AMD blijft socket AM4 tot 2020 gebruiken

AMD heeft op de CES bekendgemaakt dat het bedrijf tot en met 2020 ondersteuning blijft bieden voor Socket AM4. Volgens het bedrijf zullen moederborden die dit jaar worden aangeschaft ook werken met toekomstige processors door middel van een biosupdate.

Techniekpresentator Linus Sebastian maakt het nieuws bekend in een door AMD gesponsorde video op zijn YouTube-kanaal Linus Tech Tips. Sebastian vertelt dat AMD van plan is om de socket pas te vervangen wanneer pci-e gen. 4 breed geïmplementeerd en ddr5-ram beschikbaar is.

De aankondiging is in lijn met eerdere beleidsvoering van het bedrijf. De voorganger van AM4, AM3+, is in 2011 op de markt verschenen bij de introductie van de eerste Bulldozer-processors. De socket, die ook werkte met oudere processors die voor de AM3-socket gemaakt waren, wordt vijf jaar later nog steeds gebruikt.

Intel laat moederbordsockets in de regel twee generaties meegaan. De uitzondering hierop is de socket die op dit moment wordt gebruikt, LGA 1151. Die is in 2015 geïntroduceerd voor gebruik met Skylake-processors en blijft ook werken met de toekomstige Coffee Lake-processors, die de recent uitgebrachte Kaby Lake-processors op desktops moeten opvolgen.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

10-01-2017 • 10:11

81

Reacties (81)

81
77
29
2
0
41
Wijzig sortering
Goed dat ze dit een paar jaar ondersteunen, maar hoeveel mensen upgraden binnen 3 jaar hun processor? De prestatiewinsten zijn echt minimaal in 3 jaar tijd.

Ik heb in mijn hele leven nog nooit meegemaakt dat ik een nieuwe processor na een aantal jaar op hetzelfde moederbord zet. Want elke keer als ik wil upgraden (om de 3 a 4 jaar) is er wel weer een nieuwe socket uit, dus dan vervang ik het moederbord vanzelf ook.
Het leuke is in dit geval wel dat je dit jaar een nieuwe processor kan kopen en dan na 5 of 6 jaar een nieuwere generatie processor in je 'oude' moederbord zet waardoor deze nog langer mee kan gaan. Bij Intel met twee generaties (zeker zoals het nu gaat) zijn de prestatiewinsten minimaal en heeft het weinig zin om het moederbord te behouden bij een upgrade van de processor.

Dus zou je nu bij AMD voor een luxer moederbord kunnen gaan omdat je weet dat je er langer mee kan doen. Zoals je zelf al aangeeft, als je nu een upgrade uitvoert en over 3 tot 4 jaar weer dan hoef je op dat moment nog niet het moederbord te vervangen en het geld wat je daarmee bespaart aan iets anders uitgeven, bijvoorbeeld een betere processor (en die 130 euro kan zomaar eens het verschil tussen een quad en octa core zijn).
AMD gaat pas naar socket AM5 als er ook DDR5 en PCI Express 4.0 is.

Tot die tijd komen er neem ik aan enkel nieuwe chipsets, als daar een feature bij zit die je perse wilt kun je altijd upgraden zonder een nieuwe CPU te moeten nemen.
Ik hoop het anders hebben ze straks problemen hun 2e genratie HB2 kaarten in 2018 te promoten op hun eigen platform (welke pci-e gen 4 gaan krijgen)

zie nieuwsartikel bij de buren:
https://nl.hardware.info/...ega-bevestigen-4096-cores

quote:
Interessanter is misschien nog wel de blik op de toekomst die de slides ons verschaffen. Voor de tweede helft van 2017 staat een dual-GPU Vega 10-kaart met vier HBM2-stacks (32 GB VRAM) op de planning, terwijl een jaar later de Vega 20-GPU ten tonele moet verschijnen. Ook deze chip heeft 64 CU's, maar hij wordt gebakken op het kleinere 7nm-productieprocedé en krijgt een 1/2 double-precision ratio, waarmee hij veel geschikter is voor bepaalde wetenschappelijke berekeningen dan Vega 10. Daarbij is deze ratio namelijk maar één staat tot 16. Bij deze generatie wordt bovendien de overstap naar PCI-Express 4.0 gemaakt.
Dan moet ik nog eens zien of PCI-E de limiet vormt... Ik meen me te herinneren dat de overstap van versie 2 naar 3 ook geruisloos ging, aangezien we zelden alle bandbreedte op die bus gebruiken.
Anoniem: 817085 @FreezeXJ10 januari 2017 11:35
de GTX 1080 en de Titan X (P) zijn tot nu toe de enige 2 kaarten die een paar fps verlies hebben op Pci-e 2.0 x16 / Pci-e 3.0 x8 ten opzichte van Pci-e 3.0 x16.
Dus je zou wel 2x zoveel data over de Pci-e poort willen sturen dan de 1080 wil Pci-e 4.0 x16 enig nut hebben.
Alhoewel Pci-e 4.0 x16 ook goed kan zijn voor toekomstige kaarten in crossfire / sli.

Dus we kunnen nog een tijd wachten + met compressie wordt alles alleen maar kleiner verstuurd over de Pci-e poort
Aangezien AMD geen losse bridges (meer) kent zoals bij SLI moet de data ook over de pci-e bus, dat is nu nog geen probleem, maar hoe gaat dit met Vega? Dat kan nog best eens een bottleneck gaan worden bij een of meerdere kaarten in crossfire. Ik dacht ook ergens gelezen te hebben dat crossfire met een 2e kaart op een pci-e slot met minder bandbreedte voor hogere/onregelmatigere frametimes zorgt.
Anoniem: 817085 @spNk10 januari 2017 14:36
sli en crossfire zijn allebij nog zo weinig gebruikt en levert vaak genoeg nog problemen op.

Ligt ook aan je cpu (in combinatie met je mobo)
zoals Skylake, de i7 6700K op een skylake mobo, kan tot 20 pci-e lanes aan. Dus 2x pci-e 3.0 x16 lukt daar niet, en krijg je 2x pci-e 3.0 x8 (en houd je 4 over voor bij een m.2 ssd)

de x99 moederborden met een goede cpu kunnen dan wel weer 40 lanes aan, dus daarvoor is het wel handig, maar ook een stuk duurder.

fps problemen zal sli/crossfire altijd geven zolang games en software er niet voor gemaakt it.
Als straks pci-e gen 4 gebruikt kan worden ipv het platform afhankelijke NVLink (of de AMD tegenhanger waar ik de naam niet van ken) dan zal de bandbreedte best goed tot zijn recht kunnen komen.
Natuurlijk is dit alleen voor de niche die 2 kaarten gebruikt, maar het geeft genoeg aan.
Zeker als je straks met DX12 of Vulkan applicaties zowel de beperkte igp kan combineren met de high-end kaart, of als je een nieuwe kaart koopt, je oude niet direct weg hoeft te doen maar als extra'tje kan gebruiken.
Anoniem: 668692 @JBVisual10 januari 2017 11:56
PCI-E is meestal backwardscompatible.
Ook nu is 2.0 16x nog genoeg voor de meeste kaarten, daarom is 8x ook 3.0 ook voldoende voor SLI/Crossfire opstellingen.

Zelfs als AMD PCI-E 4.0 kaarten uitbrengt in 2018, zal PCI-E 3.0 nog wel voldoen tot 2020. Echter kunnen ze dan via de GPU afdeling al wel kijken hoe in praktijk PCI-E gebruikt wordt bij de concurent en nog last minute aanpassingen doen in de chipset voor het in 2020 te releasen platform.

Persoonlijk vindt ik het een hele slimme zet, wel kaarten uitrusten met een nieuwe pci-e standaard, ondanks dat dat niet nodig is en even de kat uit de boom kijken met je eigen chipset tot pci-e 4.0 volwassen is.
Ik denk persoonlijk dat PCIe 4 veel meer van belang zal zijn voor HPC en dergelijke dan voor gaming.
Welke HPC toepassingen op workstation gebied (het hoofd doelgroep van AMD met AM4 naast gaming), zijn er die nu 3.0 16x voltrekken?

Juist geen!

AM4 is niet echt focussed op de server markt en ook niet op supercomputer markt. Wat je in je workstation steekt zijn voornamelijk pcie SSD's, RAID-cards en GPU. alle 3 trekken 8x 3.0 net of net-niet vol.

Waarom zou je dan binnen 4 jaar ineens een ver-viervoudiging van bandwith use verwachten?

Sorry, maar ik snap met recht niet welke toepassingen jij bedoeld. "HPC en dergelijke", is dermate vaag dat ik ook niet denk dat jij daadwerkelijk een idee hebt waar je naar verwijst.
Ik ging er om eerlijk te zijn van uit dat die 16-120 GPU systemen die AMD met Inventec hebben aangekondigd van die extra bandbreedte gebruik zouden kunnen maken.

Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet erg in thuis ben hoor. Maar omdat dat soort systemen aangekondigd werden, en één of twee weken later zie ik wat over nieuwe PCIe 4 ondersteuning langskomen, dan denk ik: 'dat zal wel voor multi-gpu opstellingen zijn'...
Het is even belangrijk om een onderscheid te maken tussen het 4 jaren plan betreffende AM4 (als platform) en overige ranges.

Ik ga er vanuit dat AMD's super computing platform andere chipsets gebruikt dan de AM4 consumer/prosumer/server platforms.
De socket is in elk geval unified; zelfde sockets voor HPC als voor alle andere producten. Echter, voor het AM4 platform bevindt een deel van de chipset zich op chip/CPU, waardoor elke CPU feitelijk een SOC is en de HPC 'SOCs' andere beestjes zullen zijn dan de destkop 'SOCs'. AMD heeft aangegeven de term SOC echter niet te willen gebruiken wegens de associatie die dat oproept met goedkope/mobile systemen (of althans, het werd her en der gesuggereerd dat dat de reden was).

Wat voor verschil dat maakt voor wat er nog wél op het moederbord zit, weet ik niet, maar aangezien de Instinct kaarten (waar het hier om gaat) gewoon PCIe kaarten zijn, leek me dat dit soort systemen veel PCIe bandbreedte nodig hebben, en daar zou PCIe 4 toch uitkomst bieden?

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 22 juli 2024 21:56]

Waarom zo hard in je oordeel/reactie?

Hij legt weliswaar niet uit waarom hij dat denkt, maar je had ook kunnen vragen om nadere uitleg...

(Ik heb ook geen flauw idee en heb eerst moeten kijken op:
http://www.hpctoday.com/v...-in-a-data-growing-world/
en
https://www.hpcwire.com/2...nce_cluster_interconnect/)
Ow...okee...(blijft lastig non-verbale comm in te schatten) |:(
Maargoed, met jouw bronnen erbij: Dit is dus met nadruk NIET het kerndoel van AM4, dus ik zie geen probleem.
AM4 is een "socket"...kerndoel van een socket is om de cpu-chipset verbinding te faciliteren. Of doel je op het platform waar AM4 op opereert (gaming, computing oid)? Want dan zit je met een aantal SAS-controllers al redelijk op de max. Als een nieuwe SAS-kaart onderpresteert op de huidige spec 3.0 zul je toch een nieuw moederbord moeten halen en het is fijn om te weten dat je AM4 processor mee te nemen is, mits rekenkracht niet de bottleneck is. (neem aan van niet...)

Ik heb mijn beslissing naar Sky/Kaby Lake te gaan uitgesteld tot ZEN beschikbaar is. Dat komt onder andere door dit bericht over AM4 support...Ik zit nu nog met AM3 (FX-8350) en S775/771 (E8500, X3363 en E5450) op spec 2.0, en geef mijn geld nu nog niet uit aan een Intel op S1051.

Op dit moment zijn mijn schijven (48!) verdeeld over 2 systemen en verschillende controllers, en ik val volgens de presentatie en jouw definitie misschien niet onder het kerndoel van AM4, maar ik word nu anders wel getriggert om eerder een switch naar AMD te maken...Marketing van AMD heeft goed gewerkt. _/-\o_

Geen probleem (nog steeds niet), maar wel een voorbeeld van een non-gaming toepassing buiten HPC...

(edit: aangevuld)

[Reactie gewijzigd door ProjWorld op 22 juli 2024 21:56]

Ach kan gebeuren ;)

Ik praat inderdaad over het hoofd platform van AM4 en ZEN, Denk dat we beide wel snappen dat ik met AM4 het platform bedoel, heb nog nooit een PCI-E slot op een cpu-socket zien zitten :P

SAS controllers is wel een ding, maar denk dat je met 48 schijven (awesome setup trouwens!), toch echt wel een beetje in een niche valt wat moederborden en chipsets betreft.... Cant blame AMD dat ze 2 jaartjes de kat uit de boom willen kijken voor ze instappen op PCI-E 4.0, maarja blamen deed je ook niet echt...

anyhow, heb zelf een tijd x99 gedraaid met 5960x... Maar uiteindelijk maar omlaag gestapt naar 6600k, de kosten van x99 waren (in totaal) gewoon te duur om de wife-acceptance test te doorstaan...

Met AMD, ben ik ook wel erg geinteresseerd geraakt, als ze daadwerkelijk de CPU's tussen de 500 en 800 uit kunnen brengen, is dat tzt nog net binnen mijn "niet duurder dan dat" grens :)

Het is inderdaad wel een HPC toepassing, maar ook niet echt waar ZEN zich op richt... AMD is eerlijk gezegd nooit zo mega foccussed op storage-servers geweest. Bij Opterons was er ook meestal meer een compute focus. Jammer want daar was nog best wel terrein te winnen,
AM4 CPU's hebben tegenwoordig de chipset in de CPU zitten. Het upgraden van je chipset vindt plaats als je de CPU vernieuwd.

Kijk maar es wat foto's van AM4 moederborden, je zult alleen nog maar een south-bridge zien op het plankje, nergens een northbridge / chipset feature met eigen heatsink. Enige wat je wel nog ziet is een VRM.

Theoretisch koop je nu een moederbord, en kan je die minimaal 4 jaar blijven gebruiken, als deze er niet uit knalt of poft ofzo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_AM4
While the processors announced for this socket have been designed as systems on a chip, with the traditional northbridge and southbridge on board the processor, [...]
Volgens mij weet jij niet waar je over praat. De chipset zit op de CPU??

De geheugencontroller, ja, maar dat is bij alle CPU's al geruime tijd het geval
Anoniem: 593209 @Tijger10 januari 2017 12:49
Intel CPUs hebben al tijden een integrated Northbridge. Ervan uitgaande dat er gewoon een i3, i5 of i7 in je PC zit, dan zitten de 16 PCIe x.0 lanes direct tussen je videokaart en je CPU. ;)
Ja, maar da's dus geen chipset.
Anoniem: 593209 @Tijger12 januari 2017 10:54
Vroeger was de Northbridge dé "chipset". Daarna zijn ze de Southbridge "chipset" gaan noemen. Maar, als ik me niet vergis, zit die Southbridge ook geïntegreerd in Summit Ridge.
Intel Chipset zit op het moederbord
H110 z170 b150 etc is allemaal chipset en is niet op de cpu.
Die H110, B150 en Z170 chipsets zijn stiekem Southbridges.
eh overclocking support en intergrated gpu support is geen southbridge intergratie dat staat volledig los daarvan.

het gaat erom of het moederbord bepaalde dingen ondersteund. Het staat totaal los van het feit of er een southbridge of northbridge aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 21:56]

Sterker nog "wanneer pci-e gen. 4 breed geïmplementeerd en ddr5-ram beschikbaar is."

Wat breed geïmplementeerd is, is dan nog de vraag. Maar omdat in ieder geval de PCI-E-lanes van de gpu('s) uit de processor komen, zou het best nog wel eens kunnen zijn dat PCI-E 4.0 al eerder ondersteund gaat worden dan op een nieuwe socket. Kijk maar naar Sandybridge/Ivybridge, daar was het dezelfde socket, maar de 1e ondersteunt alleen PCI-E 2.0 en de andere ook 3.0. Als het aantal pinnen maar overeenkomt, dan kan de logica daarachter wijzigen. Dan zou je dus een bord kunnen krijgen dat PCI-E 4.0 ondersteunt met de juiste processor of dat je misschien een nieuwe bord kunt kopen waar deze ondersteuning standaard al op zit (in combi met juiste processor). Update door middel van een bios-update is natuurlijk het mooiste.

Pas als de onboard PCI-E-aansturing (via de chipset) mainstream 4.0 is, zouden ze dan overgaan. Alhoewel het de vraag is wat er nu nog bij een ingebouwde chipset ligt en wat bij het bord zelf.

DDR5 wordt wat lastiger

[Reactie gewijzigd door White Feather op 22 juli 2024 21:56]

Ik verwacht eigenlijk geen DDR5 meer voor consumenten, mogelijk nog wel voor bepaalde server toepassingen. Dit omdat ze bij VEGA al 32GB HBM2 op een die kunnen stoppen en voor consumenten 16GB nog wel even voldoende zal blijken.

Dat maakt het aannemelijk main memory te integreren in dezelfde package als de CPU. Daarmee zou weer een bottleneck geadresseerd zijn en de CPU prestaties zullen daarvan profiteren. Memory latency is deze dagen toren hoog in vergelijk met de latency van instructies. Daarom is er altijd zoveel aandacht aan on-chip caches, en die van ZEN zijn zelfs zo opgezet dat main memory de last level cache is.

Alles ruikt naar een plan om alles op de chip te integreren zodat de CPUs sneller worden, moederborden goedkoper en de architectuur van de CPU zelf niet eens veel hoeft te worden aangepast.

Voor APUs al helemaal interessant natuurlijk, want die zijn grafisch dan niet meer gelimiteerd door geheugen bandbreedte.
Ik verwacht eigenlijk geen DDR5 meer voor consumenten.
Dat vraag ik me ook af. Gezien Intel's/Micron's aankondigingen over 3D XPoint.
PCI-E kunnen ze ook in een chipset stoppen. Kijk naar Socket 1155 daar zijn ze ook van PCI-e 2.0 naar 3.0 gegaan.
Dat de socket hetzelfde blijft is geen garantie dat je na zoveel jaren een nieuwere chip in het moederbord kan stoppen... sowieso ben je afhankelijk van de producent van het moederbord of deze de bios wel update om de nieuwe cpu te ondersteunen. Maar ook andere zaken kunnen wel eens roet in het eten gooien... zo was het met AM3 dat de cpu's in het begin wat zuiniger waren en toen AMD met de 8-cores kwam deze niet op oude borden gebruikt konden worden omdat ze het wattage niet aan konden.
Het is wel een stuk vriendelijker naar de gebruiker toe. Zoek voor de grap maar eens een moederbord met Intel 1155-socket. Dit is natuurlijk al een wat oudere socket, maar nog steeds geliefd voor de i7-2600 en de 3000-serie. Tegenwoordig zijn deze borden behoorlijk schaars. Iets wat je met de AM3-socket veel minder last van hebt.

[Reactie gewijzigd door Xardas op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 813437 @Xardas10 januari 2017 11:51
Dat komt omdat am3 gewoon traag is. Ik heb 990fx sabertooth gehad. Leuk platform als je firewire nog gebruikt anders gewoon links laten liggen. Een 1155 dual core rent de quad core van AMD zoek
In principe vind ik dat je gelijk hebt. Zeker met de waardeloze ontwikkelingen op prestatiegebied de afgelopen jaren. Wellicht dat Ryzen meer verbeteringen laat zien in de komende jaren. Daarnaast kan je bij Ryzen je cpu vervangen door een apu en andersom (afhankelijk vd chipset, niet vd socket). Dat biedt toch wel wat perspectieven. Bijv. een oude game-pc ontdoen van z'n vga-kaart en er een nieuwe vlotte apu inzetten, compact kastje eromheen en richting opa en oma.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 22 juli 2024 21:56]

Een nieuw MB brengt wel degelijk nieuwe ontwikkelingen met zich mee: mSATA (NVMe), kleinere formaat, USB3.1, SATA6 (op borden van 4 jaar terug zit veeal SATA3), .. Bij Intel levert je het wel degelijk prestatie winst op.

Echter is je MB daarom ook veel minder waard, de nieuwe CPUs passen er niet op, ook al zou het prima voldoen aan de gebruiker.

Klinkt gek, maar zou hier niet eens onderzoek naar moeten worden gedaan? We 'zeiken' met z'n alle over kabels die niet compatibel zijn met elkaar, maar Intel mag wel om de twee jaar een nieuwe socket introduceren.
SATA3 is wel heel oud.

USB 3.1, moet nog wel benut worden, wat nu nog niet echt het geval is (op een aantal usb sticks enzo na)

Natuurlijk is de upgrade van een oud moederbord naar een huidige erg goed, maar ik weet niet welke grote veranderingen die iedereen moet hebben er komen voor pci-e 4.0 of ddr5 uitkomt.

Dat intel elke 2 jaar een nieuwe socket heeft is natuurlijk gewoon voor 't geld, ze kunnen de chips heus wel op een andere socket laten werken, of 1 socket voor meerdere types.
Dat ze zoveel verschillende sockets hebben is natuurlijk gewoon voor t geld.
Wie zegt dat een nieuw MB geen nieuwe ontwikkelingen met zich mee brengt? Hint: niemand.
"Zeker met de waardeloze ontwikkelingen op prestatiegebied de afgelopen jaren.": dat is de zin waar ik op reageerde. ;)

Ik probeer alleen maar aan te geven dat er wel degelijk een prestatie winst is behaald, al zal dit in de praktijk nogal meevallen.
Als eind consument kan je zeiken over kabel isue.
Maar de zelfbouwer is van een andere orde.
Als donkerford gaat bouwen , wil dan ook fast klik de klak kabel boom.
Maar ook al ben je de end consument je bent ook zelf bouwer.

Daarnaast is de OEM markt kwa omzet groter dan retail dus beter fit nieuwe socket voor OEM is dan belangrijker dan die kleinere retailmarkt.

Als platform goed mee schaald.
Kan zijn dat super upgrade platform van AMD in zijn latere periode de CPU op de handrem lopen en gemoderniseerde en beter aansluitende plarform beter presteerd en meer er uit haald.
Helemaal eens, een cpu upgrade gaat vrijwel altijd gepaart met een nieuw moederbord. Al heeft het blijven bij dezelfde socket ook andere voordelen over de loop der jaren.
Dingen zoals enorme keuze, ondersteuning en een goed aanbod goedkope moederborden in de toekomst.
Het is wel leuk voor mensen die eerst een basis processor (pentium equivalent o.i.d.) kopen voor wat ze nodig hebben. Mochten ze na een jaar of twee toch meer power nodig hebben, dan kunnen ze hetzelfde moederbord houden met nieuwe CPU.
Vergeet niet dat het ook andersom kan. Stel je hebt een prima processor die nog een aantal jaar mee kan, maar je wilt graag een nieuw moederbord met nieuwere aansluitingen en features (M.2 sloten, USB 4, 10-gigabit ethernet, 802.11ax wifi, bluetooth 5, etc.) kan je ook alleen je moederbord upgraden omdat je processor nog gewoon in het huidige socket kan.

Een socket is gewoon aan aantal pinnetjes in een bepaalde lay-out. De chipset en de processor bepalen wat een moederbord allemaal kan.
Anoniem: 679062 @bones10 januari 2017 10:49
Wel, mijn NAS draaide op een Sandy of Ivy bridge (kan het me niet goed meer herinneren) en het moederbord was kapot. Vond geen betaalbaar micro atx moederbord meer voor die socket.

Resultaat is dat ik maar een nieuwe moederbord, cpu en geheugen gekocht heb.
Hoewel je zeker een punt hebt, zie ik hier zeker voordelen in. Niet zozeer om de processor te kunnen upgraden, maar wel om een defect moederbord makkelijk te kunnen vervangen. Processors blijven het vaak wel doen, maar moederborden zijn in de regel toch iets kwetsbaarder. Daarnaast zijn ze ook interessant voor upgrades, vanwege nieuwe aansluitingen zoals M2, thunderbolt enzovoort. Daarin zit nog veel ontwikkeling, waardoor het kan lonen om het moederbord te vervangen terwijl je dezelfde processor behoudt.
Ik heb regelmatig mensen over de vloer met computer problemen waarvan ik hoor dat ze de computer al 6 of 7 jaar hebben. Dit is vaker regel dan uitzondering.
Dan ben je qua leeftijd vast niet van de Socket A generatie. Met dat socket kon je behoorlijke prestatie sprongen maken als je er een nieuwere CPU in deed.

[Reactie gewijzigd door Fagussylvatica op 22 juli 2024 21:56]

Ik denk dat je, je er nog over zal verbazen. Marktplaats staat met de introductie van kabylake ook al weer vol met skylake aanbiedingen.

Ik ben met je eens dat het onzinnig is, heb zelf nog een 2600k en denk dit jaar met Ryzen eigenlijk voor het eerst aan een upgrade (mocht die echt goed scoren).
Sommige mensen kopen nu een systeem met een quad core CPU mid range, 8GB RAM, en zetten hun huidige VGA kaart nog even over. En hebben in gedachte om over een jaar een nieuwe VGA kaart te kopen, en over 2 a 3 jaar een flinke CPU upgrade en RAM upgrade te doen om nog even verder te kunnen. Om dan het zelfde truukje weer te kunnen doen naar volgend platform. Dus ja die mensen zijn er wel.

Of mensen die toch van interesse veranderen en van simpel internetten op een low end CPU over stappen en in ene toch video/foto bewerkingen gaan doen en met een relatief kleine CPU upgrade hun huidige PC een boost kunnen geven naar meer. (dat is niet de gemiddelde Branded gebruiker) maar wel mensen met iets meer kennis/kunnen.
Op LGA 775 van Pentium 4 (D) naar Core 2 DUO
Op Socket 7 van Pentium 66 naar AMD K6

En er zullen nog meer en betere voorbeelden zijn.
Vooral als je het goedkoopste van de 1ste generatie koopt, kan je daarna veel verbeteren!

Mooie upgrades hebben bestaan, vaak heb je wel extra tweaks nodig
Slot 1 vanaf een Celeron 300 tot een Tualatin 1.4. Uiteraard moet je dan wel een slot1 > fcpga2 converter gebruiken.
Ik wel, toevallig ook AMD, socket A, begonnen met een Duron 650, en later overgestapt naar een Athlon XP1800 (uit mijn hoofd). Was een biosupdateje voor nodig en volgens mij ondersteunde de XP wel DDR, maar had mijn moederbord dat niet (VIA KT133a dacht ik)
Goed dat ze dit een paar jaar ondersteunen, maar hoeveel mensen upgraden binnen 3 jaar hun processor? De prestatiewinsten zijn echt minimaal in 3 jaar tijd.

Ik heb in mijn hele leven nog nooit meegemaakt dat ik een nieuwe processor na een aantal jaar op hetzelfde moederbord zet. Want elke keer als ik wil upgraden (om de 3 a 4 jaar) is er wel weer een nieuwe socket uit, dus dan vervang ik het moederbord vanzelf ook.
Ik wou mijn FM1 processor na 3 jaar graag upgraden maar er was geen processor meer voor te krijgen :/
Ik heb een g3258 anderhalf jaar geleden gekocht en koop dit jaar een 2de handse topper op de 1150 socket.
Ik echter wel.
Ten tijde van 386 was de kloksnelheid van de CPU de allesbepalende factor.

Tot en met de K7 heb ik regelmatig mijn CPU gewisseld, terwijl het systeem gelijk bleef. Simpelweg omdat het opzetten van een systeem duur is, begon ik vaak met een budget-CPU, die ik vervolgens 1 of 2 jaar later verving door een midrange of toplevel CPU.

Ook nu nog; één van mijn mediaspelertjes is een PC uit 2005. Daar zit een AM2 moederbord in. Enkele jaren geleden een snelle Athlon II X4 op de kop getikt en dat machientje een 2e leven als videobeamer gegeven.
Bij Intel is een nieuw moederbord bij een nieuwe cpu nodig. Best balen, want de Intel processoren zijn duur en de bijpassende moederborden ook. AMD processoren zet ik regelmatig over. AM3 --> AM3+ gaat al mee sinds 2009 en er is ook nog eens sprake van een redelijke compatibiliteit met AM2 processors. Kostentechnisch erg fijn als je meerdere desktops in huis hebt en je wel CPU's soms wilt doorschuiven van de één naar de ander.

Voordat de reacties komen: Ja, de verbeteringen van AMD processoren gaan zo traag dat het geen wonder is dat een moederbord zomaar een levensduur van 7-10 jaar heeft. Dat is een cruyffiaans nadeel wat een voordeel hep.

[Reactie gewijzigd door deadmeatsubs op 22 juli 2024 21:56]

Ik ga een pc kopen, maar zit zwaar te twijfelen. Of een i5 6400 of wachten op ryzen..
Mini itx systeem, ik heb ongeveer 300 euro over voor mobo + cpu. Wat is jullie advies? :P
Wachten ?

Ik zit te azen/duimen op een systeem met:

- Ryzen "APU"
- HDMI 2.0b + 4K support
- H.265 4K decode
- 8 GB geheugen
- Win 10
- Mini ITX behuizing

ter vervanging van m'n AMD APU systeempje wat 4 jaar oud is en wat opstart kuren begint te vertonen.

En dan maar hopen dat het betaalbaar blijft. Hoop op een APU, maar zou ook een GPU met bv. AMD Polaris kaartje.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 22 juli 2024 21:56]

Het geen je omschrijft komt er normaal gezien wel aan in de vorm van het top APU model met een fatsoenlijke GPU erin (vergelijkbaar aan de PS4) en een ZEN quadcore (4C8T). Echter zal dit pas na de ZEN CPU's komen. Als je zoekt op Raven Ridge kan je er meer over vinden.

AMD heeft bevestigd dat dit op het programma staat voor de 2de helft van het jaar (vermoedelijk eerder einde jaar), dus als je echt een APU wilt zal je nog wel even moeten wachten.

Andere optie is inderdaad om een Quadcore ZEN aan te schaffen, een ITX bordje en een kleine kaart uit de 4x0 serie.
Ja ik ga denk ik ook wel even wachten, zit zelf te denken aan een Ryzen CPU (vergelijkbaar met de i5 6400(of hoger)) en mooi moederbordje, en een RX480.

En ben TeamRed, dus gun het AMD wel. Nu maar hopen dat het eind januari uit komt :'(
Staan er naast de nieuwe Ryzen (Zen) CPU's die bijna uitkomen dan nog andere noemenswaardige CPU's in de planning dan bij AMD voor 2020?
zen+ (gray hawk) in 2019. gemaakt op 7nm.
Dit feit zal nieuwe zelf bouwers een extra voordeeltje geven aan AMD bij de keuze tussen AMD en Intel.. Aangezien je bij Intel weer vaak een heel nieuw moederbord moet kopen omdat er weer eens een ander socket wordt gebruikt wanneer je een CPU upgrade wilt uitvoeren.
ik verwacht dit jaar mijn PC weer eens een upgrade te geven. Zit nog steeds op den 2500k Merk toch wel dat deze echter begint te lopen. Goed om te horen dat deze goed ondersteund wordt, maar ook 3 jaar voor een socket vind ik toch net iets te weinig. Niet veel mensen upgraden hun processor elke twee jaar. Veel mensen die ik ken gebruiken hun CPU toch wel 4 tot vijf jaar. Ik zie liever een langere ondrsteuning.
Ik vind het nog steeds raar om over Linus te lezen als meneer Sebastian
Ik denk dat het een goede zet is van AMD. Hiermee introduceer je toch meer duurzaamheid binnen de technologie. Wij mensen plukken de hele planeet kaal. Dus een langere lifetime value voor zoiets, TOP!
Bij AMD is alles nog relatief te overzien - vandaar ook dat ik een fan ben - bij intel daarentegen heeft men al dubbele nummeringen zelfs. Hoe daar nog iemand wijs uit geraakt - dat versta ik niet.
Dit soort beloftes kennen we wel van amd, socket 939 zou toen ook jaren gebruikt worden, gelijk erna kwam er weer een andere socket, nee dit soort uitspraken moet je met een korreltje zout nemen, er hoeft maar iets te veranderen of ze kiezen toch weer voor een andere socket..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.