Nederlandse kabelaars willen samen met andere aanbieders van tv-signaal zoals CanalDigitaal illegale tv-streams via internet aanpakken. De bedrijven sporen aanbieders op en delen gegevens met politie en justitie. De schade zou 'miljoenen euro's' bedragen.
Bij het illegale streaming-tv-aanbod gaat het om premiumpakketten zoals Film1 en Fox Sports, verklaart Mathieu Andriessen, directeur NLkabel, tegen Tweakers. De aanbieders bieden gratis of tegen een lage vergoeding streaming toegang tot het ontsleutelde tv-signaal van de betaalpakketten, via sites en bijvoorbeeld Kodi-add-ons. De belangenbehartiger van de kabelaanbieders wil samen met televisieaanbieders zoals CAIW, Delta, M7 van CanalDigitaal en Online.nl, en Ziggo de aanbieders aanpakken.
De bedrijven hebben speciale werknemers in dienst die gegevens verzamelen over de aanbieders en die samenwerken met leveranciers van contentbeveiligingssystemen bij de detectie van fraude. Die gegevens gaan ze nu met elkaar en met politie en justitie delen.
"Het is strafrechtelijk aan te pakken en het zijn vaak Nederlandse partijen die zich hier schuldig aan maken", zegt Andriessen, die eraan toevoegt dat er tot nu toe niet goed naar gekeken is. "Het heeft door de toename van streaming-aanbod een enorme vlucht genomen", noemt hij als reden dat de bedrijven nu tot actie overgaan.
Over de omvang valt volgens hem weinig te zeggen: "Vaak gaat het om tijdelijk aanbod om snel wat geld binnen te harken en dan weer van de radar te verdwijnen." Wel bedraagt de schade volgens hem jaarlijks 'miljoenen euro's. "Kijkers nemen per maand gemiddeld 30 euro aan extra zenderpakketten af. De vraag is hoeveel potentiële klanten je mist, maar als je een voorzichtige schatting van een half procent neemt kom je al aan miljoenen." Daarnaast is er volgens hem reputatieschade: "Gebruikers van illegaal aanbod bellen zelfs de callcenters om te klagen over de slechte kwaliteit van het beeld."
Vorig jaar wist Fox Sports een populaire site voor illegale sport-streams offline te krijgen. Die site zou tienduizenden gebruikers per maand hebben, zei een woordvoerder van de dienst tegen NRC. Fox Sports zou toen met hulp van buitenlandse internetaanbieders en financiële dienstverleners achter de partij die de site beheerde zijn gekomen.
Naast het illegale streaming-aanbod willen de bedrijven zich richten op 'control word sharing', waarbij de sleutels op smartcards tegen betaling worden aangeboden via internet. Deze sleutels zijn nodig om de codering van signaal van betaalde tv-pakketten ongedaan te maken.