Samsung verhelpt degradatieproblemen 840 EVO-ssd's

Samsung heeft een fix uitgebracht die problemen met betrekking tot degradatie van de prestaties van de 840 EVO-ssd's moet oplossen. De fix en bijbehorende firmware-upgrade zorgen ervoor dat ook de leesprestaties van oude data op peil blijven.

De tool maakt een einde aan de problemen waar bezitters van 840 EVO-ssd's al maanden mee kampen. Blokken data van meer dan een maand oud, lezen 840 EVO-ssd's nog maar op 50 à 60 MB/s, terwijl recent weggeschreven blokken op 450MB/s of hoger gelezen worden.

De 'Samsung Performance Restoration v1.0'-tool vereist 10 procent vrije schijfruimte voor zijn werking. Samsung raadt aan backups te maken van de ssd's en na de firmware-upgrade volgt een herstart van het systeem. De upgrade werkt alleen in combinatie met de 2,5"- en msata-edities van de 840 EVO en alleen chipsets van Intel en AMD in combinatie met Windows worden ondersteund. Eind oktober volgen er versies voor OS X en Linux. Meer informatie is te vinden bij Downloads.

Onder andere TechReport en PCPer claimen dat de fix de prestaties inderdaad verbetert.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-10-2014 • 14:21

111 Linkedin

Submitter: Rataplan_

Reacties (111)

111
109
72
4
0
24
Wijzig sortering
Het heeft bij mijn 1TB 840EVO wel geholpen. Alles weer tussen de 450-500MB/sec. Logisch ook; alle data is in feite opnieuw erop geschreven dus nu is alles weer vers. Ondanks dat ik wel vertrouwen heb in de nieuwe firmware is het afwachten of we over een maand weer zakken in snelheid. Overigens heeft die tool ongeveer 3 uur staan stampen op mijn SSD.

Hier ook even een voor / na:

voor:
http://s2.postimg.org/pocz95o5l/840_performance_issue.png

na:
http://s28.postimg.org/ut...formance_after_update.png

Overigens zit ik met bv crystaldiskbench over de 500MB/sec, ATTO niet getest. Ik denk dat HDTune niet goed werkt met SSD's (al doet die uiteindelijk ook niks dan IO's naar de storage toe) want een burst-rate die lager ligt dan de sequentiele snelheid is een beetje raar :)

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 15 oktober 2014 14:43]

Wacht eens, als die tool gewoon onder Windows draait, hoe herschrijft hij dan alle data op de systeemschijf?
VSS wellicht? Of gewoon op hardware niveau. Een SSD heeft toch al een mapping-tabel ivm TRIM en dat soort zaken, dus op laag niveau kan je denk ik best een blok kopieren en die mapping tabel aanpassen. Then again zou ik niet weten waarom er dan zo'n enorme lijst met beperkingen is (bv alleen op NTFS schijven).

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 15 oktober 2014 15:24]

Deze tool flasht de firmware van je SSD en doet daarna volgens mij precies hetzelfde als dat DiskRefresh doet: alle data lezen en schrijven. Door de firmware blijft dan in de toekomst de performance wel op peil, waar met de oude firmware de snelheden na een paar maanden weer omlaag zouden gaan.
Heb de firmware update uitgevoerd via de tool en gelijke even getest via HD Tune Pro :)
1e benchmark gaf deze resultaten, zie link:
https://dl.dropboxusercon...08152/SSD_Evo_840_1st.png

Vond die nog niet zo goed zoals ik had verwacht, heb toen 2e benchmark gedraaid en zo te zien is het probleem echt verholpen, zie link:
https://dl.dropboxusercon...08152/SSD_Evo_840_2nd.png

Toevoeging:
Dit was voor de firmware update:
1e benchmark: https://dl.dropboxusercon...6774957137349819502_n.jpg
2e benchmark: https://dl.dropboxusercon...1362723733107076362_n.jpg

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 15 oktober 2014 14:38]

Heb je ook een screenshot van voor de firmware update? Anders is het lastig vergelijken.
Blokken data van meer dan een maand oud, lezen 840 EVO-ssd's nog maar op 50 à 60 MB/s, terwijl recent weggeschreven blokken op 450MB/s of hoger gelezen worden
De tool gaat dus al je datablocken opnieuw wegschrijven zodat ze niet meer een maand oud zijn. :+
Ja die heb ik zeker nog :) Was ik even vergeten toe te voegen, zie de links. Het zijn twee benchmarks voor de firmware update.
https://dl.dropboxusercon...6774957137349819502_n.jpg
https://dl.dropboxusercon...1362723733107076362_n.jpg

1e bericht aangepast en links toegevoegd :)

[Reactie gewijzigd door CyberDonky op 15 oktober 2014 14:36]

Ow wacht, dus die tool moet je periodiek opstarten?
Dit is nog erger dan defragmenteren.. wat een stap terug zeg. 8)7

[Reactie gewijzigd door Barryke op 15 oktober 2014 14:50]

Opmerking van @3raser was uiteraard sarcastisch, vandaar de clown smily ;)

Waarschijnlijk vereist de nieuwe firmware dat de data op een andere manier moet zijn weg geschreven (wild guess) en zal dit dus eenmalig zijn.
Waarom kan dit niet gewoon in Magician worden uitgevoerd? Nu moet ik een aparte tool downloaden, installeren, gebruiken en weer verwijderen...
Of je bent tevreden dat ze een fix hebben uitgebracht. Iedere fabrikant maakt fouten, hoe vervelend dat ook is. Het is ze te prijzen dat ze het in ieder geval herstellen. Dat dat dan even met een ander tooltje van hunzelf moet gebeuren is dan niet anders.

[Reactie gewijzigd door KoningsGap op 15 oktober 2014 14:28]

Dit zijn geen fouten in het hardware of firmware ontwerp, dit was een ontwerpkeuze. Ik heb zojuist de tool gedownload en lees de documentatie, en gezien de lange lijst met beperkingen vraag ik me af wat de fix in feite doet..

De tool werkt bijvoorbeeld alleen op NTFS volumes op MBR en GPT partities.

NB. ook wel raar dat er screenshots van de Gigabyte website in staan .. is dat een zusje van Samsung ofzo?
Ik vermoed dat de fix gewoon alle blokken eens gaar verhuizen om de bestaande degradatie tegen te gaan en daarnaast een aanpassing in de firmware meeheeft die voorkomt dat dit fenomeen opnieuw kan optreden. Net omdat het met de blokken begint te spelen zal het ook noodzakelijk zijn om het bestandssysteem in het oog te houden en dus moet het een gekend bestandssysteem zijn.
Die screenshot is voor het updaten van de gpu driver zoals je kan zien.
Het is niet echt vreemd dat dergelijke tools niet in de Magician software worden geïntegreed. Alhoewel in mijn ervaring Magician het prima doet is het toch een beetje bloatware. Een Bios upate tool ga je ook niet aan MSI Afterburner hangen... Als er ook maar 1% kans is dat je software niet stabiel is en je data corrupt raakt dan is dat al genoeg reden om een aparte tool uit te brengen. Wat mij betreft dus een juiste keuze ;).

Verder is het even afwachten of de tool alleen de data herschrijft of ook daadwerkelijk iets oplost.

Zie echter wel diverse berichten verschijnen dat het probleem bij de nieuwe firmware niet meer ontstaat. Dus in dat geval zou dat eigenlijk ook niet uitmaken.
Given how the bug manifests, we won't know if the EVO is truly fixed until at least a month from now, when freshly written data will be old enough to exhibit slower read performance
http://techreport.com/rev...-slow-reads-with-old-data

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 15 oktober 2014 15:51]

En anders had je een update moeten downloaden, executen in magician, en hoewel jij 'm gebruikt, kan het zijn dat anderen dit als bloatware ervaren en weer verwijderen.
Magician is een tamelijk essentiele tool bij Samsung SSD's. Het stelt je in staat om overprovisioning, RAPID mode en firmware updates te doen.
Als het zo 'essentieel' is waarom is het dan MS WIndows only?
Dat moet je niet aan mij vragen. Waarschijnlijk is de groep Microsoft-gebruikers de grootste groep Samsung SSD-gebruikers?
Dus dan is het niet essentieel, dan zou het wel voor alle OS'n uitgebracht worden
OK, misschien niet essentieel als in "noodzakelijk om het product te kunnen gebruiken". Maar het bevat wel een aantal features, die ik hierboven heb genoemd, die door veel SSD gebruikers als zeer wenselijk zullen worden beschouwd.
Waarschijnlijk is de groep Microsoft-gebruikers de grootste groep Samsung SSD-gebruikers?
Nee, je weet net zo goed als ik dat de marketing mensen bij Samsung alleen maar Windows machines hebben en zich dus telkens te laat bedenken dat er nog andere systemen zijn.
Omdat windows nog steeds >85% van alle PC's bedient, like it or not.
Je mist het punt. Als het echt essentieel is voor die SSD's dan brengt Samsung het ook wel uit voor andere OS's.
Zoals? 90% van de macs zijn al unibody enz waarbij je dus zelf geen schijf (ssd hier) meer zelf kan plaatsen omdat deze gesoldeerd is en Linux lijkt mij een kleine groep waarbij je nog wine als optie hebt veronderstel ik voor magician?
Ja joh Wine gebruiken voor flashen van firmware, dat zou ik toch m'n duur betaalde SSD niet aan toe vertrouwen...
Je ziet het wel vaker dat dergelijke firmware flash tools alleen voor Winhoos beschikbaar zijn (doet Dell bv heel vaak). Niet echt een goede zaak vind ik. Wine is niet stabiel genoeg om dergelijke zaken te doen (je bricked je HW als Wine besluit te crashen) dus moet je Windows gaan installeren om je firmware te updaten als Linux/mac gebruiker. Beetje lomp en is vooral luiheid van de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 15 oktober 2014 16:37]

840 EVO is toch niet zo oud dat de garantie al begint te verlopen?

Ik vraag me eerder af: er zijn zoveel 840 EVO's verkocht, terwijl deze update waarschijnlijk alleen door een kleine groep tweakers wordt uitgevoerd. De meerderheid van de consumenten heeft geen flauw benul van de bug en de gevolgen.

[Reactie gewijzigd door mohf op 15 oktober 2014 17:21]

Ofwel hebben deze gebruikers er geen last van (of gebruiken ze hun PC zo weinig dat ze het niet merken) en is er dus geen probleem.

Of ze merken het wel, contacteren Samsung's garantie dienst (of een verkooppunt waar de mensen hopelijk wel de markt een beetje volgen) en ze krijgen een linkje naar de oplossing. Probleem opgelost.
De SSD in de Mac is een los kaartje, zit dus niet gesoldeerd.
Zo essentieel dat mijn Linux laptop toch echt perfect kan werken zonder. Het is leuk dat je enkele bijkomende dingen kan instellen, maar de meerwaarde is beperkt. Overprovisioning kan je zelf ook doen door niet heel de ruimte te partitioneren maar bijkomende lege ruimte te laten, firmware updates kan je met een bootable ISO doen en RAPID is een leuke gimmick, maar je SSD word er niet zelf sneller van, je blijft met de limieten van je SATA bus zitten.
Ongetwijfeld. Bij mij zorgde het er echter voor bluescreens en freezes.
Magician is een tamelijk essentiele tool bij Samsung SSD's. Het stelt je in staat om overprovisioning, RAPID mode en firmware updates te doen.
Overprovisioning gaat toch bij de Samsungs gewoon door een depaald deel niet te partitionieren, of? Ik had het idee dat Magician bij mij niets anders doet dan een deel van de SSD te 'de-partitioneren' of hoe je dat ook noemt. Weet iemand of dat klopt?
Dit klopt inderdaad. Dus dit is dan een functie die je zelf ook kan doen.
Yep. Die zijn er. Magician vond het nodig mij er elke keer na het opstarten te melden dat ik een Bios instelling moet veranderen voor optimale prestaties.Mijn PC uit 2010 heeft die instelling niet en daarom moest de Magician weer vertrekken.
Je kan het automatisch opstarten toch gewoon uit zetten? Bij mij start er niks op :)
Klopt. Maar omdat het typisch zo'n tool is voor 1 malig verbruik koos ik voor vertrekken.
Ja dat kan altijd natuurlijk, ik laat hem om ze zoveel tijd even optimaliseren en dat werkt best wel goed ;) Maar ik heb dan ook al een oudje (830 serie)...
er is geen magician voor linux en OS X voor zover ik weet, daarom hebben ze er misschien voor gekozen om dit appart te houden?
Er staat op de website dat de fix voor MAC en Linux nog moet komen

"Dos version for MAC, Linux Will be released on end of Oct."

[Reactie gewijzigd door Ploempie op 15 oktober 2014 14:39]

Een DOS versie voor Mac en Linux?
Een CLI versie, is niet echt handig verwoord van Samsung
Ik ben wel benieuwd hoe die DOS boot disk gaat werken om een beschreven HFS+ partitie te refreshen?

Een firmware update uitvoeren moet wel lukken, maar hoe gaat de restore-tool dan met de data aan de gang?

En ik heb nog twee HFS+ SSDs in een externe behuizing zitten, daar gaan we dan ook een uitdaging krijgen...
Disk blokken zijn disk blokken.
Het maakt de schijf niet uit wat voor filesysteem er op staat.
Voor het OS zal de inhoud van de sectors dezelfde blijven bij gebruik met dit tool, echter de blokken zullen op de schijf verplaatst zijn.
(Dat gebeurt normaal ook met de wear levelling, daarom zit er een vertaaltabel tussen)
In feite is het een filesystem op een filesystem.
Don't ask me, ik zei alleen maar wat ik dacht dat Samsung bedoelde met "DOS versie"..
Zou ook prima een op dos (FreeDOS bijvoorbeeld) gebaseerde bootdisk versie kunnen zijn die je naar een USB stick of CD moet branden, zoals wel meer fabrikanten doen.
Gedownload, geïnstalleerd, uitgevoerd en weer verwijderd in minder dan 30 min.

Bijgaand wat plaatjes.

https://www.dropbox.com/s...XK2ljXDdDAPHbQp3rxFa?dl=0

[Reactie gewijzigd door Domstad-Rudie op 15 oktober 2014 16:17]

hhmm... zit net naar je plaatjes te kijken, en zie niets wat betreft de snelheid (benchmarks)...
Een beetje de SMART health van de schijf, en de schrijfoverdrachtssnelheid van taakbeheer, wat eigenlijk bar weinig aangeeft...
Ik zit dus ook met verbazing te kijken naar de +2 op je reactie....

Dus dat je het hebt verwijderd zou zo maar eens kunnen zijn omdat je niet weet waar je naar moet kijken ?

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 16 oktober 2014 08:50]

Mijn reactie ging niet over de snelheid van de schijf maar de snelheid van het proces. Het zou zo maar kunnen dat jij een uitgebreide cursus lezen moet volgen.
Gedownload, geïnstalleerd, uitgevoerd en weer verwijderd in minder dan 30 min.
Inderdaad erg helder dat het over de snelheid van het proces ging... De plaatjes ondersteunen het inderdaad, daar kun je zien dat... eehhrmm.. je schijf actief is geweest ?
Zoals ik schreef: cursus lezen.
Waarschijnlijk omdat Magician geen ondersteuning voor plugins heeft?

Toch apart dat er waarschijnlijk een bug in de firmware zit. Dat er per blok een timestamp wordt bijgehouden en als de timestamp ouder is dan x dagen dat het blok niet word gecached? En de update alle timestamps weghaalt en er altijd wordt gecached? Uiteraard speculatie maar iets in die richting lijkt plausibel.
Tien procent zeg.

Nu ben ik toch erg nieuwsgierig of nieuwe 840 EVO harde schijven vermarkt gaan worden met een capaciteit die tien procent lager ligt dan eerder. Ik bedoel, deze fix zal breed worden gedragen onder de gebruikers. En 10% vind ik nogal wat. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat de schijven 10% duurder worden, en 10% minder voordelig zijn gebleken voor consumenten die er al een hadden.

Ik heb er twee. Zal ik Samsung vragen om 10% van mij geld terug? Hmm.... tempting...
Wie zegt dat je die 10% na de fix dan ook kwijt bent?
Ik mag aannemen dat die 10% alleen gebruikt wordt om data te verplaatsen en niet dat die 10% wordt afgesnoept van de totale data beschikbaar.
Het gaat om 10% vrije ruimte om te data opnieuw te alloceren. Het is niet zo dat je 10% capaciteit verliest...
Is het niet zo dat je eenmalig 10% nodig hebt om de update uit te voeren? Dus niet continu 10% vrij te houden.
Volgens mij kost dit geen 10%, er is 10% vrije ruimte nodig om het proces uit te voeren.

Waarschijnlijk zal er na de firmware update een proces gedraaid moeten worden die alle data leest en opnieuw schrijft en dus ruimte nodig heeft om tijdelijk data weg te schrijven.
10% eenmalig voor de firmware upgrade. Ik lees niets over 10% permanent.
Die 10% is niet voor altijd weg, maar is gewoon de minimale vrije ruimte die je nodig hebt om de fix uit te kunnen voeren.

edit: er waren 1743 mensen mij voor! :+

[Reactie gewijzigd door Marando op 15 oktober 2014 14:33]

Die tien procent is nodig zodat de tool veilig bestanden kan kopieren / verplaatsen. Dat is alles wat deze tool doet: al je bestanden 'herschrijven' (i.e., low level kopieren, je zou het bijna defragmenteren noemen) en de firmware update toepassen. Het eerste is nodig om de symptomen op te lossen, het tweede om de onderliggende oorzaak te verhelpen.
Ik neem aan dat de 10% capaciteit gebruikt zal worden door het programma om data heen en weer te schuiven en geen permanente vermindering is in totale capaciteit. Dat lijkt me nogal sterk :)
Ik verwacht dat de tool 10% vrije ruimte nodig heeft om de update uit te voeren op de schijf. Ik kan niet terug vinden dat je ook 10% capaciteit kwijt bent na de update. Die kan je daarna weer gewoon gebruiken dan :)
Draait nu op mijn 840 (250gb). Staat al tijdje op 15%, iemand een idee hoelang het gaat duren?
Ik las hierboven iets van 3 uur?
Hij blijft op 15% hangen met een (soort van) foutmelding:
If you use a third party storage driver, then this software may not work properly. Please check whether your driver is the latest version or is provided by microsoft.
Helaas zeggen zowel WinUpdate als Samsung Magician software dat mijn driver up-to-date is. Raar. Ik ga eens wat Googlen :)
Ik krijg dezelfde melding. Heb je inmiddels al een oplossing gevonden?
Overigens is de start knop bij mij weer aanklikbaar. Ik heb het idee dat die geannuleerd is.

Edit: Zou het misschien kunnen komen doordat ik Rapid storage aan heb staan?

Edit2: Rapid storage is het in ieder geval niet. Miischien is het dan toch de storage chipset?

[Reactie gewijzigd door Wezelkrozum op 16 oktober 2014 01:04]

Zelfde probleem. Ben hier wel benieuwd naar.

Ik moet sowieso de firmware altijd via een omweg upgraden, live CD van Ubuntu en dan de firmware updaten.

Heeft er mee te maken dat het een OS disk is en ik deze nog eens gecached heb met m'n HDD en dus ook met Rapid Storage werk...
Zou de Samsung 840 Series Pro SSD hier ook van profiteren?
Nee, compleet ander type SSD, namelijk MLC waar de EVO TLC is. Daar het issue wat deze drive had specifiek voor TLC blijkt te zijn (op Anandtech gelezen, heb even de bron er niet bij) zal dat voor de PRO niet gelden.
Wordt deze SSD door zijn prestaties dan plotsklaps interessanter dan de budgetkampioen Crucial MX100, nu dat probleem zich niet meer stelt?
Hij verbruikt iets minder stroom (leuk voor mobiele apparaten), dus als je hem voor een goede prijs koopt (Ik heb hem voor € 91,90 gekocht begin augustus bij een aanbieding (Amazon.de)), dan is hij zeker interessant.
Vindt 1 van de stappen tijdens het booten van Windows plaats ofzo? Heb de boel remote gestart en de firmware laten updaten, daarna reboot(of doet die een shutdown?) en de machine reageert niet meer.

Nevermind, ff wake on lan gedaan en hij startte weer :D

[Reactie gewijzigd door Prometheus op 15 oktober 2014 15:52]

Hij doet een shutdown. Je zal de computer handmatig weer in moeten schakelen. De procedure van het upgraden gaat pas verder nadat je weer ingelogd bent.
Fijne foutmelding na updaten firmware en reboot:

windows kan niet starte dit wordt veroorzaakt door een recente hardware- of softwarewijzigigng

status: 0xc000000e

Grrrrrrrrr

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee