Het tv-programma Zembla heeft meer dan 700 pagina's aan digitale Europol-documenten op een met het internet verbonden netwerkschijf gevonden. Bij de documenten gaat het om analyses van terroristische groeperingen, waaronder de Hofstadgroep.
De bestanden waren door een medewerkster van de Nationale Politie tegen de regels in mee naar huis genomen en via een back-up op een Lenovo iOmega-netwerkschijf terechtgekomen, aldus Zembla. Deze schijf was niet voorzien van een wachtwoord en was via internet toegankelijk. De politiemedewerkster was tot begin dit jaar in dienst bij Europol. De deels als geheim aangemerkte documenten stammen uit een periode tussen 2006 en 2008 en bevatten informatie over in totaal 54 terrorismeonderzoeken van Europol. De organisatie spreekt van een 'zeer ernstig incident' en heeft een onderzoek opgestart in acht verschillende lidstaten.
Onder de documenten zijn analyses van de Hofstadgroep en de bomaanslagen in Madrid. Europol stelt dat het uitlekken van de documenten geen gevolg heeft voor lopende onderzoeken. Het is niet duidelijk of personen toegang hebben gehad tot de gegevens: "Ik acht het niet waarschijnlijk gezien het onderzoek dat we hebben gedaan, maar ik kan het ook niet voor honderd procent uitsluiten", aldus Europol-adjunct-directeur Wil van Gemert. Het feit dat personen uit de documenten tien jaar geleden deel uitmaakten van een onderzoek zou daarnaast kunnen betekenen dat deze personen nog steeds interessant zijn voor de organisatie.
Terrorisme-expert Jelle van Buuren laat aan Zembla weten dat het incident mogelijk gevolgen kan hebben voor de samenwerking tussen politiediensten en Europol. Door het voorval zou het vertrouwen in de organisatie mogelijk geschaad kunnen zijn, nu blijkt dat Europol niet in staat is om gevoelige informatie te beschermen. Lenovo stelt in een reactie aan het programma dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van hun apparaten, bijvoorbeeld door het instellen van een wachtwoord. Een woordvoerder trekt de vergelijking met het beveiligen van een wifi-netwerk.
Volgens Zembla was het alleen bij de laatste generatie iOmega-schijven verplicht om een wachtwoord te kiezen bij ingebruikname. Hoogleraar computerbeveiliging Herbert Bos noemt het incident een 'gigantische blunder' en pleit tijdens de uitzending, die op woensdag om 21.15 bij de VARA plaatsvindt, voor wetgeving die fabrikanten aansprakelijk maakt voor beveiligingslekken in hun producten.