Sigma kondigt lichtsterke 14mm-ultragroothoek en 135mm-telelens aan

Sigma heeft vier nieuwe objectieven voor spiegelreflexcamera's aangekondigd, waaronder de meest lichtsterke 14mm-groothoeklens tot nu toe, met een diafragma van f/1.8. Verder komen er een 135mm f/1.8, een 24-70mm f/2.8 met beeldstabilisatie en een 100-400mm-telezoom.

De 14mm f/1.8, 135mm f/1.8 en de 24-70mm f/2.8 krijgen een plek in de Art-serie, waarin Sigma zijn beste objectieven schaart. Het 14mm-objectief heeft een voorste lenselement met een diameter van 80mm. Hoewel het een bol lenselement is, gaat het niet om een fisheye-objectief. Vanwege de afmetingen van het lenselement is het niet mogelijk om filters met schroefdraad te gebruiken. De minimale scherpstelafstand is 27cm, gemeten vanaf het sensorvlak, en het diafragma bestaat uit negen lamellen. Het lichtsterke ultragroothoekobjectief weegt 1170 gram, heeft een diameter van 95mm en is 126mm lang.

Het is de eerste 14mm-lens met een diafragma van f/1.8. Vergelijkbare 14mm-objectieven van andere fabrikanten hebben veelal een maximale diafragmaopening van f/2.8. De combinatie van een brede beeldhoek en grote diafragmaopening is vooral populair bij astrofotografie. Sigma bracht eerder een 20mm f/1.4 uit. Dat objectief heeft een minder grote beeldhoek, maar is nog lichtsterker.

Sigma presenteert ook een 135mm f/1.8-objectief. Deze lichtsterke telelens weegt 1130 gram, is 115mm lang en heeft een diameter van 91mm. De filterschroefdraad is 82mm en de behuizing is afgedicht tegen stof en vocht. Scherpstellen kan vanaf 88cm en het diafragma heeft eveneens negen lamellen. Het derde nieuwe objectief in de Art-serie is de 24-70mm f/2.8 met OS-beeldstabilisatie. Het gewicht van de zoomlens, die een diameter van 88mm en een lengte van 108mm heeft, is nog niet bekendgemaakt. De behuizing schuift uit tijdens het zoomen. De filterdraad heeft een diameter van 82mm.

Sigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm ArtSigma 14mm, 135mm en 24-70mm Art

Tot slot maakt Sigma de komst van de 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM bekend. Deze telezoom krijgt een plek in de Contemporary-serie, die onder de Art-serie is gepositioneerd. De zoomlens heeft een push-pullmechanisme, maar er kan ook in- en uitgezoomd worden door de behuizing te roteren. Ingeschoven is de zoomlens 182mm lang, de diameter is 86mm en er is een filterdraad van 67mm aanwezig. Het objectief heeft OS-beeldstabilisatie en weegt 1160 gram.

Sigma 100-400mm DG OS HSM ContemporarySigma 100-400mm DG OS HSM ContemporarySigma 100-400mm DG OS HSM Contemporary

De vier autofocusobjectieven zijn geschikt voor camera's met een fullframesensor. Sigma gaat ze uitbrengen met Canon EF-, Nikon F- en Sigma SA-lensvattingen. Wanneer ze op de markt komen en wat de adviesprijzen worden, is nog niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-02-2017 • 16:58

34

Lees meer

Reacties (34)

34
34
22
4
0
2
Wijzig sortering
Toch jammer dat ook deze Sigma lenzen niet voor de Sony E-mount beschikbaar komen. Je kan natuurlijk een adapter voor Canon EF-mount gebruiken, maar native glass is altijd beter.
In dit geval is een adapter niets slechter dan "native". Dit zijn lenzen ontworpen voor een dslr (registerafstand van zo'n 44-46mm), dus als er een E-mount versie van gemaakt zou worden, zou dat gewoon de bestaande lens zijn met ingebouwde adapter. Dit is wat Samyang ook doet.
Dat is volgens mij niet waar, aangezien het geen domme adapters zijn en de AF vertaald moet worden van het systeem van Sony naar Canon (je gaat geen Sigma mount kopen i.v.m. waardevastheid).

Daarnaast betaal je ook gewoon meer geld voor iets wat native had gekund.
Ik gok dat Sigma prima zijn eigen Canon-AF taal begrijpt en die dus ook makkelijk kan omzetten. Het punt zit hem dan eerder in de vertaling van Canon/Sigma naar Sony en dat is niet anders dan met een native mount. Ik heb een paar Art lenzen op een A7RII met mc11 adapter getest en dat gaat eigenlijk best wel goed. Maar een echte native lens gaat het sowieso niet evenaren. Maar dat zit hem ook niet echt in die adapter.
Goed punt, helaas jammer dat er geen lichtsterke 135mm met AF is. De 100MM STF is leuk voor de bokeh, maar toch een ander brandpunt en als het donker is wordt het wat lastiger.
Wie weet komt er wel Batis 135mm. En anders de A-mount Zeiss 135/1.8 met een Sony adapter ertussen ;)
De MTF-grafieken staan hier (met alle specs op een rijtje): http://nikonrumors.com/20...mm-f5-6-3-dg-hsm-os.aspx/
De 24-70 valt me tegen qua scherpte. Tot halverwege de hoek is de scherpte goed, daarna stort ie in. Vooral ook de astigmatisme valt me negatief op.
De 14/1.8 is opvallend goed als ik naar de mtf kijk (wijd open). Als de coma ook laag is, wordt dit een killer astrolens (melkweg, noorderlicht).
De 135/1.8 heeft ook een zeer strakke mtf. Ook de 100-400 ziet er voor zo'n "budgetvriendelijke" lens best ok uit.
De MTF van de tamron 24-70 (de enige directe concurrent inderdaad) lijk een stuk stabieler te zijn verder uit het centrum.
http://www.tamron-usa.com/A007special/lineup/a007/mtf/index.html
Zo te zien op 70mm en ook minder astigmatisme. Tamron is geen concurrent qua focussnelheid, dus als dat een punt is, dan is de Sigma daarin beter.
Ik ga op de eerste real world beelden wachten eer ik een beslissing neem :)
Misschien een stomme vraag maar op welke cameras gaat de sigma sa fitting? Het is voor het eerst dat ik dit tegenkom.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:50]

Op alle Sigma camera's met wisselbare lens ;) SD1, SD14, SD Quattro en SD Quattro H. Maar stel je daar niet te veel bij voor. Qua detail zijn dat super camera's, maar daar heb je ook alles mee gezegd. Sigma gebruikt Foveon sensoren voor in hun camera's en 4 aan elkaar gekoppeld gebruiken zij voor hun lenzentests. Hun MTF grafieken zijn eigenlijk meting op basis van deze sensoren, dus niet zoals bij Canon, Nikon, Tamron, Tokina op basis van berekeningen. Zeiss en Leica gebruiken een optische bank om metingen (op oneindig) aan hun lenzen te doen.
Ja had me net ingelezen, wist helemaal niet dat die cameras maken. Is die foveon sensor techniek nog een beetje relevant of is dat inmiddels allang weer ingehaald door de anderen? Ik heb wat sample fotos bekeken maar echt geweldig vind ik ze niet..

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 21:50]

De Foveon sensoren zijn redelijk uniek. Je hebt namelijk 3 lagen op elkaar (rood, groen, blauw) waardoor je geen kleuren hoeft te interpoleren zoals met een Bayer of X-trans sensor. Hierdoor heb je grofweg 2x zoveel detail per pixel. Dus een 14MP Foveon sensor (zoals ze bij Sigma hebben), heeft hetzelfde detail als een 28MP Bayer sensor (zoals de rest gebruikt). Maar er zitten grote nadelen aan. Onder andere ruis bij hogere iso's dan iso200... En de accuduur is om te huilen.
Ze zijn ook niet fullframe beschikbaar las ik..

Ik vraag me af of er ooit sensoren komen die echt de kleinste details weten vast te leggen. Ik heb zelf een Sony a7 ii fullframe en ondanks dat ik echt niets te klagen heb en het een super camera is zie ik toch ook hier dat de sensor gewoon te kort schiet wanneer het gaat om kleine details, voornamelijk in de verte.
Dat ligt meer aan je lenzen en je scherpstelling. En als het echt ver weg is, kan het ook nog liggen aan de atmosferische verstoringen.
Met goede lenzen komt je sensor tot leven.
Ik zag dat de Quattro H ook uitkomt met z'n 40-50 (om en nabij) mp. Mijn eerste zoektocht bracht mij op weinig doortastende informatie waardoor ik nog niet echt een goed beeld heb gekregen van deze camera's.
Heb je zelf ervaring met deze camera's? Mijn idee zou zijn voor landschap en portret fotografie een mooie camera in de wacht te slepen. Is de ISO echt zo dramatisch?

De prijs is namelijk niet slecht.
Die 51MP is dus al omgerekend naar wat een Bayersensor zou moeten hebben om hetzelfde detail te leveren.
Ik heb zelf al eens redelijk uitgebreid met de gewone Quattro gespeeld (en ook weleens eerder met de DP2 M (compactcamera met aps-c sensor). Focussnelheid is dramatisch, foto's wegschrijven is dramatisch, accuduur is zo'n 60 foto's op 1 acculading en de ruis op iso400 is ongeveer gelijk aan die van een normale aps-c camera op iso3200. Detailering is erg goed voor het aantal daadwerkelijke megapixels wat je hebt. Voor landschappen is het erg mooi, maar het dynamisch bereik is geloof ik ook niet echt geweldig.
Is het eigenlijk mogelijk om de 14/1.8 lens op mijn Samsung NX500 te zetten? Ben namelijk erg geïnteresseerd in astrofotografie, dit wil niet echt mooi uitpakken met de kitlens.
Is de Canon mount gelijk aan Sigma? Mijn excuses voor de vragen, ik heb nog niet zo héél veel verstand van mounts etc.
Sigma sa is een k mount lens welke met de camera spreekt via het Canon protocol
Sigma gaat ze uitbrengen met Canon EF-, Nikon F- en Sigma SA-lensvattingen. Wanneer ze op de markt komen en wat de adviesprijzen worden, is nog niet bekendgemaakt.
Er zullen vast ook wel adapters zijn voor de andere mounts, maar ik weet dat een Canon EF-mount vaak het populairst is vanwege de hoeveelheid goede lenzen die te koop zijn voor een relatief zacht prijsje.
Oops! over het hoofd gezien haha :)

Bedankt, ik ga deze lens hoogstwaarschijnlijk aanschaffen met de mount, mocht deze niet te duur worden...
Sigma mount is redelijk zelfde als Canonmount, ook qua aansturing. Je kunt zelfs Sigma dslr's (ja, die zijn er) ombouwen zodat er direct Canonlenzen op passen. Maar dit is verder allemaal niet boeiend, want je koopt gewoon de Canonmount versie van de Sigma 14mm f/1.8 en die adapter waar SomerenV naar linkte en klaar.
Top! Ga ik dan zeker doen, hopelijk deze zomer nog mooie plaatjes schieten ermee!
Die 14mm zou ideaal zijn voor astrofotografie en events. Ik gebruik nu de Samyang 2.8, maar die heeft behoorlijk wat vertekening voor een non-fisheye en meer licht is altijd beter bij die situaties! En een 24-70 2.8 met stabilisatie? Ik ben fan!
Nikon en Tamron hadden ook al een 24-70 met stabilisatie ;)
Sigma is de laatste tijd goed bezig. Vooral de Art serie scoort soms beter dan Nikkor of Canon lenzen. Alleen de snelheid van AF houd me tegen om een overstap te maken maken van Nikkor naar Sigma.
Maar je geen zorgen over de snelheid van de AF. Die is dik in orde. Wel is het verstandig om je exemplaar te controleren op focusconsistentie, al zijn mijn ervaringen daarmee wel goed.
Ben erg benieuwd naar de prijs van de 24-70, lijkt me een goede allround lens.
Sigma SA fitting gaat op Sigma camera's ;-)
Mmmm de 135 misschien :)
Altijd leuk dat de gevestigde orde (zoals Zeiss in dit geval) wakker geschud wordt. ;)

Heel 'toevallig', worden vrijwel direct na de aankondiging van de nieuwe Sigma objectieven, de prijzen van de Zeiss 15mm, 18mm and 135mm ZF.2 full frame DSLR objectieven Nikon F, fors verlaagd!

bron: http://nikonrumors.com/20...sigmas-announcement.aspx/

Bij Zeiss zijn ze zeker bang dat de DXO testgegevens ook voor deze Sigma's wel eens positiever konden uitvallen dan van hun eigen glaswerk. En dan zul je wat moeten doen aan de prijs/prestatieverhouding. Wel jammer dat DXO niet echt kijkt naar mechanische degelijkheid en lange termijn prestaties. Want een volledig mechanisch Zeiss kunstwerk gaat tientallen jaren mee...of een Sigma objectief ook zo lang meegaat?
Je zult maar net zo heel duur Zeiss objectief gekocht hebben en de prijs wordt ineens fors verlaagd. Da's balen. :'(

Heb zelf een aantal MF (prime en zoom) Nikkor objectieven van 20-30 jaar oud. En die zijn gewoon ontzettend degelijk en werken op de allernieuwste high-res DSLRs nog steeds prima. Maar met AF-S objectieven heb ik al de nodige problemen gehad, de afgelopen jaren. Dan maar liever een fors goedkoper Tamron zoomobjectief (zoals de 24-70mm VC USD) met 5 jaar garantie. En die is optisch zeker net zo goed als de veel duurdere Nikkor.

BTW: ik had ooit de eerste versie van de Nikkor 24-70mm AF (non-VR) en die heb ik een aantal jaren geleden omgeruild voor de Tamron 24-70mm VC USD en daar nooit spijt van gehad. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.