Onderzoek: jongeren die langer naar schermen kijken slapen minder

Jongeren die op een bepaalde dag vaker op schermen kijken, slapen de daaropvolgende nacht gemiddeld minder lang. Dat blijkt uit grootschalig Noors onderzoek onder jongeren rond 18 jaar. Het is onbekend of de schermtijd leidt tot een kortere slaap, of juist andersom.

Het zou volgens de onderzoekers ook kunnen dat jongeren die minder slapen uit verveling per dag meer tijd besteden aan het kijken naar schermen van apparaten. Het onderzoek was te beperkt om op die vraag een antwoord te kunnen geven. Naast dat jongeren die veel op schermen keken korter sliepen, deden ze er ook langer over om in slaap te vallen.

De onderzoekers stellen dat jongeren er goed aan doen om een uur voor het naar bed gaan te stoppen met het kijken naar schermen op welk elektronisch apparaat dan ook. Er waren wel verschillen te zien tussen verschillende apparaten. Jongeren die aan het gamen waren op hun console, kwamen beter in slaap dan jongeren die met hun telefoon in de weer waren.

Er deden in totaal 9846 jongeren mee die allemaal geboren waren in 1993, 1994, of 1995. De onderzoekers van de Noorse universiteit in Bergen verzamelden de data in het voorjaar van 2012. Er zit een grote beperking in de studie. De jongeren moesten zelf het gebruik van apparaten en de duur van de slaap melden. Ook moesten ze zelf invullen hoeveel slaap ze nodig hadden om uitgerust te raken. Onderzoek op basis van rapportages van de respondenten zelf staat bekend als minder betrouwbaar dan metingen.

Slaap-onderzoek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-02-2015 • 09:09

151

Reacties (151)

151
151
114
4
0
29
Wijzig sortering
Ik kijk s' avonds altijd nog even een serie op mijn tablet. Heb geen problemen om in slaap te komen en slaap makkelijk 7 uur door.

Wel heb ik een speciaal lichtfilter in mijn brillenglazen laten zetten waardoor het blauwe "probleemlicht" wordt geblokkeerd. Daardoor verandert het blauw-witte licht in heel licht geel-grijs.

http://www.hansanders.nl/informatie/7831-blue-filter/
Het probleem zit em uiteindelijk dan ook gewoon in de aanmaak van melatonine. Of een lichtfilter daarbij werkt..? Melatonine wordt verminderd aangemaakt en het "blauwe licht" wordt al tegengegaan door simpelweg je schermhelderheid aan te passen. Of die filter in je bril werk..? Geen idee. Op basis van de Ps. link hieronder mag ik aannemen dat dit dus inderdaad kan werken, al gaan ze daar uit van een daadwerkelijk filter zoals ze ook gebruiken bij röntgen-apparatuur en UV licht. Lijkt me lastiger, of toch minder effectief in 'normale' glazen.

Tip: toen ik met concentratieproblemen kwam te zitten door slapeloosheid is mij door een dokter geadviseerd om de laatste 30 minuten voor het slapen gaan iets anders te doen dan naar een scherm kijken. Sindsdien lees ik 30 minuten voor het slapen (pluspunt 1) en slaap ik daardoor beter (pluspunt 2).

Ps. deze website laat zien hoe die filters zouden moeten werken. Of het klopt weet ik niet, geen verstand van, maar het is in ieder geval hoe het theoretisch werkt.
Pps. Dit is een website met wat informatie over melatonine en hoe het als medicijn kan worden toegediend. Basis info dus.

[Reactie gewijzigd door Galeton op 24 juli 2024 22:04]

Anoniem: 500749 @Galeton3 februari 2015 13:42
er zijn nog andere factoren zoals bewuste willens en wetens
en verslavingsfactor
die voor rusteloze nachten kunnen zorgen, direct of indirect
en daar heeft schermstaren ook een aandeel in, in hoeveel je gedaan krijgt en wat je er achteraf in bed van vond; veel mensen zijn tegenwoordig obsessieve genotzoekers
of je pas gaat slapen wanneer je over-vermoeid bent omdat je als een zotte in dat scherm gezogen word (spelletje, projectje), stijf van de adrenaline en dopamine
etc

melatonine is meer een gevolg dan een oorzaak
zo is er in eerste instantie serotonine voor nodig
iets wat na dagen schermstaren "depleted" kan zijn, en je word sowieso minder gevoelig voor de zelfde mate van stimulatie
waardoor je van de ene op de andere dag, terwijl je het zelfde doet, ineens niet in slaap kunt komen
nog een factor is je eten en drinken wat ook weer een invloed heeft op je geluks/rust gevoel en hormoonhuishouden

en dan is het nog levensinstelling, hoe je de dingen bewust/critisch waardeerd, etc
man.. alleen melatonine en scherm-licht schreeuwen is nogal beknopt
het is de hele lifestyle er omheen wat een veel groter aandeel heeft

daarom irriteer ik mij ook mateloos aan ouders die kinderen hele ochtenden en middagen laten zombieën voor de TV en achteraf zeuren waarom ze altijd over/onder-gestimuleerd zijn en problematiek vertonen in het echte leven ala ADD, problemen met slapen, agressie of overdreven passief
dat is bij volwassenen helemaal niet anders en dat heeft minder met het licht en melatonine te doen dan de werkelijke content

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 24 juli 2024 22:04]

Een soort van Gunnar bril maar dan met witte glazen op sterkte. Damm, bale dat ik net een nieuwe bril gehaald heb bij Pearl die dit niet aanbieden. In 3 jaar zal ik eens goed kijken. Merk je een verschil?
Als ik mijn bril voor het scherm van mijn tablet houd zie ik wel dat de kleuren verschillend zijn. Op de tablet is het wit-blauw, terwijl het door de brillenglazen geel-grijs is.

Voor mijn gevoel is het rustiger, maar dat kan ook inbeelding zijn. Ik heb even een foto ge-upload waar je het verschil kunt zien.

http://i57.tinypic.com/2losav.jpg
Ik heb sinds jaren zo'n computer-bril, gekocht met de gedachte dat het de straling van mijn monitor zou blokkeren zodat mijn ogen minder rood/geirriteerd zouden raken. Inmiddels heb ik inderdaad weining last van rode/vermoeide ogen maar ondertussen slaap ik ook meer, game veel minder, en heb de helderheid van mijn monitor drastisch verlaagd (denk dat dit laatste het meest invloed heeft gehad). Waarschijnlijk een combinatie van alles.
Is je bril niet gewoon vies, en lijkt het door door niet geel/grijs? :+

OT:
Als "jongere" die al jaren ruim 10 uur per dag achter "schermen" zit (waarvan 8 uur voor het werk), heb ik inderdaad last van korte nachten, en lastig in slaap komen. Maar ik heb zelf het idee dat mijn slechte eet patroon (veroorzaakt door darmklachten), de beweging die ik mis (met auto naar het werk, niet sporten en dat soort zaken), hier meer de oorzaak ligt, dan bij het vele "schermstaren". Voordat mijn eetpatroon verslechterde (dus voor de darmklachten bekend waren, en hier operatief iets aan gedaan is), sportte ik ook minimaal 1x in de week. Ik merk zelf dat ik in die tijd veel beter in slaap kwam als dat nu zo is.
Of je gebruikt Twilight op je Android device.
Haalt lopende de avond het blauw uit je scherm. Wordt wat roze. Je kunt het pauzeren, als realistische kleuren er toe doen. Als je foto's kijkt bv.
Ik vraag me af of die software het probleem echt oplost of slechts visueel maskeert. Het kan zo maar zijn dat het licht dat de daadwerkelijk voor problemen zorgt buiten ons waarneembaar vermogen ligt - een golflengte die niet met het blote oog zichtbaar is maar wel schadelijk is.

Hiermee bedoel ik de zelfde gedachtegang als bij infrarood-lasers. Die zie je ook niet maar kunnen je wel blind maken. Ik vraag me dus af of die software werkelijk effect heeft of slechts de illusie wekt dat het iets doet.
Het werkt daadwerkelijk, de golflengte waarvoor de cellen gevoelig zijn die melatonine productie beïnvloeden zijn binnen ons zichtbare spectrum. Weet niet meer de exacte golflengte maar het komt neem op lichtblauw, oftewel de kleur van de buitenlucht bij daglicht :)
480 nanometer van het lichtspectrum :p
Ik gebruik sinds kort F.lux en ik merk wel degelijk dat het effect heeft op mijn slaappatroon. Zonder F.lux kon ik tot in de vroege ochtenduurtjes doorgaan zonder het in de gaten te hebben, ik kreeg geen slaap. Nu is het zo dat ik op een gegeven moment gewoon in slaap val zonder dat ik er verdere controle over heb, dus ja het werkt wel, in mijn geval dan.
Aardig dat je dit aanroert. Had in het verleden nooit problemen met de ogen en scherpstelllen, maar het lijkt er op dat mijn ogen problemen hebben met LED verlichting, ook buiten wanneer het als straatverlchting gerbuikt wordt.

Vold computerschermen met ccfl verlichting ook veel aangenamer, afgezine het gegeven dat ze donkerder kunnen zijn.

Ik noem LED verlichting zelf breedbandig spectrum licht.

Een famillielid die bij een juwilier werkt meldde me dat het LED licht in de hele winkel vervangen moet worden. Het plaatsen kostte 10duizenden euro's, en een deel van de medewekers wordt er letterlijk ziek van in de vorm van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.
Ligt dat mss aan dat de LEDs knipperen (evt mbv een dimmer met PWM circuit)?
TL licht knippert ook. Ik geloof dat dit een frequentie heeft van 50 Hz. Daar kun je dus ook last van krijgen.
en F.Lux is er voor de PC
Nu is dit een typisch geval van N=1, maar ik zou het erg interessant vinden als je een keer een week die bril niet draagt en kijkt wat het doet. Uit veel onderzoek blijkt dat het blauwe licht activerend werkt voor bepaalde hersendelen, maar dat soort onderzoeken blijft vaak zo abstract.
Hiervoor had ik een bril zonder dat filter en werd toen geregeld wakker s' nachts. Tegenwoordig slaap ik meestal aan een stuk door. Maar goed; dat kan ook andere oorzaken hebben natuurlijk. Heb enkele weken geleden een heel duur matras gekocht omdat het oude versleten was. Dat kan ook een grote invloed hebben op mijn nachtrust.

Desalniettemin kostte me dat blauwe filter iets van € 5 per glas. Voor dat geld hoef je het natuurlijk niet te laten. Zolang ik er maar profijt van heb - al is het maar een placebo-effect - vind ik het prima.

Het is tenslotte waar wat men zegt; "you can't put a price on peace of mind".
Ja inderdaad, voor dat geld is het zelfs prima als het een placebo effect zou zijn. Bedankt voor de toelichting! Ontzettend interessant.

@Galeton, dat snap ik, maar ik bedoel abstract als in dat ik het interessant vind om iemand die het ondervonden heeft te spreken. Ik snap de biologische processen en de statistiek erachter, maar dat is meer abstract dan als ik iemand zijn ervaring hoor (met natuurlijk in gedachten dat het voor een ieder weer iets anders voelt). :)
Voorbeeld van zulk abstract onderzoek? Vaak is het namelijk minder abstract dan je denkt als je de theoretische achtergrond bekijkt of de statistiek goed doorgrond. Lees mijn bovenstaande post, het blauwe licht verminderd de aanmaak van melatonine en dat is het 'slaapmiddel' dat je hersenen aanmaakt. Dus het niet zozeer het actief houden van je hersenen als wel het niet slaperig worden. Toch wel een redelijk verschil, vooral op je concentratie etc.
Het is alleen jammer dat niemand het erover eens lijkt te zijn welk kleur licht nou goed en slecht zijn voor rust, er zijn talloze onderzoeken die zeggen dat rood storend en blauw rustgevend is, minstens net zo veel die zeggen dat blauw storend en rood rustgevend is, etc.

Denk dat je die filter in je bril niet eens "echt gebruikt", en dat het gewoon 'tussen de oren zit' of je wel of geen last krijgt als je met je bril op tv kijkt.
Dat zou natuurlijk kunnen. Echter zorgt het filter er wel voor dat ik geloof dat het verschil maakt, ook al is dat misschien niet zo. Het zorgt voor een bepaalde rust in mijn hoofd, wat weer bevorderlijk is voor de nachtrust. Je mag het placebo-effect nooit onderschatten.
Nee zeker niet, ik wil ook niet zeggen dat je jezelf voor de gek houd ofzo (hoewel dat misschien dan wel zo is, maar je snapt hopelijk wel wat ik bedoel)
Het placebo effect is heel krachtig en nuttig :)

Wou alleen even aanstippen dat dus eigenlijk nog helemaal niet bekend is of het blauw van schermen het probleem is, of dat het toch iets anders is (misschien andere kleur, of refreshrate, of type paneel, dat soort dingen)
F.lux geeft je scherm ook een gelere tint (wanneer de zon onder gaat) en geeft daardoor hetzelfde effect. Aan te raden voor zowel pc als ipad/tablet.
Edit: Extendescaesar heeft het al gemeld

[Reactie gewijzigd door Centelte op 24 juli 2024 22:04]

Flux heeft vooral als voordeel dat de kleurtemperatuur van je scherm meegaat met de omgeving. Het is dan makkelijker voor de ogen om zich aan te passen als je even ergens anders naar kijkt.
Ik ben hier zo aan gewend, als ik 's avonds iets wil bankieren met de nieuwe Rabo Scanner dan moet het even uit (want dat ding werkt op kleur), en dat is dan super vervelend :P

Ik denk wel dat het een positief effect heeft.
Goed om te weten. Ik heb nog steeds zo'n ouderwetse "willekeurige lezer". Heb je voor die scanner ook een andere bankpas nodig ?

Ik vind het in ieder geval een interessant onderwerp dat bepaald licht invloed kan hebben op je nachtrust. Het zou alleen fijn zijn als wetenschappers het eens met elkaar eens konden worden, net als het verhaal omtrent GSM en WIFI straling.
Ik kijk s' avonds ook altijd nog even een serie op mijn tablet. Heb geen problemen om in slaap te komen en slaap makkelijk 7 uur door.

Zonder lichtfilter of wat dan ook. Super human
Sinds ik dingen als flux geinstaleerd heb op m'n pc en gsm, heb ik meer last van mijn ogen dan daarvoor.
Vandaar dat ik dat weer verwijderd heb.
Was ik bekend mee inderdaad. Heeft vooral te maken met "blauw licht" dat van je beeldscherm komt. Ik had hier zelf ook veel last van, totdat ik onderstaande tool ben gaan gebruiken op mijn laptop:
https://justgetflux.com//
Dit zorgt ervoor dat op basis van de tijd en stand van de zon, de "warmte" van je beeldscherm langzaam wordt bijgesteld. Je kunt ervoor kiezen om dit geleidelijk te doen, of meteen in één keer de warmste kleur.

Ik had zelf moeite met het wennen aan de warme oranje kleur, maar ondertussen ben ik er aan gewend, en merk ik ook dat wanneer ik 's avonds naar bed toe ga na mijn laptop te hebben gebruikt, sneller in slaap kom.
Ik gebruik zelf ook thuis F.lux, voorheen ook moeite met slapen, sindsdien slaap ik heerlijk!
(gemiddeld per dag een 10 á 12 uur schermtijd, op weekends na)
Ik vind het altijd apart als ik lees dat mensen er zoveel last van hadden. Persoonlijk sliep ik altijd direct en ik zat toch zeker minimaal 10 uur per dag achter een scherm, ook minuten voor ik mijn ogen dicht ging doen. Neemt niet weg dat ik nu een aantal jaar F.lux gebruik omdat ik het wel prettiger vind voor mijn ogen, die worden er niet zo moe van en het kijkt veel lekkerder. Soms zet ik hem even uit en dan lijkt het alsof je tegen de zon inkijkt. Maar met slapen heb ik nooit een probleem gehad. Inmiddels heb ik bij ons thuis overal F.lux staan, wat door mijn ouders als zeer positief is bestempeld. Op mijn mobiel heb ik een app waarmee ik de lichtsterkte van het beeldscherm zachter kan zetten dan mijn telefoon normaal zelf kan.

Edit: Als laptop en desktop fabricanten dit soort tools nou eens standaard zou aanbieden in plaats van allerlei rotzooi zou ik erg blij zijn. Weinig mensen van deze tools af. Heeft Tweakers toevallig een lijst met 'meest nuttige tools'? :)

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 24 juli 2024 22:04]

Redshift doet ongeveer hetzelfde.
http://jonls.dk/redshift/
Onder Linux werkt het fantastisch.
Ik gebruikte dit ook, maar het is jammer dat je niet kunt instellen wanneer je kleurtemperatuur verandert. Half zeven is wel érg vroeg.
Bedoel je f.lux? daar kan je dat wel instellen, zet je profiel gewoon op working late
Dat doet ie op basis van je locatie en de bijbehorende tijd van zonsondergang.
Zo blijft het matchen met je omgevingslicht (andere kleurtemperatuur dan de zon)
Wow, het fenomeen "blauw licht" kende ik wel, maar F.lux niet! Ik ga het eens proberen, slapen is hier na een uur of 12 schermtijd altijd een probleem :)
Haha, die had ik ook als vermeld. Nu F.lux op de laptop. Ben benieuwd.
Inderdaad, dit werkt prima. Ik heb dit al tijden op mijn Macbook. Die gelige kleur wen je zo aan klopt veel beter met het binnenlicht. Ook op Android heb ik CF Lumen.
Zet ik even uit als ik de Rabo scanner gebruik (dan leest die het gelige scherm verkeerd) en dan vind ik het scherm heel hard wit !
Zoiets zou standaard op elk OS moeten staan.
Twilight op Android werkt niet fijn, veel lager contrast en alle donkere tinten worden bruin. CF Lumen heeft dat nadeel niet maar heeft wel root nodig. Maar die heeft ook een nachtstand (net als f.lux) met een monochroom rood scherm.

Irritanter vind ik de knipperende schermen. Samsung heeft ze. Zou me niks verbazen dat dat ook negatieve invloed op de slaap heeft. Helemaal niet nodig immers met gelijkstroom kun je LEDs gewoon dimmer met iets lagere spanning. Bijv. iOS apparaten hebben geen knipper scherm maar worden gewoon minder fel.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 24 juli 2024 22:04]

Ik gebruik f.lux ook al jaren op mijn laptop, daarnaast Easy Eyes op mijn Android devices. Het zou er alleen nog voor de TV moeten komen (uitschakelbaar tijdens films). Misschien moet het zelfs een richtlijn zijn voor de makers om altijd in te bouwen, scheelt een hoop slaapgebrek in NL ;)
Zelf gebruik ik Redshift, dat integreert beter met Linux en heeft een handigere licentie. (Flux mag je niet automatisch op meerdere systemen tegelijk installeren en dat is voor mij onhandig.)
Ondanks f.lux heb ik nog steeds last van droge/tranerige ogen. Dit terwijl f.lux heel laag staat (3000k). Dien je nog iets aan je beeldscherm aan te passen?
Doordat je tevel in een scherm staart vergeet je te knipperen met je ogen en drogen ze uit. Let er maar eens op.
Helaas heb ik al uit eerder onderzoek kunnen concluderen dat je f.lux enkel kan gebruiken als je heilig in geloofd dat Google een privacy-vriendelijk bedrijf is.
Wat een onzin. F.lux gebruikt enkel een Google service om (eenmalig) de lattitude/longitude van jouw ingevoerde locatie op te halen.
Als je je daar druk om maakt, kun je overigens ook gewoon handmatig jouw gewenste coördinaten invullen in het programma.
Geen onzin.

Eenmalig is al te vaak want Google heeft weer gegevens van je gewonnen.

Er zijn zat andere gratis geolocatie services (freegeoip.net, nominatim.openstreetmap.org) voor de lattitude/longitude op te halen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 24 juli 2024 22:04]

Welke gegevens? Die elke willekeurige site ook met een doodnormale look-up van je IP adres kan krijgen?

Zoals ik al zei, je kunt de coördinaten gewoon handmatig invullen. Of als je het echt nodig acht, vul je een stad in die 10 kilometer verderop is. Dat zal niks schelen qua zonsondergangtijden.
Ik zie geen TV kijken op het lijst, want je kijkt ook naar het scherm, nietwaar?

Ik vraag me wel af waarom ze het niet hebben meegenomen... Ik kan maar 1 reden bedenken, omdat tegenwoordige TV meer dan 100 Hertz gebruiken voor het verversen van het scherm. Computer schermen helaas nog niet... Weet iemand waarom niet?

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 24 juli 2024 22:04]

Het heeft vooral te maken met afstand tot het scherm (= de lichtbron). Mobieltje / tablet -> 10-20 cm tot je gezicht, computerscherm iets van een halve meter en een TV vaak enkele meters. De impact van een mobieltje in bed is daardoor veel groter dan van de TV.
Maar Console games zitten er wel tussen, en dat gaat toch vaak via dezelfde TV?
Veel uur gamen op de console heeft minder effect dan veel uur op de PC (meer uren nachtrust). Daarnaast is gamen minder erg voor je nachtrust dan mail / chat.

Op zich wel logisch denk ik...bij mail / chat ben je sociaal bezig, terwijl gamen vaak reactief is, maar het vereist minder van je brein op sociaal vlak...je kunt dus mentaal beter tot rust komen tijdens een spelletje dan tijdens conversaties.

Waarschijnlijk speelt bij het mail / chat ook mee dat dat vaker op telefoon / tablet gebeurt (dus lichtbron dichtbij).
Met console gamen zit je vaak ook dichter bij de TV dan wanneer je non-actief wat aan het loeren bent op je scherm. Verschil kan alleen al zijn op het puntje van je bank zitten naarvoren gebogen en achteroverleunend/hangend in je bank (of stoel uiteraard). Dan heb je ook nog mensen die een stoel dichter bij de tv zetten als ze gaan gamen.

Grappig overigens dat vele uren je mail lezen je minder lang laat slapen dan gamen. Vraag mij af wat de reden daarvoor is. Is het 1, een combinatie of nog een andere reden dan:
e-mail lezen is vaak een stilstaand beeld, een witte achtergrond met zwarte letters, veel helderheid dus en blauw.
Gamen heeft bewegend beeld, dus je ziet niet constant dezelfde straling/lichtval, gamen is niet zwart/wit zoals mail dat wel is.
Gamen kan nog voor een soort stimulans zorgen in het brein en/of je juist vermoeien omdat je meer denkwerk verricht dan bij het lezen van je mail/chat.
Console spelen heeft minder impact lijkt het dan pc gamen, komt dit omdat je met een console verder weg zit van het scherm dan bij een pc monitor?

Zoals anderen mis ik nog gewoon TV kijken om de vragen/mogelijke conclusies te kunnen ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 24 juli 2024 22:04]

Het heeft vooral te maken met afstand tot het scherm (= de lichtbron). Mobieltje / tablet -> 10-20 cm tot je gezicht, computerscherm iets van een halve meter en een TV vaak enkele meters. De impact van een mobieltje in bed is daardoor veel groter dan van de TV.
interessant... maar hoe zit het met erg felle lichtbron (zoals (O)LED TV)?
Het zit het vooral in de kwadratische afstand in de formule:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inverse-square_law

Even grof gesteld: een TV op 3 meter moet 100x zoveel licht afgeven als een smartphone op 30 cm om dezelfde effectieve lichtintensiteit op je gezicht te krijgen. Nou heb ik niet direct getallen bij de hand over lichtuitstraling van smartphone scherm vs TV scherm, maar ik kan me zo voorstellen dat het minder dan een factor 100 verschilt.

Zie het ook zo:
In de bios (donkere ruimte) zie je precies wie er een smartphone voor z'n gezicht heeft. Als je thuis voor de TV zit en je doet het licht uit, wordt je gezicht dan net zo intens verlicht?
Lijkt mij dat de afstand ook belangrijk is i.c.m. de helderheid. Als je er dichter opzicht vangen je ogen meer licht op.
Mogelijk omdat je er minder dicht op zit?
Ik zie geen TV kijken op het lijst, want je kijkt ook naar het scherm, nietwaar?
Goede vraag. Waarom zou je op de bank laten uitlichten door je 55" LCD TV geen effect hebben?
Ik weet niet of het zo is, maar misschien heeft een TV niet dat blauwe licht waar ze het hier boven over hebben? Ik val iig zelf vaak genoeg in slaap op de bank voor de tv. Of dit ook bij een monitor/ laptop lukt weet ik niet. Maar ik kan me er iets bij voorstellen dat een monitor of notebook scherm anders is dan een tv voor je ogen. Maar dan snap ik weer niet waarom consoles meegenomen zijn in dit onderzoekn, want die zitten meestal ook op een tv aangesloten lijkt mij.
Er zijn 120 en 144hz monitoren....
Het is onbekend of de schermtijd leidt tot een kortere slaap, of juist andersom. Het zou volgens de onderzoekers ook kunnen dat jongeren die minder slapen uit verveling per dag meer tijd besteden aan het kijken naar schermen van apparaten. Het onderzoek was te beperkt om op die vraag een antwoord te kunnen geven.

Als een onderzoek niet eens oorzaak en gevolg van elkaar kan onderscheiden verdient het niet de naam onderzoek. Het is dan slechts een inventarisatie. Dit soort publicaties dienen meestal om fondsen te werven voor het echte onderzoek of een instituut onder de aandacht te brengen.
Volgens mij is andersom ook het enige correcte.

Wat doe je als je niet kunt slapen bijvoorbeeld? Vroeger pakte men een boek ofzo, nu is het even spelletje spelen of tv kijken om de gedachten af te leiden.
Tja, dan krijg je vanzelf een verhouding tussen slaaptijd en schermgebruik welke je heel gemakkelijk verkeerd interpreteerd.


En ook: Waarom mist TV als 'scherm gebruiker' geheel, lijkt me toch vrij grote component vandaag de dag?
En geloof niet dat iemand puur en alleen 1 van deze taken kan uitvoeren en verder scherm gebruik geheel kan negeren, dus hoe hebben ze ooit de ratio bepaald 'type schermgebruik' en 'effect op nachtrust' kunnen bepalen om deze onderverdeling per activiteit te maken?
Je hebt verschillende soorten onderzoek. Dit onderzoek is een zogenaamde cross-sectional study, dwarsdoorsnede studie op een specifiek moment. Hiermee kun je relaties zien, maar geen oorzaak/gevolg. Deze studie kan goedkoop uitgevoerd worden, in tegenstelling tot de studies zoals een gerandomiseerd gecontroleerde studie (RCT). Het kan zeker wat zeggen maar de waarde is inderdaad beperkt, het noopt tot verder (duurder) onderzoek waarvoor ze geld proberen los te peuteren.

In het Engels heb je overigens 'study' en 'trial', wat in het Nederlands beide wordt vertaald naar 'onderzoek'. Een 'study' gaat echter over het onderzoeken van iets, een 'trial' gaat over het (pogen tot) bewijzen van iets. In dit geval is het een 'study', gewoon kijken of er relaties zijn.
Je moet als wetenschapper wel. Voordat je subsidie kan krijgen moet je laten zien dat je onderzoek zin heeft.
Ergens is het natuurlijk ook niet gek om eerst een goedkoop onderzoek te doen om te zien of er een relatie is voordat je een duur onderzoek gaat doen naar wat voor relatie het precies is.
Was dit niet eerder al een keer aangetoond? (klik hier)

Persoonlijk heb ik er ook last van (ben zelf 32). Ik kom beter in slaap als ik voor het slapen gaan een boek lees. Dus geen tv, smartphone en/of ander beeldscherm werk.
Een echt boek neem ik aan en geen ebook reader dan? ;)
Yep, een echte boek! Met echte pagina's dat ik tussen mijn vingers kan voelen. Een boek dat ik echt kan vast pakken en na het lezen terug kan stoppen in mijn boekenkast. Ebook readers zijn een handige uitvinding als je het gaat om het besparen van ruimte, maar -persoonlijk- moet ik er niets van hebben.
Mee eens! Je verzameling zichtbaar uitbreiden is veel leuker naar mijn idee.

Maar wat nou als je vlak voor je gaat slapen je boek op de bovenste plank moet terugzetten, dan kom je ook minder makkelijk in slaap ;)
Ik lees vaak voor het slapen gaan op een iPad, maar dan wel zwarte achtergrond, witte letters en lage helderheid. Ik denk dat dit ook prima kan, ik slaap in ieder geval heerlijk na het lezen.
Veel boekliefhebbers zweren bij een echt boek. Mijn pa en zus lezen ook veel en alleen maar echte boeken. Inderdaad wat je zegt, het papier tussen je vingers en het staat leuk in je boekenkast natuurlijk.
Het gaat in die onderzoeken om specifiek het blauwe licht dat LCD schermen uitzenden. Dat verstoort ons dag/nacht ritme, aangezien dat blauwe licht vanuit de natuur alleen voorkomt overdag.
Een tablet (ipad e.d.) zend dat blauwe licht uit. Een E-reader op E-ink scherm zend zelf geen licht uit (zolang je geen achtergrond verlichting gebruikt), maar reflecteerd alleen omgevings licht. Daarmee doet het hetzelfde als een normal boek.
En net om die redenen zijn apps zoals f.lux voor desktops en idevices of twilight voor android erg goed als je ze kort voor het slapen gaan gebruikt, ik merk zelf dat ik ook sneller in slaap val met de filter aan dan als deze uit staat.
Ik ken de apps niet uit gebruik, maar ben benieuwd hoe ze het beelscherm aansturen.
Je hebt namelijk de RBG kleuren nodig om iet te tonen, en de B wordt toch nog best veel gebruikt. Daarnaast heb je ook nog de achtergrond verlichting. Die is wit, en dus zit daar ook Blauw in.
Tenzij die apps het scherm zo aansturen dat alleen de R en G pixels aan Mogen, dan weet ik niet of het wel echt zo veel beter is. Zoals ItsNotRudy zegt, een placebo.
Het werkt op dezelfde manier als de kleurtemperatuur in de settings van je scherm.
Anoniem: 420148 @karliboe3 februari 2015 09:51
Is dat wetenschappelijk bewezen? Het kan net zo goed een placebo zijn.
https://justgetflux.com/research.html hier kan je gerelateerde onderzoeken vinden. Zelfs als het een placebo effect zou zijn is het veel aangenamer om 'snachts op een beeldscherm te werken met f.lux actief, vooral als je al een tijdje in een donkere ruimte bent en dan bv eventjes je smartphone checkt.

[Reactie gewijzigd door karliboe op 24 juli 2024 22:04]

een echte e-reader met e-ink display vormt geen risico, neem je een tablet, dan ben je wel terug naar een bron van blauw licht aan het staren.
Ik vraag me af of het nog scheelt of je een LCD based of Amoled scherm hebt. Weet niet of Amoled ook een bron van blauw licht is.
Ik val als ik een film kijken de helft van de keren in slaap :P
Mensen vallen ook vaak inslaap van een alcoholisch nachtmutsje. Maar het is algemeen geaccepteerd dat alcohol zorgt voor een slechte nachtrust. Het zelfde geldt voor het inslaap vallen met de TV aan. Je bent niet meer bij bewustzijn maar je lichaam komt niet in de diepere slaap fases.

Misschien een paar tips van een willekeurige site? :9 Ik zelf had als nieuwjaars voornemen om gezonder te gaan leven, en zonder wekker wakker te worden. Sinds 2015 gaat bij mij dan ook om 22:00 alles met een scherm uit en ga ik op een vaste tijd (22:46) naar bed. Ik wordt ook sinds de 2e week van 2015 op een vaste tijd wakker, 06:30. Waar ik hiervoor met 9+ uur slaap nog niet uitgerust was ben ik dat nu al na 7,5 uur, en ik kan mn wekker weg gooien. _/-\o_

Mijn vriendin heb ik ook overtuigd om het gewoon is een week of 2 te proberen, een vast schema, en een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer. Na de eerste week kon ze het verschil al merken in de kwaliteit van slaap en energie bij het opstaan.
Kan ze echt niet zonder kan ze altijd nog een aantal apps om het blauwe licht te filteren. Ik zelf gebruik f.lux op mijn laptop en twilight op mijn telefoon. Een uur voordat de zon ondergaat wordt het scherm geler/roder door het blauwe licht te filteren. Mijn ervaring is dat het daardoor veel rustiger is om te kijken naar de schermen.
Dat helpt inderdaad ook al! Helemaal niet is natuurlijk beter, mar tijdens de overgangs fase. Of misschien in noodgevallen, altijd handig.

Zelf heb ik ook Philips HUE op meeste kamers, en die stel ik dan ook in met een timer dat zij een uur voor het slapen gaan alleen maar rood licht geven. S'ochtends ben ik dan vanplan juist het tegenovergestelde te doen. Dat als ik wakker wordt het hele huis in een blauwe gloed verkeerd om het opstarten nog makkelijker te maken :Y)
Maar heeft dit enkel betrekking tot jongeren of ook "volwassenen"..?
Als bediende staar je makkelijk 8-10 uur per dag naar een scherm en als consultant zal dat wel oplopen tot 12u...

Valt dit nu dan niet onder beroepsrisico: insomnia als je 8u achter een scherm zit?
Haha ik zit op mn werk zeker 8 uur achter een scherm, en daarna ga ik thuis achter een scherm zitten/liggen :P Dus zeker 10 tot 12 uur scherm per dag...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 22:04]

Ik ken het aantal, ik slaap dan ook wel 7~9 uur gemiddeld. Ik denk dat het meer betrekking heeft op jongeren die tot laat gamen (als voorbeeld) en dan vervolgens vroeg opstaan voor school.
Dit is volgens mij ook gewoon het probleem. Dat ik "jong" was (lees 16) speelde ik ook vaak games tot een uur of 1 soms zelfs 2. En als ik dan er weer om 8 uur op school moest zijn, ja dan had ik natuurlijk te kort geslapen. Nu ik(25 jaar oud) werk zit ik dagelijks meer dan 10 uur achter een scherm, desktop, laptop of smartphone en slaap toch echt gewoon 8 uur en heb nooit problemen met slapen.

Wat mij betreft een nutteloos onderzoek. Ze zouden beter onderzoek kunnen doen naar de oorzaak waarom jongeren tot laat gamen... Lijkt mij persoonlijk interessanter omdat dat kan leiden tot oplossingen.
Anoniem: 420148 @hood3 februari 2015 09:50
" Ze zouden beter onderzoek kunnen doen naar de oorzaak waarom jongeren tot laat gamen..."

Omdat... het... leuk... is? Vooral als je met wat andere gasten een coop game of versus speelt vliegt de tijd zo voorbij of is het om 12 's nachts nog even "ah kom op nog één potje"
Het "ah kom op nog één potje" (of iig in die richting) was voor mij reden genoeg om soms tot 5~7 uur 's ochtends te gamen en dan school over te slaan een aantal jaar geleden.

Gelukkig ben ik hier overheen en ga ik nu tussen 10 en 11 naar bed 's avonds. Als software engineer zit ik toch wel snel 6 tot 8 uur op m'n werk achter een PC, met 4 uurtjes thuis. In de winter voelen die 7 uurtjes slaap toch wel wat krap aan.

Ik denk dat er veel factoren zijn die niet meegenomen zijn in dit onderzoek. Ik hoop dan ook dat er wel een vervolgonderzoek van komt.
Dit onderzoek gaat over PC-games. De meest populaire PC-game is League of Legends, en dat gaat bij vele mensen zo...

"Laat ik vandaag even één match spelen, gewoon voor mijn first win of the day"
(1 loss later)
"Zucht. Nog maar eentje dan. Ik moet mijn LP terugwinnen."
(4 losses later)
"Bende g*%£vd €&#$%£ stomme $€&#*noobs"

-kruipt kwaad in bed-

-kan niet slapen-
Haha ik zit op mn werk zeker 8 uur achter een scherm, en daarna ga ik thuis achter een scherm zitten/liggen :P Dus zeker 10 tot 12 uur scherm per dag...
Waarom zit jij achter een scherm, en waarom al helemaal liggend, ik zit voor mij scherm, want je ziet zo weinig wat er gebeurt op je scherm als je er achter zit :P

Ontopic: Het is goed vind ik dat dit soort onderzoeken gedaan worden, het schijnt ook niet goed voor kinderen tot +/- 23 jaar te zijn om alleen maar met je computer of Tablet en zo bezig te zijn, het schijnt dat je hersenen weinig opslaan, omdat de Computers of Tablets bijna alles doet, zo als iets opzoeken met Google, jij doet niks Google zoekt voor jou het adres en de de woord en zo, dus je hersenen slaan niet meer veel op, en dat is juist belangrijk als je Jong bent.

https://www.youtube.com/watch?v=IIxJmBEj_l4

https://www.youtube.com/watch?v=BmlznJkvi5w#t=44

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juli 2024 22:04]

ze zouden ook moeten onderzoeken of f.lux hier invloed op heeft
Mee eens, ik heb dit op momenteel op al mijn apparaten staan en heb het idee een betere nachtrust te hebben. Maar een vervolgonderzoek naar f.lux als eventuele oplossing voor de beschreven problemen in dit artikel zou niet verkeerd zijn!
Idd, ik gebruik het ook, en zit veel achter mijn laptop (op school, thuis..). Maar ik slaap best wel goed altijd (7-8 uur ongeveer).
Tja, wanneer ik vol adrenaline van het gamen in bed stap duurt het inderdaad eventjes voordat ik slaap :+

En in bed nog even wat browsen op telefoon of tablet, tel uit je winst. (Al zijn er apps te vinden die de boosdoener, blauw licht, kunnen wegnemen).

[Reactie gewijzigd door steveman op 24 juli 2024 22:04]

Als je echt niet in slaap komt helpt Temazepam ^^
LIjkt me veel verstandiger om wanneer je vroeg op moet dan maar even niet te gamen voor het slapen gaan ;)
Voor de pc zijn er leuke applicaties die het negatieve effect van PC schermen in de avond kunnen verminderen. Zelf gebruik ik hiervoor f.lux. Volgens mij zijn dergelijke applicaties ook beschikbaar voor andere platformen zoals bijv. Android.
Inderdaad, f.lux op de pc en bv. Lux op Android.

Voor mij persoonlijk lijkt dit wel een verschil te maken. 's avonds vind ik het scherm van mijn gsm veel te helder en met Lux gaat dit dus vanaf zonsondergang donkerder dan mogelijk is via de ROM instellingen. Indien gewenst worden de kleuren ook nog eens gefilterd (op blauw dan, dat het meest slaapverstorend zou zijn).
Ik ga dit ook maar eens uitproberen. In al mijn eigenwijsheid weet ik natuurlijk allang dat ik teveel scherm-uurtjes pak en dat dat een van de oorzaken is van slecht inslapen.

Direct f.lux geïnstalleerd! Ben benieuwd.
Hoe wordt de initieel stijgende lijn verklaard tussen 0 en 1 uur schermtijd? Indrukwekkend trouwens dat email zoveel impact heeft. Zou dat te maken hebben met de witte achtergrond achter de tekst = meer lichtintensiteit.
Die mailstatistiek viel mij ook op, kan ook komen door de intensiviteit. Van de genoemde activiteiten is email mentaal het zwaarst denk ik, gamen zet je niet zo hard aan het denken en ook chatten is wat oppervlakkiger. Mails gaan toch vaker over wat langere gestructureerde stukken tekst, dat blijft ook wat langer in je hoofd hangen dan een chat of spelletje, denk ik zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.