Google voegt nachtmodus toe aan Play Books-app

Gebruikers van de Google Play Books-app kunnen na een update tijdens het lezen gebruikmaken van een nieuwe modus die ervoor zorgt dat blauw licht wordt gefilterd. Dit zou het aangenamer maken om te lezen bij nacht of in situaties waar weinig licht aanwezig is.

Google laat weten dat uit zijn statistieken blijkt dat lezers vaak tussen acht en tien uur 's avonds lezen. Het bedrijf zou daarom besloten hebben om de nachtmodus te introduceren. Android en iOS kunnen na de update gebruikmaken van deze functie in de Google Play Books-app, die via de verschillende appwinkels te downloaden zal zijn. Op het moment van schrijven is de nieuwe versie nog niet beschikbaar.

De nachtmodus is in de nieuwe versie van de app te activeren door de bovenkant van de pagina aan te raken en via het A-icoontje de optie te selecteren. Na de update verschijnt er overigens ook een notificatie over de nieuwe modus. Eenmaal geactiveerd filtert de modus het blauwe licht dat door het scherm wordt uitgestraald, waardoor de kleur van het scherm verandert. Hierdoor zou het minder vermoeiend zijn om bij weinig licht te lezen. De app past vervolgens automatisch de tint van het scherm aan het tijdstip van de dag aan. Ook bij gebruik van de zwarte achtergrond werkt de functie.

google books nachtlampje

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

16-12-2015 • 10:43

38

Reacties (38)

38
38
29
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 717582 16 december 2015 10:45
zou het niet beter zijn om het scherm zwart te maken en de letters wit?
Nee. Het ding is met nachtmodussen is dat je niet alleen de hoeveelheid licht wilt controleren, maar ook de kleur temperatuur. Standaard zijn telefoons laptops en tablets zo afgesteld dat ze een kleur temperatuur hebben die overeenkomt met het zonlicht rond 12 uur in de middag. 'Blauwig' light om het zo maar te noemen, en we weten ook allemaal dat zonlicht veel geler wordt in de avond. Daar is ook je lichaam op ingesteld. Het zogenoemde circadiaan ritme, door ook de kleurtemperatuur van je gadgets mee te veranderen gedurende dag zoals een F.lux dat doet, voorkom je dat in de avonden je lichaam niet zo makkelijk kan omschakelen naar de ruststand, en val je dus makkelijker in slaap.
Ja, zeker wel. Als het donker wordt wil je ook geen bak geel licht in je ogen (al is dat iets beter dan een bak blauwig wit licht) dus helpt het waarschijnlijk meer om een zwarte achtergrond te gebruiken. Je verhaal over de kleurtemperatuur blijft echter wel staan en daarom kan het ook gewoon allebei (en een zwarte achtergrond, en gelere letters in dat geval).
In mijn ervaring met de kindle app echter kan ik niet zeggen dat ik hier heel erg om zat te springen. Met witte letters op zwarte achtergrond en de backlight op minimaal is het prima lezen in het pikkedonker. Het zou echter kunnen dat dit varieert van toestel tot toestel afhankelijk van hoe laag de brightness precies ingesteld kan worden. Op mijn One M8 kan hij zo laag (in de kindle app, dat is lager dan via de reguliere brightness settings) dat als ik in het pikdonker vanuit bed het scherm op het plafond richt ik nog maar nauwelijks een schijnsel kan zien.
Het is ook niet dat het niet werkt, lezen met blauwig licht van een scherm. Het is alleen bewezen dat het je ritme verstoort. Dat je de brightness enorm kan verlagen door een zwart scherm te hebben met witte letters klopt wel, maar heel veel mensen vinden dat toch minder prettig lezen. Zelf heb ik er niet zo'n probleem mee, dus een ideale oplossing zou inderdaad een combinatie van beide zijn.
Nou ik heb een mooi OLED scherm en dan leest lichte tekst op een 100% zwarte achtergrond toch echt voortreffelijk. Ik wil nooit meer anders.

Maar de Google Books app kan dus geen lichte tekst op donkete achtergrond tonen? Zo ja, kan dat op 100% zwart? En dan zonder dat blauwe licht in de letters?
Bij FB reader, een gratis ebook-reader die elk formaat aan kan en die op elk platform werkt, gaat bij nachtstand de achtergrond automatisch op zwart. De letters hebben vanzelf een meer "gebroken wit" tot zeer licht beige kleur. Tevens kan je ook de brightness aanpassen tot het allerlaagste niveau, wat inderdaad lager is als dat je gsm toelaat in zowel de auto-stand als de manual-stand. Lezen in bed valt dan reuze mee en is veel minder belastend voor de ogen :)

[Reactie gewijzigd door Clukers op 26 juli 2024 21:37]

Dat kan al langer en de nachtmodus werkt - zoals vermeldt - ook als je de zwarte achtergrond gebruikt. De letters worden dan geel weergegeven.
Ik heb voordat ik een kobo heb gekocht op mijn Nexus 6 met amoled aardig wat gelezen op zwarte achtergrond witte tekst, dit was erg prettig idd.
Vind ik persoonlijk wel *nog* prettiger, ja, mits de letters meer grijs dan wit zijn. Anders krijg je zoals EnigmaNL zegt dat er alsnog felle pixels in je ogen branden
Dan krijg je toch witte letters op je netvlies gebrand? Dit is volgens mij beter.
Zit er al in . gebruik ik nu om te lezen.

VInd de app van google books de beste om te lezen. MAkkelijk eigen boeken opladen,overal opt e syncen en houd bij waar je bent.

[Reactie gewijzigd door k995 op 26 juli 2024 21:37]

Zoiets zou standaard in elk OS moeten zitten, zoals je nu als apps hebt: CF Lumen (Android), Gamma Thingy (iOS), F.Lux (OSX, Linux, Windows).

Overigens doet Dolphin Browser (Android, iOS) het ook erg goed: wit op zwart en donkerdere (maar geen 'negatieve') plaatjes.

En om bij boekenlezer apps te blijven: Third party apps voor ebooks in Android en iOS ('Documents iOS) hebben deze functie al, dus Google komt nogal laat.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 26 juli 2024 21:37]

Cyanogenmod heft het standaard ingebouwd als live display
Mee eens. Ik gebruik zelf Twilight (android), werkt best goed, de intensiteit en helderheid zijn in te stellen. Verder kan je ook instllen dat hij op een bepaald tijdstip automatisch aaangaat en ook weer uitgaat.
Ik denk echter niet dat google niet heel lang meer wacht met deze functie. Ik zag het laatst ook al op een macbook.
Vergelijkbaar met flux voor de desktop. Zeer prettig! Als je hem instelt dat hij geleidelijk verschuift, merk je echt niks van dat het beeld verandert, maar het maakt een wereld van verschil als je snachts nog bezig bent (in minder licht).
Zelfde met CF.Lumen voor Android. Een godgeschenk, soms zet ik hem wel een uit en dan schrik ik gewoon van de felheid en hoe blauw het scherm eigenlijk is normaal gesproken.

Helaas op Android wel root nodig om de 'echte' flux te krijgen. Anders legt de app gewoon een rode gloed over je beeld in plaats van de temperatuur van de kleur aan te passen en dan ziet het er helaas uit alsof je zoiets als dit over je telefoon hebt liggen. Maargoed het is beter dan niks denk ik.

edit: link naar CF.Lumen in Android market erbij. Is van een Nederlandse developer ook, de Android fans kennen hem van SuperSU. :)

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 26 juli 2024 21:37]

Nog een alternatief voor CF.Lumen: Twilight.
Ik ben erg benieuwd hoe dit werkt met een Amoled scherm, ik lees graag met een zwarte achtergrond, maar ik kan me voorstellen dat deze app net als alle andere apps ervoor zorgt dat zwart niet meer zwart is.

Mooiste is als zwart wel zwart blijft en alleen bij wit en gekleurde elementen het blauw wordt gefilterd.
meteen flux gedownload en geinstalleerd en vanavond even kijken.
Of het mij nu bevalt of niet: Een Top Tip
Vanavond gaat het waarschijnlijk niet bevallen, maar na een paar dagen wil je waarschijnlijk niet anders. 😉
Of zoals rond deze tijd van het jaar om 17u, als de zon onder begint te gaan.
Ook ik heb f.lux geïnstalleerd en het is inderdaad veel aangenamer kijken als je geen kleurgevoelig werk hoeft te doen.
Ook voor Linux heb je zoiets: Redshift
http://jonls.dk/redshift/
Zit ook tussen de Ubuntu pakketten.
Eenmaal geactiveerd filtert de modus het blauwe licht dat door het scherm wordt uitgestraald, waardoor de kleur van het scherm verandert. Hierdoor zou het minder vermoeiend zijn om bij weinig licht te lezen.
Dacht juist dat je wakkerder bleef van blauw licht, dus hoewel het misschien vermoeiender is lijkt het me dat je dus langer door kan lezen bij blauw licht?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2024 21:37]

Je beredenatie klopt toch ook? Je blijft juist wakkerder dóór het blauwe licht omdat je ogen niet zo makkelijk kunnen ontspannen; dus 'ingespannen' blijven. Een (soms ongewenst) gevolg daarvan is dat je dus langer kunt doorlezen omdat je de ontspanning/vermoeidheid min of meer tegenwerkt.

[Reactie gewijzigd door Bastiaan op 26 juli 2024 21:37]

Nachtmodus en ondersteuning voor de verschillende soorten kleurenblindheid zijn features die bedrijven als Apple en Google al een paar jaar geleden in hun gehele ecosystemen geïntroduceerd hadden moeten hebben. Het is doodsimpel en is een gigantische toevoeging voor wie ermee te maken heeft (in het geval van flux-achtige functionaliteit werkelijk iedereen).

Tot die tijd verdient Chainfire het geld voor apps als cf.lumen dubbel en dwars.
Ik heb deze versie een dag of twee geleden gekregen en kreeg een popup om deze mode aan te raden, maar ik vond dat oranje maar raar.
Ik heb de instelling wel al lang zo dat het "papier" grijs is, dmv de schuifregelaar pas ik dat on the fly aan terwijl ik lees.
Het is niet alleen de tijd van de dag en het omgevingslicht maar ook hoe ik me voel wat van invloed is op wat ik instel dus dat valt toch nooit te automatiseren.
Gebruik als ik naar bed ga ook altijd blauw licht filter voor android. Werkt fijn, kan ook instellen hoe donker ik het scherm zet, tot helemaal zwart. Weet niet of dit ook goed werkt als je geen amoled scherm hebt.

Goede toevoeging voor lezers iig!
Ik raad iedereen aan om f.lux te installeren, je zit savonds zo veel relaxter achter je PC! Gebruik dit eens een paar dagen en zet het dan savonds rond 10u eens uit. Dan wil je waarschijnlijk snel je "gele" scherm weer.
Ik heb zelf nog steeds voorkeur voor een e-book boven lezen op tablet/telefoon.
Maar ik zal dit zeker eens uitproberen om te kijken of het nu prettiger te lezen is.
Ik ook, maar zelfs op de KoboGlo is de minimale helderheid nog iets te hoog voor lezen in het donker.
Ik heb de KoboGlo HD en daar is lichtsterkte 3 prettig om in het donker ('s avonds in bed met verder geen verlichting aan) te lezen.
1 en 2 zijn net te donker om het nog goed te kunnen zien.
Ereader zonder backlight uiteraard. Anders verdwijnt het nut van een Ereader voor een groot deel. Mijn vrouw gebruikt een Sony PRS met een nachtlampje aan een stangetje in de cover.
Als je met een Kobo werkt, is het mogelijk een hack erop te installeren die het mogelijk maakt om de kleuren om te draaien; je leest dan witte letters op een donkere achtergrond. Ik heb het ook en het leest 's avonds wat prettiger.
Dank voor de tip!
Ik ga het eens proberen.
Ik heb F.Lux op mijn Macbook geïnstalleerd, ideaal! Hij werkt net zoals de nachtmodus van Google. Je merkt er bijna niets van, tot dat je het uit en aanzet. Het werkt echt prettiger als je s'avonds laat nog achter je laptop zit.
Al eens geïnstalleerd op mijn Windows 10 laptop, maar dat bleek voor mij alleen nuttig in het hele donker. En als ik de laptop gebruik, heb ik toch al voldoende licht.
Dan eerder in bed voor het slapen. En dan is een laptop met cinema of tentmodus weer handiger.
Misschien maar eens gaan halen. Surface Book of zo 8-)
Dan zal ik F.Lux weer eens proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.