Google introduceert Google Earth Studio voor maken video's

Google heeft Google Earth Studio onthuld. Dat is een softwaresuite die het mogelijk maakt om makkelijk animaties binnen Earth te maken en deze naar video te exporteren. Earth Studio is gericht op nieuwsmedia, onderwijsinstellingen en dergelijke.

Google Earth Studio ondersteunt gangbare animatietools als keyframes, maar de interface is wel zodanig simpel dat het bedrijf stelt dat kennis en ervaring met animeren en editten niet nodig is. De software bevat een aantal sjablonen zodat gebruikers in het simpelste geval alleen een locatie hoeven te specificeren, waarna een video gemaakt kan worden met functies als zooming en panning.

Geavanceerde opties zijn de time of day en het gezichtsveld van de camera. Daarnaast bevat Earth 3d-modellen van veel geografische en architectonische inhoud, die vertoond kunnen worden in de video en ook schaduwen werpen op basis van het tijdstip. Ook still frames kunnen gemaakt worden. De software heeft ook bijgaande documentatie en ondersteunt exporteren naar Adobe After Effects.

Google Earth Studio is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar dat zal mogelijk wel het geval zijn in de toekomst. Wie de softwaresuite nu wil proberen, kan een formulier invullen als verzoek om toegang. Google Chrome is momenteel vereist. Gebruikers van alle soorten zijn vrij om de beelden die geproduceerd worden, te publiceren, zolang maar vermeld wordt waar ze vandaan komen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-12-2018 • 11:09

43

Reacties (43)

43
41
23
3
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 111246 9 december 2018 11:18
Zou je ook een route kunnen laten tekenen in dit programma?
Dat zou ik nog wel een graag willen. Met Premiere lukt me dat niet.
Gewoon een simpel iets een lijntje met daarop een auto die een weg volgt van bovenaf gezien en een rode lijn achter zit laat.
Ja. Niet met zo'n autootje, wel met een geanimeerde lijn zag ik.
Dat zie je in de video heel eventjes: https://youtu.be/K5i6tjtVDkA?t=58

[Reactie gewijzigd door musback op 22 juli 2024 14:49]

Beetje off topic, maar er is een youtubekanaal dat ambulance videos maakt die dit erg mooi doet. Nederlands kanaal. Te herkennen aan het feit dat het er beter verzorgd uitziet dan andere van dezelfde soort. Naam schiet me even niet te binnen. De man achter het kanaal reageert vaak op reacties en kan je misschien wel helpen.
Even kort op de site gekeken, en dit lijkt niet 1 van de features. Maar er zit wel een camera-export feature in (vond ik een verrassend), daarmee kan je heel makkelijk in bijvoorbeeld After Effects iets maken zoals jij beschrijft; Plop een lijntje of andere graphic neer en hij blijft op dezelfde plek relatief tot de gemaakte animatie.

[Reactie gewijzigd door guanche op 22 juli 2024 14:49]

Wat je op 1:00 ziet in de video komt wel in de buurt.
Anoniem: 653908 9 december 2018 11:39
Ik denk dat er voor de meeste locaties betere real life beelden beschikbaar zijn dan deze Google Earth animaties, al helemaal voor professionele instellingen. Die kunnen echt niet aankomen met zulke beelden.
Sowieso heb ik in google maps, dat dezelfde bronnen gebruikt als google earth, nooit zo'n hoge kwaliteit van gebouwen kunnen zien. Mogelijk in andere landen, maar hier in Europa niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 22 juli 2024 14:49]

Ik was verrast sinds afgelopen zomer mijn hele wijk in 3d aan te treffen. Moet wel via chrome/desktop. Wat je dan ziet is vergelijkbaar als voorbeelden in de video:
https://goo.gl/maps/RjfLYhq4STr
Anoniem: 22438 @typhon9 december 2018 19:34
Nou, dat bestaat al een tijd, maar die kwaliteit is echt niet die je in de video ziet.

Mogelijk dat ze verbeterde algoritmes gaan gebruiken of zo.
Misschien dat ze andere texturen gebruiken. In Google earth VR ziet het er ook allemaal best scherp uit (de 3d highlights). Pas als je op mens grote kijkt wordt het een blur. Zie ook:
https://vr.google.com/earth/
Is natuurlijk ook zo, maar dat soort beelden kosten een hoop meer. Dit soort tooling is natuurlijk ideal voor bijvoorbeeld youtube kanalen of bijvoorbeeld relatief kleine (lokale) tvzenders met een lager budget die niet perse geld hebben voor betere beelden en het animeren van zaken er bovenop.
Dit is niet bedoeld om helicopter/uav beelden te vervangen. De kracht van Google Earth zit in the visualisatie van geografische informatie, bijvoorbeeld de locaties van misdrijven, migratie routes of een geplanned windmolenpark. Waar je anders een plat kaartje zou laten zien, kun je nu een 3D animatie tonen.

Je kunt ook allerlei extra informatie toevoegen, bijvoorbeeld een satelliet foto die de schade van een natuurramp last zien. Google Earth ondersteund ook 3D modellen, dus je kunt een geplande brug toevoegen.
Hoe lang nog voordat ze Earth and Maps gaan samenvoegen? Ik zie dat nog wel gebeuren na alle dingen die ze al hebben samengevoegd...
Maps is 2D, Earth is 3D. Beide hebben een eigen groep gebruikers. Dat samenvoegen ligt niet voor de hand.
Want 2D en 3D kunnen niet in één product?
Het is niet mogelijk om een 2D weergave in 3D af te beelden zonder vertekeningen. Dan krijg je te maken met projectiemethodes e.d. Beide platformen hebben andere toepassingen en andere problemen die ze oplossen. Dus het lijkt me erg onhandig en onnodig om deze toepassingen te integreren. Ik verwacht niet dat ze dat ooit gaan doen. En ik zou het zeker niet willen.
Dat bedoel ik ook niet. Ik bedoel dat je dan in Maps voor zowel 2D als 3D kunt kiezen. Kies je voor 2D, dan krijg je de huidige weergave. Kies je voor 3D, dan krijg je de huidige Google Earth-weergave. Hij opent dan dus gewoon een andere weergave en beeldt dus niet 2D in 3D af.
Ik denk dat niemand daar op zit te wachten. En zover ik weet zijn er ook geen plannen om Maps en Earth te integreren. Nogmaals, 2D en 3D hebben elk hun eigen toepassingen. Maps heeft geen hoogte bijvoorbeeld. Dus je kunt niet zomaar iets uit Maps openen in Earth of omgekeerd. Voor de veel toepassingen zou dat ook onwenselijk zijn.
Het gaat er niet om of mensen er op zitten te wachten, dingen worden vaak doorgedrukt, ongeacht of men het nu wil of niet. Skype had ook een andere toepassing dan Windows Live Messenger en tóch zijn ze samengevoegd. Vine had ook een andere toepassing dan Twitter en tóch heeft Twitter Vine min of meer geïntegreerd (d.m.v. Vine Camera). En Google Zeitgeist had ook een andere toepassing dan Google Trends, maar is tóch samengevoegd met Trends. Om maar even een paar voorbeelden te noemen. Maps en Earth hebben naast andere toepassingen ook heel veel overeenkomsten, dus net als in mijn voorbeelden ligt het voor de hand om ze samen te voegen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:49]

Twee evenwijdige lijnen in Maps zullen con- of divergeren in Earth om nog maar een ander voorbeeldje te noemen. Ook de som van de hoeken van een driekhoek is in Maps altijd 180 graden. In Earth zal het altijd meer zijn. Dit soort effecten van conversies tussen 2D en 3D zullen binnen de meeste applicaties die op één van deze platformen zijn gestoeld zeer onwenselijk zijn. Dit voegt alleen maar onnodige complexiteit en overhead toe terwijl er geen meerwaarde is.

Je vroeg waarom Maps en Earth niet één prduct zijn. Ik heb je mijn antwoord gegeven. Omdat het namelijk twee verschillende producten zijn. Maar als jij denkt dat het een goed idee is om Earth en Maps samen te voegen, vertel het ze. Ik denk dat je een vergelijkbaar antwoord zult krijgen. Overigens denk ik dat je niet een van beide API's ooit hebt gebruikt of heb ik dat mis?
Ik kan in maps gewoon uitzoomen om de hele aarde te zien, of zelfs andere planeten/manen. Hoe zit dat dan?
Om het oppervlak van een bol zoals een stukje aarde op een 2D kaart zoals een Google Map weer te geven zullen er altijd fouten optreden. De ontwikkelaar zal de meest geschikte projectiemethode kiezen voor zijn of haar doel (lees: kiezen uit opties die de API biedt). Meestal moet een 2D kaart afstandsgetrouw zijn (dat de schaal klopt). Dat betekent dat de kaart niet meer hoekgetrouw is (dat de hoeken overeenkomen met de werkelijkheid). Maar dit is slechts een van zeer vele beslissingen die een ontwikkelaar moet nemen afhankelijk van de toepassing.

Die projecties hebben vaak parameters zoals de uiterste grenzen van een kaart. En die kun je, terwijl je uitzoomt, blijven aanpassen. Dat betekent nog steeds dat de kaart alleen geschikt is voor het doel waarvoor deze is ontwikkeld. Andere kaarten zullen absoluut geen baat hebben bij zoiets.

Stel je eens voor dat je een app gaat maken om zeeslag te spelen. Je kunt kiezen voor Map of Earth als platform. Welke kies je en waarom?

e:typo
Hoe doen mediabedrijven het nu dan? Het zal vast geen screenrecording zijn.
Het kan nu ook al in Google Earth: https://support.google.com/earth/answer/148174?hl=nl
In Google Earth 5 en later kunt u op uw computer een tour opnemen die u met anderen kunt delen.
Alleen nu komt er een tool die er speciaal voor gemaakt is. Ik heb me aangemeld, lijkt me cool!
Leuk om van sateliteview naar birdeyeviuw in te zoomen tot straat hoogte als intro voor video's
Dit ziet er wel gaaf uit. Lijkt me helemaal leuk als ze dit later ook integreren in je automatisch gegenereerde video's. Dat je van je vakantie video ook mooi laat zien waar het is. Net zoals bij foto albums met Google maps wordt gedaan.

En als het in de toekomst helemaal intelligent word, zouden de earth videos kunnen crossfaden met je eigen video als wijze van mooie intro oid. Dus als je bv in New York op straat filmt, dat de video dan begint met Google Earth, inzoomt tot straat niveau en zo cross-fade in jou eigen video. :9~
Dit kon al jaren met Google earth pro. Dat was ook een tijd gratis te downloaden.
Leuk voor vakantievideo's :)
"Google Chrome is momenteel vereist."

Is dit Google die de beruchte Microsoft strategie van embrace, extend and extinguish volgt? Of is dit gewoon "browser wars" deel 28?

https://en.m.wikipedia.or...e,_extend,_and_extinguish

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.