Een Duitse privacywaakhond, in dit geval de 'Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit' van de deelstaat Hamburg, heeft Facebook opgedragen de gegevens van Duitse WhatsApp-gebruikers te wissen. Ook mag het bedrijf geen gegevens meer van deze gebruikers verzamelen.
In een verklaring schrijft de privacyfunctionaris Johannes Caspar dat Facebook en WhatsApp gezien moeten worden als twee aparte ondernemingen die gebruikersgegevens op basis van hun eigen voorwaarden verwerken. Het feit dat WhatsApp bij de overname door Facebook had beloofd om geen gegevens te delen en dat nu wel doet, is volgens Caspar niet alleen misleiding van gebruikers maar ook een overtreding van het Duitse privacyrecht. Een uitwisseling van gegevens zou alleen mogen met een geldige juridische basis, die in dit geval zou ontbreken.
Facebook zou geen toestemming van WhatsApp-gebruikers voor het ontvangen van de gegevens hebben verkregen. Volgens Caspar moet Facebook zich aan de Duitse regelgeving houden, omdat het een nationale vestiging in Duitsland heeft. Deze bevindt zich in Hamburg. De functionaris stelt verder: "De beschikking tegen Facebook beschermt de 35 miljoen WhatsApp-gebruikers in Duitsland. Het moet hun eigen beslissing zijn om hun account met Facebook te verbinden. Daarbij moet Facebook van tevoren om toestemming vragen. En dat is niet gebeurd."
Daar zouden nog de miljoenen gebruikers bijkomen, van wie de contactgegevens uit de adresboeken van WhatsApp-gebruikers verkregen zijn. Deze gegevens heeft Facebook naar eigen zeggen nog niet opgevraagd, schrijft Caspar. Dit antwoord zou reden zijn voor meer zorgen, omdat daardoor de overtreding door Facebook in de toekomst nog groter dreigt te worden.
Het is niet de eerste keer dat het nieuwe WhatsApp-beleid in Duitsland onder vuur komt te liggen. Zo liet een consumentenorganisatie onlangs weten dat er desnoods via de rechter geëist zal worden dat WhatsApp zijn beleid aanpast. Eind augustus kondigde WhatsApp aan gegevens met Facebook te gaan delen.
Update, 14:23: Een Facebook-woordvoerder heeft aan de Duitse site Golem een korte reactie gegeven: "Facebook handelt in overeenstemming met het Europese privacyrecht. Wij zullen met de Hamburgse functionaris samenwerken om zijn vragen te beantwoorden en zijn bedenkingen weg te nemen." Ook is er nieuwe informatie over de actie door de consumentenorganisatie. Facebook zou om uitstel tot 14 oktober hebben gevraagd om met een antwoord te komen.