Nieuwste versie YouTube voor Android bevat eerste code voor nachtmodus

De YouTube-app krijgt mogelijk ook een dark mode, waarin de interface van overwegend wit naar zwart overgezet wordt voor makkelijker gebruik in het donker. Dat blijkt uit een teardown van de nieuwste versie van de app op Android.

Android Police schrijft over de modus op basis van eigen onderzoek. In de code van de app is sprake van de tekst 'Dark watch'. Wanneer deze functie ingeschakeld wordt, verspringt een deel van de interface naar het zwart in plaats van wit. De functie is duidelijk nog verre van af, want zwarte tekst bovenop de zwarte interface-elementen zijn onleesbaar in Dark watch en andere onderdelen, zoals aanbevelingen, blijven nog steeds wit.

Tegelijkertijd heeft YouTube ook een donkere modus voor de browserversie van zijn videodienst. Deze is in tegenstelling tot de app al af en kan dus in gebruik genomen worden. Het is nog niet zeker of de YouTube-app daadwerkelijk een donkere modus gaat krijgen of dat dit slechts een probeersel is van de ontwikkelaars, maar in de naam van uniformiteit ten opzichte van desktops zou YouTube het niet laten.

Donkere modi zijn een gewilde optie bij populaire softwarepakketten. Vorig jaar voegde Microsoft de optie ook toe aan Windows 10. Het blauwe licht van beeldschermen voelt behoorlijk fel aan nadat de zon onder is gegaan en wordt ook in verband gebracht met het remmen van de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, wat onderzoekers zorgen baart. Daar heeft Tweakers ook een achtergrondverhaal over geschreven.

Dergelijke donkere modi beperken de hoeveelheid blauw licht die uit een scherm komt. Een andere manier om het blauwe licht te beperken is door de kleurtemperatuur van schermen op basis van het tijdstip aan te laten passen. Hoe later op de dag het is, hoe roder het licht dan wordt. Bij Apple heet de functie Night Shift, Microsoft noemt het Night Light en vanaf Android Nougat is de functie eveneens te vinden onder de naam Night Light. Ook zijn er sinds jaar en dag applicaties als f.lux en CF.lumen die hetzelfde doen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

19-11-2017 • 11:33

83 Linkedin

Reacties (83)

83
81
36
2
0
28
Wijzig sortering
En nu Tweakers.net nog, ik bladerde gisteravond van Geenstijl in dark mode naar Tweakers en werd weer bijna verblind door al dat wit/grijs, en ja mijn slider staat al op donker maar een echte darkmode zou welkom zijn op mobiele apparaten.
Mocht je handig zijn in CSS dan kun je een custom stylesheet gebruiken voor t.net via je profielinstellingen.
Dan zou je je eigen Dark-mode kunnen creëren.

[Reactie gewijzigd door FurrBeast op 19 november 2017 12:55]

Dank! :D

Ik gebruik nu dit, heel subtiel rood nu 's avonds, overdag gewoon wit (door versterking met f.lux)
body {
background-color: #fffafa
}

div#contentArea {
background-color: #fffafa
}

label.extraLabel {
color: black;
}

[Reactie gewijzigd door Wilglide op 19 november 2017 22:17]

Dat werkt, totdat Tweakers weer een wijziging aanbrengt in hun layout. Ik heb een tijdje een CSS van een tweaker gebruikt, maar na elke layout wijziging klopte de weergave niet meer en kon ik wachten totdat de CSS was aangepast. Ik heb namelijk geen verstand van CSS files :)
Installeer de app genaamd night mode. Zorgt ervoor dat het beeldscherm super laag qua verlichting kan instellen.

Ook is de addon genaamd nightligt een aanrader op Firefox. Ben je niet afhankelijk van websites.

[Reactie gewijzigd door vali op 19 november 2017 12:51]

Zou heel leuk zijn! Alles is bijna zwart wit op mijn stokoude Note 2, en met een Amoledscherm ligt zo het verbruik veel lager 😊👍.

- Toetsenbord is zwart wit.
- Achtergronden van app pagina's.
- Achtergrond SMS
- Filebrowser
- Kalender aCalender+
- aTorrent Pro
...

Laat youtube maar komen!
En Dumpert.nl nog nog nog.
Als je van geenstijl naar tweakers.net gaat kan het wel kloppen dat je het licht hebt gezien...
_/-\o_
Commentaar van de dag.
dank je wel
Helemaal mee eens.... dat was al een big issue sinds de overstap naar Tweakers 7 en sindsdien niet echt verbetert. Vooral op een grote monitor is de hoeveelheid licht echt verblindend in een donkere omgeving.

Maar goed... blijkbaar zijn mobile gebruikers belangrijker dan desktop gebruikers (getuige ook alle spacing en het vele scrollen wat daarbij nodig is).
Op een OLED scherm gaan bij wit licht een heleboel pixels opeens van uit naar aan als je van een donkere website naar een lichte website gaat, niet fijn voor de ogen.
Gooi het contrast van je scherm omlaag.
Bespaar je nog batterij ook.
en dan heb je ineens een "dark mode" voor tweakers? vreemd..
Nee, dan is wit niet zo verblindend, vergelijk eens een scherm van de mediamarkt a ~150 euro met een scherm van ~750 euro, dan zie je wat ik bedoel, goedkope schermen hebben 'screeuwend' wit, kwalitatieve schermen niet.

Nou begrijp ik uit de -1 ondertussen dat blijkbaar weinig mensen deze kans tot vergelijken hebben.
ik vond het scherm van de iphone 8 en andere "high end" telefoons anders aardig verblindend
Dit geeft me waarschijnlijk nog een -1, maar ja, er zijn inderdaad telefoons met slechte kwaliteit schermen, en iPhone's zijn daar 1 van. Apple gebruikt notabene nog steeds lcd schermen in hun telefoons...
heb zelf liever lcd dan oled, en apple gebruikt in de x ook oled.. wil niet perse zeggen dat het slechte kwaliteit schermen zijn als je m niet donker genoeg kunt zetten. als je een goed scherm hebt is wit wel verblindend, anders is wit niet echt wit, of je kunt m heel donker zetten. heb zelf liever kwaliteit dan de mogelijkheid om m extra donker te zetten (als oled niet zo snel last had van inbranden/persistence ging mn voorkeur niet naar lcd)
Waarschijnlijk is het 'verblindende' wit waar jullie het over hebben een scherm wat te blauw is ingesteld, die lijken daardoor meer wit. Fabrikanten doen dat inderdaad expres. Nu is dat dan weer niet het geval bij Apple die altijd erg correct is met hunschermen.
Yesss, eindelijk! Op de browser-versie van YouTube heb ik em ook al in night/darkmode staan. Ook overdag vind ik dit gewoon veel mooier om naar te kijken.

Dan zijn er voor mij nog maar twee dingen die er bij moeten komen:
1. De loop/lus functie, zodat je een filmpje of nummer op replay kunt zetten.
2. De feature dat het geluid van een filmpje doorspeelt op het moment dat je de telefoon in slaapstand zet. Als muziek-apps dit kunnen, moet YouTube het toch ook kunnen?
Probeer eens NoPause Lock voor het tweede probleem.

Vind het ook enorm frustrerend, maar er zijn ook wat streaming apps(moet je op niet officiele appstore zoeken) die gewoon streamen als screen op lock staat.

Ga echt geen YouTube red betalen, ik zie al genoeg adds waar ze aan verdienen.

Of gewoon lekker hele CDs op je telefoon zetten :)
Als je YouTube red hebt, heb je ook geen ads meer ;)
No shit.

Dit werkt ook, en zoveel gebruik ik het niet om een RED abo te rechtvaardigen. Zit meer op de PC dan op mijn telefoon. Meestal voor ik ga slapen zet ik een playlist aan(lees geen muziek, of films) maar veelal self-help kanalen of motiverende of meditatie.

Als het op de desktop kan, moet het op de telefoon ook gewoon kunnen. Ik ga niet extra betalen voor iets wat ik normalerwijze ook gewoon toegang tot heb,

Ads boeien met niet zo(doe het als spotify), maar ik ga niet extra een abo afsluiten zodat ik youtube kan gebruiken tijdens dat mijn scherm uit is, belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 19 november 2017 14:06]

NoPause Lock is een goeie, daar had ik nog nooit van gehoord. Thanks voor de tip! _/-\o_

Je kunt ook je telefoon rooten en dan Adblock for YouTube installeren via Xposed
;)

Is op mijn 7.1 niet helemaal stable, maar houdt 90% van de adds wel weg. En in de browser natuurlijk een Adblocker installeren scheelt een hoop ads. Je helpt de creaters alleen niet echt... dat is wel een nadeel.

[Reactie gewijzigd door 561369 op 19 november 2017 14:56]

Die eerste feature zal wel snel komen, maar ik denk dat je nog lang zal moeten wachten op de tweede. Deze functie zit nu al in YouTube Red, een service waar je voor betaald, dus hoogstwaarschijnlijk gaan ze dit niet gratis in de reguliere YouTube app stoppen...
die 2e optie kont vroeger wel maar is eruit gesloopt tbv Youtube Red.
#2 kun je relatief eenvoudig fixen door Youtube in een browser (Firefox bijv.) te openen met de "Request Desktop site" optie actief. Dan speelt je video/muziek gewoon door - dus ook als je je Tel vergrendelt.
Waar vind je deze optie? Nevermind is dus voor de Red versie.

[Reactie gewijzigd door SmokingSig op 20 november 2017 07:27]

De repeat functie voor een youtube filmpje is rechtermuis klik en dan loop klikken (Wat wel vervelend is is dat het filmpje dan weer opnieuw geladen word voor een of andere reden)

Wat ik liever zou hebben is dat youtube weer alles volledig gaat pre-renderen met filmpjes kijken (Zeker als je internet zo onbetrouwbaar is als die van mij) zodat je gewoon ongestoord 4k kan kijken zonder dat hij de hele tijd moet bufferen
Ik weet wel dat het op de browser versie kan, maar in de app kan het nog niet. Dat is wat ik zo jammer vindt. Soms loopt de app "achter" op de browser, maar soms ook andersom.

Zo kun je op de app bijv. twee keer tappen op de linker- of rechterkant van het scherm en dan skip je een x aantal seconden voor- of achteruit in het filmpje. Deze versie zit echter niet op de browser-versie. Al hoeft dat van mij ook niet, want je kunt met je muis toch heel precies over de timeline scrollen.
Nog 1 fix en dan is de titel eindelijk correct :)

Nieuwste versie android
Nieuwste versie android voor YouTube
Nieuwste versie YouTube voor android

Posten met een hangover maakt meer titels kapot dan je lief is _/-\o_

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 19 november 2017 11:54]

Neem me niet kwalijk, zeg! Ik zal mijn monitor-licht extra blauw instellen om de melatonine de deur uit te bonjouren.
Misschien ook nog even de tweet aanpassen? :)
Thanks, nieuwe tweet is eruit.
Daar hebben we de Feedback sectie voor.
Wordt ook tijd voor een feedback op de feedback opmerkingen forum, echt zo standaard dit. Beetje humor mag niet meer hier hè?
Eindelijk, dat zou een functie van het systeem moeten zijn. Dat was een van mijn lievelings feature van Windows Phone.
Eens! Zeker op Amoled telefoons moet er gewoon een zwart-modus komen, maar mag van mij wel op alle telefoons zitten. Ik vind het overigens ook fijner om naar te kijken, overdag en nacht.

Ik moedig zulke functies alleen maar aan!
"Nieuwste versie Android voor YouTube bevat eerste code voor nachtmodus"

yesss eindelijk draait android op youtube-telefoons :)
Ik begreep er echt niks van toen ik de titel las.
De auteur van het artikel had het vast gezellig gisteravond ;)
Iets te lang zonder nachtmodus gewerkt, dus nog niet helemaal wakker.
CSSje aangepast en je hebt een nieuwe versie...
En bij een update maar hopen dat je CSS nog steeds werkt..

Nee, dan is het toch echt een stukje fijner als dit gewoon vanuit Tweakers komt. Er is behoorlijke vraag naar en we zien dat websites en apps dit ook steeds meer gaan implementeren. En logisch..

Voor een website als Tweakers, waar je veelal veel leest, surft en je je ogen behoorlijk moet gebruiken, is zoiets echt van grote meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door Luca op 19 november 2017 13:10]

Ik vind het er ook veel mooier uit zien, zeker als je een OLED scherm hebt. Mijn achtergrond van mijn telefoon, whatsapp, overal waar ik maar #000000 in kan stellen heb ik dat.

Schijnt nog een beetje accu te besparen ook nog.
Op (AM)OLED bespaart dat inderdaad accu; zwart is pixel(s) uit en donker is minder felle aansturing. Op LCD's merk je dat niet of nauwelijks (dit staat los van helderheid).
Inderdaad, LCD werkt namelijk met een backlight.

Ik heb zelf tevens een Oled paneel. Daarom zie ik liever ook dat websites een nacht mode inbouwen, puur om de accuduur zo hoog mogelijk te houden
eindelijk darkmode... kijkt veel fijner! vraag mij af waarom het zolang heeft geduurt.

hopelijk gaat het verder dan alleen in android en komt het ook in de android browser dat je webpagina kan forceren naar een dark thema. want tweakers heeft het ook nog niet :(
een website forceren naar een dark thema kan niet zomaar, aangezien je dan problemen gaat krijgen als bijvoorbeeld donkere tekst op donkere achtergrond
teksten kan je dan ook forceren als je de achtergrond kan forceren ;)
dat kan, maar hoe bepaal je wat wel en niet aangepast moet worden? misschien zit er in de style wel ergens dat een bepaalde tekst zwart moet zijn op een witte achtergrond, en heeft die eigenschap voorrang (id vs class, of door cascading), waardoor het forceren niet altijd goed kan gaan.
Dat heet met standaarden werken en als een website daar zich niet aanhoudt is dat een probleem van die specifieke website.

nu zijn daar naar mijn weten nog geen standaarden voor en is het niet mogelijk, maar het is wel super handig als deze standaarden er zijn, zodat er daadwerkelijk een dark mode geïmplementeerd kunnen worden of website die darkmode standaard zijn naar whitemodus kan zetten :)

ik gebruik er nu plugins voor om dit voor elkaar te krijgen.
er zijn natuurlijk wel design guidelines, zou geen gek idee zijn om dit soort dingen er ook in op te nemen en misschien zelfs als standaard te hanteren
ik denk voor we zover zijn dat we dan alleen wel weer 5-8 jaar verder zijn ^^
Geweldig nieuws dit!
Ik vraag me wel af of dit wel zo "nieuw" is, aangezien Youtube een paar jaar geleden toch een dark mode had?
het is wel youtube/google he, dus dat veranderd elke maand wel weer als het niet vaker is
Laat het een inspiratie voor de volgende development iteratie van Tweakers zijn. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee