Vodafone start met zijn nb-iot-netwerk

Vodafone gaat beginnen met het aanbieden van diensten via zijn nb-iot-netwerk. Narrowband-internet-of-things is een afgeleide van 4g en is bedoeld voor apparaten die maar weinig data versturen en ontvangen. De provider publiceert geen prijzen voor de dienst.

Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld sensoren in prullenbakken of op parkeerplaatsen neerzetten om de status ervan bij te houden en door te seinen naar een centrale computer, zegt Vodafone. De provider heeft een pagina online gezet voor het nb-iot-netwerk. Vodafone zal de dienst alleen aan bedrijven aanbieden.

Nb-iot is een lpwan, een low power wide area network. Providers kunnen met dergelijke netwerken een groot bereik creëren met weinig masten, terwijl apparaten tot jarenlang kunnen doen op een accu. De technologie die Vodafone gebruikt is een afgeleide van het huidige 4g en maakt gebruik van gelicenseerd spectrum. Dat is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lora. Lora zit op een frequentie waar iedereen gebruik van mag maken. Dat doet bijvoorbeeld het Nederlandse The Things Network. Ook KPN gebruikt lora.

Vodafone heeft geen prijzen online gezet voor de dienst. De provider heeft een video online gezet, waarin enkele bedragen genoemd staan, maar die zijn volgens de provider alleen ter illustratie. Vodafone bespreekt de kosten voor diensten via nb-iot alleen met bedrijven op aanvraag.

Vodafone nb-iot

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-09-2017 • 17:52

33

Submitter: andydewit

Reacties (33)

33
31
17
4
0
11
Wijzig sortering
Stomme vraag... maar wat is hier beter aan dat LoRa?
LoRa zit op een vrije band die voor iedereen toegankelijk is, dat is voor de randapparatuur een voordeel omdat er ontzettend veel modules voor te koop zijn. Het ontstellend grote nadeel is echter dat de mobiele providers daar nu niet eens in de buurt zitten qua frequentie. En dus moeten ze daar een complete buslading aan antennes voor gaan plaatsen. Nb-IoT is een standaard die meelift op het mobiele netwerk, de dekking is daarmee gelijk geregeld en veelal is er met een software update van de mobiele apparatuur van de providers die Nb-IoT toe te voegen aan de bestaande masten.

De uitrol vergt dan ook behalve die software update verder weinig inspanning in de logistieke sfeer. Er is zat te vinden over beide technieken, een leuk startpunt is deze of deze.

Edit: Link toegevoegd + verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 24 juli 2024 03:18]

Je vergeet het feit dat omdat het een vrije band is, de banden vrij snel vol gaan zitten.

edit: grammatica

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 03:18]

Die vergeet ik echt niet. Als zendamateur ben ik gebruiker van de 430-440MHz band waar een deel van die IoT band middenin valt, middenin het "rommel" bandje. Daar zijn er meer van overigens. Kenmerk is dat er inderdaad meer gebruikers zitten. Leuk om even naar te kijken is deze plaat waarin de frequentieverdeling staat op hoofdlijnen.

Voordeel van de "rommelband" is dat je vergunningsvrij je gang kunt gaan, waar NB-IoT vastzit aan een Telecomprovider. En dat laatste heeft toch ook wel een voordeel, dat dat gelijk goed geregeld is qua bezetting en drukte.
Gelukkig gebruiken de meeste LORA producten de 868 MHz (for Europe) frequenties.
Daar geldt uiteraard hetzelfde voor, deze licentievrije bandjes lopen vol met uiteenlopende toepassingen zoals klik-aan/klik-uit, garagedeur-openers en andersoortig geneuzel. 't Vervelende van hogere frequenties is, is dat het doordringend vermogen lager wordt. Lees: de reikwijdte zal met relatief lager zijn dan op lagere frequenties. 't Enige voordeel is dat de antennegrootte afneemt. Die 868MHz is relatief wat rustiger dan de 434MHz band, maar zoals ik al zeg: relatief. Je hebt in ieder geval geen been om op te staan als het niet werkt aangezien het gebruik geen "recht" is. Ik geloof dan ook meer in de NB-IoT variant. Ja, je zit vast een een provider, maar capaciteitsplanning is gewoon geregeld.
Het feit dat nb-iot een gelicensieerde frequentie betreft, maakt dat er minder storingen zullen optreden door andere apparaten. Nb-iot is afhankelijk van opratoren die een netwerk uitbouwen. Daarom ook biedt nb-iot extra features ivm bijv routing en multicast, krachtigere base stations, hogere datarates,... Kortom geavanceerde netwerktechnologie. De hardware hiervoor kan van vele partijen komen omdat de specs open zijn.
Lora chips zijn omwille van licenties op de modulatietechnieken minder wijd verkrijgbaar. Afaik produceert alleen Semtech die. Langs de andere kant is Lora minder afhankelijk van de operatoren: je kan zonder licenties of toestemmingen je eigen Lora netwerk bouwen.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 24 juli 2024 03:18]

Er is een topic rond LoRa op tweakers - zoek en u zal vinden... Arduino heeft nu ook nieuwe hardware uit met LoRa ontvangers en zenders. En dan heb je nog LoRaWan en LoRaOne - veel zoekplezier.
LoraWan forum, en hier iets over de LoraOne. Gemak dient de mens.
https://www.link-labs.com/blog/nb-iot-vs-lora-vs-sigfox

Grootste voordeel: een 'open' specificatie

[Reactie gewijzigd door Escay op 24 juli 2024 03:18]

Er zijn meerdere probelemen met LoRa voor serieuze toepassingen:
- Beperkt aantal berichten per device per dag max 700 van ongeveer 100 byte. Dat klinkt niet als weinig, maar het beperkt je opties toch al weer.
- Beperkte capaciteit maakt updates van firmware moeilijk.
- Coverage vooral aan de grens een issue, bv niet naar duitsland
- Maar 1 aanbieder - KPN. Dus geen concurrentie
- Maar 1 aanbieder, dus als je geen dekking hebt, dan kun je niet een ander Simmetje er in steken en hopen dat je dan wel een netwerk vindt.
- Maakt gebruik van ongelicenseerd spectrum, dus daar zitten ook andere technieken in, zoals Sigfox. Als dat stoort, jammer.
- Weinig vendors - het is uiteindelijk van SemTech alleen
- Weinig internationale ondersteuning. Als je een Duitse leverancier hebt van apparatuur, dan kijkt deze je verdwaasd aan als je naar LoRa vraagt.
- Onduidelijk ontwikkelpad naar de toekomst voor zowel de techniek als de chipsets.

NB-IOT is daarentegen een standaard, die wereldwijd werkt, waar je roaming hebt, waar je in NL kunt kiezen tussen Voda en T-Mobile (alhoewel de een Ericsson en de ander Huawei gebruikt). Er zijn meerdere vendors, je leveranciers kennen het etc etc
Je kan eenvoudig je eigen LORA gateway bouwen; kan je je helemaal suf berichten.
Oh joy, concurerende Lora gateways, welke elkaar gaan storen. Dat verkoopt goed bij een klant
Dat wordt keurig geregeld door de netwerk server waaraan de gateways zijn verbonden.
Ook al zit LORAWan in het vrije spectrum, het is wel degelijk aan regels gebonden. Behalve het zendvermogen, ook t.a.v. hoe lang je mag zenden. Bovendien is de bitrate afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding. Je helemaal suf berichten zit er dus niet in. Tenzij je geen conditie hebt :)
Alles wat je zegt is niet in tegenspraak met de hoeveelheid berichten die je kan sturen. Zeker als je je eigen gateway bouwt en je dus niet hoeft te betalen per bericht.
Overigens vind ik de prijzen (via KPN-LORA) wel meevallen voor landelijke dekking.

[Reactie gewijzigd door ArnieNFW op 24 juli 2024 03:18]

Ook eigen gateways zijn aan de duty cycle gebonden. Ook daar kun je mee valsspelen, maar dat is net zoiets als stellen dat je best je eigen piratenzender opzetten op de frequentie van 3FM omdat je dat toevallig wel leuk lijkt. Het kan, maar het mag niet .

Punt blijft wel dat het volgens mij per definitie onmogelijk is om in een ongelicenceerd spectrum iets als een SLA op te zetten. Je hebt immers geen controle van a tot z.
De spraakverwarring tussen ons zit hem denk ik in het woordje sturen, dat ik vertaal als zenden. Elke device, IoT of Gateway, is aan de duty-cycle (wettelijke) regels gebonden. Er is dus, per device, een beperking aan de hoeveelheid berichten die het mag sturen/zenden. Echter als netwerk als geheel is er geen beperking aan het aantal berichten dat je kunt ontvangen, mits je dit uitbreidt met gateways en IoT devices. (niet helemaal waar, want er zijn maar 232 netwerkadressen).

[Reactie gewijzigd door Maanzaad op 24 juli 2024 03:18]

Volgens mij de meer globale ondersteuning voor apparaten.
Of SigFox? Was juist daar naar aan het kijken. Prijstechnisch ook wel interessant.
Als je zelf wat wilt experimenteren: https://hologram.io heeft de beste developpers deal voor IOT connectivity die ik heb kunnen vinden: gratis :D

[Reactie gewijzigd door Tedje van Es op 24 juli 2024 03:18]

Heb je enig idee of de kit van 99$ (met de hardware) ook in Europa gaat werken?
Er is maar een versie te koop "Americas 850/1900 MHz 3G (SU260)"...
Het ging mij om de sim card en de data. Sim card kun je overal in stoppen om je gadget / software te testen. Network providers zijn nog niet al te scheutig met hun oplossingen. Pricing info wordt zelfs onder de pet gehouden. Ik had ook nog een coupon code voor gratis verzending, maar zelfs $7,50 is een koopje. Je kunt testen zonder dat het je bakken met geld kost.
Thx, ik heb een tijdje gelden een arduino met gprs schield aan een beaglebone gekoppeld om temperatuur door te sturen per sms. Het grote voordeel van de hardware van hologram lijkt me het lage energieverbruik en de mooie interface die ze online bieden. Maar voor de helft van de prijs kan je alles zelf kopen en van dx.com of aliexpress. Dan een paar scripts schrijven en klaar.
Iemand weet wat de kosten van lora/nb-iot zijn voor een eindgebruiker? Dusver heb ik geen prijzen gemeld gezien.
NB-IoT verschilt per provider. LoRa netwerk kun je zelf opzetten voor rond de 100 euro.
yep, voor 100 euro haal je in China genoeg spul om een stuk of wat nodes in elkaar te klussen, wel zelf een beetje solderen.
1 node hang je aan een PI als ontvanger.
Van de rest maak je wat sensor nodes: Arduino mini kloontjes met wat sensors.
Beetje leuke dashboard software erbij halen, iets als Dashbuilder ofzo en gaan.

Wil je een beetje meer, dan ben je iets meer kwijt voor een goede gateway, 200 a 300 euro als je zelf niet wilt bouwen, zie TheThingsNetwork. Maar de sensornodes kosten je zeker de kop niet als je handig bent.
Volgens het artikel zijn alleen bedrijven potentiële klanten voor Vodafone's nb-iot netwerk, en mogen die een op maat gemaakte offerte verwachten.

Voor enkele honderden euros kan je zelf een LoraWAN netwerk bouwen. Providers die Lora aabieden richten zich ook op bedrijven, die , alweer, een offerte kunnen vragen.

Vergeet niet dat iot connectiviteit vooralsnog geen consumentenaangelegenheid is. Anders dan bij een internet of gsm abbonement zijn er allerlei factoren (aantal devices, geschat datagebruik, beheerbaarheid,...) die de implementatie bepalen. Het spreekt voor zichzelf dat providers dus heel graag een 'custom solution' voor je uitwerken, met bijhorende prijs.
Hopelijk zijn ze niet zo achterlijk om accus in prullenbakken of andere vandalisme gevoelige objecten te bouwen (doen ze het wel, dan hopelijk in de pootjes of onder de grond).

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 24 juli 2024 03:18]

Wat is daar mis mee?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.