'Google introduceert Android-tools om schermtijd te beheren'

Google komt naar verluidt met een aantal tools waarmee Android-gebruikers beter in staat zijn om te beheren hoeveel tijd ze hun toestellen gebruiken. Mogelijk maakt Google dinsdag tijdens ontwikkelaarsbijeenkomst Google I/O meer bekend over de tools.

Volgens een bron van de Washington Post zijn de tools bedoeld om individuen en families te helpen hun tijd die ze spenderen op mobiele apparaten beter te managen. Google-ceo Sundar Pichai zal naar verwachting het thema van verantwoordelijkheid benadrukken tijdens de ontwikkelaarsbijeenkomst, aldus de bron.

Op het vlak van het beschermen van kinderen tegen teveel smartphonegebruik kreeg Apple in januari kritiek van twee aandeelhouders. Volgens hen moet het bedrijf meer doen om ouders de mogelijkheid te geven om excessief smartphonegebruik tegen te gaan. Apple gaf aan dat het aan nieuwe functies ging werken.

Google heeft in de VS al wel de tool Family Link geïntroduceerd, een dienst die ouders in staat stelt een Google-account te maken voor hun kinderen en dit te koppelen aan hun eigen account. Ook kunnen de toestellen van kinderen worden vergrendeld. Zodoende kunnen ouders het gebruik van Android-apparaten beter controleren.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-05-2018 • 10:19

38

Reacties (38)

38
38
19
4
0
14
Wijzig sortering
Anoniem: 457607 8 mei 2018 13:25
Een deel van de schermtijd is "goed te praten" vanwege digitalisering. Vroeger las je een krant, ging naar het gemeentehuis voor een formulier, en naar de bank voor een overschrijving. We speelden een bordspel, enfin...zo kun je doorgaan. Al deze zaken zijn inmiddels digitaal, waardoor je per definitie veel meer schermtijd hebt.

Maar als we eerlijk zijn, is 80% van die schermtijd waarschijnlijk besteed aan verslavende onzin. Zet even Youtube aan en voor je het weet is de avond voorbij, omdat men zo goed is in het voorschotelen van dingen die je wilt zien. Een Twitter feed roept vooral veel woede op, maar ook dat kan verslavend zijn om toch te blijven bekijken.

De beste koppen worden gezet op het ontwerpen van apps die het maximale uit onze verslavingsgevoelige hersenen halen, het is een ware wetenschap. Uiteindelijk allemaal voor ad dollars. De aandachtseconomie.

Er is maar een oplossing voor: cold turkey stoppen. Ik sprak laatst een collega, een vlotte, super intelligente en sociale gast. Toen ik er naar vroeg bleek hij geen enkel social account te hebben. Gewoon nul. Ik stond ervan te kijken, maar zo simpel is het. Pleur al die rotzooi weg en kijk er nooit meer naar om. Het is in een uur geregeld en per direct heb je een zwaar beter leven.
Je klinkt als een roker die gestopt is. Met mate is schermtijd prima en niet alles hoeft nuttig te zijn, voor internet had je (en heb je) televisie waar je ook zinloos op kunt zappen.
In die zin had en heb je ook andere verslavingen, al is het met schermtijd erg makkelijk.

Grootste probleem met scherm is dat het nogal passief is en puur voor tijdsverdrijf ipv hobby waar je extra vaardigheden leert.
Anoniem: 457607 @Xander28 mei 2018 20:23
Nogal een open deur, het hele onderwerp is nou juist dat voor veel mensen de schermtijd niet met mate is.
Nogal een open deur, het hele onderwerp is nou juist dat voor veel mensen de schermtijd niet met mate is.
Geen open deur aangezien een radicale omslag (cold turkey) niet het juiste antwoord is op verslaving, het is geen substantieverslaving.
Je kunt er nl. donder op zeggen dat de aandachtseconomie gaat doorsijpelen in andere aspecten van de maatschappij.
Je praat alsof alle sociale media en videodiensten inherent en enkel slecht zijn. Wat is er beter aan om al die zooi van je telefoon af te gooien en dan alsnog de hele avond tv te kijken? Wat betreft social media begrijp ik je nog enigszins, maar ook daar zullen mensen zijn die graag hun avond vullen met hun Facebook feed in plaats van 'Jouw Vrouw Mijn Probleem', 'Help mijn man heeft het WC-papier opgemaakt zonder een nieuwe rol terug te hangen' en 'so you think you can ons 3 minuten entertaint houden' kijken.

Aan televisie werd ook geld verdiend middels advertenties. Het verschil is dat je nu zelf kiest wat je kijkt. De pulp vliegt je nog steeds om de oren, maar ik vind het al een vooruitgang als iedereen nog enigszins invloed heeft op wat ze zien.

En wederom: elke technologie kan voor verkeerde doeleinden gebruikt worden. Stop met die inktzwarte bril en bekijk het objectiever. Als je dan nog van mening bent dat die diensten TE dwingend zijn, spreek ze dan daarop aan in plaats van het hele platform afbranden.
Als je te lang naar dat scherm kijkt, krijg je vierkante ogen, zei mijn moeder zo'n 25 jaar geleden altijd. Nu zijn de rollen echter omgedraaid. Vast een bekend verhaal voor velen hier.

Het zijn echt niet alleen de kinderen die te vaak en te lang naar hun scherm kijken, dit zijn ook de ouders. En als ouders dan ook nog eens het 'scherm gedrag' van hun kinderen op hun eigen scherm gaan beheren/monitoren...tja.

[Reactie gewijzigd door 110124 op 24 juli 2024 10:18]

"En als ouders het 'scherm gedrag' van hun kinderen op hun eigen scherm gaan beheren/monitoren...tja."

ik doe dit een poos voor mijn zoon, beheren schermtijd voor Xbox en de PC via het Microsoft familie account, dit werkt perfect. Ik kan een schema maken voor de hele week, hoe laat/hoe lang kan het betreffende apparaat aan. Het voordeel is dat wanneer zijn schermtijd op is, hij vanzelf bij ons terechtkomt om te vragen wat we nu gaan doen, wij worden dus ook automatisch "gecontroleerd". Ik zou dit systeem ook graag hebben voor zijn telefoon eerlijk gezegd, het werkt 2 kanten op en zorgt vanzelf voor meer quality time met de hele familie.
Er zijn al apps voor. Wij gebruiken ScreenTime. Helaas al die apps zijn betaald, dus als Google het gaat doen, zal het gratis zijn, en mooi dus!
Goede tip, dank je wel! Ik had me er eerlijk gezegd nog niet echt in verdiept, voornamelijk omdat hij niet extreem lang met zijn mobiel bezig is eigenlijk, ik ga eens kijken.
zeker een aanrader. eerste maand is gratis. Je kunt ze ook tijd laten verdienen door taken te voltooien. Zo kan je er ook voor kiezen om de basistijd laag te laten zijn en door bijvoorbeeld een taak als kamer opruimen te doen dat ze tijd verdienen van een x-aantal minuten. Je kunt daarbij aangeven of een taak dagelijks, wekelijks of maandelijks uitgevoerd kan worden.

hier vinden ze de meeste taken nu leuker om te doen dan voorheen :).
Wat ideaal. Mag ik vragen hoe oud de je zoon is?

Misschien kan ik je hier ook in helpen. Mijn zoon is 4 en mag in het weekend in de ochtend op mijn telefoon filmpjes kijken/spelletjes spelen. Kan ik nog een uurtje doorslapen ook! :P

Ik gebruik hiervoor de (in de basis) gratis app https://play.google.com/s...kiddoware.kidsplace&hl=nl

Je kunt hier apps toevoegen die gebruikt mogen worden, en je kunt verder niet uit het programma als de het wachtwoord wat je hebt aangemaakt niet weet. Ook zie je aan het einde van een sessie welke app hoeveel schermtijd heeft gebruikt. Zo kan je handig zien of je kind wel interesse heeft in de ene treinspelletje of liever het ballonnen spelletje doet. Handig om op in te spelen.

De gratis versie doet bovenstaande, maar de betaalde versie heeft een timer en meerdere functie. Tevens een aantal plugins (nog niet naar gekeken) maar ook de onbetaalde versie is vrij van reclame.
Hij is 13 ondertussen, maar zolang hij onder ons dak woont bepalen wij hoelang hij waarop speelt :-)
Dat is wat overtrokken uiteraard, maar hij is getest in het autistisch spectrum en kan nogal blijven "hangen" in dingen die hij leukt vindt om te doen. Ik ga deze app eens bekijken!
Zeker de app bekijken. Wel een goedbedoelde tip: misschien nog wat medisch getinte info uit het bericht redacteren. Dit is toch een openbaar indexeerbaar forum. Met een profiel waarin voornaam, geboortedatum en woonplaats gevuld zijn zal snel iets aan andere data/profielen gekoppeld kunnen worden.
Heb ik ook te horen gekregen, terwijl ik (pas) 21 ben. Ik ben gek op nieuwe technologie, computers en het internet, maar heb op een gegeven moment ook even genoeg en zou wel eens iets meer 'offline' willen kunnen zijn. Heb om die reden vorig jaar Facebook verwijderd aangezien ik daar ook veel tijd op verspilde.

Het valt me tegenwoordig steeds meer op dat inderdaad niet alleen de jongeren, maar iedereen ontzettend veel naar zijn of haar telefoon zit te staren. Misschien iets te maken met dat ouderen graag willen 'begrijpen' en mee willen doen met de huidige trends? Ik denk dat Google er beter aan zou doen om een functie in te bouwen waarmee je jezelf kan beperken/meldingen kan geven bij een bepaalde hoeveelheid achter het scherm. Daarmee kan je niet alleen de kinderen maar ook jezelf beschermen tegen vierkante ogen :+
Het valt me tegenwoordig steeds meer op dat inderdaad niet alleen de jongeren, maar iedereen ontzettend veel naar zijn of haar telefoon zit te staren.
Die apparaten (en de software die er op draait) zijn gemaakt om je aandacht te trekken. Veel apps proberen zoveel mogelijk screentijd te krijgen door op alle mogelijk manieren je aandacht te trekken.

Veel mensen denken dat ze mentaal sterk genoeg zijn om zich daar tegen te verzetten, maar we weten allemaal dat het eigenlijk niet waar is. Als we het proberen kunnen we echt wel een uurtje zonder, maar daarna wordt je aandacht toch wel weer naar dat ding afgeleid.
Met name de doorlopende stroom aan geluidjes en notificaties is enorm moeilijk te negeren. Onze primitieve hersenen snappen ook niet dat het een waardeloze activiteit is. Voor ons gevoel zijn we nuttig bezig wanneer we iedere 30 seconden iets "moeten" doen. Zo belonen we onszelf voortdurend, andere activiteiten kunnen daar maar moeilijk tegen op.
Ik denk dat Google er beter aan zou doen om een functie in te bouwen waarmee je jezelf kan beperken/meldingen kan geven bij een bepaalde hoeveelheid achter het scherm. Daarmee kan je niet alleen de kinderen maar ook jezelf beschermen tegen vierkante ogen :+
Lijkt mij ook een goede, maar er moet dan wel een goed prioriteits-systeem bij. Zodat niet alle apps met de hoogste prioriteit gaan pingelen om maar in de selectie van toegestane berichten te komen.
Ik ben wel tevreden met mijn telefoon die een fysieke schuifknop heeft met drie standen om te bepalen hoeveel berichtjes er door komen. Als ik er genoeg van heb gaat de knop om en kan (bijna) niemand me nog storen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 10:18]

Daar bovenop hebben veel spelletjes de neiging om acties te vragen, bv 's morgens om een item te openen.

< "Papa, mag ik morgenochtend na het eten even op m'n telefoon om een ei te openen?"
> "Heb je in de gaten dat het spelletje probeert te bepalen wat jij doet op een dag? Vind je dat wenselijk?"
< "Dus het antwoord is nee?"

Volgens mij begrijpen ze de redenering goed inmiddels :) Verslaving is als je zelf niet meer de controle kan houden.
Met name de doorlopende stroom aan geluidjes en notificaties is enorm moeilijk te negeren.
Je kunt het geluid en de notificaties gewoon uitzetten hoor, zo moeilijk is dat niet.
Alleen als bekende contactpersonen bellen dan gaat mijn telefoon "af".
Verder is het stil en lees ik pas notificaties als ik er tijd voor heb.

Maar dan mis ik toch dingen?

Dat is dan ook de reden dat ik een smartwatch heb.
Die trilt subtiel mee met die berichten en personen die ik ingesteld heb als belangrijk.
Kan ik wel in 1 oogopslag zien wat er is en hoef ik niet meteen de telefoon te pakken.

Berichtje of ik vanavond iets wil opzoeken?
Dat kan wachten.
"Ik sta nu in de supermarkt, wat wil je eten"?
Even reactie geven.

Op die manier heb ik gemerkt dat je echt heel weinig je telefoon gebruikt.
Dus zit 'ie meestal gewoon in m'n zak.

Dan merk je ook meteen het verschil als je op de bank zit met dat ding in je hand.
Hey wat zou er bijgekomen zijn op Snapchat/Facebook/YouTube/...??
En je bent dan zo weer een tijdje zoet.
Je kunt het geluid en de notificaties gewoon uitzetten hoor, zo moeilijk is dat niet.
Alleen als bekende contactpersonen bellen dan gaat mijn telefoon "af".
Verder is het stil en lees ik pas notificaties als ik er tijd voor heb.
Het kan wel, maar niet zo makkelijk en flexibel als met mijn fysieke knop die ik letterlijk blind kan bedienen. Een menuutje openen en instellingen aanpassen kost toch meer tijd en is daarmee een grotere barriere.
Wel veel makkelijker hoor, 1x aangezetten bij nieuwe telefoon en klaar.
En ook flexibel, met paar keer "Volume up" is het geluid weer aan (maar doe ik bijna nooit).
Zijn wel "maar" 2 standen.
Dus ben toch wel een beetje jaloers. :)

Denk ook dat mensen 'm gewoon vaker stil moeten zetten.
Als ik soms al dat geploink en gepiep om me heen hoor...
Wel veel makkelijker hoor, 1x aangezetten bij nieuwe telefoon en klaar.
En ook flexibel, met paar keer "Volume up" is het geluid weer aan (maar doe ik bijna nooit).
Zijn wel "maar" 2 standen.
Het verschil is denk ik dat ik mensen/applicaties in groepen kan zetten. In standje 1 mag bv iedereen, bellen standje 2 mogen alleen goede vrienden en collega's bellen, in standje 3 mag alleen mijn directe familie bellen.
(In werkelijkheid is het wat complexer maar je snapt het idee).

En dat kan ik blind omschakelen zonder m'n telefoon uit m'n zak te hoeven halen.
Doordat het zo toegankelijk is gebruik ik die knop daadwerkelijk meerdere keren per dag, eigenlijk iedere keer dat ik door een voordeur ga pas ik m'n profiel snel even aan.

Ik kan ook, net als jij, alles uitschakelen met het volume, maar dan gaat ook echt alles uit zonder uitzonderingen en dat is vaak weer net wat te heftig. Juist de tussenstanden zijn erg fijn om rust te houden zonder de angst te hebben dat je iets belangrijks mist.
Niet alleen ouders, ook de grootouders.
Niet alleen voor kinderen handig, smartphone verslaving is best een probleem.
Bij de NRC doen ze nu een test met een aantal mensen een half jaar zonder smartphone.
Of matigen of cold-turkey beter is, ben benieuwd.
Je kunt toch in de settings al zien hoelang je met iedere app bezig bent geweest?
En hoogst waarschijnlijk kun je in de toekomst dus die tijd limiteren (voor je kind).
Volgens een bron van de Washington Post zijn de tools bedoeld om individuen en families te helpen hun tijd die ze spenderen op mobiele apparaten beter te managen.
Subtiel detail: ze hebben het over het "beheren" van schermtijd, niet over het "verminderen".
Iedereen lijkt te denken dat die tools er zijn om de hoeveelheid tijd achter het scherm te verminderen, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Het doel kan ook zijn om mensen het gevoel te geven dat ze de controle hebben. Zo'n tool zou gebruikt kunnen worden om het toenemend gebruik te verantwoorden:

"Kijk Hermien, volgens de app zit ik 20 minuten onder het gemiddelde dagelijkse Facebook-gebuik, ik mag van mezelf dus nog maximaal 20 minuten, goed he! Ook bij snapchat en reddit zit ik nog onder het gemiddelde! Alleen op youtube zit ik een uurtje per dag boven het gemiddelde, dus dat zal ik wat minder gaan doen."

of zo'n zelfde verhaaltje maar dan op de kinderen gericht: 'Jantje heeft vandaag al twee uur Sesamstraat gekeken. Vissen zijn erg interessante dieren en heel belangrijk voor school. Over 5 minuten begint Sharkweek op Discovery! Hint. Hint'
Welkom in de moderne "intelligente" beschaving, waar we een megacorporatie "nodig hebben" voor het inplannen van "quality time" met het gezin.
Vergetende dat dezelfde megacorporatie, in de eerste plaats, in grote mate de (geplande) oorzaak is voor het gebrek eraan.

Sjesus wat een kansloos zooitje is de mensheid toch geworden zeg.
zolang kinderen nog op hun 4de een ipad en een mobiel krijgen zie ik er het nut niet zo in.
kort door de bocht reactie. Kinderen van 10 hebben ook richtlijnen nodig. Kinderen met verstandelijke uitdagingen hebben ook duidelijkheid nodig. Bijvoorbeeld kinderen met autisme of 1 van de vele varianten daarop hebben zeker duidelijkheid nodig, dan heb je ook geen onmogelijke discussie over wanneer ze moeten stoppen. Want gister mocht hij/zij 10 minuten langer en dat is nu niet eerlijk als er opeens wel aan het uurtje wat afgesproken is wordt vast gehouden
ik vind dat kinderen van 10 ook nog geen eigen apparaten horen te hebben, ik bedoel ik kreeg pas een gameboy toen ik ong 13 was, en die mocht ik ook nog geneens altijd gebruiken.
Hier was geen tool voor nodig.

Denk ook niet dat je speciale regels moet maken voor kinderen met rugzakjes(zo noemt men dat toch?) dan denken andere kinderen ook dat ze minder zijn. uberhaupt ging dit artikel volgens mij niet over kinderen met rugzakjes, maar over elk kind.
doet me denken aan het programma gister op tv. Opvoeders ofzo.

Daarin werd ook gezegd dat we altijd maar refereren aan dingen die nieuw zijn en slecht voor kinderen. Beetje slecht voorbeeld ergens, maar in de tijd van de videotheek dachten we ook dat bioscopen zouden verdwijnen. Zelfs in de tijd van videoland en netflix en 150 zenders om uit te kiezen is bioscoopbezoek nog nooit zo geweldig geweest.

Toen stripboeken uitkwamen dacht men ook dat er straks nooit meer gelezen zou worden en dat we als maatschappij dommer zouden worden. Er worden nog steeds bergen met boeken verkocht en er wordt enorm veel digitaal gelezen.

In de tijd van industrialisering dacht men ook dat straks iedereen werkloos zou zijn. Nou, de werkloosheid is verdacht laag op dit moment.

Zo maar wat dingen waarvan men dacht dat vooruitgang slecht zou zijn, maar waar uiteindelijk blijkt dat de maatschappij in bepaalde opzichten zeker vooruit is gegaan. Ik vind dat we niet te veel moeten kijken naar hoe wij het vroeger hadden. Vroeger bestond de mobiele telefoon uberhaupt niet, dus geen reden om met die tijd te vergelijken. In de tijd van de holbewoners hadden we uberhaupt geen elektriciteit. Daar gaan we toch ook niet meer mee vergelijken? Jij haalt je eten toch ook gewoon bij de supermarkt en de slager bestaat toch ook nog?

Ik vind dat je kinderen best mag opvoeden met dergelijke apparaten, maar je moet ze dingen leren. Je leert kinderen niet bang te zijn voor spinnen. Kinderen worden bang voor spinnen gemaakt. Je leert kinderen zo ook niet om te gaan met media door het van ze te onthouden.
Anoniem: 457607 @SanKroepoek8 mei 2018 13:16
Uhm, dan is het nut er juist WEL?
Anoniem: 890159 8 mei 2018 10:33
Nog een reden om kinderen snel te leren wat het nut van rooten is.
hahah doet me denken aan het vroegere "KPN Internet Beheer" pakket (welke inbellen 'limiteerde) weet nog dat mijn Pa trots met dat schijfje kwam aanzetten (Met het idee ... "nu hebben we het gevonden")
"Leuk idee Pa, maar die KPN software werkt niet icm Linux RedHat" :+ :Y)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 10:18]

Prima zoon, dan gaat RedHat er gewoon af, in ieder geval van de internetverbinding. Groetjes!
ik gebruik screen time en die heeft als voordeel tegelijk op android en iOs te werken. Werkt goed en je hebt veel inzichten. Zo zijn er natuurlijk meer apps, maar dit plan van google begrijp ik wel, maar ik vraag me af hoe ze dit gaan integreren met apple en eventueel windows en consoles. Dat laatste vind ik een beperking van alle apps die er nu zijn.

Duidelijke regels zijn belangrijk voor veel kinderen en grote mensen. Als tooling helpt dan ben ik alleen maar voorstander. Dat schept enorme duidelijkheid en geen discussies. Heeft hier thuis voor kinderen van 6 en 7 goed geholpen en ze hebben er ook meer begrip voor als tijd voorbij is. Leuk is het nog steeds niet, maar ze weten precies hoe het zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.