Chinese overheidsinstantie eist dat ook html5-games worden gekeurd

De State Administration of Press and Publication van de Chinese overheid gaat nieuwe regels invoeren op basis waarvan later deze maand een vernieuwd goedkeuringsproces voor games wordt ingesteld. Ook html5-games moeten gekeurd worden.

Onderzoeksbureau Niko Parners heeft de kern van het goedkeuringsproces uiteengezet. Game-uitgevers moeten hun spellen aanmelden bij de Chinese overheid, waar onder meer naar de inhoud van de games, de kwaliteit, monetisation en de mate van geïntegreerde verslavingsmechanismen wordt gekeken. Pas na goedkeuring kan een spel op de Chinese markt uitkomen.

Een van de vernieuwingen is dat een Online Game Ethics Committee is ingesteld. Deze commissie bestaat uit game-experts en academici en zal onder begeleiding van een orgaan van de Chinese Communistische Partij evalueren of bepaalde games in overeenstemming zijn met de sociale waarden van China. Verder worden uitgevers aangemoedigd en gestimuleerd om spellen uit te brengen die de traditionele Chinese cultuur tentoonspreiden en op accurate wijze de geschiedenis weergeven.

Niet alleen games die gedownload en gekocht moeten worden vallen onder het regime. Ook minigames en html5-games, die in China onder meer populair zijn geworden door bijvoorbeeld WeChat, moeten gekeurd worden. Voorheen was dat niet het geval. Daarnaast wordt er gelet op elementen in games die verslaving in de hand werken, waardoor steeds meer uitgevers anti-verslavingssystemen zullen inbouwen.

Verder komt er een limiet op het aantal games dat elk jaar worden goedgekeurd. Bepaalde typen games krijgen in zijn geheel geen licentie meer van de toezichthouder, waaronder copycat-, poker- en Mahjong-games. Volgens data van Niko zijn in 2017 8561 games goedgekeurd, waarvan 37 procent uit poker- en Mahjong-games bestond. Ook games met overdreven obscene of immorele inhoud zullen geen toestemming meer krijgen. Het onderzoeksbureau denkt op basis hiervan dat dit jaar minder dan 5000 nieuwe games worden goedgekeurd.

Vorig jaar werd het goedkeuringsproces gestaakt toen de nieuwe toezichthouder werd geïnstalleerd. In december werd dit proces weer hervat, waarna volgens Niko meer dan duizend games zijn goedgekeurd. Nieuwe aanmeldingen zijn sinds februari niet meer geaccepteerd, maar vanaf 22 april wordt dat aan de hand van het vernieuwde proces weer hervat. Er wordt dan ook gekeken naar games die sinds augustus vorig jaar niet meer zijn bekeken.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-04-2019 • 20:53

67 Linkedin

Reacties (67)

67
53
22
0
0
2
Wijzig sortering
Is natuurlijk wel logisch als je al een controle op 'gewone' games hebt.
..en op accurate wijze de geschiedenis weergeven.
Dan moet mijn game 'Tianmen Tank Man' een goede kans maken in China! :+
Prachtig dat filmpje
Verder worden uitgevers aangemoedigd en gestimuleerd om spellen uit te brengen die de traditionele Chinese cultuur tentoonspreiden en op accurate wijze de geschiedenis weergeven.
Accurate wijze of op de wijze die in het straatje van de partij past? Ik vermoed dat laatste.

Als westerling die is opgevoed met het idee van persoonlijke vrijheid kan ik niet anders dan meewarig naar China kijken, al is het beperken van gamesverslaving op zich wel een goed idee (maar liever niet op deze manier).
Accurate wijze of op de wijze die in het straatje van de partij past? Ik vermoed dat laatste.
Maak een historisch-accuraat spel over de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede en kijk of je door de keuring komt...
Nl zorgt er net zo goed voor dat zn geschiedenis geen vuiltje bevat
Schrijf maar eens een kritisch stuk over de geschiedenis van NL in een Nederlandse krant en een kritisch stuk over de geschiedenis van China in een Chinese krant en kijk dan welk land je in een heropvoedingskamp stopt...
In de EU is het nog steeds een stuk beter gesteld met censuur, en totaal niet vergelijkbaar met landen als China.
Uploadfilter, "terrorisme" filter, sleepnet, websiteblokkades. Op de meeste sites heb je een PC filter zitten.

Nah, vrijheid op het westerse internet is ook al lang verloren.

[Reactie gewijzigd door batjes op 19 april 2019 22:39]

Grappig dat er dan zo veel websites zijn waar lekker geklaagd kan worden over uploadfilters, terrorismefilter, sleepte, websiteblokkades en die vol staan met politiek incorrecte zaken.

Geef eens een lijstje van belangrijke website die op last van de overheid zijn geblokkeerd.

Dit zijn waarschijnlijk dezelfde klagers die zeggen dat alleen "linkse" meningen in de media komen terwijl diezelfde media alleen nog maar over bijvoorbeeld FvD bericht.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 20 april 2019 10:13]

Dit zijn waarschijnlijk dezelfde klagers die zeggen dat alleen "linkse" meningen in de media komen terwijl diezelfde media alleen nog maar over bijvoorbeeld FvD bericht.
Die twee statements zijn niet tegenstrijdig...
PC filter? Die moet je me even uitleggen. Want als de meeste websites een filter hebben die politieke correctheid beoordeeld kom ik toch nog bar veel politiek incorrecte dingen tegen.
Ik denk dat je toch eens van je zolderkamertje moet komen en eens buiten kijken hoe het echt gaat hier.
Ben ik blij dat ik daar niet woon,
Hoeveel anders is dit als Google die een leeftijds label op je game geplakt wil hebben ? En wil weten of er racisme bloot en andere 18+ dingen in de game zitten ? Denk dat Google ook genoeg games afwijst...

Aan de andere kant is een niet al te groot aantal apps wel overzichtelijk en kan hopelijk kwaliteit gegarandeerd worden.

Sommige apps in de store zijn echt gewoon vuilnis. En hadden nooit toegelaten mogen worden.

[Reactie gewijzigd door Audiodude op 19 april 2019 21:33]

Hoeveel anders? Volledig anders. Dit is een overheid instantie die gaat bepalen welke games wel en niet binnen de "sociale cultuur van China" vallen. Dit is gewoon censuur. Ik begrijp echt niet hoe je hier de vergelijking met wat Google wel en niet op hun shop/kanaal accepteert trekt.
Ook in EU landen, zoals Duitsland, komt bepaalde censuur voor: https://en.wikipedia.org/...ssoftware_Selbstkontrolle
Het is gewoon precies hetzelfde. Het enige verschil is de motivatie. Google doet het om het geld. Als het versprijden van fake-news hun meer winst oplevert dan goed journalisme, dan doen ze dat. De Chinese overheid doet het om andere redenen maar het principe is hetzelfde. En het effect kan net zo onwenselijk zijn bij Google als dat bij de Chinese overheid is.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 19 april 2019 23:00]

Het is totaal niet hetzelfde. Bij een overheid die dingen blokkeert, kan je er niet om heen. Google heeft een app-winkel, waarin zij een bepaalde policy handhaven. Als je een app hebt die niet binnen die policy valt, kan je hem gewoon in een andere app store publiceren of een apk ter download beschikbaar stellen.

Edit: met er niet omheen bedoel ik dat er geen alternatieve manier is om zo'n spel te downloaden in dat land.

[Reactie gewijzigd door wilco375 op 19 april 2019 23:52]

Alsof je niet om de censuur van de Chinese overheid heen komt. Je kunt dat gewoon omzeilen en het spel alsnog spelen.
Bovendien is censuur ook altijd een kwestie van impact. Google heeft een marktaandeel van pakweg 93% bij search. De impact is dus bijna hetzelfde, met het grote verschil zijnde, dat je bij de Chinese overheid WEET wat er gecensureerd wordt. Bij Google is het reinste giswerk wat zij voor je verbergen. In China weten de mensen wat ze verboden wordt en kunnen ze het met een beetje moeite gewoon bemachtigen. Dat lukt je bij Google niet omdat je geen idee hebt waar en hoe het gebeurt. Maar het gebeurt wel.
Dat ben ik niet helemaal met je eens. Als je om de Chinese overheid heen werkt dan kost je dat in het slechtste geval je kop, bij Google kost het je niks.
bij google zal het je alsnog bijna je volledige omzet kosten, want hoeveel spellen zijn er procentueel gesideload of via een alternatieve store geïnstalleerd?
Helaas ben je als je een manier vindt om het te omzeilen, gewoon strafbaar. Als je iets buiten de Google store installeert is dat je eigen probleem, maar verder riskeer je er geen vervolging van de overheid door.

Hoe jij staatscensuur en een userpolicy "hetzelfde" kan vinden is mij echt een raadsel.
Ik snap waar je de vergelijking legt.. echter is er een belangrijk verschil: je kunt niet om het censuur van China, anders is het bij wet illegaal.
dit is dus niet waar, er is geen wet die je verbied die games te spelen of een vpn te gebruiken. Het wordt je alleen moeilijk gemaakt doordat het per wet verboden is om het aan te bieden. Als ik in china ben gebruik ik gewoon mijn eigen vpn, en niemand die daar moeilijk over doet
Google is gewoon een winkel, en een winkelier bepaalt gelukkig nog altijd zelf wat hij in de schappen wil leggen.
Volledig anders. In het ene geval gaat het om een dictatoriale staat die voor burgers verplichtingen oplegt. In het andere geval gaat het om een commercieel bedrijf waarbij burgers kunnen kiezen hier geen gebruik van te maken.

Overigens, wat jij vuilnis noemt - en waar ik het waarschijnlijk mee eens ben - is voor een ander toch waardevol.
Dat is heel simpel. Het is goed dat audiovisuel materiaal wordt gekeurd omdat niet alle inhoud gewenst is op bepaalde leeftijd, of omdat mensen vanwege ethische en of religieuze redenen er liever niet mee in aanraak willen komen. En daarom is het goed dat er een label op het product kan worden geplakt met een advies.

Echter mag je die producten (met uitzondering van leeftijd) klakkeloos kopen ongeacht het labeltje op het product. Als een product echt totaal wordt afgekeurd dan is dat 9 van de 10 keer omdat het totaal niet door de beugel kan. Al weet ik niet op welke voorwaarden een spel in Europa zou mogen worden afgekeurd.

Wat de Chinese overheid nu doet is op voorhand al producten uitsluiten zonder dat je ook maar een eigen mening mag hebben over of het product binnen jouw straatje van vermaak of informatievergaring past.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 19 april 2019 23:09]

Labelen is iets anders als afwijzen.
Sommige apps in de store zijn echt gewoon vuilnis. En hadden nooit toegelaten mogen worden.
Wees blij dat je de vrijheid hebt zelf te kunnen kiezen om deze wel of niet te downloaden. In China word er veel geblokkeerd, ook apps die wij hier in het westen maar wat graag gebruiken.
Maar daar hebben ze allemaal alternatieven voor vanuit de overheid. :)
Ben ik blij dat ik daar niet woon,
Duurt niet heel lang meer tot dit ook hier in Europa komt, EU is aardig bezig om die kant op te gaan, met Artikel 11-13 en DIT en veel meer.
in Duitsland hebben ze al zo iets, mee eens niet helemaal het zelfde maar toch. Het is dus in Duitsland verboden producten te verkopen met een hakenkruis. Zelfs modelbouw vliegtuigen, tanks, etc. Er zijn al mensen geweigerd op shows die dus een hakenkruis op hun Duitse WW2 model hadden.
nee, wij wonen in de EU waar artikel 11 en 13 gowoonweg tot dezelfde fratsen zullen leiden.
Het verschil is dat wij een breed spectrum aan politiek stromingen hebben waarbinnen we keuze hebben. In China hebben ze dat niet. Als wij niet willen dat die EU directives voor ons van toepassing wordt, kunnen we op partijen stemmen die daar iets tegen doen. Als we zorgen dat PVV+FvD meer dan 75 zetels krijgen kunnen we uit de EU stappen. Dat je dan extreem-rechtse partijen aan de macht krijgt die waarschijnlijk veel vervelendere maatregelen gaan nemen is dan wel een consequentie die je mee moet nemen in je overweging. Al kan je natuurlijk ook prima een middenpartij oprichten die een volledig vrij en zelfstandig Nederland wil, waar geen enkele wettelijke beperking geldt.
Inderdaad is de keuze niet zo breed in China maar wij hebben het internet waar de censuur en demonisering hoogtij viert en daar doe jij aan mee. Door te stellen dat het hier om extreem-rechtse partijen gaat en dat er waarschijnlijk veel vervelendere maatregelen genomen gaan worden als zij aan de macht komen. Ten eerste is dit een erg gevaarlijke uitspraak (om maar te zwijgen over polarisatie) en ten tweede doe je een aanname dat je niet kunt bewijzen ofwel speculeren over de mogelijke gevolgen. Dat is niet juist en dat moet je niet doen. Je mag je politieke voorkeur hebben en een eigen mening maar dat moet je niet zo ventileren.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 20 april 2019 12:50]

Laat ik het zo stellen, extreem-whatever neemt waarschijnlijk vervelende maatregelen.
Daar weten ze niet beter. Net als de Fransen blij zijn dat ze hier niet wonen met onze benzine prijzen en BTW verhogingen etc, die wij ook maar blijven slikken.
Dat is niet helemaal waar. Er zijn er een hoop die het er niet mee eens zijn, maar zoals altijd in een dictatuur, kan je niemand vertrouwen. Je kan niet tegen je beste vriend zeggen:"Vind je dit ook niet belachelijk?" want dan is de kans aanwezig dat je eindigt je in een gulag.

Dus houden ze maar hun mond.
En wij blij zijn dat we geen tol op de snelwegen moeten betalen wat ze in Frankrijk gewoon slikken.

The grass is always greener on the other side.

Als je gaat cherrypicken, dan kun ja aan absoluut elk land wel iets vervelends vinden, dat in andere lander anders is geregeld. Vaak zijn het in de som verschillende (maar niet noodzakelijk betere of slechtere) oplossingen voor enorm complexe vraagstukken. Hoe financieren wij al de openbare infrastructuur voor autos die onze samenleving nodig heeft. In Frankrijk doen ze dat met een tol, hier doen we dat door hogere heffingen op de benzine. Beide op zich prima oplossingen. En ik zou durven stellen dat hogere benzineprijzen zoals in NL juist eerlijker zijn dan een tol die alleen op een beperkt deel van de wegen wordt geheven.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 19 april 2019 21:33]

Tja ik rij haast nooit op de snelweg dus doe mij maar tol als ik geen wegenbelasting hoef te betalen.. Zo kunnen ze ook buitenlandse trucks laten betalen voor wegen die zij gebruiken en ik niet.
Maar jij (en die trucks) beschadigen natuurlijk ook het wegdek van lokale wegen. En die trucks betalen ook al meer heffingen dan jij omdat zij per kilometer veel meer brandstof verbruiken. Wegenbelasting is er om infrastructuur te onderhouden onafhankelijk van het gebruik ervan. Parkeerplaatsen, wegen naar buitengebieden nooit rendabel zouden zijn met een tol-structuur. Als automobilist moet je er niet vies van zijn om je aandeel aan al die infrastructuurkosten te betalen. Iedere automobilist wil natuurlijk zo min mogelijk betalen, maar er komen veel meer dingen bij kijken dan alleen dat jij het liefst helemaal geen belasting voor je auto wilt betalen.
Wegenbelasting gaat NIET naar wegonderhoud, maar naar de algemene middelen.

Alleen de provinciale opcenten gaan naar wegonderhoud.
Maar de wegen (nieuw+onderhoud) worden weer uit de algemene middelen betaald.
De meeste trucks die door België rijden tanken wel niet in België...
Dat is natuurlijk rechtstreeks het gevolg ervan dat wij als EU bij belastingen gefragmenteerd beleid uitvoeren en het daardoor perverse economische prikkels geeft die bedrijven tot effectief misbruik dwingen om concurrerend te blijven. Als we eindelijk slim genoeg waren om de EU dit soort dingen te laten regelen dan zou dat soort misbruik voorkomen worden.
In Duitsland is de brandstof goedkoper en zit de wegenbelasting in ;)
Die trucks leveren jouw eten in de supermarkt en jouw pakketjes die je op internet koopt.
Tja ik rij haast nooit op de snelweg dus doe mij maar tol als ik geen wegenbelasting hoef te betalen..
Ik rij helemaal niet, dus doe mij maar tol en verdrievoudig de wegenbelasting... Zo kunnen we natuurlijk allemaal wat spuien.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 20 april 2019 14:29]

Grappig, als ik naar m'n ouders ga dan moet ik in principe ook tol betalen. En die wonen in Zeeuws Vlaanderen
Ik moet ook dagelijks tol betalen omdat ik gebruik maak van de kiltunnel. Omrijden kost een dik kwartier meer en qua kilometers meer is dat weer meer dan de tolkosten.... tja....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee