Sigma introduceert 20mm f/1.4-objectief voor fullframe-camera's

Sigma presenteert een 20mm-groothoekobjectief met diafragma van f/1.4, dat geschikt is voor fullframe-dslr's. Niet eerder maakte een fabrikant een 20mm-objectief met diafragma van f/1.4. De groothoek komt in november op de markt en gaat 949 euro kosten.

Nadat eerder deze week een foto en specificaties verschenen, heeft Sigma Japan de 20mm f/1.4 DG HSM Art nu officieel geïntroduceerd. Het groothoekobjectief is onderdeel van de Art-serie, waar eerder al een 24mm, 35mm en 50mm f/1.4 in verschenen.

Het objectief is 129,8mm lang, heeft een maximale diameter van 90,7mm en weegt 950 gram. De optische constructie bestaande uit vijftien elementen in elf groepen. Negen elementen zijn van speciaal glas gemaakt, wat moet zorgen voor goede beeldkwaliteit met zo min mogelijk vervormingen. Het diafragma is instelbaar van f/1.4 tot f/16 en heeft negen lamellen. De minimale scherpstelafstand is 27,6cm.

Hoewel veel fabrikanten een 24mm f/1.4 in het assortiment hebben, werd er nooit eerder een 20mm f/1.4 uitgebracht. Voorheen was f/1.8 het grootste diafragma bij dit brandpunt. Sigma introduceerde zelf in het jaar 2001 het eerste 20mm f/1.8-objectief. Sinds oktober 2014 heeft ook Nikon zo'n groothoekobjectief in het assortiment. Sigma zegt een groot dubbelzijdig asferisch lenselement met diameter van 59mm te gebruiken, om de 20mm f/1.4-groothoek mogelijk te maken.

Sigma gaat het objectief uitbrengen met Canon EF- en Nikon F-vatting. Er verschijnt ook een variant voor de Sigma-spiegelreflexcamera's. De Nederlandse importeur Sigma Benelux laat weten dat het objectief een adviesprijs van 949 euro krijgt en vanaf november leverbaar is.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-10-2015 • 16:39

19 Linkedin

Reacties (19)

19
19
19
4
1
0
Wijzig sortering
Op de global-Sigma-site kun je onder andere de MTF grafiekjes bekijken.
http://www.sigma-global.c...art/a_20_14/features.html

Hoe hoger de lijnen in het spectrum zitten, en hoe horizontaler die lijnen, hoe beter. Een simpele uitleg
rood = contrast, groen = scherpte. Horizontale as '0' = lens centrum, '20'= hoek van de lens

Op f/1.4 is het verloop naar de hoek er al wel vrij snel, en behoorlijk, vanaf 10mm ongeveer. Als je'm iets afstopt naar 1.8 zullen de lijntjes wellich hoger liggen, maar ja... daar koop je nou net niet 1.4 voor lijkt me.

Wat ze wel keurig op orde hebben is de vervorming. En dat is op 20mm een behoorlijke klus. Dat is waarschijnlijk ook de hoofdreden van het bolle front element waardoor er geen filters op geschroefd kunnen worden.

Ben benieuwd naar de real-life beelden die het oplevert.
Normaal zou ik het met je eens zijn, maar dit is de enigste F1.4 op deze brandpunts afstand.

De Nikon 20mm F1.8 is bijna even duur maar wel erg goed
http://www.dxomark.com/Le...-D810---Measurements__963

Canon heeft alleen een 20mm F2.8
en die wordt pas goed in de hoeken bij F5.6
http://www.photozone.de/c.../775-canon20f28ff?start=1

Dus voor Nikon is het van ja het zal wel.
Voor Canon gebruikers daarentegen een zeer goed alternatief.
Wat ik zelf erg jammer vind is het ontbreken van een filterdraad, het element is bol en steekt uit.
Andere 20mm lenzen hebben wel gewoon een filterdraad .De nikon 20mm f1.8 heeft een filter van 77 mm, en de Zeiss 21mm f2.8 heeft er eentje van 82mm.Nu is 82mm wel vrij groot, en dus duur, maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid.

En juist op groothoeklenzen komen filters het best tot hun recht. ND filters worden veel gebruikt bij landschapsfoto's, en beekjes/watervallen.

De enige oplossing zou zijn om een adapter te maken om vierkante 100/150mm filters te kunnnen monteren, zoals de Lee 150 serie (http://www.leefilters.com/index.php/camera/system-sw150)
Het usp van deze Sigma is dan ook duidelijk het diafragma van f/1.4. Het feit dat zo'n objectief nooit eerder is gemaakt geeft wel aan dat dit best een uitdaging is. Fotografeer je landschappen, op f/8 met filters, dan ben je beter af met een compacte 20mm 2.8, of groothoekzoom, waar gewoon filters op passen.

De combinatie van 20mm en f/1.4 zal unieke beelden opleveren: ultragoothoek met een kleine scherptediepte, zelfs als je niet heel dicht op het onderwerp zit. Met dit objectief kun je letterlijk foto's maken met een karakter dat voorheen onmogelijk was. Interessant voor journalistiek/reportage bij weinig licht. Of denk aan de film Birdman, waarin de Zeiss Master Prime 12mm T1.3 veel gebruikt is (s35, dus aps-c). Die film is geprezen om zijn unieke cinematografie.

Een filterdraad maken op dit objectief was vast mogelijk geweest door een enorme diameter te gebruiken, maar daar zit waarschijnlijk niemand op te wachten. Waarschijnlijk komen er wel alternatieve filterhouders van bijvoorbeeld Lee.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 16 oktober 2015 19:17]

Je doet nu wel een beetje alsof die f1.4 "Baanbrekend" is, terwijl er ook gewoon een Nikon 20mm f1.8 is. Het verschil tussen f1.4 en f1.8 is slechts 2/3 F-stop , dat kan je ook wel oplossen door de iso iets hoger te zetten.

Die 12mm T1.3 maakt een Full frame equivalent van 18mm f1.8, niets "bijzonders".
Iets wijder en dezelfde lichtsterkte als de Nikon. En daarnaast is het niet geen eerlijke vergelijking.Een Cine lens heeft andere kwaliteiten die deze sigma niet heeft, denk aan het ontbreken van focus breathing, traploze diafragma instelling, en supergoede manuele focus.

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 16 oktober 2015 20:40]

Het verschil is 2/3e F-stops, niet 1/3e (1.4 - 1.6 - 1.8 - 2.0). Bij dit soort grote diafragma's is dat gewoon een groot verschil (het verschil tussen een Canon 50mm 1.2 en 1.4 is ook in alle opzichten enorm, ondanks dat het daar maar om 1/3e stop verschil gaat)

Ik vind persoonlijk 20mm f/1.4 behoorlijk baanbrekend. Waarschijnlijk kunnen andere fabrikanten het ook wel (vrijwel alles is mogelijk als je er maar genoeg glas en geld tegenaan gooit), maar je kunt niet ontkennen dat dit een uniek objectief is.

Natuurlijk heeft een Cine-objectief andere kwaliteiten en is deze Sigma omwille van zijn diafragma niet meteen direct vergelijkbaar. Ik noemde de film met name om een toepassing voor een dergelijke eigenschap (zeer lichtsterke groothoek) te laten zien.

Overigens had Sigma in 2001 al een 20mm f/1.8, zoals in het artikel staat ;)
Het verschil is 2/3e F-stops, niet 1/3e (1.4 - 1.6 - 1.8 - 2.0).
dan zal mijn berekening wel fout zijn.
Bij dit soort grote diafragma's is dat gewoon een groot verschil (het verschil tussen een Canon 50mm 1.2 en 1.4 is ook in alle opzichten enorm, ondanks dat het daar maar om 1/3e stop verschil gaat)
Nee, dat geloof ik gewoon niet. f1.2 vs f1.4 is uiterst klein. Als ik de voorbeelden op https://fstoppers.com/gea...0-lens-and-1600-lens-8588 bekijk kan ik amper verschil zien, en dat is met een 50mm lens, ruim 2x zo lang (en dus ook een groter verschil)
Ik vind persoonlijk 20mm f/1.4 behoorlijk baanbrekend. Waarschijnlijk kunnen andere fabrikanten het ook wel (vrijwel alles is mogelijk als je er maar genoeg glas en geld tegenaan gooit), maar je kunt niet ontkennen dat dit een uniek objectief is.
Er is ook een Leica 21mm Summilux-M f/1.4 ASPH ;)
Overigens had Sigma in 2001 al een 20mm f/1.8, zoals in het artikel staat ;)
maar die staat dan ook niet echt bekend om goede beeldkwaliteit, t is eerder slechte lens met drukke bokeh.

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 16 oktober 2015 20:41]

Met verschil bedoel ik overigens prijs/formaat. Tussen het maken van een 50mm f/1.2 en f/1.4 zit een enorm verschil. Het verschil in resultaat en beeldkwaliteit is inderdaad niet zo groot. Maar bij dit soort diafragma's kost iedere kleinere verbetering heel veel glas/geld/moeite. Net als dat het enorm veel extra PK's kost om een auto 330km/h te laten rijden ipv 300km/h bijvoorbeeld.

Het verschil tussen 20mm f/1.8 en f/1.4 zal ook niet enorm zijn. Voor dat kleine beetje extra sleep je een hoop gewicht mee, maar dat geldt altijd net zo goed voor 28mm/50mm/85mm-objectieven in f/1.4- vs f/1.8-uitvoering.

Die Leica 21mm f/1.4 was mij even ontschoten, daar heb je een goed punt :) Al is dat wel een andere categorie, gezien die niet op dslr's past.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 16 oktober 2015 20:58]

Ben ik met je eens dat het behoorlijk jammer is, al denk ik dat het de enige manier voor Sigma was om het op deze prijs te houden. Ergens zal een compromis gesloten moeten worden. Anders eindig je met een Zeiss clone van enkele duizende euro's.
Lage prijs, ik zou em toch duurder verwachten....tot ik las van die 90,7mm diameter. Ja, meer glas oppervlak betekent dat het goedkoper kan qua precisie. Zo te zien kan er geen filter in, maar behalve Pola (soms interessant, niet voor luchten iig) ND en graduated is dat niet echt een probleem lijkt me.
Zo te zien kan er geen filter in, maar behalve Pola (soms interessant, niet voor luchten iig) ND en graduated is dat niet echt een probleem lijkt me.
Maar dat zijn nu net 95% van de filters die gebruikt worden (even UV filters buiten beschouwing gehouden). Voor landschapfotografie toch wel een gemis. Kleurenfilters, IR filters zie je toch niet echt meer.

In ieder geval zonder meer een mooie prestatie van Sigma. Voor mijzelf zie ik nog niet echt een specifiek doeleinde voor dit objectief; landschapsfotografie heb ik in ieder geval nooit f/1.4 nodig; straatfotografie is het me te groot voor. Maar hoogstwaarschijnlijk zijn er genoeg mensen die hier wel een use-case voor hebben ;).
Die IR-filters zou ik niet helemaal uit willen sluiten :) daarmee ben ik nou net begonnen :).
Maar op zich heb je gelijk, voor landschappen kunnen filters best fijn zijn, al moet ik bekennen dat je in de nabewerking met raw-files ook een behoorlijk eind komt.

Verder een leuk objectief, maar voorlopig nog een beetje boven mijn budget... Maar de prijs is volgens mij dan wel weer prima te verantwoorden door de bijzondere eigenschappen van dit objectief.
Er is zojuist een 28mm 1.4 Zeiss Otus uitgekomen van 1.3 kg - de prijs zal boven de 4000€ liggen.
Dit laat zien wat voor moeite en geld het kost de hoeken goed te krijgen bij dat diafragma.
De 24mm 1.4 Sigma Art is een heel goede lens; ik ben echt benieuwd naar de kwaliteit van deze 20mm en dan vooral in de hoeken. Het centrum zal wel in orde zijn. Ik vind het zeer gedurfd van Sigma om deze lens in de Art line uit te brengen. Alsie niet goed is staat hun nieuwe alom geprezen Art-reputatie op het spel. Dat zou zonde zijn.
Die MTF schaal is inderdaad niet echt indrukwekkend.
Maar dat is dan ook wel op F1.4

Vraag is wat doet deze lens in vergelijking met andere lenzen op vergelijkbare F waardes. En uiteraard hoe doen highlights het in de hoeken wat cruciaal is voor Astro.
Lijkt me een geweldige lens voor astrofotografie! Nu nog een FE-mount voor de A7-reeks van Sony :)
Ik denk niet dat het een super goede astrofotografie lens gaat worden, 20mm en f1.4 zijn mooie parameters, maar de de MTF grafiek zier er niet al te best uit in de hoeken.
(http://www.optyczne.pl/upload2/146733_D_MTF20.jpg)
De gestippelde lijn wijkt veel af van de ander, wat een teken is van agmatisme.
sterren zullen dus waarschijnlijk niet mooi rond zijn, maar erg vervormd.

En een FE variant?, die zal er niet komen.Net als alle andere lenzen in de ART* serie, zijn ze alleen beschikbaar met DSLR mounts, dus Canon, Nikon en soms ook Sony A.

Maar met de a7 kan je natuurlijk gewoon een adapter gebruiken, kies je voor canon, dan heb je ook nog eens autofocus en diafragma controle. Met een nikon adapter, mis je autofocus en exif, en zul je het diafragma met de hand moeten bedienen.

*=DN ART is juist weer alleen voor ilc's

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 16 oktober 2015 17:01]

Blij te lezen dat het gerucht waar blijkt te zijn. Awesome lens op papier, nu natuurlijk wachten op de real life foto's en testjes.
Misschien wel leuk om te vermelden dat hier in Japan ook een optionele andere lenscap te koop zal zijn voor deze lens, geen idee of deze ook naar EUrope gaat.

Dit is een metalen lens cap, met Sigma erin gegraveerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee