Volvo stopt Google Assistant, Maps en Play Store in nieuw infotainmentsysteem

Volvo voorziet de volgende generatie van zijn Sensus-infotainmentsysteem van integratie met Google Assistant, Maps en de Play Store. Het systeem is gebaseerd op Android en komt tot stand door een samenwerking tussen Volvo en Google.

Met Google Assistant wordt het mogelijk om met stembediening bijvoorbeeld de airconditioning in te stellen, muziek af te spelen of een route te plannen. Naast Assistant, Maps en de Play Store integreert Volvo andere diensten van Google in de nieuwe versie van Sensus, zegt de autofabrikant in een aankondiging. Om welke diensten het nog meer gaat, is nog niet duidelijk.

Een jaar geleden kondigde Google samenwerkingen aan met Volvo en Audi. Destijds zei Volvo binnen twee jaar nieuwe infotainmentsystemen op basis van Android te zullen integreren in zijn auto's. Bij de huidige aankondiging zegt Volvo dat het nieuwe systeem 'over een paar jaar' verwacht wordt.

Het Sensus-infotainmentsysteem bestaat uit een boordcomputer die een aangepaste Android-versie draait. Dat is anders dan Googles eigen Android Auto, een systeem waarmee het mogelijk is om een Android-smartphone op het scherm van een autodashboard aan te sluiten.

Volvo Android

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-05-2018 • 09:11

127

Reacties (127)

127
125
53
9
1
66
Wijzig sortering
Opnieuw dus Volvo en Google. Ik heb in 2013 een nieuwe volvo gehad met een android systeem. Ik hoop dat ze daar van geleerd hebben.
  • Leerpunt 1: levensduur/updates: systeem was android 2.1, custom. Vervolg: werd nooit geupdate. Auto rijdt nu waarschijnlijk nog rond..
  • Leerpunt 2: systemen zijn te rooten. In geval van 2013: zelfs via de wifi verbinding was te rooten, remote. Gevolg: playstore installeren, whitelist voor apps die tijdens rijden bedien konden worden konden we op *.* zetten. Met een aantal medetweakers hebben we toen dit systeem geroot als eerste.
  • Leerpunt 3: systemen zijn gekoppeld aan de rest van de auto. Oa via Canbus, alle knoppen en bediening, dashboard/digitale tellers. Gevolg: mogelijke interface om te hacken en autofuncties aan te passen, bestuurder van verkeerde informatie te voorzien etc.
  • Leerpunt 4: dealers/garages hebben monteurs in dienst, geen it-ers. Gevolg: ik moest als bestuurder/auto eigenaar de garage vertellen wat er aan de hand was.
  • Leerpunt 5: IT gaat zoveel sneller dan een auto: binnen no-time waren de externe leveranciers van het media systeem al overgestapt op nieuwere technieken die niet meer compatible waren met het oude systeem. Gevolg: geen updates meer voor de navi-software, geen kaart updates meer, en de al eerder genoemde android update bleef dus vanwege de custom ook geheel uit. Laat staan dat de hardware dat aan kon.
Mijn vraag zou eerder zijn hoe diep zit het systeem verbonden met de hele auto.
Kan je via het infotainment systeem controle krijgen over andere functies van de auto.

Wat jij hierboven beschrijft is een brak systeem dat gehackt kan worden. De vraag is dan kan de hacker verder in de auto komen.
Als het zo brak is als jij boven stelt, vraag ik me dus af hoe veilig het systeem is.
De genoemde versie van volvo (Sensus Connected Touch) had een CAN interface. Omdat die interface incl drivers is geinstalleerd is het daarna technisch mogelijk om die interface te gaan misbruiken. Of het je ook daadwerkelijk lukt hangt af van eventuele andere security maatregelen.
Mocht het je lukken ook berichten of foutmeldingen op de CAN te zetten, dan krijg je nieuwsberichten als deze: http://www.autoconnectedc...-standard-can-be-changed/

Ook op tweakers bericht: nieuws: 'Niet te patchen lek in can-standaard maakt auto's van alle merken kw...

De ingredienten om dit dan remote te gaan misbruiken waren aanwezig:
  • infotainment systeem, met aansluiting op CAN
  • infotainment systeem, met wifi
  • infotainment systeem op basis van een OS waar al vulnerabilities voor waren
2 en 3 hebben we dus voor de ROOT misbruikt. Zodra we een device op hetzelfde wifinetwerk kregen als het mediasysteem, konden we rooten. 1 hebben we nooit onderzocht met die volvo's. Voor 2 en 3 hadden we zelfs een tweakers meeting georganiseerd in Ede.

Voor 1 kun je dan verder gaan graven en kijken of je CAN support kunt vinden in je Android linux kernel. (SocketCan).

[Reactie gewijzigd door Get!em op 23 juli 2024 05:39]

Nog afgezien van het complete gebrek aan beveiliging op moderne auto-systemen, die meestal bedacht lijken te zijn door een net afgestudeerde student zonder praktijkervaring met dergelijke systemen (op het niveau van het gemiddelde IoT apparaat), krijg je met al die Google integratie natuurlijk ook meteen een systeem wat continu data over jouw doorsluist naar google. Alsof een android smartphone al niet erg genoeg was, wordt je nu ook in de auto 24/7 in de gaten gehouden.

Is natuurlijk prima als het optioneel en helemaal uit te zetten is (dan kun je zelf kiezen of je wel of geen spyware wilt), maar wat ik van autosoftware en google gewend ben, is dat je geen keuze hebt. Het zal vol zitten met functies die iedere keer dat je het (per ongeluk) gebruikt, in wil loggen met een google account en alleen werkt bij een actieve internetverbinding. Ik verwacht van zo’n systeem dat je niet eens de navigatie offline en zonder account kunt gebruiken omdat het gebaseerd is op google maps. Geen ontwikkelingen waar ik vrolijk van wordt (en de maatschappij op de lange termijn ook niet, ook al hebben ze dat meestal nog niet door). Volvo is bij deze van mijn lijst van potentiele automerken verdwenen.
Was een fiasco dat systeem...
Hoe snel komen beveiligingsupdates uit nadat ze voor Android zijn uitgegeven? Hoe lang wordt dit systeem ondersteund? Is dat de volledige levensduur van elke auto waarmee dit wordt uitgerust?

Er zijn zoveel problemen bij het onlosmakelijk koppelen van systemen waarbij de levensduur (economisch en werkelijk) significant verschilt van elkaar. Hoe wordt dit verschil opgevangen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:39]

Aangezien dit een samenwerking is tussen Volvo en Google, zou ik me daar zelf geen zorgen om maken.
Long term support is 3 jaar bij Google.
Dus in hoeverre de samenwerking dit oprekt naar 15+jaar? Want een Volvo toch minstens zo lang mee moet kunnen gaan.
Precies. Iedereen vindt duurzaam zijn belangrijk, maar ondertussen lijken er juist steeds meer maatregelen getroffen te worden om de levensduur van apparaten die nu uitkomen te verminderen. Een auto die slechts 5-10 jaar meegaat moet ook gefabriceerd en gerecycled worden, wat ook weer energie (en daarmee grondstoffen, want we verbranden gewoon door) kost.
Je hebt gelijk maar misschien moeten we software van auto ook scharen onder dezelfde voorwaarde als onderdelen.

Wat ik begreep dat voor een auto meen iets van 30 jaar onderdelen moest kunnen krijgen.( correct me if iam wrong)
Dan denk ik dat je verkeerd zit.
Een kennis is gek van Audi. De miserie die hij heeft om vervangstukken te vinden van zijn 25 jaar oude wagen...
Auto's van nu worden gemaakt om door de eerste twee/drie leasejaren (zo'n 200.000 km) probleemloos door te komen. Daarna is alles mooi meegenomen maar in handen van de tweede eigenaar absoluut geen prioriteit van de fabrikant.

Dat zie je ook terug in de boordelektronica. Deze heeft bij Volvo altijd bestaan uit de aller-aller-goedkoopste chipsets met doorgaans zeer matige software die als optie voor belachelijke prijzen werden weggezet. Het kwam zelfs voor dat een peperdure "optie" slechts de softwarematige activatie van aanwezige hardware betrof.

Bij de nieuwe generaties met touch-screen hebben ze het overigens wel goed voor elkaar, maar ook die hardware zal snel verouderen.

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat fabrikanten de mogelijkheid tot upgraden onmogelijk hebben gemaakt met het massaal schrappen van DIN systemen. Er zijn slechts enkele fabrikanten op de markt die de auto's nog uitrusten met DIN radio's die je kunt vervangen als ze te outdated zijn of niet aan je wensen voldoen.
Moet zelf zeggen dat ik aangenaam verrast was door de kwaliteit van het infotainmentsysteem van mijn Volvo. het is duidelijk, intuïtief, snel en wordt goed bijgehouden. Heb maar weinig systemen in andere middenklassers gezien die beter waren. Mijn auto is van 2016.
Daar komt natuurlijk een stukje subjectiviteit bij kijken. Het doet wat het moet doen (meestal) maar de prestaties en interface zijn wat mij betreft ondermaats.

Neem de snelheid van de stemherkenning, framerate van de interface, uitspraak van de navigatiebegeleiding en de matige ondersteuning van bestandsformaten. Het is allemaal niet wat je mag verwachten voor een premium merk met een premium prijs. Er zijn echt merken die dat een stuk beter doen op een lager prijspunt.
Dan hebben we misschien een ander systeem. De uitspraak van de navigatiebegeleiding is uitstekend, de interface is vloeiend en heb met geen enkel bestandsformaat nog problemen gehad.
Je hebt RTI, Sensus en Sensus Connect (en misschien nog wel meer).

Sensus Connect ziet er zo uit (in het standaard theme):
https://www.youtube.com/watch?v=DzimTzaRSE8
Ja precies. Ik heb de Sensus Connect (Zonder OnCall) in de V60 D4.

De eerste keren dat ik de navi in de V60 gebruikte heb ik me doodgelachen om de uitspraak van de dame. "Bij de voggende afrit.....links afrijdeeh" De wat langere plaatsnamen en file informatie zijn ronduit onverstaanbaar.

Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de interface in de video wel een stuk vloeiender lijkt te werken dan in mijn auto. Bij mij komen de menu's in 3/4 frames in beeld wat een haperend effect geeft. Wellicht dat er een software update geweest is die ik gemist heb.

Bij de volgende beurt maar even navragen ;-)
Daar kan ik me niet in vinden. De uitspraak vind ik voor een robotstem juist heel erg goed, behalve bij een stad als Goirle wil het mis gaan.
Het systeem stamt uit 2014 (MY 2015) en mogelijk zit er in de nieuwere auto's betere hardware waardoor dit allemaal beter functioneert.
Ik kan voor mijn auto, 22 jaar, nog steeds nieuwe onderdelen bij de BMW dealer bestellen.
Dat bedoelde ik inderdaad, dat is volgens mij niet wettelijk bepaald, maar elk merk beslist dat.
Mijn vader kan voor zijn mercedes camionette van 55 jaar ook nog probleemloos onderdelen bestellen.
Heb deze link gevonden: http://www.amt.nl/onderne...levering-1999-12-10127076
Navraag bij de RAI leverde het volgende op. Er is géén Europese wetgeving, dus de fabrikanten zijn nergens toe verplicht. Er is wél een algemene regel die hen verplicht om, evenals alle overige leveranciers, onderdelen te leveren zolang er een redelijk aantal exemplaren van het product in omloop zijn.

In de praktijk wordt aangehouden: tot tien jaar na productie levering uit voorraad, daarna wordt er uit een aangelegde voorraad geleverd die onder normale omstandigheden voor vijf jaarvoldoende moet zijn. Dat betekent dat er zeker tot vijftien jaar na beëindiging van de productie onderdelen geleverd worden. Hoe snel het leveren gebeurt, is echter niet te zeggen.
Dan denk ik dat het 10 tot 15 is maar kan geen link vinden.

Wel via Google 1 miljoen verkoopsites ;(
Punt is dat en merk deze onderdelen meestal geen 20 of 30 jaar blijft maken. Ze maken aan het einde van de rit een enorme voorraad die dan de resterende jaren voldoende moet zijn en daardoor ontstaat op een gegeven moment schaarste. Ze zijn belachelijk duur of je moet de halve wereld afstruinen om ze te vinden.
Klopt was ik me later van bewust. Scheeld natuurlijk of je een populaire golf hebt of hele oude citroën met peperkoek oplage.

Voordeel wel afterarket is groot en bij remblokken passen meestal al opmeerdere modelen en merken.
Maar hoe vertaalt zich dat naar security updates? Oude opels maakte je met een schroevedraaier zo open. Opel was verplicht nieuwe sloten te leveren, niet betere sloten.
Ik denk dat fabrikanten er weer makelijk van afkomen tenzij zo ernstig dat er terugroepactie zou zijn.

Denk bijv autonoom inparkeren en er zou een bug inzitten door verkeerde berekening.

Offtopic maar als voorbeeld:
Maar goed we zien nu al dat meeste navigatie in de auto al niet wordt geüpdate, zonder diep in de buidel te tasten en dan heb ik het niet over de kwaliteit (Tom Tom is goedkoper in meeste gevallen en meestal beter)

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 23 juli 2024 05:39]

Wat ik begreep dat voor een auto meen iets van 30 jaar onderdelen moest kunnen krijgen.( correct me if iam wrong)
Dat klopt niet. Tegelijkertijd is er geen probleem voor derde partijen om simpele onderdelen na te maken. Voor (gesloten, essentiële) elektrische systemen zoals infotainmentsystemen gaat dat veel minder op dan mechanische onderdelen.
Er is een regel die stelt dat er onderdelen moeten zijn zolang er "voldoende exemplaren" van de voertuigen in omloop zijn. In praktijk gaat men uit van ongeveer 10 jaar

[Reactie gewijzigd door Tozz op 23 juli 2024 05:39]

Onderdelenproductie stopt meestal 10 jaar na de laatste productiedatum. Wil niet zeggen dat er 25 jaar na dato nog onderdelen in magazijnen kunnen liggen. En is ook sterk afhankelijk van wat voor soort onderdeel.
Worden de huidige systemen van Volvo ook de complete levensduur van de auto van updates voorzien?
Ja, de Volvo V90 heeft lifetime updates. De oude V70 die wij hadden uit 2005 kreeg in 2016 updates vanuit Zweden. Dus ja, de auto's van Volvo blijven voorzien worden van nieuwste updates zelfs 10+ jaar.

Je moet natuurlijk wel naar een erkende Volvo dealer gaan voor je onderhoud.
Dat is bij Renault wel anders! Die gooide 6 jaar na dato (2007-2013) hun systemen om, waarna een auto van +45k pardoes met een waardeloze navi rondrijdt, want na 5 jaar zijn de wegen in Europa flink veranderd.
Ja, koop maar eens een Renault laguna van 2010, daar zijn nog updates tot 2012, en dan is het op, ik rij met 6 jaar oude kaarten in een auto die net 100.000km op de teller heeft. Die gaat nog wel ff me, maar een aparte navigatie wordt al weer een must.
Sterker nog, ik rijd nu een haast spiksplinter nieuwe Megane die een navi heeft waar je 300 euro voor moet betalen om te upgraden laat staan Android Auto of Apple Car, ja op de auto als je die nú besteld wel, maar ik heb in de voorinschrijving de auto gekocht, en dit systeem is niet te upgraden |:( :? |:( :? Nou schiet mij maar lek... Dit was mijn 2e Renault op rij maar wel de laatste :+
Renault is inderdaad echt een drama op dit gebied. Dat heeft Ford beter voor elkaar :). Die krijgen gegarandeerd 7 jaar gratis updates.

Bij Renault moet je vrijwel direct dokken.
Dat niet, maar het zijn op zich staande systemen die blijven werken omdat ze geinstalleerd staan in de auto en niet verbonden zijn met een service ergens op een server van Volvo. Als ze verbonden zijn aan Google is nog maar de vraag of ze nog blijven werken als Google ergens de stekker uittrekt.
En dan de security updates!
Sensus Connected Touch was op dit gebied zo'n beetje de grootste blunder van Volvo, binnen 1 jaar al obsolete en niet meer ondersteund (eigenlijk bij aflevering al verouderd en voldeed niet aan wat beloofd was). Mijn ervaringen wat dit betreft zijn zeer slecht te noemen en in 5 jaar 4 verschillende platformen implementeren zegt al genoeg.
Als ze het bij Google/Volvo ''slim'' aanpakken dan is ondersteuning na een periode van 3 jaar tegen betaling. Hier gaat de koper van de Volvo dan mee akkoord.

Mijn Mazda met Tomtom navigatie (geïntegreerd) kan ook geupdate worden na 5 jaar, dan moet ik hier wel voor betalen... maar ben ik wel weer up2date! en tot op heden werk dit perfect.

Ik begrijp dat dit een ander verhaal is bij een compleet OS zoals Android, maar ik kan me ook prima voorstellen dat Google weinig zin heeft om 10 jaar lang ondersteuning te geven aan product wat alleen maar tijd (en daarom dus geld) kost, na 3 jaar...
Er moet mijn inziens gewoon 15+ jaar support zitten op zoiets. Je hoeft natuurlijk niet de nieuwst software erop te hebben (vergt soms ook hardware upgrades) als het maar blijft werken zoals het bedoeld is.
Als ze dat niet zien zitten om zolang support te leveren, moeten ze niet zo’n project beginnen. Je kunt ook bij de verkoopprijs rekening houden met toekomstig support.

Apple bijvoorbeeld, kost iets meer, maar wat betreft software updates kunnen veel bedrijven daar nog wat van leren. 4-5 jaar nieuwste software oo dezelfde hardware. En nog langer security fix support. Vorig jaar nog een update gehad op een 8 jaar oude iPhone. Hadden ze ook niet kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 juli 2024 05:39]

Als ze het bij Google/Volvo ''slim'' aanpakken dan is ondersteuning na een periode van 3 jaar tegen betaling. Hier gaat de koper van de Volvo dan mee akkoord.
"Doe mij dan maar een auto zonder dit systeem. Dat kan niet? Bij de concurrent hoef ik niet deze onzinnige servicekosten te betalen. Nog een prettige dag."
Momenteel krijg je bij Volvo sowieso ‘gratis’ updates van zowel navigatie als de autosoftware zelf. Gratis, maar je betaalt een Volvo natuurlijk net iets meer dan een Dacia. In vergelijking met de meeste Duitse merken is dit wel een enorm pluspunt!
Kaart updates in mijn 2015 volkswagen golf zijn nu al moeizaam, dus ik zie het somber in... :D
Kaart updates in mijn 2015 volkswagen golf zijn nu al moeizaam, dus ik zie het somber in... :D
Niets moeizaam aan, behalve als het gratis moet. Anders gewoon ff een update kaartje kopen, legaal (dealer) of minder legaal (forums, marktplaats, ebay etc)
Nee ik ga betalen voor updates bij aanschaf van een 47,000 euro auto 8)7

voor-verwarming verkopen bij een auto, en dan in de kleine lettertjes zetten dat dit een abonnement vereist. Geen enkele mogelijkheid om naar de auto toe te lopen en te zeggen: Hey blok staal, ga eens voorverwarmen.

Nee, je moet een kut app installeren, 90 euro per jaar ofzo betalen, en hopen dat de sterren juist staan en de auto daadwerkelijk gaat voorverwarmen. Misschien. Geen idee of-ie het daadwerkelijk doet, want de app toont random dat het wel of niet gelukt is, maar dit staat los van de realiteit.

Ook toont de app random dat je deuren open staan. Denk je bij jezelf: Kut ben ik vergeten mijn deuren dicht te doen!? Ach die app lult maar wat... maar wat als die app wel gelijk heeft...? Dus jij teruglopen naar je auto, kom je aan: Alles op slot. FFFUUUU

Mijn oude Volvo S80 kon je gewoon naartoe lopen. Je drukte op een knopje en BRRRRRRR daar ging-ie hoor, lekker voorverwarmen.

Ik wilde ook klagen dat de kaarten geld kosten, maar blijkt gewoon dat ik die gratis kan downloaden omgwowz. Het laten updaten kost geld, maar je kan het zelf (Gratis) doen. Hier dus: http://webspecial.volkswagen.de/maps/nl/nl/index.html

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 05:39]

Maar jij vind het wel prima dat in die €47.000 euro niet de kosten zijn opgenomen voor rem onderdelen, oliën, banden etc.etc. ?
Dat heet inderdaad onderhoud, en dat hebben gadgets zoals AppConnect ook nodig. Of dacht jij dat KPN/Vodafone/Tele2/etc zomaar gratis 3G/4G toegang geven aan iedereen met een Golf, dat de cloudserver's die dit allemaal moeten afhandelen ergens van gesponsord zijn ?
Online diensten kosten nou eenmaal geld, je hebt zelf gekozen voor deze diensten, dus moet er een netwerk voor je beschikbaar zijn. Er is tenslotte ook een offline (gewoon met afstandbediening) standkachel te krijgen voor de Golf, als ik me niet vergis kan deze nog achteraf ingebouwd worden.

Dat was mijn punt over kaart updates, zelf downloaden/regelen is gratis, maar meer 'moeizaam' zoals je dat omschrijft. Wil je het allemaal laten doen, dan kost dat geld, zo'n monteur moet ook zijn brood verdienen.
Bij Volvo is er 3 jaar connectie inbegrepen, en nadien 35€/jaar. Toch iets minder dan de 90€/jaar van VW
Net even gekeken, voor Volvo modellen van 2011 zonder probleem gewoon recentste versie te downloaden, maar ja, voor dat onderhoud betaal je uiteraard gewoon mee voor bij aanschaf.

Ondertussen zijn we wel een model van boordcomputer/software verder:
- 2011 - 2014 Sensus
- 2014 - 2019 Sensus connect

Voor oudere modellen ook nog gratis te downloaden kaarten, maar die zijn minder recent.
Welke Volvo heb je? :)
De meest recente kaart update van Volkswagen is van 08-08-2017 voor de Golf tot 2015.
Vanaf 2015 zijn de meest recente kaarten van 17-01-2018. Is misschien niet het nieuwste van het nieuwste, maar heel oud is het nu ook weer niet. Daarnaast bied Volkswagen ze gratis te download aan. Dat is wel heel iets anders als bij Citroen of Peugeot waar je gewoon zwaar in de buidel moet tasten voor kaart updates.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 23 juli 2024 05:39]

Er zit een verschil tussen de datum dat de recente kaarten zijn uitgegeven voor het systeem en de datum die ze gebruiken van de indexatie van wegen voor die kaarten. Bij Volkswagen is het standaard dat ze kaarten pakken die 1,5-2 jaar geleden geindexeerd zijn. Dus wegen die er een jaar liggen staan daar gewoon nog niet op.
Bij Volvo zitten ze op 0,5 - 1 jaar. Afhankelijk waar de weg zich bevind. Snelwegen worden sneller in kaart gebracht dan de binnenwegen. Zo zie ik in de kaartupdate van april 2018 in mijn v40 wel de nieuwe afslagen/snelweg/parallelweg verandering bij schiphol, maar een vriend in zijn volkswagen met de update van januari nog niet. Terwijl dat gebied toch echt al wel een tijdje geleden aangepast is.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 05:39]

Mijn eerste vraag zou eigenlijk zijn hoe isoleert is dit systeem van essentiële systemen van de auto? Moet ik mij zorgen maken om situaties waar iemand via de radio de auto (deels) kan besturen?

En dan is mijn volgende vraag, wat doet Volvo om te voorkomen dat men het infotainment systeem gaat gebruiken voor social media, video en andere afleidende zaken?
Mijn eerste vraag zou eigenlijk zijn hoe isoleert is dit systeem van essentiële systemen van de auto? Moet ik mij zorgen maken om situaties waar iemand via de radio de auto (deels) kan besturen?
Dit is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op Android Automotive (niet te verwarren met Android Auto).

Een van de hardware-eisen voor Android Automotive is message filtering/whitelisting:
Automotive device implementations:

[A-0-1] MUST gatekeep messages from Android framework vehicle subsystems, e.g., whitelisting permitted message types and message sources.
[A-0-2] MUST watchdog against denial of service attacks from the Android framework or third-party apps. This guards against malicious software flooding the vehicle network with traffic, which may lead to malfunctioning vehicle subsystems.
In vrijwel alle moderne auto's zijn de netwerken voor infotainment en drivetrain/safety gerelateerde zaken fysiek gescheiden van elkaar. Meestal is er één master module (vaak het instrumentenpaneel) die als een soort firewall/gatekeeper selectief verkeer kan passeren tussen de verschillende netwerken.

In auto's waar alle module's lukraak aan één netwerk zijn geknoopt zonder enige vorm van filtering kan het inderdaad goed fout gaan.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 23 juli 2024 05:39]

Dat... Een radio-dj die roept: "OK Google/Hey Siri, navigeer naar Hilversum!' heeft vooral een grappig effect. maar: "Zet de motor af" ain't funny,
Ligt er ook aan of dat deel aan het internet gekoppeld gaat worden. Zo niet dan maakt het qua updates minder uit. Maar ik heb zo'n vermoeden dat internet connectivity via de telefoon wel een rol gaat spelen dus dan wil je eigenlijk wel heel lang updates krijgen.
Er zit ondersteuning op voor de Play Store. Dat heeft een implicatie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:39]

Anoniem: 890159 @The Zep Man8 mei 2018 10:08
Niet. Tegen de tijd dat ie uit de lease is heb je vrijwel niks meer aan dat systeem en kun je alsnog een losse smartphone houder inbouwen.
Dit inderdaad. Wat mij betreft onderkennen we dit gewoon als een redelijk gegeven en stoppen daarom met de fysieke integratie van snelverouderende hardware. Waarom niet gewoon een goede integratie met een losse smartphone? Dit werkt nu al jaren goed, zelfs bij oudere auto's heb je middels Bluetooth in ieder geval vaak de adressenboek en bij nieuwere telefoons is hier vast meer mee mogelijk.
Elke 2 jaar een nieuwe auto kopen als je de nieuwe update will 8)7
Lijkt me toch wel dat het minimaal 10 jaar mee moet gaan of tenminste een alternatief
Dan zouden ze nu zwaar overgedimensioneerde hardware er in moeten stoppen en zelfs die zou dan door het ontbreken van de technieken van de toekomst zwaar verouderd zijn. 10 jaar is gewoon niet te overzien. Als je nu teruggaat naar 2008 liep 99% nog met kreupele dumbphones rond en kwam Android net een beetje op naast de iPhone.
Klopt.

Maar als je nu een auto koopt voor 20K lijkt het mij behoorlijk achterlijk dat features gewoon niet meer werken na een paar jaar. Laat staan de beveiliging updates die in een rijdend massa moord wapen toch best belangrijk zijn
Maar dat is toch al jaren zo? Het probleem is niet opeens anders nu er een wat groter platform in komt (Google's platform) ik kan me voorstellen dat het eerder de levensduur nog wat kan oprekken. Er rijden
al heel wat jaren duizenden auto's rond met onboard-navigatie uit het jaar kruik waarvan niks meer bruikbaar is. Ik kan me daarnaast niet voorstellen dat deze boordcomputer daadwerkelijk rechten krijgt om serieuze dingen aan te passen aan de auto, waardoor veiligheid minder een rol speelt.
Die auto's zijn wel wat duurder dan een smartphone dus ondersteuning kan makkelijk langer betaald worden door Volvo.
Ik vraag me af of het 2 din is en of je dus na de ondersteuning alsnog een nieuwer model in kan zetten al dan niet van Volvo zelf, omdat de airco er ook mee bediend mee wordt lijkt het me geen standaard wissel van radio.
100% mee eens. Dit geld ook voor andere apparatuur zoals een TV met Android. De ondersteuning is simpelweg waardeloos. Ik begrijp wel waarom, je kan de hardware natuurlijk niet eeuwig blijven ondersteunen want dit houd innovatie tegen (moderne software of content heeft simpelweg meer processing power nodig op den duur. Denk bijvoorbeeld aan 4K HDR content).

Mijn inziens zijn daar voldoende goede oplossingen voor. Koppel bijvoorbeeld de input/output apparatuur los van de processing unit.

What about:Uiteraard zitten de hardware manufacturers hier niet op te wachten, echter bij auto producenten zou dit een goede oplossing zijn. Ik ben best bereid elke 5 jaar een nieuwe processing unit te kopen voor mijn auto.

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 23 juli 2024 05:39]

hoeveel updates krijg je nu voor andere software in de auto...
Andere infosystemen worden ook niet of slecht ge-update. We hebben een Toyota Auris maar rijden met het navigatie systeem regelmatig in het weiland. Updaten kost enkele honderden euro’s. We hebben al een keer een kaart update gedaan, maar nog zijn de kaarten erg slecht. Doodmoe wordt je ervan, dat moet gewoon werken.
Als het vergelijkbaar is met de wijze van Apple Carplay: dan is het een éxtra laag bovenop de bestaande systemen. Ik heb Carplay in mn auto. Maar mocht Apple daarrmee stoppen, zit er altijd nog het standaard media-navigatiesysteem van Volkswagen onder.
Begint langzaamaan de juiste richting in te gaan, maar het is nog niet de ideale situatie. En dat is dat je fabrieks-af gewoon een tablet-mount in je auto kan kopen. Niks meer dan een stuk plastic waar een tablet in past en waar een USB of Lightning connector in zit die verbonden is met je audio systeem. Er zijn wel wat aftermarket dingen en doe-het-zelf projectjes m.b.v. 3D-printers daarvoor, maar nog niet echt helemaal waar het is.

Momenteel heb ik een 4G iPad (2018) als infotainment systeem in mijn auto, maar in principe nog gewoon knullig aan het dashboard met twee magneethouders. Bluetooth verbonden met de radio. Het werkt prima, heeft een hoge resolutie-scherm, en is bovenal altijd up-to-date en gratis voorzien van de laatste apps en kaarten. Het was bovendien aanzienlijk goedkoper dan de 1000~3000 Euro die er voor de verschillende inbouw-systemen gevraagd wordt.

Het zal wel een kwestie van geld zijn, maar de ontwikkeling en ondersteuning van eigen oplossingen kost neem ik aan ook geld. Desalniettemin lijkt het me verreweg de meest elegante oplossing en de enige die future-proof is.
Dit dus.
Het enige wat een autobouwer in principe hoeft te doen is een fatsoenlijke versterker met speakers in te bouwen en een mogelijkheid om je telefoon/tablet op te kunnen hangen.

dedicated hardware knoppen voor verwarming/airco e.d. werken vele malen fijner dan een 'knoploos design' en alles op een touch screen te moeten doen. ( * ZtaaB denkt terug aan zijn Peugeot 308, wat een drama ding zat daar ingebouwd).
Misschien met een app van de fabrikant om ervoor te kiezen om het via een tablet/telefoon te doen en voila, geen gezeur met updates en outdated spul in je auto.
Ik was indertijd echt jubelend blij met het gadget-gehalte van de Renault Captur met zijn R-LINK systeem. Echt enorm koel. Scherm zelf in te delen, extra apps te downloaden, echt vet koel!

Totdat je er achter komt dat het aan/uit zetten van Traffic Announcements 7 lagen diep in een touch-screen menu verborgen zit..... En het ding at random op tilt slaat en je dus je navigatie niet meer kunt gebruiken, noch je geluid..... Sindsdien ben ik het volledig met je eens!

Nu ben ik terug naar een Megane III met ingebouwde Tomtom. Veel minder gadgets, veel meer functionaliteit!
Dus kunnen we lekker legaal Candy-Crush spelen tijdens het rijden dankzij de Play store? Google Assistant en Maps snap ik maar de Play store? Ik snap dat deze zo danig is aangepast dat er waarschijnlijk geen games enzovoort gespeeld kunnen worden, maar ik zie hiervoor geen echt toegevoegde waarde.
Flitsmeister in je auto; andere navigatie; updates van maps/google assistant; spotify; etc.
Als je lang genoeg nadenkt kan je er vast nog wel een paar bedenken die nuttig kunnen zijn.
Vooral al je bewegingen tracken. Ik ben al een tijdje bezig om mij van Google los te weken. En dit soort zaken zullen bij mij zeker zwaar mee wegen als ik een nieuwe auto zou kopen. Voor mij geen Google in mijn leven.
Candy-crush is niet het enige wat in de playstore staat... Het lijkt mij erg prettig dat je makelijk zelf apps kan installeren. Denk aan een alternatieve muziek speler, Waze, Tomtom, Flitmeister. Een automatische rit administratie app voor de belastingdienst?
Jij niet andere wel?
Het wordt gewoon een beperkte store ;)

Net zoals Android TV, daar heb je ook niet alle apps/games zoals je gewend bent van de Play Store.
Maak je maar niet druk om.

Voorbeeld: In de Playstore staat Amazon Video, in de Android TV playstore heb je deze niet.
Dus gewoon het zelfde concept. Voor sideloaden van apps zoals Sygic (via newsgroeps) etc zou ideal zijn. En mappen installeren al helemaal.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 05:39]

Ook al ben ik een Android fan, hoop ik niet dat alle fabrikanten er voor kiezen om slechts één OS te gaan voeren.
De huidige Volvo's hebben optioneel al Apple Carplay, ik neem aan, ondanks dat dit een android systeem is, dat Apple Carplay niet komt te vervallen.
Dat is ook mijn gedachte maar in de tekst lees ik het zo dat het lijkt dat alleen Android erin komt. Dat zou voor bedrijven als Google of Apple een behoorlijk issue worden lijkt mij. (Ook niet wenselijk voor de consument)
Naja, vergelijk het met een mobiel. De ene koop je niet omdat er een OS op staat wat je niet wil. Dat heb je dus straks ook met auto’s. Je wil geen android bijvoorbeeld, dus koop je geen Volvo.
Dat lijkt mij heel sterk, dat betekend dat je pertinent de helft van je marktaandeel overboord gooit. Ik neem aan dat Volvo ook voorwaarden aan dit systeem gesteld heeft. Bijvoorbeeld dat Apple Carplay wel weer werkt op dit systeem.
Dat verwacht ik ook, maar kan ik niet uit de tekst in het artikel opmaken
En hoelang zou dit goed ondersteund worden? Hopelijk wel wat langer dan een paar jaar... meeste auto’s leven toch wel 10-15 jaar minimaal.

Dan toch liever iets wat niet verbonden is aan het internet en gewoon Android auto/CarPlay voor de rest.
Android auto zit er al in, het lijkt mij niet dat ze dat er met dit nieuwe systeem ineens uithalen. Ik ben in iedergeval erg benieuwd naar dit systeem.
Denk je dat de current gen auto's altijd up-to-date zijn?

Denk het niet, het is tot een bepaalde softwaretijdperk dat ze het ondersteunen daarna niet meer.
En misschien ''garantiewijs'' dus heb je auto gekocht meestal is dat 7 jaar garantie. Na 7 jaar kan Volvo zeggen doei, koop maar support of wat dan ook.
Ik denk dat je moet wachten op de eerste rechtszaken daarover. EU garantie gaat nu alleen maar over redelijkheid en billijkheid, dus een rechter zal een uitspraak moeten doen wat redelijk en billijk is inzake dit soort systemen. (De verkoper/fabrikant en de koper/eigenaar komen daar toch niet samen uit.)
Alsof de huidige infotainment systemen echt onderhouden worden. Zelden. Kijk alleen al naar de staat van geïntegreerde navigatie systemen.

Juist doordat dit op Android is gebaseerd verwacht ik updates voor het infotainment systeem. 2 jaar is al beter dan niks. Plus je hebt de Play Store dus je heb altijd Maps of hopelijk Waze up to date. Voor de auto veel liever Waze dan Maps trouwens.
Anoniem: 890159 @Jazco2nd8 mei 2018 10:10
Liever Sygic, dat werkt tenminste ook offline. Maar het zal nog een hele klus worden om een gekraakte versie op zo'n systeem te installeren vrees ik.
Ik ben ook een groot voorstander van Waze. Ik denk overigens wel dat de markt voor current gen infotainment systemen enorm zal groeien. Ook al werkt een huidig android systeem over een paar jaar nog prima, ik kan mij goed voorstellen dat mensen tegen die tijd weer het nieuwste willen. Mochten fabrikanten het makkelijker maken om te upgraden dan zie ik het zo gebeuren dat je voor een paar honderd euro een upgrade pakket kan kopen waarmee je een nieuwe "casette" met nieuwe hardware en extra features en bijvoorbeeld beter scherm kan installeren dat nogsteeds op je "oude" systemen als airco, boordcomputer etc. aan te sluiten is.
PaT Moderator Mobile @Jazco2nd8 mei 2018 10:15
Bij de iets modernere navigatiesystemen in Volvo's krijg je keurig 1 of 2 keer per jaar een kaartupdate, 'levenslang'.

Dat doen steeds meer fabrikanten. Wat dat betreft kunnen smartphone fabrikanten daar nog wat van leren.
je vergelijkt 1 of 2x per jaar met constante updates in bijvoorbeeld Waze en Maps?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 05:39]

PaT Moderator Mobile @Jazco2nd8 mei 2018 10:49
Nee, ik reageer op de uitspraak 'kijk naar de staat van huidige navigatiesystemen'. Ik wil aangeven dat ook die systemen bijgewerkt worden tegenwoordig. Dat dat niet zo vaak is als Waze of Maps zal ik zeker niet ontkennen.
Alsof de huidige infotainment systemen echt onderhouden worden. Zelden. Kijk alleen al naar de staat van geïntegreerde navigatie systemen.
In 2008 kwam de Renault Megane III uit. Met geïntegreerde navigatie. Tot op de dag van vandaag kun je daar gewoon de nieuwste kaarten voor kopen en kleinere updates zelf binnen halen.

Dat andere merken het niet op orde hebben wil niet zeggen dat niemand het op orde heeft. Ik snap dat je 5-jaar oude Seat Leon een serieus probleem heeft (zeg ik uit ervaring) maar er zijn er echt wel die er beter over na gedacht hebben.....
Een VW/SEAT RNS510/SKoda Columbus uit 2006 krijgt ook nog steeds ongeveer jaarlijks zijn kaart updates. Officieel moet je deze wel kopen, maar de ISO's vind je bijna overal wel.
Een VW/SEAT RNS510/SKoda Columbus uit 2006 krijgt ook nog steeds ongeveer jaarlijks zijn kaart updates. Officieel moet je deze wel kopen, maar de ISO's vind je bijna overal wel.
Vorig jaar reed ik een 4 jaar oude Seat Leon. Op alle plaatsen waar je dit zou moeten kunnen vinden (website, dealer) was het antwoord "Na 4 jaar niet meer nee. maar de CD van vorig jaar kunt u kopen voor een luttele €249,99"....
Dat noem ik geen updates, dat noem ik "U kunt beter een nieuw navigatie systeem kopen"
Als je vorig jaar een 4 jaar oude Leon hebt gereden, had je een Leon 5F, waar een MIB of MIB II navigatie in zit.
Krijgen (nog steeds!) ieder jaar weer een nieuwe kaart, inderdaad niet gratis, maar kosten ook geen 250 euro.
Een beetje tweaker kan dit overigens veel goedkoper regelen (lees gratis :Y) ), maar dat moet je even aan je zoekkunsten overlaten.
Ook met extra-gratis delen van je data van je gebruik van je auto met Google?
Je wordt als "off-topic" gemod, maar ik ben hier dus wel érg benieuwd naar. Normaliter ben je bij Google het product (je betaald voor veel diensten niets), ben je hier dan geen product? Waarschijnlijk wel.
Dikke kans dat Vovlo Google betaalt voor de software (lees: ze besteden het uit) en dan lijkt mij dat er geen sprake zal zijn van informatievergaring omdat het verdienmodel anders is. Misschien dat je tijdens de setup een vraag krijgt of je informatie wil delen om het product te verbeteren et cetera er cetera maar dat kun je dan vast wel weigeren.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 23 juli 2024 05:39]

Tuurlijk. Zou mij niks verbazen als Google de fabrikanten een grote zak geld geeft als zij Google software in hun auto's plaatsen.
Tja, dit betekend dat je Android direct toegang geeft tot de canbus van de auto. Met al die android malware lijkt mij dat toch best wel trikkie.

Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen. Zo komt het cloud gedeelte van GM ook dichtbij. Op afstand vol het geluid aan, vol in de remmen, vol gas etc... :-(
Daar gaat je privacy in de auto.
Anoniem: 428562 @n3z8 mei 2018 10:22
"The only privacy that's left is the inside of your head. Maybe that's enough"
-- Thomas Brian Reynolds
Slimme zet. Vrijwel elk automerk kwam altijd met hun eigen navigatie app aanzetten, en dan kon je weer voor 400 euro nieuwe kaarten kopen elk jaar. Bovendien werkte de app dan niet zo fijn als bijvoorbeeld Google Maps.
Volvo bespaart nu ontwikkelingskosten op apps (hoewel onduidelijk is of Volvo aan Google betaald), en de ervaring voor de consument verbeterd ook. Top.

Ik zag in de reacties alweer genoeg gemopper over de security voorbij komen. Maar het systeem is nog in ontwikkeling - dus alles is tot zover speculatie, en uit het artikel maak ik toch op dat het niet hetzelfde is als een volledige Android versie? Je hebt dus kans dat de Android malware gewoon helemaal niet werkt.

Daarnaast, zou ik dan alsnog liever hebben dat mijn auto een variant van Android draait (waar actief op ontwikkeld wordt) dan een exotisch systeem van Volvo waar je waarschijnlijk zeker van bent dat je na 3 jaar geen updates meer krijgt, en je voor elke update eerst naar de garage moet rijden om dat te laten flashen...

Als laatste - mocht iemand mij het leven uit willen wensen, is het dan niet gewoon een stuk makkelijker om mijn remleiding door te knippen dan een auto op afstand te gaan hacken? Laat waarschijnlijk nog minder sporen na ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.