LG, Huawei en Motorola komen dit jaar niet met nieuwe Android Wear-horloges

LG, Huawei en Motorola komen dit jaar niet meer met nieuwe smartwatches op basis van Android Wear. Dat hebben de drie fabrikanten gezegd tegen techsite Cnet. Vorig jaar kwamen ze alledrie wel met nieuwe modellen. Alleen Asus heeft tot nu toe een nieuw model aangekondigd.

De LG Watch Urbane, Moto 360 en Huawei Watch krijgen voorlopig geen opvolgers, ook niet als Android Wear 2 binnenkort uitkomt, bevestigen de fabrikanten. De redenen daarvoor verschillen. Moederbedrijf Lenovo laat weten dat Motorola het meest gelooft in horloges die verbinding kunnen maken met een mobiel netwerk. "En hoewel dat technisch kan, blijkt uit de trade-offs op het product zelf dat we er nog niet helemaal klaar voor zijn." Sommige fabrikanten hebben horloges die verbinding kunnen maken met 4g, zoals LG's Watch Urbane LTE-serie en de Frontier-versie van de Samsung Gear S3.

LG wacht af wat er aan zal slaan voordat er nieuwe modellen aankomen. Samsung en Apple lijken het vooral te gooien op fitnessfeatures. Samsung heeft zijn Gear S3 onder meer voorzien van gps, zodat hij zelf de locatie kan bijhouden zonder telefoon in de buurt. Apple deed hetzelfde voor de Watch Series 2 en heeft bovendien de behuizing waterdicht gemaakt.

Wel komt de Asus Zenwatch 3 met Android Wear nog uit, al is onduidelijk wanneer. Daarnaast zou Google zelf werken aan horloges. Deze zouden gaan uitkomen in twee varianten, maar wanneer dat zal zijn is onbekend. Wie de horloges maakt, is onbekend. Android Wear 2 moet dit najaar uitkomen, in elk geval als update voor enkele van de bestaande modellen met Android Wear.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-09-2016 • 20:07

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
18
3
1
7
Wijzig sortering
Ik blijf bij smartwatches toch een beetje een 3d tv gevoel houden.

Het werkt, een soort van, maar eigenlijk niet heel goed en het lijkt meer een poging van fabrikanten om hun producten te pushen dan dat het iets is waar mensen echt behoefte aan hebben.

Ik heb er nou een aantal in het echt gezien bij collega's en ik vind ze allemaal lelijk. Wat mij betreft heb je duidelijk een stuk (goedkope) electronica om je pols en geen sieraad.

Ook zie ik niet in waarom je op een minuscuul schermpje gaat zitten priëlen als je binnen drie seconden ook gewoon je telefoon kan pakken.
Heb hier de Huawei Watch met een stalen band. Smaken verschillen maar ik vind dit dus een erg mooi horloge die een klassiek uiterlijk heeft. Ziet er zakelijk uit.

Verder gebruik ik een fitness app, gaat veel sneller dan mijn telefoon er steeds bij pakken. Waarom? Op mijn horloge doe ik de volgende handeling:
1x tikken op het scherm om te zeggen dat ik deze oefening heb gedaan en de rust timer start automatisch. Na het rusten staat hij weer klaar met de volgende oefening.

Op mijn telefoon:
Eerst uit m'n zak halen, soms is het scherm een beetje vochtig van het zweet waardoor het scherm vreemd reageert (S5). Daarna het scherm unlocken. Tikken dat ik m'n oefening heb gedaan, rust timer start. Terug in m'n zak stoppen. Wil ik kijken hoe lang ik nog mag rusten moet ik het weer uit m'n zak halen.

En buiten dit om zijn er andere dingen die handiger zijn dan de telefoon erbij pakken zoals een telefoontje opnemen terwijl je achter het stuur zit.

Normaal gesproken haal ik dan mijn telefoon uit m'n zak als ik voor een rood stoplicht sta, soms vervelend omdat de riem in de weg staat maar wel te doen. Op dat moment zie je pas wie er belt en dan moet je dus opnemen, luidspreker aanzetten en de telefoon ergens neerleggen waar diegene jou nog hoort.

Horloge gaat veel makkelijker, ik zie direct wie belt en met 1 swipe neem ik op. Zit een mic en luidspreker in dus kan gewoon blijven sturen terwijl we praten.

Het vervelende blijft echter het opladen, heb er zelf geen last van. Had hiervoor een normaal horloge maar in ruil voor deze handigheden vind ik het opladen het absoluut waard. Het is een gewoonte geworden om elke dag of om de dag mijn horloge op te laden.
Eens. He-le-maal eens.

Ik heb al een paar jaar(?) een smartwatch (Moto360) en zou niet meer terug willen naar een 'normaal' horloge. Het went zó snel, dat je er alleen achter komt hoe veel je jouw smartwatch gebruikt, als je hem een dag niet om hebt. De reactie van iets voelen trillen in je broekzak (telefoon) en dan kijken naar je pols wat het is. Het klinkt misschien wat arrogant/laks; maar je kan snel kijken of het het waard is om je telefoon uit je broekzak te halen. Een telefoongesprek in ieder geval kunnen oppakken via je horloge om jezelf nog wat tijd te geven voor het pakken van je telefoon. Timers instellen, stopwatches, of simpelweg een melding krijgen als je weg loopt van je telefoon (stukje veiligheid dus). 'Watchfaces' die gewoon ALLES weergeven in één scherm; Het weer van nu en komende dagen, zons op- en ondergang, batterij van horloge en telefoon, datum en tijd (hihi)..

Een hoop apps spelen hier toch wel op in, denk aan Spotify; makkelijk een playlist aan zetten/zappen, of ING laat het zelfs toe om je saldo te kunnen zien (als je wilt). StoCard geeft de mogelijkheid om een barcode aan te geven uit je eigen database. Een whatsapp versturen met je stem. Een betaling doen online, TAN-code per SMS binnen krijgen, ff snel overtikken van je horloge ipv je telefoon..

Ja het elke dag laden kan wat lastig zijn, maar met de moto360 heb ik in ieder geval een argument.. Ik slaap niet met mijn horloge om, ik raad ook iedereen af dit te doen. En of ik hem nou af doe, en op mn nachtkastje leg. Of ik doe hem af en leg hem op de draadloze lader > op mijn nachtkastje. Sterker nog, dan heb ik nog een nachtklokje ook.

Het verbaast me dat @t_o_c zegt dat ze allemaal lelijk zijn, gezien er zo een diverse keus is, maar over smaak valt niet te twisten. Toch, kan ik het echt niet eens zijn dat het maar een gimmick is.
Heb ook de Moto360 vanaf de dag dat hij uitkwam en kan me helemaal vinden in wat je zegt! Incl lader-op-nachtkastje waarbij de Moto meteen ook als nachtklokje dient.

Wat veel mensen ook niet schijnen te weten is dat Android Wear ook over Wifi verbindt, maw, als je thuis bent hoef je je telefoon niet in je zak te hebben, je krijgt alle meldingen/berichtjes/telefoons ook op je horloge door als je telefoon niet in de buurt is.

Nog een heel handige feature: de Sonos-app! Je kan op je horloge kijken wat er nu afspeelt (incl cover), pauzeren, volgende/vorige song kiezen, en volume aanpassen. Een feature die je niet gewoon even ook met je telefoon kan doen, tenzij je die de hele dag in je zak houdt als je thuis bent...
Omdat de Moto360 geen ingebouwde speaker heeft, heb ik de mijne "geupgrade" naar een Huawei Watch. Nu kan ik tijdens het rijden (auto, fiets) toch m'n telefoon opnemen. In elk geval kan ik zien wie er belt.

Een hele leuke feature die ik iedereen kan aanraden is de Stocard app: daarmee kan je je bonuskaarten van de AH, Kruidvat, Gamma, etc. in opslaan. Met een swipe haal je de barcode op om die te gebruiken bij de zelf-scan van de AH. Ook de Gamma en Karwei hebben image scanners die de barcode kunnen lezen. De kassa's van de AH en Kruidvat kunnen dat niet, maar met nog een swipe komen de cijfers van de bonuskaart tevoorschijn - alleen maar leuke reacties van verraste caissières :)
Het probleem van de smartwatch is dat het een enorm slechte prijs/functionaliteit verhouding heeft: je kan er niets mee dat je ook al niet kan met je telefoon. En wat de smartwatch wel kan, doet de telefoon altijd beter (dingen lezen of bekijken/dingen schrijven).

Het enige voordeel van de smartwatch, is dat je het ding niet uit je zak moet halen. Om notificaties te bekijken, of op 1 knopje te drukken is dat voordeel erg groot (want je smartphone uithalen en unlocken duurt langer dan de actie die je wil doen), maar zodra je dus iets complexer moet doen ben je sneller uit met je smartphone: met het grotere scherm en de betere processor is iets googlen, een langer bericht lezen of schrijven, etc, gewoonweg makkelijker.

Dus, uiteindelijk komt het hierop neer:
Wil je een horloge waarmee je je telefoon iets minder vaak uit je zak moet halen, en wil je daar 200 -300€ voor betalen?
Voor de meeste mensen is het antwoord daarop neen, en een significante factor daarin is dan ook nog eens, volgens mij, dat de meeste mensen sowieso al geen horloge dragen.

Dat laatste wordt nogal eens genegeerd door smartwatch-fanaten, maar het is enorm belangrijk: de doorbraak van de smartphone kwam er niet enkel omdat hij plots makkelijker in gebruik was, op consumenten gericht was, of goedkoper werd (allemaal wel belangrijke factoren). Cruciaal was ook dat iedereen sowieso al een mobiele telefoon had. En als je dat koopt, waarom niet gewoon een smartphone? Die is op alle vlakken (behalve batterij...) beter dan een ouderwetse dumb- of featurephone die je sowieso al zou kopen.

Bij een horloge heb je dat niet: de meeste mensen kopen sowieso geen horloge, dus dan is een smartwatch geen upgrade, maar een totaal nieuw iets dat ze moeten aanschaffen. En daarvoor is het nut gewoonweg te beperkt.

Ik heb zelf een smartwatch, en ben er net daarom van overtuigd dat het een nicheproduct zal blijven. Het was achterlijk van de industrie (ook van Apple) om te verwachten dat de smartwatch de nieuwe smartphone zou worden.
Dus, uiteindelijk komt het hierop neer:
Wil je een horloge waarmee je je telefoon iets minder vaak uit je zak moet halen, en wil je daar 200 -300€ voor betalen?
Je moet het ook niet alleen daarom kopen, ik heb mijn h-watch gekocht omdat ik weer een horloge wilde. Een mooi mannen horloge ben je ook zo 250e kwijt. Ik heb een Smartwatch genomen, omdat het wat extra gaf dan alleen een horloge!

Koop geen smartwatch als je geen horloge wilt, zo simpel is het!
Dan is het smart gedeelte ook niet zo duur..
Heb je mijn post ook maar uitgelezen? Ik heb het er specifiek over dat het overgrote deel van de bevolking al sowieso geen horloge draagt, voor hen is jouw argument dus 100% naast de kwestie. Je bent net iemand die een 4K TV aansmeert aan iemand die helemaal geen TV wil ;)
Ik zeg ook niet dat het helemaal niet werkt. Er zijn ook mensen die 3d tvs geweldig vinden maar de meeste consumenten laat het koud.
En buiten dit om zijn er andere dingen die handiger zijn dan de telefoon erbij pakken zoals een telefoontje opnemen terwijl je achter het stuur zit.
Daarvoor zijn er toch al sinds jaar en dag car kits?
Ik bedoelde er alleen mee dat er best wel voordelen uit een smartwatch te halen valt. Wat ik vooral doe is de tijd erop bekijken.

Hier nog een voorbeeld waar mijn smartphone niet van wint:

Op de scooter luister ik muziek via een bluetooth speakerbox (JBL Go), maar wil ik even een andere afspeellijst starten of pauzeren etc dan doe ik dat via m'n Watch. Het kan natuurlijk via m'n smartphone maar het gebeurd vaak genoeg dat ik m'n smartphone net eruit haal en dat dan de stoplicht op groen springt. Soms is het gevaarlijk om dan met 1 hand te gassen en met de ander de smartphone terug mn broekzak te stoppen, ik rij gewoon op de weg met auto's voor en achter me. Mijn voorrem gebruiken is nogal gevaarlijk, maar dat moet wel als mijn smartphone in m'n linkerhand ligt.

Je hebt overigens wel gelijk over die carkits, toch vind ik dit handiger. Ik probeer niet mijn smartphone te vervanger want die blijft superieur. Maar een smartwatch is gewoon handiger in bepaalde situaties. Tijdens het fietsen navigeren, tijdens het autorijden bellen, op een scooter snel van spotify nummer wisselen of iemand bellen.

Ik doe geen Google zoekopdrachten ermee. Zulke dingen werken natuurlijk 100x beter op een smartphone!
Handsfree bellen betekent niet eerst allerlei capriolen uithalen om zo handsfree te bellen. Koop gewoon een goede carkit al dan niet ingebouwd. Een Carkit is ook goedkoper als een smartwatch ;)
Ik vind de vergelijking met 3D niet helemaal kloppen. De invoer van 3D was geboren uit het succes wat in de bioscoop behaald was. Door 3D kwamen weer meer mensen naar de bioscoop omdat het spectaculair was. De TV fabrikanten s hebben hierop ingespeeld maar de implementatie ervan was vrij brak.

Smartwatches komt uit een hele andere hoek. Het heeft meer met zelfmeting (bijv tijdens het sporten) en instant informatie voorziening. Daar doen de smartwatches wat mij betreft juist heel goed.

Teveel mensen verwarren het met een vervanging van een mobiel, terwijl dat niet de bedoeling is. Net als CarPlay en Android car is een smartwatch een verlenging van mobiel.

Zal het dragers van klassieke horloges overtuigen? Nee dat denk ik niet. Die hebben voldoende aan 1 stukje informatie; namelijk tijd.
Dat verklaard mede waarom mijn LG G watch geen updates meer krijgt. Overigens gebruik ik hem nog wel veel, maar ik zal niet snel een nieuwe smartwatch kopen. Het voegt niet zoveel toe ! :)
Volgens mij krijgt deze geen update omdat er geen knop aanwezig is. (En krijgt de moto 360 eerste generatie geen update ivm de verouderde processor)
Klopt grotendeels. De LG G watch heeft ook geen wifi, terwijl bij Android Wear de nadruk komt te liggen dat de horloge meer en meer zelfstandig zal moeten werken (vb installeren van applicaties zonder de telefoon, en met enkel bluetooth wordt dit moeilijk).
Heb zelf de mi band2 met een luxer metalen bandje. Totale prijs 45 euro en dan heb je een smartband met de tijd, hartslag, sleep en fitness tracker en je ziet notificaties.
Dat ik hem maar om de 25 dagen op hoef te laden is ook een grote +.
Tussen de 120 en 500 euro uitgeven voor de duurdere klasse voegt voor mij niets toe.
Er worden miljoenen van verkocht dus veel mensen denken er net zo over.
Een fitness band is toch wel een ander apparaat/doelgroep dan een echte smartwatch hoor, er zitten inderdaad wat vergelijkingen in, maar ik zou mijn smartwatch voor geen goud inruilen voor een fitness band.
Dingen als het aanpassen van het uiterlijk, notificaties lezen, op notificaties reageren, authenticator codes opvragen etc.
Daar hangt dan natuurlijk wel een prijskaartje aan, en lang niet iedereen heeft er behoefte aan.

Overigens hoop ik zelf dat Google binnenkort met meer info betreffende de gelekte watches komt, en dat deze niet €300+ gaan kosten.
Er zitten nogal wat verschillen in wat je verwacht van je smartwatch. Ik heb zelf een Vector Watch die op zijn eerste lading 41 dagen haalde, deze smartwatch heeft gewoon diverse faces waarbij je gedeeltes kan aanpassen (extra info zoals weer, stappenteller enz enz), basis controls voor je muziekspeler, notificaties enz.

Dat je niet kan reageren op je notificaties of apps er op kan draaien, is iets wat mij totaal niet boeit. Buiten dat het een heel mooi horloge is met een enorme accuduur, is voor mij vooral de toegevoegde waarde dat terwijl ik aan het werk ben, toch kan zien waarom mijn telefoon afgaat, en of ik die gewoon keihard kan negeren (meeste gevallen), of toch iets waar ik rekening mee wil houden.

Sommige willen dus een tweede kleine smartphone om hun pols, en andere willen een horloge met extra functies. Behoor je tot die tweede groep, dan zijn die smartwatches met een accuduur van max 2 dagen, gewoon absoluut niet interessant.
Dat mensen weinig interesse in al die 2 daagse smartwatches hebben, bevestigde Wout mij tijdens de Tweakers Express nog, dat de interesse in reviews eigenlijk gewoon heel beperkt is.
Ik denk dat je gelijk hebt in wat je hier schrijft. Al moet ik zeggen dat ik toch de reviews wel interessant vindt, ook vanwege het gadgetgehalte van die horloges, los van of ik er een zou kopen.
Ik heb ook een G Watch R, en ben het helemaal met je eens. Verder gebruik ik ook navigatie op mijn Smartwatch regelmatig als ik op fiets ergens naar toe moet. Op de fiets is het toch behoorlijk makkelijker om even naar je smartwatch te kijken dan om je telefoon uit een zak te vissen.
Dit kan je anders ook prima met de garmin reeks horloges hoor. Dit zijn uitmuntende fitness watches en de duurdere modellen doen zeker niet onder voor een traditionele smartwatch.
Ik heb m zelf ook maar fitness tracker is een groot woord, hij neemt bijvoorbeeld alleen je hartslag op als je op het knopje drukt en niet elke minuut of continu. Nu heb je een app mi band tools die wel die functie biedt maar verliest regelmatig verbinding en de meting verschilt in de app met wat je op de band meet (tijdens trainingen that is). Verder wel tevreden hoor voor deze prijs .

Edit: spelvout verwijderd

[Reactie gewijzigd door mark met een k op 14 september 2016 23:28]

Heb de band gereviewd op tweakers en ja het is niet allemaal zonneschijn. Ik meet de hartslag af en toe als ik het wil weten.
Ik heb die notify and fitness app er ook op maar die is erg rommelig en je moet eerst syncen met deze voordat je naar de originele gaat. Te veel gedoe dus.
Ik heb sinds 2 weken een Huawei smartwatch (2de hands op de kop getikt). En ik moet zeggen ben er erg blij mee.

Je pakt gewoon minder je telefoon en voice bediening is ook erg handig voor in de auto. Daarnaast zijn de sport toevoeging ook erg fijn.

Eens zou er ook geen 350 euro voor over hebben.
Er worden miljoenen van verkocht dus veel mensen denken er net zo over.
Er worden miljoenen Apple Watches verkocht, dus...? Misschien zijn het gewoon verschillende markten?
Wat dat bertreft heb je helemaal gelijk. Van de mi bands zijn er veel verkocht omdat in dit segment mensen zijn die waar voor niet de hoofdprijs willen hebben. Apples vallen wat mij betreft niet in die categorie. De pebble watch wel vind ik.
Het enige wat ik in een smartwatch zoek is googlemaps functionaliteit(via smartphone) en notificaties. Daar heb ik echter geen €200 voor over. Hopen dat ik een keer een mooie tweedehands watch op de kop kan tikken.
Jammer dat er geen update komt met de nieuwe Qualcomm 2100 chipset. Zat te wachten op een nieuwe Moto360 sport (GPS)
Dat was te verwachten. Het is een product dat nog niet echt zijn doel heeft gevonden. Dat was destijds met de tablet ook, alleen nam dat wel een vlucht en is nu niet weg te denken.
Je zag Apple ook worstelen, als laatkomer, met de Watch. Sterk ingezet op mode maar wel met veel functies die maar matig waren. Apps was eerst alles, later kregen ze 0 aandacht en nu met watchOS3 komt dat weer. Sport is met series 2 uitgebreid (je kunt er nu ook mee zwemmen), maar echt fantastisch is het nog niet.
Daarnaast is de accu de bottleneck (elke dag opladen, geen continue tijdweergave).
Voor mij is het de Pebble time steel en straks de pebble time 2. Super functioneel met veel goed apps, erg fijne stappen teller, slaapritme, zometeen ook hartslag metingen. Waterdicht, 11 dagen op 1 accu lading. Niet duur, helemaal top. M'n IWC 7 days en diverse Omega's liggen al een jaar in de kasten blijven daar liggen vrees ik. Nooit meer naar omgekeken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee