De inhoud van een Facebook-account van een overledene behoort tot diens erfenis en het sociale netwerk moet erfgenamen toegang geven. Dat heeft de Duitse evenknie van de Hoge Raad bepaald in een zaak van ouders na de dood van hun dochter in 2012.
De hoogste rechtbank in Duitsland, het Bundesgerichtshof, oordeelt dat er geen reden is om digitale communicatie anders te benaderen na een overlijden dan analoge communicatie. "Analoge documenten zoals dagboeken en persoonlijke brieven worden geërfd. Vanuit een erfrechtelijk perspectief is er geen reden om digitale inhoud anders te behandelen", aldus het Bundesgerichtshof.
Facebook wilde de inhoud van een account van een overleden meisje niet vrijgeven, hoewel de ouders konden inloggen met het wachtwoord. Het account stond al op 'In Memoriam'. Volgens Facebook zou het met het vrijgeven van de gegevens de privacy schenden van het meisje en gebruikers die met haar hebben gecommuniceerd op Facebook. Het Bundesgerichtshof wuifde dit weg, omdat ook dit hetzelfde is als bij analoge communicatie. Wat het meisje betreft geldt de privacywetgeving niet, omdat die alleen gaat over levende mensen.
De Duitse uitspraak heeft geen directe gevolgen voor de rechtspraak in Nederland, maar het Bundesgerichtshof heeft de implicaties wel getoetst aan de Europese privacyverordening AVG, die eerder dit jaar inging. Het meisje overleed in 2012 bij een ongeluk met de metro. De ouders wilden aan de hand van de Facebook-communicatie nagaan of zij met zelfmoordplannen rondliep. Inmiddels kunnen gebruikers op Facebook aangeven wie zij de controle willen geven over hun account en de bijbehorende inhoud na hun overlijden.