Samsung komt met micro-sd-geheugenkaart met capaciteit van 256GB

Samsung komt met een micro-sdxc-geheugenkaart met een opslagcapaciteit van 256GB. Vanaf juni is het kaartje te koop voor een adviesprijs van 249 euro. De lees- en schrijfsnelheden bedragen maximaal 95 en 90MB/s.

Samsung 256GB micro-sdxcHet 256GB-kaartje krijgt een plek in de Samsung EVO+-serie en maakt gebruik van Samsungs v-nand-geheugenchips. Samsung claimt dat het kaartje werkt met 'meer dan duizend' apparaten, maar specificeert die claim verder niet. Waarschijnlijk wordt het geheugenkaartje herkend in alle apparaten die sdxc-geheugen ondersteunen. In combinatie met de Samsung Galaxy S7 is de opslagcapaciteit goed voor twaalf uur aan videomateriaal in 4k-resolutie, of 33 uur in full-hd-formaat met 60fps.

Met een prijs van bijna 1 euro per GB is het nieuwe geheugenkaartje veel duurder dan alternatieven met een lagere opslagcapaciteit. Samsungs eigen micro-sdxc-kaartje uit de EVO+-serie met capaciteit van 128GB is te koop voor minder dan 50 euro. Het alternatief van Sandisk met capaciteit van 200GB, momenteel de micro-sd-kaart met hoogste opslagcapaciteit, heeft een webwinkelprijs vanaf ongeveer 90 euro. Het nieuwe kaartje van Samsung voldoet echter aan de UHS-I U3-standaard en is op papier sneller dan de goedkopere alternatieven.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-05-2016 • 16:48

63

Reacties (63)

63
63
49
1
0
7
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag, is hoe lang zo'n kaartje mee gaat. Een sd kaartje in een RaspberryPi kan na veelvuldig gebruik kapot gaan door de vele reads/writes. Maar als je deze bijvoorbeeld in een telefoon zou doen, voor zo'n bedrag verwacht ik wel dat deze lang mee gaat. Stel je hebt voor ~180GB aan foto's, filmpjes en apps erop staan en het kaartje gaat kapot is het "dag data" ...
Precies mijn gedachte.

En leuk dat je backups kan maken, maar ga maar eens incremental backups maken van een 256GB Micro SD chip. Daar ben je dagen mee bezig.

Ikzelf zou me nog niet wagen aan zoveel opslag op zo'n instabiele chip. Hoop dat dat in de nabije toekomst eens aangepakt wordt.
Ikzelf zou me nog niet wagen aan zoveel opslag op zo'n instabiele chip.
Wat is er precies instabiel dan? Het aantal mogelijk reads/writes is gewoon een 'stabiel' getal alleen niet zo hoog als we van een HDD/SSD gewend zijn :)

Anyway in een telefoon nog nooit een defecte SD kaart gehad, en bij kleine kaartjes ben je juist veel vaker dingen aan het opruimen (is weer extra reads/writes op dezelfde cel), hoe vaak schrijf je een 256GB kaartje nou helemaal vol en moet je hem helemaal legen?

Ik (persoonlijke ervaring dus) heb nu 3 maanden een 64GB kaartje in mijn S7 zitten, en nog nooit hoeven legen, dat verwacht ik de komende 6 maanden eigenlijk ook niet. Oftewel dan heb ik straks in een jaar tijd misschien 100GB geschreven (mijn foto's worden ook elke dag naar mijn HDD in mijn PC gekopieerd en muziek gechached wat dus reads/writes geeft)...

Als 256GB betaalbaar was had ik die zeker genomen, lijkt me heerlijk, en belangrijke dingen moet je altijd backuppen, ook als er beloofd word dat het kaartje 100 jaar mee gaat...
En leuk dat je backups kan maken, maar ga maar eens incremental backups maken van een 256GB Micro SD chip. Daar ben je dagen mee bezig.
Denk dat je 'incremental' door de war haalt met een 'full' backup, immers is dat juist de efficiente manier waar je enkel aangepaste/toegevoegde files hoeft te backuppen.

PS heeft een SD kaart ook zoiets als SMART, wil mijn oudste SD kaartjes wel eens onder de loop nemen, 128MB/512MB/4GB en zo heb ik nog wel ergens rond slingeren, jaren gebruikt voor mijn MP3 speler en smartphone(s).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:37]

ik heb zelf al keer of 8 kapotte kaartjes gehad,
moet wel zeggen dat die kaartjes versprijd zaten in verschillende aparaten.
niet dat ik een pech vogel ben.
Naar mijn ervaring ben je wel degelijk een pechvogel. Op >10 kaartjes nog nooit een defect gehad. Eerder redundant door te klein dan dat er een defect gegaan is. Wel allemaal merk SD geheugen kaartjes (Sandisk, Kingston, Samsung)
ik moet zeggen, dat een groot deel budget kaarten waren.
heb wel eens paar kapotte sandisk en kingstons gehad, dit was dan wel in een bepaald toestel.
Ooit ervaring gehad met een HTC Desire... Die "at" geheugenkaartjes.
njah dat was dus het toestel wat ik bedoelde
Ja met defect apparaat die niet goed zijn taken uitvoert krijg je alles kapot, maar dat is niet de schuld van het sd kaartje. ;)
Ik heb zelf ook al enkele falende Kingston kaartjes mogen ervaren in mijn telefoon, dit zou een A merk moeten zijn. Gelukkig komen ze met levenslange garantie.
Kaarten gaan niet stuk als ze gebruikt worden als extra opslag, als je hem elke dag compleet overschrijft ben je nog 25 jaar bezig, herschrijven kan iets van 10K keer, en deze kaartjes zijn niet "dom" er zit een controller in die ervoor zorgt dat je niet steeds dezelfde cellen overschrijft, Kaarten gaan "snel" kapot als je ze als HDD gebruikt en OS er swap, log files en zo steeds naartoe schrijft, en dan nog duurt het maanden/jaren.

8 kaartjes stuk maken is echt niet normaal, of je doet iets heel raars met de kaarten of je bent ongelofelijke pechvogel.
Dagen... Als je ook maar een kwart van de leessnelheid haalt ben je in een paar uur klaar.

Bovendien is de truc van backups maken dat je het regelmatig doet.
In mijn ervaring zijn die dingen op een laptop niet zo snel, maar ok paar uur kan inderdaad wel kloppen.
Bovendien is de truc van backups maken dat je het regelmatig doet.
Dat weet ik, daarom zei ik ook:
... maar ga maar eens incremental backups maken...
Maar ik wil best toegeven dat ik misschien te negatief heb gereageerd, maar het is gewoon een weerspiegeling van mijn eigen ervaringen. En als blijkbaar strookt dat niet met wat de meeste ervaren.
Het ligt er erg aan wat voor kaartje je koopt. Ik heb zelf een 128GB U3-kaartje in mijn 4k-action cam zitten en als ik die backup (bijna helemaal vol) ben ik in pakweg 45 minuutjes klaar. Maar meestal schiet ik hem niet in 1 dag vol, dus backup ik alleen wat ik er die dag bijgeschoten heb en dat gaat natuurlijk sneller.

Maar zou je zoiets met een budget kaartje doen zonder enige indrukwekkende snelheidscodering, tsja, dan kan het lang duren. Zeker als je dat via een traag kaartlezertje doet...

Overigens wel bizar dat T.net dit kaartje op prijs vergelijkt met U1-kaartjes, want U3 heb je toch echt nodig voor moderne 4k-apparatuur die met 100Mbit/s en hoger videobestanden wegschrijft. Mijn Sony FDR X1000V weigert 100Mbit/s te schrijven op kaartjes die niet U3-gecertificeerd zijn. Nog even los van wat benchmarks zeggen: zonder U3 werkt hij gewoon niet in de hoogste modus.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 16:37]

30 mbyte/s vereisen terwijl je maar 13 mbyte/s nodig hebt is wel een beetje dom, zonde en onnodig duur.
Waarom is dat dom en onnodig duur? In praktijk haal je vaak niet altijd/constant de geadverteerde snelheid, op geen enkel medium. Er zijn verschillende factoren die snelheid kunnen vertragen. Dus je hebt gewoon genoeg headroom nodig om voorál bij videoapparatuur niét snelheid tekort te komen, de reden hoef ik hopelijk niet uit te leggen.
Ja, want het is erg verstandig om voor de U1-standaard te gaan die 10MB/s garandeert wat dus 3 te weinig kan zijn in specifieke situaties ;) Er is geen U2-standaard, dus U3 is de laagste standaard die 100Mbit/s garandeert :)

Je reactie lijkt erg op de reactie die ik jaaaaren terug van een Funprice-medewerker kreeg toen ik per se een USB 2.0-kaartlezer kocht. "Maar die 480Mbit/s ga je nevernooitniet halen met de snelste geheugenkaartjes van nu!", waarop ik hem uitlegde dat ik de 12Mbit/s van USB 1.1 met gemak zou halen en daardoor niet beperkt wilde worden :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 16:37]

Mijn punt is dat de classes dus niet goed bedacht zijn...
Er had een U2-klasse tussen moeten zitten, daar ben ik het mee eens, maar zoals je het omschreef leek het alsof je Sony verweet dat ze een U3-kaartje vereisten, terwijl dat echt de minimale klasse is die voldoet aan de snelheidseisen :)
Of je linkt gewoon je sdcard locatie in een Cloud-applicatie?
Niet zo heel lastig om te doen..
Ik weet niet waarom mijn vorige post ge-downmod wordt maar, ik geef er alleen mijn visie op hoe ik tegen SD geheugen kijkt.

Maar jou (ComputerHoed) optie klinkt wel als een goede. Eigenlijk nog nooit over nagedacht op die manier.
Zo instabiel zijn die kaartjes tegenwoordig niet meer, hoor. Ik gebruik al jaren hetzelfde 8GB-kaartje om meerdere keren per week telefoons te flashen. En dan niet telkens dezelfde software maar elke keer een format en daarna de desbetreffende build erop zetten. Een beetje Android heeft tegenwoordig een pakket van rond de 3GB (give or take a GB). Ik heb laatst wel een 2GB dubbelgevouwen omdat 'ie niks meer deed. Maar na een jaar of 5-6 intensief gebruik mag dat wel, vind ik.

En daarnaast idd wat ComputerHoed al zegt; zorgen dat je foto's e.d. gesynched worden met een (private) clouddienst. De foto's die ik mobiel maak worden met zowel Dropbox als de Synology app gesynched.
Daarom moet je ook belangrijke data (voor mij zijn dit foto's) op je telefoon back-uppen. Google Foto's is daarvoor ideaal.
Anoniem: 126717 @Kapitein18710 mei 2016 17:39
Je NAS is daarvoor ideaal. Kom thuis en laat via WiFi de boel naar de NAS huppelen, klaar. Geen dataverbruik, hoge snelheid, altijd beschikbaar.
De lees- en schrijfsnelheden bedragen maximaal 95 en 90MB/s.
Dat is bijzonder tegenvallend voor die prijs! Als je de benchmarks van Tweakers er naast legt is dit kaartje nauwelijks middenmoot.

Edit:
Sorry, ik vergelijk inderdaad appels met peren. Niet gewend aan SD, ik gebruik CF, dus vergeet de formfactor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 22 juli 2024 16:37]

Je linkt naar een test van (full size) SD-kaarten, dit is een micro-SD-kaart. Je zult uiteraard behoorlijk wat op snelheid moeten inleveren voor deze verkleining lijkt me.
Dat is gewoon het limiet van een UHS-I bus hoor, en een uitstekende snelheid als hij daar in de buurt komt. Het meeste van de prijs zit natuurlijk in zijn formaat en relatieve nieuwigheid van dergelijke capaciteit in deze form-factor.

Apparaten met een UHS-II slot zijn sowieso nog bijna niet te vinden.
Anoniem: 407819 @iMars10 mei 2016 16:57
Daarom moet je ook regelmatig backups maken zoals een externe harde schijf.
Dat argument hoor je elke keer als er een groter formaat opslag is. Of het nou harde schijven, SD kaartjes, holografische zooi of wat dan ook is. Het voordeel van die grotere opslag is dat je er een backup op kunt maken van diezelfde grotere opslag.

En in het geval van "slecht" 180GB aan data is het niet zo lastig om ergens een backup te maken. Maak je geen backups dan is je data blijkbaar niet erg belangrijk, helemaal als je het enkel op je telefoon laat staan.
Werkt dit ook, met volledige opslagruimte in een GoPro en andere cameras?
Anoniem: 407819 @stier10 mei 2016 16:56
Goede vraag.
Helaas net zoals bij mijn smartphone kan er maar beperkte hoeveelheid geheugen worden gebruikt.
Op de website van GoPro staan aanbevolen geheugenkaarten samen met de specificaties van maximaal geheugen van verschillende modellen:

https://gopro.com/help/ar...croSD-Card-Considerations

*All cameras need be a minimum of Class 10. The HERO camera only supports up to a 32GB card. HERO3 Black Edition, HERO3+, HERO+ and HERO+ LCD cameras support up to 64GB. HERO4 and HERO Session cameras support up to 128GB
Als het max 32GB ondersteund, is het SDHC. Als het meer ondersteund, is het SDXC.

In het laatste geval zat het tot 2TB moeten ondersteunen (ook al bestaan die kaartjes nog niet). Mocht het maximale lager liggen, is het een software restrictie.
Microsoft kondigde bij hun nieuwe Lumia's aan dat er support is voor extern geheugen (SD) tot 2TB, ook vanwege de ondersteuning van SDXC. Een softwarematige restrictie zou (in mijn ogen) nergens op slaan. Of je nou een 128GB, 256GB of grotere SD-kaart in een camera stopt zou voor de hardware (en software) weinig uit moeten maken aangezien het allemaal dezelfde standaard is.

Het wordt uiteraard een ander verhaal wanneer er wel SDHC-ondersteuning is en geen SDXC-ondersteuning maar dat is bij de meeste moderne camera's niet het geval voor zover ik weet.
Waarschijnlijk wilt GoPro (de fabrikant hierboven genoemd) de kaartjes eerst testen voordat ze op de site vermeld worden dat het ondersteund wordt. Baris zegt hierboven zegt dat in principe ook.
Dat betekend niet dat het niet werkt, alleen dat, in dit geval GoPro het niet beloofd/garandeerd, dat kunnen ze niet omdat ze het niet hebben getest (bv op mogelijke bugs in hun eigen software of op bugs in dergelijke geheugenkaartjes.

Met RAM-chips op moederborden was dat ook vaak zo, als je er een kocht die de fabrikant niet vermelde werkte het soms wel en soms niet, Gisteren nog eens in een oude (2011) Ct gelezen en een van de vier getestte moederborden met AMD E350, allen gespecificeerd voor DDR3-1066 geheugenmodules, werkte wel met DDR3-1333 maar niet meer met met het DDR3-1600 geheugen waar men het mee probeerde. (Mogelijk is dat later met een biosupdate aangepast.) Een PC'tje dat ik vroeger had zag van een 64Mb geheugenmodule er slechts 32.

En wat moderne camera's betreft, Mijn vrouw haar Lumia 635 (met W10) heeft een 5MP camera, maar haar compactcamera heeft een betere lens (met zoom 28-135) en is ook 5MP. De laatste ondersteund echter slechts kaartjes tot 2Gb. Is die camera modern, mischien in jouw ogen niet, maar de resolutie is voor normaal gebruik hoog genoeg en de camera is veel beter als die in veel niet-high-end smartphones (vooral vanwege de lens), dus nog prima bruikbaar, alleen nieuwe SD-kaartjes vinden begint lastig te worden. Zolang we nog kaartjes hebben en de accu nog goed is, is er dus geen enkele reden om het ding te vervangen.
128 gig partitie maken }>
Dat hoeft nog niet per se zo veel te zeggen.

Mijn x58 consumenten moederbord ondersteunt ook 'maximaal 24GB' DDR3 ram.
En toch zit er nu 48GB in en werkt dat prima.
Oké ik heb er ipv de oorspronkelijke i7 met memcontroller tot 24GB nu een Xeon in zitten die tot de 256GB ram ondersteunt.. maar toch. Frappant dat dat op de moederbord spec stond ook al stond het dus gewoon compleet los van het moederbord zelf.

Mijn autoradio meldde USB sticks tot 32GB te ondersteunen.. en toch zit daar nu een 64GB stick in en kan ik het volledige geheugen gewoon uitlezen. Ik heb er wel gewoon een 32GB SD kaartje in zitten, maar het zou mij niet verbazen als hij een 64GB kaartje ook gewoon kan uitlezen.

Hoe ik het dan ook opvat is dat ze in sommige gevallen (lees: dit is speculatie!) bedoelen met 'ondersteunt' is dat ze het werkend getest hebben met sticks/kaarten van deze formaten omdat dit de grootste kaarten was die op het moment van productontwikkeling voor handen lagen. Mijn huidige Xeon CPU wordt ook niet 'officieel' ondersteund door mijn moederbord omdat die Xeon jaren later pas op de markt kwam (en ik heb sinds aanschaf nooit mijn BIOS firmware geupdate) maar het werkt dus tja..
Misschien een gevolg van het bestandssysteem. De Nintendo 3DS ondersteunt officieel 32 GB, maar dat is omdat het apparaat alleen FAT32 lust, en SDXC schrijft exFAT voor. Als je een 128 GB kaart FAT32 formatteert, dan werkt dat ook gewoon.
Dat is correct, mijn autoradio ondersteunt ook enkel FAT/FAT32 (wat jammer is want exFAT is natuurlijk beter). Maar FAT32 gaat ook gewoon over de 32GB dus tja...

Ik zie het dan ook gewoon (wederom, speculatie!) als een vorm van legaal indekken. Ze hebben tot 32GB getest en het werkt, dus dat is wat het 'officieel' ondersteund. Als jij er dan vervolgens meer in frot en het werkt niet is dat jou probleem, niet die van de fabrikant. (zelfde idee als met overclocken en zo, hoewel tegenwoordig fabrikanten daar ook wat makkelijker in zijn geworden met betrekking tot garantieverval).
Niet alleen van Samsung dan, dat indekken. Windows weigert gewoon pertinent om >32GB FAT32 partities te maken, daar heb je 3rd party tooltjes voor nodig. Die pushen uiteraard liever NTFS of exFAT, maar goed.
De up to 128GB support kan komen doordat er geen andere 256GB micro sd kaarten op de markt zijn, waardoor het nooit getest kan zijn. Correct me if i'm wrong. :)
Groter dan 128gb bestond nog niet toen ze de specs maakten. ;)
Als een camera 128GB ondersteunt dan zou er in theorie ook ondersteuning voor 256GB moeten zijn aangezien het beide gebruikmaakt van de SDXC-standaard.
In principe wel, maar het is dus niet getest en er kunnen dus onbekende bugs in zitten, Zie de reacties hierboven.
Als ik dit lees vraag ik me nog steeds af hoe Apple wegkomt met 64gb smartphones 100 euro duurder maken.
Als alle smartphone fabrikanten nou vooruit zouden streven met opslag hadden we allang op 1tb kunnen zitten met amper meer productie kosten als de huidige kaarten.
Hiermee ben ik dan ook blij dat ze de stap zetten om dit uit te brengen ook als is hier er geen grote vraag naar vanuit de mainstream markt.
Hoewel ik heel blij ben met het microSD geheugen in mijn telefoon, zal ik er geen Apps heen willen verplaatsen, het is simpelweg (veel) slomer dan het interne geheugen, het is in werking en dus ook niet in prijs te vergelijken. Daarnaast moet je interne geheugen ook veel meer reads/writes aan kunnen dan een SD kaartje.

Ik geloof wel dat het veel goedkoper kan overigens, maar dat hoeft niet vergelijkbaar te zijn met een MicroSD kaartje...
Je hebt zeker gelijk in verband met reads/writes, maar een standaard rank10 microSD heeft een read/write snelheid van 10mb/s dit is voor 90% van de taken meer dan snel genoeg.
Het zou misschien een conclusie kunnen zijn dat mensen gewoon slecht geïnformeerd zijn en denken dat ze een 64gb of 128gb smartphone nodig hebben, maar in werkelijkheid gewoon een 16gb smartphone met een 128gb microSD.
32GB + >64GB SD geheugenkaartje voor foto's, video en muziek op vakantie = ideaal. En veel goedkoper dan meer intern opslaggeheugen (tax) Best of both worlds.
tjah en dat te bedenken dat zo'n 64Gb chip minder dan een big-mac kost.
@drayer dd2016-05-10-17:40
Graduele verhoging levert op termijn meer winst op. Waarom nu al inzetten op grotere kaarten waar je weinig meer op verdient als de huidige maar daarvoor wel meer risico lopen dat mensen het nog niet kopen, dat er bugs fouten in zitten, dat je door die bugs fouten een slechte naam krijgt. Zo denken fabrikanten, en met name de investeerders/aandeelhouders.

edit1: toegevoegd:@drayer...
edit2: aangepast ivm punt van dreamvoid

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 16:37]

Het heeft niks met "bugs" te maken - het is omdat je als chipfabrikant door je procestechnologie beperkt wordt. Je moet wachten tot je volgende die shrink voordat je 256 GB op zo'n kleine oppervlakte kwijt kunt.
In ieder geval is datgene wat het meer oplevert weinig in verhouding tot de kosten en risico's. Ook een die-shrink kost geld en tijd voordat men het in de vingers heeft, en in het begin heb je extra uitval en het risico dat de klant een defect product ontvangt, wat voor oorzaak dat defect ook heeft.
Het grote nadeel van zo'n grote capaciteit is natuurlijk wel, dat als hij stuk gaat je ook meteen 256GB weg is. Dus lijkt me ongeschikt voor bv een foto / video toestel.
Heel je vakantie foto /video overzicht naar de knoppen. (Want leeghalen van het kaartje, ivm te kleine capaciteit hoeft niet meer...)
Voor een RaspberryPi lijkt het me ook ongeschikt, ivm met de vele read/write acties.

[Reactie gewijzigd door Bunzz op 22 juli 2024 16:37]

is juist ideal voor foto toestel.
kamp daar altijd met te weinig geheugen.
savonds kopieer ik via een tablet, toch alles naar usb'sticks in de tent.
Inderdaad een stuk duurder, maar U3 is eigenlijk wel een groot voordeel. Jammer dat veel telefoons (waaronder Samsungs eigen S7) U3 niet kunnen benutten.

PS. Ja de S7 kan een U3 kaartje wel lezen (compatibel) maar benut niet de snelheidswinst.
Outerspace Moderator General Chat + Wonen & Mobiliteit 10 mei 2016 17:03
Ik vind het raar dat in het Nederlandse persbericht van Samsung inderdaad gesproken wordt over 1000 devices, maar die kan ik nergens vinden in het Engelstalig bericht.

https://news.samsung.com/...est-capacity-in-its-class
De specs zien er daarnaast prima uit (ook te vinden in genoemd linkje).
Als ze de snelheid omhoog gaan krijgen, dan gaan we dit toch straks gewoon als standaard terugzien in laptops of zelfs in PC's? Nog kleiner dan een SSD.
Wellicht niet geheel ontopic, maar dit nieuwsbericht deed me denken aan eenzelfde nieuwsbericht over 32GB micro-SD kaartjes, 6 jaar geleden. 'k Vond het wat nostalgisch om daar nu weer sommige reacties uit na te lezen.
Pfff ik vraag me af wat je allemaal moet doen om zo kaartje snel vol te krijgen. Ik heb nu 1gb op me telefoon en heb die niet eens vol.
Op dit moment gebruik ik een 128GB kaartje, en heb die voor ongeveer 50% vol. Nu is dus de 256GB variant aangekondigd en over een jaar of 6 lezen we dat de 2TB micro-SD beschikbaar is. 'k Twijfel er niet aan of ik tegen we tegen die tijd de capaciteit van zulke kaartjes kunnen / willen benutten, ben alleen benieuwd waarvoor.
Anoniem: 691473 10 mei 2016 17:29
Ik vind een euro per GB best veel. Ik vraag me ook af wat de use scenarios hiervan zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.