zeer beperkte mate de technologie daarachter. Wanneer het bedrijf dat het apparaat ontwikkelt denkt die technologie te kennen patenteren en daar op een andere manier, voor andere klanten geld aan te verdienen (desnoods op een ander terrein dan de ruimtevaart) dan kunnen ze dat doen. Alleen daardoor wordt voor de NASA het prijskaartje al een stuk lager. Dat maakt het instappen voor bv. SpaceX op dit moment wel een stuk makkelijker, omdat ze al een bulk technologische kennis gratis van de NASA krijgen, i.p.v. dat ze bij anderen aan moeten kloppen voor het gebruik van hun patenten.
Het ontwerp van de ATV was wel degelijk bedoeld om zowel in vracht als crew versie door te ontwikkellen. Dat er alleen maar een vrachtversie is geweest met een beperkt aantal lanceringen is dan weer zeer spijtig maar is ook net deels te danken aan SpaceX dat veel goedkoper zijn vracht kan lanceren naar het ISS.
Mijn eerste poging om bronnen te vinden was meteen raak; het Wikipedia artikel van de ATV heeft een sectie specifiek over evolution proposals (mogelijke nieuwe versies), met een heleboel bronnen gelinkt.
Op basis van de ATV wordt voor de Orion een propulsion module ontwikkelt.
In eerste instantie enkel voor een eerste testvlucht van de Orion, op basis van ongebruikte reserve-onderdelen. Later, uit bezuinigingsoverwegingen als onderdeel van een ruil met de ESA: de ESA levert de propulsion module voor het definitieve ontwerp en in ruil daarvoor mogen er ESA astronauten mee op missies die met de Orion worden uitgevoerd.
dit is als het goed is de laatste test voor er astronauten mee gaan.
Niet helemaal. Dit is de laatste keer dat ze naar het ISS gaan zonder bemanning, maar niet de laatste lancering. Binnenkort volgt er nog een test waarbij een (onbemande) lancering opzettelijk wordt afgebroken om het Launch Escape System (of, afhankelijk van wie je het vraagt, het Launch Abort System) te testen.

Dat systeem heeft maar één doel: de bemanning redden. Wat er met (de eerste trap van) de raket gebeurt is op dat moment even niet belangrijk (en bovendien, de meest voor de hand liggende reden om de bemanning te moeten redden is omdat de raket opeens ontploft). Zelfs de mensen van SpaceX kunnen niet precies voorspellen wat er met de eerste trap gaat gebeuren tijdens de test, maar er is een goede kans dat ie vernietigd wordt (hetzij door de motoren van de ontsnappende Crew Dragon, hetzij door de atmosfeer). Dus die test zou best nog wel eens spectaculair kunnen worden. :+
Is de crew dragon capsule vandaag gekoppeld aan iss om 11:51 of gisteren op zaterdag?
Vandaag. Ze hebben net (10 minuten geleden) de hatch geopend van de dragon. Voor het eerst mensen in de ruimte in de crew dragon.
Ohkay... dus het heeft ongeveer een dag geduurd op de ISS te bereiken en te koppelen als ik het goed begrijp?
Yup duurt ongeveer 20 uur om in de juiste orbit te komen en ook nog eens om het ISS "in te halen".
Het kan overigens in 3 uur.
De dragon heeft er deze keer lang over gedaan zodat ze extra tijd hadden om alle systemen te analyseren in orbit. Verder deed de dragon nog een paar kunstjes waaronder retreat and hold (dragon moest van 120m afstand terug naar 160m om vervolgens alsnog te docken). Deze procedure wordt tijdens de bemande missie normaal gezien niet uitgevoerd, maar als de bemanning in het ISS (of astronauten/missie controller) iets vreemds detecteren kunnen ze uit veiligheid dragon op afstand houden.
Dat automatisch koppelen was dus echt een nieuwtje. Ze doen dus eerst een soft dock met verende grijp armpjes en daarna een hard dock met 12 clamps waarbij 6 contacten tegelijk steeds iets vaster grijpen.

Tot nu toe ging het met een robot arm.

Die weggeklapte neuskegel voor de dok opening is wel een mooi gezicht.
Dat automatisch koppelen is nieuw voor de Dragon, maar niet echt nieuw in de ruimtevaart. Met andere bemande ruimtetuigen werd vroeger net hetzelfde gedaan. Zowel handmatig van in het ruimtetuig als automatisch.
Soyuz koppelt al jaren automatisch met ISS. Weliswaar aan de Russische kant en met een Russisch systeem (KURS). NASA heeft nog nooit automatisch gekoppeld.

ATV, een ESA systeem, koppelde ook aan de Russische kant van ISS.

Dus ik denk dat er vandaag nog een feestje is: IBDM heeft z'n maagdelijkheid verloren. (Of is het 'haar'?)
Haar.
Schepen -ongeacht het medium, waarin ze zich bevinden- zijn vrouwelijk.

Waarom is een schip vrouwelijk ??? Waarop staat, dat een schip onzijdig is
"Het woord schip is onzijdig: we spreken over het schip.
Naar onzijdige woorden wordt niet met haar maar met zijn verwezen: 'het schip en zijn bemanning'"

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 22 juli 2024 21:40]

Schepen zijn onzijdig (want HET schip). Daar de meeste schepen mannelijke bemanning hebben is er een voorkeur onstaan voor haar (v) maar beide kan en mag. https://onzetaal.nl/taaladvies/het-schip-en-haar-zijn-reis
EDIT: wel mooi om die heldere rood groene navigatie verlichting te zien, was me nooit zo opgeallen eerder.

[Reactie gewijzigd door franssie op 22 juli 2024 21:40]

Het schip maar DE boot
DAS Boot :)

(Voor wie afgelopen weekend TV heeft gekeken.)
Weer een fantastische mijlpaal bereikt door Elon Musk en zijn kornuiten.
Ze kregen bijna 1 miljard minder ondersteuning dan Boeing van de NASA en hebben zelfs eerder de klus geklaard.
Nu nog de final escape test en als die OK is dan misschien al in juli bemand naar het ISS alhoewel enkelen beweren dat dit wel eens veel later zou kunnen worden en wellicht zelfs niet meer dit jaar.
Hangt vooral af van de bureaucratie van de NASA.
[...]
Ze kregen bijna 1 miljard minder ondersteuning dan Boeing van de NASA en hebben zelfs eerder de klus geklaard.
[...]
De reden dat ze minder hebben gekregen EN dat ze toch sneller zijn is wel dat ze al een voorsprong hadden.
https://tweakers.net/revi...rcial-crew-programma.html

Toch knap, maar even om het perspectief goed te zetten.
Dus omdat ze een voorsprong hadden omdat ze zelf geïnvesteerd en dus ook dat financiële risico gelopen hadden kregen ze minder ipv gewoon ook die ontwikkelkosten deels alsnog te ondersteunen. Dan was het gelijke monniken gelijke kappen geweest.
Nee, Boeing was nog lang niet zo ver en worden dus extra beloond.
SpaceX vroeg ook misschien minder omdat ze wisten dat ze zelfs met minder geld meer winst kunnen maken?
en het heeft buiten NASA hierdoor ook voordelen voor SpaceX en kunnen ze gaan kijken naar commerciele ruimtevaart voor passagiers :)
Bijzonder mooi blijft dit toch.
Prachtig dit. Met mijn twee zonemansjes van 3 en 5 gister de lancering gezien. Dan uitgelegd dat hij een dag onderweg is en vandaag de koppeling gezien. Dan zie je die breintjes dat verwerken en de verwondering op de gezichtjes.
Prachtig :). Zelf heb ik een dochtertje van nu bijna 2, die zal het überhaupt nog niets boeien. Maar kan het me zó voorstellen.

Nu maar hopen dat ze straks in de klas niet al te veel te maken gaan krijgen met breintjes van andere kinderen met flat earthers als ouders :')
Anoniem: 11851 3 maart 2019 21:12
Ripley, dat moet een Alien verwijzing zijn, humor :)
Nu nog de terugkeer en Mr. Musk. Heeft een full go. Op funding.... Zeer goede ontwikkeling dit.
Een beetje off-topic maar het is prachtig om te zien wat er allemaal gebeurt in de ruimtevaart en dat voor spacex leuk om te zien wat ze allemaal bereiken afgezien van de lage budgetten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.