Broadcom wil CA Technologies kopen voor bijna 19 miljard dollar

De Singaporese chipmaker Broadcom heeft een overeenkomst gesloten met CA Technologies om het bedrijf over te nemen voor 18,9 miljard dollar. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Broadcom hoopt dat de overname voor het eind van het jaar rond is.

Broadcom betaalt aandeelhouders 44,50 dollar per aandeel, meldt het bedrijf. Broadcom meldt niet precies waarom het graag CA Technologies wil overnemen, maar wel dat het na de overname naast expertise in de halfgeleiderindustrie ook kennis op gebied van software in huis heeft. CA Technologies maakt software voor de zakelijke markt.

De Amerikaanse chipmaker zegt te verwachten dankzij de overname in de komende jaren een hogere brutowinst te halen. Broadcom moet in Japan, de VS en de EU toestemming krijgen om CA over te nemen. CA heeft zijn hoofdkantoor in New York staan, maar sinds de overname van WatchMouse in 2011 is er ook een vestiging in Utrecht. Er werken meer dan tienduizend mensen bij het bedrijf. Broadcom wilde lang de Amerikaanse concurrent Qualcomm overnemen, maar de Amerikaanse overheid hield dat tegen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-07-2018 • 11:00

29

Reacties (29)

29
29
7
3
0
13
Wijzig sortering
Schandalig hoe weinig Tweakers weet over CA, het is/was een van 's werelds grootste Hardware Onafhankelijke Software leveranciers. Ooit begonnen In Nieuwegein als Licentiehouder voor CA-Sort een revolutionair sorteer programma voor het mainframe en pas rond 2008 verhuist naar de Orteliuslaan te Utrecht, waar ze blijkbaar nu in een gedeelte, in het ooit voor HP opgezette nieuwe hoofdkantoor zitten. Die suffe HP'ers wilden niet weg uit Amsterdam Buitenveldert.
Zelf van 1988 tot 2010 werkzaam geweest voor dit geweldige bedrijf, totdat men in 2010 weer 10.000 man wereldwijd ontsloeg, waaronder ik.
We hadden ooit fantastische microproducten en voor vele heb ik ondersteuning in Nederland verricht.
CA-Supercalc
CA--Textor
CA-SuperProject
CA-Clipper
CA-Visual Object
We hadden zelf CA-ManManxManManY een ERP pakket, een vork waar later Baan Software ooit geld mee maakte.
Totdat men besloot dat e.a. niet de core business was en men alles verkocht en men later met SAP in zee ging. Een historische vergissing! Na 300 miljoen $ aan SAP consultatie uit gegeven te hebben, begon men weer opnieuw en zo te zien is men dat nooit te boven gekomen.
Maar toen was ik helaas al weg.
Computer Associaties, echt een antiek bedrijf.
Ze hadden ooit een "office suite".
CA Technologies, Inc. is van oorsprong een Nederlands bedrijf dat in 1969 begon in Rotterdam onder de naam IVA Software. Het werd in 1976 door Charles B. Wang, die was aangenomen als verkoper voor de Verenigde Staten naar de beurs gebracht als Computer Associates International
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Computer_Associates

In Engelse versie is geen enkele verwijzing naar IVA software.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 07:21]

Ben je zeker dat dit klopt? Ik vind er niet meteen elders iets van terug, en beide oprichters lijken niet in Nederland geleefd te hebben. Waarom zouden ze dan een bedrijf oprichten in NL?

Het lijkt mij eerder te gaan om Wikipedia vandalisme dat al 10 jaar bezig is:

[Reactie gewijzigd door sspiff op 23 juli 2024 20:08]

After his first trainee job, Wang worked for a small computer service bureau in New York City that marketed software for the Swiss company Computer Associates (CA). When CA decided to establish its own business in the United States, Wang saw an opportunity and in 1976 began Computer Associates International as a joint venture with the Swiss company.
https://www.encyclopedia....tions/computer-associates

Dit komt ook terug in het "NL oorsprong"-verhaal. Ervanuitgaande dat deze informatie klopt, kan het wel degelijk zo zijn dat er een link is met NL.
Ik werk al heel wat jaartjes bij CA/CA Technologies/Computer Associates. Een link met nederland is dat de originele ontwikkelaar van het latere CA Sort een Nederlander is geweest. Hij woont al jaren in Zwitserland en ik heb zijn kaartje nog wel ergens. Sort is eventjes door Pansophic Systems Benelux verkocht maar toen het Amerikaanse Computer Associates (onder leiding van Charles Wang) daar de rechten kocht werd al snel in Nederland een eigen kantoor geopend waar CA Sort en inmiddels nog wat andere producten verkocht werden.
Goed gevonden. Kan kloppen, maar zonder de ongestaafde beweringen van een anonieme Wikipedia-poster (telkens zonder naam of Wikipedia-account) hebben we nog steeds niets dat naar Nederland wijst.
Vandalisme is wel direct een oordeel hé, met gestrekt been toch ook wel. Zonder bron kan er gewoonweg niet geoordeeld worden. Althans niet anders dan dat er blijkbaar onenigheid over bestaat.

Daarbij, voor het nuanceren van een (schijnbaar vijandige?) overname-verhaal zijn legio redenen te bedenken. Omwille van de volledigheid bijvoorbeeld. Vandalisme is normaliter een randverschijnsel en is dus ook niet héél waarschijnlijk. Los hiervan, één belang is er altijd; een founder is graag bekend als founder in plaats van als (al-dan-niet zuiver op de graat) koper die de boel heeft doorgezet nadat iemand anders het legendarische 'founden' al gedaan heeft.

Enfin, zonder bewijs liggen alle mogelijkheden open. Ik vind het vooral apart dat bij het bewerken van dit soort pagina's niet simpelweg beide versies van het gebeurde worden genoemd op de pagina. Als er dan toch 10 jaar volgehouden wordt van beide zijden :Y)
Daarom dat ik posting heb aangepast.

Iemand die vraag naar bron in Wikipedia wil plaatsen.
Volgens een notitie één wijziging verder in de historie is de bron van die opvatting, dat het van oorsprong Nederlands is, één van de mede oprichters geweest. (Zie ook mijn reactie op het vandalisme-verhaal hierboven.)
Overigens.. één wijziging ná de laatste door jou aangedragen wijziging vind ik dit:

"Note: waarom wordt deze wijziging steeds teruggezet. Ik was nota bene één van de oprichters!"

Had je zelf niet verder gekeken? Je ziet dat anderen gelijk om bronnen vragen en door dit -niet- te noemen laad je zelfs verdenking op je eigen standpunt ('vandalisme'). Niet handig, en komt dan 'toevallig' over.

Anyway, vast geen kwaad in de zin natuurlijk - kijk gewoon volgende keer even wat verder ook zou ik zeggen? :Y)
Dat zag ik, maar zonder bronnen kan ik ook vanalles beweren op Wikipedia. Zolang ik geen enkele andere verwijzing zie buiten Wikipedia (ik heb kort even gezocht), beschouw ik een dergelijk statement als onwaar.
Punt is dat je je mening ('vandalisme' - nota bene een waardeoordeel) wel als waar 'beschouwd' en daarbij gemakshalve deze informatie nog achterhoudt. Da's niet netjes ;)

Daarbij is die mening evengoed gebaseerd op wat op wikipedia -zonder bronnen- vermeld staat. Dus wat wil je nu? Wel of niet waarheid zonder bronnen?

Ik ben er wat verder in gedoken. Waar het op neerkomt is dit: CA bestond al vòòr CA opgericht werd. Het software product waarmee de tweede incarnatie van CA diens eerste groeispurt inzette bestond óók al voor die tweede CA het (dus) ging aanbieden op de N-A markt(USNA). Meer informatie Hier:

"an opportunity that Charles Wang and his friend and business partner Russ Artzt exploited by creating a company to develop and market mainframe software, and they developed several products for the mainframe market, with modest success. In 1976, they obtained the North American distribution rights for CA-Sort, which had previously been distributed by Pansophic Systems under the name PanSort. CA-Sort was originally developed by a Swiss company named Computer Associates, which had been founded by Sam Goodner and Max Sevcik several years earlier. CA-Sort had found success in Europe, but sales in North America hadn't kept pace. Wang and Artzt established a new venture (in partnership with the Swiss company), which they named Trans-American Computer Associates, and went to market with CA-Sort, along with their original products."

Over het ontstaan van Pansophic Systems (wat dus later, na beursgang, het tweede CA werd) hier nog een mooi stuk ontstaangsgeschiedenis: Oral History of Joseph A. Piscopo @ComputerHistory.com (A PDF on archive server)

Enfin, zoals je ziet aan het idiote aantal mergers en acquisities van alleen al de tweede incarnatie van CA vanaf 1981 op de pagina van mijn eerste bron in deze comment is het een lastig te reconstrueren verhaal. IVA (schulden management software?) en Rotterdam ben ik nog niet tegengekomen, maar gezien hoeveel historie hieraan wèl gelinkt is.. is dat haast bijzonder te noemen. Bewijzen kan ik dat stukje dus evengoed niet, maar ontkrachten zeker ook niet. Ik ben het dus ook nog steeds niet met je eens dat je dat gewoon maar vandalisme noemt én zo'n aanwijzing/claim van een schijnbaar medeoprichter zonder-meer (zonder bron) als onwaar bestempelt.
Bedankt voor je harde speurwerk.

Mijn vermoeden is dat het Nederlandse IVA is overgenomen door een van de CA's, en dat ons Wikipedia anoniempje een van de zaakvoerders van IVA was die niet tevreden is dat zijn geestenskind nauwelijks een voetnoot in het verhaal van CA geworden is. Maar dat is speculatie en ga ik heus niet op Wikipedia plaatsen ;)

Ter verduidelijking, ik heb die claim over het oprichter zijn pas later gezien. Ik was gestopt met lezen omdat ik vond dat 6 voorbeelden van heen-en-weer gewijzig en duidelijke verbitterdheid (eerste aanpassing veranderde opgericht naar gestolen...) wel netjes was geweest. Na het schrijven van mijn comment heb ik nog even verder gekeken, en merkte ik de claim op, maar achtte die weinig geloofwaardig.

Mijn woordkeuze voor vandalisme is hier wat ongelukkig, maar op Wikipedia vind ik het besmeuren van iemands naam (door hem een dief te noemen bijvoorbeeld) en allerlei wijzigingen door te voeren zonder referenties weldegelijk vandalisme.
Daarbij is die mening evengoed gebaseerd op wat op wikipedia -zonder bronnen- vermeld staat. Dus wat wil je nu? Wel of niet waarheid zonder bronnen?
Ik snap niet goed wat je hier mee bedoelt? Wat ik hier verkondig is overduidelijk mijn mening, en niet wat ik probeer te verkopen als harde waarheid - we hebben duidelijk gebrekkige informatie, en mijn mening is dat de claims over Nederlandse origine weinig geloofwaardig zijn.
About CA Technologies

CA Technologies (NASDAQ:CA) creates software that fuels transformation for companies and enables them to seize the opportunities of the application economy. Software is at the heart of every business in every industry. From planning, to development, to management and security, CA is working with companies worldwide to change the way we live, transact, and communicate – across mobile, private and public cloud, distributed and mainframe environments. Learn more at www.ca.com


https://www.ca.com/us/com...-information/history.html hier een link naar de historie van het bedrijf. Kan niet terug vinden waar het opgericht I.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 20:08]

tis gewoon terug te vinden op de website van CA:

1976

With a handful of colleagues including Russ Artzt, Charles B. Wang founds New York–based Computer Associates International, Inc.


https://www.ca.com/gb/com...ory.html?intcmp=footernav
Ehh, als dit kennelijk ter discussie staat ga je natuurlijk niet naar één van de kampen om te vragen welke waarheid nu de werkelijke waarheid is.. Nogal voorspelbaar wat dan gekozen wordt natuurlijk :z
CA’s acquisitions had brought it financial strength and a broad range of software. Its SuperCalc spreadsheet application, bought in 1984, led the company into competition with Lotus and its 1-2-3 spreadsheet
.........

Easywriter, a word-processing program bought in 1983, also brought CA strength in the personal computer market.
https://www.encyclopedia....tions/computer-associates


Voel me in eens zeer oud.....
Ach, wij hebben tenminste de opkomst van de personal computer en het internet meegemaakt. :)
Ken het nog van ARCServe voor Novell Netware :)
Was dat van hun?

Never RTM'ed.

Novell had ook "office pakket" dat is naar Corel gegaan meen ik.

.
Klopt, Novell Perfect Office was het eerst en toen Corel Wordperfect :)

Maar volgens mij is ArcServe toen ook overgenomen door CA en hernoemd naar ARCServeIT, ze hadden toen al die producten met IT erachter.

Je kan het nog kopen zelfs ;)

https://www.amazon.com/Pe...l-Groupwise/dp/B002HFPCQS

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 23 juli 2024 20:08]

Ze hebben geld over lijkt het, dit lijkt op dezelfde "strategie" van Intel en McAfee.
Dat klopt ook.

Ze bieden 20 procent meer dan de huidige marktwaarde volgens de aandelen.

Als je kijkt naar de waarde van 6 maanden geleden,
kijkt naar de omzet,
kijkt naar de winst,

dan snijdt het totaal geen hout.


Enigste manier om die meerprijs te rechtvaardigen is om korte-midden termijn ‘synergieën’ te gaan creëeren, oftewel complete afdelingen consolideren en bepaalde locaties wegstrepen.
Is het nou een Amerikaanse of Singaporese chipmaker? Beetje vaag zo.
Avago is een Amerikaanse investerings-firma - voornamelijk geleid door boekhouders. Iedere keer lenen ze geld en nemen ze een bedrijf over dat groter is dan zijzelf. Daar worden alle slecht presterende takken weggesaneerd, veel duur R&D geschrapt, personeel ontslagen en dan door naar het volgende bedrijf.

Vroeger de chipdivisie van Hewlett Packard, 'uitgekocht' door investeerders KKR & SilverLake.
SilverLake is bekend omdat er veel geld van Bill Gates in zat en misschien zit?
De investeerders zetten 'meester-boekhouder' Hock Tan aan het roer van de firma, en stuurden het bedrijf naar de beurs.

Met de opbrengst werd een deel van Infineon gekocht, en daarna leenden KKR / SilverLake aan Avago geld om het grotere LSI te kopen voor $6,5 miljard. Daarna het nog grotere Broadcom voor $37 miljard.

Vanwege belastingredenen zat Avago tijdelijk in Singapore, zoals ST/Micro (chips) en IKEA (en pas MobilEye nog) in Nederland zitten.

Avago hernoemde zichzelf naar Broadcom, bekendere merknaam, en probeerde Qualcomm (en NXP!) te kopen voor ca $130 miljard. Maar vanwege hun papieren vestiging in Singapore moest de CFIUS (Amerikaanse veiligheids-commissie) zich daarover buigen, en die waren kritisch.

Dus probeerde Hock Tan zijn papieren hoofdkantoor snel naar de VS te verhuizen, maar nadat Trump 'Nee' zij (zijn gebruikelijke 'staatsveiligheid' b.llsh.t reden) was het over.

Boekhouder Hock Tan wilde echter toch de winstmarges verhogen tot >55% (zie Broadcoms persbericht), had nu $130 miljard over, en het doel de 'groei van de verdiensten per aandeel' met een tweecijferig percentage laten groeien.

Hardware is maar vervelend, daar heb je te maken met fysieke producten en zo, en (aan TSMC uitbesteede) productie-locaties die je niet zomaar naar het goedkoopste lagelonen-land kan verplaatsen. Je kan bijvoorbeeld niet je chipproductie van Taiwan naar Noord-China, Argentinie of India verplaatsen als dat 2 cent per chip goedkoper is.

Software natuurlijk wel! Ideaal nieuw saneringsprojectje voor Hock Tan, om zijn winstdoelen richting zijn aandeelhouders te halen - na het mislukken van de grootste tech-overname ooit (Qualcomm dus).

Overigens voor NXP zeer fijn, dat deze saneer-boekhouder niet de baas is geworden bij NXP. Qualcomm zal vast ook wel wat mensen boventallig verklaren, maar in ieder geval heeft Qualcomm een sterke focus op R&D en nieuwe producten, bijvoorbeeld Qualcomms 5G-chips waarmee ze ca. 2 jaar voorliggen op Intel. Qualcomm heeft net iets minder focus op papieren bedrijfsvoering, aandeelhouders en boekhouden dan Avago, uhm, Broadcom bedoel ik :)
Wat een bedrag zeg, jeetje. Zal Flowdock ook wel duurder worden..
Bekt toch minder lekker hoor...
CA Api-gateway of CA Identity Manager klinkt beter dan Broadcom :(

Hopelijk niet direct te veel invloed in hun producten
CA the place where all good software goes to die.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.