De NSA en andere geheime diensten moeten gegevens van niet-Amerikanen die ze incidenteel verzamelen en geen doel dienen, binnen vijf jaar verwijderen. Dat heeft de Amerikaanse regering besloten. Amerikanen blijven beter beschermd dan buitenlanders.
President Obama zal de regels later op dinsdag aankondigen, schrijft The New York Times. Hoewel Obama vorig jaar nog zei dat voor niet-Amerikanen dezelfde privacyregels zouden gaan gelden als voor Amerikanen, is er toch verschil: data die de inlichtingendiensten opzuigen en die niet voor inlichtingen wordt gebruikt, moet onmiddellijk worden verwijderd als het om Amerikanen gaat, terwijl informatie over buitenlanders pas na vijf jaar weg hoeft.
Niet-Amerikanen kunnen dankzij de nieuwe regels ook naar een Amerikaanse rechtbank stappen als ze de FBI of een andere politiedienst ervan beschuldigen hun data te hebben misbruikt. Dat kan alleen als die data door een buitenlandse overheid aan de Amerikaanse diensten is overhandigd. Bovendien zijn geheime diensten als de NSA uitgesloten van deze mogelijkheid.
Tot slot gaat de Amerikaanse regering de national security letters enigszins aan banden leggen. Nsl's zijn brieven die de FBI kan sturen naar bedrijven met het verzoek om informatie van gebruikers die een bedreiging voor de nationale veiligheid zouden vormen. De bedrijven moeten, zonder dat een rechter eraan te pas komt, data van gebruikers overhandigen en mogen het bestaan van de brief bovendien nooit erkennen. Obama is volgens de New York Times van plan om de brieven na drie jaar niet meer het stempel 'geheim' te geven, tenzij de FBI kan aantonen dat het nodig is om de brief geheim te houden.