Facebook doet test met bijhouden locatie van Instagram-gebruikers

Facebook heeft een test gedaan, waarbij het de locatiedata van Instagram en Facebook samenvoegde. De test was opt-in, dus gebruikers moesten hem zelf aanzetten. Als de functie aanstaat, heeft Facebook toegang tot de locatiedata van beide apps.

Facebook houdt de locatie van gebruikers al jaren bij, maar Instagram heeft dat nog nooit gedaan. Als de functie aanstaat, zal in de locatiehistorie data van beide apps verschijnen, meldt Techcrunch op basis van de vondst van een beveiligingsonderzoeker. Facebook ontkent de test niet en belooft gebruikers op de hoogte te stellen als het bedrijf het tracken van de locatie van Instgram-gebruikers aanzet.

De functie is opt-in en gebruikers moeten dus toestemming geven voor het opslaan van de locatiegeschiedenis. Het ligt voor de hand dat de functie ook als opt-in zal verschijnen als Facebook het uitbrengt, omdat het gaat om het verzamelen van privé-gegevens en dat heeft impact op de privacy van gebruikers.

Als de functie aanstaat, verschijnt bij de locatiegeschiedenis van Facebook een Instagram-icoon. Instagram zal de locatie af en toe opslaan, ook als gebruikers de app niet open hebben staan. Die locatie is volgens Facebook nodig om te laten zien wat er in de buurt gebeurt op het sociale netwerk en voor relevantere advertenties. De test komt enkele weken nadat de oprichters van Instagram hun vertrek aankondigden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-10-2018 • 07:25

94 Linkedin

Reacties (94)

94
80
47
5
1
27
Wijzig sortering
Wat heeft ze ooit tegengehouden om niet al locatie gegevens uit de EXIF data te halen van fotos die geupload worden naar Instagram? Oh wacht, helemaal niet natuurlijk. Voor degenen die locatie bijhouden aan hebben staan bij het maken van fotos.

Super handig natuurlijk dat je iPhone (even ter voorbeeld) laat zien dat je op Palma de Mallorca op vakantie bent geweest, tot je bedenkt dat Facebook dit ook automatisch bijhoudt vanuit je EXIF data, Instagram wat meer hits uit de omgeving Palma laat zien etc, terwijl je niks gehashtagt hebt etc.
Is de iPhone niet zo smart om de EXIF-data te strippen voordat een foto aan een app wordt overgedragen?
Voor veel mensen ("gebruikers") is deze data jùist interessant om te behouden. Wanneer ik op vakantie ben en een foto maak, en de GPS locatie stata er bij, kan ik na 5 jaar nog steeds redelijk exact terug vinden waar ik toen was. Mijn fotocamera heb ik bijvoorbeeld mede uitgezocht jùist op de aanwezigheid van GPS ontvanger.

Neemt niet weg, dat deze data door FB/Insta al lang gebruikt kan/mag worden om het profiel aan te vullen.
Hiermee ben je akkoord gegaan door "ok" te klikken op de "Terms of Service" die over het algemeen niet worden gelezen door de meeste gebruikers.

Timestamp + geodata = complete route die je aflegt in de vakantie.


zijsprongetje:
Aan de andere kant: deze data opzettelijk verminken kan het profiel minder valide maken denk ik.
Foto 1: vandaag om 12.00u in Barcelona.
Foto 2: vandaag om 12.15 in New York
Foto 3: vandaag om 12.25 in Moskou
Foto 4: vandaag om 12.45 in Seoul
Foto 5: vandaag om 12.55 in Hong Kong
(allemaal selfies voor de gezichtsherkenning natuurlijk en alles bij daglicht)
kan ik na 5 jaar nog steeds redelijk exact terug vinden waar ik toen was.
Natuurlijk, maar dat betekent niet automatisch dat alle apps die de foto onder ogen krijgen ook toegang hebben tot die data.
>maar dat betekent niet automatisch dat alle apps die de foto onder ogen krijgen ook toegang hebben tot die data.
Misschien snap ik je verkeerd, maar op het moment dat er GPS coordinaten opgeslagen zijn als EXIF data betekend dit juist wél dat alle apps die de foto onder ogen krijgen dit uit kunnen lezen en er dus dingen mee kunnen doen.

Dit kan natuurlijk niet op het moment dat je de EXIF data stript.
Nee, ik moet apps toestemming geven voordat ze bij foto’s kunnen. Apps komen niet vanzelf bij mijn foto’s (iOS, maar op Android zal het toch hetzelfde zijn?)
Is het ook, Je geeft ze toegang tot je Album en indien ook storage afhankelijk wat de functies zijn van de applicatie

Al drijven sommige apps hier wel mee door, zo heb je wel eens dat een app toegang tot je contacten terwijl het een mobile game is, of dat een app je SMSjes wilt lezen terwijl dat totaal niet bij de functies van de app hoort. hier moet je natuurlijk wel mee oppassen. Dit is (voor mij) een indicatie dat de makers van de app een ander/2e doeleind hebben voor de app dan jou een dienst te doen.

Nu weet ik niet hoe dit is gesteld op iOS, maar er drijven heel wat van dit soort applicaties rond in de Play store.
Ik heb daarom verschillende apps niet op Android geïnstalleerd. Maar ik snap dat veel mensen dat wel doen.

In iOS moet je expliciet eenmalig toestemming geven of weigeren, de eerste keer dat de app toegang wil tot iets. Je kunt het per app ten alle tijde nog weer wijzigen. Volgens mij werkt het bij de laatste Android versie ook zo.
Ik draai nog lekker op 8.0.0, denk ook niet meer dat mijn Xperia X de Android Pie behandeling krijgt. Ik heb liever dat er een aantal verschillende pop-ups komen om te vragen waar het toestemming voor wilt hebben dat het 1x gevraagd word en ik het zelf nog moet wijzigen terwijl het kwaad al geschied is.

Naja, we zullen zien waar dit avontuurtje heen leid.
Misschien dat het nu wel zo is in iOS, maar ik heb wel wat fotos geupload naar Facebook zonder locatie (ik weet, puur anecdotisch), waar Facebook netjes een locatie bij plakte die heel erg accuraat was. Dat de facebook foto daarna helemaal gestript is is weer wat anders. Was meteen een incentive om GPS tagging uit te schakelen in iOS.

Evenzo met Flickr.com uploads.

Vroeger, toen ik nog met random tools aan het kloten was om de gps trail van m'n telefoon te koppelen aan fotos, leek het me handig om geotagging te hebben. Nu? Nope, no thank you. Dan maar ouderwets met behulp van landmarks bepalen waar je je foto hebt genomen :D
Waarom is het opslaan van de GPS data noodzakelijk? Een simpele ping naar een service met events is toch voldoende om daarna die info weer te vergeten? Locatie data hoeft nergens opgeslagen te worden (voor langere tijd) hiervoor.

Waarschijnlijk is dit dus gewoon weer een manier om Facebook/Instagram accounts aan elkaar te koppelen.
Mee eens. Nu twijfel ik steeds meer om ook Instagram van mijn telefoon af te verwijderen. Alles wat verbinding maakt met facebook.com is schadelijk voor de privacy.. Ik las nog niet zo lang geleden een nieuws artikel met de titel "Oprichters Instagram verlaten Facebook", toeval?
Te laat. Ze hebben al je gegevens al. Telefoon numer etc. Als je je account opzegt toveren ze je data wel op een andere manier te voorschijn en koppelen ze het aan je 'ghost'account
Telefoonnummer heb ik bij Facebook en Instagram nog nooit ingevoerd. Dus dan moeten ze dat nogal op een nogal geniepige manier hebben vergaard. Weet ook eigenlijk niet of het in de end user license staat of iets dergelijks. Zal waarschijnlijk door dat andere gebruikers hun contacten delen met Facebook dat mijn nummer op die manier in de database is gekomen, want ik zelf heb dit bewust altijd niet ingevuld, omdat het Facebook niets aan gaan.
nieuws: Facebook zet informatie die gebruiker niet zelf deelt in voor adverte...
Met het onderzoek tonen de wetenschappers aan dat Facebook telefoonnummers koppelt aan personen, ook als personen dat nummer zelf niet aan het sociale netwerk hebben gegeven. Dat gebeurt bijvoorbeeld als persoon A zijn contacten deelt met Facebook, inclusief een telefoonnummer van persoon B, die wel een Facebook-account heeft, maar nooit zijn nummer heeft gedeeld. Facebook koppelt het telefoonnummer aan het account en als adverteerders gericht willen adverteren, kunnen ze dat nummer gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Tusk op 5 oktober 2018 08:44]

Jouw Facebook, Instagram en Whatsapp vrienden, welke meer informatie van je hebben (telefoonnummer, e-mailadres, LinkedIn profiel etc.) en dit besloten hebben te gaan delen met ze suggereren er inderdaad voor dat ze dit al ergens moeten hebben.

En mogelijk hebben derden dit dan ook:
nieuws: 'Facebook-api's gaven fabrikanten toegang tot data van Facebook-vrien...

Voorkomen dat ze data hebben over je lijkt mij erg lastig.
Precies. Nu stoppen met het gebruik van deze apps is te laat. Ze hebben al zoveel data en hun algoritmes zijn slimmer dan wij :)
Aan de nog steeds toenemende verzamelwoede te zien lijken deze bedrijven niet te vinden dat ze zó veel data hebben :+
Klopt die hadden ze al lang helaas. Probleem is vaak ben je gewoon bijna verplicht om het jezelf makkelijk te maken om een Facebook te moeten hebben. Voor school projecten bijvoorbeeld, of voor bepaalde applicaties zoals ticketswap en een aantal anderen apps die ik zo even niet bij naam weet. Bovendien ben je ook meteen een "vreemde vogel" wanneer je ook geen Facebook hebt, ja vreemde wereld leven we in ("hmm jij vernederd jezelf niet door je privacy weg te gooien?? Wat een vreemde vogel ben jij zeg, niet eens Facebook. Schaam je!"). Persoonlijk heb ik mijn account al meerdere keren willen verwijderen, maar de laatste keer ging dit niet eens meer. Tijdens de eerste poging logde ik nog een keertje in na een paar weken (onbewust dat hij dan weer geactiveerd werd, vergeten..) Mijn account log ik nu gewoon nooit meer in, ik post niets meer. Al de privacy instellingen staan allemaal "aan". Bij Whatsapp ook, laatst gezien uit, en al die privacy instellingen staan aan. Dit gaat niemand wat aan, simpel!
Tja, en toch heeft Whatsapp je contactenlijst, en jouw contacten hebben niet allemaal de 'privacy aan'. Het is allemaal tamelijk hopeloos.
Ja helaas is dat ook zo. Maar je kunt slechts alles verwijderen en tegen iedereen zeggen sms me maar of stuur maar een brief met de post :+
Soms, of zelfs heel vaak is het gewoon verschrikkelijk makkelijk om deze "apps" te gebruiken.
Die hebben ook weinig zin om Facebook hun "kindje" te zien cannibaliseren.
Hoewel (heel veel) geld best wat goedmaakt ga je zelf ook niet staan toekijken hoe iemand jouw minutieus opgeknapte klassieker die je met veel pijn en moeite volledig hebt opgebouwd na aankoop voor zijn lol keihard in een muur rijd omdat hij graag een mooi wrak wil.
Ja, het is betaald en technisch gezien is de nieuwe eigenaar volledig gerechtigd om dat te doen maar dat van dichtbij te moeten aanzien voelt ongetwijfeld niet lekker.
Blijkbaar zijn ze al aan elkaar gekoppeld, aangezien in het artikel de suggestie wordt gewekt dat ze die data samen kunnen voegen, maar alleen het verzamelen nieuw is. Voor koppelen hebben ze alleen je telefoonnummer nodig. Het gaat dus niet om koppelen maar om het verzamelen van nog meer gegevens. Waarschijnlijk om ook de locatie van gebruikers bij te houden die wel instagram hebben maar geen facebook app. Dit zal dus ook wel in whatsapp verschijnen.

Alhoewel het nu nog opt-in is, roep ik het al jaren: als je iets om je privacy geeft gebruik je helemaal niets van dat smerige bedrijf. Ze doen verder niets unieks en zijn compleet misbaar. Er zijn genoeg andere message apps en manieren om contact te hebben met mensen. Ik heb niets van facebook en mis niets in mijn sociale leven.
Big data (verzameling). Pas op grote schaal met langdurig verzamelde data kan je hier een analyse op loslaten. En hoe denk je dat Facebook zo goed is geworden in profiling waardoor ze met pinpoint accuracy advertensies op je los kunnen laten?

Wat, wat mij betreft erg slecht is op de lange termein voor onze levens.

Dit is de reden dat ik nooit social media heb gehad. Op een twitteraccount na via de browser, met niet meer dan 20 eigen tweets.
Whatsapp direct verwijderd na de overname door FB.
Zo weten ze bijvoorbeeld bij welke winkels je bent geweest, kunnen ze gerichte reclame sturen.
Men is er met open ogen ingetuind. Leuk dat Facebook / handig zo'n smartphone.
Over het gebruik van gps zou dit kunnen zijn omdat dit soort tracking een beter klinkt bij de klanten van Facebook?

Het koppelen deed mij denken aan toen google YouTube ging koppelen aan de rest van zijn diensten. Bij whatsapp is (of was) er toch ook al een koppeling mogelijk met Facebook account?
Waarom is het opslaan van de GPS data noodzakelijk?
^
voor relevantere advertenties.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 5 oktober 2018 09:30]

Ik denk dat ze een algeheel profiel van je willen maken. Als je de data niet opslaat weet je niet hoe vaak de gebruiker daar komt wat het moeilijker maakt op gerichte advertenties te tonen dan op dat moment.

Als jij veel in een bepaalde stad komt kunnen ze daar, zelfs als je er niet bent, toch nog advertenties van laten zien over gebeurtenissen etc.

Verder ben ik het er wel mee eens dat dit alles niet hoeft. Als ik niet wil laten weten waar ik ben wil ik dat niet en toch gebeurd dat al zet ik mn GPS uit. Zoals t er naar uit ziet kan dat alleen als je een Smartphone heeft die en geen GPS heeft en geen Internet. en ik denk dat ze er zelfs dan nog achter kunnen komen d.m.v de telefoon functie. Wie echt privacy wil moet maar geen technologie gebruiken en onder de grond leven

Het helpt natuurlijk ook niet dat dit word voorgelegd aan een groep hogerpietjes die er zelf niks van snappen waardoor bedrijven het altijd recht kunnen praten waarom ze wél dit soort gegevens nodig hebben. Bedoel als Apple het al voor elkaar krijgt om het congres wijs te maken dat een Mac géén computer is maar ene totaal op zich zelf staand iets. en als je wat veranderd aan het moederbord is het wel een computer en geen Mac meer is het wijs maken dat je de data nodig hebt natuurlijk ook niet heel veel meer gevraagd.
Iedereen hier houdt er uuteraard wel van om Facebook voor iets kwaardaardigs uit te maken, en er wordt dan ook veelvuldig informatie gepost over hoe je je account kunt opzeggen. Allemaal prima, maar niet heel nuttig.
Facebook (net als google en anderen) blijft een advertentiebedeijf, dus met dingen als hun "pixel" (tracking cookie), en datr cookies kunnen ze nog altijd e.e.a. van je volgen - al dan niet via een schaduwprofiel.
Op dit punt kan ik me echter meer over storen aan de bedrijven die zo met Facebook/Google/etc. samenwerken, dan over hun zelf: Waarom is het acceptabel dat mijn provider mijn telefoonnummer aan ze door mag geven? Waarom is het acceptabel dat elke websitebouwer zomaar "spyware" inbouwt?
Als need kan ik dat wel ontwijken, maar de gewone man/vrouw kan dat niet
Dus jij zou er geen problemen mee hebben om 5 euro per maand te betalen als ze dat niet zouden doen ?

De rekening moet ergens betaald worden, internet is niet gratis of betaal jij je provider ook niet om het internet op te kunnen ?
Als ik Facebook gebruik, ben ik het product. Als ik Facebook niet gebruik.... ben ik het product. Ik gebruik uMatrix om zoveel mogelijk spyware uit te schakelen. Op Facebook, waar ik nauwelijks op zit (en in geval van, enkel op een vaste pc, en uitloggen na elke sessie) heb ik voor de lol eens onder instellingen/advertensies gekeken, en alles wat ze wisten (door hun gemaakte koppelingen met interessante/onlangs bekeken merken) op inactief gezet. Wanneer ik een maand later terugkijk, is Facebook vrolijk opnieuw begonnen met een lijst samen te stellen. Ik begrijp dat ik niet alles kan tegenhouden qua tracking, ik begrijp dat ze inkomsten moeten genereren, maar ik vind het toch straf dat ze merken blijven koppelen (natuurlijk niet uit te schakelen) terwijl ik net maximaal die informatie probeer weg te houden van Facebook.
Je kan zeggen: ja je gebruikt Facebook, dus ze kunnen/mogen het. Maar het is alom bekend dat Facebook dit ook doet bij mensen die géén Facebook profiel hebben.
Simpel gezegd, dan moet je de websites niet bezoeken die Facebook omarmen voor hun bezoekers. Je bent er echt zelf bij hoor ;)
Simpel gezegd, dan moet je de websites niet bezoeken die Facebook omarmen voor hun bezoekers. Je bent er echt zelf bij hoor ;)
Wat een kul-opmerking. Er zijn ook websites die duidelijk NIET vermelden dat ze Facebook omarmen terwijl dat WEL gebeurt (en anders mag je Ghostery eens installeren, dan zie je dat snel genoeg).

Ook ik ben die datahonger van Facebook en anderen spuugzat, ook ik zit niet te wachten op targeted ads, ook ik krijg al de kriebels als ik zie dat zelfs een provider als KPN dat al 'wil aanbieden' en ook ik raak pissed-off als ik voor de tigste keer een inlogscherm tegen kom dat het me oh-zo-gemakkelijk maakt om met mijn Facebook-account in te loggen (wat ik dus ook niet doe).

Ik snap donders goed dat Facebook ook mensen in dienst heeft die betaald moeten worden, dat daar een verdienmodel aan vast zit en dat je als afnemer van een 'gratis' dienst zelf het product bent. Maar snapt Facebook dan eindelijk ook eens een keer dat ik zelf de 'eigenaar' ben van mijn eigen data en dat ik dat niet uit handen wil geven als ik duidelijk geen gebruik maak van hun product?

[Reactie gewijzigd door MikeyV op 5 oktober 2018 13:04]

Ghostery is dus niet je oplossing; ook als je ghostery gebruikt weet FB genoeg te loggen wat je pas merkt als je pro-actief je tags probeert te verwijderen (wat Maarte ook al aanhaalt)...

Je lijkt wel te willen verdedigen dat bedrijven online verdienmodellen kunnen behouden, maar ook dat staat weer haaks op het simpelweg verwijzen naar blockers; als mensen en-default blockers gaan runnen is dat veelal niet zo best meer mogelijk.

Daarom lijkt het belangrijk dat vooral online bedrijven zullen gaan luisteren naar overduidelijke tekenen die aangeven dat gebruikers niet op (bepaalde?) tracking zitten te wachten... in plaats van het een soort overkapte wapenwedloop te maken samen met het tot normaal bombarderen van stelselmatig via achterdeuren bepaalde informatie van bezoekers alsnog te achterhalen... ik zou die beweging zeer contraproductief voor het doel vinden...
Welke websites zijn dat? Hoe weet ik dat van te voren?
Dus ik moet EERST uitzoeken VOOR Ik een website bezoek of deze een Facebook tracker heeft?

Ken je de uitdrukking "Catch 22"?

Waarom snap jij nou niet dat transparantie hier zoveel kan doen. Als ik een brood koop bij de bakker, krijg ik een brood. Punt uit. Als ik een website bezoek heb ik geen idee wat ik krijg. DAT is het punt. En ALS al duidelijk wordt wat ik krijg, dan is dat natuurlijk pas achteraf als het te laat is en de situatie onherstelbaar is.
Nou, bijvoorbeeld de do-not-track header die je kan gebruiken maar nooit naar geluisterd zou worden...

Die bestaat zelfs alláng en wordt stelselmatig genegeerd door FaceBook.
Even heel zwart wit; het zou eerlijker zijn géén pagina te geven dan iets ongevraagds.
Het is aan de aanbieder van de website om zich aan de wet te houden.

Wanneer een winkel een camera zet, dan mag die bv. niet op de straat gericht zijn en valt het gebruik van de gemaakte beelden onder strikte voorwaarden. Wanneer de overheid ANPR camera's zet, dan gebruiken de verschillende overheidsdiensten de beelden en analyses onder strikte voorwaarden.

Alles en iedereen trachten af te luisteren, wat Facebook probeert te doen, is niet wettig. Ook niet op het Internet. Facebook heeft zich aan de wet te houden. En niet omgekeerd hebben wij ons aan te passen aan Facebook's onwettige praktijken.
Zo makkelijk gaat het niet. Het is algemeen bekend dat er ook tracking op websites zit die geen enkele share knop of wat dan ook heeft. Hoe kan ik ze dan ontwijken?
Niemand vraagt jou om het probleem op te lossen. Een oplossing is trouwens om bedrijven als Facebook, die onwettige dingen doen, te bestraffen. Niet om mensen te gaan aanleren bepaalde websites te mijden.

Wie iets doet, zoals hoe Facebook iets aanbiedt, moet dat wettig doen.

ps. In België, waar ik woon, is Facebook reeds veroordeeld. M.a.w. het is bewezen dat Facebook onwettige dingen doet.
Het gaat erom dat jij zegt dat je die websites dan niet moet bezoeken. Als je het niet kan zien dan kan je dus geen enkele website bezoeken.
Ik zit eens rustig je argumenten en posts te lezen, dude, wat ben jij een over het paard getild ventje zeg.. pfff.

Dat jij t geen drol interesseert, moet niemand het een drol interesseren? Arrogant hoor, ik zie dat geen enkele post een 0 of +1 heeft, denk dan eens na of jou mening wel gewaardeerd wordt?
Blijkbaar interesseert niemand zich in jou mening.

FB en consorten zijn het digitale kwaad van deze tijd.. zoals we met elkaar omgaan via Facebook, ongelooflijk. Iedereen in z'n eigen cocon, waar zijn mening koning is. Geeft iemand tegenspraak dat is het niet je vriend.

Kortom, je wordt alleen gestaaft in je eigen gelijk. Daarnaast, quasi anoniem kan je alles zeggen en meer. Niemand kan je wat maken.

FACEBOOK IS DE EGOTRIP VAN DE EEUW.. BAH..
Lol, en weer een -1. Zoals jij in de wereld staat met je egotrip denk ik dat je zelf eerder hulp nodig hebt.ik ben gelukkig al jaren verlost van Social media..
Ik vraag me af wat je hier nog doet dan :O (jij krijgt niet eens punten :D)

[Reactie gewijzigd door Tivoler op 8 oktober 2018 14:19]

Volgens mij heb je snel ff op m'n profiel gekeken wat ik hier nog doe :p

Ik geef dagelijks advies in verschillende fora. Ik ben helemaal weg van de pc en z'n mogelijkheden, gamen, producen overclocken, in house media. Daarom ben ik hier ;) en zeker niet voor de punten

[Reactie gewijzigd door millman op 8 oktober 2018 16:20]

Alsof jij me verder intereseert naast je wellicht nog duidelijk proberen te maken dat je geen "punt" maakt. Als iemand op je profiel klikt of naar je kijkt wil nog niet zeggen dat je interessant bent... wellicht meer een bevestiging van wat je hierboven allemaal schrijft.

Gelukkig heb je nog snel een edit gedaan om je levensgeluk toe te voegen... zal wel de "best ever" edit zijn welke je ooit gemaakt hebt... success ermee.
Oeh, heerlijke zure comeback bro
Daar heb je gelijk in. Internet is niet gratis, en ik betaal mijn provider daar dus voor. Maar wat geeft hun het recht om mij via de achterdeur tot product te maken (bijv. in het geval van die datr cookies). Ik vind niets, maar die provider denkt daar anders over. En aangezien er in dat opzixht niet veel keuze is tussen verschillende providers kan ik niets doen. En dat vind ik jammer.
Ja dat is ook jammer maar je moet je dus weren tegen wat je kan en met de rest omgaan.

Aan de andere kant, iedereen zit in het zelfde schuitje en zoals iemand hier ergens al zei... zo moeten zoveel data van je hebben willen ze persoonlijk iets kunnen... meestal gaat globaal.
Wat een onzin om dit te zeggen zeg. "Omdat ze toch al evil zijn, heeft het is niet nuttig om aan te geven hoe je je account op te zeggen." -wat? Zélfs als dat zo zou zijn, is het misschien is het juist goed om het signaal te geven aan je sociale omgeving dat je het bedrijf niet pikt. En ze daarnaast te raken op hun eigen prestatie-indicator, het aantal gebruikers.

De meeste van de bezoekers van Tweakers gebruiken een adblocker die in bijna alle standaardconfiguraties de Facebook pixel (en "like"-knoppen) voor je blokkeert. Dus het concept "ze volgen je toch wel" die je hier aangeeft is makkelijk beheersbaar en dus onzin. Ik ben het trouwens zeer zeker met je eens dat dit niet nódig zou moeten zijn voor de gebruiker om te doen.

Ik heb mijn Facebook account opgezegd, maar daarvoor blokkeerde ik al advertenties (met Ublock Origin) en het zetten van cookies door derde partijen (in mijn browser). Geen getargete advertentie meer gezien in die opzet.

[Reactie gewijzigd door DCK op 5 oktober 2018 12:10]

Ik bedoelde het anders dan je weergeeft. Ik ben geen groot voorstander van wat deze advertentiebedrijven zoal doen.
Maar waar ik nóg minder voorstander van ben is dat andere bedrijven het mij buitengewoon moeilijk maken om daar naar mijn eigen inzien mee om te gaan.
Hierbij gaat het om internetproviders, app ontwikkelaars, website bouwers... Kortom alles wat ook maar een beetje met het hedendaagse internet te maken heeft.

Dus al doet Facebook lekker zijn (twijfelachtige?) ding, zijn het allerlij andere partijen die mij dwingen daar aan mee te doen zodra ik het internet gebruik. Dát vind ik vervelender dan wat zo'n advertentiebedrijf allemaal doet.
Het is natuurlijk niet zomaar dat men dat vindt. FB heeft er veel aan gedaan om gebruikers tegen zich in het harnas te jagen.
Dit is juist één van de weinige keren dat ze op voorhand bekend maken dat ze iets gaan doen met jouw gegevens. Bovendien nog opt-in ook. Dus misschien is het juist wel nuttig om ze "kwaadaardig" te noemen en je account op te zeggen.
En als je het niet eens bent met de praktijken van je provider, kun je toch een andere nemen?
Je hebt gelijk, ze hebben het een en ander op hun kerfstok. Maar mijn punt was vooral dat andere partijen op het internet (internet providers, app ontwikkelaars, website makers) mij dwingen daar aan mee te doen - mits ik niet veel kennis en kunde heb om dat actief te omzeilen.

Wat internetproviders betreft heb ik in mijn regio helaas weinig keuze in het opzicht van samenwerking met advertentie-techbedrijven. En ook bij apps is er wat dit betreft enkel pseudokeuzevrinheid; als ik google niets vind, beem ik bing, en krijg daarmee alsnog een blok spyware van facebook voorgeschoteld (in de vorm van hun app SDK). Niets opgeschoten dus.
Bij websites is het net zo: tot dat je een site jebt geladen weet je niet wat voor vlees je in de kuip hebt.

Zonder de nodige kennis, en vervolgens de nodige middelenq (bijv. VPN tunnels e.d.) kun je daar dus niet meer aan ontkomen.
Facebook een tijdje geleden verwijderd, afgezien van de privacy: wat een verademing. :)

Instagram nog wel, ik wil nog wel íets zien van de leuke foto's van mijn kleine neefje en wat m'n vrienden doen. Maar ook daar komt ongetwijfeld een eind aan als dit zo door gaat.

WhatsApp gebruik ik niet erg vaak, met partner 100% iMessage en dat probeer ik met vrienden ook te doen, maar die blijven liever eerstgenoemde gebruiken.

Het hele sociale gebeuren is bij mij langzaam over, maar dat kan ook een generatiedingetje zijn. :)
Gelukkig heb je voor het zien van foto's van je neefje geen app nodig en kan je dat gewoon in de browser doen die toch een stuk beperkter is in waar die wel en niet bij mag komen aan gegevens van en over jou(w adresboek/locatie) en waar ze wel bij kunnen kan alleen op het moment dat je de site bezoekt en niet op de achtergrond. Zo zou iedereen FB zelf ook moeten gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 oktober 2018 08:36]

Nee hoor, het hele sociale gebeuren lijkt langzaam over te waaien. Verder ben ik voor Whatsapp niet heel bang, dat is gelukkig e2e encrypted.
Reden van mij dat ik altijd porn draai naast FB, laten ze maar daarvoor adv. sturen :P
Totaal niks gekoppeld aan mijn account die trouwens niet bij naam is maar incognito, geen whatsapp, geen mobiel en mijn vaste nr is een prive nr.
Linken die ik deel met mijn zoontje zijn anti FB en anti @pple :P en lekkere keiharde muziek en complottheorieën ;) natuurlijk heb ik een anti vinkje bij hun :P
Niks uit mijn real life komt online, niet mijn werk, adres.mobiele nr etc, zeker niet op FB of @pple
En waarschijnlijk weten ze desondanks alsnóg wat je voor werk doet, waar je woont en wat je mobiele nummer is ...
werk; pimp/porn
woning; residentie/paleis/schuur
mobiele nr ? welk? o ja :P 0612345678 of 112

Aangezien ik tracing and tracking, terrorisme vindt, gelijk mijn mobiel de deur uit gedaan, blockers op pc, noscript en honingpotje voor dit soort iri sites.
Ik beveilig mijn huis, dus ook mijn pc/internet
Niks uit mijn real life komt online
Right... Uit dezelfde post:
Linken die ik deel met mijn zoontje
Dus je hebt een zoontje? Verder staat in je profiel je voornaam, je opleiding, je beroep, de plaats waar je woont én waar je geboren bent.

Maar nee, niets uit je echte leven komt online, hoor ;)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 oktober 2018 12:11]

Waar haal je dit uit?
Mijn naam staat er niet ;) incognito nickname
Opleiding? ik ben als alleskunner geboren :P maar er staat pooier
Beroep? koning en uitmelker
Plaats? Timboektoe NL hutje op de hei
Dus je onzinnige opmerking terecht?
Fb krijgt 90% niks van mij te weten,behalve die kinky linken, complot theorieën link en agressieve hardrock |:(
Waar haal je dit uit?
Uit je profiel op t.net. Of valt dat volgens jou niet onder "online"?
Daar heb je gelijk in |:( mijn excuus stom ind.
Maar dit is voor mij ook de enige site met deze info, omdat ik veel doe en regel via tweakers en dan toch wel zo eerlijk mogelijk wil overkomen ivm mijn goede doel project.
Maar zal het toch eens aanpassen :D ;)

edit; Done :P O-)

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 5 oktober 2018 20:23]

Droom lekker verder... :z
O-) dreamin with open eyes ;) :z
/complotdenkenaan
Oh, gaan ze het nu legaal maken door het 'testen' te noemen?
/complotdenkenuit :+
Het is (voorlopig) opt-in. Dus je kiest er zelf voor.

Alleen snap ik niet waarom je dit aan zou zetten.
Hier staat hoe je je Instagram account moet verwijderen. ;)

https://help.instagram.com/139886812848894
Ja ook al gedaan heb nog wel facebook maar de app niet meer, krijg dus ook geen notificaties als getagd wordt ofzo.
Ik heb ook al weer 2 weken niet gekeken ofzo, heerlijk rustig zo zonder die platformen.
Sinds 26 september 2018 zijn de oprichters van Instagram, Kevin Systrom (CEO) en Mike Krieger, opgestapt bij Facebook. Ze kregen steeds minder autonomie van Zuckerberg.

Zijn deze testen voor of na hun afscheid gedaan? Zou wellicht invloed hebben gehad.

Bron
https://www.mt.nl/nieuws/...-systrom-instagram/560050
Het wordt serieus tijd dat mensen de keerzijde van social media gaat inzien.
Men is er met open ogen ingetuind. Leuk dat Facebook / handig zo'n smartphone. En daar waren ze, de tentakels van het grote data vergaren. We (niet iedereen, ik niet) wilden meedoen en zitten nu met de gevolgen van dat leuk, handig, gratis en andere argumenten.

Het wordt mensen weleens gevraagd of ze onder een steen leven, maar die mensen hebben er als prettige bijkomstigheid, geen last van. Van dat graaien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee