CanalDigitaal beperkt aantal gelijktijdige streams in strijd tegen cardsharing

CanalDigitaal heeft de maatregelen doorgevoerd die het had aangekondigd tegen cardsharing. Daardoor kunnen klanten op maximaal vier apparaten tegelijk tv kijken. Klanten zijn ontevreden, maar de maatregel moet piraterij tegengaan.

Satelliet-tv-provider CanalDigitaal stelt met de maatregel te willen voorkomen dat mensen hun tv-signaal via het internet tegen betaling aan anderen beschikbaar stellen. Het aantal clients dat van één CanalDigitaal-smartcard gebruik kan maken, is daarom beperkt tot vier. De maatregel is dinsdag ingegaan, bevestigt een woordvoerder van CanalDigitaal tegen TotaalTV.

Klanten met een gecertificeerde CanalDigitaal-ontvanger hoeven geen maatregelen te nemen; zij hebben een software-update gekregen. Wie een Linux-satellietontvanger heeft, moet de firmware updaten zodat het aantal streams wordt vastgesteld op vier; gebeurt dat niet, dan kunnen maximaal twee toestellen op hetzelfde moment van de CanalDigitaal-verbinding gebruikmaken.

Opnemen van tv geldt als één aparte stream, dus als er wordt opgenomen, kunnen daarnaast nog maar drie streams op hetzelfde moment worden bekeken. Het terugkijken van een met een Linux-ontvanger opgenomen tv-uitzending geldt bovendien als een aparte uitzending, omdat de ontvanger deze moet decoderen.

Klanten van CanalDigitaal zijn ontevreden en hebben onder meer consumentenorganisaties, overheidsinstellingen en media, waaronder Tweakers.net, aangeschreven. Ze klagen dat ze bij het aanschaffen van een abonnement niet van de beperking op de hoogte zijn gebracht en dat deze in hun belangen schaadt. Een extra smartcard aanschaffen vinden ze geen oplossing, omdat daarvoor extra moet worden betaald. Daarnaast zouden ontvangers die niet zijn gecertificeerd door de maatregel last krijgen van storing. Sommige klanten klagen bovendien dat snel zappen kan leiden tot onterechte blokkering van het signaal.

CanalDigitaal was niet beschikbaar voor commentaar. Het bedrijf ondernam eerder al actie tegen card sharing en deactiveerde in augustus vijftig smart cards omdat die met anderen illegaal zouden zijn gedeeld. Vorige week werd de maatregel al ingevoerd door de Belgische satelliet-tv-provider TV Vlaanderen, onderdeel van hetzelfde concern als CanalDigitaal.

Door Joost Schellevis

Redacteur

10-01-2012 • 16:59

211

Submitter: xAndyx

Reacties (211)

211
201
81
13
2
88
Wijzig sortering
Met deze maatregel wordt alleen maar bereikt dat mensen er thuis last van ondervinden.
4 streams per kaart, maar ook het opnemen zal 1 stream kosten. Tevens kost zappen een stream binnen de 10sec. (2x zappen binnen 10sec kost 2 streams)
Zou je dus 1 kaart intern delen met 3 ontvangers, dan wordt het lastig snel zappen als de andere 3 ook aan het kijken zijn. Een andere optie is om meer smardcards aan te schaffen, maar dat kost bij CanalDigitaal 110euro per kaart en nog eens 2,50 per maand per kaart extra.

De hobby WAN share wordt hiermee wel hard aangepakt, 'vroeger' kon je dus jouw Canaldigitaal kaart ruil-sharen met iemand die een TV Vlaanderen kaart heeft. Dan kon je dus naar Belgische TV kijken, en de Belg naar de Nederlandse zenders. Dit omdat je als Belg geen Nederlandse CanalDigitaal abonnement kunt afsluiten en viceversa.
(dit overigens ook voor alle andere landen, Sky UK is ook erg fijn om thuis te kunnen kijken). Veel van deze hobby share's hadden dan het duurste pakket (incl Film1, Sport1, Eredivisie) zodat ze makkelijker/sneller aan een ruil-share konden komen. Die zullen nu wel achter de oren gaan krabbelen en hun abbo downgraden naar een basis pakket.
(de betere films kun je toch beter downloaden)

Waar de maatregel eigenlijk voor tegen bedoeld is, het grootschalig WAN sharen, zal het weinig effect hebben. Deze (criminele) betaal servers verdienen een hoop geld hierhaan. Ze stappen gewoon over op andere software (oa. CardServerProxy) die het mogelijk maakt om meerdere kaarten te bundelen in een card-cluster. Daarbij worden dan 4 streams (= 4 zenders!) per kaart ingesteld. CanalDigitaal bied ergens rond de 80 zenders, ze hebben dus 20 kaartjes en daarmee kunnen ze vrijwel onbeperkt (dus 1000den!!) ontvangers van beeld voorzien.
Voor zo'n organisatie is de kostenpost van 20kaartjes nog steeds een lachertje met wat er aan geld binnen geharkt wordt.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 23 juli 2024 07:14]

De limiet is maximaal 4 keys opvragen per 10 seconde. (waarbij ik de 10 seconde niet 100% zeker weet)
Dus heb je een ontvanger met 2 tuners en ga je bijvoorbeeld 2 kanalen opnemen en daarnaast nog zappen (wat kan als het op zelfde transponder zit) dan moet je niet te snel zappen want dan vraag je te snel de keys op.
Leuke is dat de kaart vanaf dat moment alleen maar invalid keys gaat afgeven, dus ook de 2 opnames hebben dan een (aantal?) minuten zwart beeld.

Je kan hier dus al last van hebben als je alleen loopt te zappen zonder op te nemen.
paar dingentjes uit de voorwaarden:

Kan hieruit inderdaad niet opmaken dat je in huis niet aan cardsharing mag doen. De voorwaarden zijn ook niet aangepast en mocht je t er niet mee eens zijn blijft, mits je een andere TV aanbieder hebt, opzeggen de enige optie!

Extra kaarten aanvragen kan uiteraard hier! :P

De Smartcard en satellietontvanger

De smartcards van CanalDigitaal hebben een beperkte levensduur met
betrekking tot de gebruikte encryptietechnologie voor de ontvangst van digitale
televisie per satelliet. CanalDigitaal heeft het recht en de plicht in het kader
van de bestrijding van piraterij en encryptiefraude (in samenwerking met de
leveranciers van encryptietechnologie en programma-aanbieders), periodiek de
bestaande smartcards te laten vervangen door een nieuwe generatie smartcards.
De werking van de bestaande smartcards wordt in dat geval uitgefaseerd en
beëindigd. CanalDigitaal zal haar Klanten hierover tijdig vooraf informeren.
Klanten hebben geen recht op enige compensatie voor deze vervanging. De
kosten voor de vervanging kunnen maximaal éénmaal per drie jaar worden
doorberekend aan de Klanten met een maximum van € 15 per vervanging.

Rechten op televisieprogramma’s

53. Op de door de Klant uit hoofde van zijn Abonnement/Inschrijving ontvangen
televisieprogramma’s en de gebruikte encryptiesoftware rusten intellectuele
eigendomsrechten. De programma’s mogen alleen in Nederland en in de
privé-sfeer van de Klant worden ontvangen. Iedere andere bestemming of
ieder ander gebruik van de programma’s en/of encryptiesoftware en/of het
signaal – daaronder begrepen het kopiëren, verhuren, uitlenen, gecodeerd of
ongecodeerd doorzenden (aan bijvoorbeeld andere huishoudens), het bewerken
van de encryptie, het commercieel delen van de smartcard (cardsharing)
en de vertoning in het openbaar (waaronder bioscoopvertoning, televisieuitzending, vertoning in verenigings- of schoolverband, cafés, restaurants,
gemeenschappelijke ruimtes) – is, behoudens wettelijke uitzondering, zonder
toestemming van de rechthebbenden verboden en wettelijk strafbaar gesteld.

54. Het is de Klant niet toegestaan om verveelvoudigingen en/of signalen - ongeacht
de gebruikte techniek - van televisieprogramma’s die uit hoofde van een
Abonnement/Inschrijving worden ontvangen, op welke wijze deze ook gemaakt
zijn, op enigerlei wijze te bewerken, exploiteren, aan of met derden door te
geven of te delen of in openbare gelegenheden te vertonen.

55. Bij overtreding van een van de artikelen 53 en/of 54 verbeurt de Klant
aan CanalDigitaal een terstond opeisbare boete van € 1.000,-, telkens
per overtreding alsmede per dag dat de overtreding voortduurt c.q. heeft
voortgeduurd, onverminderd het recht van CanalDigitaal om in voornoemde
gevallen de volledige schade die zij daardoor lijdt op de Klant te verhalen.

Slotbepaling
79. Deze Voorwaarden gelden vanaf 1 juni 2011 en vervangen alle voorgaande
versies. De Voorwaarden zijn tevens van toepassing op alle bestaande
Overeenkomsten.
Nou, als ik het goed lees mag je het wel intern doen:
54. Het is de Klant niet toegestaan om verveelvoudigingen en/of signalen - ongeacht
de gebruikte techniek - van televisieprogramma’s die uit hoofde van een
Abonnement/Inschrijving worden ontvangen, op welke wijze deze ook gemaakt
zijn, op enigerlei wijze te bewerken, exploiteren, aan of met derden door te
geven of te delen of in openbare gelegenheden te vertonen.
Het zinnetje zegt: aan of met derden. Dus dat wil zeggen, je mag het niet verspreiden buiten je huis (lees: WAN Sharing). Binnenshuis is dit wel toegestaan. Overigens is het leuk dat ze hun voorwaarden in Juni 2011 hebben gewijzigd, maar aangezien dat ik daar geen (schriftelijke) kennisgeving van heb ontvangen; zijn die voorwaarden dus niet valide.

In het persbericht van Canal Digitaal wordt duidelijk verwezen naar CCcam 2.3.0 alsmede het gebruik van een SmartWi:
Anti-cardshare bij CanalDigitaal van start

Vanaf vandaag – dinsdag 10 januari 2012 – heeft het Luxemburgse bedrijf bij haar Nederlandse tv-aanbieder CanalDigitaal de anti-cardshare beveiligingsoptie ingevoerd. Hierdoor is het delen van de smartcard – ook wel cardsharing genoemd – beperkt.

Het delen van het abonnement van één smartcard is vanaf vandaag beperkt tot vier clients. Omdat bij de anti-cardsplit beveiliging een standaard waarde van twee clients geldt, dient de CanalDigitaal smartcard te worden opgewaardeerd naar kaartversie I4A. Alleen de smartcard die met deze kaartversie voorzien is kan tegelijk vier clients aansturen. In alle andere gevallen kan men slechts twee clients aansturen. U kunt wel uw smartcard voorzien van de kaartversie I4A.

U dient dan het volgende te doen:

Indien u een door CanalDigitaal gecertificeerde satellietontvanger heeft dan hoeft u niets te doen. CanalDigitaal heeft de afgelopen maand de nodige software reeds naar uw kaart gestuurd. Door CanalDigitaal gecertificeerde ontvangers zijn ook uitvoerig getest geweest en u zal dan ook geen enkel verschil merken in de werking. Deze ontvangers zullen werken zoals voorheen en U zal geen enkele beperking opmerken.

U bezit een Linux satellietontvanger, bijvoorbeeld van de merken Dreambox, VU+, Clark Tech of Xtrend. U dient in dit geval uw satellietontvanger te voorzien van de laatste firmwareversie van de door uw gebruikte firmware. U kunt de nieuwste versie van de OpenPLi firmware bijvoorbeeld laden via OpenPLi - Open Source Set-Top Box Software. Deze firmware dient u te voorzien van de softcam CCcam versie 2. 3.0 Alleen met deze wordt uw smartcard met een nieuwe kaartversie voorzien. Kaartversie nummer kan je opvragen in OpenPLi met de Blauwe toets / PPanels / CCcam / Smartcard Info. De kaartversie wordt echter bij Cccam 2. 3.0 stapsgewijs van nieuwe firmware voorzien.

Mocht uw smartcard dus meerdere kaartupdates gemist hebben dan dient u de smartcard enige seconden uit de smartcardlezer te halen. Wanneer u de smartcard weer in de smartcardlezer stopt wordt de volgende kaartupdate op de smartcard geïnstalleerd. U herhaalt deze handelingen tot u bij de smartcard info de kaartversie I4A ziet. U kunt vanaf dat moment vier clients tegelijk aansturen. U dient voor de kaartupdate uw satellietontvanger op één van de Nederlandse zenders af te stemmen. Let op! Als u een oude Mediaguard2 smartcard gebruikt dan kan u geen gebruik van CCcam versie 2. 3.0 maken omdat deze de Mediaguard2 smartcard niet langer ondersteund.

U bezit een Linux satellietontvanger, bijvoorbeeld van de merken Dreambox, VU+, Clark Tech of Xtrend en u gebruikt de OSCam softcam. U dient in dit geval uw satellietontvanger te voorzien van de laatste firmwareversie van de door uw gebruikte firmware. U dient in dit geval de OSCam softcam versie OSCam Experimental te gebruiken. OSCam kan helaas het versienummer niet weergeven. Wanneer de kaartversie niet I4A is dan kan men de smartcard naar deze kaartversie updaten door de satellietontvanger enige tijd met de smartcard in de interne kaartlezer af te stemmen op één van de Nederlandse zenders. U hoeft met OSCam Experimentel niet de smartcard enige keren uit de kaartlezer te verwijderen. De kaartupdates worden namelijk automatisch na elkaar geïnstalleerd.

Als uw smartcard is voorzien van de kaartversie I4A kunt u maximaal vier clients met één smartcard aansturen. Wanneer men gebruik maakt Linux satellietontvangers wordt elk opgenomen programma als één client beschouwd. Dit omdat Linux satellietontvangers het opgenomen programma ongecodeerd op de harde schijf plaatst. Maakt u gebruik van door CanalDigitaal gecertificeerde satellietontvangers met opnamemogelijkheden dan worden opgenomen programma’s NIET als client gerekend. Dit omdat gecertificeerde satellietontvangers de programma’s gecodeerd op de harde schijf plaatsen. U kunt dus bij gebruik van gecertificeerde satellietontvangers zoveel programma’s tegelijk opnemen tot de hardwarematige beperking van de gebruikte gecertificeerde programma’s. U dient het gecodeerd opgenomen programma binnen 2 dagen na opname wel via de satellietontvanger te decoderen. Door CanalDigitaal gecertificeerde ontvangers doen dit automatisch.

Er zijn op dit moment veel speculaties over de werking van de anti-cardsplit beveiliging. Omdat de beveiliging al enige tijd bij de Belgische M7 Group S.A tv-aanbieders TV VLAANDEREN en TéléSAT operationeel is kunnen we enkele van deze speculaties nader onder de loep nemen en ook weerspreken.

Overlappende opnamen zijn gewoon mogelijk. Wanneer u in de satellietontvanger – ook Linux satellietontvangers - als optie heeft ingesteld dat een opgenomen programma een x aantal minuten voor het begin van het programma moet worden gestart en na afloop van het programma een x aantal minuten dient door te lopen is dat mogelijk. De gehele duur van het opgenomen programma – dus inclusief extra tijd voor en na de duur van het opgenomen programma – wordt gewoon als 1 client gerekend.

Wanneer men gebruik maakt van een standaard SmartWi configuratie (basisstation en drie clients) kan men zonder problemen gelijktijdig op alle drie de aanwezige clients snel doorzappen.

Wanneer u een softcam als Cccam in uw Linuxontvanger gebruikt dan is het aan te raden om interne limitering instelmogelijkheden (4 per 10 sec) van de softcam niet te activeren. Hierdoor wordt in de meeste gevallen het aantal beschikbare clients nadelig beïnvloedt. Doet u dat wel, dan zal u veel trager kunnen zappen. Zonder deze limiet kan u net zoals voorheen snel zappen, deze anti cardshare heeft daar geen moeite mee.

Er wordt op forums ten onrechte gesteld dat gecertificeerde ontvangers problemen zouden hebben bij snel zappen, dat is niet het geval. Geen enkele ontvanger die wij getest hebben ging op zwart bij snel zappen.
De meeste Linux ontvangers op de markt hebben een hardwarematige limiet van 4 zenders die ze simultaan kunnen demuxen. Dat ligt niet aan de anti cardshare, maar is gewoon een beperking van de ontvanger.

Bovenstaand is alleen van toepassing als u met uw eigen smartcard intern in uw eigen woning de smartcard deelt. Werking bij externe cardsharing tussen meerdere eindgebruikers zorgt voor een andere werking van de anti-cardsplit beveiliging.

U dient er ook rekening mee te houden dat extern via internet delen van de smartcard (cardsharing) strafbaar is.

In de afgelopen maanden hebben er diverse acties van Europese tv-aanbieders – inclusief CanalDigitaal en TV Vlaanderen – plaatsgevonden tegen externe cardsharing via internet plaatsgevonden.

Zo zijn deze week door het cardshare-team van de M7 Group S.A opnieuw meer dan 100 servers blootgelegd. De kaarten zullen per direct geblokkeerd worden en er wordt aangifte bij de politie gedaan tegen de eigenaars van deze kaarten. Deze acties zullen verder blijven lopen, ook na het invoeren van deze nieuwe maatregel tegen het cardsharen.
Ik heb het zonet uitgetest bij mij thuis (TV Vlaanderen). Ik kon kortstondig vijf streams ontvangen, maar een minuut of zo daarna ging het beeld overal op zwart. De beperking werkt dus inderdaad.

Ik kan het wel begrijpen dat moederbedrijf Canal Digital (externe) cardsharing wil tegengaan als maatregel tegen piraterij.

Volgens mij kon het bedrijf niet anders dan minimum vier streams toestaan gezien officiële Canal Digital dealers de Dreambox dm8000 hebben verkocht welke ondersteuning heeft voor max 4 satelliet tuners icm een satellietabonnement. Dat is nog een redding voor mensen die aan interne cardsharing doen.

Nu moet ik wel zeggen dat ik nooit denk tegen de beperking aan te lopen. Vier lijkt me ergens een gulden middenweg. Meer streams en het wordt weer al interessanter om jouw abonnement met één iemand te delen.

Hoewel ik begrip heb voor de actie, vind ik wel dat Canal Digital (en tv Vlaanderen) al zijn abonnees schriftelijk op de hoogte had moeten brengen, met een mogelijkheid tot kosteloze opzeg van het abonnement als men de nieuwe voorwaarden niet aanvaardt. Zijn zij hiertoe niet juridisch verplicht ?
lees en huiver

http://www.sat4all.com/fo...egen-card-sharing/unread/

dit is dus nu door een hoop mensen verzonden

Open Brief

Deze brief handelt over de in onze ogen schandalige werkwijze van de satelliet-TV providers CanaalDigitaal, TV-Vlaanderen en Telesat, allen eigendom van de Luxemburgse “M7 Group”. Het gaat om de methode die gebruikt word om het illegale delen van de decoderingskaarten (het zogenaamde Cardsharing) tegen te gaan.

Verschillende abonnees voelen zich terecht gedupeerd door de nieuwe werkwijze, die zonder enige vorm van mededeling naar de abonnees, ten uitvoer is gebracht.

Bovengenoemde providers hebben zich geprofileerd als een systeem waarbij het mogelijk was om meerdere ontvangers gelijktijdig te gebruiken. Voor veel gezinnen met meerdere kinderen was dit dus een mooie oplossing om de kinderen van hun “eigen” televisie op hun kamer te voorzien. Hiervoor zijn vaak geheel legale kastjes aangeschaft waarmee je draadloos meerdere ontvangers met elkaar kunt verbinden, zodat je met één smartcard en één abonnement ook op meerdere kamers kunt kijken.

Met de huidige generatie ontvangers kan je ook op één ontvanger meerdere zenders gelijktijdig opnemen, terwijl je zelf naar een ander programma kijkt óf de andere familieleden naar andere programma’s kijken. Hiervoor is door abonnees vaak dure apparatuur aangeschaft.

Met de huidige moderne ontvangers kan je:
- HD zenders ontvangen.
- Verschillende zenders opnemen en ongecodeerd op de harde schijf zetten terwijl je kijkt naar een ander programma.
- Een aansluiting op het thuisnetwerk (ethernet) realiseren.

Door dit laatste heb je het eerder genoemde draadloze kastje niet meer nodig. Als al je ontvangers de mogelijkheid hebben om via het thuisnetwerk verbinding met elkaar te maken, kan je de kaart in één ontvanger steken en kan de rest meekijken op diezelfde kaart (en abonnement). De ontvangers die hiervoor in aanmerking komen zijn dus allemaal top-klasse/betere middenklasse. De prijzen hiervoor zijn navenant… maar vele abonnees hebben dit er voor over.

Tegelijkertijd opent dit systeem de weg naar misbruik. Via het thuisnetwerk heb je verbinding met het Internet. Als nu bijvoorbeeld de buren ook zo’n receiver hebben, koop jij het kaartje en laat de buren tegen de helft van de prijs van jouw abonnement meekijken. Of men gaat dergelijke “diensten” via de diverse verkoop sites verhandelen… Dat de genoemde TV-providers niet gelukkig zijn met dit misbruik, is begrijpelijk, maar voor de maatregelen tegen deze illegale handelingen heeft vrijwel niemand begrip.

De nu ingevoerde maatregel zorgt er voor dat het aantal zenders dat je tegelijkertijd met één smartcard en één abonnement kunt bekijken, beperkt wordt tot 4. Door de providers “met stille trom” ingevoerd op:


Telesat: 7 december 2011 (Franstalige versie van CanalDigitaal).
TV Vlaanderen: 10 december 2011
CanalDigitaal: 10 januari 2012
In de loop der jaren hebben ze nooit melding gemaakt dat hun kaart beperkt was of zou worden tot 4 zenders, noch op de kaart zelf, noch in hun reclame, noch op de website. Deze beperking wordt zelfs verzwegen tegenover nieuwe klanten…
Het invoeren gaf direct aanleiding tot problemen met de ontvangers, zelfs bij de “gecertificeerde” ontvangers die ze zelf verkocht hebben. Veel ontvangers dienden te worden voorzien van nieuwe software, wat al een eerste kostenpost werd voor diegenen die dat niet zelf konden doen.

De ingevoerde beperking op zich geeft ook een aantal zeer vervelende bijwerkingen:
Als je een 5e zender aanspreekt, dan is het niet zo dat alleen deze zender niet werkt, maar alle zenders gaan gedurende enkele minuten “op zwart”. Het gebeurt zelfs al als je snel zapt op (een van de 4) zenders, waardoor wederom alle zenders minuten lang blokkeren en de lopende opnames bovendien mislukken.

Wie dus geïnvesteerd heeft in de duurdere ontvangers zoals de gezinnen met kinderen, maar ook abonnees die veelvuldig opnemen, draait nu op voor deze maatregel, terwijl de maatregel tegen het illegale Cardsharen nauwelijks tot geen effect heeft. Die illegale netwerken beschikken immers over meerdere (soms wel tientallen tot zelfs wel honderden) kaarten die samen door middel van slimme ‘caching protocollen’ en de juiste instellingen ook na deze maatregel wel tienduizenden mensen gelijktijdig van beeld kunnen voorzien.

Volgens de providers kan je alle problemen oplossen via hun webshop! Schaf voor €139,00(!) een extra smartcard aan en je kan alle zenders kijken zoals voorheen! Als je ontvanger problemen geeft kan je een “gecertifieerde” ontvanger kopen in de webshop van de provider. Op de tweede smartcard krijg je echter niet jouw volledige abonnement maar alleen een “uitgekleed” pakket. Om op twee of drie TV’s binnen de huiselijke kring naar de betaal-zenders te kunnen kijken en te kunnen opnemen, moet je dus een tweede of derde abonnement afsluiten en ook 2 of 3 x een volledig abonnement betalen! Als abonnee betaal je voor alle zenders en toch niet voor slechts 4 tegelijk?

Als voorbeeld van de onvrede verwijzen we naar het forum Sat4All. (http://www.sat4all.com)
Nieuwsforum - Item: CanalDigitaal neemt actie tegen card sharing.
http://www.sat4all.com/fo...egen-card-sharing/unread/
Bijna 2700 reacties, 500.000 x gelezen. (Invoer CS-maatregelen vanaf pagina 90)

Wat willen de abonnees?

Voor de invoer van de maatregel waren er geen problemen met de ontvangers. Na de invoering moeten diegenen die reeds het meest geïnvesteerd hebben in satelliet-TV, bijkomende investeringen doen om het geen ze voordien hadden te kunnen behouden of om de ontvangers probleemloos in dienst te houden. De abonnees willen dus intrekking van de beperking van 4 zenders of een wijziging op zodanige wijze dat geen enkele betalende klant met een reguliere installatie extra investeringen moet doen om de volledige functionaliteit van zijn apparatuur te behouden. Kan dit laatste niet dan moeten ze maar een andere oplossing zoeken…

De “Algemene Voorwaarden” van de providers is in de meeste gevallen een digitaal documentje op de website dat te pas en te onpas wordt aangepast en waarbij de abonnee zo goed als geen rechten heeft en de provider zo goed als geen plichten. Je hebt dus als Consument geen enkel verhaal. De providers geven ook zo goed als geen informatie bij storingen of wijzigingen. Ook hier willen wij verandering in.

In naam van een groot aantal abonnees van de genoemde providers, verzoeken wij u vriendelijk aan deze misstanden aandacht te geven.
Heel verhelderend dat ook inzicht wordt gegeven in hoe het professionele (criminele) card sharen werkt. Je staat er niet bij stil, maar ongetwijfeld zal zo'n netwerk per zender inderdaad maar één keer aan de card om de sleutel van dat moment vragen en die cachen voor al z'n gebruikers. Met maximaal vier kanalen per kaart tegelijk, hebben ze dan wel meerdere kaarten nodig, maar worden ze niet serieus geraakt. Ze zullen het er toch al niet zo dik bovenop willen leggen dat ze doodgemoedereerd 100 kanalen via één (oververhitte? ;)) kaart uitvroegen.

Dat zet een en ander wel in een ander perspectief: ook dit blijkt toch weer een rights management move waar vooral de legitieme gebruiker last van heeft, zoals we ze bij spellen, muziek, films en ebook ook telkens weer zien :(.
leuk bedacht met de dreambox 8000 enzo maar met een decoder met 1 tuner kun je ook meer dan 4 kanalen opnemen. Er zitten er meestal zo`n 5~8 op 1 transponder( of je die dan wil opnemen is natuurlijk een 2e :P ).
De twintuners die CD zelf aanbied zouden er dus ook last van kunnen krijgen.
Met 4 zenders op 1 decoder kijken/opnemen zullen de meeste mensen er niet tegen aan lopen.
Gaat hier nou om het feit dat er maar 4 kaarten worden vrijgegeven voor een huishouden, of dat die ene kaart die de klant al had nu op 4 streamers wordt gezet?

Het eerste klinkt namelijk niet heel handig, want dat gaat cardsharing niet tegen (die ene kaart die je al hebt hang je aan een camserver en je hebt alsnog bereikt wat je wou, die 3 overige kaarten ga je niet eens nodig hebben). In het geval dat 1 kaart nu echt maar 4 streams kan afgeven is het al nuttiger, maar ik betwijfel of dit gaat helpen tegen cardsharing; in de regel klinkt het wel goed, maar aangezien cardsharing tot nu toe werkte zou volgens dit verhaal dus vroeger het limiet op die kaart op onbeperkt zitten (als je met 1 kaart 100 klanten kunt voorzien van de encryptiedata, betekent dit dat dat limiet nou ook niet echt zinvol is.

Ik krijg hiermee dus het vermoeden dat de encryptiedata wel onbeperkt op te vragen is, en dat deze niet per kanaal verschilt. Met 100 klanten verschillende encryptiedata opvragen gaat ook wel opvallen in de logs, dus denk ik dat er ergens een serieus probleem zit in het beveiligingsmechanisme van dit systeem.

Als ze nou eens besluiten die kaarten gelijk te koppelen aan een receiver en daarvoor een monteur naar het huis sturen of dit in de fabriek al doen, voorkom je al een boel problemen. In dat geval wordt de kaart aan de receiver gekoppeld, waardoor een andere receiver niks meer met die kaart doet (en nu kunnen we die tweede receiver ook vervangen door een USB cardreader, en dan verandert er niks). Dit kan overigens ook uitgelezen worden met allerlei tools en hardwaremodding, maar de leek die dit vanaf zijn slaapkamer doet gaat die moeite niet nemen om die data uit een receiver te lezen.
De ene kaart die de klant al had wordt op 4 streams gezet. Er is (volgens mij) geen limiet hoeveel kaarten je kunt afnemen, zij het dat extra kaarten geld kosten, terwijl je kaart delen gratis is.

Bij Canal Digitaal heerst vrijheid van hardware. Dat betekent dat je zelf een mooie ontvanger in de winkel kunt kiezen en niet opgezadeld zit met de bruikleentroep die veel TV-aanbieders leveren. Die vrijheid van hardware wordt door de klandizie zeer gewaardeed en zal men dus niet zo maar willen opofferen. Koppelen van ontvanger aan kaart is voor Canal Digitaal daarom zelfmoord.

Ik ben daar zelf in ieder geval klant vanwege de vrijheid van hardware. Dat er een limiet van 4 streams per kaart komt is blijkbaar een offer dat gebracht moet worden om de hardwarevrijheid in stand te houden. Ik kan er mee leven.

Wat betreft logs.... bij satelliettelevisie zijn er geen logs. Er komen alleen maar bits van de satelliet, er kan geen bit omhoog. Erg prettig voor je als satellietkijker, je privacy is 100% verzekerd. Dat betekent dus ook dat de aanbieder niet kan loggen hoeveel aanvragen je doet.

SECA Mediaguard staat overigens bekend als een zeer solide beveiliging, ik denk niet dat je op die hier gegeven informatie kunt opmaken dat daar iets niet mee in orde is.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 07:14]

Ik ben toch benieuwd hoe ze deze beperking toepassen. Mijn idee is dat het niets uit zou moeten maken want kaart decodeert de stream, kaart kopieren, niemand die je tegen houdt totdat ze doorhebben dat jou kaartnummer op internet staat. Op een FTA ontvanger met aangepaste firmware hoef je ook alleen maar een nummer in te vullen en opeens heb je betaald beeld...

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 23 juli 2024 07:14]

Die FTA-ontvangers decoderen lang geleden gekraakte systemen. De sleutels voor het decoderen van het beeld circuleren op internet en kan je dan invoeren. Met die sleutels kan de ontvanger controlwords berekenen. Met een controlword kan een ontvanger enkele seconden beeld geven. Daarna is de controlword verlopen en moet een nieuwe berekend worden.

In een niet-gekraakt systeem is er geen bekende weg om aan die sleutels voor het berekenen van de controlwords te komen. De televisie-aanbieder geeft ze door aan de kaart. Die communicatie is zwaar versleuteld en de kaart zal nooit vrijwillig zijn sleutels afgeven. De kaart berekent de controlwords zelf uit de sleutel, en die controlwords worden naar de ontvanger gestuurd. De sleutels waarmee ze berekend worden, zijn streng geheim.

Omdat de kaart zijn sleutels niet afgeeft, kunt je hem ook niet kopiëren. De kaart moet je niet zien als geheugenstickje, maar als een kleine computer met eigen microprocessor, geheugen, software. Hij weet perfect welke gegevens wel naar buiten mogen en welke niet.

Hoe ze deze beperking toepassen weet ik niet, maar je kunt wel raden dat in de ECM-berichten waar de kaart zijn sleutels op toepast om ze om te rekenen tot controlwords informatie zit om welke zender het gaat. Het is dan een kwestie van een bepaald patroon herkennen dat met het delen van kaarten overeen komt., en zodra dat het geval is, stopt het kaartje met controlwords afgeven.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 07:14]

Omdat de kaart zijn sleutels niet afgeeft, kunt je hem ook niet kopiëren. De kaart moet je niet zien als geheugenstickje, maar als een kleine computer met eigen microprocessor, geheugen, software. Hij weet perfect welke gegevens wel naar buiten mogen en welke niet.
Met het delen van kaarten kopieer je een kaart ook niet. Je tapt alleen in op de legitieme communicatie tussen kaart en ontvanger en doet je als kaart-server voor als een CanalDigitaal ontvanger, waarna je het bemachtigde control-word naar al je clients doorstuurt.

Het herkennen van patronen hierin is heel moeilijk want het is over het algemeen vergelijkbaar met willekeurig zenders zappen. Die kaart heeft geen weet van de hoeveelheid sleutels die hij per seconde uitgeeft (het hele concept seconde kent zo'n chip niet), stuur je er een legit ECM naar toe, dan krijg je een geldige EMM terug. Simpel.

Het enige wat aanbieders kunnen doen is die ECM vaak genoeg veranderen of de CAM bij laten houden hoeveel 'actieve' EMM's (bekeken zenders) er op dat moment tegelijk zijn uitgegeven. Meer dan 4? Dan krijg je er niet nog 1, tot er weer een ECM verloopt en dan kan er weer een EMM worden vrijgegeven.

De kaarten aan ontvangers koppelen is net zo nutteloos als het om delen van kaarten gaat. Het aftappen van de EMM's gaat dan nog net zo makkelijk via hardwarematige man-in-the-middle attacks, zoals gebruik maken van een Season interface.
Ken je eigelijk wel iets van de technologie achter de encryptie van sateliet-tv bij tv-vlaanderen en canal digital?

https://nl.wikipedia.org/wiki/CanalDigitaal#Codering
Mijn kennis op dit gebied gaat niet veel verder dan wat tutorials over hoe Camservers opgezet worden, en hoe de communicatie met een Dreambox verloopt. De daadwerkelijke beveiliging heb ik nooit echt onderzocht.
Ik heb de laatste maanden al geregeld problemen met CD, de afstelling van de schotel moet steeds nauwkeuriger zijn om alle kanalen waar ik voor betaal te kunnen ontvangen sinds CD aan het klooien is.
Dit kost mij veel tijd (moeilijk bereikbare schotel).
Ik heb me dan ook voorgenomen om het CD abbo (toppaket) te ontbinden als er steeds meer belemmeringen komen om ten volle van mijn ontvangers te genieten.
Ziggo ga ik dan gebruiken voor betaalkanalen, de schotel voor de vrije zenders.
Dat de schotel steeds nauwkeuriger moet, komt doordat CD de transponder voor de Nederlandse zenders, met name de publieke omroep, op een lager vermogen heeft gedraaid. Men neemt uit kostenoverweging genoegen met een lagere bandbreedte. Vergelijk het signaal maar eens met bv. de BBC, dan schrik je je rot. De BBC kun je bij wijze van spreken nog ontvangen op een oude platenspeler :+
Helaas moet in Nederland kruideniersland alles weer n's op een koopje en ja, dan krijg je dit soort praktijken. Ik heb mijn zoon de Dreambox kado gedaan, hij zit nu het abbonnement uit en in 2013 kan hij lekker op zijn kamer de FTA-kanalen kijken. Voor 10 euro heb ik nu IPTV bij Telfort, dat bevalt me stukken beter, moet ik helaas toegeven, want hierdoor eindigt wel een leuke hobby. Het beeld is beter en het is nog goedkoper ook. :X

@Canal Digitaal: byebye en tot nooit meer ziens! :Y)

[Reactie gewijzigd door poktor op 22 juli 2024 18:44]

op een lager vermogen heeft gedraaid.
Dat is onjuist. De modulatie is aangepast van QPSK naar 8PSK en de hoeveelheid foutcorrectie in het signaal is verhoogd van 1/6 van de bits naar 1/3 van de bits. Het zendvermogen is onveranderd.

Het gevolg is dat meer dan 9 megabps extra bandbreedte beschikbaar is, en je signaal bij een slecht uitgerichte schotel wat eerder wegvalt.
Wat als gevolg heeft dat veel mensen weggaan bij Canaldigitaal omdat ze hun zenders bij een vlaagje wind en slecht weer veel eerder niet meer kunnen ontvangen. (Ook al is hun schotel vaak niet goed afgericht) Maatregelen die ze op dit moment doorvoeren zijn allemaal gevolgen van terugloop van klanten. En dan is de cirkel weer rond.

Los daarvan vind ik dit een prima maatregel. Niemand heeft meer dan 4 kaarten nodig, en die enkeling die het wel nodig heeft kan er gerust voor bijbetalen.
De kwestie is juist dat die mensen doorgans al problemen hadden. Bedenk dat het verschil tussen de oude en nieuwe situatie erg klein is. In de oude
situatie had je zo'n 4 decibel aan signaal nodig, nu is dat 5,5 decibel. Een schotel van 45 cm moet met groot gemak 12 dB kunnen behalen.

Je kunt wel zeggen dat Canal Digitaal het niet had moeten aanscherpen, maar dat lost de situatie ook niet op: Die mensen zaten dan al op het randje, hadden al problemen met zenders die meer eisten. De enige echte oplossing is de schotel beter uitrichten.

Het levert op korte termijn pijn op, maar het is wel de juiste maatregel. Als je één zender ontvangt, ontvang je de rest. Dat is veel duidelijker voor iedereen. En reken maar dat met de vrijgekomen bandbreedte leuke dingen gedaan kunnen worden. Op middellange termijn levert het zeker juist klanten op.
Als je IPtv van een dsl provider beter beeld vind geven dan sat dan doe je imho iets goed fout. bij mn ouders juist van tele2 de overstap gemaakt naar canal digitaal, wat een vooruitgang was dat zeg.
Dan staat je schotel imho slecht uitgericht sinds dag 1. En dan zeg jij ziggo voor de betaalde kanalen waar je blijkbaar nog meer beperkingen hebt ... goed bezig.
Dat klopt niet, sinds de laatste maanden problemen om de reden die poktor mooi beschrijft.
En aangezien ik op een plek zit die kantje boord is wat betreft ontvangst ben ik de laatste maanden met een flinke bui de klos waar ik dat voorheen niet was.
Zeg er dan ook even bij dat ontvangstparameters eerst buitengewoon tolerant waren. Het gevolg van het hanteren van buitengewoon tolerante ontvangstparameters is dat mensen hun schotel niet meer goed gaan uitrichten. Andere partijen die zenders opstralen zijn niet zo tolerant als CD en eisen een correct uitgericht schotel. Dan krijg je dus allerlei problemen die ontstaan, omdat zender X af en toe stoort. De diagnose van van een verkeerd uitegrichte schotel wordt dan vaak te laat gesteld. Bovendien beperkte het de beschikbare bandbreedte nogal, wat het aanbieden van een goede beeldkwaliteit duur maakt.

De enige uitweg is door de appel heen bijten, realtische ontvangstparameters gebruiken, en mensen dwingen hun schotel goed uit te richten, zodat je in lijn met de overige zenders op de satelliet zit. Zo ben je zeker dat als iemand één zender ontvangt, hij ze allemaal ontvangt. En je beeldkwaliteit gaat erop vooruit.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 07:14]

Zeg er dan ook even bij dat ontvangstparameters eerst buitengewoon tolerant waren. Het gevolg van het hanteren van buitengewoon tolerante ontvangstparameters is dat mensen hun schotel niet meer goed gaan uitrichten.
Sterker nog: Dat heeft ook tot resultaat gehad dat er genoeg hobbybobs bij zijn gekomen die voor 30 euro even langs komen, op het horloge en naar de zon kijken, en de schotel even met het duimpje de goeie richting uit draaien waar de wind vandaag vandaan komt.

De BBC op 28.5 oost stel ik ook met twee vingers in mijn neus op de wokpan uit de keuken af (die heb je al bijna te pakken met een stuk draad...), maar C:D doe ik toch liever even met een signaalmetertje en een kompas.
Je heb niet toevallig een Dual LNB, van CD gekregen? en die op je niet 80cm schotel gegooid? Hadden we hier ook, de helft werkte maar. Toen een nieuwe LNB (Quad) gekocht, die geschikt was voor een 110cm schotel, en nooit meer problemen gehad.
Je heb niet toevallig een Dual LNB, van CD gekregen? en die op je niet 80cm schotel gegooid? Hadden we hier ook, de helft werkte maar. Toen een nieuwe LNB (Quad) gekocht, die geschikt was voor een 110cm schotel, en nooit meer problemen gehad.
Je LNB hoort in principe onafhankelijk te zijn van het maat schotel. Goed kans dat die dual LNB gewoon scheef in zijn houder zat (of preciezer gezegd, recht, zonder LNB rekening te houden met LNB skew.)
@ René van Gaalen,

Schotel moet steeds nauwkeuriger............ Het is idd een schande dat cd werknemers in dienst heeft genomen met speciaal als doel stenen te werpen tegen sat @ 19,2E of 23,5E zodat deze uit hun baan geraken 7(8)7

Zonder dollen, dit is natuurlijk een beetje onzin. Wat mij meer zorgen baart...waarom verbaast de gemiddelde tweaker waarvan ik verwacht dat deze meer onderlegd is in zaken als deze, dat er gezinnen zijn die meer dan 4 tv's tegelijk aan hebben staan?

Zelfs vroegah ja vroegah toen papaspilsje welke nu al kruipende naar de 40 een jonkie was, gezin pilsje had al een tv extra. Daarnaast, analoog kun je zoveel tv's aansluiten als je wilt...en vergeet niet dat kijk en luister geld inbegrepen zit in aanslagen der belasting. Dus dat hele circus betreft digitale tv en daarnaast de veronderstelling dat je per receiver een abo moet hebben is knetter gestoord te noemen 7(8)7

Ik zeg één huis, één abonnement. Want uiteindelijk waar hebben we het nu over? Degene met enkel (heb zelf ook die brakke hd philips receivert...was actie), excuse my language maar zo'n k.u.t gecertificeerde cd receiver kan niet eens sharen gezien de hele ethernet poort firmware gewijs mank gemaakt is door die tv nazi's.

Het is uiteindelijk puur jammeren tegen de dreambox eigenaar...hey die heb ik ook...toevallig ;) Daarbij, hoe maar dan ook hoe de hell denkt cd af te kunnen lezen (schotels inc receivers ontvangen enkel) dat ik mijn kaart zou delen (wat ik niet doe bye the way...niet uit angst...kijk geen tv (weiger reclame onzin) was ooit de hobby)?

Die mislukte chipknip @ smartcard kan nooit ruiken/verraden wat ik doe. Hoogst haalbare is een kleine restrictie (als in 4 streams....wat al twijfelachtig klinkt...want behalve dreigementen kom eens aan met wat theorie....hoe ruik je een gecloned iets?).

Daarnaast, het afdwingen van een firmware @ dreambox....uh....wat is dat voor onzin (nogmaals...ik ontvang enkel signalen...oncontroleerbaar). Cd heeft geen vinger in deze pap. Hoogst haalbare is en tevens dan ook onvermijdelijke actie een kleine update van cccam....DONE.

M.a.w. stiekum hou ik mijzelf niet 'erg' meer bezig met deze materie. Echter zoals vorige ronde met de '50 gebande' ook al bleek...dikke scheet in een glas water imho. Sharen gaat friends only gewijs via vpn (niet via kansloze payserver) waarbij een smartcard feitelijk gedupliceerd of gecloned wordt dus....dus wat????

ps: Edit typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 357674 op 23 juli 2024 07:14]

Je bedoeld de overgang van de QPSK techniek naar de 8PSK uitzendtechniek waarschijnlijk... die is geheel probleemloos gegaan (http://tinyurl.com/7e8k847)... niet dus!

Zelf heb ik er geen problemen mee gehad... alles doet het nog prima...
Vind het wel een nette beperking, de kans dat een gemiddeld huishouden meer dan vier streams tegelijk gebruikt is toch klein.
Ziggo en UPC hebben dit toch niet geloof ik?
Sommige klanten klagen bovendien dat snel zappen kan leiden tot onterechte blokkering van het signaal.
Dat is natuurlijk wel vervelend en moet wel opgelost worden door CD.

We zijn natuurlijk verwend met alles dat tegenwoordig "gratis" is online, dat begrijp ik wel maar eigenlijk moet er toch gewoon betaald worden door iemand. Zeker als je meer dan vier ontvangers hebt dat mag je ook best wat meer betalen.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 07:14]

We zijn wel verwend, maar ik moet toegeven dat ik ook de card van iemand anders heb. En dat puur en alleen voor voetbal, Eredivisie live is gewoon te duur. 5 jaar terug was het nog gewoon voor nop. Ik betaal overigens uiteraard wel 15 euro televisie gelden aan ziggo.
Ik betaal overigens uiteraard wel 15 euro televisie gelden aan ziggo.
En dat maakt dat het mag?
"ik heb 6000 ePub boeken illegaal gedownload, maar heb wel een abonnement bij ECI" ?
We leven niet meer in 1950 he, en kijken niet meer enkel naar de zenders via de tv, maar ook via de smartphone, tablet, laptop...
Dit is allemaal mogelijk met een linux ontvanger, dit werkt perfect en heel snel.
Sommige klanten klagen bovendien dat snel zappen kan leiden tot onterechte blokkering van het signaal.

Dit probleem heb ik ook met een Philips HD receiver van CanalDigitaal. Kun je bijna 15 á 30min geen TV meer kijken, puur omdat je snel zapt. Echt, een irritant probleem en heb dit al sinds mid-december. Maar voor het idee op zich ben ik het er mee eens, de problemen die erbij komen niet.
Tsja...
Valt reuze mee.... kun je met een huishouden van 2 al makkelijk halen. Beiden kijken iets, en ieder wil nog wat opnemen.

Bij een huishouden van 3 kun je je dus al makkelijk ergeren aan de grens.

Vroegah, met de analoge kabel hadden we thuis 6 tv's en een videorecorder, waarvan makkelijk 4 TV's en de videorecorder tegelijkertijd bezig waren. Dit was toen maar in een huishouden van 5.

Ouders keken 1 ding, ieder kind iets anders op de slaapkamer en de videorecorder was nog iets aan't opnemen (wat waarschijnlijk wel bekeken werd door 1 der anderen)..
Waar is de tijd dat je met heel de familie tesamen voor de TV ging zitten...
Waar is de tijd dat je met heel de familie tesamen voor de TV ging zitten...

iedere avond maar dan staat de tv uit en zitten we te eten :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 195390 op 23 juli 2024 07:14]

Waar is de tijd dat kinderen nog buiten speelden en hutten bouwden, mijn TV is de deur al uit, download alles wat ik wil zien, koop alles orgineel wat ik nadat ik het gezien heb ook goed vond (niet echt veel dus want meeste hollywood en hilversum spul is rommel) en verantwoord voor de kids is.
Geen reclame, weet je hoe fijn dat kijken is?? Wanneer ik wil en wat ik wil. (met een beamer hehe)
Waar is de tijd dat je met heel de familie tesamen voor de TV ging zitten...
Dat was dezelfde tijd dat je alleen maar Nederland 1, 2 en de Belg had.

Nu hebben we 3 publieke en 7? 8? 9? commerciele zenders, en dat is alleen nog het Nederlandse aanbod.

De kans was groter dat we met z'n allen hetzelfde programma wilden zien, want het aanbod was vele malen kleiner.
Ik weet niet of jij wel eens gekeken hebt wat er allemaal in het standaard pakket 's avonds op de tv verschijnt. Op een cabaretvoorstelling na is er niets wat bij ons het hele gezin kan boeien.
same here. mijn moeder kijkt graag spoorloos. Ik zap graag wat rond tussen discovery channel, SBS, veronica en comedy central en mijn zusjes kijken graag nickelodeon en/of disney XD. het enige waar je ons allemaal mee hebt is phineas en Ferb. momenteel draaien we met 1 TV, 1 beamer en een HDD recorder en dat is opzicht genoeg voor ons, maar 4 a 5 haal je makkelijk in een huishouden van 5
Het gaat om aantal stream per smartcard.
Je kan dus 4 streams max met 1 kaart halen maar canal digitaal ondersteunt 4 smart cards
Elke kaart na de eerste kost 2,50 euro per maand
Dus maximaal 16 streams beschikbaar in totaal (voor 7,50)

Ik vond het al verwonderlijk dat je daadwerkelijk al zoveel streams op een kaart kon hebben om mee te beginnen
Veel van die HDD recorders kunnen meerdere programma's tegelijk opnemen. Dus als er 4 leuke films op tv zijn die je wil opnemen, kan je die avond geen tv meer kijken :S.
Als je meer dan 4 dingen die tegelijk draaien wil zien, ben je wel een echte buiskluizenaar, en dan nog kun je meer alsnog opnemen met een andere decoder. Een film huren is ook niet bepaald een killing blow voor je portemonnee.

OT: Zeer begrijpelijk besluit van CD. Je verwacht ook niet dat je met je bioscoopkaartje lang uitgestrekt over drie of vier zitplaatsen mag liggen, zelfde concept. Alleen zijn inderdaad de blokkades bij het snel zappen niet wenselijk, en had dit dus duidelijk beter getest kunnen worden. Maar elke nieuwe techniek kent zijn kinderziektes.
waarom zou je niet 4 streams tegelijk mogen gebruiken ?
dat vind ik bij UPC ook al een probleem met 2 streams.
de opnames overlappen elkaar nogal eens omdat de tijd in de tv gids bij benadering is. en de commerciële niet een signaal mee sturen wanneer de film begint zit je al met 10 min extra aan het begin en einde.
Die tijd ging voorbij, samen met de tijd dat TV's nog zo duur waren dat er een 37cm exemplaar in de woonkamer stond.

Overigens de periode waar ik het over had, waren mijn beide zussen en ik nog allen thuiswonende tieners. Om de één of andere reden ben je het op die leeftijd niet altijd eens met de TV-keuze van je ouders.
1936: proefuitzendingen, 1 zender omgeving Eindhoven
1939: besluit om landelijk televisie in te voeren
1951: daadwerkelijke invoering televisie, 14" gebruikelijk, met de hele straat 's avonds naar 1 zender kijken, 17" projectietelevisie voor erg rijke mensen
1961: 17" 21" gebruikelijk, toestellen redelijk betaalbaar, met het hele gezin naar 1 zender kijken
1964: 17" 21" 23" gebruikelijk, aparte set-top-box voor 2e zender, dus toen begon de behoefte aan een tweede toestel al op te komen.
1970: (jaren '70) goedkopere makkelijk verplaatsbare toestellen op de markt als 2e toestel
1988: 3e Nederlandse zender, en bij veel mensen al kabeltelevisie met diverse buitenlandse zenders. Vaak 2 of 3 toestellen in een huishouden.
1990: (jaren '90) opkomst van de commercieele omroepen, voor elk gezinslid wat wils dus veel toestellen in huis.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:14]

Waar komt die informatie vandaan?
Heb namelijk sterk mn twijfels over twee à drie toestellen per huishouden in 1988.
Wij thuis haalde dat gemiddelde zeker en bij vele vrienden thuis idem....

Zou best eens kunnen kloppen, wij waren best gemiddeld :)
De aantallen toestellen zijn gebaseerd op geinformeerde schattingen. Hooguit zou je vaak nog door regelmatig kunnen vervangen omdat ik geen exacte aantallen heb.

Als je de catalogi naloopt zal je zien dat er in 1988 al zo'n 20 jaar toestellen op de markt waren die vooral als 2e toestel geschikt waren (zie opmerking bij de jaren '70) en die zullen niet 20 jaar lang de winkel niet verlaten hebben. Verder kan je kijken naar gezinssamenstelling, woningindeling enz. Verder natuurlijk op basis van ooggetuigenverslagen, het is niet alsof iedereen die in 1988 leefde inmiddels dood en vergeten is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:14]

Klopte bij ons ook. Dankzij mijzelf vooral, omdat ik de rommelmarkten afstruinde naar oude bakbeesten die nog enigzins functioneerden. Weet nog hoe blij ik was met een loeizware philips kleurentv voor 2 gulden 50, met nog buizen i.p.v. transistoren, en waarvan de kleuren heel flets waren. Heeft het wel nog jaren volgehouden totdat ik 'm werkend de schroothoop opgegooid heb :/
2 toestellen was toen al niet bijzonder meer hoor.
Bijna iedereen in mijn vrienden en kennissen kring waren voorzien van minimaal 2 toestellen.
Ook de ZX spectrum, Commodore 64, Amiga's en de MSX computers hadden een TV nodig als beeldscherm en werd dus los bijgekocht.
Ik zit hier in een huishouden van 5. Hoeveel tv's hebben wij? 2!
Waarom zou je ooit 5 tv's tegelijk willen hebben aanstaan?
ik zit hier in een huishouden met 2, en kijk ik naar een film, en mijn vrouw naar wat populaire series, en nemen we natuurlijk de cabaret voorselling op want een beetje goed cabaret vind iedereen(*) natuurlijk leuk

punt is wel, heb je 10ners in huis dan zit je al aan stream nummer vier, en zoals gezegt snel zeppen en je wordt er uitgetrapt... 2x snel zappen en de helft van het gezin kan een x aantal minuten geen tv meer kijken...

en dan praat je over cardsharing, misschien moeten ze gewoon eens zorgen dat je kaard code tuner gebonden is, in plaats van aantal gebonden, dan hoef je alleen maar aan te tonen dat de tuner (tv settop box oid) van jouw is en je kunt met het hele gezin kijken...
en dan praat je over cardsharing, misschien moeten ze gewoon eens zorgen dat je kaard code tuner gebonden is, in plaats van aantal gebonden, dan hoef je alleen maar aan te tonen dat de tuner (tv settop box oid) van jouw is en je kunt met het hele gezin kijken...
Dat doen UPC en Sky ook, en het werkt....

Alleen gaan mensen dan weer (terecht) klagen dat je niet je eigen tuner neer mag zetten omdat de support van de tuners van de TV-aanbieder om te huilen is.

Bovendien willen ze dan nog altijd dat je per tuner een apart abonnement afneemt. Stel je voor dat je met zijn 2en naar één scherm kijkt zeg...

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 23 juli 2024 07:14]

Volgens mij is Ziggo alleen kaart-gebonden, maar je kunt sowieso dan nog maar één stream tegelijk ontvangen. Ziggo ondersteunt maar een beperkt aantal ontvangers (al lijken dat er wel veel meer te zijn als bij UPC), maar daar zitten voor zover ik weet geen dual-tuner apparaten bij - dus dan kun je per kaart één stream bekijken. Dan ben je bij CD alsnog beter af met vier per kaart.

EDIT - nvm, ik zie net dat ik PVR's weer vergeet, dus dan gaat mijn hele punt overboord. :X

[Reactie gewijzigd door Seal64 op 23 juli 2024 07:14]

Ik gebruik Ziggo, maar heb nog geen beperking in het aantal streams ontdekt.
Ik heb 2 Dreamboxen (met beiden 2 tuners) en deze gebruiken samen 1 kaartje.
Ik heb op beiden een (andere) zender opgezet en op beiden een opname lopen.
Geen enkel probleem.
Ik woon alleen en heb 3 TV's :P

Maar dat komt omdat ik nog 2 CRT bakbeesten uit de oertijd heb staan :/ in de praktijk gebruik ik er maar 1 :)
Ik gebruik nu in m'n eentje al af en toe 2. Of ik gebruik PiP, wat voor Canal Digitaal ook telt als 2.
Ik woon alleen en heb 3 TV's :P

Maar dat komt omdat ik nog 2 CRT bakbeesten uit de oertijd heb staan :/ in de praktijk gebruik ik er maar 1 :)
Al heb je er 20, dan nog heb je zat aan 1 of 2 streams als je alleen bent, of kijk jij op alle drie de tv's tegelijk TV. . ;)
En ja, die tijd is er geweest
RTL, BBC en Eurosport op 3 tv's tijdens sportevenementen

Tegenwoordig soms de iPad als er 2 programma's tegelijk komen die ik "zijdelings" wil zien

Wat is er mis met eigen inzicht, waarom heeft iedereen de mening dat zijn idee de juiste moet zijn ?
Hier 3 stuks in een (studenten)huishouden van 3 personen. Mijn verzameling niet meegerekend dan, anders ligt de verhouding wat ongunstiger ;)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 07:14]

Maar als je in een studentenhuis woont vindt dat je wel meer moet aanschaffen.
De helft van het doel van een studentenhuis is dat je de vaste lasten deelt. Vind je toevallig ook dat we dan meer gas en water aansluitingen moeten hebben? Dat we meerdere internetaansluitingen moeten aanschaffen? Per huishouden is één genoeg dus betaal je ook maar één keer. Kunnen we die kosten mooi met 12 man delen.

Gelukkig hebben wij gewoon Ziggo (al wil die alleen analoog uitgeven). Kunnen we met zo veel mensen kijken als we willen.
"het doel van een studentenhuis is dat je de vaste lasten deelt. Vind je toevallig ook dat we dan meer gas en water aansluitingen moeten hebben?"

Ja dat doe je al omdat je gas en water betaald per verbruik en met meer mensen ook meer verbruikt ... CD zegt dus eigenlijk ook: betaal per gebruik: "per 4 streams"
Wij zijn met 6 en hebben in sommige gevallen inderdaad 6 tv's tegelijk aanstaan. Hangt maar net van de situatie af.
Hier een huishouden van 4 met 7 tvs in totaal en dan nog wat harddiskrecorders...
Maar ikzelf heb alleen maar een computer op mn tv. Ik haat reclames in mn films en series ...
Canal Digitaal is wat anders dan Canal+, Canal+ is filmzender, die tegenwoordig Film1 heet, Canal Digitaal is een vervanger voor je kabel abbo.
Beetje gezin met een recorder kan dus al snel aan 4 streams komen te zitten.
Wij hadden vroeger met 4 man ook 4 tv's en een videorecorder.
Ik zal mezelf nog maar even quoten:
Vroegah, met de analoge kabel
Buiten dat, in die tijd moest je ook voor elke radio en TV in je huis betalen.
Het is nu, evengoed met maar 4 kanalen beter geworden dan vroeger.

Dus wat je vroeger deed was gewoon illegaal, of je betaalde...

Nu is de situatie gewoon hetzelfde, wil je meer dan 4 kanalen? dan betaal je toch gewoon extra?
NIet helemaal waar.
Idd vroeger betaalde je per ontvanger, dat is later verplaatst naar per kabal aansluiting.
Dit omdat je anders, voor je huis, auto, draagbare radio etc etc moest gaan betalen.

Maar laat CD dit doen, ze zijn een uitstervend ras :) met de komst van Internet.
helaas nog geen uitstervend ras. Ik woon hier in een dorp, binnen de bebouwde kom. Ben blij met mijn ADSL lijntje wat op piektijden 4mb haalt, en voor tv ben ik aangewezen op CD. Het dorp krijgt nu glasvezel, maar aangezien ik aan de verkeerde kant van de spoorlijn woon heb ik pech.

Voor mij is er dus geen andere optie dan CD (digitenne ontvangst is ook niet jofel)..........
Gaat snel. Een pvr gebruikt er al 2.
Bij een normaal gezin heb je 2 kinderen. Zijn al snel 4 streams. Bij 2 pvrs zit ie vol.
En dan te denken aan studentenhuizen...
Voor zover ik weet mag je bij Ziggo maximaal 3 smartcards registreren op 1 klantnummer. En daar hoor ik ook nooit iemand over klagen. 4 lijkt me dan ook meer dan genoeg voor de meeste mensen. Misschien problematisch voor studentenhuizen? Maarja, die hebben hun geld misschien ook beter te besteden dan aan filmkanalen.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 23 juli 2024 07:14]

3 smartcards per adres klopt inderdaad voor Ziggo. Wij hebben 5 tv's thuis (2x digitaal / 3x analoog) en geen (digitale) videorecorders. Als ik nog 2 analoge wil vervangen voor digitaal (CI+ is standaard tegenwoordig) dan heb ik een probleem en weet nog niet wat ik dan kan doen. Ziggo is jammer genoeg nog strikter dan CanalDigitaal dus!. Ziggo mag dit ondertussen ook wel uitbreiden!
Via de site kun je er 3 registeren. Telefonisch kun je tot 5 stuks registeren.
4 streams... lijkt mij heel reeel voor een gemiddeld huishouden.
Er zullen wel weer diverse individuen moord en brand schreeuwen, maar volgens mij wordt er vaker geschopt tegen elke beperking die opgelegd wordt.
Totdat je een huishouden tegenkomt met 7 kinderen, die ieder op zijn eigen kamer TV wilt kijken, plus ouders die in de kamer de TV hele dag aan hebben staan.
Juist die personen zullen moord en brand gaan schreeuwen.
Als je 7 kinderen hebt die ook nog allemaal hun eigen tv hebben kun je een 2e abo best nog wel betalen lijkt me.

Als je tegenwoordig nog 7 kinderen hebt (terwijl de aarde al veel te vol is, maar dat terzijde), dan val je denk ik niet onder een doorsnee gezin en ik gok ook niet dat er dus duizenden gezinnen zullen zijn die daardoor last van deze maatregel krijgen.

En als je een huis met 8+ slaapkamers kan betalen zal die 50 euro voor een abonnementje per jaar het verschil ook echt niet maken.
Ik ben eerder benieuwd wat voor schotel die mensen dan hebben. 4 gelijktijdige streams kost je al als ze op verschillende transporters zitten 4 koppen... Wordt leuk zappen bij hen thuis met zn 7en ;) (oke, je hebt octa head lnb's)

Even on topic, zo'n kaart decodeerd toch alleen het signaal? Hoe weten ze nou hoe vaak die kaart iets decodeert? Moeten ze met het internet verbonden zitten of wat?

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 23 juli 2024 07:14]

De decoder vraagt aan de smartcard bij elke stream om een decryption key. Als er dus vier gelijktijdige requests aankomen weet de chip op de kaart dus dat er vier streams worden gekeken, en geeft ook niet meer dan 5 keys gelijktijdig uit.

Dit vanwege de piraterij met cardservers: je hangt een cardreader met 1 kaartaan het internet, en honderden illegale kijkers sturen hun requests door naar die internet server, en krijgen een geldige key terug.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 07:14]

Dit vanwege de piraterij met cardservers: je hangt een cardreader met 1 kaartaan het internet, en honderden illegale kijkers sturen hun requests door naar die internet server, en krijgen een geldige key terug.
En daar zit tegenwoordig al lang en breed caching tussen hoor, niet elke request wordt blind doorgestuurd.

Als een Encryption Control Message (ECM) van een andere client gelijk is aan zijn voorganger, wordt ook hetzelfde Entitlement Management Message (EMM) teruggestuurd en wordt de content voor die client netjes ontsleuteld.

Net zoals een ontvanger een sleutel in zijn geheugen onthoudt tussen de momenten dat de key roteert, kan dat ook aan de piraten worden doorgestuurd en die kunnen dan kijken zonder dat er extra interactie met de smartcard nodig is.

http://en.wikipedia.org/wiki/Conditional_access

http://en.wikipedia.org/wiki/Card_sharing

De truc van anti-cardsharing mechanismen is dan ook om te zorgen dat het roteren van de keys sneller gaat dan de internetverbinding ze kan verzenden. De satelliet-downlink komt namelijk op beide punten (legitieme ontvanger en piraat-ontvanger) gelijktijdig aan, terwijl een nieuwe key bij de piraat later aan zal komen dan bij de legitieme kijker die direct aan de smartcard hangt.

Als de versleuteling van de downlink-stream dus sneller wisselt dan de internetverbinding van de piraat (en dat zijn, best case, luttele milliseconden aan ping) dan gaat de piraat op zwart. Is de piraat er op tijd bij, dan kan hij op de keychange meeliften.

Het is alleen zo dat vaak per seconde van sleutels wisselen niet kan omdat de smartcard niet snel genoeg is om zoveel requests te verwerken. Sterker nog, omdat DVB is opgedeeld in 50 video-segmenten per seconde, kan er niet sneller dan met 50Hz maximaal van keys worden geroteerd. Iedereen met een ping van onder de 20ms naar een legitieme smartcard zit dus altijd met beeld. :)

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 23 juli 2024 07:14]

4 gelijktijdige streams kost je al als ze op verschillende transporters kwadranten zitten 4 koppen...
Een kop zet een kwadrant van een satelliet op de coaxkabel. In een kwadrant passen ongeveer 60 transponders. Op een transponder passen weer meerdere zenders. Eén kop is dus meer dan voldoende om met z'n zevenen te kunnen kijken.
[...]


Een kop zet een kwadrant van een satelliet op de coaxkabel. In een kwadrant passen ongeveer 60 transponders. Op een transponder passen weer meerdere zenders. Eén kop is dus meer dan voldoende om met z'n zevenen te kunnen kijken.
Sterker nog, er zijn per orbital position maar vier kwadranten mogelijk, namelijk de lage en hoge subcarriers (10.70 - 11.70GHz en 11.70 en 12.75GHz), samen met horizontale of verticale polarisatie. Circulaire polarisatie wordt in Europa bijna niet gebruikt.

De tuner in je DVB-S receiver kan namelijk maar tot ongeveer 2,2GHz goed afstemmen, dus er moet af en toe van band worden gewisseld. Om alle 4 de kwadranten over één kabel te persen (als je al alles op één orbital position tegelijk zou willen kijken) zou je dat ruim 8GHz aan bandbreedte kosten.

http://en.wikipedia.org/wiki/Low-noise_block_downconverter
Als je 7 kinderen hebt die ook nog allemaal hun eigen tv hebben kun je een 2e abo best nog wel betalen lijkt me.

Als je tegenwoordig nog 7 kinderen hebt (terwijl de aarde al veel te vol is, maar dat terzijde), dan val je denk ik niet onder een doorsnee gezin en ik gok ook niet dat er dus duizenden gezinnen zullen zijn die daardoor last van deze maatregel krijgen.

En als je een huis met 8+ slaapkamers kan betalen zal die 50 euro voor een abonnementje per jaar het verschil ook echt niet maken.
Werkelijk, een meer kortzichtige reactie kan ik me niet voorstellen ?
Dus jij wilt ook al bepalen of en wanneer er kinderen komen ?
Ikea staat vol met stapelbedden, dan kan je al snel 4 kinderen in één kamer onderbrengen.
een gemiddeld huis heeft 2 á 3 (slaap)kamers.

Langzaamaan gaan de reacties hier naar een nu.jij niveau.
Iedereen die maar weet wat goed is voor een ander, en vooral wat die ander NIET moet mogen/doen
En het is wel erg hinderlijk met zappen.

Ik heb maar 1 recieven, maar het verklaard waarom ik tijdens het zappen soms het kanaal niet meer gedecodeerd krijg. Als ik ga opnemen kost het er ook 1 en heb een coax uitgang (die ik niet gebruik) die ook wel een stream zal gebruiken.

Nu moet ik weer gaan uitzoeken hoe ik aan aangepaste firmware moet komen. Als Canaldigitaal dit soort fratsen blijft uithalen moeten ze gewoon ook de Linux decoders ook gaan ondersteunen. En meerdere kaarten per abbo beschikbaar maken (i.i.g. een redelijk aantal).
Alleen als je op de coax uitgang een ander programma op zet dan je via de normale (hmdi/scart?) uitgang bekijkt.
Er zijn niet veel tuners die dat kunnen. Ik neem aan de coax dezelfde zender laat zien als de normale uitgang. Dat 'kost' dus niets.
Wie geeft elk kind dan zijn eigen TV?

Als ze TV willen kijken werken ze maar een beetje mee. Het zou toch ook wat zijn, geen eigen TV op de kamer!
Die TV zullen ze wel zelf gekocht hebben, of 2e hands/oud. Maar de meeste ouders van dit moment zullen zelf toch ook he signaal van hun ouders gebruikt hebben in hun jeugd, en het dus normaal vinden om het te delen.

Het probleem met 'gemiddeld'is bovendien dat er dus naar allebei de kanten uitschieters zullen zijn.

(Hetzelfde geldt voor internet, als we die per device zouden moeten betalen zouden we het ook niet normaal vinden)
Want hoeveel gezinnen hebben 7 kinderen waarvan alle kinderen een TV op de kamer hebben staan?
Die mensen kunnen voor een paar euro meer dat alsnog doen, het is niet dat je de mogelijkheid niet hebt, het gaat erom dat mensen er een partij misbruik van maken, en dat gaan ze tegen.
Het is nog vreemder....

4 streams per kaart, ik lees dus : de "codes" voor 4 kanalen tegelijk. CD heeft zo'n beetje 40 interessante kanalen, dus 10 abbo's voor een card share "provider".

Lijkt me niet echt een probleem, gezien de bedragen die een "provider" vangt...

irri voor de normaal betalende gebruikers, relatief weinig problemen voor een aanbieder..


niet slim.
Dan verkopen ze 10 kaarten i.p.v. 1. Is een verbetering t.o.v. vroeger, toch?
Dan verkopen ze 10 kaarten i.p.v. 1. Is een verbetering t.o.v. vroeger, toch?
Waarmee je dus alle zenders tegelijk ontsleutelt en die over een netwerk met pakweg 10.000 man voor een euro per maand aan kan bieden.

Uitgaven: 10 abonnementen à 25 euro per maand. = 250eu/mnd
Inkomsten: 10.000 illegale abonnees à 1 euro per maand: 10.000 eu/mnd.

Hoeveel er dan in de zak van de criminelen eindigt hoef ik verder niet uit te rekenen denk ik. ;)
Een netwerk van wel 10000 klanten pak je ook niet met technische middelen aan. Daar stuur je een arrestatieteam op af. Een klein groepje kan echter wel beslissen op deze manier te delen, maar daar geldt dat aan dat kleine groepje nu meer verdiend wordt dan vroeger.
Kan iemand uitleggen of dit nou per kaart is of per fysieke schotel?

Mijn ouders hebben een bed and breakfast en maken netjes gebruik van meerdere kaarten en verschillende abbo's per kaart(en).

Met in totaal (zo uit mijn hoofd) 8 tv's gaat dit erg vervelend worden (of ik moet het verkeerd begrijpen)
Het is een beperking per kaart. Het maakt niet uit hoeveel kaarten of ontvangers je aan een fysieke schotel hangt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.