Google laat Belgen films huren of kopen in Play Store

Google heeft zijn Play Movies-dienst in België beschikbaar gemaakt. Belgen kunnen films huren en aanschaffen via de Play Store, maar voorlopig lijken er nog geen Belgische films beschikbaar te zijn. Wel zijn er Amerikaanse films met Nederlandse ondertiteling.

Een officiële aankondiging is er nog niet, maar ZDnet België ontdekte dat de Play Movies-sectie van Googles winkel in het land beschikbaar is via de website en via Android, al verloopt de uitrol via Android niet voor iedereen gelijk. Er zijn films die Nederlandstalig ondertiteld zijn en er zijn bijvoorbeeld Franse films, maar echt Belgisch aanbod lijkt er nog niet te zijn.

De introductie volgt op die van Play Books en Play Music in België. In maart kwam Play Movies al naar Nederland. Waarschijnlijk zijn de prijzen en voorwaarden van de Belgische versie gelijk aan die van Play Movies Nederland. Huurfilms hebben dan een vanaf-prijs van 3 euro voor een sd-versie en 4 euro voor een versie in hd. Na het huren kan de film binnen een periode van drie weken bekeken worden maar na het starten moet hij binnen 48 uur worden afgekeken. De prijzen voor het kopen van films beginnen bij 3 euro.

Update, 09.00: Google heeft de introductie bevestigd. Ook in Oeganda, Zwitserland en de Filipijnen is de dienst beschikbaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-05-2014 • 08:47

63 Linkedin

Submitter: swimmer4

Reacties (63)

63
61
28
5
0
27
Wijzig sortering
Wat ik me nu afvraag, HD versie kost om te huren 4,99 en als koop 14,99:
Bron: https://play.google.com/s...n_of_Smaug?id=b6DCAzuR3AM

Help van google geeft aan dat kwaliteit in HD is:

Select movies and TV shows are available in high definition (HD). HD video displays with a higher resolution than standard definition (SD) video, which results in a sharper picture. Typical HD display resolution will be 1,280×720 pixels (720p) or 1,920×1,080 pixels (1080i/1080p).

Bron: https://support.google.com/googleplay/answer/2528768?hl=en

Bij een grote webstore kost de Blu-Ray versie momenteel 23,99 en de DVD versie 11,99

http://www.bol.com/nl/p/t...f-smaug/9200000022477230/
http://www.bol.com/nl/p/t...f-smaug/9200000022477087/

Iemand een idee hoe nu precies de kwaliteit is? Als dit echt een 'Blu Ray' rip is, dan is de prijs nog redelijk ok namelijk.. Maar dan zou je toch op mijn minst een fatsoenlijke mkv van ~12 gig verwachten!
Het is HD streaming kwaliteit. Dat wilt in de praktijk zeggen, wel in HD resolutie maar dan heb je nog zoiets als compressie.

Om een Blu-Ray rip te streamen heb je rond de 20Mbit/sec nodig. Dit soort diensten bied meestal een HD stream aan van rond de 6Mbit/sec.

Dus om op je vraag te beantwoorden, ja het is dezelfde resolutie, nee het is niet dezelfde kwaliteit.
Overigens wil ik daarmee niet zeggen dat een 6Mbit stream "slechte" kwaliteit is. Maar als je een investering gedaan hebt in een goed scherm en je wilt niet afgeven in kwaliteit is Blu-ray disc nog steeds de enige optie.
Je kunt dus de conclusie trekken dat hobbyisten/piraten een betere gebruikerservaring leveren (gratis) dan de legale aanbieders. Goh, waarom zouden mensen toch downloaden |:(
Meeste illegale content heeft ook serieus wat compressie toegepast. Enkel de film moet je toch al snel ergens rond de 10GB zitten zonder compressie waar de meeste illegale content rond de 3-4 zit. Waar gaat de rest dan naar toe op een 40GB bluray disc? Bonus content maar vaak ook vergeten, 10 verschillende audiotracks voor andere talen + de voornaamste talen in surround.Dat laatste tikt overigens dik aan.

En als je 3D wilt is het al helemaal triestig, aanbod is karig en het ondertitelen van niet zo legale 3D materiaal is een ramp. Voor 3D is je enigste optie de Bluray disc te kopen aan gemakkelijk 25 euro de film.

Uiteraard moet je wel erbij vertellen dat streaming pakken geld kost en dat voor de absolute meerderheid die HD stream meer dan voldoende kwaliteit geeft. Als je geen compressie toepast moet je infrastructuur 3 keer meer aankunnen en zal de prijs gevoelig hoger komen te liggen.
En je klant wilt de "beste" kwaliteit dus die gaat de zwaarste stream nemen. Dat zijn internetverbinding dit niet aankan is iets waar ze geen besef van hebben. Je krijgt dan dus het etiket van slechte dienstverlener. Immers bij de concurrentie kunnen ze het wel op maximale kwaliteit streamen zonder probleem en bij jou hapert het constant/ duurt het lang voor de film begint.
Hou ook rekening met wifi verbindingen die door afstand of storing veel moeite kunnen hebben om een 20Mbit stream vast te houden. Ik woon bijvoorbeeld in de stad en zie rond de 20 wifi spots van buren. Gevolg? over wifi haal ik maximaal 16/17 Mbit met de laptop letterlijk naast de accespoint. Bedraad haal ik 45/48 Mbit/sec
Kunnen deze dan naar Chromecast gecast worden?
Films... overwegend Hollywood prut.Wel aardig wat nieuwe releases. Maar de prijs loopt uiteen van 3 tot 15(!) euro per film. Een bizar verschil.
Ik heb het dan over het Nederlandse Play aanbod, maar de Belgische is niet veel anders.

Dit is trouwens net als bij Netflix. En het heeft allemaal te maken met de rechten. Je moet om de tafel met al die kleine filmproducentjes om te vragen of je hun film mag aanbieden.
*zucht* Stomme, ouderwetse auteursrecht.
Die 15 euro lijkt me dan om de film te kopen, niet te huren? Niet alle films zijn te huren, dus dan is de vanaf prijs in het overzicht een stuk hoger.
Ja dat is wel zo, maar als je toch kiest om de film te kijken, dan is het gek als je in de play store verplicht wordt deze te kopen.
Het prijsverschil is groot. Wie kijkt er een film nou 5 keer? Kan je beter 3 keer huren.

Neem bijvoorbeeld Man of Steel HD kopen: 16,99!
Deze is niet te huur.
vergelijk dat met The Life of Pi HD huren: 2,99.

Ik begrijp dit verschil niet. Geef mij maar zoals bij Netflix een film die ik aan kan zetten. Trouwens voor de prijs van 1 Man of Steel heb ik 2 maanden Netflix.

Daar komt bij dat zowel Netflix als de Play store voornamelijk crap aanbieden. Play store verkoopt wel veel meer nieuwe releases maar heeft geen enkele art house film bijvoorbeeld. En Netflix Nederland heeft amper nieuwe releases en hun art house is op 2 handen te tellen.
Is inderdaad beschikbaar gekomen zie ik net op gsm.
Belgisch aanbod is er niet, maar Nederlandstalig gesproken versies van buitenlandse films staan er wel tussen.
Toch geen gedubde films hoop ik ? :-S
Waarschijnlijk doelt hij op jeugd-, kinder- en tekenfilms. Die biedt je best in een gedubte Nederlandse versie aan, of je mist een deel van het publiek die veel voor de televisie zit.
Nee, je mist geen publiek, kinderen absorberen de taal gewoon.

Wij groeiden allen op met Telekids vol met engelstalige tekenfilms + ondertiteling, en hoppa, onze hele generatie kan al Engels nog voordat het op school aan bod komt.

Dat zie ik nu niet meer gebeuren.. een gedubte tekenfilm kan goed zijn (bijv. Phineas en Ferb is zelfs leuker/beter met de nederlandse stemacteurs), maar allemaal dat vind ik niet nodig. Daarintegen Disney Channel zou al die soaps gewoon engelstalig en ondertiteld moeten uitzenden, vind ik.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 23 mei 2014 12:12]

Volledig akkoord, ik heb ook Engels geleerd via film. Maar door zenders zoals Cartoon network, kinderfeuilletons op MTV en Ketnet zijn de kinderen gewend van hun media in het Nederlands te zien. Als zij dan op Google Playstore alleen ondertitelde media voorgeschoteld krijgen, kiezen ze voor een andere optie.
Disney Channel dubbing s*cks enorm, lijkt echt nergens op, dat is idd echt niet te aanhoren.
In de store staat: "audio language: Dutch" dus ik neem aan van wel ja.
Is op zich toch geen probleem denk ik? Mensen die gedubd willen nemen de Nederlandse en mensen die het origineel willen nemen gewoon de andere... :)
De timing van de aanschaf van mijn Google Chromecast is dus perfect.
Deze week mijn netflix account weer geactiveerd en nu kan ik ook films via Google Play store bekijken op de TV. Maandag mijn Telenet digicorder maar inleveren ;)
Wat me trouwens opvalt is dat er geen test films zijn om te kijken hoe goed de dienst werkt. Weet iemand hier meer over? Bij bv. Telenet kan je een gratis film huren om dit te testen.

[Reactie gewijzigd door ddkiller0900 op 23 mei 2014 09:47]

Als je de Play Movies app installeert kan je gratis naar een korte tekenfilm kijken. Ga dat straks ook eens testen...
Dat heb ik nog niet geprobeerd.
Thx, straks ook eens proberen thuis.
Leuk! Alles staat er dubbel in, voor onze frans sprekende medelandgenoten die zelfs blijkbaar de titel van de film niet in het engels kunnen begrijpen, zoals de rest van het land (en laat ik maar zeggen, de wereld).

Dit maakt van zowel de film als de boekensectie een regelrechte ramp.

Ik snap niet dat we nog steeds de bagger niet mogen filteren.

(Ook één van de redenen dat ik Origin zoveel mogelijk uit de weg ga. EA laat de store in dat programma ook steevast in het frans zien.)

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 23 mei 2014 09:55]

tja, die vinden weten neit beter, 2 ondertitels. Het blijft vreemd ook hoe duitsland de titels moeten vertalen, maar ook Nederland die tenenkrommende dubs maakt voor films, tv series en reclames
Wat is het verschil tussen kopen en huren? Is het dat je bij kopen de film meerdere keren kunt bekijken of krijg je een bestand dat je kan downloaden ofzo?
Als je koopt mgag je de film zo vaak je wilt bekijken, zolang als Google de dienst aan blijft bieden. Bij huren heb je 30 dagen om er aan te beginnen en na het begin mag je de film 2 dagen zo vaak je wilt afspelen.

Downloaden zit er helemaal niet bij, je zult dus altijd online moeten zijn, of je het nu op je telefoon, tablet, browser op je pc, je chromecast, je laptop of je console bekijkt.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 23 mei 2014 16:57]

3€ voor een HD versie zou ik nog overwegen, 4€ vind ik persoonlijk te duur. Vroeger ging ik Blu-Rays huren in de videotheek voor 3€ en die zijn toch wel beter van kwaliteit, zowel audio als video ...

Ik vraag me trouwens ook af of Telenet dit meetelt op je Telemeter (maandelijkse limiet), ik vermoed van wel.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 23 mei 2014 08:55]

Anoniem: 432173
@Largamelion23 mei 2014 08:58
Ik denk niet dat je in veel videotheken nog een bluray gaat vinden voor €3... €3 voor sd en €4 hd zijn zowat de huidige prijzen...

Ben benieuwd welke het sterkste eruit zal komen, netflix of google...
Weet er iemand trouwens of deze beschikbaar zijn op smarttv's?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 432173 op 23 mei 2014 08:59]

>>> Ik denk niet dat je in veel videotheken nog een bluray gaat vinden voor €3...

Je moet tegenwoordig al moeite doen om uberhaupt nog een videotheek te vinden...

>>3€ voor een HD versie zou ik nog overwegen, 4€ vind ik persoonlijk te duur
In de Telenet TV-Theek betaal je €3.95 voor de SD versie van een oudere film, en € 4.95 voor een recente film in SD. In HD betaal je voor die laatste € 6.95, dus zo'n slechte prijs lijkt me die € 4 van Google dus niet.
Daar komt nog eens bovenop dat het aanbod van Telenet héél beperkt is, en ik er persoonlijk al erg veel problemen mee gehad heb. Heel leuk als je film halfweg stopt met spelen en je tot de dag erna moet wachten om de klantendienst te bereiken...

Als consument kunnen we alleen maar blij zijn met 2x goed nieuws in 1 week (dit & Netflix), eindelijk wat concurrentie om de prijzen te drukken.

Gegarandeerd dat de 2 concurrenten van telenet wel van je datavolume gaan eten maar voor de gemiddelde gebruiker zal je niet zo snel aan je limiet zitten denk ik.
Sowieso vind nog maar een videotheek dat word al lastig de meeste zijn al weg, die van mij videoland was nog een tijdje klein schalig films maar alles is nu weg.
Het is nu feestwinkel geworden met dacht ik 2 pc's voor internet, en je kan er dan sigaretten enzo nog kopen dus ze hoeven niet van feestartikelen te leven.

Films huren bij de videotheek was ik al lang klaar mee voor dat bluray bestond, het was of downloaden of gewoon kopen als echt een goeie film is.
Ik vond het vroeger altijd wel leuk films huren voor paar euro en dan de dvd kopiëren(Of videoband trouwens ook), zo hab ik toch betaald voor de film eigenlijk :9
Ik weet niet hoe het zit met de huidige videotheken, ik spreek inderdaad over een jaar of 4 geleden en de videotheek waar ik ging bestaat al een tijd niet meer.

Vind trouwens dat je Netflix en Google niet echt kan vergelijken, de ene heeft een prijs per film/aflevering en de andere een vaste prijs per maand voor het hele aanbod. Als je veel kijkt zal je dus een pak goedkoper zijn met Netflix veronderstel ik.

Het klopt ook dat een film bij Telenet huren een pak duurder is, dus mss is die 4€ nog niet zo slecht.

Heeft er trouwens iemand ervaring met het streamen via Google? Hoe zit het met de geluidskwaliteit van de HD films? Is dit DTS/DD of gewoon 2CH?

Edit: Wat is hier nu weer ongewenst aan???

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 23 mei 2014 14:53]

DTS/DD is alleen maar meerkanaals geluid en is al ruim 15 jaar oude technologie. Het wordt hoog tijd dat online streaming eens echte HD audio streams gaat aanbieden.
Ok, ik ga nog geregeld langs de videotheek hier in Leiden langs, en blurays zijn daar even duur als dvds: 2,50 per week. Maar goed, misschien in België anders?
Het is in ieder geval heel vergelijkbaar (of goedkoper) dan een film te huren bij Telenet digitale TV.

Over de kwaliteit geef ik je gelijk. Ooit eens een bon gekregen voor het huren van een film, dat dan eens geprobeerd, ik vond de beeldkwaliteit minder dan die van een DVD en het geluid was enkel stereo (storend als je surroundsysteem hebt aangeschaft).
Ja, dit wordt gewoon meegeteld op je Telemeter. Zelf hun eigen dienst Yelo telt mee.
Het niet meetellen zou wettelijk strafbaar zijn vanwege onfaire praktijk naar niet-eigen-huis diensten toe. Netflix zou dan wel verbruik aantikken en hun eigen dienst niet bijvoorbeeld.
Telenet telt films huren niet mee op de telemeter... Yelo is tv kijken op smartphone of tablet.

[Reactie gewijzigd door Dukekiller op 23 mei 2014 14:27]

nee, gehuurde films telel niet mee, maar dat is bij Telenet digitale tv ook niet het geval hé. dat is vergelijkbaar
Anoniem: 126717
@Largamelion23 mei 2014 12:05
Vroeger ging ik Blu-Rays huren in de videotheek voor 3€ en die zijn toch wel beter van kwaliteit, zowel audio als video ...
En nu loop je de bibliotheek in en haal je hem voor 1,50. In de zomer zelfs voor maar 1 euro.

Kopen.... Met DRM neem ik aan? Dus als deze dienst flopt is het aftellen totdat je de film niet meer kan zien? Ik ben daar altijd erg huiverig voor, dan liever op een fysieke drager.
Spijtig dat je niet zoals bij play music en play books, je eigen collectie kunt uploaden. Zodat je die niet meer hoeft te kopen. (Ja ik versta dat ze hier geen winst op maken, ik vind het alleen spijtig dat het niet kan)
Heb er geen ervaring mee. Behalve dat ik Transformers kreeg bij mijn Nexus.
Deze kan ik nu zien in mijn Youtube als aangekocht exemplaar.
Maar behalve dat dit SD kwaliteit is. Is het ook nog eens SD geluid. Maw geen Dolby Digital of DTS.
Dit belemmerd mijn kijkers experiance behoorlijk.

Ik heb geen idee als ik nu een film aanschaf in HD of het dan wel zo is.
Het is prima om te bekijken op mijn tablet en te luisteren op de koptelefoon.
Maar dus dan niet op mijn HD tv en surround sound. Wat een enorme tekortkoming is.
Een beetje als Spotify MP3's zal aanbieden op 64k.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee