Lenovo brengt 8"- en 10"-variant van smart display met Google Assistant uit

Lenovo brengt een smart display uit dat voorzien is van ondersteuning voor Google Assistant. Het gaat om twee varianten, één met een 8"-scherm en de ander met een 10"-scherm. De fabrikant lijkt de schermen vooralsnog alleen in de VS uit te brengen.

De aankondiging van Lenovo vindt tegelijk met die van Google plaats. De zoekgigant schrijft dat fabrikanten zoals JBL en LG binnenkort ook met eigen versies zullen komen. De kleine versie van het scherm weegt een kilo en is voorzien van een aanraakgevoelig ips-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels. De grote versie is 200g zwaarder en beschikt over een scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels.

Beide draaien ze op een Home Hub Platform van Qualcomm, in dit geval de 624-variant. Die is voorzien van acht Cortex-A53-cores met een maximale kloksnelheid van 1,8GHz. De schermen hebben een vijfmegapixelcamera aan de voorkant en zijn voorzien van speakers en microfoons. Wifi-ac en bluetooth zijn eveneens aanwezig.

Google kondigde tijdens de CES aan dat het smart displays als een nieuwe productcategorie beschouwt. De apparaten zijn via stem of aanraking te bedienen en kunnen verschillende apps draaien. De schermen draaien dan ook op Android Things. Google noemde verschillende toepassingen voor de apparaten, bijvoorbeeld in de keuken, om recepten op te vragen, of voor het monitoren van de babykamer. Ook zouden de schermen als smarthomecontroller kunnen fungeren.

Lenovo heeft het momenteel alleen over een release in de VS. Of en wanneer de displays in Europese landen uitkomen, is daarom onduidelijk. Voor de 8"-versie geldt een prijs van 200 dollar en voor de 10"-variant vraagt Lenovo 250 dollar.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-07-2018 • 19:28

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
17
1
0
21
Wijzig sortering
Waarom een nieuwe productgroep? Een tablet kun je toch ook zo gebruiken? Schroef een case aan de muur, klik de tablet erin en klaar. Heb je nota bene veel meer keus (al dan niet met andere prijsklasse).
Nee een tablet heeft een andere functie. Een tablet is een apparaat voor 1 individu, waarop je content consumeert en soms creeert. Dit apparaat heeft een heel andere functie, het is gericht op alle bewoners van het huis.

Ik verwacht dus ook dat dit soort toepassingen in de toekomst meer een digitaal prikbord en bedieningspaneel gaat worden. Denk aan de agenda’s van familieleden en/of een gezamenlijke agenda, denk aan een notificatie voor het buiten zetten van containers, wanneer en post of een pakketje arriveert, etc etc. Kortom, informatie die niet voor 1 individu is, maar voor het hele huis.

Het enige jammere vindt ik het scherm. Dit zou nou net een toepassing kunnen zijn waarin een e-ink scherm een meerwaarde kan hebben. Je hebt tegenwoordig ook al panelen met 1 of 2 steunkleuren, lijkt me voldoende.
Als digitaal prikbord vind ik 10 inch wat klein voor in de living.Eerder een 40inch zodat je splitscreen meer info kan bekijken.
Utopie: Als ik thuiskom zou ik gewoon willen zeggen: assistent, haal het boodschappen lijstje erbij, zet er product x bij en bestel dit bij bol.com. Ok en zet nu maar de laatste 10min van die film op waar ik gisteren ik slaap viel. En stuur mijn vrouw dat ik thuis ben. :)

[Reactie gewijzigd door illya89 op 27 juli 2018 08:17]

Ik heb nu een 7 inch e-ink scherm aan de muur, diy, met onze agenda’s, container data, trello lijstje, etc erop. Die hangt centraal in de gang, dus niet te missen bij binnenkomst en weggaan. Dan is 10 inch voldoende. Tuurlijk is groter beter, maar we moeten ergens beginnen. De markt moet nog gecreëerd worden, dit is nog maar het begin. Als het lukt natuurlijk.
Het kunnen gebruiken als een digitaal prikbord, niet te groot mét goede speakers en microfoon zou voor mij een waardevolle aanvulling zijn thuis. Deze laat ik aan mij voorbij gaan maar blijf het wel in de gaten houden.
Waarom zou je een tablet die functie niet kunnen geven?

Ik vind dit ook een lelijk lomp groot ding met een relatief klein scherm voor alle bulk.

Ik heb liever een17" tablet die zo plat mogelijk is en via een case aan een keukenkastje hangt. Dat vind ik een veel mooiere oplossing.

Ik heb nu net mijn stoomapparaat, oventje, waterkoker en koffiezetapparaat kunnen vervangen door inbouwapparatuur, waardoor mijn aanrecht heerlijk schoon en netjes is. Dan wil ik er niet een raar dik apparaat op gaan zetten waar vetspetten op het scherm komen.

Een tablet met deze software zou prima kunnen.
Ze proberen gewoon een hype te creëren. Ik geef ze niet veel kans van slagen. Het klinkt gewoon als een beperkt inzetbare tablet. Waarom je zo’n ding zou kopen ipv een tablet is me niet duidelijk.

Ik ben sowieso al moe van al die smart-dingen en apps. Ik dacht 10 jaar geleden dat we eindelijk die platform-specifieke software achter ons gingen laten en naar webapplicaties toe gingen die overal op konden draaien, en nu zijn we met Android weer een paar stappen terug in de tijd, alleen dan heeft Google het stokje van Microsoft over genomen.
Volgens mij mis je de speaker die hier in zit. Als die een beetje fatsoenlijk klinkt spreekt mij dit meer aan dan alleen een speaker assistent. Laat de weersverwachting maar zien, wat is mijn agenda? Veel te lange antwoorden voor een speaker maar op zo'n scherm prima te doen.
Volgens mij bevestig je hiermee m'n punt. Agenda en weer zijn toch dingen die je prima met een tablet kunt doen?
Volgens mij bevestig je hiermee m'n punt. Agenda en weer zijn toch dingen die je prima met een tablet kunt doen?
Volgens mij bevestigt dat je punt niet.Je kan ook bellen met een telefoon van 20 jaar geleden.

Wat je stelt gaat alleen voor jou op!

Maar je had het ook over een hype creëeren, dat is nogmaals, gewoon een gevoel, zonder enige onderbouwing.
Het is wel degenlijk een gat in de markt.
Ik heb net de amazon spot gekocht, keicool apparaat, kijk een paar videos, je zal zien dat het niet met tablet zomaar te vergelijken is
Die spot vind ik ook leuk inderdaad. Wel jammer dat Alexa geen Nederlands spreekt, dat maakt het voor een gezin met kleine kinderen toch minder interessant vind ik.
"Ze proberen gewoon een hype te creëren"

Wat een flauwekul opmerking.
Gebruik jij die zin bij ieder nieuw product wat jou niet aanstaat?
Hij heeft wel een punt, dit is een niet erg levensvatbare en vluchtige product groep.
En jij bent de trendwatcher die het vaak goed heeft gehad? Google home breek met een lage prijs de markt voor spraakassistent en open, maar een scherm heeft hier zeker een meerwaarde. Zeker als de assistent moet aangeven dat er op een vraag meerdere oplossingen mogelijk zijn. Of het wat wordt weten we over een paar jaar
Hij heeft wel een punt, dit is een niet erg levensvatbare en vluchtige product groep.
Hoezo, heeft wel een punt ?
Alleen omdat jij ook niet interesseert bent?
Ik vind de prijs wel vrij hoog als ik eerlijk ben. Een tablet die hetzelfde technisch zou kunnen op de speaker na kost een derde van die prijs als je wilt.
Je mag de prijs natuurlijk (te) hoog vinden.

En je kunt ook bellen met een telefoon van 100 euro of tv kijken op een 24 inch scherm.
Maar sommige mensen willen iets mooiers, iets handigers, leukers.
Dat kost vaak meer geld.
Dat is waar.
Uiteraard.

Mijn punt is natuurlijk dat ik niet snap waar die meerprijs in zit.

Als het scherm en hardware en feitelijk software niet heel anders zijn, waarom dan 2x zo duur als diezelfde hardware met een andere gebruiksmodelsticker ;-)
Ja,
Dat kun je je natuurlijk bij ieder product afvragen.
Maar ik snap wat je bedoeld 😏
Hij heeft wel een punt, dit is een niet erg levensvatbare en vluchtige product groep.
Een punt hebben?
Jullie met zo'n tweeën denken de wijsheid in pacht te hebben?

Ook al zou je, bij toeval, gelijk krijgen dan blijft dat gelijk nergens op gebaseerd.
Ik heb meer vertrouwen in de geldwolven binnen bedrijven die proberen hun winst zoveel mogelijk op te schroeven voor hun aandeelhouders, dan in jou mening over de levensvatbaarheid van een product.
(Ja, zelfs na investeren van miljoenen in onderzoek kunnen ze er naar zitten)
Ja, want Google heeft nog nooit producten uitgebracht die geen git werden? Loop jij nog steeds met de vorige enorme hype? De Google Glass? En kijk je trouw op je nieuwe 4K OLED met actieve bril naar 3D?

Oh nee, ook zo'n enorme hype die over is gewaaid....
Natuurlijk hebben ze enorme missers gehad.
Zoals ieder bedrijf.

Daar had jij ze voor kunnen behoeden natuurlijk.
Jij wist van ieder product van te voren dat het mis zou gaan.

Maar ieder nieuwigheid noem jij 'hype' zodat je, als het misgaat, kunt zeggen: "Ik wist het wel"
Jeetje wat ben jij goed in persoonlijke aanvallen en mensen woorden in de mond leggen die ze nooit gezegd hebben.

Gelukkig ben jij de grote man achter Google die ze alle successen heeft ingefluisterd, dat hebben ze volledig aan jou te danken he?
Jeetje
Wat een vreemde reactie, juist van iemand die zonder enige kennis weet of iets gaat lopen.
Jouw!
Nee maar je ziet gewoon aankomen dat dit een tussenstation is.

Er zijn zoveel miljoenen geïnvesteerd in troep.
Nu is het ineens een tussenstation ??

De zwart-wit tv was natuurlijk ook een 'tussenstation' Troep!

Het feit dat je over 'miljoenen' spreekt, alsof dat enorm veel is, zegt mij dat het jouw gevoel is en niets meer.
Zie de Dock voor de telefoon maar die net is aangekondigd.

Ik had ook biljarden kunnen zeggen maar dat maakt voor jouw gevoel niets uit :> :>
Nieuw is dat ze draaien op internet of things (iot). Dat lijkt mij echter niet een voordeel.
Waarschijnlijk zitten hier wel betere microfoons in dan een gemiddelde tablet, net zoals in een Home speaker bijvoorbeeld.
Ik wil hem helemaal niet op de muur schroeven, in een of andere lelijke case. Geef mij dit apparaat (inclusief schuifje voor de camera!) Maar op de keukentafel om te zien wat er staat te gebeuren terwijl ik aan m'n ochtendkoffie zit. Prachtig apparaat, en daarnaast nooit gezeur met updates e.d., dit apparaat doet gewoon wat het moet doen. Google Assistant weergeven!

Ik kan niet wachten tot het in Europa uitkomt, heeft Tweakers Google/Lenovo gevraagd naar verdere uitbreiding buiten de VS?
Jij denkt dat dit ding geen updates nodig heeft?
Vast wel updates voor nodig, maar merendeel van de veranderingen bij Google Assistant worden (volgens mij) aan de kant van de server doorgevoerd.
Is dit een smart display of een dumb tablet?
Ik ben normaliter wel een early adaptor, maar tot nu toe wordt ik nog niet bepaald warm van iot of dingen als smart assistants (misschien omdat ik het nog niet goed gedemonstreerd gezien hebt). Daarnaast is de Nederlandse ondersteuning hiervan ook vrij beperkt.

Ik ben zelf helemaal niet zoveel bezig met privacy en hacking en etc... maar ik vind het toch vrij risicovol als dingen zoals je wasmachine en etc... aangesloten zullen zijn op het internet en dus daardoor ook mogelijk te hacken zijn.
Ik kan wel redenen verzinnen om dit te gebruiken als aanvulling van een tablet :

Goede micro tov tablet
Goede speaker tov tablet
Stevige basis om op een tafel te plaatsen tov tablet
Mogelijks zwaardere batterij in voet > langere gebruikersduur en portability is geen issue
Een toestel die er "vast" staat als je hem nodig hebt, niet waar heb ok die tablet gelaten,
als ik vlug iets wil opzoeken of een voice commando wil geven.
Betere feedback en visule mogelijkheden tov home assistant.

Het is een hybride tussen een google-home en tablet
Het kan er zo op gericht zijn om altijd standby te zijn, zonder standaard toegang tot mails, drive,...

De prijs lijkt me wel te hoog voor zo'n "extra" toestelletje"...
Het ziet er in het echt waarschijnlijk een stuk beter uit, maar op de foto's is die "voet" wel echt raar.
Wat is er raar aan? Ik vind het best creatief en ziet er goed uit in mijn ogen...
Het is gewoon gebogen, thats all.
Uh: "acht Cortex-A53-cpu's" : bedoel je misschien cores?
Zucht, ik wil zo'n ding heel graag. Maar in Nederland kunnen we er weer naar fluiten.
Ik ben het behoorlijk beu dat we hier zoveel producten mislopen. Wat valt hier aan te doen behalve verhuizen?
Importeren?
ik heb al een jaar een google home in huis staan. ja je moet wel engels spreken maar zelfs mijn zoon van 5 weet commando's eruit te gooien om zijn favoriete tekenfilm op netflix te kijken via chromecast.

Ik zie hier echt wel handel in hoor
Over een paar jaar op een keynote van een grote electronica gigant: I give you, an ipad for your home! *insert applaus*

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee