Samsung Galaxy Note 7 'Fan Edition' vanaf vrijdag te koop in Zuid-Korea

Samsung heeft bekendgemaakt dat het refurbished Galaxy Note 7-exemplaren gaat verkopen onder de naam 'Fan Edition', uitgerust met andere, kleinere accu's dan het origineel had. Vooralsnog worden de toestellen alleen in Zuid-Korea te koop aangeboden.

Volgens Samsung zijn de toestellen opgebouwd uit onderdelen afkomstig van ongebruikte Galaxy Note 7's en componenten die nog over waren. Het bedrijf zegt hiermee de uitwerking van het Galaxy Note 7-debacle op het milieu te proberen te minimaliseren. De accucapaciteit van de Note 7 FE is 3200mAh, wat lager is dan de 3500mAh van het origineel. Dit is noodzakelijk omdat een onderzoek uitwees dat de oorzaak van de vele in brand vliegende Note 7's volledig lag bij de accu.

Nieuw ten opzichte van de originele Note 7 is de toevoeging van digitale assistent Bixby. Samsung wil met Bixby de concurrentie aangaan met tegenhangers als Google Assistant en Siri, van Apple. Bixby was eerder al te vinden in de Galaxy S8 en S8+.

De Fan Edition van het beruchte toestel komt op 7 juli uit. De oplage van het toestel zal 400.000 zijn. Over eventuele verkopen in andere markten neemt Samsung later een beslissing. Volgens Reuters gaat het toestel ongeveer 30 procent minder kosten dan de originele Note 7. In euro's zou het toestel dan gaan van 849 naar ongeveer 600 euro. Tweakers heeft van het origineel ook een review gemaakt.

Ondertussen doen geruchten de ronde dat de Galaxy Note 8, uitgerust met een verlengd 6,3"-scherm, in september uitkomt voor 999 euro. De onthulling ervan zou plaatsvinden op 26 augustus. Samsung heeft hierover nog niets losgelaten.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

02-07-2017 • 11:52

125 Linkedin

Reacties (125)

125
104
45
2
0
24
Wijzig sortering
Ook al heeft het misschien dezelfde Android versie als de S8-serie. Het is niet onrealistisch dat men na een jaar geen updates meer krijgt. Als het die al krijgt.

Alleen al omdat het een oudere generatie is en de verkopen van de toekomstige S9 niet te dwarsbomen.
Dat staat nogal haaks op hoe lang Samsung tegenwoordig de Note/S versies ondersteund, standaard 2 jaar en in de praktijk rond de 3 jaar :)

Klinkt mij dus dat je het baseert op gebakken lucht en daar heeft niemand wat aan natuurlijk...
Ja, maar dit is wel een toestel die niet in grote aantallen zal worden aangeboden en wellicht ook niet zo goed zal worden verkocht als de recente galaxy' s en de nieuwe notes.
Het is een gerecycled product, dus ben ik er ook niet zeker van dat deze lang zal worden ondersteund.
Ze hebben miljoenen van deze telefoons die ze moeten slijten..en het is 'gewoon' een high-end telefoon die voor een high-end prijs verkocht gaat worden. Een nieuw product van een fabrikant moet gewoon garantie op zitten.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 2 juli 2017 19:39]

In de tekst: "De oplage van het toestel zal 400.000 zijn." En garantie is heel iets anders dan software updates. Daarbij: high-end prijs? Goedkoop is ie zeker niet maar 250 euro minder voor 300 mAh minder is best een flinke korting.
Daar beginnen ze nu mee. Maar, wat is er met die miljoenen telefoons gebeurt die zijn geretourneerd? Die liggen in een warenhuis te verstoffen. Als deze stapel is verkocht komt er waarschijnlijk een nieuwe oplage.
Ze zullen eerst kijken hoe de note 7 het doet in Korea. Als dit een succes is kunnen ze langzaam aan in meer landen het toestel gaan uitbrengen. Het laatste wat samsung nu wil is dat er nog een toestel in de fik vliegt wereldwijd. Als dat nu nog een keer gebeurt dan zijn ze het vertrouwen iig echt kwijt.

Het is dus ook logisch dat ze nu op een kleine markt beginnen. Als dit een groot succes is dan komt de note 7 zeker wel naar andere landen. Het heeft echter geen zin om gelijk het toestel wereldwijd terug in de markt te zetten als er te weinig vraag naar is. Dan kost het samsung alleen maar geld.
Waarom zouden ze de gefaalde en verouderde Note 7 groot gaan uitrollen als ze de Note 8 bijna gaan uitrollen? Dit zou best echt een manier kunnen zijn om nog een paar centen aan de oude onderdelen te verdienen, met als bijkomend voordeel dat ze er een 'groen' verhaal bij kunnen vertellen. Mogelijk doen ze er nog een paar 100.000 extra als het een succes is en er nog onderdelen zijn, maar ze zullen echt geen nieuwe Note 7 productielijn opzetten. Maar met bedrijven als Samsung weet je het maar nooit natuurlijk, commercie staat bovenaan ;-)

[Reactie gewijzigd door Jurren op 3 juli 2017 12:18]

Ze hadden me thinks een stuk of 10 miljoen Note 7's geproduceerd tegen launch tijd, als het niet meer zijn. Ze kunnen dus gemakkelijk een stuk meer Notes opnieuw aanbieden dan de huidige 400k zonder een hele productielijn op te zetten.
Omdat de Note 7 nog niet verouderd is.
Processor is bijna zo snel als in de Note 8
4 GB werkgeheugen
5,7"scherm
Android 7 erop
Samsung-knop aan de voorkant
draadloos laden
enz.

Dit zijn precies de specs die IK zoek.
Weet je dat er niet 1 telefoon is, ook inmiddels na bijna 1 jaar niet, die dit heeft?
Asus Zenfone AR niet, HTC Ultra niet, enz. enz.
Het kan zo zijn dat ze met deze serie meteen een test doen tussen pre desktop notes voor de zakelijke kant en "consumer" notes met minder opties, het verschil van 400 euro kan daarmee worden goedgepraat.

Het plafond van de prijzen van dit soort apparaten komt in zicht.

Daarnaast hebben ze sowieso een spider lopen die de interesse in de note 7 en de FE meet en test wat er nog aan interesse is. die 400.000 kan dus zeker nog omhoog.

Voorbeeld, voor mij wordt de Note 8 gewoon simpel weg te duur. voor het geld koop je een flinke desktop of ga je naar een power notebook toe, Waar apple nog steeds een bruikbaar statussymbool is met bepaalde goede features heeft Samsung het van hun added value op de Android rom en de link naar de zakelijke markt wordt steeds meer gelegd.

Benieuwd of hij naar NL komt ieg. En of er binnen de Note series 2 varianten komen.
In een warenhuis kun je ze kopen dus hopelijk verstoffen ze daar niet. Je zult wel een pakhuis (warehouse in het Engels) bedoelen?

Ik weet niet precies wat hun beleid is. Dit is waarschijnlijk onverkochte voorraad die omgebouwd wordt, nog niet eens de retouren. Ben benieuwd wat ze dan daarmee gaan doen. Misschien inderdaad net als bij de praatpalen wegens grote vraag het aanbod uitbreiden.
Ga jij maar uitleggen bij de airline in het buiten land dat jij een note 7 hebt die veilig is succes..lekker goedkoop....
Ik heb het niet over garantie, maar android updates naar de nieuwste versies.
Bij high-end telefoons duren de updates vaak zo lang als er garantie is.
Of net iets langer. Ik lees hierboven dat het in de praktijk vaak 3 jaar is bij Samsung. Nou kan het zijn dat ze het oorspronkelijke releaseschema van de note 7 aanhouden, maar aangezien er bij aflevering toch al wat nieuwers opstaat zou het zomaar kunnen dat ze er toch 3 jaar van maken en geen 2 jaar.
Dit moet gewoon een probleem van Samsung geweest zijn wat ze niet konden laten rusten. Op zich natuurlijk prima om alsnog deze telefoon uit te brengen, en wel voor 30% minder dan de normale prijs. Ik kan me voorstellen dat er dan zeker animo voor is wie veel wil voor relatief weinig. :)
Dit is puur om de kosten van het fiasco te beperken, hier gaan ze helemaal niks op verdienen. Ze hebben voor 100'en miljoenen, zo niet miljarden, telefoons moeten inwisselen en terug op voorraad moeten leggen. Met een minimale aanpassing alsnog de verkoop in gooien lijkt me, naast scrappen, de enige keuze die ze hebben.
Natuurlijk verdienen ze hierop. Zowat alles op deze toestellen was al gefabriceerd. Als je dan moet kiezen tussen er nog enkele honderden euro voor krijgen of alles weg te gooien is de keuze snel gemaakt. 200 euro aan onderdelen, 350 a 400 euro dat ze per toestel in eigen zak kunnen steken. Per toestel maken ze nog altijd winst en dempen ze de put van de N7 een beetje meer.
Dat geloof ik niet: ze gaan er sowieso niet meer aan verdienen. De kosten voor de oorspronkelijke fabricage (en distributie en marketing) zijn namelijk nooit terugverdiend: degenen die oorspronkelijk het toestel kochten hebben immers hun geld terug gekregen. En in dit geval zijn er ook aanvullende kosten gemaakt om de toestellen terug te halen, vervangende accu te produceren, het apparaat te refurbishen (demontage en vervolgens weer montage), opnieuw te verpakken en opnieuw te distribueren. Het zou me niet verbazen als de kostprijs het dubbele is van die van een reguliere Note, maar ze verkopen hem voor een prijs die een derde lager ligt. Het lijkt me duidelijk dat ze er geen winst op zullen maken.
Onder de streep zal dit alleen maar kostenbeperking zijn, de N7 heeft ze nu al zo veel geld gekost dat ze blij mogen zijn als ze in deze buurt van quitte spelen komen. Winst gaat de N7 echt niet meer halen.
Niet alleen maar kostenbeperking. Het is gewoon een kans op liggende voorraad gewoon te verkopen.
Dat is dan toch een kostenbesparing?
Nee, want kostenbesparing doe je door iets weg te nemen omdat het te veel kost.
Damage control is inderdaad het enige juiste woord. Schadebeperking, geen kostenbesparing.
Denk je nu echt dat ze hier winst mee kunnen maken? Dit is louter de schade beperken. Alleen al aan marketing was de Note 7 een ramp. In Antwerpen alleen al hing er de grootste banner die ik ooit gezien heb voor een telefoon over de gehele lengte van het op één na hoogste kantoorgebouw. Antwerpen is een kleine stad (amper een half miljoen inwoners). Je kan je dus wel voorstellen dat er wereldwijd in andere steden nog meer geld is besteed aan de promotie van een telefoon die nooit de winkelrekken heeft gehaald.

Dan zijn er nog de kosten om de Note 7 terug te roepen, om nog te zwijgen van de geleden imagoschade want dit heeft hun echt wel klanten gekost. In een andere topic kreeg ik een -1 en werd voor rotte vis uitgescholden omdat ik vertelde dat een vriend van me een iPhone had gekocht omdat hij de grapjes over zijn bomtelefoon beu was. Maar het is gewoon een feit dat er grapjes gemaakt worden over Samsung telefoons en dat houdt klanten weg. Hardcore fanboys zullen het blijven kopen maar voor de gewone consument gaan ze toch wel wat meer hun best moeten doen en zeker in de VS waar ze naast ontploffende telefoons ook af te rekenen hadden met ontploffende wasmachines.

Dit is echt een operatie schade beperken ipv winst proberen te maken.

[Reactie gewijzigd door monojack op 2 juli 2017 14:53]

Het is inderdaad vooral ook een stuk imago schade geweest. Ikzelf ben ook wel klaar met het kopen van duurdere toestellen. Al 15 jaar lang koop ik elke twee jaar weer een nieuwe mobiel, waarvan ik sinds de S2 een trouwe galaxy gebruiker ben.

Ik ben er klaar mee. De huawei p8 van mijn vriendin doet het even goed, en kost 1/3 van het geld van mijn s6 edge.

Voor mij geen dure telefoons meer. Ik had deze gebeurtenis er niet voor nodig. Maar ik ben er van overtuigd dat er nu meer mensen zijn die beseffen dat duur geen synoniem is voor kwaliteit.

Ook de bkr registratie gaat hier overigens in Nederland mede aan bijdragen.
De logica ontgaat me. Je bent in de veronderstelling dat alleen leningen voor Android-toestellen BKR-geregistreerd worden :? Ik heb nog nooit zoiets raars gehoord :D

Ik ben overigens al wat langer klaar met dure toestellen kopen. Nu Google gestopt is met de Nexus-lijn en de veel duurdere Pixel-lijn heeft geïntroduceerd ben ik op zoek naar iets anders. Na een Galaxy Nexus en een Nexus 5 wordt het toch tijd voor iets met een grotere systeempartitie en meer geheugen (en liefst een grotere accu).

Mijn oog is nu gevallen op een Motorola Moto Z Play: grote accu, zo goed als vanilla Android, prima midrange SoC en ~300 euro. Ik zou niet weten waarom ik het 2-3 voudige zou uitgeven. Misschien dat het toestel 2 ipv 3-4 jaar meegaat, maar dan koop ik over 2-3 jaar wel wat nieuws wat dan sneller is dan de flagships van nu :P Mensen moeten lekker zelf weten wat ze met hun geld doen natuurlijk, maar als je alleen wat Whatsappt, internet, wat casual spelletjes speelt... Wat moet je dan met zo'n duur toestel? De fabrikanten zoeken qua prijs echt de grens op van wat de consument nog wil betalen.
Was een reactive op "Maar ik ben er van overtuigd dat er nu meer mensen zijn die beseffen dat duur geen synoniem is voor kwaliteit."
Vraag me af wat je bron hiervoor is
Je waarnemingen zeggen niet heel veel. Heb je geprobeerd om bij de s8 annimatiesnelheid op 0.5x te zetten? Waarschijnlijk niet. Om een of andere rede vinden veel android fabrikanten het leuk animaties te maken die net te lang duren waardoor je het idee van een langzame telefoon krijgt. (En in mijn waarnemingen zie ik meer frame drops op de iPhone 6 van een vriend dan een s8)
Ze moeten deze verkopen, als er te veel elektronica word verspilt krijgen ze een boete van de overheid

[Reactie gewijzigd door smiba op 2 juli 2017 14:13]

Dit belijd is voor Nederlandse bedrijven veel strenger dan internationale bedrijven. Ik denk niet dat dit de reden van het opnieuw uitgeven was. Wel heeft het een rol gespeeld want Greenpeace heeft er wel uitvoerige gesprekken over gehad met Samsung.
Ik kijk er erg naar uit. Ik hoop dat ze ook naar Europa komen (of te importeren zijn), en dat de prijs met de komst van de Note 8 nog iets zakt richting 500 euro.
je mag ze nog steeds niet mee nemen op het vliegtuig
Wat zeg jij nu weer? Dit is een " nieuw " toestel. De Galaxy Note 7 is verboden op vliegtuigen, maar de Galaxy Note Fan Edition niet.
op papier heb je gelijk, in de praktijk zal het je tegenvallen zodra hun Note 7 zien staan ben je hem kwijt
" zodra hun Note 7 zien " er staat nergens meer Note 7 op, en als ze er moeilijk over doen kunnen ze de serienummer checken :)

EDIT: My bad, de naam is " Note 7 Fan Edition " , ze hadden beter gewoon de " 7 " geditched.

[Reactie gewijzigd door Whitentar op 2 juli 2017 14:13]

" zodra hun Note 7 zien " er staat nergens meer Note 7 op, en als ze er moeilijk over doen kunnen ze de serienummer checken :)

EDIT: My bad, de naam is " Note 7 Fan Edition " , ze hadden beter gewoon de " 7 " geditched.
Dan ga je verwachten dat elke check in balie handmatig gaat checken of een specifiek toestel nu wel of niet mag? Kost hun waarschijnlijk teveel tijd dus zeggen ze waarschijnlijk gewoon dat het niet mag. Liever geen risico. (dat zal hun redenatie zijn)
Weer een reden om niet meer met het vliegtuig te gaan.
In werkelijkheid staat er op zo'n telefoon een typenummer dat verschillend is. Mogelijk staat er buitenop zelfs al iets waardoor hij herkenbaar is als FE.
leg dat maar uit
Toch vind ik 600E voor een toestel dat inmiddels alweer ruim een half jaar oud is, een slechte reputatie heeft, en een kleinere accu dan voorheen, nog wel aan de hoge kant. Zodra hij richting de <500 gaat word mijn interesse groter :)
600 euro voor een high end toestel met de betreffende digitizer met S-Pen-optie een dergelijk scherm en dat zéér positieve reviews kreeg is niet hoog. Overigens denk ik dat hij snel genoeg onder die 500 gaat duiken.
Ja, maar er was wel 1 minpunt en dat was de batterijduur. En aangezien de batterij nu nog kleiner is dsn on de gereviewde exemplaren vsn destijds, voorspelt dat niet veel goeds..
Goed om op deze manier toch niet iets met de voorraad te kunnen doen. Eventueel kunnen veel onderdelen van ingeleverde Note's ook worden hergebruikt. Voor €600,- vind ik het een goede prijs in vergelijking met de directe concurrentie. Ik ga er voor het gemak vanuit dat Samsung deze telefoons minimaal 2 jaar zal ondersteunen en zal uitleveren met Android 7 zoals nu ook het geval is bij Samsungs die in 2017 uitkomen.
Het lijkt op de foto dat de Note dezelfde Android versie draait als de s8.
Grote kans dus dat er A7 op draait :)
De vorige keer schreef Tweakers.net redactie nog dat FE voor Fantom Edition stond. Nu is het zonder enig uitleg of rectificatie Fan Edition geworden? De volgende artikel gaat zeker over een F Edition? :P
De vorige keer schreef Tweakers.net redactie nog dat FE voor Fantom Edition stond.
De volgende artikel gaat zeker over een F Edition? :P
Neen, het volgende artikel gaat over fan Tom, hun fanatiekste liefhebber.
Dit was toch om onder een boete of zo uit te komen wegens milieudelict?

Wel meteen handig van ze er Fan Edition op te zetten, kan 'ie mooi mee in het vliegtuig want het is geen Note 7, maar een Note 7 FE.
Waarom zouden ze in hemelsnaam een boete voor milieudelict riskeren? Zolang ze alle Note 7 toestellen die ze terug ingenomen hebben op een correcte manier recycleren is er helemaal niets aan de hand. Er komt alleen een zeer hoge kost bij kijken.
Omdat regelgeving in Zuid-Korea heel anders is op dit gebied, dus bedaar een beetje.
Hij reageerde op een nette manier, dus vanwaar het commentaar bedaar een beetje ? :P
Anoniem: 878977
@eigenaardig2 juli 2017 13:03
Fire Edition

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 878977 op 2 juli 2017 13:11]

Ik weet niet wat een retailer betaald voor inkoop van een Toestel (wat zit er tussen de inkoop en verkoop)
Maar dat S (dat begrijp ik uit dit artikel) nu ZELF de toestellen verkoopt, zal het verlies wel mee vallen...
hoop tegen beter weten in dat Samsung toch wat lagere prijzen gaat rekenen, Samsung heeft wat goed te maken,, een zich tot een soort iphone van de android te wanen en dus mega prijzen vragen, gaat gewoon niet lukken , alleen fan boys en girls gaan die prijzen betalen,, zie veel mensen overstappen op Huawai en One plus
Eerste gedachte die door m'n hoofd flitste:
'Hebben ze de batterijproblemen opgelost met een ventilatortje?' ;(
Nee, goed lezen. Ze hebben een kleinere exemplaar ingebouwd ;)
Misschien zelf eerst goed lezen, hij zegt 'eerste gedachte'. Alvorens het lezen van het artikel dus.

[Reactie gewijzigd door Guyon op 3 juli 2017 00:09]

Kleinere accu zoals aangegeven in het artikel.
'Fan Edition'.

Ik zeg niet voor niets eerste gedachte, bij het lezen van de titel dus. Het was ook daadwerkelijk mijn eerste gedachte, de opmerking is ook nog eens volkomen relevant vanwege de hitteproblemen van de oorspronkelijke accu, maar op humor staat bij velen hier de doodstraf klaarblijkelijk. Ook al is het zelfs inhoudelijk helemaal ontopic.
Je had gelijk even moeten refereren naar de 'fan edition'. Kwartje is gevallen. Ik vind 'm leuk _/-\o_
ik dacht meteen hetzelfde toen ik het las op de frontpage

goede clickbait samsung, chapeau

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 2 juli 2017 19:41]

Als je grappig wilt zijn helpt het om de juiste emoticon te gebruiken, uit de tekst alleen kunnen mensen vaak niet opmaken dat je het als grap bedoelt.
De humor is wel aardig, maar het klopt verder niet echt. De problemen met de accu waren vooral door constructie en dimensionering.
Google Translate geeft als vertaling van "fan" toch echt "ventilator" :)
Anoniem: 878977
@traffic2 juli 2017 13:00
omg
dat kwartje was nog niet eens gevallen hier :) :) :) :) :) :) :) :)
rotflmao
Er worden dus componenten gebruikt van de 'oude' note 7's. Maar was zijn de precies de specs van de Note 7 FE?
Identiek aan de Note 7 behalve de accu die van 3500 naar 3300 mAh gaat.
*3200 mAh om maar even te mierenneuken volgens het artikel :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee