De overheid moet zijn machtsmonopolies weer herstellen. Een verbod op bedrijven als Facebook en Google om meta-data te verzamelen is namelijk niet te handhaven, zeker niet met de steun van een machtig land als de VS in de rug. Daar verzinnen ze wel een juridische truc op en gaan dan doodleuk door.
Zoals telefonie en post vroeger overheidsdiensten waren zo moet de overheid weer zorgen voor een veilig national netwerk voor alle communicatie diensten en die hebben nu een andere vorm gekregen. Ik weet zeker dat als de overheid veilige alternatieven biedt de mensen daar massaal op over gaan schakelen. Net zoals indertijd de mensen massaal op de overheidsbank de Postgiro bank overgingen om van de private banken af te komen (iets dat opnieuw overwogen wordt nu banken wederom torenhoge risico's nemen om dubbele winstcijfers en bonussen te realiseren).
Wat ik eigenlijk zou willen is dat er eens een echte discussie van de grond komt en we weer eens vooruit gaan denken en denken over wat wij echt willen. In plaats van maar steeds achter de feiten aan te lopen die de corporaties ons opdienen, moeten wij nadenken hoe de gewenste informatiestructuur er uit moet zien. Hebben we dat helder dan kunnen we die gaan invoeren, desnoods naast de bestaande. Iemand als ondernemer Baan heeft dat gebied best wel interessante ideeen gelanceerd.
We moeten de toekomst weer in eigen hand nemen. Wat is de situatie die we willen, niet hoe gaan we om met wat we opgediend krijgen door het grootkapitaal. Het is ONS internet, het zijn ONZE gegevens, het is ONZE samenleving, het is ONS belang. Het is ONZE toekomst. Niet die van Mark Zuckerberg en co of een internationale elite van groot-kapitaal die volkeren in hun wereldstaat wil onderbrengen.
Dooddoeners als: "we we moeten met de tijd meegaan" of "dat houdt je niet tegen", moeten we eens achter ons laten. Wij maken onze toekomst, het onze verantwoordelijkheid iets te maken waarin onze kinderen straks vrij en welvarend zijn.
We willen inzien: Technologie zelf is niet de reden dat de zaak zo ontwikkelt. Technologie kan je net zo goed gebruiken om de burger en nationale bedrijven en organizaties juist meer macht te geven door ze zelfstandiger te maken. Het is niet de technologie die dwingt om alles afhankelijk te maken van de grote centrale systemen, dat doen corporaties, dat is hun belang, niet ons belang. Het is zelfs tegen ons belang. De welvaart van volkeren is het grootst als de macht juist het meest gedistribueerd is.
De verkeerde inzet van technologie is het onderliggende probleem. En die berust op verkeerde Waarden zoals bijvoorbeeld het streven naar een verkeerde vorm van "effiecienty". Een bedrijf is maximaal efficient als het zoveel mogelijk toegevoegde waarde voor zijn medewerkers oplevert. Hoe meer mensen een organizatie in dienst kan nemen en hoe hoger de inkomens, hoe meer zij opbrengt.
Corporaties draaien dit 180° om en stellen dat een bedrijf efficienter is als je kosten van kapitaal maximaliseert. Als je 20% van de bedrijfskosten aan kapitaal uitgeeft ten koste van werkgelegenheid en goede inkomens dan spreken ze van maximale effiency. Maar dat is maximale verarming van de werkenden, die hun goedbetaalde werk daarmee kwijt raken.
Waar economen altijd geargumenteerd hebben dat rijke landen dingen moeten produceren met hoge toegevoegde waarde om de welvaart in stand te houden, hebben grootkapitalisten juist dat soort industrie naar arme landen gebracht om zelf die toegevoegde waarde in de zak te stoppen.
Marx heeft gelijk, er is een natuurlijk tegenstelling tussen arm en rijk, waarbij de rijken zich in toenemende mate de productiemiddelen toeeigenen en daarmee ook de verdiensten van de productie. De mensen die het eigenlijke werk doen, krijgen zo steeds minder.
Veel jongeren van nu hebben geen idee hoe hard wij achteruit geboerd zijn de laatste decennia. Ze weten niet dat na de oorlog de werkenden elk jaar de helft van de winst van de ondernemingen opeisten en zo elk jaar reeel rijker werden en steeds meer kapitaal vergaarden. Dat een gewone arbeider een huis kon sparen en nog een paar ton op de bank had bij zijn dood. Niet de schuld die nu de norm is geworden.
Ze weten niet dat de werkenden zelfs zo rijk werden dat ze zeiden: Geef ons maar liever arbeidstijdverkorting, dan meer geld. Laat ons maar liever 32 uur werken ipv 40 (ATV). En laat ons maar met 55 stoppen met werken (Vervroegde uittredingsregeling, VUT). We willen liever meer tijd aan ons gezin besteden en onze passies. Dat kon omdat de werkende een rechtvaardig deel van de winst kreeg. Want technologie zorgt voor steeds hogere arbeidsproductiviteit waardoor je met minder uren dezelde productie kan maken.
De productiviteit steeg zelfs zo hard dat men de levensduur van goederen drastisch is gaan beperken omdat de consumptie het anders niet bij kon houden. Heel dwaas, want daardoor zijn wij de Aarde nog sneller gaan kaal slaan en lijden veel mensen nu aan verslavingen door overvconsumptie. We hadden beter minder uren kunnen gaan werken. Dan hadden we nu ook niet die gestresste mensen en burn-outs.
Het grootkapitaal heeft dat op drie manieren bestreden. Continue goedkopere migranten binnenhalen (gebeurt nu al bijna een halve eeuw), arbeid wegbezuinigen, goed betaald werk naar lage lonenlanden brengen. Omdat de burger een beetje in slaap sukkelde door het goede leven en nieuwe generaties nauwelijks nog historische kennis hebben kwamen ze daarmee weg. Ook de linkse politici zijn zich gaan verrijken in allerlei baantjes in geprivatiseerde instellingen en zijn vooral geinterresseerd geraakt in hun eigen zakken vullen met hoge salarissen, bonussen, gouden handdrukken en oprotpremies. Ja ze verdienen ook bakken met geld in de zwaar gesubsidiueerde immigratie-industrie die is ontstaan.
Het wordt echt tijd dat we de fundamenten van onze systemen eens gaan onderzoeken. En we zullen ze moeten veranderen, want onze Aarde staat op instorten door het hebzuchtige denken van een elite die als vanouds leeft met de gedachte: "Na mij de zondsvloed", "Wie dan leeft die dan zorgt". Zolang ik maar hoog en droog zit.
We willen ook eens inzien dat CO2 en klimaatverandering geen ramp is voor de Natuur, maar voor de mens. De Natuur snakt juist naar minder mens. Dit asociale wezen raakt de Natuur liever kwijt. Een instorting van onze moderne beschaving is het beste wat de natuur kan overkomen. Je moet eens kijken hoe weelderig de Natuur hersteld is rond Tjernobil alleen maar omdat ze daar van mensen verlost is. Net zoals ook de val van het Romeinse Rijk leidde tot een aanzienlijk herstel van de Natuur in Europa.
Nee we zijn de Aarde niet aan het redden met Tesla's. We hebben een leuk excuus gevonden om de productie verder te laten stijgen (versnelde vervanging), zo kunnen we gewoon op oude voet de productie door laten stijgen. En daarmee gaat ook de kaalslag gewoon verder, Ja we gaan zelfs de armen der Aarde naar westers consumptieniveau tillen (weg van hun tradionele levenswijze). Nog meer produceren, nog meer verdienen. Maar de boel nog wat verder uit evenwicht brengen. Wie durft er eens te zeggen dat we naar minder moeten? Het kan uitstekend maar dan moeten we wel algemeen belang weer laten prevaleren boven belang van de grootste hebzuchtigen.
Duurzaam produceren is niet overal een zonnecel in stoppen. Het is gewoon dingen maken die weer tien jaar-levenslang mee gaan in plaats van 1-3 jaar. Dat is duurzaam. Minder produceren dat is duurzaam. En dat doe je het beste door weer lokaal te gaan produceren. Want vorig jaar hebben we het punt bereikt dat we nu meer opsouperen dan de Aarde kan regenereren. We spelen nu in de reservetijd.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 27 februari 2019 22:53]