Google Assistant kan bedrijven bellen om voor gebruiker afspraak te maken

Google Assistant krijgt een functie om bedrijven te bellen om namens gebruikers een afspraak te maken. Het gaat om een experimentele functie. Ook kunnen gebruikers voortaan meerdere acties tegelijk tegen de digitale assistent roepen.

De Assistant kan op verzoek van gebruikers op de achtergrond met de telefoon van de gebruiker bellen met bijvoorbeeld een restaurant of kappersalon om een afspraak te maken, zegt Google. Dankzij de nieuwe, natuurlijkere stemmen in Assistant in het Engels moet dat vloeiend gaan verlopen. Google liet tijdens de keynote op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O demo's horen van gesprekken met een kappersalon en een restaurant.

De belletjes vinden plaats als gebruikers erom vragen een afspraak te maken. Assistant probeert de spraak aan de andere kant van de lijn te begrijpen en een afspraak te maken op de dagen of tijden die de gebruiker heeft gezegd in zijn of haar commando. Het is onbekend wat er gebeurt als dat niet lukt; bij de demo's ging dat uiteraard goed. Als het maken van een afspraak slaagt, geeft Assistant dat weer in een notificatie op het lockscreen.

De belfunctie is experimenteel, maar daarnaast maakte Google bekend dat gebruikers meerdere acties in een stemcommando kunnen gaan roepen. Dat is geen experimentele functie en zal werken voor alle gebruikers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een keer het licht uit te zetten en de thermostaat lager te draaien, mits beide zijn verbonden met de digitale assistent.

Daarnaast hoeven gebruikers niet langer bij elk vervolgcommando 'hey google' of 'ok google' te roepen. Verder maakte de zoekgigant bekend dat Smart Displays met Android Things, die leunen op Assistant voor een groot deel van de besturing, in juli te koop zullen zijn.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-05-2018 • 20:01

76 Linkedin

Reacties (76)

76
73
41
8
0
23
Wijzig sortering
Er wordt hier gebruik gemaakt gemaakt van Google's Duplex artificial intelligence.
While sounding natural, these and other examples are conversations between a fully automatic computer system and real businesses.

The Google Duplex technology is built to sound natural, to make the conversation experience comfortable. It’s important to us that users and businesses have a good experience with this service, and transparency is a key part of that. We want to be clear about the intent of the call so businesses understand the context. We’ll be experimenting with the right approach over the coming months.
Met hier geluidsfragmenten: https://ai.googleblog.com...ral-conversation.html?m=1

Daar hoor je dat zelfs een slecht engelssprekende aziaat nog begrepen wordt door Google. Het systeem lijkt echt "smart" te zijn en niet "smart" als in de huidige Google Assistent, maar een stuk smarter dan dat.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 8 mei 2018 20:14]

"and transparency is a key part of that"
Dat moeten ze dus nog inbouwen, want de andere kant heeft geen flauw benul wie er belt. Ik vind dat zelf best onbeschoft, als je gelijk begint te praten ipv eerst "hallo, je spreekt met die-en-die". Maar los daarvan zou ik me bedrogen voelen als ik er later achter kom dat ik gebeld ben (en voor de gek gehouden ben) door een onderdanig iets: een computer.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 8 mei 2018 21:26]

Helemaal gelijk maar dat naam noemen en hallo je spreek met die en die is wel typisch Nederlands en zit bijvoorbeeld minder in de Amerikaans omgangsvormen. Lijkt me juist belangrijk om met computers wel te gaan doen maar genoeg culturen waarin het niet gebruikelijk is en ook niet als onbeschoft wordt beschouwd als jij direct vraagt om wat je nodig hebt.
Leuk dat het in de Amerikaanse telefooncultuur niet zit, maar Google wil natuurlijk internationaal gaan. En dan houden ze zich beter aan de telefoonetiquette van ieder land / iedere cultuur.
Volgens mij wordt er zelden verteld dat je met een computer spreekt, zelfs als dat het geval is.
Je hebt het zelf door omdat er gezegd wordt "Toets 1 voor ...", maar er wordt zelden gezegd dat je met een machine te maken hebt.
Voor zover ik uit de presentatie begrepen heb is het nog in ontwikkeling. Het zou nog best een paar jaar kunnen duren voordat het echt bruikbaar is.
Hier wat meer in-depth info met audiovoorbeelden:

https://ai.googleblog.com...natural-conversation.html

Zou wat mij betreft als link in het bericht mogen staan. (This thread is worthless without audio :+ )

[Reactie gewijzigd door Resurrect1 op 8 mei 2018 20:12]

/treurnis

Als techneut doet het me pijn dit te zeggen (en de leeftijd zal ongetwijfeld een rol spelen), maar waar gaat het allemaal heen ... We maken ons allemaal druk om zogenaamd "belangrijke" dingen en hebben nergens meer tijd voor lijkt het. Iedere vorm van sociale interactie en menselijk contact wordt steeds verder afgestompt, getuige de smartphone.
"Natuurlijk hoef je deze functie niet te gebruiken" hoor ik mensen al zeggen, "Je kunt het gewoon uitzetten" of "zo gaat het met iedere stap vooruit". Dat kan en mag misschien deels wel zo zijn, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal goede ontwikkelingen voor op de lange termijn zijn.
Ik heb begrip voor je reactie, maar ik heb nuttigere dingen te doen dan ellenlang in de wacht te staan als ik een afspraak wil maken met het ziekenhuis.

En een terugbelverzoek via de website kennen ze ook al niet.

Ik ga de mogelijkheden van de functionaliteit zeker onderzoeken. Vrijwillig geïrriteerd raken is niet mijn hobby.
Zekers, de meeste nutteloze acties vinden via de telefoon plaats. Ik kijk erg naar dit soort assistentie uit:
Eten bestellen bij een plaats waar geen online bestelmogelijkheid is.
Storing aanmelden voor wie weet wat (gast op de helpdesk volgt ook gewoon een script :))
Afspraak maken bij de garage voor onderhoud of banden wissel.

Genoeg onzinnige acties te verzinnen waar niemand echt zin heeft in interactie maar gewoon iets wil plannen.
Precies!

Een storing aanmaken voor mijn CV ketel vind ik inderdaad ook een goede toepassing.

Ik heb om een afspraak te maken met mij al een Calendy account, zodat ik niet meer hoef heen en weer te jojoen per telefoon of mail om tot een passende datum te komen.
Dan heb ik slecht nieuws voor je. Als jij belt dat je een storing op je CV hebt zal de helpdesk eerst vast gaan stellen dat er daadwerkelijk iets kapot is en niet direct met jou agenda's gaan vergelijken. In 1 op de 3 gevallen heeft de klant zelf iets gedaan of nagelaten en kan dat telefonisch herstelt worden. Dat scheelt montage diensten onnodige ritjes voor losliggende stekkers of Bobby die op de uitknop heeft gedrukt. Google assistant gaat voor jou niet de waterdruk verhogen of je systeem resetten. (nog niet althans :))
Gelukkig of moet zeggen helaas, ken ik de standaard controle vragen en reken ik er op dat je dergelijke informatie voorafgaand in kan geven.

Kan dat niet, dan vind ik het fijn als de ai in ieder geval de wachttijd kan overnemen.
De gehele vooruitgang van de mens is geweest om ons luier te maken.
Goede ontwikkeling is sowieso iets subjectiefs en enorm 'in the eye of the beholder'. Voor drukke mensen die noodzakelijke belletjes moeten verrichten en die niet per se zin hebben in gezellige belletjes kan dit best nuttig zijn. Bij elke reactie krijg je toch altijd een tegenbeweging, dus wie weet bellen we over 20 jaar weer helemaal authentiek echt.
Wen er maar aan dat de maatschappij steeds meer narcistische trekjes begint te krijgen wat heel duidelijk bij de huidige tieners te zien is. We gaan steeds meer een kant op waarbij een sociaal gesprek een loser iets is. We worden steeds harder naar elkaar toe en geven niets meer om het mens zijn. Enkel scoren over de rug van anderen geeft je nog aanzien.
Het valt allemaal best mee. Jongeren zitten bijvoorbeeld veel minder op 'mass' social media dan eerdere generaties. Jongeren lijken nu weer terug te gaan naar 1 op 1 of kleine groepschats voor interactie. Net zoals in de tijd van MSN. Het is geen rechte lijn naar verdoemenis. En zei iemand niet precies hetzelfde over boeken een jaar of 1000 geleden?

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 9 mei 2018 04:20]

Nee de jongeren zitten niet meer op Facebook zoveel, maar wel volop Instagram wat net zo erg is en Snapchat.
Daar is niks 1 op 1 aan ja je kan het 1 op 1 delen met Snapchat, maar waarom gewoon aan het hele boekje in 1 keer hup.
Veel jongeren sluiten hun instagram juist af voor de buitenwereld en zijn redelijk selectief met vrienden. Het hele 'hoe meer vrienden hoe beter' idee is wel op z'n retour hoor.
Ik zelf ook we moeten alles direct nu doen, net als iets simpels geld overmaken.
Zoveel jaar geleden schoot iemand geld voor op het terras, en zodra je thuis was maakte je dat bedrag terug over.
Nu is het van betaald Bam het tikkie staat direct in je telefoon, dan betaal ik nog niet direct meestal.

En dit ook je moet eerst google wijs maken dat je na de kapper wil, eerder dat die weet dat je zo laat enzo wil en die dag heb je zelf al een afspraak gemaakt.
En dan heb je even mensenlijk contact even een gesprekje.

Ah xl bij mij zelfde is nu al een paar weken geleden helemaal verbouwd, en ze hebben nu zelf scanners net als de ah2go.
Je kan dus net zoals in de ah2go alles zelf gaan scannen(zonder handscanner), ik wijs tot de dag van vandaag het aanbood zelfs van de manager(Die er ook soms staat) af om er heen te gaan(Die mij ook raar aan keek).
Ik zeg vrolijk nee hoor dit werkt prima en daar zit zij toch voor, en dan zeg je nog even hallo maakt eventueel kort babbeltje gezellig.

Veel mensen willen tegenwoordig ook te veel in te weinig tijd doen, we krijgen door smartphone ook te veel informatie door ons heen.
We krijgen eigenlijk geen rust meer constant met dat ding bezig zijn, alleen maar informatie opnemen van dat ding in plaats even rust nemen en echt contact nemen.
Anoniem: 708439
@Carlos0_09 mei 2018 13:52
Maak altijd een praatje met de meiden die staan te controleren, vind de kassa een achterhaald principe pak nu namelijk mijn boodschappen 1x in de tas en 1x uit de tas ipv 1x in de kar 1x in de tas en 1x uit.
Je wordt zo goed als nooit gecontroleerd, en het kan ook anders.
Bij de Hoogvliet of Plus voorbeeld kan je alles zelf scannen, en dan leg je alleen de scanner op de band neer.
Ik vind die lange scanmachines veel relaxter dan die AH zelfscanner, minder gezeik met controles. Ik voel me altijd zo opgelaten en geïrriteerd bij die controles vooral als die medewerker er lang over doet.
Lange scan machines gewoon de band bij een normale kassa bedoel je ?
Lol die heb ik nog nooit gezien.
@Primal Ja, het hele doel van digitaal secretarisschap (Google Assistant, en nog in mindere mate Siri en Alexa) is om dit soort kleine taakjes te delegeren zonder de hoge kosten van een personal assistant of secretarieel medewerker. Ik ken genoeg bedrijfseigenaren/zzp'ers die gewoon geen tijd hebben om tijdens werktijd dit soort belletjes te doen, niet genoeg verdienen of niet in de positie zijn om een PA te huren vanwege hun het feit dat ze geen vaste werkplek hebben.
Ik verwacht dan ook zeker niet een Blade Runner 2049 doemscenario waar iedereen met een Joi in zijn huis zit. Tenzij iedereen net als zo sexloos en raar als de lui in Japan word. 8)7

[Reactie gewijzigd door LNDN op 10 mei 2018 22:18]

Dit zag er heel echt uit. Eng echt, al ben ik eerlijk. Ik kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat het zo levensecht klonk.
Heb je een voorbeeld? Ik zie namelijk geen linkjes in de post.
Ik zie net de ze een blog post hebben gedaan met een aantal fragmenten:

https://ai.googleblog.com...ral-conversation.html?m=1

Ze lieten dezelfde fragmenten tijdens de keynote horen.

[Reactie gewijzigd door Farid_A op 8 mei 2018 20:11]

"Oh I gotcha, thanks...." _/-\o_
Hier het linkje naar de gesprekken : https://ai.googleblog.com...ral-conversation.html?m=1

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 8 mei 2018 20:15]

Volgens mij gaat Duplex niet de fout in. Het opent met een vraag voor een afspraak om 12 uur. Als dat niet mogelijk lijkt wordt de vraag verbreed naar de originele vraag van tussen 10 en 12. 1.15 zou buiten het tijdsframe vallen die je had gevraagd aan de assistent. Dus dat was een correcte keuze.
ja echt ! dat klinkt echt creepy! Maar wel mooi!
Persoonlijk vind ik het eigenlijk niet kunnen dat "we voor de gek gehouden worden", met al die uhm's en andere menselijke trekjes erin te programmeren, is dat nodig? waarom? Als een telefoon scammer zulke software te pakken krijgt en hij duizenden bots kan gaan inzetten, het word voor de slimmerik steeds makkelijker misbruik te maken van de wat mindere.

Maare poeheej, dit klinkt erg realistish, in combinatie met wat allemaal al kan. :o toch een beetje geschrokken.
Vroeg ik me ook af ja. Waarom laten ze het zo menselijk klinken? Dat is toch compleet overbodig? Ik snap dat het niet prettig voor de andere kant is als er een duidelijk robotstem belt, maar het mag best duidelijk zijn dat de beller geen mens is.
Omdat het prettiger is om met iets te praten wat op dezelfde manier praat als jij. Dat zorgt ervoor dat je zelf ook op je natuurlijke manier gaat praten. Mensen zijn gewend dat ze tegen een robotstem duidelijk moeten praten en alleen eenvoudige interactie kunnen aangaan. Dat maakt dat ze sneller fouten maken omdat ze natuurlijke zinnen op een eenvoudige manier proberen over te brengen. Het zorgt ook voor een iets gespannen houding in het gesprek, je probeert zo duidelijk mogelijk te praten en moet steeds extra goed nadenken over hoe je iets zegt.

Als een robot echter op een zelfde manier praat als jij zorgt dat ervoor dat je gewoon een 'normaal' gesprek voert en is de perceptie heel anders. Het maakt het gesprek veel ontspannender. Er is ruimte voor fouten of verbeteringen en dat maakt juist dat je minder fouten maakt. Al zou het wel netjes zijn als de computer begint met: "ik bel namens persoon x"

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 9 mei 2018 14:49]

Anoniem: 708439
@matroosoft9 mei 2018 13:57
klein beetje racistische opmerking dan maar,

Tijdens mijn werk heb ik veel te maken met calldesks uit India (3rd en 2nd lvl support) Ik spreek normaal vloeiend Engels maar zodra ik bel met "Steve" uit India begin ik spontaan te stotteren.
Tegenwoordig weet je ook al niet eens meer of je met een bot aan het chatten bent of een echt mens. Ik heb zelf het idee dat ik vaker met bots chat dan ik denk.
Dit kun je wel uncanny valley noemen denk ik. Telefonische communicatie wordt een onzekere vorm van communicatie waarbij je niet meer weet of je echt met een mens te maken hebt. En ik kan wel de nodige banen bedenken die wegvallen als dit echt breed inzetbaar gaat worden.

Ik vind eigenlijk dat een robotbeller zich aan het begin van een gesprek zou moeten identificeren als een robot.
Waarom alleen een beller? Bij assistance-chat achtige diensten is het soms ook niet te zien (in elk geval in eerste instantie) of je met een mens of een robot te maken hebt. Als de chat opent met "Hi, I'm Amy, how can I help you?". Pas na de eerste vraag komt de aap uit de mouw, maar dan heb je misschien al veel meer getypt dan hij begrijpt en voel je je dus bedrogen.

Maar bij spraak die zó natuurlijk klinkt, wat overigens compleet niet nodig is, lijkt het me fijn als ie zich identificeert. In Nederland dat is sowieso gewoonte, dan bellers zich altijd eerst identificeren en dan pas een gesprek aangaan. Als iemand mij belt en dat niet doet, is de eerste vraag toch "sorry, met wie spreek ik eigenlijk?"

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 8 mei 2018 21:20]

In de VS is de telefoon etikette heel anders. Blijf het afkappen van een gesprek ook altijd apart vinden. De ontvanger sluit af en verwacht geen tot ziens oid terug.

Soweiso aparte omgangscultuur daar, alhoewel het wel iets heeft.
Het moeilijke zit in het begrijpen van de mens aan de andere kant die niet weet dat de beller geen mens is en dus niet extra duidelijk gaat praten of zo. Met een paar voorgeprogrammeerde zinnetjes kun je al vrij makkelijk iemand aan de telefoon om de tuin leiden, zolang er een mens is die snel kan besluiten welk zinnetje ingezet moet worden. Een computer de gesproken tekst aan de andere kant werkelijk laten begrijpen en het juiste terug laten zeggen wordt veel lastiger.

Voorbeeldje van gesprekken voeren met een paar vaststaande zinnen: https://www.youtube.com/watch?v=PJ9iH3iy4NU
Mocht je Fallout 4 niet kennen, dat zijn dus lines die uit die game gehaald zijn. Degene die deze pranks uithaalt heeft gewoon een soundboard en reageert vlot door de juiste file af te spelen.
Steeds meer komen we dichterbij die wereld waar ik alleen nog maar interactie hoef te hebben met mijn katten en Netflix. Heerlijk, waarvoor dank, Google.

Functioneel heel cool, natuurlijk. Wachten tot alle restaurants e.d. ook om zijn naar A.I. aan hun telefoon, dan kunnen onze Assistenten het allemaal onderling regelen.
Toch raar als 2 robots via de telefoon met menselijke spraak met elkaar communiceren. Wat een wereld.
Ja, creepy wel! Maar het is uiteindelijk natuurlijk maar een tussenstap. Ik bedoel, 2 AI's die tegen elkaar praten in 'onze' taal is natuurlijk enorm inefficient. Op den duur hebben bedrijven waarschijnlijk een soort platform waarop deze AI assistenten kunnen inhaken en dan is zo'n afspraak in minder dan een seconde gemaakt lijkt me.
Als er zo'n systeem is, dan lijkt bellen me overbodig. Dan kan alles weer via het wereld wijde web naar één of andere agenda-systeempje. Dit is een mooie tussenoplossing. Het zal nog heel lang duren voordat alle (kleine) bedrijfjes op een dergelijk systeem zijn aangesloten, vermoed ik.
Ja dat is zeker zo. Een persoonlijke AI met de kracht en kennis van 1000 mensen is natuurlijk wel een hele goede tool. Stel je voor dat iedereen over 25 jaar dezelfde kracht bezit als 10 dure advocaten. Hoe zouden rechtszaken dan gaan?
De Matrix komt elk jaar een stapje dichterbij.
Ik dacht meer aan GLaDOS :)
Heh, kan ook. Ik dacht meer aan dit soort ontwikkelingen i.c.m. VR.

Je bed niet meer hoeven uitkomen om je leven te leiden.
afspraken maak je tegenwoordig toch sowieso al via een webformulier, mail, etc, wie belt daarvoor nog ?

geef eens een voorbeeld wanneer je nog een afspraak maakt, verzet of annuleert door te bellen ?
De zorg! Wat een totaal falende sector is dat als het om digitale communicatie gaat. Die kunnen wel een portie Google gebruiken.
Mijn tandarts belt me nog gewoon hoor als een afspraak alsnog verzet moet worden en de kapper bel ik ook gewoon, omdat ik laatst een 404 error kreeg toen ik het via het web probeerde. Ohja de meeste taxibedrijven communiceren ook nog gewoon per telefoon moet ik nog even doorgaan?
ik vind het wel grappig dat het maken van de kapper afspraak erg informeel is in de video, terwijl als ik een afspraak maak via mail of whatsapp, dat veel zakelijker is :)

jammer dat ze geen video maken tussen 2 google assistants, je zou denken dat als een consument er gebruik van maakt een bedrijf er ook gebruik van zou maken. misschien kunnen 2 google assistants een afspraak nog beter maken binnen de vrije tijd in iemands agenda :) als ze het beide koppelen met persoonlijke historische data, zoals hoelang een kappersbeurt duurde de vorige keer en de tijd die je onderweg bent van je locatie naar de kapper, en misschien wanneer (lees: goedkoper) het voor de autonomische auto van google het beste uitkomt. misschien kan je google spiegel ook nog even checken of je haar weer een beurt nodig heeft of dat het nog even kan. maar dan krijg je dan weer de vraag, waarom eigenlijk niet een robot kapper ingebouwd in een google auto, toch ?

het is een eerste stapje, huh :) google, haha zo evil
Waar zullen we eens beginnen?
* Kapper
* Huisarts
* Tandarts
* Bouwbedrijven (ik moet het eerste bouwbedrijf nog tegenkomen dat netjes op mail reageert)
* Eenmansbedrijfjes (na een week heb je reactie met als enige boodschap: bel even)

En zo kan ik nog wel even doorgaan, veel bedrijven en de zorg zijn echt nog steeds telefoongeil...

Ik zou me overigens kapotschamen als ik dan kom opdagen voor een afspraak terwijl ik Google voor me heb laten bellen, alsof ik het zelf niet durf.
Heel cool, en zie er potentie in.

Daarnaast hoeven gebruikers niet langer bij elk vervolgcommando 'hey google' of 'ok google' te roepen.

Hier ben ik persoonlijk heel blij mee, vind dit nu het vervelendst bij m’n Google Home apparaten.
Ben wel benieuwd hoe dat gaat werken, en dat bij normale gesprekken met iemand niet opeens de helft van m'n apparaten aan of uit gaat doordat Google Home er commando's in ziet.
Heb het even beluisterd en het werk echt goed niet verwacht!
Zou heerlijk zijn om dit te gebruiken voor Nederlandse instanties om reserveringen/afspraken te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee