Microsoft test manier om hoeveelheid blauw licht in Windows 10 te verminderen

In de laatste Insiders Preview Build 14915 van Windows 10 die onlangs naar Windows Insiders in de Fast Ring gestuurd is, lijkt een functie te zitten om de hoeveelheid blauw licht te verminderen dat een scherm uitstraalt.

Dat ontdekte een gebruiker van de preview met de naam Core op Twitter. Core vond referenties naar een optie met de naam BlueLightReduction. De gebruiker merkt ook op dat de functie waarschijnlijk toegankelijk wordt via een Quick Action-schuifje in het notificatiegebied van Windows 10 voor zowel pc als mobiel.

Met behulp van de functie moet het mogelijk zijn om de hoeveelheid blauw licht dat uitgestraald wordt door een beeldscherm te verminderen omdat blauw licht bij sommige mensen het slaapritme kan verstoren. Blauw licht heeft meer invloed dan andere kleuren op de melatoninebalans in het lichaam en daarmee invloed op het slaapritme. Melatonine wordt soms ook het 'slaaphormoon' genoemd, al is die benaming niet geheel juist omdat de werking bij bepaalde nachtdieren juist andersom is.

Er bestaan al wel applicaties voor Windows om de hoeveelheid blauw licht te verminderen door de kleurtemperatuur aan te passen, zoals f.lux. De functie in Windows zou hetzelfde moeten doen volgens Winbeta. Het zou onder andere de verlichting van het beeldscherm aan kunnen passen aan de intensiteit van het omgevingslicht of het moment van zonsopgang en -ondergang.

Blauw licht

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

02-09-2016 • 08:01

159

Reacties (159)

159
136
72
4
0
34
Wijzig sortering
Het zou onder andere de verlichting van het beeldscherm aan kunnen passen aan de intensiteit van het omgevingslicht of het moment van zonsop- en ondergang
Op basis van intensiteit van omgevingslicht kan ik me goed voorstellen. Je laat de ingebouwde camera 'kijken' hoe donker het is. Maar voor computers is dit natuurlijk niet van toepassing.
Daar zal het moeten gaan op basis van zonsop- en ondergang. Maar dat zegt dan toch helemaal niets over verlichting van de ruimte waar de betreffende computer in staat? (wel/geen ramen, etc)

Ik ben benieuwd in hoeverre ze dat goed kunnen gaan gokken op basis van de tijd van de dag.
Anoniem: 109978 @Kraz2 september 2016 08:11
f.lux doet dit aan de hand van je locatie en dus de stand van de zon op dat moment.
Ja klopt, gebruik het al een geruime tijd.
Zal leuk zijn als er een dergelijk iets zou zijn voor smartphones ios/android en natuurlijk de mobiele versie van windows.
Voor Android is er o.a. Twilight, iOS heeft het volgens mij sinds versie 9.3 ingebouwd (night shift)

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 22 juli 2024 18:44]

Die android apps voor 'gelig scherm' leggen er een soort gelige laag overheen, zodat zwart bruin wordt. Heel lelijk.
Tenzij je root hebt, kun je CF.Lumen (van XDA guru Chainfire) installeren en die werkt wel 'echt' zoals f.lux onder macOS/Linux/Windows of Nightshift onder iOS. Daarbij is zwart==zwart en wit is gelig (gloeilampkleur).
Zoiets zou standaard in Android moeten zitten maar zelfs Nougat 7.0 heeft het naar mijn weten niet.

Maar de beste oplossing is geen lichtgevende schermen maar reflecterende schermen, die dus bestaand licht reflecteren, net als een boek (of een e-book).
Maar daar willen de tech bedrijven niet aan want ik kan me niet voorstellen dat dat met de huidige stand van techniek niet kan.
E-ink schermen zoals in ereaders zitten, hebben vaak niet zo'n hoge refresh rate. Dus kun je dan op je telefoon geen spelletjes doen, ook kun je je telefoon dan niet meer gebruiken in het donker (want je hebt licht nodig). Het volgende probleem is de pixeldichtheid en het aantal kleuren. Die zijn met E-ink nog steeds niet zo hoog als met "normale" schermen
Er zijn ook "transflective" schermen. Dat is geen e-ink maar LCD, maar ze hebben geen backlight maar een reflecterende laag onder het scherm. Ze hebben wel een frontlight, maar die is alleen nodig in mindere lichtomstandigheden. Aflezen in de volle zon is geen probleem. Probleem is wel: de kleuren zijn vrij flets in deze schermen.

Ik heb vroeger een PDA gehad met deze technologie.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 18:44]

Daarom begrijp ik niet dat de tech bedrijven dit niet doorontwikkeld hebben maar kennelijk liever inzetten op lichtgevende schermen.

EDIT: Een tablet / smartphone met een e-ink scherm aan de achterkant zou een oplossing kunnen zijn. Voor snelle apps / spelletjes, video, gebruik je het lichtgevende scherm en voor boekenlezen, enz. het langzame e-ink scherm.
Er is al een keer zoiets op de markt gebracht door een onbekende partij.
Ik weet zeker, als Apple of Samsung dit zou doen dat het aanslaat.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 22 juli 2024 18:44]

Je bedoelt zoals de Russische Yota Phone. Tegenwoordig hebben ze al kleuren eink schermen.
je hebt bijvoorbeeld een E-ink scherm achterop de YotaPhone
https://yotaphone.com/nl-en/

met een lichtgevend scherm heb je nooit gezeik van de klant dat het beeld niet mooi genoeg is om dat hij/zij net op een plek staat waar het licht niet normaal is. Met zo'n scherm moet je wel alle kleuren licht ontvangen om weer alle kleuren weer te kunnen geven. Er zijn dus zat momenten te bedenken waarop zo'n telefoon niet handig is: snachts, bij zonsondergang (niet genoeg kleuren (weinig blauw)), op een plaats waar maar in 1 kleur wordt verlicht, minder helderheid bij bewolking (je hebt natuurlijk ook minder nodig om afleesbaar scherm te hebben), enz.

Als je gewoon een backlight hebt heb je al deze problemen niet en kun je de mooiste kleuren maken en daar reclame voor maken. Het kost natuurlijk wel wat accuduur.

Wat nog een ding is is dit: Bedrijven die displays ontwikkelen doen dat niet alleen voor telefoons, maar ook voor monitors, tvs etc. Dus als je de technologie voor een van de categorieen hebt uitgevonden kun je het bij de rest ook toepassen. Als je dan een reflectief scherm gebruikt, kun je die alleen in een telefoon gebruiken omdat vrijwel alle andere apparaten binnen gebruikt worden.
Bij een reflecterend schern bedoel ik een transreflectief scherm, dus bij weinig licht wel backlight (of vanaf de zijkanten).
Dan heb je bij voldoende licht geen licht nodig en alleen in donker wel licht nodig.
Als je dan een reflectief scherm gebruikt, kun je die alleen in een telefoon gebruiken omdat vrijwel alle andere apparaten binnen gebruikt worden.
Maar tegenwoordig gebruiken zeer veel mensen een telefoon en tablet en vaak ook buitenshuis (soms ook een laptop) dus het is wel degelijk zinvol om daar een fatsoenlijk scherm voor te ontwikkelen.

Voor TV's en dergelijke kun je beter een lichtgevend scherm gebruiken, die gebruik je alleen binnen.

Bovendien scheelt het een hoop batterijverbruik.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 22 juli 2024 18:44]

Probleem is dan de helderheid of contrast. Met R-G-B pixels heeft het scherm een maximale reflectie van 33% (als het perfecte pixels zijn verder - bij een ideale LCD is het sowieso nog maar de helft vanwege de polarisatie). Als er 'vage' kleuren worden gebruikt zoals C-M-Y dan is het 66% reflectie (en omdat het LCD is nog maar 33%). Zoor de kleuren nog fletser te maken kan er meer lichtopbrengst zijn.

Met een normale LCD is dit geen probleem: de lamp achter het scherm heeft 10 of 100 keer de intensiteit van de omgeving.
Of misschien gewoon de computer/phone uitzetten als je gaat slapen?
Het gaat niet om het moment dat je uiteindelijk gaat slapen, maar om de periode er voor. Eigenlijk zou je een uur voordat je gaat slapen al niet meer van je smartphone of computermonitor gebruik moeten maken, maar dat is tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Dus bestaat deze functionaliteit om de invloed op je slaapritme te beperken.
Android 7.0 heeft het wel. Echter heeft Google de functie nog niet klaar gevonden dus je kan er standaard niet bij. Maar met de App night mode enabler komt de functie tevoorschijn in je notificatie balk.
Cyanogenmod op mijn Oneplus One heeft dat ook al geintegreerd met de functienaam LiveDisplay.
Tenzij je root hebt
Waarom kan dit niet als je root hebt?

[Reactie gewijzigd door comecme op 22 juli 2024 18:44]

Voor Windows gebruik ik f.lux en PangoBright. Met dat laatste appje reduceer je de helderheid van je scherm.
Klopt.. In ios zit het ingebouwd.. Erg prettig in de avonduren.
Je kan handmatig op de telefoon bij Windows bij kleur instellingen ook het blauwe licht eruit filteren, of iedergeval soort gelijk effect creeëren.
Je kan alles met de hand doen, maar is het hele idee achter computers niet automatiseren? ;)
Ik gebruik op het moment flux op Android. Je hebt wel een geroot apparaat nodig om hem aan de praat te krijgen.
f.lux is ook beschikbaar voor Android toestellen.

https://justgetflux.com/android/
Zal leuk zijn als er een dergelijk iets zou zijn voor smartphones ios/android en natuurlijk de mobiele versie van windows.
voor android zijn er enkele applicaties die dit voor je kunnen doen (blue light filter, twilight, en Flux voor root only) wel is dit niet door je scherm warmer te maken maar door er een filter overheen te leggen, tenzij het een ROOT-app is zoals flux.
In sommige Roms is het ook ingebouwd zoals Xiaomi's MIUI, waar het reader mode noemt (wel manueel activeren, niet automatisch met dag-nacht cycle)
ook In iOS is er een instelling hiervoor genaamd night shift sinds iOS 9.3 als ik mij niet vergis
De meeste Lumia toestellen hebben al een lichtsensor waarmee de helderheid van het scherm automatisch aangepast kan worden. Ik vind dat erg goed werken.
Klopt ik zou echt niet zonder kunnen. Nadeel is dat je Rabo scanner niet werkt met Flux :P
Klopt.
Maar dan zet ik hem even op 'disable', scan de kleurenblokjes (schrik van het felwitte scherm) en dan weer 'enable'.
Met CF.Lumen onder Android aan werkt de Rabo scanner wel, terwijl het scherm even 'geel' is.
Volgensmij is/was daar een setting voor. Maar volgensmij maakt het nu niks meer uit? ik heb al lang niet meer gehad dat Rabo scanner hem niet meer kon lezen.
Klopt, had dit inderdaad ook gemerkt, als ik de Rabo scanner schuin houd doe hij het wel bij mij en anders idd disablen
Klopt. Enige nadeel als je wat later naar bed gaat is dat het dan al erg vroeg "rood" wordt.
Mijn locatie is gewijzigd naar een eilandje in de oceaan. :P
Inderdaad en dan zit je om 17u30 nog op je werk, de zon is in de winter al onder en staat je scherm in het oranje. Leuk dan om een afbeelding te bewerken... Ik heb het er dan maar afgegooid.
En dan weet je niet meer dat je ingesteld hebt dat de helderheid en kleuren aangepast worden? Of disable je het even tijdens het bewerken?
Klinkt als "ik liep door de deur naar binnen maar vergat dat die dicht was". (bijna een open deur......... ;) )

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 18:44]

Het is gewoon irritant om dat elke dag tijdens de winter te gaan uitzetten. Ik zocht eigenlijk gewoon een optie om zelf je uren in te stellen, maar vond dat niet direct.
Laten we zeggen dat je nogal kleurenblind moet zijn als je die oranje gloed niet ziet... Vooral omdat de TL lampen die boven m'n bureau hangen helemaal wit blijven na 17u ;) Of om 8u in de winter 's morgens.

[Reactie gewijzigd door ? ? op 22 juli 2024 18:44]

Wat Teijgetje zegt, en vooral zet hem op Slow. Dan heb je aan het eind van de dag niet eens door dat ie oranje geworden is. Je ziet het pas als je naar een ander scherm kijkt of bijvoorbeeld even moet onderbreken voor de Rabo scanner.
Zou ook een aardige functie zijn voor camera's: als je 's avonds foto's maakt wordt het eigenlijk altijd overbelicht omdat de lichtmeter niet weet dat het schemerig/donker is en moet je handmatig belichtingcompensatie toepassen. Door gebruik te maken van locatie en tijd kan je automatisch de belichtingcompenseren. Als je toch al GPS in de camera hebt, lijkt het me niet zo heel lastig om te maken. Het hoeft geeneens supernauwkeurig. Een raster van 15x15 graden over de aardbol zou al heel aardig werken denk ik. Dan heb je een databaseje met een beperkt aantal entries.
[...]


Op basis van intensiteit van omgevingslicht kan ik me goed voorstellen. Je laat de ingebouwde camera 'kijken' hoe donker het is. Maar voor computers is dit natuurlijk niet van toepassing.
Veel laptops, tablets en hybrides hebben een ingebouwde webcam.
Ik weet dat Apple computers (zowel iMac als Macbooks) een speciale sensor hebben die de lichtintensiteit beoordelen van de omgeving en op basis daarvan de brightness van de display aanpassen. Dit gebeurd dan niet via de webcam; dat wíl je ook niet wegens energieverbruik. Ik kan me voorstellen dat veel Windows computers ook wel zo'n sensor hebben en dat het daar goed mee kan worden gebruikt.
Precies. Er zijn ook computer monitoren (en op tv's is dit zelfs gemeengoed) met sensoren die adhv omgevingslicht de helderheid kunnen aanpassen.

Dezelfde sensor zit in je mobiel. Veelal naast de nabijheidssensor. Die 'speciale' Apple sensor is in principe natuurlijk niet veel meer dan een LDR van een paar cent, die afhankelijk van de weerstand ervan de schermhelderheid aanpast via het systeem.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 22 juli 2024 18:44]

Ik zou eigenlijk verwachten dat het niet zo heel veel uitmaakt gezien het verschil tussen kleurtemperatuur van huisverlichting en zonlicht of er wel of geen verlichting aanwezig is in de ruimte na zonsondergang. En dat het daardoor alsnog voordelen heeft.
Lekker gezellig huis heb jij als je spierwitte verlichting hebt hangen. Maar bij de meeste mensen is het wat geler voor de sfeer.
Bij mij is het inderdaad ook wat geler hoor :) Daarom valt het erg op als het scherm blauw is. Zonlicht is hier waar ik ben over het algemeen wat witter, net als overdag de TL-verlichting op m'n werk.
Maar dat zegt dan toch helemaal niets over verlichting van de ruimte waar de betreffende computer in staat? (wel/geen ramen, etc)
Hoeft ook niet. Als je aan een stuk door voor een langere periode op je computer gamed of werkt, dan zijn je ogen gefocused op het scherm en vaak vult het scherm dan ook een aanzienlijk deel van je blikveld (anders dan een 40" tv die op 4 meter afstand staat bijv.). Het omgevingslicht heeft praktisch geen invloed op het kleuren die uit je beeldscherm straalt. Het licht uit je beeldscherm is in de avonduren (waar blauwreductie voor bedoeld is) al veel sterker dan de weerkaatste ruimteverlichting. En overdags heb je ook geen blauwreductie nodig - je hoort dan niet slaperig te zijn - hoop ik. Dus dan maakt het ook niet uit of je ramen/gordijnen hebt.
Dus de blauwreductie werkt zeker wel op het scherm in de praktijk. Tenzij je 's avonds een 1000W blauwe gebouwspot oid in de kamer aan hebt staan uiteraard :P Maar dan nog is het licht uit het scherm dan minder blauw dan zonder blauwreductie ;)
Het zegt niets over de omgevingsverlichting inderdaad, maar het gaat erom een bron van verlichting (je scherm) zo in te stellen dat je er niet wakker van blijft.
Heb zelf f.lux draaien op één van mijn pc's. maar als ik 's avonds geld wil overmaken met de Rabo-scanner lukt dat niet. dan moet ik eerst f.lux stoppen. de eerste keer was het goed zoeken waarom het niet werkte. ik verwacht een hoop geklaag over 'defecte scanners' op internet als Microsoft dit standaard grootschalig uitrolt.

Maar ik vind het wel prettig werken, ik heb niet het idee dat het veel scheelt. en het aan passen gaat zo langzaam dat ik het enkel merk wanneer ik ' s nachts f.lux pauzeer.

edit: @P_Tingen die " disable until sunrise/for one hour" gebruik ik inderdaad. die Alt+PgUp/PgDn zal ik eens proberen, bedankt!

[Reactie gewijzigd door skoozie op 22 juli 2024 18:44]

Je kan f.lux tijdelijk onderbreken. Doe een rechterklik op het icoontje. Daar staat iets als "Disable for one hour".

Daarnaast kun je ook met de toetsen ALT-PgDn / PgUp de kleuren bijstellen en dan doet de Rabo scanner het ook weer
Android zou deze functie ook krijgen in Android 7.0 werkte voor mij wel goed maar helaas in de final versie er weer uit gesloopt. Hopelijk komt deze functie bij Windows 10 er wel in voor de volgende grote update.
mijn OP3 heeft een night mode, en naar mijn idee doet dat hetzelfde, ik meen dat die mode gewoon bij Android hoort?
In de bèta van Android N (of 7 hoe je het bekijkt) zat een night mode maar heb nu de final versie van Android N maar de night mode is helaas niet meer aanwezig in stock android N op mijn Nexus 5X

Edit: kennelijk is de night nog (deels) aanwezig maar is verborgen in Android

[Reactie gewijzigd door BJD1997 op 22 juli 2024 18:44]

Logisch. Zelf is f.lux ongeveer het eerste wat ik op mijn pc's zet om de bak met licht te verminderen. Dat MS dan zelf iets gaat schrijven daarvoor is niet raar.
Het zou onder andere de verlichting van het beeldscherm aan kunnen passen aan de intensiteit van het omgevingslicht of het moment van zonsop- en ondergang.
Ik word niet heel warm van het feit dat omgevingslicht eventueel gebruikt kan worden. Ik wil dat mijn webcam gebruikt wordt wanneer ik dat wil; niet dat hij continu aan staat om de lichtintensiteit van de omgeving te meten! Verder ben ik ook niet altijd even goed te spreken over de kwaliteit van (laptop)webcams; vaak is de hoeveelheid licht die opgepikt wordt niet fantastisch wat ook weer ruimte tot fouten geeft.
Daarvoor zou een aparte lichtsensor moeten zijn. Helaas hebben computers dat nog steeds niet in tegenstelling tot tabletten en smartphones.
De standaard blauwe achtegrond van Windows 10 naar een andere kleur veranderen zou al helpen :P
en geen blauw logo :P

:+

Op zich mooi als ze het inbouwen ipv F.LUX. Maar voor foto/video editing is het wel handig dat software kan aangeven dat het uit moet voor die software. Met F.lux ook wel gehad dat ik een foto aan het bewerken ben, en f.lux nog aanstaat... oeps :+
V.w.v. Android : Cyanogenmod heeft soortgelijke functies: "aanpasbare helderheid (helderheidsniveau optimaliseren voor beschikbaar licht)" en ook nog "LiveDisplay (Uw scherm optimaliseren aan de hand van tijdstip op de dag en lichtomstandigheden om de leesbaarheid te verbeteren en oogvermoedheid te verminderen)."

Misschien wil iemand een "vergelijkbaar warenonderzoek" onderzoek doen naar de kwaliteit er van. Ik vind Cyanogenmod prima werken, maar ik heb niets vergeleken
De uit-knop verminderd het blauwe licht overigens ook al aanzienlijk.
En je moet gewoon niet willen computeren als je ook wilt slapen... ;-)
Tjah, soms hebben mensen werk dat af moet en dan zijn ze tot voor het slapen bezig (zoals ik eergisteren).

Ik heb gelukkig niet zo veel last van het niet kunnen slapen door achter een scherm te zitten.
En je moet gewoon niet willen computeren als je ook wilt slapen... ;-)
Hoezo ? Je kunt ook achter je computer slapen.
Altijd leuk om bij een verse installatie van Windows weer 1 programma minder te moeten installeren. Ik ben benieuwd hoe geavanceerd deze functie zal worden. :)
Ik heb sinds kort een bril met een speciale coating om blauw licht van monitoren te verminderen, dat is persoonlijk, maar met een test/voorzetlens bij de opticien merkte ik toch echt wel verschil, en nu in het dagelijks leven ook. Toch mooi dat er steeds meer oplossingen voor komen. En zoals al gezegd, het scheelt weer een programma op je pc als het standaard in windows zit.
Goed dat Microsoft dit integreert in Windows. Zelf gebruik ik nu Iris (http://iristech.co).
Werkt zeer goed, je merkt er eigenlijk vrij weinig van. Afhankelijk van de instelllingen worden op gezette tijden/tijdvakken de kleurtemperatuur van de monitor gewijzigd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.