Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Ikea maakt ar-app die preview toont van een product in de eigen huiskamer

Door , 72 reacties Linkedin Google+

Ikea werkt samen met Apple aan een app die via augmented reality de mogelijkheid geeft aan klanten van de meubelketen om te kunnen zien hoe een Ikea-product in hun eigen woonkamer staat.

Klanten zijn via de app in staat om virtuele Ikea-producten als 3d-model te projecteren in hun virtuele woonkamer. Daartoe moeten gebruikers van de app foto's nemen van hun woonkamer, waarna de app een catalogus aan Ikea-producten via ar in de virtuele woonkamer kan plaatsen. Dat heeft Ikea-manager van digitale transformatie, Michael Valdsgaard, op een Zweedse website gezegd.

Volgens Valdsgaard kunnen gebruikers met de app Ikea-producten met een precisie tot op een millimeter plaatsen. Daarnaast kan de grootte van de producten worden aangepast en is er ook nagedacht over de belichting van de producten. Uiteindelijk moeten klanten met de app de producten ook direct kunnen aanschaffen; Valdsgaard weet nog niet of deze mogelijkheid ook al kan zodra de app uitkomt.

Valdsgaard hoopt dat de app in de herfst kan worden uitgebracht tijdens de release van iOS 11. In eerste instantie zal de app zo'n 500 tot 600 Ikea-producten bevatten. Nieuw producten zullen allemaal beschikbaar komen in de app. Of de app ook beschikbaar komt voor Android is onduidelijk.

Ikea heeft al een catalogus-app die op een soortgelijke manier virtuele producten kan plaatsen over hetgeen waar de camera van de smartphone op is gericht. De nieuwe app zou de plaatsing van de virtuele producten met meer precisie uitvoeren en een overtuigendere ar-ervaring moeten bieden.

In 2016 bracht Ikea op Steam al een app uit die is bedoeld om met de HTC Vive-headset keukens te bekijken in virtual reality. De software is ontwikkeld door het Franse bedrijf Allegorithmic en maakt gebruik van Unreal Engine 4.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (72)

Reactiefilter:-172070+143+20+30Ongemodereerd21
Dat is er toch al lang?? Doe ik wel vaker met de IKEA app....

Flexa heeft dat ook voor hun verfassortiment. Kun je je muren in AR van een andere kleur voorzien.
Dat is er toch al lang?? Doe ik wel vaker met de IKEA app....
Er staat in het artikel dat men al een tweetal apps heeft. Dus ja, het bestaat.
Wat is dan de nieuwswaarde? Dat het wat gedetailleerder wordt?
De nieuwswaarde is dat het nu misschien wel fatsoenlijk gaat werken. De huidige versie is hoogstens een proof of concept maar meer ook niet. Leuk voor techies maar niet voor doorsnee gebruikers. En laat Apple nu goed zijn in het vertalen van bestaande technologie naar bruikbare dingen.
Dát is absoluut waar 😊
De meeste techies die ik ken hebben wel hogere eisen als de doorsnee gebruiker :P
Dat ze het nieuwe ARkit van Apple gaan gebruiken.
Misschien is de deal met Apple beter dan de deal met Steam. ?
Misschien werkt deze app met een inbussleutel ?
Ik weet het niet, ik heb geen Apple of Steam.
Had dan wel in het artikel gemogen.
Ik moest wel om je opmerking lachen :)

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 19 juni 2017 20:44]

Zal wel in combinatie zijn met de nieuwe ipad, zoals je in dit filmpje kan zien: https://www.youtube.com/watch?v=v1MZ0LTxsdc
Welke deal? Ikea gebruikt gewoon de nieuwe ingebakken AR functionaliteit van ios 11.
"De nieuwe app zou de plaatsing van de virtuele producten met meer precisie uitvoeren en een overtuigendere ar-ervaring moeten bieden."

Samen met de Flexa app brengt het me wel op een idee. Waarom zou ik mijn oude verrotte meubels en mijn vieze muur niet gewoon zo laten? Koop een paar AR brillen oid, en iedereen ziet een prachtig interieur (die desgewenst naar eigen smaak is aan te passen). :) (het is wel handig als de nieuwe meubels enigszins matchen met de oude :) )
is het niet goedkoper om de muur te schilderen en wat nieuw Ikea neer te zetten dan een paar AR brillen? ;)
Denk aan alle voordelen. Iedereen kan je kamer inrichten zoals hij/zij wil. Dan ontstaat daar geen discussie over. Het scheelt ook veel schilder en sjouw werk.
Ik ken de apps niet maar ik heb ontwerp gedaan voor een andere app en de meerwaarde daarvan was dat je exact kunt zien of/hoe meubels fysiek en qua kleur in je kamer passen en door je kamer kunt bewegen.

Ik kijk uit naar hoe veel de nieuwe Ikea app lijkt op de app waar ik aan werkte :P

[Reactie gewijzigd door MASiR op 19 juni 2017 21:19]

Klopt! De nieuwswaarde in dit bericht zit hem waarschijnlijk voornamelijk in het feit dat er gebruik gemaakt zal worden van de ARkit van Apple die aangekondigd is begin juni tijdens de WWDC.

De app moet hierdoor beter presteren en preciezer kunnen werken.
Bekijk de AR-kit demo van Apple eens. Zo goed bestaat het nog niet. Het andere is hooguit een overlay, dit betreft een 3D projectie die zich aanpast aan de positie en draaiing van je telefoon en afstand tov fysieke objecten in de kamer. Én houd rekening met de belichting.
Ben heel benieuwd... heb nu zelf een iPhone 6 dus ik betwijfel of ik daar in de toekomst lol van ga hebben.. nog niet in verdiept eerlijk gezegd.
AR-Kit wordt ondersteund op apparaten met een A9 of hoger. Vanaf de iPhone 6S dus. De inmiddels bijna drie jaar oude 6 niet. Maar dat zijn dus honderden miljoenen iOS devices die hier in eens gebruk van kunnen maken itt Tango (Android) waar je sowieso nieuwe hardware voor nodig bent.
Yep, ik zag zoiets al op Youtube langskomen. Maar daar hadden ze het over 'A9 to experience *all* features of AR Kit'. Dus misschien wel een soort ondersteuning maar niet voor alle functies vanuit de API?

Ach, m'n iPhone 6 bevalt nog uitstekend, ben écht niet van plan binnen nu en 2 jaar te gaan upgraden.
Mijn 6 bevalt ook nog prima, maar waarschijnlijk wel over naar de volgende iPhone als de geruchten kloppen. Verder een perfect toestel, dus de vernieuwingen moeten wel echt goed zijn:) Al wil ik AR-Kit vanaf dag 1 meemaken en volgen.
Ben benieuwd of IKEA dan ook wat doet met jouw foto's van je huis of dat die privé blijven.
Het huis met de meest grote t*ringzooi van Nederland krijgt een gratis IKEA cadeaubon om het huis opnieuw in te richten :+

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 19 juni 2017 20:59]

zal een goede actie zijn, wil gerust winnen, flink wat gratis meubels.
Haha misschien wel. Wie weet doen ze nog wat inspiratie op! 😂
Die sturen ze je met regelmaat terug met een nieuw inrichtingsvoorstel. :)
Klantenbinding.
Jouw foto's? Dit wordt gewoon live in de viewer gerendered. Geen enkele reden om een foto te nemen.
Wat ik bedoel, kan IKEA dan ook bij jou in de huiskamer kijken.
Geef je de eigendoms-rechten van de beelden op.
Je hoeft geen beelden te streamen naar Ikea. Dit gebeurt allemaal lokaal.
Volgens Valdsgaard kunnen gebruikers met de app Ikea-producten met een precisie tot op een millimeter plaatsen.
Bullshit. Tenzij ze er ook een laserscanner bij duwen kun je nooit je huiskamer tot op de mm bematen en dus haal je ook nooit de mm precisie. Dit soort loze spreuken kunnen ze beter achterwege laten.
Weer niet gehinderd door enige kennis van zaken.

Bekijk de developer videos over ARKit op www.apple.com/wwdc
Er staat ook totaal niks genoemd over een AR kit in het nieuwsbericht, maar zelfs dan ga je die precisie niet halen met alleen een simpele telefoon en een slim stukje software, er is gewoon te weinig informatie beschikbaar voor die accuracy. (zelfs in de ikea producten zelf zit wel vaker n mm of meer tolerantie, dus is het onmogelijk om die precisie te garanderen in de app).

Daarnaast misschien verstandig om een fatsoenlijke link te geven naar het filmpje dat je bedoelt, want de eerste die ik daar aanklik zegt me dat ik het alleen via Safari kan bekijken.

[Reactie gewijzigd door mark-k op 19 juni 2017 20:56]

https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2017/602/

Ik ben niet verantwoordelijk voor de manier waarop Apple haar videos aanbiedt.

Daarnaast moet je eerst eens kijken voordat je uitspraken als “kan niet met simpele hardware” doet.

Youtube video van Unreal demo tijdens keynote:
https://youtu.be/S14AVwaBF-Y

Edit: https://youtu.be/LLRweyZ1KpA ARKit video voor degenen die geen beschikking hebben over Safari.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 19 juni 2017 21:21]

Dit is het laatste dat ik hierover post want het begint een beetje een welles/nietes spelletje te worden dat nogal offtopic gaat, maar je ARKit video toont al aan dat ik gelijk heb en 1mm tolerantie niet gehaald gaat worden. Bij de demo's zie je de zaken (tafel, spaceship) soms wat trillen en ook wat bewegen, dit is veel meer dan 1mm. Zelfs als dit nog verbeterd wordt (zal vast gebeuren), bekijk even dit voorbeeldje:

de iPhone7 heeft volgens mij een 12MP camera. Neem voor het gemak even 4000x3000 pixels, lekker simpel aangezien de meeste huiskamers ongeveer 3 meter hoog zijn. Je kijkt dus door die camera naar je huis, je zult zien dat je in de meeste gevallen zowel je vloer als plafond nog zult zien als je bijvoorbeeld een kast wilt tonen in AR. Aangezien je muur 3m is en je nog meer moet laten zien in 3000 pixels in de hoogte is de resolutie op je scherm omgerekend meer dan 1mm per pixel. En jij wilt nog steeds beweren dat 1mm precisie haalbaar is als je niet eens zo nauwkeurig kunt meten met je camera? (alle andere zaken die de precisie verlagen nog niet eens meegenomen).

[Reactie gewijzigd door mark-k op 19 juni 2017 21:58]

Wat blaat je nu op basis van niets? Wacht de app af en je weet of het lulkoek is of niet. Heel eenvoudig.
Als het 2 mm is, klopt één van de beweringen uit het nieuwsbericht niet. Aangezien dit nou net één van de kenmerkende verschillen is met de huidige app, zou daarmee het hele bestaansrecht van het nieuwsbericht verdwijnen.
Ik hamer er zo over door omdat er iemand in die mij verwijt 'niet gehinderd te zijn door enige kennis van zaken' terwijl ik met simpele lagere wiskunde al kan aantonen dat ik gelijk heb.
Als je een object neerlegt waarvan ze exact de afmetingen weten dan moet je op basis daarvan vrij aardig kunnen extrapoleren hoe groot de kamer is.
Dat niet alleen, maar als je je telefoon beweegt kun je aan de hand van het verschil in beweging van pixels op de voorgrond ('dichtbij') tov. pixels op de achtergrond ('verder weg') afleiden hoe groot de afstand van A naar B is, en 'dus' de dimensies van de kamer inschatten.
Dat zeiden ze ook over de werking van touchscreen, vingerscan en 3D touch. Tot heden werkt alles naadloos. Apple komt zeer waarschijnlijk met een augment reality camera dus wellicht dat ze ons verassen en of het werkt daar twijfel ik niet aan. Dat is nou net wat ze onderscheid van andere merken.
Precies. Niet innovatief als het om nieuwe technologie gaat (op productietechnologie na dan), maar erg goed in het bruikbaar maken van technologie.
Dat waren ze bedoel je. De glans is er alweer even vanaf. Denk pennetje, oortjes en touchbar. Tijden veranderen, try to keep up.
Net als Google vroeger do not evil was.
Wat zijn dit voor waardeloze voorbeelden? Pencil biedt industrie leidende precisie met extreem lage lag, airpods zijn gewoon super alternatieven voor de earpods en de touchbar is te kort op de markt om te kunnen oordelen of het een industrie stabdaard gaat worden.
De glans waar jij het over hebt zijn de gimicky vernieuwingen van concurrenten ben ik bang. Toon mij een voorbeeld van een concurrent die een nieuw product paradigma introduceert dat van hoge kwaliteit is en door de massa wordt omarmd; bestaat niet.
Als je praat over innovaties als de iPad en de iPhone die hieruit voortkwam; daar gaat 5-10 jaar development aan vooraf en vervolgens nog enkele jaren voor een product beschikbaar is. Het is lame en een teken van kennisgebrek als je op basis van jouw voorbeelsen Apple denkt te kunnen beoordelen.
En dan nog iets over glans; glans kan al dan niet een goede ondergrond beter uit laten komen, maar de basis is toch echt wat ónder die glans zit. En in dit geval, timingsgewijs gezien, wat zich onder de radar afspeelt is veel interessanter dan de glans die jij even niet ziet.
Dat zijn wel heel andere zaken dan een omgeving, dat is namelijk geïntegreerd in je telefoon.

Daarnaast staat er dat de app op de mm precies kan plaatsen, niet de app gecombineerd met een nieuwe AR camera van Apple. Dat is nou eenmaal onmogelijk vanaf een 2D plaatje dat je met je telefoon maakt, waar geen bemating of diepte in zit.
Waar baseer jij je uitspraak op? Ik zou graag een technische onderbouwing zien. Anders kan je dit soort valse claims beter achterwege laten. De ARkit van Apple kan dat namelijk wél.
Naast algemene technische kennis bijvoorbeeld ook op dit rekenvoorbeeld dat ik hierboven al uitgetypt had. mark-k in 'nieuws: Ikea maakt ar-app die preview toont van een product in de ...


Die ARKit zal vast prima werken, en als ze 2cm nauwkeurig gezegd hadden had ik ze prima geloofd, maar 1mm is een veel te ambitieuze uitspraak van een manager van een meubelzaak.
De meeste (>75%) foto's in de IKEA-catalogus zijn al jaren geen foto's meer maar renders. Van vrijwel alle meubels hebben ze dus al hoge kwaliteit 3d modellen. Dat geeft ze een mooie voorsprong voor deze toepassing.
Ik denk dat iedere serieuze meubelfabrikant dat tegenwoordig wel heeft.
Voordat je je mening geeft, bekijk eerst even deze handson video over ARKit:

https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2017/602/
Pfff wat een bla bla. Ik vind videos echt de minst betrouwbare manier om informatie te verspreiden. Geef me een pagina met details in plaats van een zwak marketing praatje. Vage beloften, grote woorden. Het gebruikelijke Apple verhaal. Wat is hier nu nieuw aan? Sure, het is technisch indrukwekkend, maar totaal geen enorme stap ofzo. Het op geen enkele manier pionieren, het is gewoon... marketing. Bla.

Mooi dat ze het uitgebreid naar consumenten brengen, daar niet van, en dat ze erin investeren zal druk op de markt zetten en vooruitgang brengen. Maar om zo'n kabaal te maken, en dan nu dat Ikea, die al lang een AR app had, nu opeens voor het eerst een ar app maakt - da's mooie marketing, petje af, maar dat maakt het niet interessanter. De titel had moeten zijn "Ikea maakt een 2e AR app voor iOS 11" maar dan was het uberhaupt niet in het nieuws gekomen...
De app maakt gebruik van het nieuwe 'ARKit' framework voor iOS 11. Hierdoor hoeven ontwikkelaars zelf geen complete AR te ontwikkelen. Het systeem zou volgens Apple beter moeten werken dat huidige AR apps. Het herkent surfaces en onthoudt waar objecten geplaatst zijn(ook als je de camera 180 graden zou draaien).
De huidige AR modus in de Ikea app is nutteloos, van het hele assortiment zijn er maar een paar artikelen hiermee te gebruiken. Moet je maar net geluk hebben dat hetgeen dat jij wilt kopen er tussen zit. Wilde een nieuwe hoekbank kopen maar ze hadden alleen een paar tweezitters er in staan.

Leuk dat ze het beter gaan maken, maar zonder alle producten er in heb je er niks aan.

[Reactie gewijzigd door s1h4d0w op 19 juni 2017 20:48]

Wat heeft apple met ar te maken, zij hebbentoch geen ar bril?
AR kan ook via je telefoon of tablet :)
Denk maar aan Pokemon Go.

...of was dat geen AR? Help me even :9
er zat een klein beetje ar verwerkt zodra je een pokemon moest vangen, maar of er meer is toegevoegd in het afgelopen jaar weet ik niet
Pokemon gebruikte alleen de gyrscoop in je telefoon om een semi-AR te tonen. Maar de karakters zweven boven de grond etc etc. met Apple´s AR kit kun je echt om 3D objecten heenlopen en staan ze ook op de grond. Ik heb een demo gemaakt die een vliegtuigje toont in AR: https://www.youtube.com/watch?v=nMd0dIAEJuc
Dit soort effecten heeft pokemon go niet.

Overigens lieten ze op de WWDC een korte demo zien van pokemon go die gebruik maakte van Apple´s AR kit. Dan staan de pokemons wel op de grond en kun je er omheenlopen.
In de laatste Keynote op WWDC heeft Apple laten zien met iOS 11 in te willen zetten op AR. Hier kan je de fragmenten terugkijken mocht je interesse hebben.
Daarnaast hebben ze een heel framework gelanceerd (ARKit: https://developer.apple.com/arkit/ )

Hiermee zou het voor Developers nog makkelijker moeten worden om AR in apps te verwerken. Je kunt daarin o.a. Ook gebruik maken van de Unity en Unreal engines.
Verwar AR (augmented) niet met VR (virtual) ;)

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 20 juni 2017 09:59]

Het verwonderd me dat we er zo lang op moesten wachten.
Je zou toch denken dat ze bij een multinational toch een paar techneuten in dienst hebben, die meteen zoiets zouden aanraden aan het management.
Het bestaat dan ook al lang.
Waarom zou een bedrijf als IKEA heeft veel core AR technologie gaan ontwikkelen? Ze ontwerpen en verkopen meubels. En met een paar techneuten maak je niet een gelikte AR oplossing. Ja, de varianten die ze tot nu toe hebben, en de dingen die Flexa en Histor maken, maar die zijn zo goed als onbruikbaar.
Ikea meubels komen qua kwaliteit niet in de buurt van Apple producten...
Hoezo, dat is toch ook 1x in elkaar steken en best nooit meer demonteren :+
Gaap. Heb je wel eens een recent IKEA meubel bekeken? M.n. de iets duurdere spullen.
De duurdere spullen zijn inderdaad prima, helaas is de kwaliteit van het budgetmateriaal echt omlaag gegaan. Zal wel moeten om het zo goedkoop aan te bieden, maar ik vind het wel jammer dat je niet de optie hebt om een bepaald ontwerp in een betere kwaliteit te kopen. Bijvoorbeeld het bureau waar ik nu op werk. Blad kost 30 euro, zitten bij mij thuis butsen in en ik kan zo een nieuwe kopen, maar ik zou het wel fijn vinden als ik voor 150 euro ofzo een zelfde blad kan kopen van echt onbehandeld hout dat ik zelf kan afwerken. Maarja, ikea draait vooral op koopjes en de duurdere spullen worden dan ook bekeken en gekocht, zonder budget materiaal is het er niet zo druk als het er nu is.

Maar naar de ikea gaan vond ik 10 tot 20 jaar terug een fijnere bezigheid dan nu, nu ben ik vooral voorzichtig met wat ik koop omdat er toch geregeld hier wat kapot gaat met kinderen in huis.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch Samsung Galaxy S8+ LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*