Ik heb weleens begrepen dat het aantal myopen in China / Oost-Azië echt heel hoog is, in verhouding tot het Westen. Zeker als je bedenkt dat een groot aantal mensen daar echt dag in dag uit achter hun scherm "wonen". Je zou het zelfs een
epidemie kunnen noemen, aangezien de groei van het aantal myopen echt enorm is de afgelopen decennia.
Evidence is mounting that myopia is growing around the world, with a recent study estimating that on average, 30% of the world is currently myopic and by 2050, almost 50% will be myopic, that’s a staggering 5 billion people.1 The hot spots of myopia are East and South East Asia where countries such as South Korea,2 Taiwan,3 Singapore,4 China5 and Japan6 have a prevalence of myopia of 80 to 90 %. But myopia prevalence is rising and the USA has reported a prevalence of 42%, almost doubling in three decades.7
bron: https://www.myopiainstitute.org/prevalence.htmlIf current trends continue, half the world’s population (almost 5 billion) will be short-sighted in just over three decades, with one-fifth of those expected to have a significantly increased risk of blindness, a new study reports.
That’s a seven-fold increase in short-sightedness (or myopia) from 2000 to 2050, and despite the condition becoming so rapidly prevalent, scientists still can’t agree on what’s causing it. It would be easy to link our obsession with computer and phone screens to the so-called myopia epidemic, but if only things were that simple.
bron: https://www.sciencealert....-be-short-sighted-by-2050
Op zo'n manier lijkt het haast een tegengestelde evolutie. Ik kan me in elk geval niet indenken dat we er op de lange termijn profijt van hebben voor de overleving van de soort.

Bijziendheid[1] of myopie[1] is een ametropie waarbij de persoon (dan een myoop genaamd) voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabijgelegen voorwerpen. Vandaar ook de naam (dicht)bijziendheid.
[...]
Bijziendheid is geen ziekte, maar een refractiefout ,een brekingsfout, in het optische systeem van het oog. Als we kijken in de verte dient het beeld, van het voorwerp waar we naar kijken, geprojecteerd te worden op het netvlies. Om precies te zijn wordt de afbeelding geprojecteerd op een speciaal plekje, de fovea. Een te lang oog, of een oog met een te sterk gekromd (te bol) lenssysteem, projecteert de afbeelding vóór het netvlies, dus voor de fovea zodat op het netvlies een onscherp beeld ontstaat.
De afwijking begint zich meestal vanaf 8 tot 12 jaar te ontwikkelen en in de tienerjaren wordt het geleidelijk meer naarmate het oog groeit en daarmee de ooglengte toeneemt. Het brandpunt binnen het oog zal dan zich verder voor het netvlies gaan bevinden. Wanneer de volwassenheid bereikt wordt, blijft de refractiefout meestal stabiel.
De indeling van oogafwijkingen - zoals bij- en verziend - en hun verklaring en correctie, werd uitgewerkt door de Nederlands oogarts Franciscus Cornelis Donders. De sterkte van de refractiefout wordt gemeten door een opticien, orthoptist , optometrist of oogarts. Ze wordt uitgedrukt in de dioptrie van de nodige lenzen. Hoe hoger de dioptriën bijziendheid, des te dichterbij het voorwerp gehouden zal moeten worden om scherp waargenomen te kunnen worden.
[...]
De oorzaken van bijziendheid zijn vermoedelijk divers. De enorme stijging van bijziendheid de laatste halve eeuw suggereert volgens sommigen dat overmatig gebruik van de ogen op korte afstand (computergebruik, lezen) vaak tot bijziendheid leidt.
In 2018 kwam naar buiten dat een resultaat van het Generation R-onderzoek aantoont dat veelvuldig en langdurig kijken op smartphone en/of tablet bij kinderen leidt tot een grotere kans op bijziendheid.
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijziendheid
We krijgen geen vierkante ogen van altijd maar naar schermpjes (of boeken, etc) turen, maar goed voor je ogen is het op termijn dus absoluut niet.
Dat de Chinese overheid dit een halt wil toeroepen kan ik alleen maar toejuichen. Of de manier waarop (censuur, verbod, tijdsbegrenzing) de oplossing is, kan je flink over discussiëren. Een goede voorlichting zou in elk geval ook op zijn plaats zijn. Niet alleen in China, maar evengoed hier in Nederland / het Westen.