Hoezo geen schade? Het lijkt mij vrij logisch dat als niemand meer betaald voor iets dan het dan ook niets oplevert.
Het is
niet zo zwart-wit als dat jij schetst. "Als niemand meer betaald". Dat is niet de huidige situatie. Tevens is
wat jij schrijft niet waar: als ergens niet voor betaald wordt, dan kan het nog steeds iets opleveren. Kijk naar open-source werken en public domain werk.
Het feit dat er gewoon nog betaald word is omdat het ILLEGAAL is dat je het download zonder te betalen.
Dus mensen betalen alleen maar voor content als het illegaal is om het te downloaden? Jarenlange stijgende cijfers voor de entertainmentindustrie toen het legaal was in Nederland om te downloaden laten het tegenovergestelde zien.
Het argument van er zijn nog zat mensen die wel betalen dus ik hoef dat niet raakt natuurlijk nog kant of wal.
Wie maakt dit argument?
Maar inderdaad zoals de ander reageerde als het je geweten maar sust.
In een discussie als deze
heeft het geen nut om op de man te spelen.
Iets algemener:
Het is eigenlijk gek dat men in de entertainmentindustrie als klant slechter wordt behandeld dan als piraat. Zeker als je wilt dat de door jou gekochte content nooit wordt afgepakt en altijd afspeelbaar is op elk apparaat waar je het op wilt afspelen zonder beperkingen aan bijvoorbeeld gebruikte randapparatuur, dan heb je het als klant behoorlijk lastig. Tel er ook nog eens bij op dat sommige content niet op zichzelf te koop is (bijvoorbeeld alleen via een abonnement te zien of gewoon niet verkrijgbaar in de regio), en er zijn nog voldoende redenen te bedenken waarom iemand toch voor piraterij kiest.
Overigens is 'piracy' niet een 'wel of niet' situatie. Sommige mensen downloaden content en als het bevalt dan kopen ze het. Sommige mensen downloaden het omdat ze een kopie willen hebben die zonder beperkingen afspeelt terwijl ze al geld hebben uitgegeven aan de content (disc gekocht, bioscoop bezocht, etc.). Sommige mensen downloaden omdat ze geen keuze hebben. Ja, je kan kiezen om de content niet te zien, maar dat maakt series als Game of Thrones niet zo populair als dat ze zijn. Het helpt in dit geval dus ook contentmakers om meer bewustzijn te creëren voor de content, en daarmee meer betalende klanten.
Dan heb je mensen die het wel kunnen kopen en niet doen (op geen enkele manier, dus ook bijvoorbeeld geen bioscoopbezoek), en daarvan in plaats downloaden. En dan heb je nog mensen die iets downloaden, branden op een disc/op een USB medium zetten en verkopen. En ja, dat laatste is echt het slijk der aarde omdat de content door vrijwilligers is geript en gratis wordt aangeboden, en als je ervoor betaalt dan kan je dat geld beter aan de contentmakers geven.
Is piraterij een probleem? Ik denk dat het meer een (ongewenst) gevolg is van een groter probleem: dat de consument in de 21e eeuw leeft en nog steeds niet content kan consumeren op een manier die bij de 21e eeuw past. Kijk naar Steam: pirated spellen bestaan nog steeds, maar tegelijkertijd zijn er ook gamers die klagen over de grote hoeveelheden spellen in hun bibliotheek waar ze niet aan toekomen om te spelen. Overconsumptie, de natte droom van contentmakers! Waarom lukt dit met computerspellen wel en met video en geluid niet?
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 maart 2017 13:08]