PUBG Corp. stopt rechtszaak tegen Fortnite-maker Epic Games

De ontwikkelaar van PlayerUnknown's Battlegrounds laat de rechtszaak tegen Epic Games om vermeende auteursrechtschending in Fortnite vallen. Het is niet bekend of de partijen tot een schikking zijn gekomen.

Bloomberg meldt dat PUBG Corp. de rechtszaak tegen Epic Games heeft laten vallen. Dat is bekendgemaakt op de website van een lokale rechtbank in Zuid-Korea. Eind mei kwam er informatie over de rechtszaak naar buiten; al in januari zou er een dagvaarding zijn uitgebracht.

PUBG Corp. heeft tegenover Bloomberg bevestigd dat de zaak is stopgezet, maar wil geen inhoudelijk commentaar geven. Het is niet bekend of de partijen buiten de rechtbank om tot een schikking zijn gekomen.

Hoewel er weinig details over de zaak waren, zou het gaan om de vraag of Fortnite PlayerUnknown's Battlegrounds heeft gekopieerd. PUBG Corp. was van mening dat Epic Games met de battle royale-modus in Fortnite inbreuk heeft gemaakt op de intellectuele eigendom. Vorig jaar beklaagde de ontwikkelaar van PlayerUnknown's Battlegrounds zich al over Fortnite, al werd die kritiek later genuanceerd.

Een opvallend detail is dat zowel PUBG. Corp als Epic Games deels in handen is van de Chinese internetgigant Tencent. Bovendien was Epic nauw betrokken bij de ontwikkeling van PlayerUnknown's Battlegrounds, omdat die game de Unreal Engine gebruikt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-06-2018 • 15:37

57 Linkedin

Submitter: Ikke_Niels

Reacties (57)

57
51
20
2
0
18
Wijzig sortering
zucht, er blijft maar beweerd worden dat het een onzinnige zaak is/was. De dingen die in de media staan waren inderdaad onzin. maar...

1. PUBG=KLANT van Epic. Ze gebruiken de engine van Epic (unreal engine).

2. Pubg heeft samen met Epic problemen van deze engine opgelost, deze was namelijk niet in staat om de 100 players aan te kunnen, netcode was slecht en performance nog slechter.

3. Vervolgens heeft EPIC, deze verbeteringen gebruikt om Fortnite uit te brengen, dat WEL vanaf het begin soepel draaide, dankzij de oplossingen die ze samen met Pubg gemaakt hebben.
Wie is eigenaar van deze oplossingen?

4. Daarnaast het EPIC het bezit van de engine, deze heeft onlangs een grote update uitgebracht aan de engine welke de netcode veel beter heeft gemaakt in Fortnite, maar andere ontwikkelaars (Pubg) hebben die mogelijkheid niet, die kunnen hier pas aan werken als de nieuwe engine versie voor hun ook beschikbaar is (dus lopen ze weken/maanden achter).

een reactie op nu.nl: https://www.nu.nl/games/5...zaak-fortnite-vallen.html
Dus? Als het om de netcode ging lijkt me dat Epic heel duidelijk ergens heeft staan dat alle code changes die gemaakt worden met een afnemer van de Engine eigendom worden van Epic.

Rechtzaken gaan niet over of iets netjes is maar of over iets binnen de wet ok is.

En als iemand ooit een rechtszaak wil aanspannen over het concept zelf hoeft de verdedigende partij alleen maar de film "Battle Royal" uit 2000 op te zetten waar iedereen het concept van geript heeft.
De oplossingen die pubg en epic gemaakt hebben? :D Het enige dat de pubg devs hebben laten zien is dat ze helemaal niks kunnen met de ue4.

Fortnite br werkte in de eerste dagen/weken ook niet perfect, tenminste heeft epic laten zien wel te weten hoe hun eigen engine werkt. Een van de weinige ue4 multiplayer games die niet met constante grote fps drops loopt.
Tot je Save the World opstart. Die kampt nog steeds met grote FPS drops en überhaupt een stuk minder goed optimized. Terwijl dat al veel langer in development zit. Al is dat misschien ook juist gelijk het probleem, dat en PvP games zijn uiteraard veel makkelijker low-resource cost te houden vergeleken met hordes NPCs iedere 10 seconden.
Tja, inmiddels hebben Call of Duty en Battlefield ook een Battle Royale modus aangekondigd...en dat zijn waarschijnlijk echt niet de enige games die met deze modus komen. Wil PUBG Corp. dan ook Activision en DICE aanklagen?

De Battle Royale modus voor Battlefield V werd zelfs op de E3 aangekondigd. Dat zouden ze waarschijnlijk niet zo snel doen als PUBG corp. een goede kans zou maken in de zaak tegen EPIC games. Geeft wellicht aan dat andere studios ook inzien dat PUBG. corp geen sterke argumenten heeft.
PUBG corp. gaf ook al aan dat de rechtszaak niet ging om puur het concept van een battle royale modus. Maar meer om het misbruik van de PUBG naam voor marketing doeleinden, en ook het feit dat EPIC samen met PUBG corp heeft gewerkt aan de game en veel elementen direct gekopieerd heeft zal meegewogen hebben.

Het is dus heel wat genuanceerder dan dat PUBG corp vind dat ze alleenrecht op het battle royale genre hebben, want dat zou inderdaad IMHO een kansloze zaak zijn. Voor wat betreft de claims die nu gedropt zijn kan ik het niet helemaal beoordelen, want heb natuurlijk niet alle stukken doorgelezen.
Het zou wat zijn als PUBG corp. de rechten op battle royale zou gaan eisen. Laten we niet vergeten dat er in 2012 al een mod was voor Minecraft die een battle royale modus toevoegde (ook al werd die niet zo genoemd). Zelfs ARK (dat dinosaurus spel) had een battle royale modus voordat PUBG uitkwam. En dan hebben we het nog niet eens gehad over DayZ of H1Z1.

Ze mogen natuurlijk helemaal zelf weten waarvoor ze mensen aanklagen (en dat zal ook vast dieper gaan en gecompliceerder zijn dan "dat spel lijkt op dat van ons"), maar ze hebben geen enkel recht om het battle royale genre te claimen.
De DayZ mod (uitgebracht in 2013) is ontwikkeld door de bedenker van PUBG (Brendan Greene). H1Z1 is daarna ook mede door Brendan Greene tot stand gekomen. Dus in dat opzicht is het zijn hersenspin. Echter is die weer ontstaan uit de film Battle Royale.

Dus in het opzicht van het bedenken van het genre zou je eigenlijk bij de bedenker van het boek moeten zijn. :)
Minecraft was de eerste.
de originele Battle Royale is stoelendans.
Gewoon uit interesse, wie dan?
Warface en ARK: Survival of the Fittest waren toch echt eerder...?

Het is meer dat PUBG corp 'denkt' dat ze alles kunnen maken, omdat zij de eerste waren die er daadwerkelijk een succes van de gamemode maakte. Denk ik..

[Reactie gewijzigd door Alexscended op 27 juni 2018 22:48]

In het Koreans recht hebben ze een concept dat los vertaald kan worden als 'de vader van een genre'. Het zou inderdaad kunnen dat Bluehole dacht dat ze dit recht op vaderschap hadden, en als dat het geval was dan zouden ze zich enorm verkeken hebben aangezien dit recht enkel ziet op de uiting van een idee, niet het idee zelf (zoals in vrijwel ieder rechtstelsel: abstraction vs expression).
ARMA had toch ook battle royale iirc?
Als ik het goed heb een mod in Arma 2/3. Dat is in ieder geval de eerste keer dat ik ervan hoorde en het begon te spelen. Volgens mij zijn de makers van PUGB ook die gasten die de mod maakte in Arma
Andersom is het natuurlijk ook weer dat PUBG weer draait op de Unreal engine, die weer van Epic is.

PUBG ging alleen een stuk verder tegen bv Knives out en Rules of Survival, dat waren dan wel meer kopieën van de game dat een Fortnite is, waarin ze initieel nog over de style gingen (100 man, kleinere map, bla bla), ze zelfs verder gingen op gebruik van wapens (zoals een koekenpan).

Maar eind van de rit hadden ze maar 1 sterk punt, beide games gebruikte de term 'pubg mobile' om bekend te worden, wat dan ook meteen enige sterke punt in die 2 zaken was.
Maar eind van de rit hadden ze maar 1 sterk punt, beide games gebruikte de term 'pubg mobile' om bekend te worden, wat dan ook meteen enige sterke punt in die 2 zaken was.
Maar kwam die 'pubg mobile' benaming vanuit de ontwikkelaars van die spellen zelf of waren het voornamelijk de spelers die het zo noemde, want dat laatste is wat ik vooral voorbij heb zien komen.
Cuisine Royale ook al zo'n spel. Beetje parodie maar wel heel erg leuk gedaan.
Nog een paar dagen gratis toe te voegen aan je steam account.
https://store.steampowered.com/app/884660/Cuisine_Royale/

en deze is ook heel grappig gedaan:
https://store.steampowere...y_Accurate_Battlegrounds/
(was gratis nu niet meer)

[Reactie gewijzigd door bilbob op 27 juni 2018 17:10]

Het gaat niet om de battle royale, het gaat om Pubg vs Fortnite. De game concepten zijn echt 1:1 en fortnite heeft zo goed als pubg overgenomen of letterlijk staan kopieren. Beetje op het succes van een andere game hun game zitten baseren.

Harstikke mooi; maar ik zou ook laaiend worden als ik een concept de markt op breng en het wordt 1:1 gekopieerd in een ander jasje.
als ik een concept de markt op breng en het wordt 1:1 gekopieerd in een ander jasje
Moet je dat eerst doen en moet het wel nieuw zijn. De naam "Battle Royal" was misschien nieuw (tot de gelijknamige film uit 2000), maar het concept niet. Dit heette vroeger namelijk simpelweg "King of the Hill" of "Last man standing".

Dus ja, Battle Royal is gewoon hetzelfde concept als andere namen vroeger, een "nieuw jasje" om het zo te noemen ;-)
King of the Hill is heel wat anders. Bij King of the Hill moet je een locatie innemen door er op te blijven staan, ook zijn er bij King of the Hill veel minder spelers in 1 potje. Battle Royale zou dan meer zoals Last man standing zijn. (Echter ken ik Last man standing niet echt dus ik weet niet wat het precies inhoud.)

Maar als dit hetzelfde is is dan Team Deathmatch niet hetzelfde als Free for All? Alleen ook een "nieuw jasje"? :)
Leef en laat leven zou ik zeggen.
Als iedereen elkaar aan zou klagen voor zulke dingen zou de game wereld een sombere wereld zijn met 1 game per genre.
Niet alleen de gamewereld.
Nee hoor je mag dan best zo'n game uitbremgen maar betaal je als ontwikkelaar license fee's of royalty's
Of ze zijn gestopt omdat het een kansloze onderneming is? Het battle royale concept is geen IP van pubg corp en fortnite lijkt verder op geen enkele manier op pubg.
Misschien was het een publicoteitsstunt voor beide die zn beste tijd gehad heeft?

Edit: dit artikel gaat over de ingetrokken rechtzaak, ik speculeer over de reden en wordt op 0 gemod? :s kleine verduidelijking graag.

[Reactie gewijzigd door DirtyBird op 27 juni 2018 15:50]

Het leverde PUBG vooral veel kritiek op, die zijn hier sowieso niet sterker uitgekomen.
Plus dat ze epic’s engine nodig hebben
Don’t bite the hand that feeds you...
Dat is vaak geen punt. Bedrijven klagen elkaar vaker aan terwijl ze op bepaalde punten afhankelijk zijn van elkaar.
PUBG neemt dan ook nog eens een licentie af op de engine. Daar betalen ze gewoon voor.

Zie de zaken Apple VS Samsung en Samsung VS Apple.
Aan de ene kant ontmoeten ze elkaar in de rechtbank. Aan de andere kan hebben ze nauwe zakelijke banden.
Silicon Knights denkt daar anders over,
die klaagden Epic aan voor gebrek aan hulp met de Unreal engine 3 en gingen mooi failliet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Knights
De mod systeem wordt gebruikt om een mening over je input te geven maar is verder totaal niet gebaseerd op feiten. Je doet er beter aan om je er niks van aan te trekken.
Ben momenteel Cuisine Royale aan het spelen. Ze hebben net verschillende matchmaking erin gestoken. Nu kan je met 2 of met een squad samen strijden. :D

Dit spel ziet en speelt dan ook er nog eens 100 keer beter uit dan pubg. Ik heb hem gratis verkregen nu dat die in early acces is. Daarna ging het een kleine som kosten.

Ik denk niet dat pubg nog zolang populair gaat blijven. Fortnite is er al deels mee gaan lopen en nu dat zelfs kleine studio's een veel betere versie maken van het spel ( misschien nog wel met minder wapens etc. )
Nu dat zelfs de grote spelers beginnen met een BR gamemode is het helemaal gedaan.
Ik vermoed dat ze tot een schikking zijn gekomen. En dat EPIC een aardige duit heeft betaald of hen heeft beloofd te zullen helpen bij verdere ontwikkeling van de engine.

Heel veel mensen in reactie lijsten zaten vooral te klagen over dat PUBG corp. niet zo moest klagen en dat het "kopieren echt wel mee viel", maar ze hadden een hele sterke zaak (verschillende youtube filmpjes er over leggen het in details uit).
Over de Battle Royale modus valt niet veel te zeggen, want doen het op hun eigen manier en er zijn talloze andere spellen die het ook min-of-meer op deze manier presenteren, maar het ging inderdaad voornamelijk over bijna 1 op 1 gekopieerde 'engine assets' en code die dit alles mogelijk maakt in beide games die EPIC gebruikte voor een spel dat vervolgens in 'hetzelfde' vaarwater als PUBG is neergezet als directe concurrent voor bijna dezelfde playerbase.

Gevaarlijke move van EPIC en dat wisten ze vast en zeker, maar ze verdienen nu miljoenen op maandelijkse basis aan het gratis Fortnite spel. Dus ik denk dat ze zich niet meer zo heel veel zorgen maken, nu ook met deze schikking.
https://steamcharts.com/app/578080#1y

PUBG is anders ook in populariteit aan het dalen. Niet dat het verder veel uitmaakt, speel gewoon wat je wilt spelen.
Kan ook aan het betere weer liggen
of aan de vele negatieve reviews die erbij komen te staan op steam de laatste tijd.
Ben ik me niet van bewust. Kzal eens kijken.
Hier gestopt met spelen van pubg, ondanks dat ik t best leuk vond.

T draaide nou nooit zo soepel als fortnite, maar t was te spelen, echter sinds n paar maanden geleden, serieuze drops naar 30 fps of lager,
Wat blijkt, ik voldoe niet meer aan de system reqs......!? (kreeg dat ook dood leuk terug als email)
Tog zown 60 uur gespeeld, geen refund dus (was tog weer handig geweest tijdens de sale).... Toen kwamen de weapon skins, nieuwe map. En nog steeds liep de base game ruk . Yepp, toen was ik r dus echt klaar mee.
Probeer eens cuisine royale!
Waarom moet alles wat je niet leuk vind meteen dood dan wel stoppen met bestaan? Wat win jij er als persoon mee? En ze hebben in mei nog een omzet gehaald van 318 miljoen dollar. Dat stopt niet zo snel hoor.
Waarom hopelijk? Wat is er mis met Fortnite? Laat mensen lekker spelen wat ze willen spelen.
Waarom zou Fornite niet verder doorgroeien?
Net zo zinloos als de apple vs google, bmw vs mercedes, groene paprika vs gele parika discussies. Wen er maar aan dat verschillende mensen verschillende dingen leuk/lekker/mooi vinden
GROENE PAPRIKA MASTERRACE! DOOD AAN GELE PAPRIKAS! :+
psssttt… en de rode paprika's ? :+
Hoe groot acht jij de kans dat Fortnite dood gaat dan? Spel is mega populair... ik vind er geen reet aan dat er niet van maar toch
Fortnite heeft de battle/season pass niet bedacht en pubg is niet de enige game die sinds het gigantische succes dat Epic ermee heeft gehad er ook een heeft gemaakt.
Tuurlijk mag je hoop hebben. Maar waarom hopen dat iets verdwijnt wat je zelf niet leuk vind? Opvallend dat jij dat blijkbaar heel normaal vind. Zo normaal dat je de kritiek niet eens begrijpt, erg opmerkelijk als je het mij vraagt.
Degene die hoopt dat het spel dat hij niet leuk vind maar snel failliet gaat klaagt over een salty reactie... Iets met pot, ketel en zwart zien :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee