Samsung kondigt 500GB-versie van 750 Evo-ssd's aan

Samsung is begonnen met het leveren van 750 Evo-ssd's met een capaciteit van 500GB. De ssd maakt gebruik van tlc-nand-geheugen. De 750 Evo was al leverbaar in een 120GB- en een 250GB-variant.

De ssd's hebben volgens de fabrikant een maximale lees- en schrijfsnelheid tot 540MB/s en 520MB/s als Samsungs eigen TurboWrite wordt gebruikt. Als controller gebruikt de schijf dezelfde als de 850 Evo ssd's met 500GB, maar in dit geval gebruikt de 750 256MB aan dram-cache in plaats van 500MB.

Een ander verschil met de 850 Evo is dat de 750 Evo's een ander type tlc-nand gebruiken, namelijk 16nm in plaats van 40nm 3d-v-nand. Het grotere 'gat' in het duurdere 3d-v-nand komt doordat de geheugencellen gestapeld zijn in plaats van naast elkaar liggen. De geheugenchips die Samsung in zijn 750-Evo-serie stopt, zijn 128Gbit-tlc's.

Samsung geeft drie jaar garantie op de schijven of de garantie dat er 100 terabyte aan schrijfacties op plaatsgevonden heeft. De ssd's verwisselen van eigenaar voor 150 dollar. Europrijzen zijn nog niet bekend.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

25-05-2016 • 08:27

77 Linkedin

Reacties (77)

77
76
54
6
0
13
Wijzig sortering
Adviesprijs van €150 voor 500GB lijkt me een mooie prijs. SSD in mn MBP uit 2010 heeft wonderen gedaan. Beste upgrade voor oudere systemen wat mij betreft.
Kan wel een mooie prijs zijn, maar je betaalt met je data als een upgrade wilt doen.
Voor mij nooit een Samung SSD...

[Reactie gewijzigd door TweakerTom op 25 mei 2016 09:35]

Statement van Samsung: "De informatie die Magician voor firmware-updates ontvangt, blijft beperkt tot het IP-adres van het apparaat, het serienummer, SSD-modelnaam en het aantal drivers dat is geïnstalleerd op de PC of het apparaat. Deze informatie is noodzakelijk om het juiste firmwaretype en -versie te identificeren per SSD-apparaat. Voor de Magician-software, die wereldwijd beschikbaar is, is de term ‘persoonlijke informatie’ gebruikt omdat er sommige landen zijn waarin het IP-adres van het apparaat en het serienummer gerechtelijk vallen onder persoonlijke gegevens."
Overdrijven is dus ook een vak. Het is echt niet zo dat ze je SSD gaan uitlezen ;) Men wil alleen automatisch de juiste firmware toewijzen en dan snap ik wel dat de bovenstaande data nodig is.

Verder goed dat er nu ook een 500GB is. Een leuke kandidaat voor in een laptop te steken waar maar ruimte is voor 1 2.5' drive. Nu nog alle laptop fabrikanten overtuigen dat er ook in budget laptops een SSD moet inzitten, standaard voor een normale prijs. Dat zou al enorm veel schelen in gebruikerservaring.
het IP-adres van het apparaat, het serienummer, SSD-modelnaam en het aantal drivers dat is geïnstalleerd op de PC of het apparaat.
dat je SSD Modelnaam en serienummer nodig hebt om te bepalen welke firmware er beschikbaar gesteld moet worden snap ik.
Maar wat hebben ze aan het IP adres? Krijgt mijn PC met ip adres 192.168.5.55 een andere firmware als mijn laptop met ip adres 192.168.13.4? Lijkt mij niet, dus die gegevens hebben ze niet nodig.
Zelfde geldt voor de drivers: of ik nu een SSD met firmware 1.2 of 1.3 heb: dezelfde drivers zullen gebruikt worden want die zijn in 99% van de gevallen onafhankelijk van de de firmware. Dus dat dat verzamelt wordt is ook onzin.

Kortom: ik snap het hele verhaal van Samsung niet echt als het om dataverzamelen gaat...
Beetje fingerprinting is ook altijd gezellig (locatie, logtijden, ip, devices, etc.).

Iemand die auto-updates wil mag daar wat mij betreft voor kiezen, maar met Samsung kun je niet genoeg overdrijven. Ze staan bekend om hun software meuk.
Zie bijvoorbeeld over hun Smart-TVs:
http://tweakers.net/nieuws/90528/kijkers-samsung-smart-tvs-waren-te-bespioneren-via-camera.html
http://tweakers.net/nieuws/86038/lek-in-samsung-smart-tvs-kan-hackers-root-toegang-geven.html
http://tweakers.net/nieuws/107063/samsung-gaat-data-tussen-smart-tvs-en-servers-in-2016-versleutelen.html

Leuk als de volgende Magician update ineens een versleutelde verbinding opzet...

En ik vind het ook een principekwestie. En fabrikant moet gewoon een alternatief bieden en van sommige SSDs zijn geen firmware updates los te downloaden (zie ook de reactie van TomasH).

[Reactie gewijzigd door TweakerTom op 25 mei 2016 12:45]

Allemaal een klacht indienen bij Samsung en dreigen met een boycot :)

Vind het wel stom, ben verder er tevreden over mijn Samsung SSD maar bij gelijke prijs neem ik nu lekker een Crucial of Intel.
Er is geen enkele noodzaak om de software uberhaupt te draaien. Je kan ook gewoon los firmware updates downloaden. Dus gewoon geen ssd magician gebruiken en dan ben je er ook.
Voor de 850 Evo, 850 Pro en 950 Pro zijn er geen losse ISO's van firmware-updates te downloaden via de site van Samsung.
Hoe moet ik dan mijn firmware updaten als ik geen Windows heb?
en je zal niet denken dat er ERGENS online.. een cracked version staat op 1 of andere torrent site.. waar ze heel vrolijk die samsung bende uitsleutelen.. en dan gewoon een iso'tje maken? hmmmm zal VASTWEL ergens staan.. met een beetje vernuftig zoek/speurwerk..
Anoniem: 463321
@tigermonk25 mei 2016 11:05
Cracked firmware installeren. Jij houdt van risico's.
ik bedoel alleen maar te zeggen... ;) hmmm het IS niet onmogelijk.. dat zou de gemiddelde tweaker toch moeten weten hier onderhand na wat.. 10 jaar actief zijn?
Wel als je RAPID mode wilt draaien, wat overigens prima met oudere versies kan :)
RAPID = nep.
Da's toch gewoon een memory-cache, maar dan net even iets anders dan de windows-cache?

Op lange acties zoals 10 gig overpompen of de Adobe suite installeren, merk je hier helemaal niets van. Als je zorgt dat je 10% extra lege ruimte laat aan het eind van de SSD zit je toch al goed?

[edit]
Zelf trouwens eigenaar van een 850 evo.
Ik werk veel op Ubuntu en toen ik over rapid las schrok ik heel even, totdat ik las dat het gewoon een slimme cache is.

Wat ik wil bereiken is, dat mensen die op Linux of een ander OS zitten zich hierover niet druk hoeven te maken.

[Reactie gewijzigd door twicejr op 25 mei 2016 19:08]

Snap niet zo goed wat je wilt bereiken met je opmerkingen.

Het is geen geheim wat RAPID mode doet er is zelfs een whitepaper hierboven ergens gepost.

Ruimte overlaten is sowieso verstandig, met of zonder cache :)
Wat @twicejr wil zeggen is dat Rapid mode meer marketing is dan dat het werkelijk snelheidswinst oplevert, de performance gaat er zelfs van omlaag. Het enige waar RAPID leuk voor is, is om op te scheppen met je benchmark resultaten die laten zien dat je 2GB p/s kan schrijven/lezen.

A closer look at RAPID DRAM caching on the Samsung 840 EVO SSD
En deze van dezelfde site over de 850 evo laat dan weer een ander beeld zien mbt RAPID: http://techreport.com/rev...olid-state-drive-reviewed

Alleen bij reads lijkt het eigenlijk weinig toe te voegen (en in sommige gevallen zelfs iets trager te zijn), ook niet zo verrassend want de kans dat dat stukje al gecached was is miniem en dan moet het alsnog van de SSD geladen worden. Als Samsung slim is halen ze de cache om te lezen weg en maken ze er alleen een schrijf buffer van.

Anyway, als hij bedoeld wat jij zegt (en dat mag die best vinden uiteraard) zal die het toch wat duidelijker moeten zeggen dan roepen dat iets nep is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 mei 2016 11:24]

In je HOSTS file wat DNS entries toevoegen en het feest voor Samsung is ten einde. Net alsof er geen netwerkverkeer is of dat er iets tussen zit dat verkeer naar Samsung blokkeert. Company policy zullen we dan maar zeggen. :P
Gaat vooral om het principe. :D
Data harvesting is het huidige verdienmodel voor "gratis of te goedkoop". Op zich treurig dat de maatschappij zo in elkaar steekt vandaag de dag en de consument er met open ogen intuint (of bewust voor kiest) :?
Ooit de film "idiocracy" (2006) gezien?
Heb het gevoel dat de maatschappij daar naar toe evolueert.
De mensen willen alles zo goedkoop mogelijk of zelf gratis.
De grote multinationals spelen hier lekker op in.
Anoniem: 652392
@TweakerTom25 mei 2016 10:08
Wat een onzin, alsof je die software nodig hebt om de SSD te kunnen gebruiken, de software draait niet eens op OSX.
Ah die heb ik ook (2011 misschien), past daar zomaar alles in? In ben een beetje verward, niet alle 2.5 inch schijven passen in alle 2.5 inch slots in tegenstelling tot vroeger...
Jawel hoor. De MBP's hanteren gewoon de standaard 9,5mm dikte en niet de 7mil slim drives. Een 2tb spinpoint (samsung/seagate) M9T past hier dus netjes in.
je kunt ook de behuizing er af slopen en dan is tie nog dunner. Ik had een te dikke voor mijn laptop gekocht en zonder behuizing past het prima. Is ook koeler.

Maare over een mbp.. Is de firmware wel mac compatible? ik hoor dat er functionaliteiten wegvallen als je non-apple spullen durft te kopen.
Van een ssd misschien ja. De m9t is een hdd
Je kan zelfs de cd drive eruit halen en daar een mount in zetten, ik draai nu een 250gb ssd en 1tb schijfje voor films en documenten, ram update is trouwens ook niet moeilink/duur
beste update voor elke pc.. als je eenmaal ssd's gewent bent zijn alle pc's, laptops met gewone schijven traag.
het heeft mij vooral verrast; hoeveel impact de leessnelheid heeft op de gebruikerservaring/productiviteit.

dat verschil in cache grootte; heeft dat nog serieuze impact?
Voor lezen niet echt, maar voor sequentiële schrijfacties wel. Daarom gebruikt samsung software om Ram tijdelijk te kunnen gebruiken als cache. Hierdoor liggen transferspeeds een stuk hoger bij bestanden van enkele honderden MB's.
Voor de geïnteresseerden, bij Samsung heet dat 'RAPID mode' en is in feite een cache in het RAM. Uitleg over RAPID mode kan je hier vinden: http://www.samsung.com/hu...sung_SSD_Rapid_Mode-0.pdf
Zit alleen een nadeel aan. als je RAM als cache gebruikt en je pc valt uit door een stroom storing of wat dan ook, Ben je wel die data kwijt.
Dat geld ook voor heel veel SSD's in het algemeen, ook zonder RAPID mode. Natuurlijk de RAM-cache zal groter zijn dan de cache van de SSD, maar heel veel SSD's zijn in het geval van stroomuitval niet meer in staat om hun cache nog weg te schrijven, met name de goedkopere schijven.
Ben blij dat ik nog een mx100 heb, die waren niet te duur en zijn hiervoor beschermt
Is dat zo?
http://www.anandtech.com/...sd-review-nda-placeholder

[quote]n the MX100 review, I was still under the impression that there was full power-loss protection in the drive, but my impression was wrong. The client-level implementation only guarantees that data-at-rest is protected, meaning that any in-flight data will be lost, including the user data in the DRAM buffer. [/quote]
Whitepaper niet gelezen zeker: Pagina 5... }>

"Are there any risks with using RAPID mode?
RAPID was specifically designed to not add any additional risk to user or system data, even in the event of a power-loss."
Whitepaper idd niet gelezen nee |:(
Ik hoop dat de adviesprijs wat lager wordt aangezien de 850 evo 500gb al vanaf 137 euro verkrijgbaar is.
De adviesprijs blijft altijd hoog, die van de 850 evo is veel hoger ;)

De verkoopprijs moet lager zijn dan de 850 evo!
Maar de pricewatch: Samsung 850 EVO 500GB staat al in de pricewatch voor onder de €140,-. En wat ik uit het artikel begrijp is de 750 het kleinere broertje uit de familie (256MB vs 500MB cache).

edit:
Geen idee waar dit product dan in de markt gaat staan?Want qua prijs is hij dan net zo duur als de 850 series... Volledig over het 3d-v-nand heen gelezen... 8)7 .

Maar goed gaat dat voor prestaties nog uitmaken, of is deze SSD dan enkel zuiniger? Want voor die paar Watt verbruik haal ik dan liever de 850 variant met meer cache.

[Reactie gewijzigd door Case_C op 25 mei 2016 08:37]

Ooit gehoord van adviesprijzen?
Anoniem: 463321
@acst25 mei 2016 10:55
Als je bedoelt dat adviesprijzen niets voorstellen dan wordt het eens tijd dat winkelprijzen gehanteerd gaan worden. Vaak kom je dan ook weer op de adviesprijs uit.
onzin, zeker bij computeronderdelen ligt de consumentenprijs een paar tientjes onder de adviesprijs
Een 119 euro ssd van 480 gig in mijn MacBook uit 2009 was ook al voldoende om deze weer snel te maken.
Jeetje, en dan te bedenken dat ik ooit voor 400 euro een 40 GB SSD heb gekocht... SSD's groeien zo veel harder dan HDD's, dat HDD's binnenkort het museum in kunnen. Zelfs de 2 TB SSD's beginnen betaalbaar te worden.

Waarom heeft deze SSD trouwens een logische cachegrootte van 256 MB en z'n broertje een onlogische grootte van 500 MB? Wordt de 12 MB gereserveerd voor andere taken of heeft Samsung specistische chips gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 25 mei 2016 08:37]

Tja andere tijden, maar in 1989 betaalde ik 600 gulden voor een 20mb HD. Nu heb je daar omgerekend 8TB voor. Dat is 400000 keer die ene 20mb hd. Omgerekend was dat toen 240 miljoen gulden. 8)7
Ik weet nog dat ik in de trein zat op weg naar huis met een harddisk van 1 GB die ik net had gekocht, dat was ongeveer in 1995. Ik weet niet meer wat ik ervoor betaald heb, maar wel dat ik dacht "dit is zo'n grote oceaan van ruimte, die krijg ik nooit vol!". :)
Mijn buurman betaalde toen 1000 gulden voor een gigabyteschijf..
Nou betaalbaar is anders hoor. €600 is nog steeds een fikse smak geld, maar de tijd dat je er nog een maandsalaris aan kwijt was ligt wel achter ons gelukkig.

Ik gok dat die 12 mb als overprovisioning wordt gebruikt om slijtage het hoofd te kunnen bieden. Of een stukje controller geheugen ofzo.
Die cache in een SSD is vergelijkbaar met het geheugen in je PC (gewoon DRAM), slijtage is dus niet aan de orde ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 mei 2016 09:51]

SSD's groeien zo veel harder dan HDD's, dat HDD's binnenkort het museum in kunnen
Voor langdurige opslag en cold storage ben je nog beter af met een HDD. Of een tape, voor het echte werk. Dus ik zie ze nog niet naar het museum verbannen worden.
Dat ik ooit nog eens 650 euro voor een 6gb videokaartje betaald had in 2015
En daar kan ik ook weer op inhaken toen ik begin 1997 de eerste Voodoo 3DFX kaart kocht gemaakt door Orchid, geimporteerd uit de US voor bijna 700 gulden inclusief belasting in importheffingen. Als één van de eerste in Nederland. ;)
Netjes heb zelf vorig jaar een koelblok geimporteerd uit de netjes.
Ik ben een cpu koeler zelf gaan halen bij frys electronics in de vs
Mooie prijs, jaar of 4-5 geleden een 64GB SSD voor mijn PC gekocht, was toen 130 euro. Voor hetzelfde geld heb je nu 500GB. Mijn PC ga ik dan ook upgraden naar 500GB binnenkort. Kom nu in de problemen met de Windows 10 upgrade.
"Samsung is begonnen met het leveren van 750 Evo-ssd's met een capaciteit van 500GB"
Dat zijn niet veel ssd's :+.

Wel een nette prijs voor een 500 GB exemplaar. Ik heb hier nog een samsung 830 64gb heb daar toen 60 euro voor betaald :P.
Kun je beter een 850 Evo 500GB kopen - is net zo duur maar wel beter.
pricewatch: Samsung 850 EVO 500GB
Ik ben niet zo blij met Samsung, eerst het probleem met hun 840 Evo ssd, het probleem wat overigens nooit helemaal is opgelost.
En nu heb ik een Samsung pro 950 m.2 nvme ssd , welke nog steeds geen goede drivers heeft voor windows 10 ! de snelheden zijn wel hoog, maar random 4k is nogsteeds erg laag voor deze ssd en ik wacht dan nu al 3 maanden op een 1.2 versie van hun drivers.
En na het bericht van TweakerTom , over dat de software persoonsgegevens verzameld denk ik dat ik het maar bij ander merken hou. ( zoals crusial, de m500 en de mx100 bevallen me beide erg goed)
Paar weken geleden voor € 60,- een 850 500GB van iemand overgenomen. Mijn MB stijgt bijna op nu. Beste upgrade ooit.
maximale lees- en schrijfsnelheid tot 540MB/s en 520MB/s als Samsungs eigen TurboWrite wordt gebruikt.
Niet iedereen weet wat de marketing kreet "Turbowrite" betekent en wat de consequenties van het gebruik cq niet gebruiken zijn. Waarom niet een zin daaraan wijden ipv van de marketingpraat overnemen.?

Turbowrite gebruikt een deel van het MLC geheugen als SLC geheugen-cache voor schrijven. gevolg: je houd iets minder daadwerkelijk opslag over, en de genoemde schrijfsnelheden zijn niet sustainable bij grote hoeveelheden data. Voor de meeste mensen zou het echter een perfromance verbetering moeten geven, vooral bij kleine SSD's. Ook even de sustainable schrijfsnelheid melden en klaar (helaas goed verstopt, ik kan het niet zo snel vinden).

[Reactie gewijzigd door locke960 op 25 mei 2016 10:28]

Hier een boeiend artikel daarover, ook de snelheden zijn daar genoemd (gaat wel om de 840 serie) met en zonder turboWrite.

http://nl.hardware.info/n...rbowrite-slimme-slc-cache
De ssd's hebben volgens de fabrikant een maximale lees- en schrijfsnelheid tot 540MB/s en 520MB/s als Samsungs eigen TurboWrite wordt gebruikt.
Dat turbowrite, dat zit in de firmware, maar dan moet je zeker samsung software gebruiken om er gebruik van te maken?
Maar als je de software wilt gebruiken MOET je instemmen met allerlei dataverzameling:
nieuws: Samsung-software stelt update afhankelijk van toestemming voor dataverzameling
Of heb ik het mis?

Goede reden om geen samsung te nemen, ik kijk wel naar een ander merk.
Wat precies is er bijzonder aan een SSD van 500GB? Er zijn toch zat van die schijfjes in de PW, dus ik begrijp niet helemaal waarom het nu opeens op de voorpagina gemeld moet worden. Ik denk dat dit artikel wat context mist dus, of Samsung heeft een zak geld gegeven :)
Precies, maar een groot deel van het voorpagina nieuws op Tweakers is toch niet echt nieuws meer.

Anyway, Ik heb al een jaar 1TB aan ssh opslag in mijn 2011 macbook pro. 2x Crucial mx100 van 512gb in raid 0. Hiervoor zat er een 250gb evo 840 in, daar gingen mijn nekharen van overeind staan.

Dat TLC geheugen vervaagde in een paar maanden tijd en daardoor waren leessnelheden flink achteruit gegaan, jammer genoeg werkte alleen het defragmenteren omdat dat ervoor zorgde dat bestanden weer vers in het geheugen werden geschreven. Ik geloof dat de firmware update die ervoor kwam exact hetzelfde deed.

Persoonlijk heeft dat iets wat afkeer naar Samsung veroorzaakt voor mij.
Daar gaat het niet om. Sommige mensen willen kosten wat het kost een Samsung SSD. Als er eerst geen TLC 500GB drives van Samsung waren, en nu wel, kunnen ze die kopen. Als dit nieuws er niet was gekomen, waren ze er misschien pas veel later achtergekomen.
Maar hij staat niet in de PW...
Nog niet nee. Dat wordt binnen 1 dag na aankondiging al gedaan :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee