Gerucht: Google introduceert nog dit jaar slimme speaker met scherm

Google werkt naar verluidt aan een slimme speaker in zijn Home-serie die over een scherm beschikt. Het bedrijf zou de speaker eind dit jaar op de markt willen brengen, claimt de Japanse krant Nikkei.

Volgens een bron van Nikkei Asian Review maakt Google in eerste instantie 3 miljoen exemplaren van de slimme speaker met scherm. Meer details geeft de krant niet maar het bericht noemt het waarschijnlijk dat spraak de voornaamste bediening blijft en dat op het scherm bijvoorbeeld YouTube-video's of de agenda bekeken kan worden.

Google is bezig met een flinke opmars op de markt voor slimme speakers, volgens onderzoeksbureau Canalys. In het tweede kwartaal van dit jaar zou Google 5,4 miljoen Home-speakers geleverd hebben, tegenover 4,1 miljoen Echo-speakers die Amazon leverde. In totaal zou de markt 187 procent gegroeid zijn in het tweede kwartaal.

Canalys smart speakers

Google zou niet de eerste zijn met een slimme speaker met scherm. Amazon introduceerde een jaar geleden de Echo Show. Google zelf heeft voor dit type apparaten zijn Smart Display-referentieplatform ontwikkeld en begin dit jaar maakte het bedrijf bekend dat JBL, Lenovo, Sony en LG nog dit jaar met dit soort apparaten met de Google Assistant komen. Concrete aankondigingen kwamen daarna van Lenovo en Archos.

Lenovo Smart Display

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-08-2018 • 08:54

82 Linkedin

Reacties (82)

82
77
35
1
0
36
Wijzig sortering
Ik denk dat smart displays de volgende evolutie van de smart speakers zijn. Toegevoegde waarde is dat je bepaalde informatie gewoon kunt tonen zoals het weerbericht voor bepaalde dagen maar ook bijvoorbeeld webpagina's met informatie. Je krijgt een soort Siri in een interactief digitaal fotolijstje. Sommige producten zijn al op de markt maar deze hebben allen een vrij hoge prijs. Daar zal bij meer aanbod wel wat veranderen.
Ik vind het persoonlijk vooral interessant als alarmklok / informatie display voor in de slaapkamer.
We kunnen twisten over veiligheid etc, maar als je puur naar functionaliteit kijkt zijn dit soort ontwikkelingen super!

Wie heeft er nu nog een wekker? Iedereen gebruikt zijn GSM, maar dat heeft naar mijn idee toch nog wat tekortkomingen. Producten als de Echo Spot vind ik ideaal en zou ik ook graag gebruiken (als ik niet zo bang was van Big Brother Amazon ;))
Wanneer komt er eens een kickstarter initiatief voor een smart assistent die lokaal werkt? Ik bedoel een internet connectie is nodig, dat begrijp ik maar gewoon geen directe verbinding met systemen van grote bedrijven / cloud services.
Omdat stem-/spraakverwerking nogal lastig blijkt te zijn
Laat dat dan juist achterwege, al die smartspeakers gaan er allemaal vanuit dat je voicecontrol wilt gebruiken. Dat interesseert mij echt niks (ik zie mij zelf niet zo snel tegen me apparatuur lullen, ieder zn ding natuurlijk). Maarja, dat is op het moment juist de selling point lijkt het wel, maar dat is ook gelijk het punt waar er van alles van je gelogd wordt.
(ik zie mij zelf niet zo snel tegen me apparatuur lullen, ieder zn ding natuurlijk).
Dat heb ik dus ook; dat hardop praten tegen zo'n ding vind ik vooral 'awkward'.
Nou is een toetsenbord op een rechtopstaand schermpje ook niet ideaal, maar met wat handige sneltoetsen e.d. moet er wel iets te maken zijn wat ik wél zou gebruiken.
Heb nu sinds een week of 2 de Google home mini (2 stuks) en ik had dezelfde redenering.

En de eerste dag doe je een beetje lacherig en probeer je de lollige commando's allemaal, maar binnen een week loop je de kamer binnen en vraag je vrij nonchalant of "ze" de tv aan/uit wil doen, of wat het weer morgen doet, of wat de Engelse pond waard is, of hoelang je een watermeloen kan bewaren buiten de koelkast, of om een alarm te zetten om een bepaalde tijd, of iets op je boodschappenlijstje te zetten.

Het is eigenlijk best praktisch, zonder spraak is het dan ook vrij nutteloos, want dan gebruik je gewoon je smartphone.

En je bent ook niet continu altijd tegen dat ding aan het lullen, ik denk dat we nu gemiddeld 3 a 4x per dag gebruik ervan maken.
Hier precies dezelfde ervaring en zelfs mijn vriendin vind het geweldig. Je raakt er zo snel aan gewend. In de slaapkamer staat er (nog) geen maar daar roepen wij de assistent al wel eens tevergeefs om dan toch de afstandsbediening te moeten pakken :+

Zo'n ding met sneltoetsen zit al in je zak, een smartphone.
Wij hebben er een in de woon- en slaapkamer, telefoon is een standaard wekker die op de normale dagen staat ingesteld, maar als we een keer eerder wakker moeten worden is het ff "hey Google..." en je hebt een eenmalig alarm ingesteld.

Kan hier helaas alleen nog maar de tv aan en (nog belangrijker) uit zetten kanalen kiezen ed lukt nog niet helaas. Netflix werkt wel prima dus da's het belangrijkste.

En idd mijn vriendin vindt het uiteindelijk leuker dan ik volgens mij, hoe vaak het weer voorbij is gekomen de afgelopen weken... 8)7 aangezien ik hier veel lopend doe vraag ik hoogstens of ik een paraplu nodig heb. :)
Ik heb voor het weer Buienalarm, de KNMI app, een widget (die ik even handmatig moet refreshen), of mijn ogen. Ze lullen allemaal met m'n smartwatch wanneer hij niet op quiet mode staat. Geen Google voor nodig.
Daar heb ik geen fugly smartwatch voor nodig gaat prima met Google home.

You see what I did there? :+
Ja hoor, behalve dan dat mijn smartwatch niet 24/7 naar mij luistert.
Een smart speaker zonder voice control is toch gewoon een.. speaker? :?
Nee want er zijn meerdere manieren waarop je een device van input kunt voorzien. Voice is daarbij een veel toegepaste omdat je een heel breed scala aan mogelijkheden hebt maar je zou ook iets met andere sensoren kunnen doen. Gestures zijn een andere optie.

Voice is slechts de besturing maar niet wat een speaker "slim" maakt.

Wat ik overigens wel interessant zou vinden is een achtergrondartikel over de systemen achter de voice bestuurbare assistenten en de impact op bijvoorbeeld het milieu. Voicebesturing kost enorm veel processing power en bandbreedte op wereldwijde schaal gezien.
Je hebt gelijk, het is niet het voice gedeelte wat de speaker slim maakt maar de mogelijkheid om input van de gebruiker te registreren, te verwerken en daarop actie te ondernemen.

Maar m.i. zijn de opties om input te geven vrij beperkt. Je noemt terecht gestures, maar dan heb je maar beperkte opties natuurlijk. Leuk voor zaken als "speel het volgende nummer af", maar erg specifiek kun je niet worden. Ik zie in ieder geval niet voor me hoe ik met gestures kan zeggen dat ik de koers van aandeel X wil weten en daarna serie Y af wil spelen op Netflix, en dat ook het licht in de keuken uit moet (om maar wat willekeurige dingen te noemen).

Taal is voor mensen nu eenmaal de meest eenvoudige en complete manier om te communiceren, met name als je iets heel specifieks wil zeggen. En ik kan maar 2 manieren bedenken om output als taal te genereren: schrijven/typen en spreken. Lijkt me duidelijk dat voor deze usecase spraak veruit het geschiktst is.

Als ik opties/mogelijkheden over het hoofd zie hoor ik het graag overigens, ik ben wel nieuwsgierig welke andere opties jij ziet om deze speakers van input te voorzien.

[Reactie gewijzigd door Arrne op 17 augustus 2018 12:04]

Dragon Naturally Speaking doet het anders prima en die draait afaik lokaal op je pc
Dragon Naturally Speaking draait inderdaad lokaal op de PC. Dit vraagt echter wel behoorlijk wat resources en kent een intensieve trainingsperiode waarbij de software aan jouw stem moet wennen. Daarna is de herkenning redelijk tot zeer goed. Een algemene oplossing moet juist out of the box voor zoveel mensen goed werken.

Er zijn ook andere decentrale oplossingen zoals bijvoorbeeld Snips waar je nu al mee aan de gang kunt op een aantal platformen: https://snips.ai/ Ook daar zit je bij niet standaard oplossingen aan een training vast.
Die is er eigenlijk al, en kan op allerlei apparatuur draaien. Eigen hardware komt er aan. Kijk es naar: https://air.snips.ai/
Misschien niet helemaal waar je naar zoekt maar dit project heeft enige raakvlak. Bewust geen mic of camera in dit apparaat maar ik kan straks wel gewoon wakker worden met spotify playlist en dat mijn HUE lampen automatisch aan gaan.

Kickstarter Circa Stand-alone Smart Alarm (nu ook op indigogo geloof ik)
Ik.
Ik heb nog een wekker (Philips wake up light) en word rustig wakker met vogelgeluiden 8-)

Persoonlijk vind ik dit veel fijner dan een gsm (en mijn vrouw ook, want blijkbaar mopper ik dan minder in de ochtend als ik zo wakker te word).

Ik zie dit meer iets voor op een dressoir. Dat je kan kiezen voor meerdere weergaven. Bijv. foto's of het weer.
Wat lijkt me dat heerlijk wakker worden! Ik heb geen gordijnen en mijn raam altijd open. En ik heb toch echt een wekker (geluid) nodig om wakker te worden helaas :)
Het heeft ook nadelen hoor.

In de zomer zijn "de echte vogels" eerder wakker dan dat mijn wekker staat en daar word ik dan ook wakker van ;)
(wij hebben ook altijd het raam open staan)
Regel 1 van wakeup lights: niet de vogeltjessetting gebruiken (met redenzoals je aangeeft ;) )
Zou lekker zijn, kan ik m'n telefoon buiten mn slaapkamer houden ;)
Mijn eerste gedachte was "precies dat" ... Heb sinds kort een Echo Dot en vind het verrassend hoe snel je zo'n ding opneemt in je dagelijks gebruik. Eén met een display voor op de slaapkamer als wekker lijkt me dan ook ideaal.

...aan de andere kant probeer ik zoveel mogelijk om de GSM uit de slaapkamer te weren. Heb het idee dat ik beter slaap als het ding niet naast mijn hoofd ligt. Of dat het psygisch is of toch te maken heeft met straling durf ik niet te zeggen. Dus nu twijfel ik of zo'n apparaat naast je hoofd gezonder is dan een GSM :)
ik kocht een telefoon van 10,- wat ik als wekker nu gebruik. en indien nodig als telefoon weer.

dus zoveel tekortkomingen is het nou ook weer niet.
Ik word oud want ik zie (nog steeds) het nut van die "slimme" spionnen speakers nog steeds niet.
En nu is het een tablet met grotere speaker er aan vast, ik mis een beetje de (r)evolutie hierin.
Het is weer een apparaat waaraan je geld kunt uitgeven dat een klein deel van de functies van een general purpose computer vervult, net zoals hdd tv recorders, tablets, etc. Het voornaamste nut is dat er meer winstmarge op zit voor de producent en dat al dat opgenomen stemgeluid geld waard is.
...en natuurlijk (in geval van Alexa) uit aankopen die gedaan worden bij Amazon.
Tja op zichzelf kan het niet zo veel. Maar als je je domotica er aan koppelt gaat het wel een wereldje open..

'computer, turn on the lights in the living room'
'computer, set lights in the livingroom at 50%'
'computer, set lights in the livingroom to golden'
'computer, I want to play on my xbox'
'computer, watch tv, rtl4'
'computer, turn off fire alarm in the livingroom' (bij koken spuugt de airfryer soms iets te veel rook de woonkamer in)

(sorry, ik heb het keyword computer op Alexa zitten …)
Ja dit in inderdaad heel cool.
Persoonlijk doe ik dit allemaal liever via mijn telefoon.
Maar ik snap dat sommige mensen het leuk vinden om tegen een assistent te praten.
En de volgende evolutie is een soort....apparaat... met een scherm en speakers en microfoon en een toetsenbord en touchpad of muis...waarop je van alles kunt doen...oh ja dat noemen we een pc 8)7
Met proprietary software waardoor het dus alleen op die domme ‘slimme’ speakers werkt.

Apple-achtige fratsen dus ;-)

Zo kan je idd een hardware product maken voor elke scheet.
Nu nog een usb aansluiting voor een headset in de vorm van een telefoonhoorn, en dan lijkt het verdomd veel op dat ding wat al tijden op mijn bureau staat .. :P
ja, smart displays zijn de toekomst.
en dan maken we ze uiteraard draagbaar..oh, dat hadden we al, dat noemen we een tablet 8)7
Ziet eruit als een... tablet met speaker uitbreiding?
Als je het mij vraagt is dit weer een vorm van marketing dat zijn doel voorbij schiet.


Een slimme speaker bestaat niet, is een chipje dat je ook ziet terugkomen in oa smartphone. Alleen in een kleine speaker dat je op tafel kon leggen zag het er wel leuk uit.
Nu je weer inderdaad halve tablets op ziet duiken met daar de term slimme speaker aan verbonden 😐 Mijn smartphone kan het, mijn tablets kan het, Cortana werkt ook op PC.


Op een gegeven heb je overkill,
en dit soort creaties spannen de kroon, op een negetieve manier, dat wel.
Hoezo bestaat een slimme speaker niet?
Mijn Google Home mini lijkt me slimmer dan de gemiddelde normale speaker?
Mijn B&W kan ik een vraag aanstellen maar die zeggen niets terug.
De Home mini wel en dan heb je toch een slimme speaker?

Dat de smartphone, koelkast, lamp, bankstel ook zo'n chip heeft doet niets af aan de slimme speaker.
Dus,
•slimme tablet
•slimme smartphone
•slimme notebook

Het is een marketing-term om de virtuele assistent aan te prijzen. Iets dat we al kenden.

Alleen nu zie je dat dit soort gedrochten worden ontwikkeld, en worden weggezet als speaker.


Ben zelf ook wel benieuwd hoe een koelkast zal heten als daar een scherm in wordt gezet.
Die koelkast is er al, of deze op de markt is, geen idee. Volgens mij nog niet. maar hier heb je de link..

Ik vraag me af hoe goed dit gaat verkopen, als het goed verkoopt kunnen we "Smart"magnetrons/ovens/koffiesetapparaten etc verwachten.
Eigenlijk bestaat geen smartphone maar een gsm...
Smart speaker <=> slimme luidspreker
Smartphone <=> slimme telefoon 😄
Serieus... Slimme smartphone??? :D

/Spuit 11 :P
"Een slimme speaker bestaat niet, is een chipje dat je ook ziet terugkomen in oa smartphone. Alleen in een kleine speaker dat je op tafel kon leggen zag het er wel leuk uit.
Nu je weer inderdaad halve tablets op ziet duiken met daar de term slimme speaker aan verbonden. Mijn smartphone kan het, mijn tablets kan het, Cortana werkt ook op PC.
Op een gegeven heb je overkill,
en dit soort creaties spannen de kroon, op een negetieve manier, dat wel."


Je hebt helemaal gelijk, een smartphone bestaat trouwens ook niet.
Allemaal luidsprekers camera' en transistors. Eigenlijk gewoon een tv met een telefoon en een soort telraam

Allemaal marketing.
Yup gewoon een tablet met een clipon speaker via de koptelefoon aansluiting.
Vind het ook niet bijzonder, want dat had ik al daar ik het geluid van de tablet zelf niet goed genoeg vond.
Bring it on!!
De gezamenlijke agenda, boodschappen lijst etc etc

Wel een beetje redelijk formaat, niet te klein en dan kan hij aan de muur.
Je bedoelt een tablet? Je kan kiezen uit het formaat dat je wilt en kunt 'n aan de muur hangen.
Een assistent speaker heeft vaak wel meerdere microfoons om de menselijke spraak goed te verstaan. Ik ken nog geen tablets die dat hebben..
Zoiets bestaat al, een whiteboard. Hoef je niet eens op te laden, ideaal!

Daarnaast lijkt het mij wel nuttig om in een oogopslag het weerbericht of andere relevante informatie te kunnen zien. Ik denk ook dat dit een mooie centrale hub kan worden voor het bedienen van je domotica.

[Reactie gewijzigd door Recom Systems op 17 augustus 2018 09:12]

Probeer daar maar eens tegen te praten, dan gebeurt er niets hoor. ;)
Een speaker met scherm heet al lang een TV, dus dit is een slimme TV?
Nope. De tv mist een reeks goede microfoons bijvoorbeeld ;)
Dat lijkt me niet zo moeilijk te fixen
Zou dit dan ook een soort chromecast functionaliteit hebben?
Op het model van Lenovo is het mogelijk om er naartoe te casten ja, lijkt mij dus dat het ook hier naartoe komt.
Het zou me niet verbazen wanneer Apple hierop inspringt en deze “functionaliteit” toevoegt aan de iPads om ze op deze manier te gebruiken en dan een dure accessoire introduceert waarin een betere speaker zit. Of een nieuw soort iPad mini, want in feite hebben we deze producten al - het zijn tablets. Weliswaar is de functionaliteit uitgekleed, maar het is en blijft een tablet met een verbeterde speaker. Ik verwacht dan ook dat Google het straks in Android integreert dan dat het echt een heel aparte categorie gaat worden.
Ik zie smartspeakers gekoppeld aan een tablet als centrale hub wel gebeuren en van toegevoegde waarde “kunnen” zijn.
Al met al leuk speelgoed 😊
een iPad dockingstation met een speaker bedoel je? Die zijn er toch al....
Zo, kunnen zij dan naast stiekem meeluisteren ook gelijk een stiekeme camera inbouwen? Dat wil de NSA waarschijnlijk heel graag. En Google zelf natuurlijk ook want die hagelslag op jou ontbijttafel kan je natuurlijk beter van een ander merk kopen.
slimme speaker met scherm <= noem het dan gewoon een computer
Anoniem: 1041541
17 augustus 2018 12:29
Ik wordt niet goed van het feit dat overal "slim" en "duurzaam" bij moet staan.

Ik heb het al eens eerder gepost:
Ik wil zelf de slimste thuis zijn, niet een of andere veel-te-dure speaker die een macrootje uitvoert met handelingen die ik ook kan uitvoeren. Ik wil zelf 'in control' zijn en niet passief op de bank wat commando's uitkramen in de hoop dat de 'slimme' speaker ze oppakt en uitvoert.

Ik wil ZELF in-control zijn.
Laat mij maar zelf mijn licht bedienen door op de lichtschakelaar (Hue) te drukken.
Laat mij zelf de ruitenwissers aanzetten als het regent.
Een scherm dat 's morgens naast mij staat bij het ontbijt en bv. visueel het nieuws geeft of het weer of het verkeer. Ja graag.

Een scherm dat vervolgens tegen de muur kan in een houder en waar mijn kuisvrouw de lichtjes mee kan bedienen in het smart home. En waar je de status ziet van een aantal belangrijke zaken. Ja graag. Wordt nu massaal DIY gedaan met hassio en co, maar als je een kluns bent zoals ik en geen tijd hebt, dan koop je dat liever kant en klaar.

Een scherm dat 's avonds naast mij staat en stap voor stap uitlegt hoe ik dat gerecht moet maken. Ja graag.

En ga zo maar door. Ik kan er nog wel een paar bedenken voor 's avonds op de bank bij de tv. De tv gids bv.

Altijd al een fan geweest van hoe dit eruit ziet. Maar pokkeduur, te groot scherm en te weinig functionaliteit.
https://dakboard.com/site

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee