T-Mobile stopt in Nederland in 2019 na zeventien jaar met mms

T-Mobile stopt in Nederland in januari 2019 met mms. Dat bevestigt de provider tegen Tweakers nadat er een melding opdook in de prijslijsten van de nieuwe abonnementen. Volgens T-Mobile is mms een sterk verouderde techniek.

Het stoppen van mms is volgens de provider logisch, want de techniek is uit de tijd. "De maximale berichtgrootte is slechts 320KB", aldus woordvoerster Kathleen Loods. "Daar kun je nog net een gecomprimeerde foto mee versturen maar een muziek- of videofragment ter grootte van maximaal 320KB is in deze tijd helemaal niks."

Bovendien is de populariteit van de dienst al een tijdje aan het teruglopen. "Vergeleken met de populaire berichtendiensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger is het aantal gebruikers en berichtenverkeer van mms een druppel op een gloeiende plaat. Exacte aantallen zijn niet beschikbaar."

Dat T-Mobile stopt met mms, staat sinds het ingaan van de nieuwe abonnementen in de prijslijsten die online beschikbaar zijn. Diverse tweakers tipten de redactie over de melding "de MMS Dienst zal per januari 2019 niet langer worden aangeboden", die in een voetnoot staat. KPN stopt per 1 juli 2017 met mms. Wanneer en of andere providers ophouden met de dienst, is nog niet bekend.

De opvolger van sms en mms is rcs, maar T-Mobile heeft geen plannen voor een Nederlandse introductie van die techniek. "Rcs vraagt hoge investeringen en kent in de praktijk nog steeds problemen die een goede werking van rcs-diensten in de weg staan. Het zit hem voornamelijk in de interoperabiliteit tussen verschillende technische implementaties van de netwerkproviders waardoor de end-to-endwerking niet goed kan worden gewaarborgd."

Mms gold als multimediale variant van sms en is een dienst om onder meer foto's, geluidsfragmenten en video's te versturen via het mobiele netwerk. Vanwege de relatief hoge kosten en de onzekerheid of de ontvanger de foto wel kon bekijken of via een link op de computer de foto moest raadplegen, kreeg het nooit veel populariteit. Met de opkomst van mobiel internet via 3g en later 4g is de dienst overvleugeld door de vele diensten waarmee telefoongebruikers foto's, video's en muziekfragmenten naar elkaar kunnen sturen. T-Mobile biedt sinds 2002 mms aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-02-2017 • 18:19

151 Linkedin

Submitter: Napsju

Reacties (151)

151
151
93
6
0
52
Wijzig sortering
Naast T-Mobile geldt dit ook voor Ben.

KPN stopt voor Prepaid en Abonnementen hier in Juli 2017 al mee. Dit is terug te lezen in de tarievenlijsten(screenshot).

Vodafone heeft vorige week gezegd dat zij nog geen plannen hebben om met MMS te stoppen.

Andere providers, waaronder Simpel zijn in 2015 al gestopt met MMS. Simpel zette dit uit voor alle abonnementen die in 2015 of later zijn afgesloten.

[Reactie gewijzigd door RobinF op 1 februari 2017 18:36]

Anoniem: 291692
@RobinF2 februari 2017 08:21
Dat het nog zolang heeft bestaan vindt ik al een wonder :) ik heb nog nooit in me hele leven een MMS verstuurd, het werkte maar half of je moest naar een site om het bericht te bekijken omdat jij dan die MMS weer niet kon ontvangen. Maargoed dat ik het niet gebruikte betekent uiteraard niet dat de rest van de wereld het ook niet deed ;)
Ik heb er in heel die tijd maar 1 gestuurd, en die kwam niet aan :D
Bij mij idem. Paar keer geprobeerd, nooit geslaagd.
Nooit meer de moeite genomen.
Onder water is de berichtuitwisseling vabn MMS per SMTP via een gesloten netwerk. Een soort heel dure e-mail dus. Plaatjes werden ook nog voor je verkleind.

Er waren zelfs telefoons zonder camera, waarmee je vooraf ingebakken plaatjes on versturen. Als een soort smiley zeg maar. Ik had toen zo'n toestel via Telfort, een Sagem was het. Leuke was wel dat je via de MMS-APN gratis kon internetten.
Nee! Ik heb nog genoeg vrienden om mij heen die weigeren om een smartphone aan te schaffen. We communiceren via sms en mms. Ik zou het zonde vinden als ik geen foto's meer kan sturen naar mijn vrienden. Hoeveel geld zou het schelen om mms uit te schalen? Ik denk dat de kosten zo laag zijn, dat je niet terug zal zien in de onderhoud kosten.
Dus omdat er een handjevol mensen een stokoude techniek die allang en breed ingehaald is willen behouden moeten providers kosten blijven maken. Het kromme is dat je vrienden om jou heen precies dat willen doen wat nu gewoon mogelijk is met de simpelste smartphones. Daar heb je geen high-end toestellen voor nodig, daar heb je ook geen abonnementen die op hypotheken lijken voor nodig.

Om moe van te worden, dat kop in het zand steken van velen die niet durven mee te gaan met innovaties en vernieuwingen.
Wat ook meespeelt is dat als een provider stopt met een dienst die in jouw contract staat je het recht hebt om je contract op te zeggen. Of voor zakelijke gebruikers te heronderhandelen. Ongeacht of je die dienst gebruikt.
Als de voorwaarden worden aangepast heb je dit recht ja. Maar dan zijn er denk ik nog altijd opstakels:
1 - De service stopt pas in 2019, wie legt zich uberhaupt zolang vast?
2 - Je moet dat onderdeel van je abonnement dat eigenlijk een lening van voor je telefoontoestel is in 1 klap afbetalen (wil en kun je dat?)
3 - Hoe redelijk is dat verzoek als je nooit MMS gebruikt?

Dat 3e is denk ik een juridisch addertje in het voordeel van de klant, T-Mobile zal je denk ik onder het contract moeten laten uitkomen. Maar dan is punt 1 nog altijd het meest relevant. Tsja. Ik gok dat T-Mobile met een mooie coulance regeling komt, iets met heel, heel, heel veel data.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 2 februari 2017 10:37]

Om moe van te worden, dat kop in het zand steken van velen die niet durven mee te gaan met innovaties en vernieuwingen.
Helemaal eens...
Op een gegeven moment wordt je ingehaald door de vooruitgang...
Niet alles dat nieuw is, is goed. En als je hier dagelijks de artikels leest weet je waarom. Wie steekt de kop in het zand?

Tweakers gaat meer over wat er allemaal mis gaat met ICT dan met wat er allemaal goed gaat. Je kunt niet elektronisch stemmen vanwege hacking. Mensen die geen smart phone willen om welke reden ook zijn wat mij betreft helden in de samenleving.

De +3 group think die je in de rug steunt is weer duidelijk zichtbaar. Altijd dezelfde onnadenkende knee-jerk reactie. Iemand is kritisch of wil iets dat op zich werkt behouden en BAM!! Hoe durf je dat te zeggen! Hen het gore lef eens tegen de stroom in te gaan.

Ik ga dus ook maar gewoon +3 aan hem geven. Wat een stelletje meelopende schapen hier zeg. Bah.

Je moest je dood schamen mensen, dat je niet voor jezelf kunt denken.
Ik leg even je persoonlijke frustratie en dat waardeoordeel over het cijfertjes rechtsboven naast me neer en reageer even inhoudelijk op je.

Niet alles dat nieuw is, is goed. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Maar we spreken hier over iets wat serieus obsolete is. MMS is gewoon ingehaald door snelle, fatsoenlijke internetverbindingen waarin je vrij bent applicaties of websites naar wens te gebruiken om de beperkte inhoud van je mms over te brengen.

Ik merk vooral dat bij heel veel verbeteringen men inderdaad de kop in het zand steekt. Angst voor vernieuwing? Is de comfort-zone dan zo erg dan men geen stap er buiten durft te zetten?
Als er zoiets is als 'angst voor vernieuwing' dan moet er dus ook iets daaraan omgekeerd zijn.

Angst voor stagnatie/stilstand.

Waarom weegt angst voor stagnatie/stilstand zwaarder? Leg me dat eens uit. Waarom hebben ze beide niet dezelfde wegingsfactor?

Waarom zitten we niet allemaal in een rolstoel? We kunnen benen afschaffen, we hebben tech die het leven sneller maakt.
Is dit echt het niveau van de mensen hier?
Ik bezoek Tweakers niet vaak. Maar door mensen zoals jou, die nogal ondoordachte domme antwoorden geven en zich druk maken om bepaalde plusjes of minnetjes op een reactie, word het mij ook in 1 klap weer duidelijk waarom ik hier niet vaak kom.

Laat me je advies geven: hef je account op en verlaat de site, je hebt hier niks te zoeken!

[Reactie gewijzigd door slijfer op 2 februari 2017 15:29]

Laat me je advies geven: hef je account op en verlaat de site, je hebt hier niks te zoeken!
Aan Vendar's Karma(badges) te zien levert hij niet enkel slechte feedback.
Ik hoop van niet. Maar ik analyseer. Ik weet dat anderen het (soms) (vaak) ook opvalt. Het mod systeem wordt misbruikt. En dus ben ik dat ook gaan doen. Ik downmod ongenadig wat me niet bevalt. Waarom, zou ik pretenderen en hypocriet doen?

Mensen die kritisch zijn over techniek/technologie/wetenschap worden gedownmod, mensen die techno-optmistisch zijn staan veel sneller op +1,2 of 3.

Als je (niet jij, hij) praat over 'niveau' dan zou dat woordje ook betrekking moeten hebben op group think. Ik schrijf hier omdat het hier harder nodig is dan elders.

Want emmm... ik weet niet of slijfer dat concept snapt, maar IK leef ook in deze samenleving. En ip heb een uitgeschreven opinie over bepaalde zaken. En dus nee, ik ga mijn account niet sluiten.

Eens in de zo veel maanden is er iemand die me een echte vraag stelt. Iemand die niet meehuilt maar zelf nadenkt. Die mensen zijn relevant. Want één persoon die ik kan bereiken door kritisch te zijn gaat meer invloed hebben op dit land dan de hersenloze techno-optimist die zich laat vertellen door een corporatie wat ie leuk moet vinden. :O

En die later huilie huilie doet omdat de IOT koelkast zijn naakte pik fotografeerde en uploadde naar Zanussi toen ie eens een pak melk aan de lippen zetten. :)

Ik kan iedereen garanderen die doorgaans wat ik schrijf helemaal nix waard vinden, dat dit me nooit zal overkomen.
Ik zal je geen +3 of -1/0 geven, maar je hebt wel gelijk. Ik zal er verder niet op in gaan, heb nog vele interessante artikelen/berichten te lezen ;)

[Reactie gewijzigd door born4trance op 3 februari 2017 17:00]

Via de postduif :9~

Even zonder grappen; waarom zou je anno 2017 geen SmartPhone hebben?

Als je ze wat wilt sturen zal dat op de zelfde manier moeten voor de tijd van de mobiele telefoon
Omdat je nog geen smartphones hebt (in NL) die 30 euro kosten.
Als je dat niet kan ophoesten moet je wellicht helemaal niet bezig zijn met die materie maar heb je wel andere zaken aan je hoofd.
Er zit een verschil in er geen geld aan uit te willen en geen geld er aan uit kunnen geven. Mensen die nog nooit een smartphone hebben gezien of willen, zien het als een waardeloos iets. Waarom zou je het dan kopen? 8)7

Iets is pas waardevol als mensen er zich aan hechten.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 februari 2017 19:59]

Omdat de mensen van de quote waar ik op reageerde al bekend zijn met smartphones en het als mogelijke last gaan ervaren dat er geen MMS meer is. Dan krijgt zo'n telefoon dus direct waarde. Of het dan een willen of kunnen verhaal gaat zijn is niet meer relevant. Wil je communiceren dan moet je switchen. Simpel.
Volgens mij vinden die mensen dat helemaal niet erg (ze bellen liever). De desbetreffende Tweaker vind het jammer.
Dat kan zijn, maar 49 euro moet toch qua budget wel lukken? De dumbphone die de meesten hebben heeft in ieder geval een veelvoud gekost van dat bedrag, dus dat hoeft geen excuus te zijn lijkt mij.
Tweedehands wel. En nieuw voor €55 wel, en nog goedkoper via Ebay. Het kan echt heel goedkoop, en dan werken de basisfuncties wel, zoals navigeren, Wikipedia, zaklamp, foto maken, Whatsapp.
Even zonder grappen; waarom zou je anno 2017 geen SmartPhone hebben?
Belachelijk goede batterijduur. Vermijden van de verleiding om continu je gsm uit te nemen en de wereld om je heen te negeren. Lage kostprijs van het toestel en abo.

Zelf heb ik wel een smartphone maar ik kan mij goed voorstellen waarom iemand er geen zou willen.
Anoniem: 399807
@!mark2 februari 2017 13:45
Vraag dat eens aan Snowden. Onder welke steen leef je?

Als je dat soort vragen anno 2017 nog stelt... 8)7 Met alle respect hoor... :(
Anoniem: 399807
@!mark3 februari 2017 11:35
Ik heb geen smart phone vanwege het mensenrecht privacy. Ik heb er geen vanwege principes. Misschien heb ik zelfs wel een ruggengraat.

Weg met Luddisme en techno-optimisme! Lang leve technorealisme en de gulden middenweg.
(Of langer leven dankzij...)

Lang leve rationeel denken en zelfrespect in de dagen van ICT en über-relativisme.
Ik ben benieuwd naar hun redenen om geen smartphone te kopen. Zou je die kunnen toelichten?
Ze vinden dat een smartphone je als mens laat veranderen. Je stuurt veel sneller een whatsapp dan dat je iemand opbelt voor een telefoongesprek. Ik wordt regelmatig gebeld door mij vrienden, maar ik sms liever naar hun. Bellen vindt ik persoonlijk lastig en niet altijd handig (locatie).

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 1 februari 2017 18:46]

Ben het helemaal met ze eens, ik heb er ook weleens aan zit te denken om een dumbphone te kopen en m'n smartphone aan de wilgen te hangen.

En dan denk ik maar ik kan niet zonder? Hoe moet ik een adres op zoeken, of navigeren of dit of dat dan? En dan bedenk ik me ineens dat ik dat 10 jaar geleden ook allemaal niet kon.

Ik begin er steeds meer aan te denken, heel de dag zit ik op dat ding te kijken. Vreselijk.
Kun je niet gewoon niet de hele dag op het ding kijken? Dat kan toch gewoon?
Nee, dat kan dus niet. Die dingen zijn ontworpen om gehanteerd te worden. Geluidssignalen, tril functies i.c.m. de menselijke behoefte aan sociaal contact maakt een smart phone een verslavende drug.

Zie recentelijk onderzoek dat zelfs hier werd ge-artikelt.
Al die meldingen kun je uitschakelen...
Nee dat kan niet. Want dat maakt de phone zinloos. En mensen hebben geen controle over hun eigen verlangens. Althans, niet veel.

Dus nee, for all intents and purposes kan dat niet.
Als je geen melding krijgt maar Whatsapp moet openen om te zien of je een bericht hebt, maakt dat de telefoon niet zinloos.

Je hebt wel gelijk dat dit niet zou werken voor mensen die zich niet kunnen bedwingen om dan de hele tijd te checken of ze nieuwe berichten hebben. Maar misschien zou het goed zijn voor hen om zich eens te trainen hierin! Je mist namelijk een aantal dingen die het leven makkelijker maken, zoals navigatie, encyclopedie, als je een domme telefoon hebt.
Maar is het niet raar dat om je leven makkelijker te maken je een cursus moet doen? 8)7 Als technologie zo gevaarlijk is dan is het geen goede tech. Simpel zat.

Waarom doen we niet gewoon lood in verf op kinderspeelgoed en leren we kinderen het speelgoed niet in de mond te stoppen?

:?
Haha met trainen bedoel ik niet een cursus, maar gewoon jezelf een beetje onder controle houden.

Een betere analogie vind ik een fiets. Je loopt het risico te verongelukken als je te hard fietst, maar je kunt je ook gewoon inhouden. Geen fiets nemen is een wat gekke manier om met de kwestie om te gaan.

Ik snap zelf niet echt waarom het zo moeilijk is om niet de hele tijd op je telefoon te kijken, heb er totaal geen problemen mee en vind het, net als een pc, een verrijking van mijn leven dat ik b.v. Van Eeden kan lezen wanneer de trein vertraging heeft. Maar als iemand anders daar een probleem mee heeft moet hij geen slimme telefoon nemen, ook prima. Net als ik het prima vind dat alcoholisten geen alcohol drinken.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 4 februari 2017 16:11]

Ben het helemaal met ze eens, ik heb er ook weleens aan zit te denken om een dumbphone te kopen en m'n smartphone aan de wilgen te hangen.

En dan denk ik maar ik kan niet zonder? Hoe moet ik een adres op zoeken, of navigeren of dit of dat dan? En dan bedenk ik me ineens dat ik dat 10 jaar geleden ook allemaal niet kon.

Ik begin er steeds meer aan te denken, heel de dag zit ik op dat ding te kijken. Vreselijk.
#FOMO :+
Dat kan je zelf heel goed de baas.

* FreshMaker had hetzelfde, vergroeid aan het scherm, tot op een dag 'de' knop omging.
Primaire accounts op de sociale media gestopt, geen FB, Twitter, en andere nieuwsverzamelaars ( rtl/nu/telegraaf )
De eerste weken lastig, want mensen blijven je opzoeken 'waarom reageer je niet op X ?'
Maar buiten een handvol directe kennissen mist niemand je aanwezigheid meer na dag 7 ;)

Ik gebruik een FB account zonder 'vrienden' want soms wel handig om ergens WiFi of gratis koffie te krijgen :+
Twitter idem, ik "volg" alleen webcareteams die ik nodig heb, en verwijder deze later weer.
Nieuws lees ik online toch wel ( dankzij mijn werkplek en functie gewoon mogelijk ) en thuis.

Alleen navigatie, in de auto is nu al verouderd ( na de 6e maand al ) en wil er 99€ voor hebben om 2 jaar updates te verzenden, telefoon is 'gratis'

Bijkomend voordeel, de Samsung S6 gaat 52u mee, indien nodig 72u.
Kostentechnisch zou ik zelfs kunnen besparen, door mijn databundels helemaal op te zeggen/verlagen naar een paar MB ( onbeperkt prepaid kpn voor paar centen p/m )
Maar DIE stap durf ik nog niet te maken :+

#FOMO never goes away

/ einde rant ;)
Ik neem aan dat we je dan ook niet meer op tweakers zien? Tenzij tweakers de nieuwsberichten per post naar je toe stuurt.

We leven nou eenmaal in een wereld waarin de smartphone belangrijk is. Er geforceerd geen gebruik van maken slaat nergens op. Je begraaft je vlees toch ook niet in de tuin om ht vers te houden?

Ik ben wel van mening dat we er minder sociaal door zijn geworden. Of anders sociaal? Ik heb mu contact met mensen waar ik anders geen contact (meer) zou hebben.

Ik heb er alleen wel grote moeite mee als mijn vrouw naast mij op de bank niet aanspreekbaar is als ze zit te appen. Dat heeft met fatsoensnormen te maken en die kunnen we zelf bewaken. Daar is niet de smartphone, maar daar zijn wij zelf voor verantwoordelijk.

Ik bel of app dus niet terwijl ik afreken bij de kassa, laat mijn smartphone gewoon in mijn zak in een restaurant en praat in mijn pauze gewoon met collega's.

Maar ik maak ook videocalls met mijn dochter als ze naar bed gaat terwijl ik een late dienst heb, maak via whatsapp groepsafspraken met mensen die moeilijk bij elkaar te halen zijn en ik lees het nieuws terwijl ik zit te poepen.

Je bent helemaal zelf bij de mate waarin een smartphone invloed heeft op je leven. Zowel positieve als negatieve invloed.
Tuurlijk wel, ik zit heel de dag achter een PC op m'n werk dus af en toe voor de ontspanning lees ik Tweakers. Dat vind ik toch wat anders dan constant op je smartphone kijken. Sterker nog, ik surf vrijwel nooit naar tweakers op m'n telefoon.

En die fatsoensnorm die jij noemt, dat is hetzelfde als in de VS waar ze zeggen guns don't kill people, people with guns do. Daar ben ik het ook niet mee eens net als dat smartphones geen asociaal gedrag zouden veroorzaken maar de mensen dat doen. We zijn echt een zombiegeneratie geworden, heel de dag achter onze telefoon, of we nou in de auto zitten, op de fiets, lopend iedereen is constant met zijn telefoon bezig. De facebookgeneratie.

Ik ben het wel met je eens hoor je bent er zelf bij en zeker in mijn vak is het waarschijnlijk onrealistisch om m'n smartphone in te ruilen voor een dumbphone maar ik droom er eerlijk gezegd wel steeds vaker van.

Ook op sociaal vlak weet je wel, bijv. mijn ouders die vinden dat ik maar heel de dag bereikbaar moet zijn en als je even niet op whatsapp reageert krijg je commentaar van je hebt hem wel gelezen waarom reageer je niet? Vroeger was je weg dan rinkelde de telefoon thuis en hadden ze aan de andere kant pech, heerlijke tijden waren dat.

Ik denk ook dat het een bubble is, al dat social networking gedoe. Op een dag is iedereen er denk ik gewoon helemaal klaar mee, willen ze hun eigen leven weer terug en dan stort het zaakje in.

Edit: En btw ik zeg niet dat we de smartphone volledig uit moeten bannen, misschien is het een idee om een dumbphone er naast te hebben dus gewoon combineren. Als ik dan op visite ga ofzo neem ik een dumbphone mee. Dat is nog wel een goed idee.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 2 februari 2017 15:19]

Wellicht hebben ze gelijk. Aan de andere kant heb je zelf in de hand hoe je je smartphone gebruikt, je kan hem zo dom laten als je wil (lees: niet alle functies gebruiken of apps installeren, internetblokkade aanvragen bij provider om perongeluk dataverkeer uit te sluiten)

Ontopic: Begrijpelijk dat de providers stoppen met mms, het is een medium wat vrijwel niet meer gebruikt wordt, en is ingehaald door de rest (im-apps). Jammer voor die paar verstokte gebruikers, maar dat is dan ook alles.

[Reactie gewijzigd door Chris.nl op 1 februari 2017 19:01]

Voor mensen met een dumbphone is een van de grootste voordelen toch wel de lange accuduur. Die is bij een smartphone een stuk minder lang (hoewel mijn opa met z'n LG L Bello er ook al eens 14 dagen heeft weten uitpersen dacht ik). Maar bij eenzelfde gebruik zal een dumbphone nog heel wat langer mee gaan.

Een andere reden is dat voor sommigen ook een touchscreen niet praktisch is wegens fysieke beperkingen (bij ouderen bedoel ik dan) of werkomstandigheden (de bouw etc).

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 1 februari 2017 19:26]

Klopt mijn vrouw heeft 3 maanden geprobeerd met een touchscreen telefoon om te gaan. Verschrikkelijk frustrerend was dat voor haar. Heb daarna weer een dumbphone voor haar gekocht en ze is weer gelukkig en blij.

Het liefst zou ze nog gewoon een nokia 3310 gebruiken
Als je geen data gebruikt, en het scherm alleen aan hebt om af en toe te sms'en, en je en goede batterij hebt, denk ik dat je nog wel een stuk langer met een slimme telefoon kunt doen dan 14 dagen?
Zelfs als je de telefoon niet aanraakt zul je waarschijnlijk bij de meeste telefoons een week niet halen.
Een week ga je echt makkelijk halen. Dat is echt geen enkel probleem. Zeker als je even naar de instellingen kijkt om zaken als locatie, BT, schermhelderheid wat lager. Dan alleen gebruiken voor hier en daar een belletje kom je zonder moeite de week door.
Anoniem: 399807
@Chris.nl2 februari 2017 13:42
Dat is te simpel. Het is raar maar waar, maar je kunt niet van mensen aannemen dat ze altijd het slimste doen of de beste keuze maken.

Als je technologie gebruikt, gebruikt het ook jou. Mensen hebben niet de psychische weerstand, kracht of het vermogen om zich met succes te verzetten tegen technologie. Soms, maar niet altijd en het hangt af van de omstandigheden kun je eens iets niet doen of gebruiken.

En dat is omdat technologie met de paplepel wordt ingegoten. Het is een paradigma.

Je slaat mensen te hoog aan.Mensen zijn niet zo sterk als je denkt. Groepsdruk, vooral bij jongeren (is iets neurologisch) speelt een enorme rol. Daarom accepteren jonge mensen sneller nieuwe dingen dan oude lui.

Dat wetende, van de mens als ras en van jezelf, vind ik het getuigen van moed en hersens om nee te zeggen tegen een smart phone.

Recent onderzoek laat zien hoe verslavend het gebruik er van is.

Dus heb je jezelf in de hand? Nee. 85% niet.

Waarom wil DNB contant geld behouden? Als het aan velen hier ligt moet alles contactloos, want het is nouveau. Oude dingen zijn niet altijd slecht en hoeven niet altijd maar uitgerangeerd te worden.

En al helemaal niet als wat als alternatief beschikbaar kwam, slecht is voor je privacy. En daarmee andere mensenrechten. En daarmee de samenleving.
Mooi toch dan, dan wordt hun phone weer wat dommer, precies wat ze willen.
Das bullshit, dat ligt nog altijd geheel aan jezelf. Als je niet aan de whatsapp wil bepaal je dat zelf. Maar dat wil niet zeggen dat je geen smartphone kan nemen... Daarmee kan je zoveel meer... Ik snap het besluit wel, tijd voor vernieuwing, mms(en eigenlijk ook sms) en gewoon zwaar achterhaald en mms is bovendien tegenwoordig een gevaarlijke dienst.
Je vrienden zouden dan maar moeten moderniseren. Ze zijn waarschijnlijk 2 van de 50 mensen die deze dienst nog gebruiken
Ze moeten helemaal niks ken ook nog zat met normale telefoon, het belangrijkste is bereikbaar te zijn en dit ben je met dumphone.
Thuis heb je internet en kan je alles zien wat je wil, niet iedereen heeft de behoefte alles overal te moeten kunnen zien.
Mocht een smartphone inderdaad veel duurder zijn dan een simpele samsung klap telefoon dan ja okay, maar je kan voor 40 euro een goedkope Android telefoon kopen met Whatsapp mogelijkheden dus waarom zou t-mobile nog moeite doen om die paar honderd mensen nog te helpen.
Mocht een smartphone inderdaad veel duurder zijn dan een simpele samsung klap telefoon dan ja okay, maar je kan voor 40 euro een goedkope Android telefoon kopen met Whatsapp mogelijkheden dus waarom zou t-mobile nog moeite doen om die paar honderd mensen nog te helpen.
Die al vastloopt door deze aan te raken.
Kijk tot jan 2019 is nog lang genoeg voor mij.
Mochten ze me dezelfde korting geven op nieuwe abo's als ik nu heb stap ik wel over.
hahaha2223 heeft het volgens mij over mensen die op een "dumbphone" mms gebruiken. Bereikbaar zijn kan altijd nog via bellen en sms'en. Zelf heb ik ook altijd nog een dumbphone in huis voor het geval dat.
Moet idd niet maar dan moet je ook niet gaan piepen dat he uit de lucht gehaald wordt want je kan nog steeds communiceren maar het daarom maar niet aanschaffen van een smartphone is gewoon hypocriet en geen reden.
Als ze geen smartphone willen, kunnen ze een dumbphone kopen, anders kunnen ze hun foto's gewoon met een smartphone versturen.
Het gaat hier over Mms, niet bereikbaarheid
Ik vind de term 'dumbphone' nogal dom. Omkeerkunde.

Wat is er 'smart' aan een telefoon die je privacy aantast, die je verslaafd maakt aan het gebruik er van?

Een simpeler telefoon is veel slimmer, want die helpt je rechten te behouden en de democratie veilig te houden.
Nogal dom, haha.
Ik gebruik gewoon de algemene namen, meneer tin-foil hat.
Snowden. Wie lacht nu?

Je bent niet goed bij als je anno 2017 nog 'tin-foil hate' gebruikt.

Je eigen naam.
Ik ken ook mensen die geen smartphone willen. Een oud mobieltje is gewoon simpel, robuust, klein, batterijduur van een week minimaal. Ik snap dat wel. Zo raar is dat niet. Maarja die mensen die daarvoor kiezen hebben ook niet de behoefte om te mms-en. Een sms sturen ze wel.

Dus de meeste zullen er geen problemen kee hebben.
Ik ken genoeg mensen die een low-end smartphone hebben en die geen behoefte hebben aan een hele dure smartphone met alles erop en eraan. Ze hebben ook geen internetabonnement, maar gewoon prepaid.

Op Wi-Fi kunnen ze gewoon WhatsApp'en en dan hoef je echt nooit meer een MMS te versturen.
Smartphone weigeren, is prima hoor, dan stuur jij het toch via email? Of post is ook een optie.
Dan ga je langs en communiceer je op die manier. Problem solved. En als ze niet bij de tijd willen komen tjeh. Er rent immers ook geen bode meer tussen Athene en Sparta...
Anoniem: 399807
@Typhone2 februari 2017 13:49
En zou dat geen goed idee zijn. Een rennende bode? Dat scheelt een boel uitstoot en dus beter voor NMK.
Ik vraag me meer af: geen smartphones maar toch foto's willen ontvangen? Waarom wil iemand op een Alcatel een foto ontvangen?
Dus om die vrienden die weigeren te moderniseren moet zo'n oude dienst blijven? Wat kost een budget smartphone nou. Paar tientjes.

Valt me mee dat je niet meer met een postduif communiceert.
Anoniem: 399807
@xoniq2 februari 2017 13:51
Valt me mee dat je een neocortex hebt.

Oud = slecht? Bullshit. Je bent gewoon zwak, als de rest. Geen weerstand tegen wat nieuw is. Niets origineels aan.

Postduiven zijn prima dieren. Heel handig, als de Russen straks onze netwerken plat leggen.

Wat ga jij dan doen?
Ook al zou het onderhoud ervan niet duur zijn, het feit alleen dat het onderhoud behoeft zou al voldoende reden zijn om het op te heffen. Er is echt nog maar een extreem klein percentage dat dit systeem gebruikt. Daarnaast kunnen ze die bandbreedte die daarvoor gereserveerd was misschien ergens anders voor gebruiken.

Ik begrijp dat dat voor sommige mensen jammer is, maar windows 95 wordt ook al jaren niet meer ondersteund ondanks dat er nog altijd mensen zijn die het gebruiken (ook dat is gelukkig nog maar een klein percentage). Mms is buiten dat ook nooit betrouwbaar geweest, er was altijd maar de vraag of het aan kwam, of dat het uberhaupt wel geopend kon worden door de ontvanger en dan als laatste, mms verzenden is duur, en ik dacht dat je zelfs moest betalen om er een te kunnen openen al weet ik dat niet meer zeker.

Als ik jou was zou ik je vrienden maar overhalen om een smartphone te halen (die er al zijn tegen prijzen van dumb of feature phones).
Foto's bekijken op een dumbphone is sowieso niet echt een geweldige ervaring. Ik zou ze mailen als ik jou was. En eventueel een smsje sturen dat je ze een foto gemaild hebt.
Vodafone nemen? Die bied het nog wel langer aan waarschijnlijk.. :)

[Reactie gewijzigd door AMD and INTEL op 1 februari 2017 21:56]

Maar waarom zou je iets in de lucht houden ( = kosten maken, investeren in updates, kosten voor support en onderhoud, stroom) wanneer het zo goed als niet meer gebruikt wordt? Ja, het is vervelend voor dat handjevol klanten die het nog gebruiken, maar die hebben gelukkig nog 23 maanden om iets anders te bedenken/zich mentaal erop voor te bereiden :)

Netwerken en technieken evolueren in rap tempo, legacy-technieken als MMS zijn allang voorbij gestreefd door dingen als WhatsApp e.d.. En wil je dat niet gebruiken (zoals ik) dan kan je met email al meer dan met MMS. En dat zit al jaaaaren op telefoons, al voor al het smartphone-geweld.
| Ik denk dat de kosten zo laag zijn, dat je niet terug zal zien in de onderhoud kosten.|

En dat baseer je waarop?
Hoeveel geld zou het schelen om mms uit te schalen? Ik denk dat de kosten zo laag zijn, dat je niet terug zal zien in de onderhoud kosten.
Ik denk dat je jezelf hier nog wel eens in kan vergissen.
Als de kosten echt zo laag geweest zouden zijn, hadden ze het vast wel aan laten staan.
Maar systemen die verouderen moeten kosten (relatief) steeds meer geld.
Dit hebben we dus ook met browsers. Mensen die steen bij been klagen dat ze niet een site kunnen bezoeken omdat de browser niet word ondersteund. Als het aan hun ligt dan blijven wij bij het web 2.0 principe hangen en komt er nooit vooruitgang.

Wat beter zal zijn is dat er een telefoon voor hun word aangeboden die minimalistisch is maar wel op de moderne techniek werkt. Anders blijven we in het jaar 0 steken. Soms moet je wel meegaan met de tijd.
Nu pas? Kan me niet eens meer herrineren wanneer ik dat voor het laatst gebruikt heb :) Heeft natuurlijk geen enkele toegevoegde waarde meer in deze tijd.

Rip.
zover ik me meen te herinneren gebruik je automatisch mms als je een bericht verstuurt dat langer is dan 160 tekens en/of je bij een kleinere lengte diacritische tekens gebruikt.
Een bericht langer dan 160 tekens wordt volgens mij in meerdere sms'jes verstuurt.
Correct, doch dat is mede land-specifiek. In Nederland waar MMS altijd erg duur was en SMS uit dikke/onbeperkte bundels kwam, werden keten-SMSjes gebruikt. Daar is ook een officiele standaard voor. Merendeel van Europa hanteerd dezelfde standaard.

In andere landen maakte men andere keuzes. In de USA waar text-only MMS net zo duur was als SMS, gebruikte men vaak automatisch MMS, want dat is groter qua capaciteit, heeft geen beperkingen qua tekenset en heel handig kan ook groeps-berichten sturen. Ook heeft men daar naast GSM ook CDMA techniek alwaar deze keten-SMS initieel geen standaard was, en anno 2017 nog steeds niet door alle CDMA-providers ondersteund wordt.

In Azie heeft men soms weer andere keuzes gemaakt, omdat bijvoorbeeld unicode niet altijd meteen beschikbaar was. En dat is vrij lastig als je een non-Latin taal hebt.

Om die reden zag je ook dat telefoons soms ook andere keuzes maakten. Zeker in de begin jaren van de smartphone, zag je soms dat de opkomende merken (Android, Apple) andere keuzes maakten betreft het opsplitsen van berichten tov de toenmalige dominante spelers zoals Nokia's.

In Nederland hebben providers MMS echter nooit ten volle benut en bovendien kunstmatig duur gemaakt, en dat is jammer (vanuit hun oogpunt), want ze hadden de opmars van apps flink kunnen remmen. Met name de uitgebreide tekenset, grotere berichten en groeps-berichten zijn zaken die veel mensen deden overstappen op apps, maar waren technieken die MMS ironisch gezien al jaren had. In landen waar deze MMS technieken wel gebruikt werden en het kostenverschil tussen SMS en MMS niet bestond, worden deze technieken dan ook vandaag de dag nog aanzienlijk meer gebruikt.

Ik denk echter niet dat veel mensen in Nederland MMS zullen gaan missen.
Klopt met de keten-SMS gedoe; Ik stuurde eens een lange SMS naar een oude telefoon toe, die kreeg 3 sms'jes binnen die alle 3 onleesbaar waren. Ik snap dan toch niet waarom het opeens onleesbaar wordt op het moment dat je een bericht in meerdere sms'jes verstuurd naar een telefoon die deze standaard niet support 8)7

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 februari 2017 23:11]

Het wordt vaak onleesbaar omdat de header van zo'n keten-SMS anders is en extra data bevat. De ontvangende kant, die waarschijnlijk enkel de normale header kent, interpreteerd de bits dan verkeerd en 'maakt er een potje van'.

Bijvoorbeeld omdat de text op een andere offset begint dan verwacht en men dan header data als text probeert weer te geven, maar de header data, data bevat bevat die niet geldig is volgens de 7-bit GSM encoding. Of iets soortgelijks.
En dan heb je het nog niet eens over het feit dat de implementatie van MMS per telefoon(merk) verschilde, zodat slideshows soms wel, soms niet werkten om maar wat te noemen...

Nee, het verdwijnen van MMS zie ik niet als een gemis, net zo min als bijvoorbeeld i-mode.
Apps hadden alsnog gewonnen, het duurt eeuwen voor een SMS bericht verzonden en ontvangen is, een whatsappje is zo over
Klopt, vandaar dat ik sprak over remmen :P

Al heb ik zelf weinig problemen met de snelheid van SMS. Verder lopen in het buitenland SMS en MMS inmiddels ook soms via IP-kanalen via SIP servers, en is er dus iets minder trage legacy techniek.

Maar SMS en MMS heeft het voordeel dat het ook cross-app werkt. In Nederland waar WhatsApp zo ongeveer op elke telefoon staat is dat minder een probleem, maar in de meeste andere landen is er niet één app die zo dominant is als in Nederland.
Waar haal jij deze wijsheid vandaan?
Ik begrijp dat het smsje in een mms veranderd als je van die emoticons erin stopt, maar als je langer dan 160 tekens typt geldt dit toch gewoon als 2e sms, bij 320+ 3e sms etc..?
Dit is redelijk normaal voor de standaard SMS app van Samsung (die ze leverden op de S1)
Heb zelf een samsung toestel en bij overschrijding van 160 tekens wordt het gerekend als 2e sms en niet als mms.
Ik meen mij te herinneren dat 'ie 'm wel omzet naar MMS, maar pas na 3 of 4 keer 160 tekens.
Klopt, groter dan 3 gekoppelde sms wordt een mms, welke weer goed is voor 1000 tekens in totaal.
Zal dan wel een instelling zijn, mijn note 4 stuurt het bij160+ gewoon als mms.
Best kut, want als je het stuurt naar een toestel die dat niet ondersteund (en die zijn er) komt dat bericht dus niet aan heb ik recentelijk nog gemerkt.
Nee dit is afhankelijk. Sommige apps/telefoons kiezen er voor om 2 SMS'jes te versturen. Dat is vaak goedkoper
In het algemeen: nee en nee... Bij overschrijding van de 160 tekens verzenden de meeste toestellen gewoon meerdere berichten na elkaar. Deze max lengte werd verlaagd naar 140 of 70 tekens, afhankelijk van de encoding (en daar gaan dan weer diakritische tekens onder vallen).
Nee, bij een bericht langer dan 160 tekens verstuurt hij 2 sms berichten. Al denk ik dat als je inderdaad speciale tekens gebruikt dat ie m dan wel naar mms schakelt. Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die het gebruiken (buiten het feit om dat het nooit echt populair was).
Nee, dat blijft een sms in Nederland. Ik heb het toevallig onlangs opgezocht, Wikipedia legt het uit.

Een mms kán inderdaad meer dan 160 tekens bevatten. Een sms kun je echter als keten versturen waarbij de eerste sms 160 tekens bevat en elk opeenvolgend bericht zo'n 140 (tenzij je emoji's gebruikt, dan is dat aantal 70 (UTF-16). De berichten na het eerste zijn korter omdat er een header wordt meegestuurd dat aangeeft dat dit een verlengde is van het vorige bericht.
Larger content (concatenated SMS, multipart or segmented SMS, or "long SMS") can be sent using multiple messages, in which case each message will start with a User Data Header (UDH) containing segmentation information. Since UDH is part of the payload, the number of available characters per segment is lower: 153 for 7-bit encoding, 134 for 8-bit encoding and 67 for 16-bit encoding.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 2 februari 2017 05:15]

Anoniem: 855731
@PetervdM2 februari 2017 07:16
Hangt van het toestel af
Ik blijf ook steken op één ontvangen mms-je. Totaal nutteloos ook nog. Ik zal het niet missen.
Ik kan me ook niet herinneren dat ik het ooit eens succesvol gebruikt heb, ik kan me wel een aantal keren herinneren dat ik het geprobeerd heb maar dat het niet werkte.
Met de interoperabiliteit tussen operators was het zo slecht gesteld dat als je eens een foto wilde versturen vanuit een ander land het nooit werkte. En laat dat nou de enige keren zijn dat ik dacht "laat ik eens een MMS naar huis sturen".
Wat gebeurt er dan als je als je provider het niet meer ondersteund en je krijgt een mms? Niks neem ik aan? Of betekent het uitschakelen dat je niet meer kunt versturen, maar nog wel kunt ontvangen (lijkt me niet).
Nope, niemand kan je meer iets sturen. De netwerkapparatuur is dan gewoon afwezig.
Niet waar. De meeste mms centrales weten dat de ontvanger geen mms ondersteuning heeft. Je krijgt dan een sms'je met een link naar een web pagina waar je de content met een password kan opvragen.
Maar dat zou raar zijn, want dan zouden providers de hele back-ends in stand houden. MMS op de toren vereist nu net vrijwel geen investeringen. Ik denk dus dat ook de conversie naar SMS en download-URL gewoon zal verdwijnen.

Maar wel zullen het zien ... :+
In 2002 heb ik bij Ben het eerste MMS systeem geinstalleerd wat de legacy gebruiker een SMS stuurde om de berichten online te bekijken. Dat gaat aan de hand van de device profiles, dus ja het netwerk weet precies welk type apparaat, welke software versies welke capabilities heeft. (CCCP heet dat)

Ik vind het zelf een wonder dat MMS nog steeds gebruikt wordt.

EDIT: De infrastructuur bestaat uit zo'n 10 servers, maar het kan ook met 2. De legacy SMS pagina's gaan dan ook plat, dat is onderdeel van de MMS-C. Theoretisch gezien kan de verzendende partij direct een DATA-SMS versturen met de downloadlocatie, maar in de praktijk staat geen enkele providers dat toe. MMS-jes naar een provider verdwijnt in het putje, je krijgt daar failed delivery notification voor, tenzij dat op je telefoon uitstaat.

[Reactie gewijzigd door slaapkopje op 1 februari 2017 21:25]

Wat bedoel je met Mms "op de toren"?

Ik zeg niet dat men iets in stand gaat houden, ik zeg alleen dat niet elke provider mms ondersteuning hoeft te hebben. Maar iedereen gaat de stekker eruit trekken. Wij (een mvne) hebben het niet eens gebouwd: vrijwel geen klant vraagt er naar. Ik was jaren geleden eens op het tmobile NOC en daar was destijds de mms traffic graph ten opzichte van het andere verkeer toen al koddig: een near-flatliner. Het verbaasd me dat het nog zolang gedraaid heeft.
Ik bedoel dat als je ondersteuning biedt voor het krijgen van een SMS met downloadable link, je daarvoor een groot deel van de MMS backend overeind moet hebben.

De signalering en communicatie apparatuur tussen toren en mobieltje zelf kun je dan weglaten, maar het merendeel of in ieder geval een groot deel van de infrastructuur moet je behouden.

'slaapkopje' legt het verder in meer detail uit in zijn EDIT. Ikzelf ben niet goed op de hoogte van de server-zijde, maar wel goed bekend met de client-kant en data-protocol zoals je uiteindelijk toegestuurd krijgt en daar win je maar weinig. Als ik het simpel uitleg en je het protocol bekijkt onder de motorkap is MMS namelijk zelf ook niet meer dan een berichtje met URL.

Ik vermoed dus net als 'slaapkopje' dat men de hele stekker eruit trekt, en dus ook ontvangen als downloadable link niet meer gaat lukken.
De download link is voor de ontvanger niet meer dan een SMS. Ik kan prima MMS van T-Mobile ontvangen nu, terwijl ik alleen een SMSc heb staan. De T-Mobile MMSc stuurt mij een SMSje via onze SMSc.

Maar dit is een meta-discussie: MMS is dood... al jaren. Weg ermee.
De download link is voor de ontvanger niet meer dan een SMS.

Maar waar denk jij dat die MMS dan opgeslagen is? 8-) Die staan op de backend servers van jouw provider. Bovendien is al het werk om de MMS zoals ontvangen is daar op te slaan, ook reeds gedaan, ongeacht hoe de data daarna op jouw telefoon komt.

Ik was wellicht niet duidelijk, maar MMS zelf onder de kap is ook niet meer dan dat. Een client-telefoon ontvangt igv MMS een paketje data met daarin een soort URL, waarna de data gedownload wordt en afgebeeld als een bericht. Dus het ontvangen van een MMS-als-MMS weglaten als provider, maar het ontvangen van een MMS-als-SMS+URL blijven ondersteunen, is niet wezenlijk anders qua infrastructuur. Je moet als provider een groot deel/merendeel van de hele infrastructuur overeind houden.

Ook wordt op de backends soms ook transcoding gedaan van media data. Ook die moet allemaal behouden blijven, om zo'n download linkje in een SMS werkend te houden.

EDIT: verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Armin op 2 februari 2017 00:11]

We blijven in rondjes lopen, ik zie wat je zegt maar in mijn optiek zit je er naast. Een ontvangende provider heeft in beginsel niets (tenzij er sprake is van SMS homerouting, dan heb je een SMSc nodig) nodig om MMS toch te kunnen ontvangen. Zoals ik zei: de versturende telco houdt dan de content op z'n MMS servers en stuurt alleen een SMS ter notificatie naar de ontvanger.

Ergo: als ik vanaf mijn Vodafone nummer (met MMSc in het netwerk) een MMS bericht naar ons netwerk stuur (wij hebben geen MMSc) dan krijg ik simpelweg een MMS downloadlink van Vodafone toegestuurd. Wij (de ontvanger) hoeft hiervoor niets in stand te houden.
Een ontvangende provider heeft in beginsel niets (tenzij er sprake is van SMS homerouting, dan heb je een SMSc nodig) nodig om MMS toch te kunnen ontvangen

Dat is enkel zo indien Vodafone of welke provider dan ook,
- de MMS media in een formaat stuurt dat dat de client-telefoon ondersteund.
- het toestaat dat de client hun servers benaderd, ook al is die zelf geen klant
- het qua kostenafhandeling zo allemaal best vindt om het zo te doen. Immers de verzendende provider wil wel betaald worden, en het hangt geheel af van diens verdienmodel of die dat zo dus best vindt.
- al het werk doet voor jou en een SMS stuurt met die link. Immers als de client-telefoon het als MMS wil ontvangen, of de verzendende provider wil geen SMS sturen, zul jij als ontvangende provider dat werk moeten doen en die URL of in een MMS of SMS moeten verpakken.

Realiteit is dat MMS doorgaans op de servers van de ontvangende provider staat, en alle afhandeling richting de klant ook door de ontvangende provider gaat. Misschien dat een kleine Nederlandse MVNO of zo, het zo kan regelen met grotere Nederlandse providers, en zo kan meeliften op het (net)werk van die grotere speler, maar zo werkt het niet met de grotere spelers onderling.

Dus als een grote Nederlandse speler MMS uitschakeld en diens backends weghaald, is het dorogaans gewoon afgelopen voor diens klanten, tenzij een verzendende speler extra werk gaat doen.

Wellicht dat bijvoorbeeld een Vodafone extra werk gaat doen, dat een MMS verzonden door een Vodafone klant naar bijvoorbeeld KPN, door een KPN klant dan nog te lezen is, maar mij zou dat verbazen. Vandaar ook dat ik zei, we zullen het zien.
Allemaal waar. Ik zei alleen dat het voor de ontvanger niet NODIG is. Technisch gezien werkt het (in Nederland) in ieder geval prima als de ontvangende telco geen MMS (meer) heeft.

En nu stop ik hierover :)
Het lijkt me dat het dan bij de verzendende provider al fout gaat; veel MMS implementaties zijn namelijk een soort SMTP netwerk. Maar, er is toch niemand die meer MMSt :+

[Reactie gewijzigd door RobinF op 1 februari 2017 18:43]

Ho ho ho, je vergeet die twee vrienden van Xieoxer. :+
Wat gebeurt er dan als je als je provider het niet meer ondersteund en je krijgt een mms?

Hetzelfde als vandaag de dag er geen contract is tussen jouw provider en die van de andere: het bericht wordt gewoon weggegooid bij de overgang. Enige verschil is tov 'geen contract' is, dat het daar stilletjes weggegooid wordt aan de ontvangende kant, en bij niet ondersteunen de verzendende kant waarschijnlijk de kans krijgt een foutmerling te geven aan de verzender.

Momenteel gebeurd dit vooral bij communicatie tussen buitenlandse en Nederlandse nummers, maar na 1 juli wellicht ook binnen Nederland, dus ik ben benieuwd.
Hebben ze het nog lang uitgezongen.
MMS was volgens mij zo'n 10 jaar geleden al nagenoeg over. De berichten waren best duur, en om nou te spreken van een oprechte meerwaarde tegenover SMS...

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 1 februari 2017 18:25]

De berichten zijn nu pas duur! Veel providers rekenen makkelijk 30-60 cent waarbij je soms nog kosten voor datagebruik er overheen kan betalen
Waren ze ooit goedkoper dan dat? Ik herinner me dat ik zelf nooit MMS gebruikt heb, omdat het ongelooflijk duur was vergeleken met SMS.

Hier is een prijslijst van T-Mobile uit 2006 waar ze ook al 50 cent waren. Tot wel 5x zo duur als SMS!

[Reactie gewijzigd door Overv op 1 februari 2017 19:23]

Dat ze duur waten was nog niet eens het grootste probleem. Dat je bericht bijna nooit aan kwam dat was een probleem. En kwam het wel aan dan was de beeldkwaliteit zo slecht of wist de ontvanger er niet mee om te gaan, waardoor je MMS alsnog nutteloos was.

Bijvoorbeeld Vodafone probeerde de ontvangst van MMS nog een beetje goed in te regelen, door iedere klant na de MMS instellingen ook meteen een welkomst MMS te sturen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 1 februari 2017 21:33]

Er zijn ook zat providers die onbeperkt smsen in de bundel hebben zitten waar mms ook gewoon onder valt en het niks extra kost. Tevens betaalde je naast de kosten voor mms nooit extra voor de data die verbruikt werd.
10 jaar geleden werd MMS nog aardig gebruikt.

Een van meestgehoorde kritieken op de eerste iPhone (uit 2007) was dat deze geen MMS ondersteunde.

En tien jaar geleden gebruikte ik zelf MMS ook, want de internetdekking was in sommige gebieden echt slecht. Als ik dan een foto wilde sturen, stuurde ik een MMS en dan hoefde ik niet te wachten op de telefoon.
De enige MMS die ik ooit ontvangen had waren van die pranks die 'cool' waren toendertijd. En heb er nog nooit een verstuurd...

Heb geen t-mobile maar al had ik het wel zou ik het nog niet missen :)
Welke provider heb je wel dan? Andere providers stoppen er ook mee.
Zit op Vodafone, zou niet weten of die het nog hebben of niet want gebruik het toch niet.

Voel me al ouderwets als ik zeg dat ik Whatsapp gebruikt ipv snapchat wat 'hipper' lijkt te zijn op het moment :)
ahhh, de tijd dat ik MMS gebruikte was nog met mijn i-mode toestel. "internet" en MMS waren HET media dat ik in mijn vriendenkringen heb gebruikt. mis die tijd...
Ja, geweldig toestel was het. Echt heel erg tof!
Leuke feautures en toentertijd een hele toffe telefoon. Mooi geluid, mooi beeld, I-mode, email op een telefoon! Ik voelde me helemaal koning met dat toestel.

1 minpunt, al mijn vrienden, collega;s e.d. hadden dat toestel niet, want duur, bla bla het zou nooit iets worden... dus ik zat daar alleen, heel cool te doen wanneer er weer een spam-mail binnenkwam, met mijn rete-dure abonnement :D

Stiekem was dat wel een heerlijke tijd, en dan besef je pas eigenlijk hoe hard de techniek de laatste 10 - 15 jaar is gegroeid.
Ik kom nog uit de tijd van de draaischijftoestellen (t65?). Toen de centrales nog op 'pulse' stonden. Dat je vinger halverwege het draaien van een nul uit de schijf schoot en je weer helemaal opnieuw kon beginnen.

Heerlijke conversatie gehad met mijn zoon toen hij (naar mijn mening te jong) om zijn eerste mobieltje begon te zeuren:
-Maar hoe oud was jij dan toen je je eerste mobieltje kreeg?
-26
-Huh!?
Niets kan het gevoel vervangen van het neerslaan van de hoorn op dat toestel.

Het interne belletje wat even protesteerde met een korte gedemtpe 'ding'
Frustratie was afgestoten, telefoon heel.

De Cisco 8945 is dat allemaal nét niet :(
Leuk feitje: de databundel bij iMode was 2 MB per maand!
eerlijk gezegd, weet ik dat niet eens meer. je zult ongetwijfeld gelijk hebben :)
MMS en de introductie van camera's op mobiele telefoons in combinatie met vriendinnetjes destijds was een gouden combinatie. Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit 1 gestuurd heb tenzij een MMS automatisch gevormd werd als een SMS langer dan 160 tekens was. Dan zijn het er vele duizenden!
Dat had je dan wel gemerkt, 5ct per sms of 50ct voor mms 😉
Mag dan ook wel na 17 jaar en alle apps die er tegenwoordig zijn.

Ik voel me oud :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee