Stukjes quoten:
MAAR: Social Credit System heeft amper effect op de top in China van de partij. Het is enkel voor de "normale bevolking" ( ja, een CEO van een bedrijf hoort daar ook bij).
Klopt, en dat maakt het zeker ook niet goed. Het is echter geen Black Mirror achtig verhaal, zoals het er hier vaak van gemaakt wordt. Dat is wat ik hier mee bedoel te zeggen.
Kritiek op de overheid, doet me denken aan Winnie De Pooh, waarbij de Great Firewall of China en censuur wordt ingezet om verwijzingen naar XI te verwijderen met Winnie de Pooh ( omdat hij er op lijkt) - een beter voorbeeld kan er volgens me niet. Daarnaast heeft men nu een nieuws-agentschap opgestart in London, om "positief nieuws over China" wereldkundig te maken. Personen die kritiek geven op de overheid, verdwijnen ook regelmatig ( had je een link eerder gegeven).
Klopt, het is een beetje een gemengd beeld. Er zijn dingen die als "te controversieel" gezien worden en die nooit geplaatst mogen worden (denk aan Taiwan independence of het in twijfel trekken van de legitimiteit van de CCP - Winnie de Pooh was pas verbannen toen de "kroonceremonie" van Winnie gebruikt werd om Xi als koning neer te zetten). Er zijn tegelijkertijd wel een hele hoop dingen die wel mogen: kritiek op
beleid van de overheid mag bijvoorbeeld wel, zolang je (nogmaals) dus maar niet het fundamentele principe van het systeem in twijfel trekt. Uit het onderzoek dat ik linkte komt bijvoorbeeld naar voren dat net zoveel pro- als anti-government posts worden verwijderd. Maar goed, als je goed naar mijn verwoordingen kijkt zie je ook dat ik zelf al alles heel genuanceerd probeer te brengen: China is in veel opzichten gewoon kut, maar niet zo kut zoals jij (en met jou ook vele anderen) het maken.
China's algehele rol in de wereld, One Road, One Belt is een excuus voor platte kolonisatie. De leningen ( door de China bank) worden aangegaan door landen. Deze landen moeten Chinese arbeiders / bedrijven inhuren voor deze projecten, maar moeten wel alles terugbetalen. Bijna geen positief effect voor de landen ab sich en de meeste landen vergeten dat infrastructuur ook onderhoud kost. Op termijn gaan ze niet in staat zijn om de schulden terug te betalen en wordt men het slaafje van China. Zoek eens op welke landen reeds bescherming gevraagd hebben bij het IMF. Daarnaast willen ze het internet
gratis beschikbaar stellen voor iedereen ( ik vraag me af waarom.... /s )
Dit valt echt héél erg mee. Er zijn inderdaad landen die onder schulden bezwijken, maar die landen hadden vaak al torenhoge schulden voordat China er heen kwam. Hoewel er inderdaad projecten zijn waar de meerderheid van de arbeiders Chinees is, zijn er ook gevallen waar juist het omgekeerde geldt. In het ergste geval is het zo'n 2/3e Chinees, maar meestal ligt het hier ver onder.
Hier wat standaard feitjes uit vooraanstaand onderzoek naar Afrika specifiek:
https://static1.squarespa...9/eastern+promises+v4.pdf
1. De schaal van Chinese investeringen/leningen (in Afrika) is relatief laag, World Bank is veel invloedrijker
2. De leenpatronen van Chinese investeerders zijn vaak niet heel anders dan die van de World Bank en IMF, maar 10% gaat alleen naar resources en er wordt ook geinvesteerd in cruciale infrastructuur, denk aan stroom, maar ook ziekenhuizen
Ik heb daarnaast ook wat boeken gelezen waaruit bleek dat China bijvoorbeeld geen investeringen "opdringt". Als een land ergens vraag naar heeft, biedt China haar diensten aan op een gewone manier, zoals dat ook met andere landen gaat. Sterker nog: het is voor China puur commercieel, het heeft geen verdere politieke eisen. In veel landen concurreert China dus bijvoorbeeld ook met Japan voor de aanbesteding van infrastructuur projecten en is het dus puur zakelijk.
Laten we daarnaast niet vergeten dat het uberhaupt Westerse landen waren die nog steeds Afrikaanse landen in een soort van "debt-trap" houden (er zijn hele boeken geschreven over hoe de "global south" de "global north" financiert door debt-trapping en neo-kolonalisme), en dat wat China doet echt niet "uniek" is.

China niet dictoriaal? Hoe kan je de overname van de South China Sea vergeten? Tibet en anderen. De suppressie van minderheden.
Of een land dictatoriaal (lees: een dictatuur) is heeft te maken met de staatsinrichting, niet met wat de staat uiteindelijk doet. Dit slaat dus nergens op in deze context. Wat er in Xinjiang en Tibet gebeurt is hartstikke kut (geen andere woorden voor, dit is nog een understatement), maar dat heeft weinig te maken met de staatsinrichting. Anders zou ik ook de oorlog in Irak er bij kunnen halen om te betogen dat Amerika een dictatuur is

Daarbij is XI nu levenslang verkozen, iets wat normaal gezien niet mogelijk was. Als XI met 1 iets niet akkoord is, gaat het niet door. Dictatorialer kan het niet.
In principe is Xi niet levenslang verkozen en is alleen de termijnlimiet verwijderd. Ik denk dat inderdaad we er van uit kunnen gaan dat hij inderdaad levenslang president zal zijn, MAAR: hij heeft geen 100% controle. Er zijn verschillende fracties binnen de CCP, sommigen zijn voor verdere liberalisering (zowel politiek als economisch), en fracties die juist meer hard-line (inderdaad dictatoriaal, maar misschien eerder Maoistisch) zijn. Xi kan niet doen wat hij wilt, want dan komen mensen van BINNEN de partij in verzet daartegen. Daarnaast is er ook bewijs dat de bevolking (bijv door social media) druk uit kan oefenen op de partij om hun koers te veranderen:
http://www.cios.org/EJCPUBLIC/020/2/020344.html
Of een quote uit onderzoek naar Chinees internationaal beleid: "nationalist opinion is a powerful driver of China’s Japan policy. The demands of nationalist legitimation appear to pressure the elite to respond to popular nationalism."
(
https://www.tandfonline.c...080/10670564.2015.1075714)
Het punt is: China heeft 1.3 miljard mensen, en die kan je onmogelijk "zoet" houden met alleen maar propaganda zonder iets te doen waar zij ook echt achter staan. Feit is: meerderheid van de mensen die ik heb gesproken staan overwegend achter het systeem (en kunnen dat ook overtuigend aantonen) en willen alleen wat dingen wat anders zien. Als de overheid hun belangen niet mee zouden nemen, stort het hele systeem snel in elkaar.
Die "experimenten met democratische elementen" gaat nog altijd moeten voldoen aan de eisen van XI
Natuurlijk
en zijn gewoon een zoethoudertje. Slim gezien van hem om anderen erin te laten trappen. Is er al iets van enige betekenis geweest van deze "experimenten met democratische elementen".... ( ik weet het antwoord al)
Maar nu ga je wel een beetje de mist in. Inderdaad: die experimenten zijn allemaal van bovenaf goedgekeurd en het zal niet plotseling democratisch worden en inderdaad, het is ook wel deels een zoethoudertje, MAAR: de Chinese overheid heeft duidelijk ingezien dat het input en support uit het volk nodig heeft om 1) legitiem te blijven en 2) om te weten welk beleid aan slaat en welke niet. Chinezen geven over het algemeen helemaal niet zo veel om democratie (uit eigen ervaring dat ik daar leefde), maar wat voor ze belangrijk is dat hun belangen behartigd worden. Op welke manier dat gebeurt maakt ze niets uit.
Bv. Ik weet dat vele Chinezen graag de zoekmachine van Google willen, omdat het advertentie systeem veel beter werkt en dat de kans lager ligt om "illegale" medicijnen te kopen via het internet, waardoor er daadwerkelijk mensen sterven.
Bron
Andere problemen met
Baidu
Klopt helemaal, maar daar heb ik ook helemaal niets over gezegd!