Helaas zit het probleem ervan veel dieper. mensen ontberen de kennis nou eenmaal en er zijn weinig tot geen initiatieven om de onwetende gebruiker te beschermen.
Dat is ook een beetje lastig, omdat je mensen maar tot op zekere hoogte kan beschermen; en mensen ook maar tot op zekere hoogte beschermd willen worden. Net als dat auto's gewoon harder kunnen dan 130. De overheid kan prima een regel instellen dat auto's niet harder dan 130 kunnen, maar dat is 1.) Zware bettuteling en 2.) Levert een economisch probleem op.
De vraag is in hoeverre jij mensen tegen zichzelf in bescherming moet gaan nemen, omdat ze zelf te lui zijn om een privacy policy te lezen.
Akkoord, sommige privacy policies zijn absurd lang; maar bij die van WhatsApp valt dat eigenlijk nog behoorlijk mee en staan aan het begin een aantal belangrijke punten netjes opgesomd. Gewoon klakkeloos op akkoord klikken: daar kan je *nooit* echt tegen beschermen.
Het is hetzelfde als jij een contract krijgt van je werkgever, je het niet echt goed leest, akkoord gaat en vervolgens blijkt dat je een loon was beloofd van 40K per jaar op basis van een 40-urige werkweek: maar ze je ook prima maar 12 uur per week mogen inzetten; en je wel die overige 28 uur beschikbaar moet zijn.
En dat is nog niet eens per definitie een wurgcontract ofzo, welnee... Dat komt best veel voor. Als je dat niet wilt, moet je dus bedingen dat je het niet wilt; en niet achteraf bij een rechter gaan lopen janken omdat je je contract niet goed gelezen hebt...
Ik snap niet waarom mensen weigeren die dingen te lezen.
Ik ben het wel eens dat ze wat korter moeten,
maarrrrr... Dat is ook weer het resultaat van complexe wetgevingen en jurisprudentie. Je moet je namelijk ook in de schoenen van het bedrijf zetten, die *moeten* elk mogelijk aspect afvangen, definiëren en uitsluiten; anders zijn ze de lul. Ik bedoel, denk aan mcDonalds die voor tig miljoen aangeklaagd wordt omdat de koffie te heet is om meteen te drinken. Common sense zou je zeggen; maar nee: mcDonalds was schuldig.
... Is het dan zo gek dat er bij overeenkomsten met consumenten tig pagina's verschijnen om alles af te vangen om juridisch hun reet in te dekken?
Het is heel makkelijk om te roepen "ja die kut bedrijven maken het moeilijk om te lezen! Dat doen ze expres!"; maar ik denk dat dat heel zwart/wit is. Ze zullen misschien niet hun best doen om het korter te maken, maar het leeuwendeel moeten ze er gewoon inzetten als ze zelf niet in de problemen willen komen.
Wiens schuld is het dan; die van de wetgever en gerechtelijke macht; of die van het bedrijf die zulke enorme lange policies moeten schrijven om maar te voorkomen dat ze voor tig miljoen aangeklaagd kunnen worden...?
En daar komt nog eens bij: te korte privacy policies zijn ook weer een probleem, want die zijn multi-interpretabel en dan weet je nooit goed waar je als consument aan toe bent.
Een mooi voorbeeld daarvan is die van Telegram. Die is heel erg kort, en iedereen denkt dat ze veilig zijn en dat ze hem snappen.
... Maar er staat letterlijk, en dat is gegoochel met woorden en juridische vaktermen, eigenlijk enkel dat ze de data niet gratis weg mogen geven. Verkopen mag dus wel! Terwijl andere bedrijven dit probleem erkennen, en dus netjes er ook bij vermelden dat ze de gegevens ook niet mogen verkopen; doen zij dat niet, en dus mogen ze de data verkopen: maar de consument denkt "hee, 'we won't share!' Mooi, ze mogen het nooit aan iemand geven :D"... Maar dat staat er niet.
Om het bedrijf te beschermen zijn dus tig regels nodig, maar om de consument goed te beschermen en daadwerkelijke privacy te bieden: daar zijn ook weer tig regels voor nodig! "Ambiguity" is iets wat te allen tijde voorkomen moet worden bij juridische stukken, en dat is waarom ze vaak zo achterlijk lang zijn...
Een te lange privacy policy is dus moeilijk te lezen en daar neemt men de tijd niet voor, en een te korte privacy policy is gevaarlijk omdat het dan te snel multi-interpretabel wordt waardoor je nooit weet waar je daadwerkelijk aan toe bent of wat er bedoeld wordt.
En dit komt, naar mijn mening, allemaal door de zeer complexe wetgevingen en jurisprudentie... Je kan er gewoon niet omheen.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 september 2016 02:23]