Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 154 reacties

AMD heeft een timer op zijn website geplaatst die aftelt naar een preview met betrekking tot een Zen-processor. De processor wordt op de proef gesteld door een e-sportsgamer onder commentaar van Geoff Keighley, een gamejournalist.

De timer telt af naar 13 december om 22:00 uur. AMD noemt het evenement "New Horizon". Het wordt gepresenteerd door Geoff Keighley, die vaker shows rond videogames presenteert. Tijdens de show zal een systeem met de processor gebruikt worden door Peter Dager, beter bekend onder de alias 'ppd'. Ppd is succesvol geworden met het spelen van de mobagame Dota 2.

De keuze om met Dota 2 de capaciteiten van de processor te tonen, is opvallend, aangezien de game zeer lage systeemvereisten heeft. Welke processor of processors AMD wil tonen is onbekend. Er gaan geruchten rond over verschillende quad- en octacoremodellen die over smt beschikken. De eerste die volgens de geruchten zal verschijnen, is het topmodel dat de naam SR7 draagt. Vermoedelijk is dit het octacoremodel en degene die tijdens de show van 13 december vertoond wordt.

Naar alle waarschijnlijkheid worden de nieuwe Zen-processors tijdens de CES in januari 2017 officieel aangekondigd en zijn de eerste edities vanaf februari te koop.

amd new horizon

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (154)

Waar halen jullie precies vandaan dat enkel Dota2 wordt gespeeld? Of uberhaubt Dota2?
See eSports & Evil Geniuses legend PPD put “Zen” through its paces. There’ll be appearances from special guests and giveaways
Er staat enkel 'put through its paces', dat hij grote naam is in de Dota2 wereld, betekend niet dat hij geen andere games zou kunnen showen? Er komen ook andere special guests:
There’ll be appearances from special guests and giveaways
Natuurlijk zal Dota2 even langskomen, maar het is per saldo maar een special guest.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 30 november 2016 11:14]

Ik ben zelf ook meer geïnteresseerd in het beantwoorden van de vraag:
'can it run crysis?!'
Deze is best afhankelijk van cpu power en zou een leukere uitdaging kunnen zijn dan Moba's
Can it run Arma? Dat is nou echt een v an de grotere uitdagingen in de wereld van de PC spellen van vandaag. (of als alternatief: Hoeveel Arma servers kan ik draaien op een SR7 @ 3.2GHz met een frame/simulation rate van 30 fps)

Er zijn weinig CPU's die dit spel onder een zwaar scenario met hoge frame rates aankunnen. Dit is eigenlijk de schuld van arma, maar voor mij zou het de belangrijkste overweging zijn om wel of niet voor Zen te kiezen.
Can it run Star Citizen? Veel grotere uitdaging. Arma is gewoon een derp engine.
Wellicht is dat zo. Ik heb tot op heden weinig geklaag gehoord over SC, terwijl over Arma's performance al vele forumthreads zijn volgeschreven.

Er is een ontwikkeling van de engine onderweg die de rendering en de physics zal loskoppelen. Deze wordt vooralsnog alleen in DayZ getest, maar zal t.z.t. ook naar Arma komen. (waarschijnlijk als onderdel van Arma 4)

De engine is overigens veel flexibeler dan menig andere engine door het gebruik van scripting. Het nadeel hiervan is dat performance niet alleen afhankelijk is van Bohemia Interactive, maar ook van de coding skills van de eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 5 december 2016 20:30]

Dat is wel de overtreffende trap van kortzichtigheid.
Ik hoop dat het wat in kan brengen tegen Intel, daar zou de hele markt van profiteren want dat zou prijsdalingen en snellere cpu's van beide partijen betekenen.
wauw....een tweaker die kan typen...daar zaten we op te wachten :P

dat is natuurlijk verschrikkelijk kort door de bocht he?! Als je nou eerst eens het echte artikel leest ipv te reageren op een korte beschrijving hier op tweakers, dan had je kunnen lezen dat het echt niet alleen maar om DOTA2 zal gaan
Ik heb het gevoel dat je het originele artikel niet gelezen hebt.
Daar wordt nergens over Dota2 gesproken.

Wanneer je dit artikel hier leest moet je toch gelijk snappen dat er iets niet klopt?
Best knap dat je niet leest wat SinergyX zegt. Als Dota2 het voor elkaar krijgt om de Zen te laten zweten ('put through its paces') dan is dat niet echt goed nee. Maar er staat dus nergens dat Dota2 gebruikt gaat worden, da's dus pure speculatie.
Wow intel die fatsoenlijke octa-core's voor minimaal ¤1000 aanbied, nee dat heeft geen concurrentie nodig hoor 8)7
Ben het inderdaad eens met het artikel, waarom in godsnaam dota 2 en niet iets van bf1 of gta v??
Maar goed, ik hoop met heel mn hart dat de processoren de geruchten te boven gaan in plaats van te kort schieten, amd heeft nogal een grote druk van de consument met zoveel mensen die hopen dat ze de markt kunnen redden.
Ik vraag me serieus af of Dota2 hier relevant is.

Er wordt gesproken over Peter Dager die bekend is geworden door Dota2
Daarna wordt er verondersteld dat Dota2 dan gelijk de game is waarmee de processor wordt gedemoot. Ik kan dit nergens vinden.

Op de site:
"See eSports & Evil Geniuses legend PPD put “Zen” through its paces. There’ll be appearances from special guests and giveaways.
This is the first time the public will be able to try it themselves and see its capabilities. If you’re serious about gaming, this is an event you do not want to miss."

Niets over Dota.
Is dit de vrijheid die de journalist genomen heeft om deze twee dingen aan elkaar te verbinden?
1 + 1 = 3?
ik hoop het ook maar houd dan ook in mijn achterhoofd dat ze de strijd om de rekenkracht al bijna 10 jaar geleden verloren hebben.. ik denk dat ze zich meer focussen op een all in one oplossing en dat de demonstratie om een apu gaat.
Engineering samples op 2.8G van de 8-core lieten benchmarks zien die, geextrapoleerd naar 3.2G klok, vergelijkbaar waren als de i7 6900K en dat vind ik best indrukwekkend. Als dat klopt met de echte CPU's en ze die vervolgens voor 500-700 euro in de markt zetten (tegen de 1100 euro van de 6900K), dan kon AMD wel eens heel goede zaken gaan doen.
Ik denk dat het tegenvalt met die goede zaken die jij voorspelt. Bedrijven en professionals stappen echt niet over van Intel op AMD voor een paar honderd dollars. Die gaan voor de zekerheid die Intel ze biedt. Ik geloof ook niet dat bedrijven als Dell overgaan op AMD, zeker niet met hun zakelijke aanbod.

Je kan met een iets lagere prijs voor dezelfde prestaties hooguit wat hobbyisten(zoals wij; ik wacht persoonlijk op ZEN alvorens ik een nieuw systeem aanschaf) en gamers trekken.

[Reactie gewijzigd door ABD op 30 november 2016 16:52]

Nou.. als ze een nieuwe aanbesteding moeten doen en miljoenen op een grote aanbesteding kunnen besparen zou het toch nog wel eens een overweging waard kunnen zijn.

Het is niet alsof de processoren van AMD slecht werken, ze liepen gewoon achter qua procedé waardoor de Intel varianten zuiniger en sneller waren.

Als het dus uit de benchmarks blijkt dat AMD net zo goed presteert als Intel maar voor een lagere prijs dan weet ik het ook wel wat ik zou kiezen.
Zelfs ten tijde dat AMD sneller was, K7 vs P4, kon AMD nauwelijks profiteren van dat feit. Ga eens voor de grap kijken op de zakelijke site van Dell hoeveel AMD machines je kan krijgen. Je mag kiezen uit Intel, Intel of Intel en dat is altijd zo geweest.

Ik ben zelf ook pro AMD, ik heb sinds de K7 (15 jaar geleden)geen Intel meer gehad in mijn desktop, maar ik ben wel zo realistisch om in te zien dat AMD niets in te brengen heeft tegen Intel en Intel's imago.
Gelukkig koopt niet iedereen een Del. Ik lever zakelijk (uitgezonderd laptops) eigenlijk altijd AMD en voor thuiscomputers tot en met mid-end ook. Alleen een gamecomputer vanaf luxeklasse 6 of 7 kreeg tot nu toe standaard een i7, maar als het even meezit is die tijd straks voorbij.
Dat was toen doordat iNtel de OEM markt heerste en Autimatiseerders Voor A merk oplossingen gaan die alleen iNtel leveren. De meeste lokale PC boeren alleen wat van iNtel op stock hadden.
AMD heeft wat OEM ruimte gekregen.
Maar tot het heden kiepen ze erg lang achter op Procede dus te warm en gebrek aan performance. Dan wordt je bij de OEM deals er ook uit gewerkt.

Retail mark is zelf extremer daar rent men naar de concurrent bij iets betere bench resultaten

AMD had toen last van GHZ == performance mentaliteit bij de massa en OEM , toen men van PIII naar PIV ging. Daar had AMD last van. XP rating geboren. Maar mocht niet baten.
Dat zijn mijns inziens vooral de naweëen van het schandaal dat Intel heeft veroorzaakt. Die bedrijven hebben nu koudwatervrees, omdat Intel ze 8 jaar geleden "uitdrukkelijk verzocht" om AMD uit hun gamma te nemen, op straffe van hogere prijzen.
Denk je toch fout. Gemeente Den Haag heeft pas laatst zijn amd powered (Dell geloof ik of hp) Workstation vervangen met intell i5 workstation. Dat zijn dus wel enkele duizenden pc's Hé en GDH zal heus niet de enige zijn. Gaat veel bedrijven om prijs/kwaliteit ook en als AMD weer de troon daarvan pakt, zullen enkele bedrijven echt wel volgen. En nee, amd wordt niet magisch oppeens marktleider maar zal met Zen - als het zo goed is als het nu lijkt - zeker weer wat marktaandeel (terug) winnen.

Edit:

Ik denk dat consumenten verder stukken merktrouwer zijn dan grote bedrijven. Voor hun gaat het om de kosten en batenanalyse, niet welke merk het leukst klinkt.

[Reactie gewijzigd door Sankara op 30 november 2016 21:56]

Dat denk ik niet aangezien de mainstream i5 en i7 dan qua price performance veel interessanter is. Ten opzichte van de i7 6900K heb je wel gelijk.
Hij zet het nu juist tegenover de 6900K.... en dat schaalt dan zeer waarschijnlijk door naar de mainsteam modellen die vergelijkbaar zijn met de mainstream i5's en i7's. Dus ook in de mainstream markt kan AMD dan goede zaken doen.
Dat schaalt gewoon door naar de lower end. Bovendien heb ik momenteel een 6900k maar als zen er al was geweest was ik daar waarschijnlijk voor gegaan met een dergelijke prijs (geruchten gaan uit van $499, minder dan de helft van de 6900k)
Niet alleen dat, voorheen kon je een xeon in een consumenten mobo prikken (i7 voor i5 prijs) maar dit jaar heeft intel de xeon verbannen naar de workstation chipsets en is de enkele game mobo voorzien van de c232/236 aanzienlijk duurder dan een cheapy mobo die je voorheen kon nemen (want geen OC voor xeon). Nu je verplicht bent om een i7 te nemen, multicores eindelijk met DX12 nuttig wordt voor gaming en AMD het moet hebben van lage prijzen. Zouden ze wel is goed kunnen scoren. Mijn haswell Xeon doet het nog prima maar een echte octacore werkt net even wat lekkerder :+
Als het zo gaat zoals met de RX480 verwacht ik niet al te veel. Dat was ook een hoop poeha en zou gedegen concurrentie zijn van Nvidia, maar dat bleek ook ontzettend tegen te vallen.
Eerst zien, dan geloven.
de RX480 is anders precies wat AMD zelf gezegd had, alle poeha kwam van alle mensen op het internet
RX 470 en 480 bieden prima concurrentie tegen de nvidia chips qua perf/¤. Alleen qua performance/watt moeten ze het afleggen.

Daarnaast hebben zga alle monitoren tegenwoordig Freesync, wat echt een waardevolle reden is om voor het rooie kamp te gaan.

Al met al is het lang niet zo zwart wit als je stelt
Volgens mij hebben ze voornamelijk de marketing strijd verloren. AMD gaat nog prima mee. Hun snelste processor is nog altijd 100 euro goedkoper dan de intel tegenhanger die maar 10% sneller is. En alles wat daarboven zit is 3 tot 10 keer zo duur. En Zen's zijn CPU's geen APU's.
Weet wel dat de i3 6100 bijna met elke game hoge fps haalt met dezelfde GPU. Dus nee AMD loopt momenteel mijlen ver achter (en ja ik kom van een FX6100 af, dus nee ik ben geen fanboy).
Met wat voor grafische instellingen speel jij je games dan? De i3 6100 zou toch echt een bottleneck moeten vormen volgens velen benchmarks.
Heb zelf een 5820K @4.2GHz. Dus high/ultra met een 1070 (op 3440x1440). Weet wel dat helaas veel games nog maar sigle/dual threaded zijn, en GHz niet te vergelijken zijn tussen AMD en Intel.
Dan ben ik erg benieuwd naar die benchmarks. Alle game benchmarks die ik vindt loopt de snelste AMD nog altijd voor op de i3 6100. Op non game benchmarks is die cpu nog altijd 80% sneller dan een i3 6100. Wat niet slecht is voor een cpu die 3 jaar ouder is. En in alle DX12 games komen de octacores van AMD erg goed uit de bus.
Ja daar kijk je naar een review van de i3 6100 tegenover de middenmoot van AMD waarbij vrijwel alleen maar oude games worden gebenchmarkt. En ik begrijp wel waarom, daarmee komt de Intel CPU beduidend positiever uit de verf. In die benchmarks draait het vrijwel volledig om single threaded performance en daar zijn Intels tot op heden een stuk beter in. Met DX12 is dat voordeel voor Intel weggevallen.
Pak CPU's die voor ongeveer hetzelfde bedrag in de markt staan.
En Zen's zijn CPU's geen APU's.
Zen is een architecture, deze gaat voor zowel CPU's als APU's gebruikt worden.
Omdat ze dan aan de andere kant in de problemen kunnen komen, zulke games worden doorgaans gebenchmarkt voor CPU met een 1080 of zelfs Titan X, zodat de GPU geen limiterende factor is, is natuurlijk niet handig om als AMD met een Nvidia kaart een show te geven :P
Vermoedelijk zal er dan wel een RX490 kaart in steken he ;)
Of stiekem de aankondiging van de 480X en 490X :D
Ik snap wat je bedoeld, maar als dan blijkt dat het spel met een AMD CPU sneller draait zou toch ook mooie reclame zijn.
Hangt inderdaad enorm af van de game die getest wordt ja.
Ze zullen er iig over nagedacht hebben
Daar heb je inderdaad een punt!
Ik hoop dat ze dan in iedergeval iets van cinebench draaien wat een betere weergave zou geven.
Misschien laten ze hem helemaal draaien zonder GPU. Dan hebben ze aardig laten zien wat deze CPU kan...
100 fps alles max zonder gpu ? ;) Nouja we zullen wel zien wat het wordt, zolang het niet weer zo'n situatie wordt waar het product gaat tegenvallen t.o.v. de gecreëerde hype
AMD en hypen heb ik echt nog nooit gezien. Ze doen geen vergelijkingen met concurrentie alleen met hun eigen hardware. Daarnaast is er de laatste twee jaar zo weinig informatie over Zen uitgekomen dat je het echt never nooit niet over een hype kan hebben.
ik heb het dan ook niet over dat amd het zelf heeft gedaan, maar dat er nogal veel gedachte rond ging op social media waar mensen van de daken schreeuwden dat "zen wel zeker de flagships van intel aan zou kunnen met een veel lagere prijs" waar bij sommigen de verwachtingen te hoog worden daardoor en ze teleurgesteld kunnen worden zoals al wel vaker gebeurd is. Maar over dat amd zelf niet echt hypes maakt heb je zeker gelijk in, alleen op social media kan het een en ander wel gebeuren :D
Da's geen ramp; als AMD met Zen 10% van de markt weet terug te winnen, staan ze in elk geval weer op de kaart.
Er staat dan ook nergens dat dota 2 wordt gebruikt
Watch New Horizon, hosted by Geoff Keighley, for an exclusive advance preview of our new “Zen” CPU ahead of its 2017 Q1 launch.
See eSports & Evil Geniuses legend PPD put “Zen” through its paces. There’ll be appearances from special guests and giveaways.
Dat is alles wat er over New Horizon bekend is.
Ik verwacht dan ook dat er wellicht misschien dota 2 wel voorbij komt, maar dat hij gewoon andere spellen gaat doen. Zijn naam trekt natuurlijk wel genoeg intresse ;)
Voor zover mijn kennis rijkt denk ik het volgende :

Keuze voor dota 2 en cpu kan zijn omdat zulke spellen redelijk cpu afhankelijk zijn met slecht één voorwaarde dat ze op 120 , 144 of meer fps worden afgespeelt op 1080P.

Als ze gaan vergelijken met hun huidige cpu's zal volgens mij de single core prestatie veel beter zijn althans als ze kunnen doen wat ze nu beloven.

Mijn hoop in AMD is dat ze in elk segment een cpu kunnen uitbrengen die even goed scoort als de intel tegenhanger maar een betere prijs heeft want tegenwoordig kan intel vragen wat ze willen en dat is niet naar mijn zin...
Gamevolk om een CPU te demoen, dat gaat dus 0 technische info zijn. Weinig vertrouwen in je product om het op die manier in de markt te zetten. "kijk naar hoe snel de auto rijd" doet niet zo veel.
Als er een snelle processor was hadden ze er normale benchmarks op gegooid.
Niet helemaal, benchmarks zijn lang niet representatief vanuit benchmarks naar games.

Alsof je een auto 0-100 laat doen, 100->0 stop, topsnelheid, leuke benchmarks, maar enige wat veel mensen willen weten.. hoe snel is die auto in rondje Top gear track? Maw, hoe snel is die CPU in games.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 30 november 2016 11:17]

Maar dat ga je ook niet laten zien, tenzij je alleen maar games speelt waar de cpu de bottleneck is. Maar dat is met elke moderne cpu niet het geval.
In veel competative games (waaronder dota2) is de cpu juist de bottleneck voor het aantal frames dat geproduceerd wordt. Dit kan dus nog interessant wordeb
veel mensen in mijn omgeving geven niet om cijfertjes bij een Processor. 4 cores, Hyper threading, etc, zegt ze allemaal niets. Als ze dan een presentatie zien waarbij DOTA op 50/60 fps draait zonder graka zijn ze om.
Dan zullen ze sowieso weinig interesse hebben in nieuwe generaties cpu,s aangezien het met hun eigen pc ook al kan.
Juist voor AMD is het belangrijk om geassocieerd te worden met Esports, een boel mensen denken bij Esports aan Intel en Nvidia, en kopen daardoor een pc met de merken waar ze van horen.
Marketing heet dat. Een belangrijke doelgroep voor een zware desktop cpu is denk ik "de gamer". En het fijne daaraan is dat je dat lekker mooi kunt presenteren. Je zou ook allerlei ingewikkelde 3d modellen kunnen laten renderen of ingewikkelde wiskundige modellen, maar ik vermoed dat minder goed te presenteren is.
Gamers zijn de grootste doelgroep. Dat handjevol onderzoekers en cad tekenaars valt in het niet bij gamers.
Vind het uberhaupt wat vreemd om een game demo te houden omtrend een cpu. Zijn nou niet de meest veelzeggende demos. Lijkt me dus dat het een APU is die ze gaan tonen?
Hoeft niet direct. Genoeg games die zwaar aan de CPU leunen. Zeker als je er een titan x aan hangt. En grote kans dat ze dan een zen vs fx 8350 beelden laten zien. Om de mensen die nu een oudere generatie hebben overhalen om zen te kopen.
Zeker als je er een titan x
En AMD gaat een demo geven met een GPU van de grootste concurrent?
Ze doen ook demo's van GPU's met intel CPU's :)
Ze hebben eerder ook al eens grafische benchmarks gereleased met een Intel CPU in het systeem dus wie weet gaan we het ook andersom zien.

Gewoon afwachten en zien wat er gebeurd :).
http://www.pcworld.com/ar...tum-dissected.html?page=3

Ze bouwen zelf een PC met een Intel CPU(De volgende komt wel met een Zen CPU).
Dus ja dat doen ze als het nodig is.
Die games zijn er wel ja, maar dota valt daar volgens mij nou niet echt onder :P
Weet niet of de huidige generatie APU's DOTA op full detail kan draaien, anders is dat misschien de insteek. Dat de Zen APU's dat nu wel kunnen.
Die optie bestaat ook nog. Of misschien is het een kijk met onze ZEN dota 2 locked@60FPS gebruikt bv 75watt. Terwijl het met een i7 6700k zit je op 100Watt. kijk eens hoe zuinig onze CPU is marketing. Zal niet de eerste keer zijn:P.
FIFA op een brakke CPU draait uber brak. CPU-intensieve games bestaan ;)
Windows 7 draait op een brakke cpu ook brak 8)7 8)7
Het verschil tussen brak en brak is iets als FIFA draait ueberbrak op een dualcore i3 (ik zeg maar wat, maar zoiets dus) en Windows 7 draait ueberbrak op een singlecore celeron.
De eerste fifia draait als een zonnetje op een celeron. |:(
De eerste gegevens van Zen laten ook niet direct zien dat dit een Intel-killer zal zijn. In de architectuur zijn al diverse comprimissen aangebracht. Heel verstandig, want uiteindelijk is er de economsiche realiteit dat Intel veel groter is en de grote vollumes en daarmee omzet toch in het middensegmenten zitten. Als AMD maar weg kan uit die onderste segmenten waar de marges zo klein zijn.

Maar zo is al uitgelekt dat de SIMD pipes nogs teeds maar 128bit zijn en dus AVX 256/512 nog steeds maar halve snelheid van Intel zal zijn. Ook zijn de L2 caches gekrompen, omdat de L1 nu sneller/beter is. Ook is hun instruction issue-capaciteit kleiner dan Skylake. Dat compenseren ze wellicht met hun nieuwe decoded uOps cache, maar ook hier geldt dat het dus niet en-en is, maar een uitwisseling.

Je ziet dus al dat AMD - heel verstandig zoals gezegd - niet meteen alles op alles inzet om de #1 te worden. Ze moeten een competatieve maar vooral ook schaalbare én betaalbare architectuur hebben.
Ik hoop dat AMD succes zal gaan boeken met de nieuwe Zen reeks, maar als de geschiedenis mij iets geleerd heeft is dat AMD processoren nogal te kort schieten wat betreft performance en de hype niet kan naleven. AMD leeft al 4 jaar in het stenen tijdperk wat betreft vooruitgang aangezien de laatste CPU reeks Vishera geen DDR4 ondersteuning heeft en genoot de voorkeur naar Intel in de laaste 4 jaar voor high-end gebruikers die wilden gaan upgraden en bleef AMD toch alleen de keus voor mensen die op een strikt budget werkten. Overigens heb ik het idee dat het iets zal worden zoals de Skylake release, de i7-6700K werd flink overhyped ook door de 14nm procedé, maar echt overtreffend was het niet ter vergelijking van zijn voorganger. Ja hij was wat zuiniger en er was betere IPC, TDP en een leuke performance boost, maar een upgrade was niet nodig. Ik hoop in ieder geval dat dit weer flinke concurrentie zal gaan leveren en ook de prijzen tussen beide fabrikanten zullen dalen en dat Intel niet langer het grootste deel van de markt zal overheersen. Maar ik blijf wel mijn i7-5820K gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Oimatewtf__ op 30 november 2016 12:00]

Het zal in ieder geval niet zo'n minuscuul stapje worden als dat Skylake voor Intel was.AMD heeft jarenlang twee problemen gehad.
1) Ze hebben geen nieuwe architectuur gemaakt maar simpelweg de oude verder verfijnt - vanaf de eerste Bulldozer bleek echter al dat dit geen bijzonder goede architectuur is.
2) Ze konden maar niet kleiner dan 28nm wat toch echt wel sterk verouderd is.

Nu met Zen pakken ze niet één punt tegelijk aan maar beiden, daarnaast hebben ze van Bulldozer geleerd en in plaats van de ideeën die daar achter zitten alsnog proberen te laten werken lijkt het er meer op dat ze hetzelfde pad als Intel gaan bewandelen. Carizzo deed het al zo gek nog niet aangezien daar eigenlijk weinig is veranderd anders dan een beter gefinetuned 28nm proces.

Zen zal voor AMD ongetwijfeld een enorme stap vooruit zijn, of dat echter genoeg is om Intel enigzins bij te benen moeten we maar afwachten. Laten het we het in ieder geval met zijn allen hopen want de markt heeft de concurrentie hard nodig en AMD heeft ook hard betere producten nodig willen ze niet failliet gaan.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 30 november 2016 19:01]

Ben het hier volledig mee eens, als we ook kijken naar de videokaarten markt bleek AMD weinig vooruitgang te boeken voordat Polaris 11 uitkwam, en bleef zijn oude chips maar rebaken. De 390 was bijvoorbeeld gewoon een 290 met 8GB VRAM, maar echt groot verschil qua performance was niet op te merken, ook niet op hogere resoluties. Nu we eindelijk Polaris 12 en Zen op de markt gaan krijgen ben ik echt reuze benieuwd hoe AMD het gaat doen tegen Intel en Nvidia, en ik hoop dat er lang gesproken mag worden van een gezonde concurrentie tussen de fabrikanten die de prijzen toch wel schappelijk naar beneden zal brengen waardoor het als consument weer betaalbaar mag gaan worden.
Geschiedenis heeft jou geleerd? Dan heb je nog niet lang een pc, want de geschiedenis leert dat Amd well degelijk intel kan verslaan en vet voor stond..
Dat was tijdens de single-core tijd en Athlon vs Pentium, waar, het enigste wat toen telde de kloksnelheid was en waar dingen zoals performance per core niet van toepassing was. Toen Intel met zijn Hyperthreaded Pentium 4 kwam begon Intel al snel voor te lopen. Sinds de multi-core era heeft AMD weinig klaar gespeeld tegenover Intel, en nee ik ben geen Intel fanboy, en heb vaak genoeg AMD's gehad. Dit is gewoon een realiteit dat zeker de laatste jaren plaatsvind. AMD kondigt een CPU aan, waar bepaalde verlangens en verwachtingen aan gesteld werden en met flinke teleurstelling tegemoet kwamen. Een goed voorbeeld zijn de Vishera Octacores. Leuk hoor die acht cores, maar als je niets op je systeem doet wat goed gebruik maakt van die acht cores, heb je er weinig aan en zal een Intel i5 of i7 quadcore in diezelfde prijs categorie toch zeker beter presteren in soortgelijke applicaties en games. Meer cores wil niet zeggen dat het beter is. Daarbij komt dat AMD er zeker een jaar over doet om een antwoord te geven op een nieuwe CPU van Intel, om nog maar te zwijgen over het ondersteunen van DDR4. Het heeft meer dan 2 jaar geduurd voordat AMD met die ondersteuning kwam, dus ja, de geschiedenis heeft mij geleerd ja.
sorry maar athlon64 maakte gehakt van alles wat intel had, en de later uit gekomen athlon64 x2 ook.

En wat maakt je je druk om ddr4 ondersteuning? die bandbreedte is niet nodig, en AMD zou er zichzelf alleen meer in de voet schieten als ze voor de bulldozer famliie nog een nieuwe socket zouden ontwikkelen.

Dus nee AMD heeft de juiste keuze gemaakt om pas met Zen een nieuwe socket te maken die gelijk mee kan liften op de laatste technieken.
en zal een Intel i5 of i7 quadcore in diezelfde prijs categorie toch zeker beter presteren in soortgelijke applicaties en games.
er zijn geen i7 in de zelfde prijs categorie, allemaal duurder (de goedkoopste bijna 2 keer zo duur) zelfs i5's moet je goed zoeken.
en dat intel nog i3 dual cores verkoopt in deze tijd is werkgelijkwaar schandalig, zeker voor die prijs en zeker op 14nm.
Dit is gewoon een realiteit dat zeker de laatste jaren plaatsvind
Wat de laatste jaren plaats vond is voor zen totaal niet relevant voor zen. Bulldozer was de verkeerde ontwerp keuze, en zen lijkt dat niet te zijn. En zelfs bulldozer zou op 14nm finfit veel competitiver zijn als dat hij is op 28nm. Omdat niemand AMD iets beters kon leveren tot heel recent.

Dus nu krijgen we en een beter ontwerp, en gaat AMD er 2 nodes + finfit op vooruit wat productie process betreft.
Vergeet Piledriver ook niet. Zowel bulldozer en Piledriver waren voor AMD een flop.
ik doelde op de gehele bulldozer famliie en piledriver was een bulldozer afgeleide.

AMD is vrijwel direct aan het uitkomen van bulldozer begonnen aan zen, maar een nieuwe arch maken kost tijd dus in de tussentijd moest AMD ook iets. daar kwamen piledriver en excavator vandaan. stuk voor stuk best grote verbeteringen, maar als je vast zit op 28nm dan zijn je mogelijkheden gewoon beperkt.
Ik kan me goed voorstellen dat AMD wel wat moest om marktaandelen te behouden maar ik denk dat AMD de verkeerde keus heeft gemaakt om na de FX-8350 nog processoren uit te gaan brengen. De FX-9590 bijvoorbeeld was niets anders dan een zwaar factory overclocked 8350, en ik denk dat AMD aardig verliest heeft gedraaid op de uitdraai van de reeks na de FX-8350 aangezien dit absoluut geen populaire chips waren, en overigens heb ik niemand gezien die voorkeur genoot voor de FX-9590 tegenover de FX-8350. Heb eigenlijk alleen YouTubers met die chips gezien voor reviews. Overigens was Vishera 32nm, geen 28nm.
als je het zo bekijkt zijn alle cpu's factorie overclockte varianten van hun lager geklokte versies.

En wat was er zo'n probleem aan het bestaan van de 9590? Het kost AMD nagenoeg niks, en ze hadden cpu's die ze voor wat meer konden verkopen ook al waren het er niet veel. en ze hebben vanaf dat moment ook niks meer voor de desktop uitgebracht.

ik zie dus niet wat je punt is of wat AMD anders had moeten doen gezien de situate waar ze inzaten op dat moment.
Pentium 4 was juist een mislukking...en ddr4 daar is nog niet veel meerwaarde van te zien, je klinkt anders wel als een fanboy die ff een lang verhaal typt wat ie ergens 1/2 heb gelezen, nee jij hebt die tijd niet zelf meegemaakt zo te horen...
Ik hoop dat AMD weer wat compitie gaat leveren tegen intel. Gewoon goed tegen de i7 6950x maar dan voor een lagere prijs.
zelfs tegen de 5960x voor $700 zou al goed zijn eerlijkgezegd
ja dan ben ik gelijk verkocht eigenlijks want je betaald nu nog steeds 1000 euro voor de 5960x
Ik hoop toch op een lagere prijs. Laat ze een flink marktaandeel pakken. Anders gooit Intel de prijs van de 5960X gewoon omlaag, daar zit toch een belachelijke marge op.

Nee ze moeten met een CPU op de proppen komen die gehakt maakt van de prijs performance verhouding van Intel. Een prijs waar ze gewoon geen antwoord op hebben.

AMD kennende wordt het weer een 300 dollar CPU.
Dat is mooi, dan kan ik na 13 december bepalen of ik voor Kaby Lake of Zen ga :D
Dat hangt ook een beetje van de prijs en de te verschijnen benchmarken af. Het wordt een interessante periode in ieder geval.
Ik heb mijn case (Corsair 460X) al besteld en al maanden geleden de Corsair Dominator Special Edition Chrome RAM gekocht, dus ik kan niet wachten tot ik ook eindelijk het moederbord en CPU kan kopen :X

Nu ligt mijn RAM heel mooi in een doosje niets te doen. Is een beetje jammer. Vandaar dus dat ik waarschijnlijk 13 december al besluit of ik Kaby Lake of Zen ga kopen. Dan kan ik alvast mijn moederbord bestellen en de kast inrichten. AMD zal Zen natuurlijk beter laten lijken dan het is (zoals elk bedrijf doet), dus als het zelfs dan nog tegenvalt ga ik sowieso voor Kaby Lake en koop ik een Z170 moederbord.

Maar wat mijn besluit ook is, ik hoop erg dat Zen het goed doet. Ik zou graag een AMD zien die het voor Intel erg moeilijk maakt.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 30 november 2016 13:43]

Hehe 13 dec ga ja een potje dota besluiten of zen t wachten waard ? Denk dat je t beste op echte benchmarks kan wachten als je Zen overweegd.
Intel heeft de laatste jaren geen wereldschokkende dingen uitgebracht: niet nodig want geen concurrentie.

Maar wat hebben ze achter de schermen gedaan? Als AMD nu wel meekan, haalt Intel toch iets uit het lab dat wel weer veel beter is.

En dan staan we weer bij af... en raakt AMD weer niet uit de rode cijfers.
Precies intel heeft een paar die shrinks en wat fine tuning en mhz omhoog gegooid maar verder is er niet gek veel veranderd sinds de invoering van de 3770k.

Hopen dat amd een beest van een cpu neer zet waardoor intel misschien laat zien wat ze in de kast hebben als ze dat al hebben.
Spannend, eindelijk nieuws in het vooruitzicht! Ben ook benieuwd of er misschien wat bekend gaat worden over de nieuwe line up aan AMD's GPU tak.
Kom maar op! Hopelijk is dit de terugkeer van AMD in de strijd met Intel zou erg goed zijn voor de concurrentie en wat te weeg zal brengen in het High-End markt


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True