Nederlandse luchtmacht neemt in 2019 zelfgebouwde spionagesatelliet in gebruik

De Nederlandse luchtmacht krijgt in 2019 de beschikking over een kleine satelliet, die mede door Defensie wordt gebouwd. De kunstmaan is onder andere bedoeld voor het verzamelen van inlichtingen en als experiment om te kijken hoe rendabel dit soort satellieten zijn.

De satelliet, genaamd Brik 2, wordt ongeveer zo groot als twee melkpakken en is vooral een experiment waarmee Defensie wil kijken of het rendabel is om zelf meer van dergelijke satellieten te ontwikkelen en of ze militair gezien toegevoegde waarde hebben. Brik 2 wordt mede gebouwd door de TU Delft; Defensie levert de sensoren voor de kunstmaan. Donderdag worden tijdens een wapenbeurs in Rotterdam de contracten voor de bouw getekend, zo meldt het AD.

Defensie wil met Brik 2 de gecodeerde communicatiesignalen in eigen beheer verwerken, zodat er een wereldwijde dekking is. Ten tweede wil Defensie de satelliet inzetten om elektromagnetische signalen van militaire systemen te detecteren en lokaliseren. Tot slot is Brik 2 bedoeld om de invloed van veranderende zonnestraling op de ionosfeer te onderzoeken. De ionosfeer kan namelijk een negatieve invloed hebben op communicatie- en navigatieapparatuur, en als bekend is wanneer deze apparatuur minder betrouwbaar is, kan daar rekening mee worden gehouden.

Ondanks deze duidelijke taken voor de satelliet, zegt Majoor Bernard Buijs van het bureau Space van de luchtmacht dat het nog niet precies duidelijk is hoe de satelliet wordt ingezet. "We zien dit vooral als een demonstratie van waar we allemaal tegenaan lopen als we dit serieus willen oppakken."

Een belangrijke reden waarom Defensie zelf bij de ontwikkeling is betrokken, is om minder afhankelijk te zijn van commerciële satellieten van derde partijen. Die zijn volgens het bureau Space niet altijd even geschikt voor inzet en gebruik door Defensie, en bij het inkopen van satellietbeelden en -informatie van derden zijn de gegevens niet altijd volledig en snel beschikbaar. Bovendien weten deze partijen dan precies naar welke informatie Defensie op zoek is, wat tactisch gezien problematisch kan zijn.

In de zomer van 2019 moet Brik 2 worden gelanceerd, waarna de kunstmaan drie jaar lang moet blijven functioneren. Defensie heeft een budget van 2,5 miljoen euro voor dit project.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-11-2017 • 12:41

108 Linkedin

Submitter: thomskipsp

Reacties (107)

107
95
42
7
1
21
Wijzig sortering
Censuur op Tweakers!!! Mijn reactie is verwijderd.
Mocht blijkbaar niet zeggen dat Nederland verwikkeld is in illegale oorlogen. (door valse voorwendselen). Kijk naar de documenten van Snowden!
Tweakers jullie hebben je echt laten kennen.

[Reactie gewijzigd door Hellie112 op 1 december 2017 16:41]

Oh, maar zo ken ik er nog wel een hoor, en hier werken wij Nederland ook aan mee:
Klik = Wars where planned, naar buiten gebracht op 3 oktober 2007 door General Westly Clark, en ja in dit rijtje waar de heer het uit de vid over heeft wordt Syrië ook al genoemd.
En in deze legt de heer ook uit waarom deze oorlogen worden gevoerd.
Uit deze beide vid's, en dan met name de eerste van de twee blijkt ook nog eens dat oorlogen al jaren voor de tijd door de VS worden ingepland, hoe belachelijk dat ook is/klinkt.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 1 december 2017 18:09]

Brik 1 was in 1913 het eerste militaire toestel. Dan is brik 2 meer dan 100 jaar later wel leuk.
Met een beetje mazzel is over 100 jaar Half Life 3 ook uit. :+
Nee, Brik 3 dus, maar reken er maar niet op dat die komt...
Ik heb hier toevallig een paar dagen geleden op het evenement "Discover your Space" van de faculteit Aerospace Engineering van de TU Delft een lezing over gekregen. Het is zeer interessant om te zien hoe bepaalde onderdelen door bepaalde bedrijven worden gemaakt. De TU delft heeft wat ervaring met satellieten en best wat kennis in huis, echter is het geen ESA. Gelukkig zijn ze (Defensie) met "cubesats" zoals deze melkpakken heten, wel aan het goede adres bij de TU Delft. Ik denk namelijk dat prijstechnisch gezien de TU Delft een zeer aantrekkelijke partner is. Daarbij hebben ze dus ook 2 satellieten rond de aarde zweven waarvan er eentje nog steeds werkt, ondanks dat deze was gedesigned om kortere tijd te werken. Dat laat wel zien dat er goed werk geleverd wordt. De vraag is echter hoelang dit ding rond de aarde mag zweven zonder dat hij door een foutje "gebrickt" wordt. Gelukkig kan ook na het afschieten er nog nieuwe software worden geüpload.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 30 november 2017 21:13]

En wat gebeurt er na drie jaar? Blijft hij als ruimtepuin rondcircelen, of brengen ze hem weer terug?
Hij valt uiteindelijk vanzelf weer terug. Dergelijke kleine satellietjes hebben geen motoren om op snelheid te blijven, dus afhankelijk van hoe hoog je ze hangt, storten ze ergens tussen een paar weken tot enkele jaren gewoon neer.
(en met neerstorten bedoel ik natuurlijk affakkelen in de dampkring ;) )
Wat heeft dat hier mee te maken?
Jammer is wel dat er al een 'Brik II' bestond. Dit was een grotere versie van de eerste Brik.
Wellicht komt daar het woord Brik ook wel vandaan (als je een oude/onbetrouwbare) auto hebt.
Een brik was al een type door paarden getrokken rijtuig met vier wielen.

Denk dat daar de auto-referentie vandaan komt.

Het gebruik van brik voor een vliegtuig zal eerder van het scheepstype afgeleid zijn.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 december 2017 07:20]

Is dit niet gewoon een CubeSat? Die na een paar weken/maanden weer neerstort?
Het ziet er uit als een 6u (2x3) cubesat, maar die kunnen nog best hoog gedeployed worden met bijbehorende hangtime.
Dan nog, dit valt in het niets vergeleken met de Amerikaanse sattelieten van de NRO. Dat is meer formaat ford transit :) Daar kan je een hoop meer optica in plaatsen.

Dit soort cubesats hebben ook geen ruimte voor een eigen raketmotor waardoor ze hun baan (licht) kunnen wijzigen om zo in te spelen op nodige veranderingen in de bekeken gebieden.
Leuk weetje; De Hubble ruimtetelescoop is niet veel meer dan een omgebouwde spionagesatelliet. Er hangen (hingen?) een heleboel Hubbles in de ruimte, alleen die waren op ons gericht en niet op de rest van het heelal ;)
Geen motoren inderdaad, maar wel actuatoren die dmv magneten de baan licht kunnen wijzigen.

[Reactie gewijzigd door pa2ra op 30 november 2017 16:40]

Dat zou je verbazen. Dit soort sats kunnen hun baan en oriëntatie sturen door middel van elektromagneten die een kracht uitoefenen tegen het aardmagnetisch veld. Dit gaat niet hard, maar kost daarintegen ook geen brandstof.
"De satelliet moet minimaal drie jaar lang blijven werken. Elk jaar langer beschouwt Defensie als mooi meegenomen omdat satellieten in de ruimte nogal wat te verduren krijgen met de sterke ioniserende straling van de zon. Uiterlijk over 25 jaar komt de nano-satelliet terug naar aarde en verbrandt in de dampkring."

Uit een artikel van de AD.
Blijkbaar 3 jaar.
Uit de laatste alinea: Moet 3 jaar blijven functioneren...
Verschillende benamingen, verschillende toepassingen,

maar hetzelfde principe.


Een satelliet die een heel stuk kleiner is dan die tot nu toe zijn gebruikt.
Pak melk wordt regelmatig aangehaald,
maar dan moet eerder worden gedacht aan een Amerikaans pak van een gallon, ongeveer 5 liter.

Het lukt al verschillende bedrijven om binnen een box van 30x30x30cm te blijven.
Ik zat al eerder te denken aan zo'n doos slobberwijn van de Aldi dan aan een pak melk.. ;)
Toch even een vraagje over de kosten. Het budget (voor de Brik) is 2,5 miljoen. Is dit inclusief de lancering? Ik dacht dat dat een stuk duurder was, zelfs als je het samen doet met andere satellieten.
Voor de lancering van een cubesat, klein standaard formaat, zoals deze wordt over het algemeen mee gelift met de lancering van grotere satellieten. De makkelijkste manier om dat te doen is via een rideshare launch provider. Een voorbeeld is het bedrijf Spaceflight: http://spaceflight.com/schedule-pricing/#pricing. Deze satelliet zal een formaat van 6u hebben, dus voor een Low Earth Orbit (rond 300-600 km hoog) kost het $545.000,- om hem te lanceren. Hoger dan een Geostationary Eart Orbit (35 786 km hoog) ga je niet zolang je een earth orbit wil, end of life parking orbits daargelaten. Een GEO lancering kost je $1.4 miljoen. Het zal dus ergens daartussen zitten afhankelijk van welke orbit ze precies willen hebben.
Ik weet niet of in die filmpje op AD daadwerkelijk de satelliet in elkaar wordt gezet maar hoor je dit niet in een afgesloten antistatische cleanroom oid te doen ipv gewoon open en bloot hier aan te sleutelen? Ik neem aan dat je geen enkele risico wilt nemen dat er iets mee fout gaat zodra deze apparaat in een baan om de aarde vliegt.
Ws. is dat een prototype versie en zal de uiteindelijke versie idd wel iets meer doordacht in elkaar gezet worden.
De daadwerkelijke satelliet zie je niet in het filmpje, die worden inderdaad in een cleanroom in elkaar gezet en geïntregeerd in een lanceerdoos.
Tja, wordt toch tijd dat wij de mens niet meer als egoïstische individuen, maar als een samenwerkend organisme gaan werken. Alsof er al niet genoeg zooi rond onze (onze.. ik bedoel ''onze'') planeet dwaalt door ons beperkt denkvermogen.
Een beetje lastig, hoe moet je alles samen doen dan ?
Dat zou inhouden om ook alles te delen, zowel voor als tegenslagen
Hoe ga je dan het verleden 'herstellen' ?

Zolang 'de mens' een egocentrische klootzak blijft, zal dit niet gebeuren.
Het zit zowat in ons DNS om 'de ander' niets te gunnen, of in ieder geval niet mer dan zichzelf.
De mooiste 'voorstellen' komen dan ook van mensen die vaak menen minder te hebben, of in het ongelijk te zitten.

Wij ( in Nederland ) zijn zelfs meester in polderen, net zolang zeuren tot iedereen een beetje tevreden is...
in de veronderstellign dat een "samenwerkend organisme" het dan wel beter weet.
moeder natuur zet meestal in op 'trail and error' ipv superieur denkvermogen.
Dat komt omdat alles wat leeft, 2 doelen heeft; overleven en voortplanting.
Wij hebben echter nog iets extra's gekregen; een uitstekend brein. Wij zouden verder moeten kunnen kijken.

Ik zie simpelweg geen toekomst voor de huidige vorm van de mensheid, we verwoesten onze aarde door het uit te putten, te bevuilen, door overal vol met mensen te gooien. Veel dieren moeten het leed aanzien wat uiteindelijk ook aan ons en onze natuur verbonden staat. We moeten echt evolueren willen we als mensheid blijven bestaan.

Egoïsme bestaat omdat er waardes zijn, verschillende lagen. Wat nou als we daar eens beginnen het glad te strijken. Het is sowieso van de zotte, dat landveroveraars en plunderaars uit het verleden, nu vaak nog steeds zwaar in het geld zwemmen. Maar dat is dan weer een persoonlijke mening, wellicht.
PS: lees dit opnieuw door; ik bedoel eea niet negatief of onaardig naar jou. het onderwerp is interessant.

het grappige is dat het je brein is die zegt dat het zo goed is.
jouw brein afficheert zichzelf aan jou als 'ik ben geweldig'.
dat ziet eruit als een valkuil eerste klas.
als ik eerlijk naar mezelf en anderen kijk kan ik dat uitstekende brein niet beamen.
het is een machtig maar heel beperkt ding. veel fouten, lastig op op iets langere termijn zinvolle dingen te zeggen.
denken dat uit dat beperkte vermogen zoveel goeds voorkomt lijkt mij gevaarlijk.
we komen verder met elkaar, door te leren, door te investeren in trial-and-error (research!!), door de 'invisible hand' (Adam Smith), en samen verder ploeteren.

En ik denk dat het soort negatieve gedachtes die jij hebt hier niet aan bijdragen. Is het je 'fantastische' brein dat je dit soort depro-zaken influistert. Jaja, wat functioneert dat goed ;-))))
"Brik 2" is natuurlijk een topnaam. Het feit dat de render eruit ziet alsof een kind met een kartonnen doos en een stapel papier een satelliet in elkaar geknutseld heeft maakt het helemaal af. Ik hou hier wel van. :)
Netjes in het Nederlands zou toch ook amusant zijn: Baksteen 2.
Wat ik niet snap is waarom er zoveel bombarie wordt gemaakt over deze satelliet..? Is het niet de bedoeling en handig als dit enigszins geheim zou blijven?

Hopelijk lukt de lancering..
Dat moet je ruim zien 🤪
Ha, wie zegt dat dit de eerste is }>
Mooie ontwikkeling dit, en ben dan ook benieuwd hoe het kastje terzijde tijd gaat presenteren.
Alleen vond ik dit stukje hieronder uit het artikel persoonlijk wel wat knullig verwoord van de heer Bernard Buijs:
"We zien dit vooral als een demonstratie van waar we allemaal tegenaan lopen als we dit serieus willen oppakken."

Wat mij dan ook gelijk liet denken van, goh...
Had de heer alle punten waar ze zoal tegenaan lopen ook niet gewoon simpelweg op een A4 kunnen noteren.
Scheelt nog al wat centen lijkt mij, maar goed.
En nu is het dus geen geheim meer... :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee