Onderzoek: Facebook-gebruik onder Nederlanders neemt fors af

Uit onderzoek blijkt dat in het afgelopen jaar een groot aantal Nederlanders is gestopt met het gebruik van Facebook. Meer dan 600.000 Nederlanders gebruikt het sociale medium niet langer, terwijl dochterbedrijf Instagram juist fors groeit.

Het onderzoek is uitgevoerd door Newcom, die met hun vragenlijst iets meer dan zevenduizend mensen wisten te bereiken. Uit de gegevens blijkt dat in Nederland in het afgelopen jaar ongeveer 640.000 mensen zijn gestopt met het gebruiken van Facebook, en ongeveer een derde daarvan heeft ook daadwerkelijk zijn of haar account verwijderd. Volgens Newcom neemt het gebruik van Facebook vooral af onder mensen jonger dan 40.

In tegenstelling tot Facebook laat Instagram, overigens ook eigendom van Facebook, juist wel een stevige groei zien. In het afgelopen jaar zijn 830.000 Nederlanders begonnen met het gebruik van Instagram, een groei van zo'n 20 procent. Ook YouTube noteerde groei, met een toename van 720.000 gebruikers. Whatsapp-gebruik nam licht toe, van 11,5 miljoen naar 11,9 miljoen Nederlanders.

De daling in het aantal Facebook-gebruikers past in een trend die al langer zichtbaar is. Verscheidene onderzoeken wereldwijd hebben aangetoond dat Facebook-gebruik onder met name jongeren gestaag aan het afnemen is.

Door RoD

Admin Mobile

26-01-2019 • 11:06

297 Linkedin

Reacties (297)

297
283
176
13
1
67
Wijzig sortering
Het is een beetje een combinatie van factoren wat mij heeft doen besluiten Facebook te verwijderen.

1: De grote hoeveelheid non-nieuws en zelfverheerlijking van mensen die zogenaamd ''vrienden'' zijn maar alleen je verjaardag onthouden omdat Facebook ze er toevallig aan herinnert.
2: Privacy issues. Deze vind ik lastig omdat ik nog altijd wel WhatsApp gebruik. De enige reden is echter omdat vrijwel iedereen die ik op WhatsApp heb weigert om over te stappen op alternatieven als Signal. Wat dat betreft voel ik me een beetje gegijzeld. WhatsApp verwijderen is mogelijk, maar dan zal ik wel veel dingen gaan missen (groepsapps met vrienden, collega's e.d.) en dat is me het vooralsnog niet waard.
3. Tijdverspilling. Ik merkte aan mijzelf dat ik vaker dan eens even naar Facebook ging op de pc, tablet, smartphone gewoon om maar bij te blijven qua nieuwsvoorziening. Het werd gewoon een ongezonde verslaving, die constante drang om maar verzadigd te blijven van wat anderen bezig hield in hun leven. En als ik daar dan rationeel naar keek was het gevolg eigenlijk alleen maar dat ik er zelf ongelukkig van werd. Ik postte zelf overigens nooit iets. Het was louter anderen hun bericht liken, zéér vermoeiend.

Ik ben blij dat ik inmiddels al ruim een jaar geen gebruik meer maak van Facebook. Het heeft mij een stuk meer tijd gegeven om andere (zinvollere) dingen te doen en het is eens te meer duidelijk geworden wie mijn echte vrienden zijn (want die hebben geen social medium nodig om m'n verjaardag te onthouden :P )
Hoe kan privacy lastig zijn met whatsapp? Deinstaalleer het gewoon en je bent klaar. SMS is nog steeds een ding. Iedereen met de smoes "Ja maar..." blijft hangen op het platform en omdat jij blijft hangen, blijft de rest ook hangen.
Ik heb zelfs een keer mee gemaakt in een kantine van een klant dat een groep van 8 man een discussie aan het voeren waren over hoe whatapp van facebook is en ze er niet vanaf komen. Ik vroeg ze heel simpel is er iemand in dit groep die zo nodig op het platform wil blijven? Er was er niet een die er blij mee was.
Als je toch eraf wil komen zonder je social media leven compleet af te snijden, gebruik gewoon de alternatieven zoals bijvoorbeeld Signal.
En help anderen het op te zetten. 9 vd 10 keer is het omzetten wat men tegen houdt en niet zozeer het gemak van de applicaties zelf.
Ik heb Whatsapp eraf gegooid omdat het imo als leraar met studentennummers op werktelefoon niet voldoet aa AVG. Zeg dit ook tegen baas, die vind het raar, maar we gaan nu wel langzaam over naar Teams. En studenten appen me niet meer hele weekend. Bellen is een precies mooie drempel voor ze.
In dat geval is Teams wel beter. Het is ook gewoon een chat app, maar daar sturen mensen elkaar tenminste messages of berichten, en geen apps. Ben je meteen van die smurfen taal af ;)
Hier ook, tevens biedt Teams ons functionaliteit zoals bellen en communicatie die eenduidig kan zijn naar studenten/collega's toe.
Oudere collega's snappen de ballen ervan, want e-mail is 'beter'. Terwijl het gros wel Whatsapp en FB gebruikt. Studenten vinden alles best en willen best veranderen, maar wel duidelijkheid wat nu het officiële middel is. Nu dat steeds consistenter is, neemt het gebruik enorm toe.
Iemand reageerde hier dat je als docent je werktelefoon/apparaat in het weekend hopelijk uit laat. Voor ons biedt het de mogelijkheid om te werken, ook in het onderwijs, op momenten die goed uitkomen. Dus bijtijds naar huis en op zondag nog een momentje voorbereiding voordat maandag de drukte weer begint.
Anoniem: 498327
@Zanthr27 januari 2019 15:13
Inderdaad, haal kinderen steeds 14.30 op en pak dan soms blokje 05.00-07.00 in weekend als de rest slaapt.
Ik mag toch aannemen dat je als leraar in het weekend je werktelefoon gewoon uit doet?
2FA voor je login nodig en je kan ook thuis niet meer zonder.
Anoniem: 498327
@Cio27 januari 2019 15:15
hier niet, best vreemd, school login interesseert het geen biet of ik op een russische linux bak in Vladivostok inlog. Alleen administratie heeft 2FA, maar die mogen net iets meer zoals absentie wijzigen en studenten uitschrijven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 27 januari 2019 15:17]

Laat me raden, je kan ook bij de gegevens van studenten die niet voor jouw vakken staan ingeschreven, cijfers van andere vakken, etc?
Anoniem: 498327
@Cio28 januari 2019 12:45
Ja, kan voor alle vakken cijfers invoeren. Of niet mentorleerlingen verlof geven. Er zal best een versielogboek zijn, maar het is niet dichtgetimmerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 28 januari 2019 12:46]

Deinstaalleer het gewoon en je bent klaar
London heeft een valide punt dat je de apps gebruikt waar je vrienden ook zitten. Zomaar overstappen als de rest niet mee gaat is jezelf in een social gat duwen, omdat "al je vrienden whatsapp gebruiken".

Het is inderdaad zo simpel als de ene app verwijderen en een andere gebruiken. Maar als dat verder niet door je vrienden gebruikt wordt, schiet je daar niet heel veel mee op.

De situatie die jij schetst zit gewoon wat te ver van de realiteit.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 26 januari 2019 11:55]

Chat apps zijn niet exclusief. Je kunt prima bijvoorbeeld Signal naast WhatsApp installeren. Als je dat met een groep van 8 man doet en daarna onderling alleen nog via Signal communiceert ben je weer een stukje minder afhankelijk van WhatsApp.

Het hoeft echt niet in een keer cold turkey...
Probleem is dat je dan weer met een telefoon vol met van die chatapps zit die allemaal om je aandacht vragen.

Overigens komt Signal er bij mij ook niet in, met name omdat ik het niet het opgehemelde 'vrije' platform vind dat het noemt te zijn. Moxie is bijv. tegen andere clients op zijn netwerk en tegen federatie. Ik vind hem veel te commercieel. Ook vind ik zijn samenwerking met Whatsapp (facebook) niet door de beugel kunnen. Ik zie veel meer in oplossingen als Matrix die wel echt helemaal open zijn en ook actief werken aan koppelingen met andere netwerken zodat je niet meer aan al die aparte datagraaiende apps vast zit.
Probleem is dat je dan weer met een telefoon vol met van die chatapps zit die allemaal om je aandacht vragen.
bij chat-apps vind ik dit eigenlijk geen probleem, je groep verplaatst echter gewoon van 1e app naar een andere
ja dan heb je een extra app die aandacht vraagt, maar het totaal aantal "aandacht vragen" vermeerdert eigenlijk niet, want de 'aandacht' die een app nu meer vraagt, vraagt de andere app nu minder
Moxie’s houding is inderdaad de reden dat ik zelf voornamelijk met Wire werk. Hij loopt nogal naast zijn schoenen. Dat Moxie encryptie voor WhatsApp verzorgd heeft maakt me dan weer minder uit - dit hebben ze waarschijnlijk gedaan om minder argwaan te wekken op hun encryptie-implementatie. Het zorgt er wel voor dat er flink wat geld is om Signal te ontwikkelen.

Overigens is dat aandachtsvragen niet zo’n issue, bij evenveel contacten krijg je evenveel notificaties die je ook uit kunt zetten. Zelf heb ik Signal, Wire, Discord, Matrix, Teams en Slack die “om aandacht vragen” maar heb het nooit als storend ervaren.
Ik ben ook wel pro matrix, en tegelijk is dat nog weer iets te onrealistisch om van non-technische gebruikers te vragen. Signal is mijn go-to app om het moment. Ligt qua UI en UX heel dicht aan tegen wat men al kent. Maar houdt wel matrix in de gaten :-)
Draai al lange tijd riot als chat app. Bevalt prima, en is ook zonder veel moeite te installeren op PC of telefoon. Langzaam maar zeker komen steeds meer vrienden erop en hoef ik WhatsApp minder te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Rolf op 27 januari 2019 09:37]

>
Probleem is dat je dan weer met een telefoon vol met van die chatapps zit die allemaal om je aandacht vragen.


Loopt snel op ja. Ik heb Messages, Hangouts, WhatsApp, Facebook Messager, Skype, Zoom, BlueJeans, HipChat, WeChat, Slack, Teams, Signal, Telegram en een IRC cliënt, en dat is al nadat ik een paar ongebruikte gedelete hebt. Op sommige dagen heb ik op een stuk of 8 a 9 chat apps tegelijk notifications, en loop ik te copy-pasten tussen de chat apps.
Precies, gisteren iig met het gezin "overgestapt" naar Signal, waren twee appjes voor nodig naar een 16 en 19-jarige (voor mijn vrouw regel ik 't wel ;) ). Volgende stap is een vriendengroep van 13 man, wordt iets lastiger, maar je moet ergens beginnen.
Anoniem: 310408
@Frenz6426 januari 2019 20:23
Dus jij hebt je 16 en 19 jarige van Facebook, Whats' app etc weten te krijgen in een stap? Ik zou over een paar weken nog eens kijken hoeveel ze er werkelijk gebruik van maken want eerlijk gezegd geloof is er niets van.

Dat jij als vader met je kinderen alleen per Signal wilt communiceren betekend natuurlijk niets over hoe ZIJ het willen gebruiken, alleen iets over hou JIJ wilt communiceren. Als mijn kinderen met mij willen chatten weten ze dat ze Skype moeten gebruiken. Net zoals ze dat al meer dan 10 jaar weten. Je hebt hele brave kinderen!
Nee, op Signal weten te krijgen. Geen claim dat ze van Facebook en WhatsApp af zijn toch?
> waren twee appjes voor nodig

En wat doe je nu met Signal? Stuur je nu signaltjes, of gewoon berichtjes of messages weer?
Binnen het gezin gebruiken we Signal nu, ben nu bezig vriendengroep te overtuigen en dat gaat denk ik niet lukken. Pfff, waarom, te moeite om een tweede app ernaast te gebruiken, FB koopt anders toch Signal wel. Allemaal ik blijf lekker in m'n status quo houding (hoewel er al wel 4 over zijn naar de nieuwe groep).

Daarnaast gebruik ik WA noodgedwongen nog steeds, one step at the time....
Of het terecht is of niet terzijde, maar wellicht denken jouw vrienden exact hetzelfde. Waarom zoveel moeite?

Dat een privacy probleem een goede reden is om whatsapp weg te doen voor jou betekend echter niet dat zij dit hetzelfde zien
Ach, ik vind de discussie alleen al zinvol, het gaat me niet alleen om privacy, FB kent maar 1 norm: de dollar en zelfs duizenden dollars scammen uit de zak van ouders van minderjarigen die niet eens in de gaten hebben dat wat ze doen geld kost. En het dan friendly fraud noemen.

Overigens vind ik 'zoveel moeite' een non-argument, wat, installeren? tussen al die apps die je al hebt of om je vinger op een blauw logootje te zetten i.p.v een goen? Ik wil/verlang helemaal niet dat een ander doet wat ik vraag, maar de wal moet het schip ergens beginnen te keren.
>Binnen het gezin gebruiken we Signal nu

Ja, maar stuur je nu singaltjes? En signal je elkaar? En signal wel even in de signal nu?
ik vind dat je een heel verkeerd signaal afgeeft nu
In een social gat vallen? Situatie ver van realiteit?

Sorry, maar wat kunnen mensen moeilijk doen (excuus als het wat hard overkomt, maar ik ben nu eenmaal van doen ipv aanmodderen).

Zodra Whatsapp van Facebook werd schakelde ik direct over naar Signal. Ja, het was even een rustige tijd qua messages (ook wel eens lekker ;)), maar nu is toch ook een overgroot deel van de mensen waarmee ik contact had via Whatsapp ook overgeschakeld.

Mensen die graag met me in contact komen volgden dus wel. De rest die niet volgden mis ik echter ook niet. En er zijn ook nog andere manieren om contact te krijgen (e-mail, sms, bellen).

[Reactie gewijzigd door ironx op 26 januari 2019 12:16]

Nou, heel fijn voor jou! Maar als ik om mij heen kijk zijn er meer niet-tech-savvy mensen. Die hebben er allemaal geen weet van, en die stappen niet zomaar over naar een nieuwe app als ik dat wel zou willen gebruiken.

Sociaal gat klinkt misschien wat te dramatisch. Maar als jij een bepaalde app wilt gebruiken, en niemand anders, dan sluit je jezelf wel een beetje af. Ook al is dat helemaal niet je bedoeling.

Natuurlijk is er nog e-mail, sms en bellen. Maargoed, ik denk toch dat je wat vergeten gaat worden als je naam en afbeelding niet meer in de Whatsapp lijst staat of in een groepsgesprek. Mensen zijn toch wat gemaksdieren.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 26 januari 2019 12:37]

Als ze mij niet meer of minder zouden contacteren omdat ik niet ergens visueel in één of andere lijst sta dan hoeft het voor mij ook niet. Als ik niet belangrijk genoeg ben om even te bellen of smsen dan investeer ik ook liever geen tijd in die samenkomst
Mooi dat het zo werkt voor jou. Ik heb echter onderhand vrienden en familie over de hele wereld, in verschillende sociale milieus en het is echt niet te doen om een paar honderd van de contacten op de ouderwetse wijze bij te houden. Maar ondertussen willen we wel graag van elkaar weten hoe het gaat, want we geven wel om elkaar. Sociale media is een uitkomst om op passieve wijze contact te houden en het zorgt er ook voor dat we elkaar niet vergeten en daadwerkelijk nog eens in het jaar iets doen en flink bijkletsen. Het moment dat we initiatief tot contact aan de rest van de wereld overlaten, komt het er gewoon niet van, de connectie is namelijk niet meer visueel en dat is bij ons mensen wel een ding. En hoeveel we bezig zijn met sociale media als Facebook hebben we toch echt zelf in de hand. Beetje discipline heet dat.
Klopt, dat is de welbekende afweging. Neemt niet weg dat de andere posters gelijk hebben, gewoon de app verwijderen als privacy belangrijker is. Die afweging moet ieder maar zelf maken.
Wat wel zeker is. Zolang iedereen zo blijft denken gaat het niet veranderen. De kracht van inderdaad sociale contacten makkelijker onderhouden weegt blijkbaar sterker dan dat je privacy op straat ligt. En dat is nu nog do-able, maar de wereld gaat veranderen. En het is de vraag of veel van die mensen in retrospectie dan geen spijt gaan krijgen van die keuze. Vast wel, maarja, de meeste zien niet in wat ze aan het doen zijn, met welke gevolgen en piepen dadelijk weer 't hardst als ze "slachtoffer" zijn.

Er is niks mis met andere vormen van contact. Sterker nog, ga eens bij je buurman op de koffie ;-) Is een goede buurman niet waardevoller dan zo'n ver contact?
Als je echt om elkaar geeft, dan ben je best bereid om op een andere manier contact met elkaar te hebben. Denk bijv. aan meer privacy gerichte encrypted verbindingen via Signal e.d. Ik noem zomaar wat. Maar even bellen kan toch ook? Of een (betaalde) photo/cloud optie waarbij de voorwaarden niet zo slecht zijn als bij FB e.d. en beter beveiligd om foto's en updates te delen.
Jouw keuze bepaald niet alleen jouw persoonlijke informatie, maar dus ook de mensen waar je zogezegd om geeft. En "komt er niet van" is niks mis mee. Blijkbaar mis je elkaar dan ook niet echt. Er zijn er uiteindelijk altijd maar een paar waar je wel echt die stappen extra voor zet. Of je nou aan de andere kant van de wereld zit of niet. Het zorgt er misschien juist voor dat je elkaar wat vaker F2F opzoekt ;-) Ik vind het vaak toch ook maar een hoop emotie en nostalgie. Puntje bij paaltje staan er altijd maar een paar mensen voor je klaar als je ze echt nodig hebt. Juist die zijn belangrijk en die krijgen wellicht wel minder aandacht omdat er zoveel tijd verspild wordt aan die (vage) kennissen / oude vrienden.

Ik heb ook een tijdje op FB gezeten, was best wel leuk, maar het wordt ook een vreemd fenomeen wat je leven begint over te nemen. Toch steeds weer even kijken. Ik moest best even afkicken, maar ik ben nu een stuk gelukkiger als met FB :-) Gewoon wat meer moeite doen om vaker met vrienden af te spreken is eigenlijk gewoon leuker.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 26 januari 2019 18:18]

En zij kijken om zich heen en zien jou de tweaker. Goh wat een uitkomst dat jij je in dat positie bevindt.
ik moet wel voor werk of voor zorg voor mensen die ik ken. als ik niet deelneem aan die groepsgesprekken mis ik gewoon vitale informatie en inspraak in het beslissingsmakingsproces. ja het is crue, maar whatsapp is ongelofelijk diep embedded in onze maatschapij. zo diep zelfs dat na de avg de overheid moest zeggen dat zorgbedrijven niet onderling mogen communiceren via whatsapp over clienten. helaas mogen ze dus nogwel communiceren naar client via whatsapp.
[...]
Zomaar overstappen als de rest niet mee gaat is jezelf in een social gat duwen, omdat "al je vrienden whatsapp gebruiken".
Iemand die mijn privacy niet respecteert wil ik geen vriend meer noemen.
Anoniem: 310408
@Tokkes26 januari 2019 20:25
Iemand die mijn privacy niet respecteert wil ik geen vriend meer noemen.
Dus als jij op Signal overstapt en je de enige van je vrienden op Signal blijkt te zien (zoals gebruikelijk, signal gebruikers lijken gemiddeld net zolang als ik, online te zijn, twee weken totdat duidelijk is dat het nogal stil is) zijn ze geen vriend meer van je?

Hoeveel vrienden heb jij?
Hoeveel mensen verwijderen een app nou echt van hun telefoon als ze hem niet meer gebruiken (omdat het stil is)? Zijn er niet veel.

Ik ben misschien overtuigender (of meer begeerd) dan jij, want mijn Signal netwerk is best uitgebreid, blijft groeien en de weinigen waar ik inderdaad niet zoveel meer van hoor omdat ze de app niet uit eigen beweging openen (tenzij ze een bericht krijgen 8)7 ) zijn sowieso niet de mensen waar ik zelf op andere platformen dagelijks berichten mee uitwisselde. Maar stuur ik ze een bericht over Signal, levert dat gewoon af en krijg ik gewoon antwoord over datzelfde platform.

Nieuws als nieuws: 'Facebook wil universele infrastructuur voor WhatsApp, Instagram en M... maakt het overhalen gewoon nog makkelijker.

En da's ook niet enkel bij Signal het geval: Een flink aantal heb ik kunnen overhalen om naar Wire over te stappen, bijvoorbeeld, en Skype te laten varen.
Geen enkele van mijn vrienden/game-maatjes gebruikt nog Discord.

Je gaat wat aan je argumentatie-skills moeten werken, vrees ik, als je er niet in slaagt genoeg mensen over te halen om 'critical mass' te bereiken (en als je dat zelf niet kan heb je vast wel een vriend of kennis die wel genoeg invloed kan uitoefenen over een grotere groep mensen). Ofwel heb ik mijn roeping als politieke partij-leider gemist.... kan ook.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 26 januari 2019 22:35]

Of je bubbel is klein genoeg :Y)
Die bubbel is inderdaad geen 500 man groot - hoeft ook niet. Dat houdt niemand vol. Maar ik kan je zeggen dat van iedereen in mijn vriendenlijst op het moment dat ik Facebook de deur uitdeed een aantal jaar geleden, er slechts een heel klein deel is waar ik totaal geen contact meer mee heb. En zelfs het contact ervoor met die bepaalde groep was niet veel meer dan een like'je hier en een commentje daar.
Beter kwijt dan rijk in dat geval.

Verjaardag? Heeft bij mij nooit zichtbaar op facebook gestaan. En toch kreeg en krijg ik elk jaar nog beste wensen toegestuurd van diezelfde groep mensen, zelfs na verhuis naar het buitenland.

Het is mij eerder denk ik te doen dat ik doelbewust mezelf heb omgeven met gelijkgestemden.

jij en @Anoniem: 310408 zijn me dunkt nogal snel om te concluderen dat iemand als ik dan maar geen of weinig vrienden heeft. Zijn we zelf wat onzeker over hoe hecht de vriendschappen zijn in je eigen 'bubbel' ? Laat dat op de man spelen maar achterwege, dus, want je komt beiden nogal zielig en zeer onzelfzeker over zo.
Ik reageerde puur op je aparte alinea over argumentatie-skills. Dat je daar vervolgens door geraakt wordt en het nodig vindt je te verdedigen was niet eens mijn bedoeling of verwachting. Laat staan dat ik op de man speel.

Voor de meeste van ons is het onmogelijk om je vrienden en kennissen als 1 groep te beschouwen, het zijn kleinere groepen met soms gedeelde vrienden, maar vooral een eigen identiteit met bijbehorende gewoontes. Hen overhalen om de gewoontes opzij te zetten om 'x' te doen is steeds complexer naarmate deze kringen groter of meer divers zijn. Omgekeerd: hoe kleiner je bubbel hoe simpeler. Begrijp je nu dat ik een kwinkslag deed?
In een sociaal gat? Als jij van een platform verdwijnt en je hebt vrienden dan volgen ze je of zullen ze je op alle andere manieren proberen te bereiken. Gebeurt dat niet dan had je sowieso al geen vrienden en bevond je je al in een sociaal gat. Ik denk eerder dat je schrik hebt geconfronteerd te worden met het feit of je vrienden hebt of niet.
Dus als je vrienden je niet volgen, zijn het geen vrienden. Maar dat jij van een platform afgaat waar iedereen toch al zit, getuigt niet van deze slechte vriendschap?
Natuurlijk zullen echte vrienden je altijd wel kunnen bereiken, al is het maar via SMS of Signal (wat de meeste van mijn vrienden wel gebruiken). Maar voor sommige mensen maak je het daardoor wel lastiger. En vind het ook een enorme aanname dat hij bang zou zijn geen vrienden te hebben.
Als je vrienden je niet volgen zijn het inderdaad geen vrienden. Ten eerste is de reden dat je van Facebook gaat heel duidelijk, als je het hen niet uitlegt waarom ben je inderdaad geen vriend maar als je hen inlicht over de gevaren van Facebook dan doe je wat van een vriend verwacht wordt. Als je een echte vriend bent moet je wel eens de leiding nemen.

Als je schrik hebt vrienden te verliezen omdat je Facebook opgeeft dan heb je gewoon geen vrienden punt.
Ja je heb echte vrienden als ze je als een baksteen laten vallen omdat je een app niet wil gebruiken. Het idee alleen al is bijzonder hilarisch en zelf vernietigend.
Zijn het je vrienden dan heb je er ook geen moeite mee om ze te helpen.
WhatsApp gaat niet alleen om 1-op-1 communicatie met je vrienden, daar gebruik ik ook waar mogelijk al iMessage of SMS voor. De reden dat ik WhatsApp niet volledig kan uitbannen is omdat andere mensen er groepen in aanmaken waar ze informatie in delen die ook voor mij relevant is. Dat zijn niet alleen vrienden, maar ook familie, collega’s, de buurt-app, etc. Ik heb daar letterlijk 0,0 invloed op, het enige wat ik kan doen als ik in zo’n groep gegooid wordt is het accepteren, of ik ben niet op de hoogte van wat er in gezegd wordt. Ik denk niet dat je serieus wil zeggen dat ik dan maar tegen iedereen in elke groep moet zeggen dat als ze daar iets inzetten dat ze het dan ook nog een keer individueel naar mij moeten sturen, en dat ze dat dan nog doen ook toch?
Reken anders even uit hoeveel berichtjes iedereen naar iedereen moet gaan sturen als niemand meer in een gedeelde groep zit :+

Het is gewoon makkelijke praat, je snapt zelf ook wel dat dit niet gaat werken, om de doodeenvoudige reden dat een groeps-app gewoon een hele handige functie is, en dat werkt alleen maar als iedereen dezelfde app gebruikt, helaas.

Ik snap verder je opmerking over een buurt app niet, wat wil je daar nou mee zeggen? Dat het niet handig is om op de hoogte te blijven of dingen te kunnen vragen aan je buurtgenoten?
Ja het klopt als je perse iedereen een berichtje wil sturen met SMS dan moet dat 1 voor 1. Maar gelukkig hebben we ook MMS wat groepen ondersteunt en zelfs plaatjes kan sturen als je dat wil.
En dan heb je dus Signal niet mee genomen in het verhaal aangezien dat alles kan doen wat whatsapp kan.
MMS wordt overal uitgefaseerd. Maar de kansen dat RCS eindelijk door gaat breken groeien met de dag, dus dan is eindelijk een open, gestandardiseerde versie die niet afhankelijk is van een enkel bedrijf.
Dat zou ik graag willen zien en ik zie inderdaad dat o.a vodafone ook net per 1 jan de dienst uitschakelde.

Signal dan maar voor nu.
MMS wordt overal uitgefaseerd. Maar de kansen dat RCS eindelijk door gaat breken groeien met de dag, dus dan is eindelijk een open, gestandardiseerde versie die niet afhankelijk is van een enkel bedrijf.
Maar niet end-to-end encrypted.
Als Facebook daadwerkelijk zou besluiten om WhatsApp te killen door het te integreren in de FB app, dan denk ik dat dat het moment is dat er een kans bestaat dat ik een deel van mijn contacten wel zo ver krijg om naar een andere app als Signal over te stappen ja. Er zijn er namelijk genoeg die geen FB gebruiken maar wel WhatsApp. Maar vooralsnog is het voor de meesten gewoon geen issue, dus die blijven gewoon lekker WhatsApp gebruiken.
Dan is nu de tijd. Zeer binnen kort wordt Whatsapp samengevoegd met het instagram en facebook messenger framework en die laatste is al gekoppeld aan je FB account. Enig voordeel wat je heb is dat alles het encryptie protocol krijgt dat in Whatsapp zit. (niet dat ik daar persoonlijk ook maar 1% veiliger mee voel)

https://www.theinquirer.n...am-whatsapp-and-messenger

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 26 januari 2019 13:35]

Ja, de E2E encryptie is gebaseerd op het Signal protocol. Maar Whatsapp lekt genoeg meta-data, en nu met die 'uniforme' infrastructuur gaat die meta-data dus nog gemakkelijker over de verschillende platformen.
Maar gelukkig hebben we ook MMS wat groepen ondersteunt
Is dat zo?

01-02-2017 • 18:19 T-Mobile stopt in Nederland in 2019 na zeventien jaar met mms

> T-Mobile stopt in Nederland in januari 2019 met mms.
> KPN stopt per 1 juli 2017 met mms

De enige die het nog aanbied is Vodafone, maar ik vermoed dat het niet lang meer zal duren voordat ook deze partij ermee stopt.
KPN is met MMS gestopt.
Je kan niet continu verwachten dat iedereen in je omgeving extra moeite gaat zitten doen omdat jij zo nodig de speciale wil uithangen.
Als je het stap echt niet durft te nemen kan je het ook geleidelijk doen zolang je het maar wel doet. Je kan ook beide naast elkaar draaien zodat het oude omgeving blijft werken en langzamer hand probeer je gewoon mensen te overtuigen ook Signal te proberen.
Geloof me het is niet moeilijk omdat de oordeel over FB al klaar ligt bij de mensen je moet ze alleen even in de juiste richting aaien.
Nou, continu verwachten dat anderen zich aanpassen is overdreven.
Je kan ook zeggen dat die anderen zich zomaar bij de kudde aansluiten.
En welke bedrijfsinfo stuur je dan door als je Whatsapp gebruikt?
Ehm geen idee, alles wat je in de berichten typt. Welke mensen je belt wanneer en waar of eigenlijk elke vorm van communicatie dat je op je telefoon uit probeert. Het aard van het beestje vereist dat een dergelijk app nagenoeg volledig toegang heeft tot jouw telefoon. Als de inhoud van je berichtjes niet aan komen dan komt er zeker een hele berg metadata mee op het niveau dat alleen je telecom provider zou kunnen zien.
Dat is wat jij overhandigd aan Mark Sukkelberg.
Alles wat in berichten wordt getikt, is end to end encryption, dus dat lijkt me onlogisch. En meta data zal zeker bekend zijn. Volledig toegang niet, op Android vraagt het om camera, contacten, locatie, microfoon, opslag, sms en telefoon. Maar werkt het prima als je de meeste uit hebt staan. Bij mij staat bv alleen opslagruimte aan (ivm foto's toevoegen) en werkt het goed.
End-to-End encryption is net zo sterk als het bedrijf wat er achter zit. In dit geval leg je de vertrouwen geheel neer bij facebook
Maargoed jij heb de moeite genomen om dingen uit te zetten maar dat doet verder bijna niemand.
In plaats van iemand uitleggen hoe ze de app kunnen beperken waarom niet gewoon aangeven hoe ze Signal kunnen gebruiken zonder beperkingen?
De beperkingen werken andersom he, alles staat uit tot Whatsapp er om vraagt. Maar goed, veel mensen kiezen daar gewoon ja helaas. En mensen zijn gewoontedieren, paar vrienden snappen het wel en gebruiken ook signal. Maar veel mensen zijn echt digibeet en snappen het niet (wat ik weer niet snap, want elke chat app werkt in principe hetzelfde, maar goed).
opt-in of opt-out maakt niks uit als het uitkomst hetzelfde is. Uiteindelijk is het een kwestie van perceptie dat je een keuze wel of niet voorgeschoteld krijgt. Of je denkt ze zijn goed bezig en vragen netjes om toestemming. Of je denkt ze zijn slecht bezig en eisen alles bij installatie.
Je krijgt altijd van die situaties dat ze bijvoorbeeld toch wel opslag toegang hebben gegeven om dat ene foto te sturen en weten daarna niet meer hoe ze het uitschakelen.
Ook al zijn ze ervan bewust vallen ze er toch wel een keer voor en juist dan wordt het "moeilijk" in de ogen van de digibeet.
"Je gebruikt Signal of je bent geen vriend meer van me?"

Mag ik zeggen dat ik je vriend al niet wil zijn VOORDAT je die vraag stelt? Iemand die zijn vrienden selecteert op de chat app die ze gebruiken is dusdanig oppervlakkig dat ik denk dat we over niet veel dingen kunnen praten.

Ik denk dat jij minderjarig bent. Ik hoor dat soort dingen wel vaker in de krijgen rond mijn kinderen. Dan is er weer een nieuwe 'veilige' chat app waar iedereen die 'mee wil doen' moet aanloggen. Twee weken later zie ik iedereen weer op Facebook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 26 januari 2019 20:31]

Hoe kan privacy lastig zijn met whatsapp? Deinstaalleer het gewoon en je bent klaar. SMS is nog steeds een ding.
Ik ben absoluut geen Facebook fan, heb ook nooit een account gehad. Echter, gebruiken een hoop groepen het gewoon wel waar je deel aan neemt, een aantal daarvan zijn ook zeker professioneel/zakelijk. Dus jij met je groepje kan dan wel afhaken, maar dat geeft je een significant nadeel ivm. je 'concurrentie'. En veel ouderen gebruiken het ook, die hebben na veel tijd het eindelijk onder de knie en willen er niet vanaf (ouders, opa/oma, etc.). En er zit ook wat functionaliteit in die niet in SMS zit, zoals bv. foto's/filmpjes versturen. Verder is het ook een stukkie veiliger dan SMS, wat versleuteld over het 3g/4g netwerk heen gaat, niet handig om even een ww door te geven.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat mensen op dezelfde frequentie SMS gaan gebruiken als Whatsapp, bij mij staat de berichtgeving uit voor Whatsapp, dus niet 200 pingeltjes op een dag, ik kijk wel wanneer ik zin of tijd heb. Ik zou helemaal nuts worden als ik 200 SMSjes zou krijgen, dan worden er direct nummers geblokkeerd! Mensen weten bij mij dat als ze me direct nodig hebben of direct een reply willen hebben ze me kunnen bellen of SMSen en regelmatig misbruik wordt bestraft.
Je hebt een concurrentieel nadeel tegenover mensen die niet op FB zitten zal je bedoelen. Mensen die niet op Facebook zitten missen niks. Ik heb al jaren geen Facebook meer wat wil zeggen dat ik echte vrienden heb om me mee te vermaken. Op Facebook zitten vooral vrienden die jouw als vriend beschouwen omdat je hun en likes geeft. Eens je stopt met likes geven vergeten ze je en ben je ook niet meer interessant voor hen en krijg je enkel nog een gelukkige verjaardag toegewenst omdat Facebook hen zegt dat te doen.

Dat veel ouderen het gebruiken is al des te meer een reden om het links te laten vallen. Als ze ooit met Facebook hebben leren werken zal het met iets anders ook wel lukken. Facebook is nou niet meteen een staaltje gebruiksvriendelijkheid.
Ik heb al jaren geen Facebook meer wat wil zeggen dat ik echte vrienden heb om me mee te vermaken. Op Facebook zitten vooral vrienden die jouw als vriend beschouwen omdat je hun en likes geeft.
In het echte leven heb je natuurlijk geen nep vrienden die bij je hangen omdat ze wat van je moeten of dat je nuttig voor ze kan zijn /s
Hoe oud ben jij? Ik ben die leeftijd toch al wel een tijdje gebaseerd hoor.
Ik ben 46 jaar en neem aan dat je bedoelt gepasseerd. En heb het niet specifiek over jouw vrienden, maar over vrienden in het algemeen. Ik weet duidelijk wie mijn echte vrienden zijn dus, maar dat zou ik ook weten als ik wel op Facebook zou zitten. Ik ken echt niemand die denkt 1500 echte vrienden op Facebook te hebben.
Nou als je de 46 gepasseerd bent moet je geen domme vragen stellen als hangen er vrienden rond jou die iets van je moeten hebben. Als je die op die leeftijd nog niet hebt weten te identificeren zal Facebook je daar ook niet in helpen. Dus waarom zou je je vrienden verliezen als je Facebook zou opzeggen als je weet dat het gros geen echte vrienden zijn?

Mensen moeten wat meer zelfzekerheid kweken en niet de kudde volgen maar ze leiden.
Hahaha wat trek je weer heerlijke conclusies gebaseerd op niks. Waar zeg ik dat ik dat nog niet weet te identificeren? Ik zeg ook nergens dat ik nep vrienden heb in het echte leven. Ik zeg alleen dat nep vrienden heb je ook in het echte leven, in het algemeen dus. Op Facebook sowieso niet, aangezien ik geen Facebook heb. En nogmaals, we hebben het niet over Facebook, maar whatsapp. Niks mis met mn zelfverzekerheid, hooguit iets te groot.
De reden dat men een dergelijk type app installeren is omdat zij contact opzoeken met iemand op het platform. Niet omdat ze denken "hey kijk een chat app laat ik die eens proberen om mensen te vinden."

Als dat contact dan verhuist dan verhuis je gewoon mee. Het is een beetje hetzelfde als "ik ga mijn huis niet verkopen omdat iedereen al gewend is aan mijn adres. Ik wil ze niet lastig vallen met de moeite van adressen aanpassen dus blijf ik hier maar wonen."

Overtuiging heb je niet nodig want iedereen weet onderhand wel hoe bizar slecht facebook is of hebben het data lek schandaal in het nieuws gelezen. Iemand moet de eerste stap zetten en ik kan mij geen betere personen bedenken dan Tweakers om de knoop door te hakken.

Dat van ouderen? Alles verandert van groen(whatsapp) naar blauw(Signal) voor ze. Functionaliteit blijft hetzelfde en ja het is werkelijk zo simpel. De ouderen volgen jouw niet de app.
[...] Echter, gebruiken een hoop groepen het gewoon wel waar je deel aan neemt, een aantal daarvan zijn ook zeker professioneel/zakelijk.
Als mijn werkgever vereist dat ik WhatsApp gebruik, kunnen ze mij van een smartphone en mobiel abonnement voorzien voor zakelijk gebruik.
En anders kunnen ze iemand anders zoeken voor de rol. Genoeg bedrijven die iemand met mijn skillset zoeken.
Heeft gewoon met waardering voor jou van je werkgever te maken?

Zij willen dat ik iets gebruik. Dan moeten ze ook zorgen dat ik iets heb om het te gebruiken.

Daarom hebben veel mensen een werktelefoon. Veel collega's hebben het omdat ze ook buiten werktijd bereikbaar moeten zijn. Zelf heb ik het niet, want ik heb een vaste telefoom op het werk en zit daar eigenlijk altijd.

Maar als ik opeens moeten bellen en whatsappen voor mij werk? Dan mag de werkgever daar de benodigde spullen/vergoeding voor leveren. Zo niet? Weet je meteen hoeveel respect de werkgever voor je heeft.
Dat is wel iets lastiger dan dat. SMS heeft geen groepen. Die soms erg handig en noodzakelijk zijn.
iMessage heeft die wel maar ik heb helaas te veel vrienden met een Android.
Helaas is dat gewoon heel lastig, vooral als je kinderen hebt. Sportverenigingen, scholen, buurtverenigingen, alles denkt er geen seconde over na, altijd via WhatsApp een groep. Om op de hoogte te blijven of een training nog door gaat of je kind met iemand mee kan rijden (of iemand anders z'n kind meenemen), alles gaat via zo'n groep. Zodra je voorstelt om het via een andere chat-app te doen stijgeren direct een hoop mensen. "Waarom, iedereen heeft toch WhatsApp, en ik vind het makkelijk". Zelfs mijn kinderen wilden direct WhatsApp toen ze een smartphone kregen (via de tablet ging dat gelukkig niet). De jeugd wil dwangmatig WhatsApp, ik kan het ze niet weigeren.

Ik zou het graag willen, ik heb meerdere pogingen gedaan, het is onbegonnen werk. Nu zit ik met 4 chat-apps waarbij één chat app 3 personen zitten en de andere 2 slechts één. WhasApp de rest. Zelfs een kennis van mij reageerde ineens niet meer via een alternatieve chat-app toen hij een nieuw toestel had, ik was de enige die daar nog gebruik van maakte, dus installeerde hij het niet meer. Tenslotte kon hij mij ook op WhatsApp vinden.

We komen er nooit meer van af. In iedergeval zal ik het wellicht nooit meemaken in mijn leven verwacht ik.
😞
Je komt er vanaf op het moment dat je beseft hoe nutteloos alles is wat je beschrijft en wat je ervoor opgeeft. Dat whatsapp makkelijk is betwijfelt niemand maar feitelijk is het letterlijk maar een druppel water in de emmer van communicatie mogelijkheden.
Je moet niet denken "maar iedereen gebruikt het" Je moet denken "Alles wat jij, je partner, je kinderen, ouders ect.. doen worden getrackd door facebook en dat data wordt door verkocht.Dat is niet een complot theorie of de fabeltjes krant. Het is de werkelijkheid.
Als je kind steeds zeurt over de moeite om zijn lichten aan te zetten op de fiets omdat zijn vrienden dat ook niet doen. Laat je het gewoon daarbij zitten met de verhoogde kans dat jij je kind nooit meer levend terug ziet?
Als iemand ervoor kiest om diensten als Facebook of WhatsApp te gebruiken wil dit niet meteen zeggen dat deze zijn volledige privacy opgeeft.

Zo ben ik persoonlijk van mening dat ik voor een deel sociaal wordt geisoleerd wanneer ik afscheid neem van WhatsApp. Voorbeelden hiervan zijn groepsgresprekken met vrienden, collega's en familie.

Zou er een privacy-vriendelijk alternatief zijn, had ik deze afgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een WhatsApp Premium waar je voor 10 euro per jaar eigenaar blijft van je data. Zolang deze er niet is blijf ik gebruik maken van WhatsApp.

Ik neem voor lief dat WhatsApp een profiel van me schetst o.b.v. de metadata (connecties, activity, timestamps, etc.) die ik genereer. De 'content' die in genereer is beperkt tot informele gesprekken, plannen en felicitaties. Multimedia deel ik niet.

Anderen in mijn netwerk kiesen ervoor om WhatsApp in te zetten als digitaal dagboek. Zij delen vergelijkbare data als je op Facebook kunt verwachten (multimedia, activiteiten, profiel updates, etc.).

Hetzelfde geldt voor Facebook. Ik heb een 'ghost' account omdat enkele dienstverleners/communities (gelukkig steeds minder) alleen bereikbaar zijn middels een Facebook account. Ik kies er bewust voor om géén vrienden toe te voegen of data te uploaden.

Je hoeft dus niet direct je ziel te verkopen als je gebruik maakt van 'gratis' diensten van deze tijd.
Zou er een privacy-vriendelijk alternatief zijn, had ik deze afgenomen.
https://signal.org/
= Chat wat beter werkt dan whatsapp

https://www.minds.com/
= Social media platform alla youtube + twitter

https://brave.com/
= Chrome browser die helemaal dicht getimmerd is zonder dat je plugins hoef te installeren

Graag gedaan.
Een fiets is wellicht een alternatief voor de auto om naar mijn werk te komen. Ik ben alleen niet van plan om dagelijks 4 uur te fietsen. Zonder gebruikers heb je geen platform...

[Reactie gewijzigd door OptimusPrima op 27 januari 2019 15:18]

Op het moment dat je bruikbare informatie niet meer binnen krijgt is dat toch lastig. Ja je kan ook bellen of sms'en, maar anderen hebben daar duidelijk geen begrip voor.

Ik heb het er niet voor over om ergens op een veld te staan, en niemand er is omdat via WhatsApp gemeld is dat het niet door gaat. En ik ga ook niet 3x per week bellen voor vertrek of het nog door gaat.

De familie apps kan ik wel missen, de groepjes om dingen af te stemmen en af te spreken niet. Ook daar heb ik echt enorm mijn best gedaan om over te stappen naar een alternatief. Echter krijg je altijd de weerstand dat mensen niet een tweede chat-app willen gebruiken en het onzinnig vinden om een andere WhatsApp te gebruiken. Want... Daar heb je het weer... Verder gebruikt "niemand" die andere chat-app.

Wellicht dat sommige mensen zonder kunnen, maar als je met veel verenigingen actief bent is het gewoon onmogelijk. Zeker met 2 pubers die van alles doen en actief zijn, had wel makkelijk geweest als ze een computer-nerd waren en stil achter een PC zaten. Maar dat is niet het geval.
Ik moet eigenlijk wel zeggen ik probeer de mensen niet van social media af te krijgen want je moet zelf weten wat je doet. Het probleem is gewoon FB is echt een serieus bedreiging op dit moment. Je moet er echt niet licht over denken.
Buiten het bewezen door verkoop van data wordt nu alles samen gevoegd in 1 groot gehakt molen door iemand die ook nog eens elke aandachtspunt van veilig AI weg wuift.
Zo makkelijk is het dus niet. Ik heb 3 jaar zonder WhatsApp geleefd.
Sinds dien zijn er een handje vol mensen overstapt naar een alternatief omdat ik het ze bijna heb opgedrongen naar een alternatief te gaan omdat facebook er alles aan doet om geld te verdienen van data van anderen. Het meerendeel dacht dat ik mij aanstelde en niet zo aluhoed moest doen.

Afgelopen jaar de knoop door gehakt en WhatsApp weer geinstalleerd omdat ik teveel dingen miste die wel voor mij belangrijk waren.

Het is dus niet even mensen vertellen dat je overstapt want zo graag gaan ze niet mee. Want hun hebben de ballen niet om tegen hun vrienden te zeggen dat ze van WhatsApp af willen en graag willen dat hun vrienden dat ook doen. Je denkt er iets te makkelijk over in mijn ogen op basis van mijn ervaringen.

[Reactie gewijzigd door odiw op 27 januari 2019 15:47]

Ja maar:
- SMS heeft geen groepen
- SMS ondersteunt bestanden slechter
- SMS ondersteunt geen locatie-deling
- SMS werkt in de regel minder soepel dan Whatsapp qua algemeen gebruik. Whatsapp is gewoon sneller.
Ik heb zelfs een keer mee gemaakt in een kantine van een klant dat een groep van 8 man een discussie aan het voeren waren over hoe whatapp van facebook is en ze er niet vanaf komen. Ik vroeg ze heel simpel is er iemand in dit groep die zo nodig op het platform wil blijven? Er was er niet een die er blij mee was.
Het klinkt heel leuk maar hoeveel van die mensen heeft later toch niet weer whatsapp geinstalleerd omdat er toch mensen zijn in andere omgevingen die toch niet willen overstappen zoals familieleden?
Ik ben zowel gestopt met Facebook als WhatsApp. Wat ik erg grappig vind is dat mensen mij vragen:
Hoe kan je ik nu nog bereiken dan?
Nou, wat dacht je van bellen of SMS? En als je een iPhone hebt, iMessage werkt prima. Discord gebruik ik ook. Telegram wil ik best gebruiken. Signal ook.
Whatsapp is ook prima op een zakelijke manier te gebruiken. Op dezelfde manier als SMS. Heb het al die jaren alleen maar zakelijk gebruikt. Groepsgeklets en individueel chitchat heb ik nog nooit aan meegedaan.
Hm... Je weet dat WhatsApp in de voorwaarden stelt dat al je contacten akkoord zijn dat hun nummer gebruikt wordt?

In feite lek je via Whatsapp contactgegevens van mensen die hun best doen om uit de klauwen van Facebook te blijven...

Bij ons is WhatsApp zakelijk dus een no-no.
Geen Whatsapp zakelijk in mijn situatie. Gewoon iedereen van het team zijn persoonlijke Whatsapp account, allemaal er zelf voor gekozen om deel te nemen. Dit om diensten onderling te ruilen e.d. En de gezamenlijke afspraak het alleen maar voor werkgerelateerde onderwerpen te gebruiken. Geen Koetjes&Kalfjes. Werkt perfect.
Ik weet niet hoe oud je bent maar buiten de directe communicatie heb ik ook veel whatsapp groepen. Het is vaak onzin maar als ik zeg sms mij maar dan amputeer ik toch een aanzienlijk deel van mijn sociale communicatie ben ik bang.
Ik heb wel meegedaan aan groepen maar inderdaad het was vaak onzinnig. Ik had wel groepschat met goede vrienden maar ik mis het nu niet. Het is niet alsof ik nu afspraken mis ineens. In plaats daarvan bellen we en SMSen we vaker. Ik gebruik mijn telefoon nu veel minder. Dat geeft best wat rust nu ik minder notificaties krijg. Batterij gaat ook langer mee nu. :D
Bij ons op het werk gaan dingen als wie kan wanneer invallen voor mij via Whatsapp.
Bij mij ook, en tegelijkertijd wordt het verhaal van WA vs Signal langzamerhand wel ontvangen. Er zijn er regelmatig steeds meer die ook Signal gaan installeren. Vind ik dan weer bemoedigend :-)
Ik had tot vandaag nog nooit van Signal gehoord.

Gisteren wel Facebook verwijderd, ik postte nooit iets, vrienden postten nooit iets, ik like nooit iets, zaten alleen soms wat interessante posts tussen van een game en voetbalclub, de rest was rommel.

Toch opende ik de app dagelijks 10 tot 20 keer op m'n werk, ook al gebeurde er niks meer.
SMS gaat hier best goed. Ik mis 80%, enkel de belangrijke dingen sturen vrienden met SMS, maar dat is prima. Ik merk wel dat veel ex facebook contacten nu helemaal uit beeld zijn. Ik pak af en toe rolodex en bel mijn eindeloze bundel "op", en dat geeft eerst vreemde gezichten (help ik wordt gebeld) maar het is toch een stuk meer diepgaand. Linkedin heb ik ook principiële bezwaren tegen: je kunt je info daar niet openbaar zetten: ze laten Google het wel indexen en jouw naam is eerste hit op Google bij LinkedIn, maar vervolgens kun je er niks van zien zonder account. En inderdaad, vier dagen op een batterijlading is weer heel Nokia 3310 normaal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 26 januari 2019 19:02]

Ik gebruik WhatsApp enkel en alleen nog voor jet broodnodige.

Heel simpel gezegd: WhatsApp (en anderen) brengen ook ellende. Ik heb al meer dan eens (bij mezelf en andere) gezien dat met WhatsApp dingen anders geïnterpreteerd worden dan ze daadwerkelijk bedoeld worden. Wat dan weer een hof stressfactor geeft. Daarnaast merk je dan dat je gaat bellen of langs gaat bij de persoon, je het verhaal voorlegd en dat er niets aan de hand blijkt.

Echter zijn er ook veel mensen die er niets mee doen en alles negeren, waardoor het van kwaad tot erger word.

Ik gebruik WhatsApp enkel voor het broodnodige, en anders ben ik prima bereikbaar per telefoon.
Je geeft Facebook en WhatsApp op, waarschijnlijk wegens de onethische praktijken die het moederbedrijf erop nahoudt aangaande je privacy en die van je vrienden, neem ik aan?

Maar dan wel nog Discord gebruiken. Nu verkopen zij inderdaad geen data (zeggen ze) maar het hele data-mining gebeuren bij Discord gaat best ver, verder dan imo nodig is om die dienst te verlenen.

En doe maar geen Telegram - als ze hun protocol nou eens open zouden gooien zodat er deftige P2P reviews kunnen gebeuren, misschien wel. En E2E encryptie standaard aanzetten, bijvoorbeeld.

Doe maar Signal. OpenWhisper kan in het gros van de gevallen niet eens zeggen wie er met wie communiceert, laat staan dat hackers/(malafide) overheidsauthoriteiten/... die data kunnen vergaren (al dan niet door hacken of een gerechtelijk bevel).

Zo ging ik ook onlangs nog door het lint nadat mijn een werknemer van mijn letting agency mijn persoonlijke mobiele nummer belde vanaf een smartphone. Wetende (ik ben al verder dan 'vermoeden') dat het gros van het volk apps als Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram op hun telefoon hebben staan, en daarbij ook gewoon zonder verder na te denken op "toestemmen" drukken als de vraag omhoog komt of die bepaalde app bij je "contacten, berichten en oproepen" kan, vind ik het absoluut niet kunnen dat daardoor mijn nummer nu (weer) bij die bedrijven bekend is terwijl ik zoveel moeite doe om ervoor te zorgen dat dat net niet gebeurd. Ze hebben daar ook landlines op kantoor, die gebruiken ze maar.

En om nou een 'burner' te gebruiken voor wat mij betreft perfect legale en normale zaken zijn, gaat mij ook een paar stappen te ver.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 27 januari 2019 01:15]

De enige partij die messaging op z'n kop kan zetten op dit moment is Apple: als iMessage naar Android komt, deinstallener ik Whatsapp.
Apple zou daar een enorme slag mee slaan. Alleen geeft 't geen inkomsten voor ze. En is er een factor minder om een iPhone te kopen.
Anoniem: 498327
@iAR26 januari 2019 19:04
Nee juist wel. Als je een crippled versie levert die mensen over de streep trekt voor volle functionaliteit kan dat tot switchers leiden. iTunes en Safari hebben dat in verleden ook enigszins gedaan.
Het geeft wel degelijk inkomsten voor ze. iCloud voor windows heeft een aantal goede functies die op android ook niet zouden misstaan. Puur vanwege het tegengewicht voor google al bijvoorbeeld. Google cloud is leuk en backups naar de cloud nog leuker (vooral makkelijker) maar als dat op android kon naar een dienst als iCloud zou dat voor sommigen misschien een trigger zijn om een iCloud storage plan af te sluiten. En dat is wel waar Apple zijn geld uit kan halen.
Als je privacy belangrijk vindt neem je sowieso geen Apple apparaten. Je kan niks aanpassen en je hebt geen idee hoe het onder de kap werkt.

Je kan beter een custom rom flashen of overstappen op ziets als pmos/pureos in plaats van gare amerikaanse bedrijven te geloven op hun woord.
Ja want jij leest en checkt elke regel code van custom ROMs? Nee dat doe je niet. Je vertrouwt erop dat “men” dat wel voor je doet. Wauw.
Die mogelijkheid heb je. Hoe belangrijk jij privacy vindt bepaald hoeveel van de code je gaat auditen.

Bij andere systemen heb je deze mogelijkheid niet.
Ook hoef je niet elke regel te lezen.

Ik denk ook dat je wel begrijpt dat een open systeem dat wordt bekeken door duizenden mensen een stuk veiliger is dan een gesloten systeem van een bedrijf dat moet voldoen aan de amerikaanse wet.
Als al die duizenden mensen denken dat anderen dat wel doen, doet niemand het.

Bovendien is er niemand verantwoordelijk voor de code. Een bedrijf dat code uitbrengt heeft nog altijd een verantwoordelijkheid voor z’n winst, aandeelhouders of wat dan ook. Die hebben er meer baat bij dat code goed is dan een random codemonkey die snel eventjes wat libraries aanpast en onder een GPL uitbrengt.
Maar het wordt actief door duizenden zoniet meer mensen gedaan. Vandaar de bugs die steeds gevonden worden.

Je bent zelf verantwoordelijk.
Je hebt ook zelf de vrijheid om dingen aan te passen of te fixen.

Je bent niet afhankelijk van een bedrijf wat zegt "we supporten het toestel maar 2 maanden".

Dat bedrijf moet zich ook aan de amerikaanse wetten houden.
Dit soort wetten:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lavabit

En dan heb je ook nog alle verhalen over Prism partners.
Dus nee. Zulk soort apparatuur valt voor geen meter te vertrouwen. Hoevaak ze ook wel niet zeggen hoe belangrijk ze privacy vinden.
Want iedereen die zijn/haar privacy belangrijk vindt is in staat om een broncode te ontcijferen.
Broncode begeijpen is niet nodig om een ander besturingssysteem te flashen. Ook kan je dit door een ander laten doen.

Je leunt alleen meer op vertrouwen.

Vertrouw je openbare code die door "hobbyisten" wordt gemaakt.

Of vertrouw je de code die je niet kan zien en die aan de amerikaanse wetten en wensen van de nsa moet voldoen?
Want jij hebt garantie dat de code die open is en jij geconrtoleerd “kan” hebben ook daadwerkelijk op jouw apparaat staat?

Sorry maar het is net als met dit verhaal over NPM modules: https://hackernoon.com/im...e-here-s-how-9a8cb347c5b5

Open source is leuk. Je kunt idd de code checken en eventuele bugs sneller zien en melden, maar niks geeft je 100% garantie.

Daarnaast ik heb stukjes vode van android gezien. Helaas slaan een hoop stukken (oa de laatste update over simlocks waar laatst ook een artikel over was hier) veel tot alle best practises in de wind. En niemand die er wat aan doet.
Je kan het zelf compileren en dat op je toestel flashen? Je kan de code zelf aanpassen en fixen. Deze mogelijkheid heb je niet in veel (niet betrouwbare) systemen.

Heb je misschien linkjes naar de source code van iOS waaruit blijkt dat hun wel netjes alle best practices toepassen?
Er zijn maar een handjevol toestellen waarbij je zelf echt je eigen compiled software volledig kan flashen. Gewoon puur omdat de drivers voor de hardware niet open source beschikbaar zijn. Dus zelfs als je android kunt compileren en flashen zit je nog met externe factoren voor bijvoorbeeld je SOC, Baseband of wifi chip.


Ik zeg dan ook nIet dat Apple alles volgens de regeltjes en best practises doet, maar zeg dat open source niet per se betekent dat het ook daadwerkelijk klopt. Het argument waar je nu mee komt is dan ook de splinter in mijn oog aanwijzen, maar zelf de balk in eigen oog niet zien. Dit maakt het (de) andere systeem (systemen) dan ook niet meteen onbetrouwbaarder.
Vandaar ook dat ik zei dat je kan overstappen naar pureos bijvoorbeeld. Waar ze meer open hardware gebruiken en dingen als de baseband loskoppelen en via een bekende interface laten lopen zodat je er meer controle over hebt.

Of je zo'n toestel moet kopen ligt eraan hoe belangrijk je privacy vindt.

Mits iets open source is heb je de mogelijkheid om iets aan te passen. Als er volgende week een grote vulnerability wordt gevonden kan je dit zelf fixen. Je bent niet afhankelijk van een bedrijf die het wel of niet gaat fixen.

Ook weet je niet hoe iets gefixed wordt. Misschien is de bug nog steeds aanwezig maar werkt het nu alleen met bepaalde specifieke input.
Nee ik kan source code niet checken en zelf aanpassen, want ik heb de ballen verstand van programmeertalen.
Dan komt het neer op vertrouwen van de pr praatjes van een amerikaans bedrijf wat volgende week een update kan uitbrengen waarbij je camera een livestream voor hun wordt.

Of de andere doorzichtige partijen waarbij je een nederlandse firma kan betalen om de code voor jouw te laten checken. Dit vergt uiteraard ook vertrouwen.
Als deze partijen ook dezelfde update pushen waarbij je camera een livestream wordt, heb je de mogelijkheid om aanpassingen in het os te maken. Of een firma in te huren die dat voor je doet.

Dit zal bij Apple dus bijvoorbeeld nooit kunnen, dus heb je de keuze om die update te accepteren of om over te stappen naar een open platform.
Of gewoon niet updaten. Het is geen Windows...

En Apple heeft zich ook te houden aan wetgeving. Strenger dan menig individuele coder gecontroleerd wordt.

Individuele programmeurs hoeven geen verantwoording aan wie dan ook af te leggen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 27 januari 2019 13:50]

Dat is leuk voor een jaar. Maar na een paar jaar wil je wel gewoon een (security) update of nieuwe hardware.

Apple heeft zich zeker te houden aan strenge wetgeving. Dat is ook juist het probleem.
Als de NSA al jouw informatie wilt hebben moet Apple dat aan ze geven. Is het goed ge-encrypt? Geen idee, gezien je niet in de software kan kijken hoe dingen geencrypt worden. Hoe slaat Apple al jouw data op?

Misschien is het nu goed ge-encrypt, komt er morgen een nieuwe iOS update die ervoor zorgt dat alles wat naar de iCloud wordt geupload niet meer ge-encrypt wordt. Kan je dit in de code zien? Nee.
Je hebt geen enkele garantie.

De individuele programmeurs hoeven geen verantwoording af te leggen. Maar de code wel. Gezien je die gaat gebruiken, en je het dus ook kan controleren.
Ik zou als ik jou was eens kijken hoe code wordt gecommit voor de linux kernel.
Apple update tegenwoordig een jaar of 6. Beter dan Android.

En nee ik heb de ballen verstand van code, totaal zinloos om iets in te lezen. En wie garandeert dat de binaries die ik heb op basis van die specifieke code zijn? Zelf compileren? En de firmwares (closed source) van de radio’s en baseband en zo?
Dan komt het neer op vertrouwen van de pr praatjes van een amerikaans bedrijf wat volgende week een update kan uitbrengen waarbij je camera een livestream voor hun wordt.

...dus heb je de keuze om die update te accepteren of om over te stappen naar een open platform.
Zoals ik hierboven al zei, stel Apple brengt morgen een update uit die altijd je camera aanzet en alle beelden direct naar hun doorstuurt. Je hebt een hele simpele keus. Of je accepteert dat voortaan je camera altijd aanstaat en alles doorstuurt, of je switched naar een ander platform. Of je update niet.. wat Apple waarschijnlijk makkelijk kan overriden vanaf afstand. En gezien je niks aan de code kan veranderen... GG.

Nu is dit natuurlijk een extreem voorbeeld, maar ik hoop dat je inziet dat je niet de eigenaar van je toestel bent. Leuk dat het nu allemaal goed en aardig gaat, maar als het anders gaat kan je geen kant op. 0 controle.

En inderdaad zelf compilen. pmos/pureos is bezig met een open baseband. Waarbij de Baseband Processor dus niet op je SoC zit met AMBA oid maar los via USB/PCIE.

Dit is uiteraard voor als je heel veel om vrijheid/privacy geeft. Het andere extreme is een iOS/Android telefoon kopen en maar geloven dat alles goed is.
Dat je niet standaard een bedrijf moet vertrouwen lijkt me logisch. Maar denk je niet dat Apple een streepje voor heeft op Google? De laatste wil sowieso data, omdat het gericht advertenties wil verkopen. De eerste wil alleen hardware en diensten verkopen.

En niks aanpassen. Wat wil je aanpassen? Je kan bij iOS apps wel apart toestemming geven voor toegang tot bepaalde dingen zo st niet elke flut app toegang krijgtmtot je contacten oid.
Ik denk dat het redelijk gelijk opgaat. Google geeft de source code vrij van AOSP. Dus je kan de code controleren. Bij Apple moet je blind geloven op PR praatjes.

Het is allebei verre van optimaal. Je kan beter naar alternatieven kijken als pmos/pureOS.

Aanpassen zodat wifi/bluetooth daadwerkelijk uitgaat als je de toggle overhaalt in de quick settings. In plaats van dat wifi gewoon aan blijft staan en alleen niet meer met het huidige wifi netwerk verbind. Wat de volgende dag om 8 uur weer gereset wordt.
Of Siri/iCloud er helemaal uitslopen etc.

Uberhaupt gewoon de code controleren.
En daar zit net het verschil: Apple gaat voor een goede gebruikers ervaring. Als je wifi en/of Bluetooth uitzet werkt er zo ontzettend veel niet meer. Overigens denk ik niet dat dat perse het grootste probleem is.
Maar iedereen denkt daar anders over. Persoonlijk denk ik dat Google die Android gratis weggeeft het grootste probleem is, ook al kun je de code bekijken.
Maar uit het oogpunt van privacy is het juist een ontzettend slechte ervaring. Als je even off the grid wilt gaan moet je eerst je settings app openen. Ook is het denk ik voor veel mensen niet duidelijk.
Zo blijft alles actief voor Apple services en als je naar een andere plek loopt staat je wifi weer gewoon vol aan net als daarvoor. En anders wordt het de volgende ochtend gereset.

Als je nu op straat gaat vragen aan mensen met een iPhone wat die toggles in quick settings doen zal misschien 1/10 weten hoe het zit.
De rest denkt even lekker wat batterij te besparen door alles uit te zetten te zetten.

Voeg daarbij het volgen van mensen in winkels/stations toe op basis van wifi/bluetooth is het al helemaal niet privacy vriendelijk ook al gebruiken ze elke keer een ander bluetooth ID.

Laat staan het bijna forceren van gebruik van bluetooth voor audio.

Als Apple morgen een update uitbrengt die ervoor zorgt dat Wifi/Bluetooth altijd aanstaat en je geen controle hier over hebt wat ga je dan doen? Je kan het OS niet zelf door ontwikkelen omdat je niks zelf in handen hebt.
En om die zelfde groep die batterij wil besparen (wat echt onzin is), heeft Apple dit gedaan. Diezelfde groep heeft namelijk vaak geen idee dat als je die dingen echt uitzet, dat handoff, je Apple watch, je draadloze koptelefoon, airdrop ed niet meer werken.
Voor de mensen die echt off the grit willen gaan (en ik betwijfel of dat er veel zipullen zijn), kunnen ook naar de settings of een shortcut aanmaken of flightmode actieveren.

Klopt, maar dan heb ik nog wel meer vertrouwen in Apple dan in Google. Noem me naïef of goedgelovig maar volgens mij heeft Google een slechtere trackrecord wat dat betreft (zoals toch je locatie blijven zenden terwijl je die expliciet uit hebt staan).
Je maakt het alleen maar moeilijker voor deze mensen. Voor het ene bluetooth apparaat verbreek je wel de verbinding, en voor het andere niet. Dus niet alleen moeten ze onthouden welke verbinding welk apparaat gebruikt, ze moeten ook nog eens onthouden welke apparaten op een soort whitelist staan.
Ook moeten ze onthouden dat het maar tijdelijk is. Lopen ze ergens anders heen/volgende dag wordt het gereset.

Het gaat erom dat je deze bedrijven sowieso niet moet vertrouwen. Google/Apple/Amazon/Microsoft. Je moet zelf de controle hebben over je apparaten. Dat heb je in deze gevallen dus totaal niet.
Omhoog swipen, airplane mode, klaar. iOS maakt het niet zo ingewikkeld.
Airplane mode is inderdaad ontzettend handig. En ook duidelijk. Helaas moeten mensen nu extra dingen gaan bijleren welke apparaten op de Apple whitelist staat als het op bluetooth/wifi aankomt.
Als privacy je toch zo belangrijk is waarom dump je dan niet gewoon Android voor een iPhone?
Of hij heeft al een iPhone, maar anderen in zijn omgeving niet ...
Het grote nadeel van ios is hoe gelimiteerd je bent in het besturingsysteem. ik ben een tweaker, ik hou van veel mogelijkheden en aanpassingen. bij een iphone ben je daarin gewoon erg gelimiteerd, zeker omdat apple het ook nog eens tegenwerkt. daarnaast tellen ook veel andere dingen mee die ik belangrijk vind, zoals fairtrade en open ecosystemen. fairphone zou ik nog eerder kiezen zelf.
Google of Facebook wat maakt het uit? Bij alle twee draait het om je gegevens.
Hoe fout kan je zitten.
Facebook verkoopt ook effectief je gegevens, kijk de recente schandalen. Google daarentegen verkoopt je gegevens niet. Sla er hun privacy policy maar even op na.
Wil je effe jezelf informeren vooraleer je de interessante komt uithangen?

Straks ga je nog zeggen dat de flat-earthers gelijk hebben: Die papegaaien ook maar wat na zonder even te fact-checken.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 27 januari 2019 01:19]

Ik heb een iPhone. Ik gebruik geen Google. Helaas wel gedwongen Whatsapp, want ja, niet iedereen heeft een iPhone.
als ze WhatsApp hebben hebben ze ook een telefoonnummer. Bij mij zijn de mensen zonder iPhone de groene tekstballonnetjes in iMessage :)
De groene ballonnetjes zijn SMS’jes, de blauwe zijn iMessages. Zelfde interface. Ideaal.
Ik haak graag even aan op punt 3: je noemt dat de constante drang om verzadigd te blijven over wat anderen bezig houdt, vermoeiend werd. Facebook is inderdaad, net zoals Whatsapp en Twitter in mijn ogen, een medium waar non-relevante dingen worden gedeeld. Als het aan mij ligt, sturen mensen mij een e-mail met minstens twee alinea's voorzien van hoofdletters, punten en komma's op de juiste plek. Dan weet ik dat diegene er aandacht aan heeft besteed, en het daarmee mijn aandacht waard is.

Aan de andere kant, waar zit nu echt het probleem? Is dat omdat Facebook:
- Voor een groot deel nonsense vertoont;
- Het time-consuming is;
- Teveel reclame wordt getoond;

Ik weet het niet. Sinds ik lid ben van een politieke Facebookgroep, merk ik dat ik het platform meer ben gaan bezoeken. Het probleem dat ik merk, is dat ik alle nonsense niet zomaar kan uitschakelen, zoals Candy Crush verzoeken en reclame over een of ander gare snackbar op de hoek. Wél heb ik mij afgemeld van alle pagina's die ik een 'vind ik leuk' heb gegeven. Sites zoals Tweakers, de Telegraaf, Dumpert of 9GAG wil ik niet leuk vinden op Facebook; het verknalt mijn tijdlijn van alle leerzame, discutabele en interessante meningen van vrienden en soortgelijke. Oók heb ik alle aandacht(...) van Facebook verwijdert die continue vertellen hoe goed ze het hebben, winacties delen van pagina's en zich misdragen onder zwartepietendiscussie's. Die mensen spreek ik met hun verjaardag wel weer. Of niet. Want zijn zij het voor mij waard mijn tijd te verdoen? Ik heb er immers niets aan.

Ik denk dat social media zich deze dagen opnieuw moet uitvinden. Een Instagram-tijdlijn á Pinterest layout zal ik veel meer waarderen. En een Whatsapp-functie waarmee ik mensen kan groeperen (zakelijk, school, familie, vrienden), filteren en écht muten (dus niet dat ik alsnog een blauw balletje zie), zal ik erg blij mee zijn.
Die spelverzoeken zijn heel makkelijk uit te schakelen hoor. Inplaats van verzoek van betreffende persoon, klik je "alle verzoeken" van CC aan. Dit doe je even met alle spellen waar je uitnodigingen voor krijgt en klaar :)
Anoniem: 498327
@iApp26 januari 2019 19:07
Ik zie nooit reclame op FB. En ik heb geen adblocker. Moet wel zeggen dat ik de mbasic smaak gebruik omdat de normale site welhaast de browser doet crashen met javascript bloat.
Het enige waar FB nog zo'n beetje voor gebruik is het volgen bepaalde groepen. Daar is het nog wel een redelijk medium voor.

Maar het hele sociale aspect is zo'n beetje weg.
Een timeline die meer reclame dan posts van vrienden (en groepen) laat zien. (Henk en piet finden bedrijf x leuk)
Irriterende notificaties als je een tijd niet meer op FB bent geweest. (Klaasje heeft geantwoord op een bericht waar hij/zij in is getagd. Alsof mij dat iets boeit...)
Like en share acties (worden steevast geblokt door mij)
De timeline an sich die van geen mogelijkheid meer in een chronologische volgorde te krijgen is.
Overal moet een foto of video in staan. Plain text wordt vrijwel nooit meer getoond.

Maar misschien wordt ik ook gewoon oud...
In plaats van te doen alsof het inderdaad geen probleem is, heb ik een pragmatische oplossing gevonden voor het Whatsapp probleem. Ik ben in de eerste plaats overgestapt op Signal voor belangrijke zaken, helemaal voor zakelijke gesprekken. Vervolgens heb ik Whatsapp geinstalleerd onder een Android work profile met Shelter. Op die manier hou ik een soort parallel deel van mijn phone aan voor Whatsapp (foto's, contacten, etc.). Zo heb ik het beste van twee werelden want echte gesprekken voer ik irl of via telefoon/signal en ik kan toch deelnemen aan groepswhatsapps en dergelijke om niet teveel een statement te maken bij mensen die de switch nog niet gemaakt hebben.
Ik heb hetzelfde als jou gedaan London, echter heb ik ook de stap gemaakt om WA te verwijderen.
Mijn Google account heb ik ook verwijderd en gebruik alleen nog mijn hotmail account.
Ik heb een maand voor dato op WA gemeld in de omschrijving van WA gemeld dat ik per 1-12"18 zou overgaan op Signal.
De vrienden die er voor mij toedoen en die hebben gelukkig ook Signal genomen of we SMS'en weer ouderwets (ook fijn dat sms'en tegenwoordig onbeperkt is bij bijna alle abbo's)
Ik ben ook na lang ertegenaan te hikken maar meteen begonnen van chrome naar firefox i.v.m Noscript.
Had gedacht dat het allemaal zou tegenvallen maar integendeel heb tijd juist voor zaken die ik naliet de klussen in huis zijn af ben maar aan een cursus glas in lood begonnen, zie juist mijn vrienden en familie meer....
Waar ben ik mee bezig geweest het was echt een sluipmoordenaar.
Wat is de echte wereld toch mooi (ja ik had kortom dus verslavingen!)

[Reactie gewijzigd door Roefel76 op 26 januari 2019 14:28]

Heel nobel, zo heb ik ook ongeveer anderhalf jaar geleefd, maar Google gebruik ik nu wel weer mondjesmaat omdat ik gewoon tegen teveel zaken aanloop die ik te omslachtig of niet vind werken. Bovendien heb ik een Android, dus zit ik toch al vuistdiep in Google. Toen ik na anderhalf jaar weer actief Google (niet als zoekmachine/ browser) ging gebruiken, bleek Google (ondanks dat ik alles uitgeschakeld had) mij toch gevolgd te hebben. Ik kan keurig locaties zien waar ik geweest was gedurende die tijd, wellicht was dat met een iPhone niet gebeurt.
Het leven zonder Facebook, Whatapp en andere aan Zuckerberg gelieerde "diensten" is een stuk aangenamer geworden, want dat Klaartje de hele nacht heeft lopen jengelen omdat ze haar eerste tandje krijgt, Tante Toos al drie weken obstipatie heeft en Henkie zijn vader mist die al 5 jaar dood is, interesseerden mij toch al niet.
Het enige van SM dat ik nog gebruik is Twitter, maar ook dat gebruik ik alleen passief (geen eigen postings) om op een geselecteerde manier nieuws te lezen want de app die ik daar vroeger voor gebruikte (nu.nl) heeft nog minder met mijn privacy op, dan FB.
Je beschrijft precies mijn gedachten!
Dat is een van de redenen waardoor ikzelf ook gestopt ben met facebooken.
Maar in het achterhoof net zoals jij nu schrijft' 'wat interesseert mij dat wat andere mensen doen''
Net zoals hetzelfde als een real live soap, dat interesseert me nu dus ook niks meer.
ik kruip liever achter de computer en ga iets anders doen, bijna dagelijks online forums lezen en tweakers kijken wat voor een materiaal nu weer nieuw is.nieuwe processor of videokaart zoals op dit forum veelal aanwezig of iemand helpen een keuze te maken wat betrefd hardware.Zo ben ik nog nuttig voor de maatschappij. Maar als ik elke dag naar de tv moet gaan kijken er zijn weinig programma's wat me echt intresseren.En dan heb ik het nog niet over de herhalingen wat ze elke week laten zien wat ik allang gezien heb en daar moeten inclusief internet elke maand ruim 50 euro voor betalen.Voor internet kan ik me voorstellen maar die programma's wat ze laten zien op de tv interesseren me steeds weiniger.Maar dat komt mede ook door die herhalingen en dan heb ik het nog niet eens over de reclames wat ze de mensen laten zien, alsof ze de mensen een hersenspoeling moeten geven altijd diezelfde reclames op dat ding.
Precies om deze argumenten heb ik besloten Facebook van mijn iPhone te halen.
Heb niet echt het idee dat Facebook nog het social media kanaal is waar mensen zaken op delen maar dat het eerder is gericht op reclames, nepnieuws en een veredelde marktplaats...

Instagram komt daar ook al aardig in de buurt maar daar zie je nog net wat meer “sociale” activiteiten en minder gesponsorde meuk passeren.

Maar zo zie je op allerlei sociale kanalen de commerciële kant steeds meer opkomen. Twitter valt m.i. Nog mee en is praktisch voor bepaalde informatie. Facebook heb ik inmiddels afgeschreven al houd ik het nog even op de iPad zodat je nog wat van je “vrienden” kunt volgen...

Is social media in de huidige vorm op zijn retour?
In de huidige vorm wellicht. Maar sociale media als communicatiemiddel niet. Al sinds we zelf content op het web kunnen plempen is die interactiviteit al gewenst en populair. Of dat nou fora zijn, IRC, MSN, FB, Twitter of Instagram doet daar niks aan af.
Je slaat de plank volledig mis, het is gewoon uit om facebook te gebruiken, Instagram, zoals vermeld in het artikel, is just keihard aan het groeien en is qua punt 1 en 3 een factor erger :P

edit: sorry, heb over het "wat mij" deel heen gelezen :P

[Reactie gewijzigd door dakka op 26 januari 2019 11:54]

Wat mij betreft is het weer retro en in om op facebook te zitten. 3 jaar geleden () vertelde iemand op een feestje dat hij gestopt was met facebook. Men reageerde blijkbaar iets te lauw, dus toen vertelde hij het nog een keer, alsof hij een antwoord tegen een nare ziekte had ontdekt of zo. Good for him. Het interesseert mij echt niets waar andere mensen hun leven of hun privacy op stuk slaan, zij het facebook, op caviaraces gokken of sportvissen. En ik snap niet dat zo'n dude denkt dat mij dat wel interesseert.
Ik lees dat hier ook geregeld: dat mensen blij zijn dat ze er af zijn, en hoe veel vrije tijd ze dat oplevert, en dat ze nu weten wat hun echte vrienden zijn, en dat ze verslaafd waren. Alsof ze gestopt zijn met roken. Toen ik gestopt was met roken, maakte ik er ook niet zo'n ding van, omdat ik ook wel weet dat ik al veel eerder had moeten stoppen, het is niets om trots op te zijn of zo. Roken is net als facebook: zo lang je er anderen niet mee stoort en bij roken meerderjarig bent, doe je het of doe je het niet. Lekker boeiend voor de rest van de mensheid.
En er dan toch zo’n lang verhaal van maken _/-\o_

Maar ik geeft je gelijk, social media gebruik is het nieuwe roken. Kost klauwen met geld aan verloren arbeidsuren en een deel van de gebruikers zal naar de geestelijke gezondheidszorg moeten.
Met dat verschil dat ze via jouw aanwezigheid op het platform verdienen en praktijken als "friendly fraude" stimuleren, wat voor mij persoonlijk de druppel was om over te gaan Signal (bij facebook al een jaar ofzo weg). Daar mag best wel een beetje over geroeptoeterd worden, hier komen toch voorlopers in de discussie.
Heel erg mooi verwoordt London bedankt +1 ;)
Ik voorspelde hier meer dan jaar geleden al dat Facebook zou afsterven. Iedereen zit er walgelijk aardig tegen elkaar te doen. En vind dingen leuk terwijl ze het niet leuk vinden. Die kut reclame die er iedere post tussen door staat. De manier hoe de tijdlijn werkt. Privacy. De onwijs ingewikkelde menu's waar totaal geen wijs uit te komen is zonder er een studie van een paar uur van te maken. Allemaal dingen waar mensen op termijn zich aan gaan ergeren. Facebook is bij uitstek een anti-social network.

De volgenden in het rijtje die gaat verdwijnen is in mijn ogen Twitter. En linkedin begint ook al een hielenlikkerij eerste klas te worden waar bedrijven slijmen reageren op andere bedrijven met quotes als: "wat een onwijs mooi ontwerp" en er achteraan:"als je ooit dit of dat nodig hebt dan kunnen wij jullie daar misschien mee helpen" ik kots gewoon van de kontenkruiperij op al die netwerken. Doe gewoon normaal doe je werk en reageer als je echt serieus interesse hebt. Niet als je weer iets wil verkopen.

Maar goed het zal allemaal wel aan mij liggen. Ook ik ben helemaal gestopt met Facebook. En gebruik Twitter alleen nog maar om andere de huid volte schelden als ik het ergens niet mee eens ben. Gewoon omdat het kan en ik dan 1 van de weinige ben die wel.zijn smoel durft open te trekken en durft te zeggen wat ik vind.

[Reactie gewijzigd door sygys op 27 januari 2019 09:15]

Snap het probleem met WhatsApp niet. Je doet net als of ze gaan mee kijken met je berichten..weet jij hoeveel gebruikers WhatsApp heeft! Je bent echt niet speciaal in die grote groep en zeker niet interessant voor ze. Al dat gezever om de meest gebruikte chat app ter wereld.
Ik wacht nog steeds op een zogenaamde cross-platform chat app, waarbij de consument zelf kan kiezen welke chatapp hij gebruik (WhatsApp, Telegram, Signal, blabla), en men daarbij gewoon onderling kan communiceren.

Neem onze banken als vergelijking. Iedere consument is vrij om zijn eigen bank te kiezen, ieder met hun eigen bankpas, rekeningnummer en manier van internetbankieren. Daarbij blijft het gewoon mogelijk om geld naar elkaar over te maken, ongeacht bij welke bank men zit.

Als financiele transacties mogelijk zijn, waarom zou het versturen van een simpel tekstbericht bestaande uit een ANSI- of ASCII-tekenset nou zo moeilijk zijn? Mind is blown.
Het RCS protocol doet wat je hier beschrijft, waar het niet dit weer provider afhankelijk is.
Interessant. Ik heb hier eerlijk gezegd nooit van gehoord.
Ik heb als provider T-mobile NL, die zit er toevallig niet bij.
Ben benieuwd wat de ervaringen van andere gebruikers zijn... ik hoor er verdacht weinig over.
Bedoel je iets als XMPP? Facebook chat en vele andere gebruiken dat stiekem al. Je kan prima met pidgin of een andere XMPP client facebook chat gebruiken :)
Dank voor de tip. Na even speuren ben ik in de playstore op Xabber gestuit. Dit is inderdaad waar ik op doel. Ik ga het eens proberen.

Xabber omschrijft zichzelf als een open source XMPP (Jabber) client met multi-account support en de reviews ogen positief.
Vind het wel grappig dat je het met die archaïsche bankwereld vergelijkt, die presteren het anno 2019 nog steeds om soms een paar dagen op jouw en mijn geld te gaan zitten als we iets naar elkaar overmaken.

Misschien is het een idee om een soort van chat functionaliteit via het mail protocol kan doen, dat is ook provider onafhankelijk en iedereen heeft minimaal 1 e-mailadres
Je bedoeld dus van 2 verschillende banken in het weekend... Die regel is algemeen bekend. Dat ligt aan je zelf en niet aan de banken. Ken geen 1 bank die in een werkweek mensen op hun geld laten wachten
Dat ligt aan mezelf? Hoe dan? Als ik geld overmaak van ING naar ING, dan is dat real time. Tussen banken niet, heb jij enig idee bij die volumes hoeveel rente banken daarmee winnen, door geld op tussenrekeningen te laten staan? Dat gaat verdwijnen, staat me bij, maar nogmaals, banken zijn het slechtste voorbeeld als het gaat om snel, innovatief en klantgericht
Een aantal jaren terug was ik al gestopt met Facebook. Ik ben 2 weken terug gestopt met Instagram om dezelfde redenen als Facebook jaren terug. Instagram is de nieuwe Facebook aan het worden. Ze bouwen Instagram om tot Facebook met al die reclamezooi en steeds meer nieuwe functies en troep. Het is inmiddels een ongelooflijke, onoverzichtelijke teringzooi geworden. Instagram was altijd zo'n mooi simpel, overzichtelijk platform waar je leuk je foto's kon posten en relaxed foto's kon bekijken en contact kon hebben.

En ja, ik maak helaas nog gebruik van Whatsapp. Nog wel. Ik wil die hele Mark "Sucker-berg-zooi" niet meer. Dan SMS-en of mailen mijn familie, vrienden, kennissen, etc. mij maar.

Alles wat die Mark "Sucker-berg" aanraakt, maakt ie kapot. Het lijkt EA wel...

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 26 januari 2019 12:40]

Facebook en instagram ist verboten hier in huis en op de telefoons van de kinderen.
Ik heb voor mijn beide kinderen (14 en 15) een blog aangemaakt (wordpress) dat is hun echoput en contactpagina en daar mogen ze op zetten wat ze willen - zonder de valse moraliteit van Zuckerberg.
In de zijbalken hebben ze hun overzicht/links staan naar andere blogs/websites (vrienden/interesses etc.) In het begin vonden ze het helemaal niets, maar als ze nu zien dat best veel bezoekers en reacties krijgen op hun blogs waar ze zelf helemaal controle over hebben.
Geen facebook & Co. knoppen, google analytics of andere shit wat in de achtergrond dient om zoveel mogelijk data te verzamelen.

Aan hosting/domeinregistraties kost het jaarlijks iets maar dat is peanuts, althans hier in dit land.Ik begrijp wel dat dit niet voor iedereen iets is - de digitale kolonisatie die Zuckerberg in tal van arme landen uitvoert ga je er ook niet mee stoppen overigens.
En jij denkt serieus dat je kinderen zich aan dat verbod houden?? Wauw... 😂

Die spelen ineens veel meer bij vriendjes en vriendinnetjes. Die wél op FB komen.

Beter leer je ze er gewoon normaal mee omgaan. En noemen vriendjes en vriendinnetjes ze ook niet op hun FB/Whatsapp en dergelijken?
Ja, dat doen ze zeker. Wij leren ze normaal omgaan met internet, daarom is zoiets als facebook verboden, Ze begrijpen heel goed de risico's en wat facebook is. Als ouders zijn we er overigens niet uniek in, in dit land (ver buiten de EU) is zo en zo facebook en ook instagram minder populair dus dat helpt ook wel mee.

Whatsapp gebruiken ze nog wel met vriendjes en vriendinnetjes - en ook vanwege hun school als ze in Nederland zijn.
Mijn kinderen zijn te jong voor Facebook profielen. Hebben ze dan ook niet. Wel hebben ze inmiddels een TicToc account, waarbij we regelmatig checken of alles nog op privé staat, en ze hebben een Youtube account (de oudste in elk geval; de oudste lift mee met mijn account waarbij ik in de kijkhistorie af en toe even check wat ze zoal gekeken hebben).
Ik vraag me dan wel af waar jij reclame ziet op instagram? Ik zie nooit reclame (als in, complete posts die alleen reclame zijn en niet komend van een van de accounts die ik volg).
Zijn er wel degelijk
Ik volg interbrew niet, maar krijg toch reclame over Jupiler
Ik volg Dr.Oetker niet, maar krijg toch de nieuwe pizza's in mijn timeline
Ik volg AliExpress niet, maar wekelijks wel een post met een aantal aanbiedingen.

De oorzaak :
Ik plaatste een foto op een terras waar ik aan een Tripel Karmeliet zat -> interesse in bier
Ik maak regelmatig pizza -> dan heb je interesse in Dr.Oetker ( whut ? )
Ik volg een paar 'leuke dames' ;) en regelmatig denkt Instagram dat ik sportief zou zijn ....
Ja natuurlijk, ik kom dagelijks bij de sportschool .... De supermarkt zit er namelijk naast :|
Nope, niks van dat. Misschien komt het omdat ik niet zo heel actief ben op instagram. Ik like bijv. vrijwel nooit iets, alleen van mensen die ik in het echt ken. Ik volg ook maar 110 accounts.
Zal er meer aan liggen wát je zelf online zet.
Als je die relatie legt, zijn de reclames natuurlijk wel relevant ( maar niet minder aanwezig :( )
Die reclame zooi is zit gewoon tussen je feed met mensen/zaken die je volgt. Ook al volg je die afzenders van die reclamezooi niet, het staat er toch gewoon tussen. Daar heb ik niet om gevraagd. Dat was tot een maandje of zo terug nooit zo.

Het is te omzeilen. Maar dan moet je de Instagram app niet gebruiken op je iPhone, maar gewoon Safari met een adblocker. Dan ben je die reclame zooi kwijt, mits je een goede adblocker hebt met de juiste filters.
Als je goed oplet zul je zien dat 10% reclame is, in de vorm van mooie foto's. Dit kun je niet tegenhouden, ook niet via een advertentie-blocker. Het zijn 'gewone posts' maar is gewoon lachend reclame.

Instagram us helemaal kapot gemaakt door Mark S., de oprichter is ook niet voor niets opgestapt. Dit is niet waar hij het platform voor had opgezet. Nu is het een verkapte Facebook geworden. Ik ontvolg per direct iedereen die 'kijk mij/ons eens hier zijn" foto's post. Ik zit er zelfs al aan te denken om ook maar met insta helemaal te stoppen en kijken naar een alternatief voor fotografie waardige app/site.

Iemand suggesties voor een waardige opvolger?
En nu iedereen massaal naar Instagram overstapt zie je dat Facebook daar de boel ook al aan het vernaggelen is. Een jaar geleden had je misschien elke 8-10 posts reclame zitten, nu lijkt het soms bijna om de post te zijn wat de ervaring van Instagram volledig aan het verzieken is.
inmiddels gebruik ik facebook alleen nog maar als alternatief voor youtube voor sommige doel einde.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 26 januari 2019 11:23]

Die snap ik niet wat vind je op facebook wat nuttig is, en wat niet op youtube staat.
Op youtube zal toch veel meer staan lijkt mij ?
Klinkt gek, maar soms is het best grappig om live achtervolgingen te kijken in de United States. Gewoon omdat het kan! Op Youtube zijn de meeste Amerikaanse zenders niet vertegenwoordigd of doet men niet aan live streaming.

Via de website van de omroep zelf, kun je vanuit Nederland niet kijken vanwege Geo-restricties, dit terwijl het via Facebook gewoon probleemloos kan. CBSLA, KCAL, KTLA ... geen punt om af en toe eens een beetje te kijken wat aan de andere kant van het water gebeurt :-)

(soms moet je toch wat met je vrije tijd) ;-)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 26 januari 2019 15:03]

Om infowars(.com) video's te bekijken? :Y)
Helaas zal dit altijd zo blijven...
Voor een interessant Social medium zou ik nog best wat willen betalen om het reclamevrij te krijgen. Ik snap dat het onderhouden van zo'n enorm platform geld kost.
Dan zou ik natuurlijk ook de optie willen om (delen van) datavergaring uit te zetten.
Maar helaas... Het verzamelen van jouw gegevens en advertenties tonen is natuurlijk vele malen lucratiever dan die paar euro van eventuele abonnees...

Er is maar één oplossing en dat is met zijn allen Social media in zijn huidige vorm de rug toe keren.
Maar met al die verslaafden is dat ook een utopie helaas.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 26 januari 2019 11:17]

Plus dat de waarde van een sociaal netwerk natuurlijk bepaald wordt door hoeveel mensen erop zitten die iets te melden hebben, en de overgrote meerderheid van de moderne samenleving inmiddels volledig geconditioneerd is dat zo ongeveer alles gratis moet zijn :X. Alleen al daarom heeft een betaald sociaal netwerk volgens mij 0 kans van slagen.
Meest irritante functionaliteit is nog wel dat je een notification krijgt met een vriendschapsverzoek.
De notification is niet door de bewuste persoon gedaan, maar is gegenereerd door Facebook zelf.
Gegoogled hoe je dit kan uitschakelen, maar dat is niet mogelijk.
Dit valt mij ook al een tijdje op. Ik heb vorig jaar mei m'n Facebook helemaal leeg gegooid, (ivm zakelijke pagina is het definitief verwijderen helaas nog geen optie) Sinds fb doorheeft dat ik niet meer op bezoek kom krijg ik de meest vreemde friendrequests, en de dagen van wanneer ze dat request hebben gedaan verschuift elke keer mee als ik toevallig een keer op FB kom.
De webversie gebruiken verhelpt dit probleem! Ik heb geen enkele reclame meer gezien, en als je chrome gebruikt, kan je hem ook nog eens op je startscherm zetten!
juist daaraan verdienen ze geld aan.Anders was die flauwekul allang weggeweest.
Anoniem: 181786
@Y-Foxy26 januari 2019 11:14
Ik ben van Facebook afgestapt en heb ook geen Instagram genomen. Ik mis eigenlijk niets. Enkel wat updates over oude vrienden die ik toch nooit meer zie. De rest spreek ik in het echte leven wel. Het enige wat ik nog gebruik aan social media is Twitter (om politici en nieuws te volgen) en Flickr (voor fotografie). Waarvan die laatste ook wel zal afvallen dit jaar denk ik.

Edit; en Linkedin voor zakelijk, maar daar doe ik vrijwel niets mee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 26 januari 2019 11:15]

Ik doe iets in de media en Twitter kan hiervoor heel nuttig zijn om snel nieuwsgebeurtenissen te ontvangen/ verspreiden/updates te krijgen.

Twitter en facebook zijn wezenlijk verschillend

[Reactie gewijzigd door litebyte op 28 januari 2019 02:03]

Dit is dan ook de reden dat Facebook wild om zich heen aan het inkopen is. Facebook zelf zal over een jaar of 3 nonexistent zijn in Europa.
Vergeet niet dat Instagram (ook Facebook) steeds populairder wordt en Whatsapp (ook Facebook) populair blijft.
Vergeet niet dat Instagram (ook Facebook) steeds populairder wordt en Whatsapp (ook Facebook) populair blijft.
ja, en weten jullie ook dat Mark Zuckerberg gisteren heeft laten weten dat Instagram en Whatsapp in Facebook zullen worden geïntegreerd?
Tot grote ergernis van de IT-ers, omdat het een hele moeilijke klus wordt om 3 verschillende systemen aan elkaar te koppelen.
Op die manier wil hij vermoedelijk de leegloop tegenhouden.

(oops, ik heb de berichten van vrijdag niet gezien, 16:45 'Facebook wil universele infrastructuur voor WhatsApp, Instagram en Messenger', hier staat alles al)

[Reactie gewijzigd door Apppie3 op 26 januari 2019 12:17]

De grote vraag is natuurlijk als alles over 1 systeem gaat lopen wat er gaat gebeuren: worden Messenger en Instagram veiliger à la Whatsapp, of wordt Whatsapp gedowngrade zodat het bij de rest past?
De laatste tijd zijn er nogal wat kopstukken van Whatsapp weggelopen dus dat voorspelt niet veel goeds (zeer subjectieve mening uiteraard!).
Dan is er ook nog het dingetje dat de EU onlangs Facebook nog op de vingers heeft getikt dat ze de Whatsapp data niet mogen gebruiken dus ook daar rijzen bij mij vraagtekens.

Mijn mening zal je niet ontgaan zijn: hoe minder Facebook hoe beter _/-\o_
Tot grote ergernis van de IT-ers, omdat het een hele moeilijke klus wordt om 3 verschillende systemen aan elkaar te koppelen.
Je zou toch denken dat als IT'ers hiervoor ingezet/ingehuurd worden om de drie diensten te integreren, zij dan met hun vak bezig zijn en een leuke boterham ermee verdienen? Dus waarom zou dat grote ergernis opwekken? Als een IT'er ergernis voelt bij het uitoefenen van zijn vak moet ie dan toch echt een carrière-switch maken.
Wat een onzin. Als IT'er wil je ook wel serieus genomen worden. Als jou gevraagd wordt of het een goed idee is en je ziet, met jouw kennis en kunde, geen heil in het project, waarom zou je het dan niet als ergernis mogen ervaren dat er niet na je geluisterd wordt en dat het van bovenhand doorgedrukt wordt?

Sommige dingen zijn gewoon geen goed idee. En kunnen zelfs het bedrijf waarvoor jij werkt op de knieën krijgen.
Misschien omdat ze ingehuurd worden om iets te doen waarvoor ze ingehuurd worden en er word niet om een mening gevraagd.
Iemand die bij de jumbo werkt die de opdracht krijgt om de melk ineens bij de kaas te zetten en dat dat hem of haar irriteert kan de baas echt geen worst wezen. Je moet doen waar om gevraagd word. Zo simpel en anders ken je je spullen pakken.. Genoeg andere die de uitdaging wel willen aan gaan zonder te zeiken.

[Reactie gewijzigd door Bench op 27 januari 2019 19:50]

Ben nu 15 jaar software engineer, en kan je vertellen dat het zo niet werkt. De architectuur van software en it systemen is niet te vergelijken met het verplaatsen van melk in een supermarkt.

Je vergelijking zou beter zijn als je het hebt over iemand die het schappenplan ontwikkeld binnen een supermarkt om zo extra omzet te creëren. Dit doe je al jaren en vanuit jouw ervaring weet je hoe je dit moet doen en vooral hoe je dit niet moet doen. Nou hebben de managers van die supermarkt grote fouten gemaakt waardoor de klandizie terugloopt. Diezelfde managers schuiven hun fouten af op jou en gaan jou vertellen dat je het schappenplan moet aanpassen, terwijl je uit ervaring weet dat dit niet het probleem is en dat het ook niet gaat werken. En dus de boel daardoor alleen maar zal verslechteren. Moet je dan zonder mokken meewerken aan de ondergang van de supermarkt en dus jouw werkgever, of vertrouw je op je ervaring en kunde en laat je merken dat je het er totaal niet mee eens bent en je het management die de oorzaak is van alle problemen incapabel vindt voor deze klus?

En zo is het ook met software architectuur. Er is een probleem/wens, vaak vanuit de klant/sales, en daar willen ze graag een oplossing voor. Het is aan jou om dit te ontwerpen en vooral om het onderhoudbaar, betrouwbaar, werkbaar en betaalbaar te houden. Als die opdracht bestaat uit het koppelen van drie systemen die totaal niet op elkaar aansluiten en totaal niet ontworpen zijn om met elkaar samen te werken, dan kan jouw conclusie zijn om óf de systemen te herschrijven óf aan te geven dat door al deze glue code de systemen onbetrouwbaar en log worden en op termijn onhoudbaar zullen worden. Of je begint er gewoon zonder mokken aan, met als resultaat dat jij wordt erop aangekeken dat het log en onbetrouwbaar is óf dat het jouw werkgever de kop gaat kosten en jij daarvoor alsnog de schuld krijgt. Het zal niet de eerste keer zijn dat management een functionaliteit eist die binnen korte tijd ingebouwd moet worden en waarvoor jij later verantwoordelijk moet afleggen omdat het niet houdbaar lijkt op termijn. En jij mag wel jarenlang met die legacy werken. Ja, ik zou op zijn minst ook sacherijnig zijn.
Ja, inderdaad. Dat lijkt me juist wel een leuke uitdaging. En zolang ze betaald worden, zal het hun waarschijnlijk ook niet veel schelen wat ze allemaal moeten doen (zolang het binnen hun vakgebied valt in elk geval).
Nee dat vergeten we niet, want dat staat keurig in het artikel.
Veel (niet)-gebruikers denken nog dat facebook een product is. Facebook is geen product, facebook is een tool/ Het product is alle informatie die (niet-)gebruikers aan de 'spyware' facebook prijsgeven.

Andere tools zijn whatsapp en instagram die (al dan niet in combinatie) het zelfde doel hebben - door dataverzamling en koppeling een profiel te kunnen maken van iedereen die online is in de wereld. Dit is geen hersenspinsel of een mening, dit is het feitelijk doel van Mark Zuckerberg dat hij ook in het verleden publiekelijk heeft gemaakt.
https://www.wired.com/sto...est-to-connect-the-world/

https://www.news.com.au/t...75718dcd54a0f10705e25bb83

https://www.recode.net/20...non-users-mark-zuckerberg

Het zijn slechts 3 voorbeelden van de honderden op feiten gebasseerde nieuwsberichten gerelateerd aan wat facebook werkelijk is en wat Mark Zuckerberg's doel is.
Dus eigenlijk gaan mensen van Facebook af om Facebook met een andere skin (Instagram) te gebruiken, van hetzelfde bedrijf. Het wordt dus ook niet om privacy redenen gedaan, maar gewoon om dat deze versie van Facebook nu hip is.
Correct. Het privacy argument is iets dat voornamelijk leeft onder Tweakers en gerelateerde groepen. De gemiddelde consument interesseert het klaarblijkelijk geen reet. Instagram is where the party is, dus gaat iedereen daarheen. Slimme zet van FB want het heeft ook flink wat leegstroom bij Snapchat veroorzaakt. Zo blijft men binnen het platform.

Maar misschien draait Zuckerberg het zelf de nek om door de drie platforms te integreren. Ik zou het best zonde vinden want indien goed en met mate gebruikt is Facebook best handig, al helemaal voor contacten overseas en mensen aan de andere kant van ‘t land.
Ik neem aan dat ze gewoon een volgend platform bouwen/overnemen, en weer een langzame migratie begint. Het is niet alsof Facebook ineens leeg is, of extreem minder winstgevend. Veel bedrijven e.d. zitten nog steeds veel op FB, en mensen die niks met IG hebben zullen er toch wel blijven.

660k Nederlanders weg bij facebook.com, 1.2 miljoen Nederlanders erbij op Whatsapp+Instagram. Lijkt me toch een mooie winst van 100% qua useraantallen. Ik zou er als bedrijf hartstikke blij mee zijn.
Dat is inderdaad het probleem, vooral dan ook bij de jeugd. Het heeft ook met opvoeding te maken. Als je je kinderen goed uitlegt dat facebook/instagram/whatsapp je zien en gebruiken als product (althans je persoonlijke data) en dat het enige doel is om zoveel mogelijk (prive) data te verzamelen en je geeft een aantal goede voorbeelden hoe deze data gebruikt (misbruikt) en gemanipuleerd wordt en dat dit de reden is dat ze het niet mogen gebruiken - als bescherming nu en naar de toekomst. Dan is daar wel begrip voor, althans bij mijn kinderen en dat van familie en vrienden en die zijn echt niet speciaal.
Het zat eraan te komen. Mensen worden steeds meer bewust van het idee dat "zij" het verdienmodel zijn. Een leuk berichtje van een opa en oma omdat hun kleinkind zwemdiploma A heeft gehaald en gelijk bijten de advertentiehaaien in met zwemles advertenties . . .
Denk je dat? Als dat zo is, dan zouden ze niet naar Instagram gaan. Het gaat de meeste mensen denk ik helemaal niet om privacy, maar om het feit dat Instagram nu simpelweg in is en veel mensen erheen verhuizen. Marketing op Instagram lijkt intussen ook lucratiever dan op Facebook.
Het zat eraan te komen. Mensen worden steeds meer bewust van het idee dat "zij" het verdienmodel zijn. Een leuk berichtje van een opa en oma omdat hun kleinkind zwemdiploma A heeft gehaald en gelijk bijten de advertentiehaaien in met zwemles advertenties . . .
Dat is de Google manier
FB komt met zwembaden, wellnes en massagesalons.

Die zijn iets 'relevanter' en nauwkeuriger.
Iemand die zijn diploma gehaald heeft, hoeft geen zwemles meer te volgen natuurlijk

Google denkt nog steeds dat als ik een Tent bekijk op images, ik 2 jaar later nog steeds geïnteresseerd ben in zo'n type tent.
Privé gebruik ik Facebook heel weinig, enkel nog twee groepen waar ik in zit en voor mijn website (hobby/semi-zakelijk). Het is dat fora leeg raakten door Facebook, maar het liefste zou ik er ook mee nokken. Dus laten er maar veel Nederlanders FB verlaten, dan kan ik de boel daar ook opdoeken. Snap sowieso niet waarom groepen zo groot zijn geworden op FB vergeleken met fora. Op fora is alles goed vindbaar, duidelijk etc. alleen moet je je registeren waren ze natuurlijk lange tijd niet responsive voor smartphone.
Misschien omdat FB persoonlijker is dan op fora. Fora is toch al snel anoniem(er) en een halve kroeg/slow chat (mits toegestaan). Plus ik vind op fora praat je met grote groepen mensen snel over elkaar heen omdat het niet anders kan, terwijl op pagina's reageer je gericht op berichten. En ja je kan quoten op fora, maar of de persoon waarop je reageert van een quote van 4 pagina's terug nog gaat reageren is de vraag. Tweakers heeft dan nu wel de tagging en notificatiemogelijkheid, maar dat is natuurlijk ook niet overal zo. Heeft beide voor en nadelen.
FB is persoonlijker, hoewel als je soms ziet wat mensen zeggen, vraag je je af of ze weten dat ze onder de eigen naam iets zeggen. :)
Verder heb je gelijk, een forum moet wel die tag-functie hebben, anders kan je quoten wat je wil, maar zonder notificatie is kans op antwoord op een druk forum, klein. Maar de zoekfunctie op FB gebruikt men niet, dus zie je bepaalde vragen elke keer tot vervelens toe weer terugkomen.
FB staat onder een alias, echt niet mijn eigen naam, en wat hun 'administratie' betreft, ik ben world-traveller.
Ik log in vanaf de halve wereld, maar net waar mijn VPNboer me op dat moment ingelogd heeft. ( momenteel UK dus )
Paar jaar geleden een keer gedoe gehad, omdat ik vanaf de VPN in NL toevallig op het reguliere IPadres inlogde van het hotel in Parijs.
Dat was onmogelijk, 30 minuten van Amsterdam -> Parijs .... wij willen uw paspoort zien, anders blokkade.
"Prima, geen paspoort, je krijgt geen naam, geen telefoonnummer ... DoeiDoei"
Vanaf datzelfde IPadres een nieuw account aangemaakt, met andere naam ... klaar !
Is nu alweer zo'n 5 jaar actief, en doet hetzelfde, mogelijk zomaar van NL naar UK, of Mexico ..

Maargoed, makkelijk, geen vrienden op die accounts, geen verjaardagen en geen zwembadfoto's op vakantie.
Dus één van de vele fake-accounts ;)

Tijdje actief geweest op potentieel goede groepen.
Leuke sfeer, goede tips en truc, veel aandacht voor moderatie en respect.
Tot er gegroeid moest worden ...
Elke dag weer "hoe doen we dit, waarom doen we dat"
Terwijl het letterlijk in de post erboven staat omschreven.
Wijs je daar op, ben je asociaal, heb je geen begrip voor de minder 'technisch' aangelegde mensen, en een arrogante lul die net zo geod kan antwoorden, ipv "kijk hier even" met linkje en al

Van 30 groepen varierend van koken tot ICT, naar 2 ... wegmisbruikers en zwabberaars.
( en maar ééns per week inloggen ... ) scheelt wel veel tijd ...
Ze controleren inderdaad slecht op die namen. Ik sta er wel gewoon met mijn naam op. Maar ik post persoonlijk niets. Simpelweg omdat mijn leven net zo oninteressant is als van de meeste mensen en het ze geen zak aan gaat wat ik doe.

Ik heb nog niet meegemaakt dat men iemand asociaal noemde als er op gewezen werd waar het stond, maar uiteraard wel een paar keer LMGTFY gestuurd. Heb het idee dat een grote groep mensen op social media nog nooit van Google hebben gehoord. Ik merk het ook op mijn website, waar ik niet voor adverteer, dat er een lichte afname (13-17%) is te zien en men gewoon niet meer kijkt op Google / het web, omdat Facebook en anders social media voor veel mensen 'het internet' is geworden. Best jammer, want er zijn zoveel goede websites met informatie te vinden.

Geen social media scheelt inderdaad bergen tijd en maakt je waarschijnlijk een stuk gelukkiger.
In tegenstelling tot Facebook laat Instagram, overigens ook eigendom van Facebook, juist wel een stevige groei zien.
Van de regen in de drup dus. FB heeft zoveel manieren om een ieders data te verzamelen dat ze dit niet gaan opgeven. Deze vorm van datavergaring zal uiteindelijk ook naar Instagram gaan en dan is men effectief niets opgeschoten.
Maak dat maar eens duidelijk aan mensen die niet zo in de IT zitten. Op de een of andere manier snappen die dat niet. Zo ken ik iemand die wel van facebook af ging, maar wel de facebook messenger bleef gebruiken. Uuhhh... Nee, ik heb die zooi ruim een jaar al afgezworen. Whatsapp ben ik al 5 jaar weg.

Gratis software en diensten bestaan niet. Zo simpel is dat. Maar mijn ziel (lees: contacten en metadata) verkopen doe ik liever aan een paar kleine, dan aan 1 grote despoot.

Ik denk nog na hoe ik het beste kan ontGoogelen. Purism is een mooie stap.
Gratis software en diensten bestaan niet. Zo simpel is dat.
Shit, Linux ook maar meteen deinstalleren dan...

Ik snap je punt wel, maar zomaar een voorbeeld dat aangeeft dat je stelling niet klopt :)
Linux is niet gratis. Het is 'free'; https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html
Maar wij zijn "stomme Nederlanders" en vertalen Free Software als Gratis Software.

Linux deïnstalleren? 'dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M count=1' ;-)
In plaats van aan te nemen dat ik niet begrijp dat free voor vrij staat, kun je misschien beter proberen te begrijpen wat ik precies bedoel, zodat je daarna tot de conclusie kan komen dat ik die distributies bedoel die weldegelijk gratis zijn ;)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 januari 2019 17:20]

Nog steeds. Niet alle software is gratis, maar er is nog steeds genoeg gratis software beschikbaar.

Een Linux distro hoeft niet per definitie kostenloos verspreid en/of ter beschikking te worden gesteld. Veel zijn dat echter wel.

Duik github op, en er is genoeg code te vinden die je gratis, en zelfs commercieel, kan gebruiken. Wel even de licentie checken inderdaad.

Er zijn meerdere bedrijven die hun geld verdienden met dienstverlening rond het product dat zij gratis, als in kostenloos, ter beschikking stellen.

Niet met het doel om je gegevens te verzamelen. Niet met het doel om je advertenties voor te schotelen. Enkel met de optie tot het afnemen van betaalde ondersteuning.

Wat er vaak toe leidt, dat het product gratis is voor de consument, en bedrijven betaalde contracten afsluiten voor ondersteuning.
Ben ik ff blij dat bij mij Windows op sda zit.
Bedankt voor de tip. _/-\o_
Het nare is, dat meer en meer bedrijven de laatste tijd beter bereikbaar zijn via FB dan via e-mail of telefoon. Alleen al daarom zal ik dus niet snel mijn account compleet opzeggen, ook al gebruik ik het weinig.
Als dat serieus je reden is zou ik vooral blijven....

De reden dat bedrijven juist op Facebook beter te bereiken zijn is omdat ze bang zijn als er iets misgaat publiekelijk aan de schandpaal genageld te worden door gebruikers van Facebook en daar de vriendjes van en dat willen ze aan alle kanten voorkomen. En dat is makkelijker op het platform.De sociale druk achter Facebook is groter dan dat jij een mailtje stuurt of een belletje pleegt.

Zodra minder mensen gaan facebooken zal ook de service waar jij het nu over hebt bij die bedrijven op dat platform minder gaan worden. Of zelfs verdwijnen.
De sociale druk achter Facebook is groter dan dat jij een mailtje stuurt of een belletje pleegt.
Hangt van het medium af waar je de klacht openbaar maakt. Mijn conflict met de NS omtrent het vernieuwen en aanleveren van een jaarkaart was plotsklaps snel opgelost toen ik op een algemeen openbaar forum (klacht.nl of zoiets) mijn probleem openbaarde. Naam en toenaam van de onhebbelijke medewerkster vermelden hielp waarschijnlijk ook mee.

Ook daar heb ik geen Facebook voor nodig.
Ik kan je vertellen dat ik nooit aan Facebook begonnen ben. Ik heb nooit een bedrijf niet kunnen benaderen zonder Facebook, dus snap niet wat je bedoelt. En mocht je een bedrijf weten die echt alleen via Facebook benaderbaar is zou ik meteen afvragen of dat wel een pluis bedrijf is.
Ik zeg ook niet dat bedrijven alleen via FB communiceren ;) Maar het lijkt wel een trend dat de klantenservice sneller reageert via FB chat. Het ligt ook aan het bedrijf uiteraard. Onze gemeente reageert pas na een paar dagen via FB chat..

Maar als het bij pakweg Vimexx druk is, doen ze de chatfunctie op hun eigen website dicht, terwijl die op Facebook open blijft. Je kan ze ook mailen hoor, maar meestal wil je het probleem zo snel mogelijk oplossen uiteraard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee